Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

I.C.ram
Nem egészen...

Merkantilizmusnál a saját CoT-jaidba mennek nagyobb eséllyel, míg a szabadkereskedelmnél a külföldiekbe.
csuszkáknál a merkantilizmus válaszd ha azt akarod hogy nagy eséllyel induljanak a kereskedõid cot-ba. szárazföldi vs tengeri nos attól függ hogy épp milyen országgal mész.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Ma úgy döntöttem Lengyelországgal a cseheket betámadom és most jöttem rá hogy valami itt nincs rendjén. Rengeteg a lázadás szinte minden évben van és egyszerre több is, és a probléma az ,hogy nem csak az új területeimen hanem az "õs-provinciákon" is.Valamint az infláció hatalmas méretûre nõtt. Már alig tudok a csúszkán állítani úgy hogy pénz is jusson 1-1 dolog fejlesztésére, általában megpróbáltam úgy állítani eddig ,hogy fél dukát nyereségem legyen havonta most örülök ha nullán vagyok 😞 a kormányzásos csúszkánál pedig mit a legcélszerûbb és merre tolni? Idáig nyomtam egyet a szabadkereskedelemre(merkantilizmus v szabadk) és a szárazdföldire(szárazdöldi v tengeri)

Allez L\'OM

Marokkó jó választás, bár arra készülj fel, hogy a spanyolok/portugálok állandóan piszkálni fognak, mert nekik nemzeti cél Ceuta/Tanger elfoglalása. Alternatíva lehetnek még a mamelukok ha átírod szultanátusra az államformát, vagy akármelyik állam ahol nem sheikdom (=tribal despotism) az állam formája. Vagy 1-2 évet elõrepörgetheted a kezdeti idõt, amikor felbomlik a timurida birodalom, akkor már az oszmánok sem háborúznak velük és van Perzsia is.
Nah, de ha iszlám birodalmat akarsz építeni, mért zárod ki a törököket, akik megtették?😊)) Ha Marokkobol épited, elõbb-utobb ugyanannyi ellenséged lesz, mint a törököknek😊))
Szal, nem véletlenül történt minden ugy, ahogy történt😊

Ha szigetet szeretnél, vedd Angliát😊
Uraim. A játék neve Europa Universalis😊 Ebbe nehezen fér bele, hogy mondjuk az inkák ostromolják Lisszabont😊) Még egy kínai-azték háború sem igazán😊 Én úgy szeretem jáccani, hogy a történelem mellett haladok...és azon módosítgatok, ahogy erõmböl telik...de azért szeretek ráismerni 100 év mulva is a históriai térképre😊
Mivel az "europa universalis" névjegye az egyház mellett a "francia nemesség", ezért írtam alább, amit írtamm...😊
De ha valaki nagyon vad dolgokat akar véghezvinni, az actiontrip.com-on megtalálja az összes cheat-et a vadságához😊)))
Ismét a segítségeteket szeretném kérni. Lengyelországgal meguntam a játékot,bár még lehetne a birodalmon csiszolni de most párhuzamosan egy másik játék elkezdésén gondolkozok. Valami arab országgal szeretnék menni de a törökök kizárva ugyanis túl nagy a birodalom és túl sok ellenége van és sok fronton áll háborúban. Marokkót szemeltem ki..Ez jó választás vagy van valami jobb arab ország amivel viszonylag könnyen lehet birodalmat építeni??

Allez L\'OM

matthias92
már késõ, kasztília szinte az egész területét odaadta, megrohamoztam 20ezer lovassal, 80ezer gyalogossal meg 24ezer ágyúval.
itáliába is belekontárkodtam, svájctól is megkaparintottam egy területet, illetve a magyaroktól elloptam a tengerpartot. viszont õk meg elkezdtek hanyatlani, három ország esett nekik.

házasság útján be olvasztani az országot sem olyan nagy kihívás csak kell 190 jó viszony meg 25 50 év :-D

Köszönöm a választ. Ja és ha már így szóba jött hol tudom megnézni a rosszfiú pontjaimat??

Allez L\'OM

matthias92
akkor csak folytatom a portugál játékomat. 1439-re a világ elsõszámú gyarmatbirodalmává váltam (vagymiévé), most pedig felkészülök kasztília katonai erõvel való elpusztítására. (meg az egész ibér-félszigetet és az olasz csizmát is "elpusztítom". 😛

szerintem meg kezdj új játékot. (komolyan)

jó formán az amerikai kontinensen lévõ államok csak 2 dologra jók 1.gyorsan nagy népességû területekhez jutni.
2.hogy aztán késõbb legyen mivel szarakodni is (lázadások le verése a lakosság hittérítõkel való zargatása és természetesen a badboy-al való bíbelõdés is ide tartozik.

ha már minden áron Európába akarsz menni valamelyik távoli országgal akkor ajánlom figyelmedbe a japánokat.

matthias92
és nem lehet valahogy meghekkelni?? 😮 átakarok menni európába. xD xD

inkákkal az észak amerikai indiánokkal és egyes afrikai bennszülött törzsekkel(országokkal) nem lehet hajót építeni.
legalábbis én így emlékszem rá.

Solten
Udv.

- huberes (vazallus) azert jo, mert szovetsegesed a haboruban es 50% a nemzeti bevetelebol a tied.
- ezt a var/erod dolgot nem teljesen ertem, minden provincianak vannak erodei (v. ahol nincs lehet ugye epiteni...) kulonbozo szintjei vannak, tehat az egyes szintu erodhoz 1000 katona tartozik. Ahogy fejlodik a technologia, lehet tovabbepiteni 2-esse, 3-assa stb.
- papok/hitteritok kepzeset fokent a "csuszkak befolyasoljak" (10 evente lehet allitgatni kb) most mondok egy pl-t ha max. innovaciora van allitva, nem kepzodik egy darab se. Valamint hatassal vannak ra eventek, decisionok/nemzeti ideak, stb.

Saor Alba

Üdv mindenkinek!
Pár napja nyomom ezt a jó kis játékot de felmerült bennem pár kérdés(bocs ha láma kérdések):
-elõször is mire jó a hûbériség? A lengyelekkel nyomom bedaráltam Pommerániát, de a saxony nemzet(Pomm. szövetségese) még mindig pattogott erre a litvánok az osztrákok és ugye én szépen levertük Saxony-t én csak a fõvárosukat foglaltam el és bekebeleztem õket, de utána rájöttem, hogy messze van a provincia és el akartam adni de senkinek se kellett.. utána láttam azt az opciót, h vazallussá tesz és rámentem így most ismét létezik a nemzet, de a hûbéresem. Ez most nekem miben lesz jó?
-Valamint láttam a cseheknél h a provincián nem csak vár hanem erõd is van és oda van írva, hogy Pl: erõd 1-es szint. Ilyen erõdhöz milyen feltétel kell?
-a papok képzése pedig évenként -0.40 és így nem tudom õket elküldeni azokra a provinciákra, ahol ortodox a vallás és ezek néha-néha fellázadnak...Szval mit kell fejlesztenem h több hittérítõm legyen?
Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha van bármi más ötletetek Lengyelországhoz nyugodtan írjátok le teljesen kezdõ vagyok
Elõre is köszönöm!

Allez L\'OM

matthias92
inkákkal vagyok, hogy tudok portokat csinálni? hajókat akarok gyártani, techem engedné is, de nincsen portom, ahol tudnék. miért van ez?<#merges2>
1406-ban vagyok.

persze nélkül😊
Nouvelle Hongrie😊 Csinálok persze ilyen tartományt😊)) Persze...Verne Gyulán nõttem fel.)))
Persze lehetnek másodlagos céljaim...példul Magyarország függetlensége😊 Az uj világ normális felosztása...
Lengyelország függetlensége...Ming Birodalom visszafogása...sok minden😊
Ehhez az kell...hogy Franciahon kicsit erõsebb legyen, mint volt anno...csak kicsit...beérem "lowland"-el és a lombardokkal.)))
(Amugy a magyar kampányt sose bírtam lelkileg...me annyira nem érdekeltek az olyanok, hogy Moldova, meg izék...nem volt érdekes nép körülöttem😊))
Hát, Uraim...én több országgal próbálkoztam már...anno az EU I-et 2005 dec-ota nyomtam vagy másfél évig😊 De a legnagyobb élményt mégiscsak Franciahon nyujtja😊 Franciaországot még sose játszottam végig...pláne nem az IN és NA kiegekkel...de most ujra kezdem😊 Célom nem a világuralom, hanem, amit Lajosék szerettek volna...primus inter pares...elsõ az egyenlõk közt😊 Szeretnék külpolitikailag felnevelni 10-15 erõs európai monarchiát és egyensulyban tartani õket. Belpolitikailag pedig mindenképp elkerülni a forradalmat...😊
"Azorest minél elöbb kolonizálni."

Alternatíva lehet, hogy a norvégoknak többnyire nincs pénzük az izlandi kolónia fenntartására és kiszürkül a sziget. Csak figyelni kell, mert az angolok gyorsan küldik rá a colonistot.
Solten
Akkor nevezzuk magyartalannak ha az jobban tetszik... <#alien> <#alien2>

Saor Alba

hát tényleg nem lett a legjobb de azért annyira tre-nek nem nevezném -.-'

Solten
Meg anno az alapjatekot... Annyira tre lett hogy ment vissza az angol... 😊

Saor Alba

Hello. Senki sem próbálkozott magyarosítani a játékot?
A felfedezéshez kell: 7-es trade tech, quest for the new world. ha ez megvan, akkor conquistador, és explorer. Maximum, még a tengerészetet fejleszteni. Azorest minél elöbb kolonizálni. A legitimitás növeléséhez kell: grand marshall, ás royal marriage minél több.
ma egyszer újra raktam az egészet de semmi változás.

matthias92
mekkora tech kell hozzá?
én portugálokkal vagyok, semmi cheat meg minden, 1428-ban.
elfoglaltam Navarrát, Aragóntól néhány területet, meg kasztíliától is, afrikában Marokkóból, Algériából és Tunéziából óriási területeket szaggattam ki, illetve Afrika belseje felé is terjeszkedtem. Pisát ill. alatta délre lévõ városállamot. Kolonizáltam Madeirát(?) is.
Perszonálunióm van az Aragónokkal, meg két nemtudom mien néppel ott Afrika belsejében. Számos royal marriagem is van.
Legitimacyt hogy tudom növelni?

Solten
Nem tudom, probald ujratelepiteni a jatekot. A paradox forumon senki nem jelzett ilyen hibat.

Saor Alba

igazad van. 3 db 5-ös diplomatám van. lassan, de biztosan csökken az infamym.
nekem igen. igaz very easyn játszom kasztiliával ( most már spanyolként). 1490 körül sikerült.
köszi kipróbáltam de nincs változás :-/ na mindegy

matthias92
nem tudjátok véletlen, hogy van-e save game editor az EU3-hoz? vagyhogy hogy tudnám visszaírni az infamyt 0-ra?
volt már, akinek 1399-tõl kezdve sikerült 1550-es évek elõtt kolonizálni az újvilágban?

Solten
Probald ki ezt: link (HDM 2.3 for HttT). Az "alap" HttT terkepevel buheral, hatha segit.

Saor Alba

Mondjuk én very easyn játszom. 😄 (Nem merem megkockáztatni magamnak az idegbajt a nehezebb fokozaton való játszással, mert akkor a gép sem járna jól...😄)

Az én imfanym még mindig 147.3-on mozog pedig már lassan 20 éve nincs nálam háború...

Ha 40-50 infamyt kapartál össze Ausztriában, akkor legalább 10 ottani provinciád lehet. Nem tudsz felszabadítani párat önálló államként? az is csökkenti a badboyt. Ha HttT-d van, told fel a nemzeti kultúrát 90 fölé és csinálj három 5-6 csillagos diplomatát, azok gyorsan csökkentik az infamyt.
Végszükség esetén én odaajándékoznám az osztrákoknak a provinciáikat és átírnám a mentett állásban háború elõttire a badboyt 😊
igazad van. A kolonizálásra hajtok rá, és az infamy csökkentésére. van idõm még a franciákat verni.
4.1b patch, map/cache torlese a mod inditasa elott? aha

Solten
Tenyleg? 😊 Fogalmam sincs. "Eloiras" szerint telepitetted? (4.1b patch, map/cache torlese a mod inditasa elott?)

Saor Alba

én azt javaslom hogy ne csinálj semmit híd el jobban jársz.
ha egyfolytában csak háborúzol tényleg rá szívsz hagyd a fenébe a franciákat is ellenük max annyit kell tenni jelen helyzetben hogy a vele közös határ szakaszokra annyi ezredet pakolsz amennyit el bírnak a provinciák (ha netán ö támadna be téged akkor gyorsan tudj reagálni).
késõbb ha már normalizálódót az infamyd akkor támad be franciákat ö nekik mindig keresztbe kell tenni valahogyan mert különben nagyon meg tudnak erõsödni a marokkóiakat meg szard le technológiában mindig le szoktak maradni(azért nem árt ott is tartani néhány egységet).
kb ennyi a spanyolokkal amúgy képen is elég könnyû játszani <#eplus2>

igen. volt már, hogy nekem ugrottak. Volt, hogy szövetségesemnek segítettem, ere 5-6 ország nekem esett. most már csak akkor veszek el provit, ha casus beli-mál az infamy 0, vagy 25%. Akkor 4 helyett max 1-el nõ. Sajnos nagyon lassan csökken az infamy. most 62,9 az infamym. Sajnos az osztrákokra, és utána bavariára is berágtam, hogy betámadt. Osztráknál szedtem össze kb 45-50 infamyt. A hadüzenetnél 6 országot ír hogy figyelmeztet. Szerencsémre elég nagy hadseregem van. Marokkó ha hadba állok valakivel mindig betámad. A franciákat akarom majd meggyöngíteni úgy hogy felszabadítok 1-2 tartományát.
Mit javasoltok annektáljam az országot, vagy hûbéresemmé tegyem? Sajnos az infamym miatt évente 6,3-al csökken az országokhoz való viszonyom.
jah észre vetem hogy a portugáloknak legtöbbször sikerül észak Amerikát texastol Washingtonig be kolonizálni mindent.

Ja még valami. 😄

Az mai egyesült államok kb. 1/5-ét uralják északon a portugálok. 😄

én mondok egy vicces dolgot 😄

1570-es évek bizánci gyarmatokat csináltam Dél-Amerikában. 😄

És volt már egy bizánci-portugál kolónia háború. 😄

Dél amcsiba a portugálokat úgy vettem észre h sikerült megelõzni. 😄

Mert van a mai Braziliának megfelelõ parti területem. (Egyelõre csak a partokat kolónizálom ooszt mek felfele a mai panama csatornáig. 😄) 😄

Solten tudom egyszer már le írtad hogy miért nincsenek színek ha át váltok politikai térkép modra vissza is kerestem itt a fórumban de már nem találtam rá plz le tudnád írni újra <#vigyor3> mm modról lenne szó.

Solten
60?? <#wow1> <#vigyor> Nalam 18 a max., e felett kitorne ellenem a vilaghaboru... <#vigyor> (szegenyke Burgundia / Franciao. jart igy korabbi jatekaimban mindenki utalta oket - nekem is jott egy casus beli ellenuk a magas infamy-juk miatt).

Saor Alba

Kolonizálásnál, ha elfoglalom a part mentét, akkor más nemzet a belsõ területeket majd tudja kolonizálni?

lol szerinted? még jó hogy nem tudják.
én épp most kolonizáltam be majdnem az összes part menti provinciát észak amerikai kontinensnél van amelyik angol prov lett de ezeket is el szigeteltem hogy ne tudjon terjeszkedni a belsõ területek felé majd késõbb be népesítem a többi provot is mert csendes óceánon is terjeszkedni kell. tudom már régóta mondogatom hogy be rakok képet most már sort kerítek erre is <#vigyor5>

remélem nem léped túl a 100% értéket mert akkor sosem fogja el fogadni a békét a békekötési ablakban fent középütt van egy %mérõ
infamy-dal meg kezdjél valamit mert így elõbb utóbb mindenki neked fog esni általában akkor ugrik meg az infamy ha éppen egy olyan prov-ot szedsz el ami nem a te core provinciád. +4 pontot ugrik az infamyd ha nem core provot csatolsz az országodhoz.

Solten
"Ilyenkor jó megmaradni az eredeti nyelvnél, vagy beszerezni a magyar változatot...szvsz.."

Egyetértek <#eljen>

(#4129: ne aggodj, a cache mappat (torlese utan) a jatek elinditasa soran "ujraepiti"...)

Saor Alba

Én a castiliaiakkal kezdtem a throne-ban a leggyengébb fokozaton. most 1511-ben járok. enyim portugália, közép-európa egy része. észak-afrika Tuniszig, és amerika keleti partjait kolonizálom. Közben megalakitottam a spanyol nemzetet. Az infamym az egekben (60). Nem értettem, amikor az osztrákokkal hadban álltam, és a seregét levertem, összes provija a fennhatóságom alatt volt, békét ajálott, és felajánlotta a területeit. Én békét akartam kötni és ott csak a jobb provikat elszedni (kevesebbet mint õ ajánlott), amit nem fogadott el. Ez miért van? Kolonizálásnál, ha elfoglalom a part mentét, akkor más nemzet a belsõ területeket majd tudja kolonizálni?