11580
Europa Universalis III
-
rexortom #5460 Nekem az tesztik ebben a játékban hogy a diplomácia nem a total war szintjén van hogy mindenki "ellenség" én már néha csak azért háboruzok hogy a szövetségesemet segitsem vagy a hitem terjeszem esetleg a kis rokonaimat bohémok és lengyeleket támogassam. Itt vannak barátok és riválisok de ezeke folyamatosan változnak :) -
#5459 Vazallusság javalt ha:
- más a vallás (ha nagyon más pl iszlám vs katólikus akkor pláne)
- távol van (relative kinek mi, de ha lázadás lesz (mert lesz) akkor számoljál azzal hogy bizony ide jönni kellesz nem is egyszer
- sziget (ha netalántán egy erőssebb hajós nemzettel háborúzol akkor elég visítós lesz megvédeni, még a lázadók is megszivatnak mert nem tudod leütni őket és pár év és pá a provinciának)
- infamy szempontból ez előnyösebb (pl ha nincs bonuszod annex-re akkor 4 infamy/provincia az egy 4 provinciás országnál 16 infamy ellenben ha vazzalussá teszed akkor csak 3.)
- ha HRE tag és nincs lehetőséged azonnal béke kötés után az összest kiléptetni (1 hónap csúszás már gáz) akkor duplán vazallus javalt mert még rád fog szavazni, sok ilyen és te leszel a császár.
Inkább foglalás javalt ha:
(előzőek ellentéte :) na jó azon kivül:
- ha úgy gondolod hogy 50 évig(CORE-lesz) tartani tudod a provinciát akkor utána ha szabadon engeded (vazzalus lesz a drágám) akkor nagyon sokat nyersz vele mert Infamy-csökkentő vazallust kell csinálni belőle, szal megállás nélkül vazallussá teszed 5 év (tüzszünet letellik) mulva megtámadod és vissza szerzed majd rögtön megint vazallus.
- ha van rajta fontos dolog (university,aranybánya, COT,stb)
- közvetlen szomszédos terület (saját-kultúra terjedés nagy valószinüsége)
- vízpart (ha nincs sok vízpartod akkor igencsak drága mulatság lesz egy normális hajóflotta felállítása (8 szállítóhajó)
Utsó kérdésedre: Kurvára nem tudod magadhoz csatolni mert nem akarja hiába 200-as a viszony. Még erdély is vakaródzik pedig egy a kultúra, szal ezt felejtds el :) -
#5458 Ezért ez nagyon durva kérdés volt :p. Sajátgép megkeresed a file-t jobb gomb átnevetés. Ha totalcommandered van akkor egy "hosszú" bal gomb a file-ra. -
Trantorius #5457 Nem értem a Kultúra panelt, mire jó, mit kell vele kezdeni:P
Szerintetek lényegében jobban megéri az országokat Vazallussá tenni mint annektálni vagy elfoglalni tőle területeket? Nekem úgy tűnik így lényegesen kevesebb infamy-ból megúszom a dolgokat és 10 év után úgyis magamhoz tudom csatolni. Erről jut eszembe, ha 10 éve Vazallusom és 200as a kapcsolat, akkor 100% hogy hozzám csatolódik?
Ha egyszerre 2 országnál tellik le a 10 év akkor egymás után magamhoz csatolhatom vagy csak 10 évenként egyet csatolhatok magamhoz? -
opronyeczo #5456 lssahpaul, tudnál még segíteni abban, hogy hogyan lehet a txt fájl kiterjesztését megváltoztatni, mert nem találom ezt a .vba kiterjesztést
nagyon megköszönném,mert nem tudok addig játszani
köszi -
Pityuládé #5455 Hogy érted, hogy nem érted? :D -
Trantorius #5454 A játékban az ország irányításánál az utolsó két fület nem nagyon értem, az mi és hogy működik? Az egyik a Kultúra a másik meg egy összehajtott tekercs, nem emlékszem a nevére. -
Trantorius #5453 kisss köszönöm a válaszodat, sokat segítettél! -
#5452 shift+F12 majd "kivágtam" a lényeget. -
Pityuládé #5451 Amúgy ezt a mapot Photoshoppal csináltad, miután megnyomtad játék közben az F12-t(?), vagy valami mást kell ehhez megnyomni? -
Pityuládé #5450 Geee.. Az úgy szerintem unalmas, hogy rögtön nagyként kezdünk. Ha olyan 4-5 provinciás területtel éred el az "Imperial Admiinistration"-t (30 provincia) akkor sokkal jobb érzés ha végignézel az országodon. Persze, ízlések és pofonok. -
#5449 Jah a keresztes háborúkat nyomatni kell :) kapsz még fasza bonuszt is, a végén meg rahedli provinciát.. egyébként most utólag gondolkodok hogy nem kellett volna államok felszabadítását kérjem a töröktől mert 1 provincia csak 1 infamy viszont ha én engedem el akkor többet kapok vissza(infamy) illetve nem csak szövetséges lesz hanem vazallus is ami qrvára nem mind1. -
Tiramon #5448 Mondjuk ugy, hogy a keresztes háborukban nyertem mindezt:) -
Tiramon #5447 Most azt játszom, hogy kedvem van teljesen uj országokat menedzselni...
Benyulva a mappákba...létrehoztam Dauphine országot...mint lehetőség létezett és tetszik a zászlója:))) Odacsaptam Lyonnaist és Provence-ot, de nem álltam ám meg...
Minek a sok háború...legyünk egyből nagyfiuk...hozzáraktam Savoyát, és Genovát is:))) Ez utóbbi durva, elismerem, de igy szép az élet...
Az már semmi, hogy Languedocot is, de a frank király megkapta Anjout.
ILYEN indulásból rögtön olyan tényező lettem, hogy félnek tőlem, mint a tüztől.
Pedig csak 12 tartományom van, abbol egy korzika...kettő meg a világ végén van ukrajnában:)))
De nekem tetszik ez az ország:) -
#5446 Nem vagy le :) csak neked is 1 gigás az auto-mentésed, próbáld ki hogy félnapra otthagyod és meglátod hogy nem fagyott le :D, nézd meg a mentéseket ha van köztük ami több mint 20 mega akkor kb 20 hsz-el visszább van rá több megoldás is. -
#5445 Jah az pech.. -
opronyeczo #5444 miért fagy le a játék a hónapfordulóknál???????????? -
Pityuládé #5443 De szerintem jelenleg ő a császár :P -
Pityuládé #5442 Na ez vicces...
A házikészítésű modomban Bulgáriával Koszovónak a segítségére siettem, mert a jugoszlávok megtámadták őket. Könnyűszerrel feloszlattam az egészet. És itt jön a vicc. Felszabadítottam Szerbiát, de utána egyből megtámadtam, mert "Reconquest" Casus Bellim volt. Felszabadítottam Boszniát és ugyanaz mint a szerbekkel. Infamy -0 prestige +5(?). -
rexortom #5441 rájötem kb 5 évente gyülik ösze 6 infamy és évente vagy 2-3 évente kapok uj területet szoval tarthato hogy 10 nél már felszabaditok valakit söt 0-án van az infamim mert folyamatosan tolom fel a autorityt mert be akkarom vezetni a reformokat én vagyok a hre-ben az isten mivel megálitottam a franciákat is egy ügyes diplamatikai spanyol magyar német angol vs francia brandenburg háboruval ^^ -
#5440 pl most anektáltam az egyik infamy-csökkentő vazallusomat de előtte szöviben volt Nápollyal és Provence-vel. Pont most mentettem el az állást mert bf1942 meccsünk lesz, szal ezekből nemsokára vazallus lesz :) hát így.
Ha valakivel háborúzok akkor csak ritka esetben kérek provinciát: van rajta valami fasza dolog pl university vagy trade-center, illetve ha HRE provincia akkor van annyi magistratusom hogy béke után nyomban kiléptessem őket. A török provinciákat 1-infamyért kaptam (szent háború), azért fogadtam el, ekkor lépet be marokko meg stb arab államok, de nem én szálltam meg őket hanem a vazallusaim.. ugyanis mikor háborúba lépek az összes vazallusomat megkérem hogy lépjen be a háborúba és ugye a vazallus által foglalt provinciák olyanok mintha én foglaltam volna. -
geo91 #5439 hogy szereztél ennyi (és ilyen messzi) vazallus államot? -
1460, Bordó magyarország, sötétbordó a vazzalus államok. például horvátország most pont vazallus, de mindjárt támadom és anexálom, utána egyből megint vazallus lesz és kapok -8 infamyt. Semmi csalás, ritkán töltök vissza. -
#5437 c.) És a legjobb: egy magistratus segítségével kilépteted a provinciát a HRE-ből. Ehez szükséges hogy a császárral 0 alatti viszonyod legyen.. tudom nem öröm de muszáj ezt az utat járni, saját bőrömön tapasztaltam :p -
Pityuládé #5436 Azokat a területeket amiket csak úgy megkaptál, azoknak az a hátránya ugye, hogy "Unlawful Imperial Territories".
Két dolog lehetséges:
a, Eladod azokat a területeket
b, Vazallusként felszabadítod őket (ajánlott)
A b, lehetőség viszont csak akkor működik, ha az egész országot birtoklod, vagy ha az az ország már nem létezik, és a birtokoölt területeden van coreja. -
rexortom #5435 sziasztok lehet már beszéltetek rola én most a magyarokkal játszik csalás nélkül ottomnokat szétvertem litvánok az uj orosz ország de szétesöbe valahára engem meg megválasztotak HRE-nek csakhogy az elözö kettöt azé váltoták le mert az uj kieg miat velment 100 fölé az infamijuk mivel folyamatosan adják a nem core területeket tudnátok adni pár tippet mivel kerülhetem ell hogy jol is kijöjjek a dologbol de ne legyen 100 majd nekem az infamym ? -
Andorjan #5434 Pl. ahogy kissssss (#5428) írta:
"centralizáció és decentralizáció
a kettő közül csak és kizárólag a centralizációt válaszd több adó több magiszter..."
(de ha nem zavar, hogy csalás, akkor shift+0 -> magistrate ->enter - bár nyilván nem erre voltál kíváncsi) -
Lord Norbert #5433 Sziasztok újra!
Már kérdeztem, de senki sem reflektált rá, úgyhogy felteszem újra. Hogy lehet a magisztrátusok számát növelni? -
Pityuládé #5432 Kiváló útmutató! -
Andorjan #5431 megint kidobál...
ezúttal 1449 április-május váltáskor.
Továbbra is várom a jvaslatokat :) -
geo91 #5430 nagyon jó írás! -
kissssss #5429 majd még az economy-val kapcsolatban is írok néhány sort majd valamikor.
az ehhez tartozó képet már fellöktem a galériámba) -
kissssss #5428 na akkor csapjunk a közepébe, sokféleképpen tudod országod gazdaságát befolyásolni(magiszterek,épületek)de legfontosabb a gazdasági lapon található csuszkák ezek határozzák meg hogy milyen országod van.
centralizáció és decentralizáció
a kettő közül csak és kizárólag a centralizációt válaszd több adó több magiszter nagyobb termelési hatékonyság és tudod csökkenteni az inflációt is a negatív hatása pedig elhanyagolható.
arisztokrácia és plutokrácia
az első komolyabb kérdés amit el kell döntened hogy melyik irányba fejleszted az országod, ez a csuszka már kapcsolatban van a többivel is szóval jól fontold meg melyik irányba fejlődsz, az arisztokrácia egyértelműen a nemességet támogatja, több diplomatád lesz tábornokaidnak jobb lesz a sokkoló képességük és a regimentek kiképzése is olcsóbb lesz emelet még a lovasság is olcsóbb lesz hátrányai nincsenek szóval igencsak megéri :-D ha feudális királyság az államformád akkor ebbe az irányba fejlődj, a plutokrácia kifejezetten a kereskedőknek kedvez jobb a kereskedés hatékonysága több kémed lesz nő a kereskedőidnek az esélye egy központba való bejutáskor és több kerekedőt is ad viszont a lovasok drágábbak lesznek.
én az arisztokráciát ajánlom neked úgyis azt mondtad hogy Magyarországgal játszol.
jobbágyság és szabad emberek.
Nos itt egyértelműen a szabad emberek felé kell fejlődnöd(a fejlődés hatékonyságát növeli,growement,land,naval,stb ) igaz néhány egység típus drágább lesz de ha spórolsz a pénzel ez nem jelenthet gondot itt is kb ugyan az a helyzet mint a centralizáció decentralizációnál.
szabad gondolkodás és szűklátókörűség.
itt megint döntened kell durván fejlődni akarsz vagy inkább egy katolikus hitet terjesztő és szénné gyarmatosító darálógépet akarsz, a szabad gondolkodás megint az 5 fejlődési iránnyal van kapcsolatba growement,land,naval,production,trade.
A szűklátókörűség meg a hit terjesztéskor jön jól és a gyarmatosítást is segíti, szóval ha spanyolokkal vagy az angolokkal vagy akkor inkább a szűklátókörűséget válaszd, viszont ha valamelyik közép európai állammal vagy akkor egyértelmű a fejlődésre kell gyúrni.
mercantilism vagy free trade
ha a mercantilism választod akkor nagyobb esélyed lesz hogy elhárítod az ellenséges kémeket és emelet a saját kereskedelmi központjaidba(cot) mindig befognak jutni a kereskedőid, ha van 4 vagy 5 cot-od akkor megéri ebbe az irányba fejlődni de igen nagy büntetést fogsz kapni a trade fejlődésedre, én inkább a szabad kereskedést ajánlom neked ha a free trade választod akkor még jobban nőni fog a kereskedelmi hatékonyságod(plutokrácia befigyel én megmondtam) és e mellet minden elérhető cot-ba nagyobb eséjel jutsz be, viszont ez az esély csökken ha a cot-ot uraló ország a mercantilism választotta.
(maradj a free trade mellet egy rakat pénzt tudsz így a fejlesztésekbe invesztálni hidd el megéri)
támadás vagy védekezés
ezt teljesen rád bízom hogy mit választasz de ha rám hallgatsz akkor a védekezés felé viszed a csuszkát, tudom furán hangzik de jobban megéri mert míg a védekezés mellet egy elhanyagolható morálcsökkenés lehet felhozni hátrány ként addig a támadás mellet már csökkenni fog a váraidnak a védelmi értéke és az ágyuk gyártása is csillagászati nagyságokba fog emelkedni, márpedig az ellenség egy háborúban több irányból fog támadni és ilyenkor jól fognak jönni azok a masszív várak.
szárazföldi és tengeri hadviselés
ezt már tényleg neked kell eldöntened hogy mit választasz, itt igazából csak annyit tudok mondani ha durván darálni akarsz akkor maradj szárazföldön viszont ha gyarmatosítani is akarsz akkor talán jobban megéri a tengereket uralni.
quality & quantity
ha egy fegyelmezett ütőképes szívós hadsereget akarsz akkor egyértelműen a quality kel választanod, viszont ha az ellenkezőjét választod akkor csak egy szervezetlen rablóbandád lesz amit fél perc alatt rommá vernek.
(hosszútávon csak és kizárólag a quality-nek van értelme, még mindig jobb egy vert de fegyelmezett seregel vissza vonulni mint a nagy semmivel) -
Pityuládé #5427 Csökkentsd a katonáid zsoldját és/vagy létszámát, áldozz kevesebbet a technológiákra, szerezz vazallusokat stb. -
Trantorius #5426 Várom a szösszenetet továbbra is:) -
Pityuládé #5425 Nem akarok szentségelni, hogy csalsz, ez mindenkinek a szíve joga, de lásd be, így nem nehéz az alábbiakban említett eredményt elérni. -
Lord Norbert #5424 Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy miként lehet növelni az éves magisztrátusok számát, mivel pénzem van dögivel(4-5 ezer), és építkeznék ezerrel, ha tudnék, nem csak azt az évi két-három épületet nyomnám.
Van még egy kérdésem, hátha vágja valaki. A manufaktúrák arával kapcsolatos, hogy milyen mértékben, milyen időközönként növekszik az áruk, vagy egy bizonyos számú manufaktúra után nő szakaszosan?
-
opronyeczo #5423 heló mindenkinek
egy hete játszom a játékkal és ahogy haladok előre folyton lefagy a játék, és minél többet játszom a mentéssel annál hamarabb fagy le
ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném
nem is tudom, hogy nem hallottam eddig erről a játékról -
tttttom #5422 *Ja -
tttttom #5421 J igen átneveztem a seregeket amelyikhez kedvem volt. xD