11580
Europa Universalis III
-
reywind #5700 Az a 10 év nálam volt, hogy 50 fölött volt. -
reywind #5699 ha a kultúra magyar és nem core a provincia, akkor megjelenik egy provincia döntés, amivel core-vé lehet változtatni(DW). -
rexortom #5698 minimum 50 év kell hozzá mivel corenak kell lenni és utána ha nacional fokuszod közelében van a terület tudsz bevezetni setlement policit ami kb 10 év alatt átformálja a te népedé anélkül talán soha vagy 100 év is kell hozzá -
Trantorius #5697 Egy terület mikor veszi fel a magyar kultúrát? -
Trantorius #5696 Én játéák elején elfoglaltam a Aquilai aranybányákat, majd az osztrák aranybányákat is és mellé olaszországot(Milánó kivételével, aki szövetségesem), ez eléggé megdobta a bevételeimet is és az emberanyag mennyiségét is:) -
Pityuládé #5695 Szintén -
rexortom #5694 várom akkor hozzá a patchet :) -
Pityuládé #5693 Bármily meglepő, de igen. Az is vicces, ha rámegyek a birodalmi térképmódra, szinte egész Afrika zölden villog :D -
#5692 És lehet rá küldeni telepest? :D -
Pityuládé #5691 Nem . Annektáltam és utána a kolonizálatlan területek lettek a császárok. Magyarul: ha engedek a formal rquestnek, akik a követelt provincia kolonizálatlan lesz. -
rexortom #5690 Pityuládé nem értem elfoglaltad ugye a hre császárt és annektáltad mi történt utána kolonizálatlan terület lett europa közepe ?:O -
reywind #5689 Uhh.. ez elég tömény volt és összevissza, pedig csak 1 sört ittam... lehet ez a baj. -
reywind #5688 A valóságban Mátyás használt lovas íjászokat. Ez elég egyedi volt. Egyetlen más európai ország sem használt lovas íjjászt (jé a firefox elfogadja egy j-vel is és két j-vel is). Gondolom a kengyel nem igazán volt elterjedve. Valószínű, hogy a lovagokat is azért rakták föl úgy a pacira, mert hiányzott a kengyel. Amúgy voltak nyugati "lovas íjászok", de azok olyanok voltak, hogy odalovagoltak, leszálltak a lóról és úgy lőttek, nem volt hatékony. Elvileg az a 90% az 85%... Továbbra is megjegyezném, hogy ez Magyarország esetében, ha a történelmi hűséget követnénk eléggé abszurd. Kishazánkban már akkor ökörrel és ekével szántottak és használtak vetésforgót, amikor nyugaton még halásztak, vadásztak meg gyűjtögettek.
Árpádék a harcokat rendszerint minimum olyan aránnyal nyerték, hogy 10 ellenség 1 magyar. Előfeszített íj (nagyobb távolságra, kisebb hely kell a fegyvernek) + mozgékonyság a lóval + kengyel. A történelmi leírások szerint az Árpád-kori sereg mindig 3 részből állt: két kisebb támadó és egy nagyobb támogató részből, ha a két kisebb veszítésre állna, a támogató sereg megy és kimenekíti a két csapatot. A sereg csak lovasság volt, egy emberhez 4 ló tartozott, ebből 3 hozta az ellátmányt.
Egyébként érdekes magyar "vereségei" voltak annak a kornak.
Megemlíteném az augsburgi csatát, ahol ugye kikaptunk. Bár alig volt magyar veszteség, az ellenfél vérben fetrengett (3 sereget is teljesen szétkergetett a magyar csapat), megtizedelve és mégis mi vonultunk vissza... olvastam valahol, hogy ez azért nem egészen így volt. Ugyanis a várat később elfoglaltuk és az elesettek miatt bosszúból (meg az ellopott avar kincsek visszaszerzésének okán (ezért volt az egész)) a magyar sereg végigtarolta a környéket.
Csak arra akarok kilyukadni, hogy brutál volt a tudásbeli fölény amíg el nem kezdték írtani a magyart (ugye Szent István).
Az árpádházi (azt hallottam, hogy valójában Turul nemzettség) királyaink érdekes módokon és elég fiatalon haltak... Talán Mátyás volt az utolsó olyan királyunk, akiben talán még néhány csepp árpádházi vér lehetett... -
pecaboy #5687 Egyetlen hátrányuk ezeknek az "idegenlégiósoknak", hogy később nem tudod őket fejleszteni. Hiába van már pl. a törököknek eggyel jobb lovassága, a te "törökjeidet" nem fejlesztheted. -
pecaboy #5686 De azt is érdemes kihasználni, hogy ha foglalsz valakitől tartományt, amin core-ja van, akkor az ő egységeit ezekben meg tudod építeni. Pl. foglalsz osztrák core-os tartományt, ott elkezded gyártani a latin gyalogságot, meg foglalsz török core tartományt, ott nyomatod a lovasokat, így elég tökéletes kis sereget lehet létrehozni :) Mindig figyelni kell új szerzeményeknél, hogy milyen csapatot tudsz gyártani, mert azok sokszor erősebbek a tieidnél. -
pecaboy #5685 (Divine Windben) Az arabok és törökök magasabbról indulnak, de kb. 50-75 év alatt már lemaradnak. A kelet-európaiak, így hazánk is kb. 90%-os techet kap a nyugathoz képest és ugyanonnan (alacsonyról) indul. Ha Magyarországgal nem szerzed meg az aquileiai aranybányákat és egy-két hasonló nyugati gazdag tartományt, szinte csak csóró tartományaid lesznek, ez tovább növeli a lemaradást. Hadsereg tekintetében: az oszmánoknak kitűnő lovasaik és az első kb. 100-150 évben erős gyalogságuk is van, nekünk meg asszem nem nagyon van egyedi egységünk (talán a lovasság erősebb egy picit az összes keleti esetében), így érdemes váltani latin (=nyugati) tech csoportra, hogy legalább a gyalogság legyen erős. Mert a latinoknak meg végig jó a gyalogságuk, főleg a játék középső, még inkább későbbi szakaszában. A játék végén a latin gyalogság dominál. -
Trantorius #5684 A nyugastiasodás milyen előnyökkel jár? Mikor lesz nagy a kontraszt a kelet és közép európa <-> és nyugat európa között(tech, haderő, stb) -
csabikácska #5683 Üdv! Olyan gondom van,hogy 70000 munkaerő és a teljes seregem 4/5-e egyik pillanatról a másikra eltűnt pedig nem csináltam semmit.Mi lehet a gond?Mit szúrtam el vajon? -
#5682 OMFG??! elképesztő! -
Pityuládé #5681 Szerintem nem érdemes... Miután a brandenburgi császár egyeduralmat vezetett be a HRE-ben, lerohantam Brandenburgot és annektáltam. És itt jön a vicc. A HRE ikonja eltűnt, de maga a HRE megmaradt. A császári állam a BE NEM NÉPESÍTETT KOLÓNIÁK ÉS A WASTELANDOK... Ha formal request-tel odaadjuk neki az egyik provinciát, akkor az a provincia be nem népesített kolóniává válik. Persze ez csak nállam volt így. De ki tudja... -
pecaboy #5680 Fel lehet. Ha minden szavazófejedelem fővárosát ÉS az aktuális emperor fővárosát is elfoglalod, fel lehet oszlatni (dismantle HRE). A "legegyszerűbb" (bár persze így sem egyszerű!), ha vazallussá teszed a választófejedelmeket és elfoglalod a HRE fővárosát. Sok sikert hozzá :)) -
#5679 Szerintem nem lehet feloszlatni.. bár érdekes kérdés. A Divine Wind-ben "komolyan" kell venni a tagságot. Szal vagy minden provinciát kikell léptetni, vagy jóviszonyban lenni és minnél többet becsatlakoztatni. Én az elsőre szavazok, mert az agresszívabb játék stílushoz ez klappol jobban. -
reywind #5678 Érdemes +3-as stabilitással elkezdeni a harcot úgy, hogy legyen a támadásodhoz casus beli, ne csökkenjen a stabilitás. -
Trantorius #5677 Ez a holy empire kikészít, meghalt zsigmond és más lett a császár most meg folyamaosan kéregeti a területeimet, szedem ki őket ahogy csak bírom de 12 terület nem megy egyik napról a másikra...-3 stabilitással meg kicsit tüzes a hangulat az országban:S
Nem lehet valahogy feloszlatni ezt a Holy Empire-t? -
Trantorius #5676 Ez érdekes, mért van ez? -
kissssss #5675 ha a National Focust egy ország olyan területére rakja ami határos Jóska pista országával is akkor jóska megkapja ezt a cb-t, egy idő után eltűnik de újra megkapod ha valaki ismét a határod közelébe pakolja a fokúszát. -
rexortom #5674 Bocs az előző comment miatt csak soká volt már. Nem vagyok félig román de jólesett a feltételezés :P. Az egyszerűség említésekor pedig arra gondoltam hogy például a statisztikák nem olyan felsorolás lapozgatós módon hanem szép ikonok formájában jobban áttekinthetőbben és könnyeben elérhető legyen. Főleg a cassus belliknél tetszik az újítás és örülök neki de még kevés.
-Border fictiont aszt hiszem akkor kapod ha a te vagy az ö national fucusa közel esik a határhoz. -
Trantorius #5673 A Border Fiction Cassus Belit mire kapom és milyen gyakran? -
reywind #5672 Az véralkoholszint függő ám... -
Pityuládé #5671 Mi nem átlátható a kezelőfelületen? :D -
kissssss #5670 ma 00:59 #5667
ajjaj
én is a piás állapotra szavaznék -
reywind #5669 Szerintem simán részeg, a többi esetben lehet el se tudna találna erre az oldalra... így is lehet, hogy centiken múlott csak... :) -
#5668 Korán reggel na nee, basszus de szarul írsz, szerintem mert részeg vagy :) (további tippek: román-magyar szüleid vannak és a domináns a román, 10év alatti vagy; simán buta vagy amit nem sértésnek szánok mert van aki így születik; de lehet csak azt hiszed hogy ez a style menő bár ha ez igaz akkor az előző is) -
rexortom #5667 Ne isten örizen hogy mégbonyolultabb legyen már igy is minden hülyeségre figyelni kell! Szerintem kicsit leegyszerüsithetnéka játékot de ai a legjobban hiányzik egy jobb kezelöfelület ami átekinthetöbbi és könyebben irányithatová tenni a játékot töllem minden más maradhatni ugyan ilyen :) -
kissssss #5666 nem lenne rossz ötlet ez csak azt nem tudom mennyire borítaná fel ez a játék egyensúlyt, biztos sokat kellene ezen melózni. -
kissssss #5665 ez is szintén igaz csak akkor az eu4 ne revolúció legyen hanem evolúció, mert az eu3-al és kiegészítőivel együtt már igen magasra tették a készítők még saját maguknak is a lécet. :-D -
Pityuládé #5664 Jelenleg mod, de majd játék lesz. -
Petiii94 #5663 MAgna Mundi???:D
Ez mod vagy külön játék????Jobb mint a DW??? -
#5662 Igaz, de ha belegondolsz mar nem igazan lehet tobb bort lehuzni a 3-rol. -
Pityuládé #5661 Betehetnék minden országba azokat a frakciókat, amiket a DW-ben a Ming Birodalomnál. Pl.: Egyház > Nemesség > Nép. Esetleg több tanácsadó. A családfának nagyon örülnék. Több provincia is mehetne bele. Tarthatna akár 1848-ig is. Bla-bla-bla-bla.......