11580
Europa Universalis III
-
pecaboy #5740 Kb. 50 év, de erősen függ a tartomány lakosságától. Nekem pl. Velence már rég 999.999 lakosú, ilyenekkel nem is érdemes próbálkozni. -
pecaboy #5739 Ezek szerint az erődök elfoglalása és az army tradition között van összefüggés? Jó tudni :) Kb. hány %-ot lehet érte kapni? Csak rohamozás után jár vagy sima megadás után is?
A háborúimat az elejétől fogva mind megnyertem :) pedig nagyon keveset töltök vissza, és akkor se vereség miatt. Néha volt csak white peace-em, mikor mondjuk olyanok szálltak be a háborúba, akiktől semmit nem akartam kérni vagy egyszerűen túl messze voltak. Olyan, h háborút veszítsek, sosem fordult elő, kopp-kopp :) Csatát is csak nagyon ritkán.
Nekem is brutál méretű birodalmam van, de elég sok épületet meg néhány manufaktúrát is építettem, csomó saját ker.központom van, mindben saját monopóliummal, van production növelő advisorom, néhány jó NI, meg a vazallusoktól is jön némi pénz, szóval én 1 stab hitet úgy fél év alatt tornászok vissza. Persze úgy, hogy közben nulla a kutatás. Inflációcsökkentő advisort újabban nem is alkalmazok, így is +1000 fölötti az éves profitom, 0.00 inflációváltozás és 0 infláció mellett. Techben viszont nem vagyok éppen a topon, néhány kis ország itt-ott megelőz, de velük szemben se vagyok 2-3 szintnél jobban lemaradva. Most, 1660 környékén 26-29-esek a techjeim, ez nagy és kolonizáló birodalomhoz képest, amely területének közel fele nem is core, sztem nem rossz.
"A colonialism CB-t nem nehéz elérni, csk provokáj ki egy gyarmattartó országot és a békekötésben ne területet kérj, hanem hogy engedje el az egyik primitív államot" - ez tényleg jó ötlet, kösz! Provokálni nem is kell, mindenki ellen van imperialism CB-m. Mondjuk nem elsősorban a mostani játékomban fogom kamatoztatni a trükköt, mert a "nagyokkal" vagy PU-ra törekszem, vagy már megvan a PU, vagy már inheriteltem is őket :) Szóval a meglévő független két nagy európai ország, Nagy-Britannia és Svédország tőlem hódíthat, amíg nekik nem megyek obscure documents-szel; minél nagyobbak, nekem annál jobb lesz :) Ming illetve Japán (Taira) a kivétel, mindkettőnek elég nagy a birodalma, főleg Mingnek, és ugye nem igazán kedvelik a keresztényeket, inherit nem jöhet szóba :( Szóval náluk lehet, h majd meglépem. Taira úgyis kezdi bekebelezni az Afrika keleti-délkeleti részén lévő törzset, majd élek a lehetőséggel :)
Ázsia keleti részén, vagy Indiában van olyan ország (törzs), amelyik primitív? Afrikából lassan elfogynak, Dél-Amerikában az inkákat elfoglaltam én is, a többit az örökölt vagy öröklendő országok tarolták le, Észak- és Közép-Amerikában is. Ausztrália meg még odébb van, kicsit messze, még fel se fedeztük. Csak 3 ország ellen van colonial conquestem: Etiópia (egyprovinciás svéd szövetséges :( ), a Tairai célpont ország (a kikötőit már elfoglalták a japók, úgy meg nem akarok nekivágni), meg Kongó (szintén idegen kézben vannak a kikötői). Szóval van rá esély, h majd általam "felszabadított" ázsiai országok ellen is kapok colonial CB-t? -
tttttom #5738 Egy hülye kérdés. :D A settlement policyval mennyi idő alatt lehet magyarrá vagy más nemzetiségűvé egy tartományt? :S -
Petiii94 #5737 http://www.magnamundi.com/downloads/mods/
Erről az oldalról leszedem a magna mundi ultimatet.Ezután bemásolom a DW mod mappájjába.Launcherrrel elidítom és hibaüzenet:( -
Swarczi #5736 A flottacserélgetést én is akkor kezdtem el mikor az aragónok 30 hajós flottája megverte az én 100 hajós flottámat... -
Swarczi #5735 Cabinethez 40 körüli goverment tech kell-egyébként sztem érdemes az utcsó 4 nemzeti ötletet megtartani az 53as tech-es cuccokra pl. 53-as land tech-ért +25%-os discipline jár, ami nálam a törvények+a minőségre való gyúrás miatt kb. 140%-on van. Az army traditiont 4-5 tartományos államok támadásával könnyen fel lehet tornászni, mert nekik általában max szintű erődjük van. Plusz érdemes épületekkel+national ideaval is támogatni az éves növekedést így 70-80 év alatt 90% körül lehet lenni.(Mondjuk nem árt, ha a csatáidat mind megnyered)
A navy traditiont nekem sem sikerült még soha-a britekkel sem!- 11-12% fölé tolnom. Sajna én még viszonylag az elején birodalommá váltam+ a sok terület miatt kb. 10k aranyra van szükség ahhoz h stabilitást növeljek(mire magától megnőne vége a játéknak :D). És csak így nem merek belevágni még tartalékokkal sem egy durvább államforma-váltást. Majd remélhetőleg sikerül áttolni a mentést a Victoriába, és ott befejezem amit elkezdtem-a világ meghódítását.
A colonialism CB-t nem nehéz elérni, csk provokáj ki egy gyarmattartó országot és a békekötésben ne területet kérj, hanem hogy engedje el az egyik primitív államot. Én így hódítottam meg az inkákat. -
pecaboy #5734 Na az szívás. Akkor ezekkel az országokkal nem is nagyon lehet inheritelni, ha be van állítva a történelemhűség, mert ugye sose halnak meg... -
pecaboy #5733 Jó hogy írod a hajókat, én nemrég jöttem rá, hogy sajna nem fejlődnek a technikával :( Mondjuk ezzel egyet is értek, a valóságban is amelyik hajó elavult, azt max. cicomázni lehet kicsit, vagy mutogatni a népnek mint múzeumi darabot, de jobb egyszerűen kivonni a forgalomból. Mint az amcsi hajók Pearl Harbornál: azok is elavultak voltak, alig volt köztük modern; valszeg csalinak, "kirakatba" állították őket a japóknak, de ez egy másik téma :)
A hadvezérek nálam "szabadon" vannak, de komoly gondot okoz, hogy marha nehéz military traditiont "szerezni" háborúval. Mivel szinte mindig én győzök, és elég gyorsan, ezért alig kapok mondjuk +0,1 traditiont, miközben a szétvert ellen meg egyetlen csatában kap hármat meg ötöt :( Szerencsére van egy kis bónuszom az éves szintre, és így 80-85 körüli szinten tartom, egyszerre 3-4 elég jó hadvezérrel. Azt meg már megszoktam, hogy a navy traditionom állandóan 8-10%-os, szerintem ezt szinte lehetetlen magasabbra vinni. Vagy csak én nem értek hozzá. Úgyhogy a flottáimat sose vezeti senki, úgyis lezúzok mindenkit :) (Esetleg az angolokkal lehetnek kisebb problémák, de úgyis segítséget kapok majd a franciáktól, spanyoloktól, portugáloktól meg a sok vazallustól. A meglepetésszerű flottamegsemmisítési taktikámról nem is beszélve :))
Az infamyt én a vazallusos trükkel oldom meg, amit korábban írtam. Ezenkívül nem vagyok túl innovatív, így egyszerre 8-12 bíborosom van a pápánál a 15-ből, ez is elég szép bónuszt ad :) Plusz az embassy, plusz a diplomata. Így egy évben 1,8-2,3 csökkenést érek el, plusz a trükkel 5-6 évente 12x2-t, azaz 24-et (3 "ideiglenes" vazallus, mindegyik 4 tartománnyal).
Ha world conquestet akarsz, 1650 után válts olyan államformára, ami ad imperialism CB-t. Én asszem abszolút monarchiával tolom, ahhoz csak 27 government kell asszem. Jó az imperialism, automatikusan mindenkire ad CB-t, 50%-os infamy bónusszal minden tartományra. A holy war jobb, de azzal csak hitetleneket lehet ütni. A legjobb persze a colonialism CB, 80% bónusszal, de az meg csak primitív törzsek ellen van, amiket a játék közepére általában legyalulnak a többiek, ha nem vagy elég gyors :)
Poénból terjesztettem kicsit a magyar kultúrát a settlement policyval vagy melyikkel, de inkább felfüggesztem az esetleges világhódítás utánra, mert nagyon durva mínuszokkal jár, amíg nem lesz meg a tartomány(ok)ban a kívánt kultúra. De azt elértem, hogy a horvát területek, Isztria és Raguza is magyar immáron :) Krakkó, egy osztrák tartomány meg talán Ruténia meg maguktól lettek magyarok. Néhány saját építésű afrikai kolóniámon is magyarok settlerkednek nagy buzgalommal :)
Amúgy mi az a cabinet? Gondolom national idea. Ha az, akkor hányas government kell hozzá? -
Zbence111 #5732 Sziasztok!
Megpróbáltam kicsit alakítani Mo-n az aranybányákat és róbaképpen Presburg-ban a búzát átírtam aranyra.
Addig sikerült is, hogy jelezte hogy arany és nem búza viszont:
A price és a TRade value: 0 , 0
vsizont a búzánál 2,8 4,1.
Semmit nem változtattam csak a trade_goods nál átírtam a grain-t gold-ra.
Mi lehet a probléma?
Ittt egy kép róla:
http://imagerz.com/QEFGCktvAwMEBVofEgVR
-
kissssss #5731 ez egy bug(szerintem) régebben nekem is előfordult ilyen beállításnál pl: Magyarországgal ez mindig elő szokott jönni, az országban az a király fog uralkodni örökké a trónon aki átlépte az 1526 évet(ekkor szűnik meg az ország a játékban)
de szerintem a többi országnál is ugyan ez a helyzet:burgundia,barbant,stb. -
Swarczi #5730 Én a tanácsadókon szoktam mosolyogni, mikor mondjuk a franciákkal lehozok egyet, és magyar névvel érkezik. A hadvezérre visszatérve: az azért nem durva h kb. 1630-ban egyesült a HRE és azóta nem halt meg? Csk mert már 1600-as évek elején is ugyan azt a hadvezért használtam mint most. Azóta pedig eltelt már lassan 2 évszázad. -
Pityuládé #5729 Nem értem minek állítottad be, hogy történelemhűek legyenek a hadvezérek. Én olyan jókat szoktam nevetni, amikor meglátom Winston Curchillt 1500-ban :P -
Swarczi #5728 Én jelenleg az egyesített Franciaországot bekebelezett HRE-vel magasan vezetek 1760-ban. A technológiai szintekke iszonyatosan elhúztam, majdnem az egész közel-kelet az enyém, nyugati határaim indiáig nyúlnak, meghódítottam az inkákat, valamint kanem borut meg a mellette levő államokt, európában pedig kb. 8 nemzet van, akik nem vazallusaim. 600000es sereget tartok fent+van 300 hajóm aminek a harmada transport, a többi big ship és mivel van egy rakat pénzem, kb. 50 évente totál lecserélem a flottát fejlettebb hajókra.
Ami viszont nem tetszik: a hadvezérek. Beállítottam történelmire, de mivel egyesítettem a HRE-t, nem kapok újat(egy hadvezérem van, már több mint 100 éve :D). Ezzel mondjuk a negyedik részben csinálhatnának valamit, pl.:megörökölhetnénk az annektált nemzetek hadvezéreit vagy valami.
WC-re visszatérve:jelenleg ez elég esélytelen, talán áttolom a mentést a Victoriába, mert most lépett a trónra egy rohadt gagyi uralkodó, az infamym még a cabinet+diplomat párosítással is 1,7-1,8at csökken(ugye alig van irányított bíborosom az innovatív irányba való elmenetel miatt). Mondjuk van egy pár nemzeten tribal conqueste+revolutionary cb.-m, most ezt akarom kihasználni. -
pecaboy #5727 Szerintem az általad leírtak zöme abszolút nem szerencse. A játékod eredményessége jórészt a stratégiádtól ÉS a játék szabályainak ismeretétől függ, a szerencse csupán a harmadik dolog. Az általad leírtak közül csak a török flotta szétverése és a francia trón megöröklése írható sztem a szerencse számlájára. Az, hogy milyen CB-ket és küldetéseket kapsz (nagyobb vagy ismertebb országgal indulva, mint amilyen Ausztria is), a játék kb. közepéig nem a szerencse határozza meg, hanem előre "meg van írva".
Én jelenleg Magyarország->HHRE (Holy Hungaro-Roman Empire = Szent Magyar-Római Birodalom, avagy Magyar-Német-Római Császárság :)) játékot viszek, ezt talán be tudom fejezni, bár már hónapok óta tolom, de ez lenne az első, amit végigviszek :) 1660 körül járok, a majdnem orosz méretű Moszkvát és Portugáliát már korábban inheritáltam, ezenkívül perszonálunióm van a skótokkal, franciákkal, Aragónnal és Kasztíliával, remélhetőleg rövidesen őket is inheritálom :) Területem magasan a legnagyobb, majdnem egész Európa az enyém (sok-sok kicsi vazallussal, amiket sorban annektálok), plusz Észak-Afrika jó része, Nyugat-Ázsia, a Közel-kelet, kisebb gyarmatok Afrika más tájain, ésatöbbi. Hosszútávú célom természetesen a WC, de annyi tartomány van Távol-Keleten, hogy nem tudom, sikerülhet-e a játék végére... Rövidtávú cél a hatalmas (főként európai és észak-afrikai) gyarmatokkal/területtel rendelkező Anglia és az Észak-Európát plusz Észak-Amerikát uraló svédek trónjának megszerzése a world conquesthez.
Egy tipp a végére: ha elég erős vagy egy adott ország trónjának megszerzéséhez, és nagyon szeretnéd megszerezni, várd meg, amíg gyenge lesz a legitimacyja, addig gyűjtsd a kémeket, utána indíts "kémrohamot" a főváros ellen, obscure documents feladattal :) Ha ezután sikerül 90%-ra megverned az országot, tied a trón, és a dolognak nem lesz hátránya :) Így szereztem meg a francia, aragón, kasztíliai trónt is. Csak annyi hátránya lehet a dolognak, hogy utána egyből el kell kezdeni a pénz pumpálását a delikvensnek, feltornászni a viszonyt -200 körülről legalább 100-ra (én inkább maxra szoktam). Utána esélyes az uralkodód halála után az inherit :) -
Swarczi #5726 Kb. mostanra jöttem rá hogy ez a játék sokszor inkább a jó szerencsétől, mint az előre eltervezett stratégiáról szól. Az osztrákokkal kezdtem 1480as évek közepe táján. Kezdtem ott a játékot h kaptam a magyarok ellen 2 év alatt reconquets CB-t, így egy háború alatt elfoglaltam egész Horvátországot(ezzel egyidőben a csehek is elcsatoltak a magyaroktól 3 területet). Béke letelt, subjugation cb, magyarország vazallussá téve. Nemsokkal később Franciaországgal szövetségre léptem, aki lassan annektálgatta a vazallusait.
Ezek után következett a törökök elleni háború-sorozat. Itt az elején minden szép és jó volt, addig míg el nem jutottam trákiig. Ekkor a törökök elkezdtek flottát építeni(az enyémet velence egy háborúban tönkrevágta. 160 hajója volt, így nem tudtam átmenni kis-ázsiába. Nos ezt a flottát az angol-portugál szövetség 1 háborúban szétszedt, így át tudtam menni kis-ázsiába ,és a török területek nagy részét elfoglaltam.
Ekkor figyelmemet a HRE-területeket birtokló államokra tévedt ,ezek felszbadításával egész szépen haladtam+lett két vazallus választófejedelmem is. Az imperial authority így is elég szépen nőtt a lengyelek imperial ban-t kaptak, és minden ellenük vívott defenzív háború növelte az imperial authorityt. És ha még ennyi mázli nem lenne elég: francia király meghal, nincs örökös, 1520-tól ausztria perszonáluniót vezet francia-o.-al. Innentől kezdve a holland területek betonbiztosak +ny. Európában a franciáktól nem kell tartanom... folyt köv. -
Dvd90 #5725 Mod mappa a sima Eu 3-tól van...
Lényeg, hogy ugye amikor letöltöd van egy mappa aminek pl "magna mundi2" a neve és egy fájl aminek az a neve h "magna mundi 2.MOD" ezt a kettőt bemásolod a mod mappába--> elindítod a launchert aztán az ablak alján középen ott van egy olyan h "select mod to play" ot kiválasztod az általad akart modot(alapállásban oylan van h "default" -
Petiii94 #5724 Am mod mappa csak DW-ben van...
-
Petiii94 #5723 Még mindig nem megy a mundi....Ha a mod mappába rakom semmi nem is történik... -
Petiii94 #5722 hystory province mappa tradegoods a nyersi:)
Ezt elárultam cde segits te is:)
H kell új provinciát csinálni???
Köszönöm a MAgna Mundit!!!:) -
Trantorius #5721 Hello!
Nézegettem a játék mappáját, pár dolgot sikerült belőle kivennem(hogy új provinciát hozzak létre) de több dolgot nem találtam, pl hol van a provinciáknak a nyersanyag/lakosság szám beállítása. Tudna valaki segíteni? -
Karcsi9104 #5720 És most is ott a mappa. -
Karcsi9104 #5719 Van a játék könyvtárában egy olyan mappa, hogy mod. Értelemszerűen a modokat oda kell berakni. Legalábbis az alapjátéknál úgy működött. -
Petiii94 #5718 A MAgna Mundit ,hogy lehet telepíteni???MErt letöltöm elvileg telepítem ,de csak egy mappát ad amiben nincs indító!De ha rámásolom a mappákat amik benne vannak a már meglévő mappákra és felül írom őket a HTT-ben akkor nem indul a játék:( (DW-vel is próbáltam) -
nik1995 #5717 Hát szinte az összes európai háborúba részt vettem és rengeteg területeket hódítottam meg, és a repution lement ameddig csak tudott és kb 20 év alatt annyi lett a diplomáciának. Csak kasztíliával maradt pozitív a kapcsolatom de csak úgy hogy végig pénzadományokat adtam neki. -
Andorjan #5716 Csak hogy ne árválkodjon a kérdésed:
Map editor DW-hez úgy tudom, nincsen, de az alapjátékhoz, vagy a htt-hez van, azonban az nem olyan jellegű, mint amilyet te keresel. Olyan szerintem nincs, ezt abból gondolom, hogy valaki itt írta, hogy rakott bele új provinciákat, meg rakosgatta a határokat és a domborzatot, de a txt-k módosítgatásával. -
Andorjan #5715 A proclaim guarantee az biztos bejön. Emellett úgy tudom, hogy ha nem túl nagy az infamyd és azonos a vallás, akkor alapból is folyamatosan javul. A többi kérésével/felkínálásával meg nyilván óvatosan, amíg mínuszban vagy vele addig meg főleg, mert ha elutasítja, megint visszaromlik a viszony. Azért érdekelne hogyan utáltattad meg magad ennyire mindenkivel :D -
reywind #5714 Ha viszont nem fogadja el, akkor csökken, bár -200-ból nem nagyon tud csökkenni, viszont nem is fogja elfogadni. -
pecaboy #5713 Royal marriage, proclaim guarantee, ask for military access, give military access, pénzadomány - ezek vannak tudtommal, amik azonnal növelik a viszonyt, ha az ország is elfogadja. -
nik1995 #5712 ja és a repution -5 ön van -
nik1995 #5711 Mit tudnék csinálni annak érdekében hogy növekedjen a jó iszonyom a többi országgal a pénz adományozás kivételével? Mert szinte minden országgal -200 a viszonyom és már támadni se merek mert félek hogy mindenki nekem ront. -
Petiii94 #5710 Nincsen map editor vagy valami a játékhoz amivel a magyar provinciák számát kicsit növelni lehetne???És a természeti képződményeket(hegyek,folyók)kicsit arrébb tolni a valódi helyükre???És a városokat is a valódi helyükre tennni?
Köszi:)
A Magna mundi még mindig kérdés!!!:D -
geo91 #5709 katt a provinciára és a felugró panelen belekattintasz egyszer a nevébe, így át tudod írni -
Petiii94 #5708 Hol lehet átírni a provinciák neveit???Mármint ,hogy a térképen a Pécs helyett Buda jelenjen meg.És hogy lehet egy ország provincia határait megigazítani???Meg több provinciát csinálni??? -
Petiii94 #5707 Hellloooo.
Hogy kell telepíteni a Magna Mundit????MErt leszedtem és ahhogy én raktam fel úgy nem megy:(
Segitseteeeeek:(
Kösziii:) -
weine #5706 pontosabban: kamat
-
weine #5705 a kölcsön kamata -
pecaboy #5704 Szerintem a kölcsön kamata, de pontosan nem tudom, mire vonatkozik ez a %. -
Trantorius #5703 Interest adó tanácsnok mit csinál? Mi az az interest? -
reywind #5702 Módosítanék. Az ausztriai bányákban összesen kb negyede annyi ezüstöt bányásztak, mint MO-n. Aranyat nem. Ha korrekt szeretnék lenni, akkor legalább 15 arany bányát kéne MO-ra tenni A-hoz viszonyítva. Viszont ezeknek a bevétele nem a királyt illette, hanem ment A-ba Velencébe, stb. Zsigmond nem látott belőle egy vasat sem. -
reywind #5701 Most nézegettem, hogy valójában hol voltak ezüstbányák a mek.oszk.hu szerint Európában. Hát Ausztriában (a XV. század végi...) egy sem volt. Magyarországon (10k) Csehországban (15k), Sziláziában (3K), Szászországban (4k) és Svédországban (1K) és a maradék mindenfelé egy pici a hegyekben (6k). Aranyat lényegében csak Magyarországon (1k).