11580
Europa Universalis III
-
ACi000 #5540 Csak a harmadik legnagyobb hadseregem volt, Kazstíliának kb 40000-rel több volt land tech ugyan annyi volt és a szomszédosak is voltunk -
Pityuládé #5539 Trianon 0.5 Beta version :D -
Trantorius #5538 Akkor elég jó erőben lehettél hogy nem mertek beléd kötni. -
ACi000 #5537 Hát amikor Oroszországgal durván átléptem a limitet 60/27 akkor is csak pár német államocska támadott meg
bár a kémeket küldték ezerrel -
rexortom #5536 Én csak az alap játék plusz a hivatalos kiegészitöji egészen a divine windig :) -
sulouos #5535 Ti valami moddal játszotok? (évszám miatt, térkép miatt, stb...)
Hol lehet megnézni a háborús kimerültséget? -
rexortom #5534 hát elég nehéz viszaszerezni még a core provinciákat is de az még nem érdekelne csakhogy elveszet rajtuk az öszes épületem 1 fort maradt pedig már mindenhol ki volt épitve 2. szintre a product épületek legalább 100 év viszaépiteni... :( -
kissssss #5533 raped :-DDD -
#5532 A szövetségeseid simán megtámadnak pláne ha vazallusok is egyben :) az infamy limit átlépés nem vicc, tegnap csak 0.2-vel léptem át (gondoltam párhónapot csak kibirok aztán már belül vagyok) de egyből a fél ismert világ hadatüzent :) kikellett kapcsoljam a hadüzenet-felbukkanó ablakot :D hogy legalább normálisan tudjak kilépni ne altF4-el :) -
rexortom #5531 hát én átléptem sjana az infamit anyira szétvertek hogy csak a mai magyarország+felvidék maradt meg elvesztetem minden német vazalusom kb 10-et bulgáriát romániát ukrajnát bossniát serbiát szerencsére bizánc megmaradt de dél görögország is teljesen elveszett ugyhogy kb az országom 80%-át felszabaditották viszont a 80 infamim egyböl leset 0-rá és reconcvestel viszaszerzem 10 éven belül ha a nagyhatalmak nem foglalkoznak velem -
kissssss #5530 persze hogy mínuszba van, Ausztria durván fejlődik miközben te szépen le maradsz, igaz azt is hozzá kell tennem hogy Magyarország és Ausztria 2 különböző fejlődési csoportban van de a lényeg ugyan az marad tessék megelégedni azzal a pénzel amit év elején kapsz, de már lentebb le is írtam neked egy példát hogy fix bevételből mennyi a valós nyereség és mennyi a fenntartásokra szánt pénzmenyiség. -
Trantorius #5529 Azt hiszem akkor óvatosan fogok bánni az infany-val:)
A háborús kimerültséget hol tudom megnézni?
Átléptem játék közben Ausztriához kíváncsiságból, mit művel. Azt néztem hogy a havi bevétele mínuszba volt és max-on volt a Goverment-es fejlesztése, mi erről a véleményetek mert neki már 1407-ben szinte teljesen kész volt, míg nekem(úgy hogy folyamatosan figyeltem arra hogy +-ba maradjon a havi bevételem csupán 1412-re várhatom a fejlesztés végét) Tényleg érdemes azt csinálni hogy az éves bevételt arra fordítani hogy utána fizethessem belőle a havi mínuszokat?
Kezdek egy új játékot, átgondoltam a stratégiámat:
Kezdésnél szövetkezek Milánóval és Bohémiával. Szinte azonnal annektálom Aquivat ezzel megszerezve 4 területet melyből 2 aranybánya(+16 infany). Utána kis szünet, megerősítem a szövetségemet a két országgal, kiépítek egy 30 000-es sereget majd megtámadom Ausztriát a szövetségeseimmel. Elfoglalom a 2 arany bányáját és ég mellé 2-3 területét(+16-20 infany)
Közben folyamatosan szedem ki az elfoglalt területeket a birodalomból, egy idő után a Bohémia lesz a császár, emiatt majd lemegy -200-ra a a kapcsolatom vele majd a következő háborúnál melyet az ottománok ellen fogok vinni(Szent Háború Cassus Beli), nem fog segíteni és így már lesz egy Cassus belim feléje. Őt is megtámadom ahogy lesz egy kis felesleges ifany-m aztán jól van. Aranybányákból lesz +20 bevételem -
kissssss #5528 lépd csak át nyugodtan az infany határt majd utána el megy a kedved a sok hódítástól -
Pityuládé #5527 Apropó háborús kimerültség: 5 évnél tovább ne háborúzz, mert akkor erősen megnő a lázadásnak az esélye. Bizánccal nekem egyszer például olyan volt, hogy Erdély ellen harcoltam (aki akkor Közép-Európa ura volt) nagyon nem akartunk dűlőre jutni, eltelt röpke 10 évecske, havi három lázadás. Mondhatom ilyenkor kicsit sem vagyok ideges... -
Pityuládé #5526 Én általában akkor tárgyalok békéről, ha 100%-os a háborús pontom, és/vagy nekem és/vagy neki magas a háborús kimerültsége. -
sulouos #5525 Hogy lehet rávenni az ellenfelet a békekötésre?
Akármennyire is tönkreverem, elfoglalom minden régióját, nem hajlandó békét kötni, még akkor sem, ha nagyon kedvező feltételeket szabok.
Mennyi idő után "törik meg", azaz adja fel magától a harcot egy ország? -
Trantorius #5524 Oks már tudom, Most látom hogy kiírja ugyan ezt a Likely-s dolgokat a hadba lépésnél...
Ha túl lépem az infany-t mekkora büntire számíthatok? Megtámad minden ország, szövetségeseim otthagynak vagy még ők is megtámadnak? -
Trantorius #5523 Nem tudom hogy működik ez a Háborúba Hívásos rendszer.
Ha Ausztria velem is szövetségben van és a Lengyelekkel is(Velem 150-es szintena lengyelekkel 100) Ha megtámadom a lengyeleket és nekm is van nagyobb esélyem(35 000-es seregem van míg lengyeleknek 19 000) akkor ki mellé fog állni szerintetek? -
Trantorius #5522 Ok köszi!:) -
Trantorius #5521 -
pecaboy #5520 Holy War CB-t sztem csak akkor kapod meg, ha határos vagy az illető más vallású országgal, pl. ottománokkal. Egyébként a lehetőség a játék elejétől működik tudtommal, 1650-ig.
A másik dolog:
A legalsó (pénzügyi) csúszkát, ami a tudományok csúszkái alatt van, úgy állítgasd, hogy a tooltipben (mini-ablakban) kijelzett infláció értéke -0.00 (vagy ha már van inflációd bal oldalt, akkor ennél is kisebb, pl. -0.01) legyen. Ha zöld az érték, pl. -0.00 vagy -0.01 stb., az inflációd csökkenni fog. Ha narancssárga 0.00, nem változik (érdemben), ha piros 0.00, akkor nagyon kicsit nőni fog, ez még elfogadható, ha pedig ennél magasabb, akkor ennyivel fog növekedni, ami nem jó dolog.
Példa:
zöld -0.01 és alatta: havonta (vagy évente? most hirtelen passz) csökken az infláció ennyivel
zöld -0.00: csökken az infláció, minimálisan
narancs 0.00: érdemben nem változik
piros 0.00: minimálisan nő
piros 0.01 és felette: nő az infláció ennyivel
Tehát zöld: csökken, narancs: nem változik, piros: nő. Az aktuális infláció értékét a csúszkáktól balra láthatod, a bevétel-kiadás felsorolásnál. -
Trantorius #5519 Megnéztem, Lengyelországnak mindösszesen 19 000-res serege van és épp az arany hordával háborúzik elég keményen, szóval ők nem lennének nagy akadály. -
Trantorius #5518 Bohémiának 13 000, osztrákoknak 30-33 000, lengyeleknek meg nem tudom pontosan de az is úgy 30 000-fős lehet.
Nekem jelenleg 35 000+ Milánónak is lehet úgy 20 000 körül, bár azt most nem tudnom megmondani pontosan.
Sajnos a magas infanym miatt már kevés állam akar velem szövetkezni, most a Teutron Rend ajánlotta fel, elfogadtam, bár nem hiszem, hogy mellém állnának egy lengyelek elleni háborúban+ alig van seregük(max 10k)... -
Trantorius #5517 Már kiléptettem őket(a bohémiai területekkel együtt), az volt az első. Most kicsit várni fogok, hogy kijöjjön a Szent Háború Cassus Belim, úgy rémlik olyan 1408-10 körül szokta megadni a gép, addig meg hátha valami csoda folytán felbomlik az Osztrák-Bohém-Lengyel szövetség...
Ezt a részt nem teljesen értem, hol van ez?
"legalásó csúszkánál zöld 0-ra kell állítani a bevételt így nincs infláció." -
#5516 Apropó írtad hogy Aqulea-t annexáltad, nagyszerű akkor nemsokára ő is core-lesz és Friullit engedheted is el vazallusként. Viszont! mivan ezekkel az ex-aqulea területekkel? emlékeim szerint ezek HRE-provinciák és ha Divine Wind-el játszol akkor nagy bajok lesznek ám! Jön majd olyan event hogy vagy átadod a császárnak (szerintem már jött :D) vagy -1 stability- válassz :p, szal kikell léptessed őket HRE-ből így: inzultált a császárt addig mig 0 alá nem megy a v-iszonyotok, és kell 1 magistratus minden provinciára, így egyenként mindegyiket kiléptetheted. -
Tiramon #5515 Itt nem így kell véleményt mondani...sztem máshol se, de ítt bizti nem így:)))
Ez a "multiban szarrá verlek" idézet azé mutatja a jellemed...ahogy a "geee" is:)))
Rád, nemhogy egy királyságot...még egy zsidó vegyesboltot se bíznék...:))) -
reywind #5514 A sereg és az tanácsadók (meg esetleg a kölcsön miatti havi törtlesztés) havi kiadásként jelenik meg. Ha van nemzeti bank, akkor össze lehet hozni, hogy 0 legyen a havi kiadás. Erre mondtam azt, hogy nem kerül semmibe a hadsereg. Én összehoztam, hogy volt egy (az elején) 40k-s seregem és nem vont le havonta semmit (ez persze, a tudomány rovására megy). -
#5513 Sajnos én nem várnám helyedben a háborút az osztrákokkal, pláne még legyelország.. nézd meg jobb oldalt az infoknál hogy mekkora seregük van, lefogadom hogy a lengyeleknek több van mint neked :), casus belli nem kell, előbb utóbb ők fognak megtámadni :p
Nemzeti bankra visszatérve nálam mindig ez az első idea, így az inflációm max 0.1 szokott lenni egész játék alatt, sőt marad jó sok "elkölthető" arany (legalásó csúszkánál zöld 0-ra kell állítani a bevételt így nincs infláció.
A sereg nem lesz ingyenes sose, hacsak nem zsoldosokat veszel :)
Csináld úgy a külpolitikát hogy erdélyt valahogy békésen annektáld (szal figyeld mikor lesz legalább "maybe" a válaszuk a beolvadásra előtte ments és próba. Ha van infamyd akkor horvátországot engedd el (vazalluság) majd 5 év mulva támadd meg (kapsz rá CB, ráadásul nem kerül infamy pontba az annex). Később ha kapsz erdélyre (banat,transilvania) core-t akkor velük is ugyanezt kell csinálni. Ez azért is "jó" mert lehet leszöviznek valakivel akikkel ugye háborúba keveredsz és nem neked kell "keresni a bajt". Ennyiből áll a játék: horvátországot elengedni, megtámadni, szövijeit annexálni vagy vazallussá tenni. És ha ez a harc kevés neked akkor valóban ott a török lehetőség, de óvaintelek attól hogy magad megtámadd :) figyeld mikor áll hadban "ténylegesen szal zajlik is harc" és ekkor érdemes mert kapsz Crusade bonuszt. -
Trantorius #5512 Ez a Nemzeti Bank nem hangzik rosszul, de nem értem ettől mért lesz ingyenes a sereg vagy hogy ez hogy működik. Bár én az inflációt sem értem teljesen, ha lenne szíves valaki elmagyarázni annak nagyon örülnék!:)
Magyarországgal vagyok 100-150 év alatt elakarom foglalni Bohémiát, Ausztriát, Lengyelországot és a Balkán Déli részét(Ottomán, Velence, stb), infany-ra figyelnem kell mert nem szeretnék trükközgetni ezért csak lassan tudok haladni, bár Ausztria és Bohémia elfoglalása után nem hiszem hogy félnem kéne bármelyik országtól is.
Milánóval vagyok erős szövetségben. Bohémia, Lengyeloerszág és Ausztria viszont szövetségbe vannak, ettől tartok egy kicsit. Velence melletti aranybányás országot(valami Aqulia) már annektáltam és Bohémia felét is elfoglaltam(Ő egy magában már nem jelent veszélyt) 1407-nél tartok, várom mikor kezdődik meg a szent háború, akkor megyek Ottománok ellen és megpróbálom elvenni az ottománoktól a Balkáni területeit.
Valami tanács, pl hogy mikor várható Ausztria ellen Cassus Belim, vagy hogy hogy tudnám ezeket az országokat minél kevesebb infamy-el elfoglalni, elérni valahogy hogy Cassus Belijeim legyenek? -
rexortom #5511 Én az infláciot kikapcsoltam és ugy tolom normálon azzal nekem a normal nagyon hard :)
Elsö ideának pedig attol füg mit tervezek a kis államal a kereskedelemre gyurok mig a nagyobbakal pl otoman a hadsereg ha meg stangálok 2 nagyhatalom közöt akkor a állam pl bürokrácia és probálok mindenkivel joba lenni -
Pityuládé #5510 Csak természetes. -
Swarczi #5509 Azt meg gondolom nem kell mondanom hogy gyarmatosítás esetén alap hogy a gyarmatokat támogató cuccokat preferálod:+ gyaramti növekedés, quest for the new world, +50% a gyarmatosítási határhoz, +global tariff meg hasonlók(azért írok ilyen hülyén, mert suliban vagyok, és nemtom fejből a national ideas-ek neeveit ). -
Pityuládé #5508 Én úgy általánosan a Nemzeti besorozottakat (+50% manpower), vagy azt amelyik növeli a kémelhárítást, nem jut eszembe, hogy mi a neve. Az utóbbit azért, mivel átlagos a játék kezdése után kb. 10 évvel 5 évente háborúzni kezdek és egyszer Brandenburggal megtapasztaltam, hogy a Pápa milyen gonosz is tud lenni a kémkedést tekintve (3 gyarmatot vesztettem el továbbá a hadseregem 75%-át) -
Swarczi #5507 Ha meg nagyon háborúzni akarsz akkor azt, amelyik növeli a land force-limitet(már nemtom mi a neve). A bürokrácia kiterjesztése sem rossz választás(mondjuk az min. 100 dukátos éves jövedelemnél éri meg) -
reywind #5506 National Bank. Ad infláció csökkentést. Ettől a ponttól össze lehet hozni, hogy van egy állandó hadsereged és havi szinten nem vesz el pénzt - vagy ha nincs hadsereged, akkor pénzt kapsz havonta, persze ez a tudomány rovására megy. Amitől éves szinten több pénzed lesz és jobban tudsz építkezni. -
Pityuládé #5505 Apropó National Ideas. Ti melyiket szoktátok először felvenni? -
kissssss #5504 jól döntöttél hogy a termelésre raktad mert ez adja majd az első épületet amit építeni tudsz(workshop +2 dukát év végén a kincstárba)
igaz először a Goverment-be kellet volna minden pénzedet bele ölnöd mert hamarabb tudtál volna nemzeti ötletet felvenni De még így sincsen gond, a lényeg az hogy miután a kormányzati fejlesztésnél és a termelésnél elérted az előbb említett 2 tényezőt utána oszd szét a pénzt az 5 különböző fejlesztés között, mert hosszú távon nem nagyon éri meg csak 1 fejlesztésbe bele ölni minden pénzt.
(a szomszédok által adott fejlesztési bónusz meg nem elég,igen ilyet is kapsz ha le maradsz fejlődésben) -
Trantorius #5503 Ok, köszi! (Azokra a csúszkákra gondolok amik az államforma váltásánál vannak)
De amúgy az is érdekelne hogy ti mire szoktátok a játék elején tolni a pénzt, melyik fejlesztésre? Én a Termelésre raktam, de gondolkoztam a Goverment-en is. Végül a műhelyek miatt a Termelésre toltam. -
kissssss #5502 na akkor tisztázunk valamit, ha jól olvastam vissza akkor Trantorius ezt kérdezte
"A Gazdaságnál lévő csuszkák állításának gyakoriságát csak az állam forma határozza meg?"
a kérdésre a válasz nem (ha jól tudom)
államformát cserélni nem lehet 10 évenként, DE ha jól emlékszem akkor a csuszkákhoz nincs köze az államformának tehát azt lehet 10 évenként változtatni.
(de mindjárt erőt veszek magamon és belépek a játékba megnézni hogy is van ez, mostanában nem jutott rá elég szabadidőm hogy játsszak)
-
Pityuládé #5501 :D Én csak véleményt mondtam. A birodalom alatt meg azt értettem, hogy 30 provincia. Továbbá az nem tudom mióta számít "észosztásnak" ha elmondom a véleményemet. Amúgymeg, úgy felháborodtál itt ezen, mintha azt írtam volna, hogy "Te kis noob, így könnyű játszani, de egyszer multiban szarrá verlek", de be kell látnod, hogy nem ezt írtam. A geee pedig olyan mint a hmm..