Fizika 2006
  • SovereignX
    Üdv emberek!

Lenne egy két kérdésem amire remélem kaphatok itt választ.
    Pontosan mi az idődilatáció és a hosszósági kontrakció? Az utóbbiról emlékszem, hogy olvastam Einstein egy gondolat kísérletét ahol két ember halad eltérő sebességgel és megmérnek valamit - pontosan nem emlékszem mit - és eltérő vagy ugyan azt az eredményt kapják erre sem emlékszem pontosan de arra igen, hogy ennek az oka az, hogy a mérőrudaik összemennek. Pontosan a Lorentz transzformációnak megfelelően.
    Akkor a hosszúsági kontrakció az eltérő inercia rendszerekben mért eredmények magyarázatára szolgál? Ha igen akkor pontosan hogyan is?
    Az idő dilatációra pedig olvastam a wiki szócikkét. Vagyis ha van egy űrhajóm mely 0,9 cvel halad az is c-nek látja a fény sebességét ugyan úgy mint egy egy helyben álló ember. A cikk szerint ez csak úgy lehet, hogy a gyorsabban haladó számára az idő lelassul.
    Akkor az idődilatáció sem más mint az eltérő inercia rendszerekben mért eltérésekre adott magyarázat? Mely csak az események megértését szolgálja?
    Pl. GPS műholdak. Ha jól tudom minden nap szinkronizálni kell az óráikat a földihez mert különben használhatatlanok lennének a fellépő időkülönbség miatt.
    Az idődilatáció annál nagyobb minél nagyobb sebességgel haladok. Ahhoz, hogy nagyobb sebességgel haladjak több energia kell a bevitt energia viszont tömeggé alakul (e=mc2 végett) így annál jobban elgörbítem a téridőt és ezért halad az idő lassabban a számomra?
    De a foton számára pl nem is létezik az idő és a távolság fogalma. Akkor egy végtelenül elgörbült téridőben halad? De az meg a fekete lyuk?
    Remélem nem túl sok a kérdés. :)

Minden választ előre is köszönök!

Linkelt cikkek is megfelelnek akár!
    Még egyszer köszönöm!