Fizika 2006
  • uwu401
    Fizikustól is hallottam már hogy a véletlen alapvetően jelen van a világban, és nem lehet kizárni, de belátni még nem sikerült. Most nekifutok még egyszer, hátha megvilágosít itt valaki.
    Én csak a klasszikus mechanikát tanultam kellő részletességgel, nem tudom belátni mért kötelező véletlennek lennie. Hoztak fel példákat, de mindbe csak a modell elkészítéséhez való véletlent tudtam felfedezni.

Minden csak egyféleképp szokott megtörténni. Ugyanazt kipróbálni kétszer egymás után nem lehet, mert közbe megváltozik a világ. Egyszerre se lehet kipróbálni ugyanazt, szintén azért mert a környezet nem stimmel 100%-ban. Gondolom én, de akkor mégis mire alapozzák hogy véletlennek kell lennie?
    Mi a megdönthetetlen bizonyíték amitől ilyen biztosak bennen?
    Nem az lenne a helyes ha beismernénk, hogy ez is olyan dolog amit sohasem tudhatunk meg?
    Most nem azért, de ha nem lehet két tök ugyanolyan körülményt teremteni - márpedig nem lehet - miért életképes a következő állítás?

"A nagyrészt Niels Bohrnak köszönhető koppenhágai értelmezést ma a fizikusok nagy többsége elfogadja. Eszerint a kvantummechanikai jóslatok valószínűségi természete nem magyarázható más, determinisztikus elméletek segítségével, és nem egyszerűen a mi korlátozott tudásunkat jeleníti meg. A kvantummechanika azért nyújt valószínűségi jóslatokat, mert a világyetem természete maga valószínűségi és nem determinisztikus."
    Affelől semmi kétségem hogy a modellek jól működnek. Az én értetlenkedésem inkább metafizikai jellegű. Aki tud erről eleget, az írjon, hátha megértem egyszer.
    Ezzel kapcsolatba várok elsősorban hozzászólásokat:
    "John Bell megmutatta, hogy az EPR-paradoxon kísérletileg tesztelhető különbségre vezet a kvantummechanika és a lokális rejtett változós elméletek között. Kísérleteket végeztek és kimutatták, hogy a kvantummechanika a helyes és a világ nem magyarázható ilyen rejtett változókkal. A kísérletekben lelt bizonyos "rések" azonban azt mutatják, hogy a kérdés még nincs teljesen lezárva."
    Meg Everett sokvilág-interpretációja is ide tartozik.