3671
DIESEL vs BENZIN
  • desigo
    Accord 2.4
    Audi A4 2.0T
  • n003
    nagy bálna nembejövős :) .. meg annak fogyasztása szerintem a 10litykó felett van városban
  • pszihopata
    Hugomnak egy vadiúj 1.2 turbo modusa van,hosszútávon öregurasan fogyaszt 7.5 litert.
    Városban 8-9 -et eszik./női sofőr,betartott sebességhatárok/

Ennyit a turbó benzinesek remek hatásfokáról!
  • SötétBarom
    Espace, 2.0t
  • Carmang
    2.5T Mi kell még??? :DDD

Viccet félretéve... Arról nem tehetek, hogy nem árul elég (turbós)benzinest a Ford.
    Felugrottam a honlapjukra, választási lehetőség: 5 benzines, 6 TD, 1 alkoholos. Ha a két 1.6-os benzines viccelődést levesszük, akkor máris csak 3 benzinesünk van. Azért egy 2.0T-t csinálhattak volna. Olyan 160-170 lóval (mint a 2.3), de mégis 2 literen belül van, tehát a biztosítása kedvezőbb. Az fincsi lenne.
  • pszihopata
    Idejössz okoskodni,aztán már káromkodsz is mint a kocsis?

Ha visszaolvastál és olyan kurva okos vagy ,én meg olyan primitív,akkor reagálj a hsz-eimre!

Leírhatnád hol írtam hülyeséget,kifejthetnéd miért,aztán kiderülne ki ért többet a témához!

Vagy ehhez kevés vagy,csak a káromkodás meg a idézgetés megy olyan jól?
  • n003
    na ezt akartam írni de nem voltam benne biztos aztán még a végén le leszek ugatva :)
  • Wicked Belzebub
    A Porsche tudtommal használja.
  • n003
    igen ezt rosszul fogalmaztam meg bocsánat a téves elírásért .. de attól még megálja a helyét az amit írtam!? nem tudok legalábbis arról hogy használnának benzinesekhez változógeometriás turbót
  • n003
    :DDD nekem egy 1,5t-s mondeom van lécci mondjál nekem egy alternatívát rá turbós-benzinesben .. nekem fogyaszt városban légkondival 8-8,5 litert
  • FOXX supreme
    Itt komolyan mondom olyan vita megy, de már a kezdetektől, mintha vallási vita lenne. Egyik fél is elvakult, a másik is, egyik se enged, úgyse fogjuk meggyőzni egymást, csak anyázni. szóval..Egyiknek is van előnye, a másiknak is van. Ki melyik előnyt élvezni. ettől függ.
  • Carmang
    "Aki a nyomatékból szeret autózni, az vegyen dieselt, aki sportolni, az benzinest. pont"

Ha én nyomatékból akarnák autózni, akkor turbós benzinest vennék. Ugyanakkora nyomatékot tud, mint a vele egyenlő térfogatú dízeles (pontosabban turbódízeles, mert most már csak ilyenek jönnek ki), viszont kétszer akkora fordulatszám tartományban.
    Dízelest az vesz... hm, miért is vesz Mo.-on valaki dízelt?
    Merthogy külföldön olcsóbb a dízel, és ott elég szépen termelik a kilométereket az emberek, évi több 10k km-t, így tisztán pénzügyi okokból a dízeles jobban megéri nekik.
    Viszont Mo.-on, miért is? Komolyan kérdem...
  • Wicked Belzebub
    "Egy elég jól összeszedett cikk, lényegre törő, nálam .doc formátumban állandó helye van, nem bújom a netet minden egyes alkalomkor amikor elő akarom venni."

Pedig bújhatnád, mert okosodnál belőle. A cikk azért pár helyen el van tévedve, nemkicsit.

"Azt tudjuk, hogy a dízelben nagyobb a nyomaték, mint a benzinesben"
    Na most akkor hirtelenjében megnéztem a Fabia 1.9-es közvetlen befecskendezéses szívódízeljét. 1.9 liter 65 LE. Jujj mit írtam, akarom mondani 48 KW. És a vérpezsdítő 125Nm-től tényleg dobjak egy hátast? Ez egy 1.2-1.3-as szívó benzines szintje.

"a turbó motorokban, ezen belül is a dízelben pedig a legnagyobb."

Na, ez meg a másik. Ilyenkor a turbo benzines el van felejtve valahogy. Gyönyörű számokat tudnak ám a marketingesek a mostani turbodízel autók nyomatékához beírni. Be is szopják jópáran. Gondolom te is. Merhogy az integrálszámításról nemnagyon hallottál.
    Mert ha igen, akkor te magad fűzted volna a cikk végére a kiegészítés a saját kútfődből.
    És igen a válaszom, volt pörgős benzinesem, volt kevésbé pörgős, de alul picit nyomatékosabb benzinesem, van most éppen turbodízelem. Szóval tudok különbséget tenni a benzin/dízel között.
  • dieselG
  • FairCO
    Minden topicnak megvan a maga mindenttudó/mindenbe belekötő faszkalapja, ebben (csak 2 oldalt visszaolvasgatva) úgy látom te érdemled ki ezt a kitűnő címet. Lassan már tényleg csak nevetni jár az sg-re az ember.

Ha lenne egy kis eszed, akkor nem az járna az eszedben hogy "húú, ezt valahol már olvastam, hordjuk le ezért a másikat..", hanem a beollózott cikkhez (bár nemtudom kit érdekel a forrás) próbálnál konstruktívan hozzászólni. Amúgy igen, mondhatjuk azt is hogy felületes, de próbálja a te értelmi szinteden lévőknek a szájába rágni a dolgokat, ebben a tekintetben pedig igenis jó cikk.

Amúgy, csak hogy tudd, már vannak megoldások arra, hogy hogyan lehet lehet benzinmotort dupla nyomatékkal VAGY fele fogyasztással üzemeltetni... Nem csak olyan működési elvek léteznek, amilyeneket most ismer(tek)ünk. Ismerem a szabadalmat, kezemben volt a leírása, hamarosan jön a benzinmotorok új érája. Ja, bocs. Elfelejtettem. "Majd akkor fogja a dízel hatásfokát megközelíteni,ha 30 bar-os lesz a kompressziója,tehát SOHA!" .. pfff

Na további jó fórumozást kisköcsög.
  • pszihopata
    Semmittelen felületes cikk,egy link is kár érte nem még beollózni ide!

Ha saját gondolatod nincsen akkor olvasgasd csak magad,ha meg fórumozni akarsz,akkor a hsz-ekre reagálj,vagy írd le a saját véleményed!

/Idézőjelről gondolom még nem hallottál!/
  • FairCO
    Egy szóval nem mondtam hogy én írtam, okoska.. Egy elég jól összeszedett cikk, lényegre törő, nálam .doc formátumban állandó helye van, nem bújom a netet minden egyes alkalomkor amikor elő akarom venni.
    Egyébként nem árt néha beszúrni, a legutóbbi óta felnőtt "itt a sg-n a sok 18 éves frissjogsis", akiknek a tanulóautó az egyetlen viszonyítási alap, és fogalmuk sincs mitől diesel a diesel, és mitől benzin a benzin.
    Ezzel nagyvonalakban pontot lehet tenni a benzin kontra diesel vitának. Aki a nyomatékból szeret autózni, az vegyen dieselt, aki sportolni, az benzinest. pont
  • pszihopata
    Szerinted más nem tud innen beollózni bármit?

Nagy szakértője lehetsz a jobbgomb-'másolás' és 'beillesztés'-nek!
  • FairCO
    Egyszerűbben:
    Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you...
  • FairCO
    A dízel- és benzinmotorok "teljesítményét", a lóerők és a newtonméterek számával jellemezzük. E kettőből legtöbbünk megelégszik előbbi ismeretével. De mi a fene az a lóerő egyáltalán? És mi a frászkarika a nyomaték? Túlságosan bonyolult a válasz, és a végeredmény mindig ugyanaz. Annál jobb, minél több van mindkettőből.
    Azonos teljesítmény esetén két motor közül az a gyorsabb, és az tűnik erősebbnek, amelyikben több newtonméter van, tehát szeretjük a nagy nyomatékot. Az is előfordul, hogy egy nyomatékosabb dízelmotor rugalmasabb egy nála jóval erősebb benzinesnél. Ezért van, hogy egy 330-as dízel BMW lenyom egy nála könnyebb, és 50 lóerővel erősebb Porsche 911-est is, a 80-120 km/órás rugalmassági tesztben. A valóságban akkor jó a nyomaték, ha már a pincéből húz, tehát minél alacsonyabb fordulat mellett rendelkezésre áll, ez a dízelek jellemzője. Ettől tűnik erősnek és ettől kényelmes.
    A benzinesek ebben nem jeleskednek, hacsak nem egy ötliteres motorról van szó, de dízelben ugyanezt tudja egy háromliteres is, töredék fogyasztással. Ellentmondásnak tűnhet, hogy a sportkocsik mind magas fordulat mellett adják le maximális nyomatékukat. Ennek oka az, hogy ha nagy teljesítményt szeretnénk elérni akkor adott motorjellemzők mellett a legegyszerűbben a fordulatszám növelésével növelhető a csúcsteljesítmény. Viszont a belsőégésű motorok fizikájából adódóan a nagy fordulatra hangolt (azaz nagy fordulatot tűrő és ott jól működő) motorok kis fordulaton kevésbé működnek jól. Jó esetben, a nyomaték jelentős hányada már kis fordulaton is adott lehet. A klasszikus sportosság viszont nem nyomaték kérdése, egy pörgős benzines sokkal sportosabbnak hathat függetlenül a menetteljesítményektől, bár nyomatékban nem ér fel egy dízelhez. Mostanában kezdenek divatba jönni a sportos dízelmodellek, de ezek kevésbé elégítik ki a benzingőzre éhes rajongókat.
    - Forgatónyomaték (M): Akkor lép fel ha egy testre ható erő, vagy erőrendszer eredőjének hatásvonala nem megy át a test tömegközéppontján. A forgatónyomaték nagysága megegyezik az erő és az erő karjának (az erő hatásvonala és a forgáspont közötti legkisebb távolság) szorzatával. Mértékegysége: Nm M= F x k F: erő, vagy erőrendszer eredője k: az erő karja
    -Teljesítmény (P): időegységre eső munkavégzés, vagy más megfogalmazásban a munkavégzés "sebessége" Mértékegysége: W, kW A valóságban a munkát végző erőhatás általában nem állandó, hanem változik, (a motorokban működés közben mindig), ezért a gyakorlatban a változó erők teljesítményét használják. Változó erő átlagteljesítménye, vagy a motoroknál egyszerűen teljesítmény, annak az állandó erővel történő munkavégzésnek a teljesítményével egyenlő, amellyel ugyanannyi idő alatt ugyanakkora a munkavégzés, mint a változó erővel P = M x 2∏ x n n = fordulatszám
    A legfontosabb összefüggés, hogy a teljesítmény a forgatónyomaték és a fordulatszám szorzatából adódik. Az is látszik, hogy a teljesítmény hivatalos mértékegység a watt/kilowatt, nem a lóerő. Ahhoz, hogy ezt megkapjuk a kW-ot 1,36-al kell beszoroznunk. Figyelem a forgalmiban is kW-ban van megadva a teljesítmény!
    Tehát a teljesítmény a forgatónyomatéktól függ, de mitől függ a forgatónyomaték? A forgatónyomaték (és így a lóerők számának) fő meghatározója a motor lökettérfogata és a hengerben lezajló égés minősége. Az utóbbi millió marha bonyolult tényezőtől függ, ennek boncolgatástól kíméljük meg magunkat. Azt tudjuk, hogy a dízelben nagyobb a nyomaték, mint a benzinesben, a turbó motorokban, ezen belül is a dízelben pedig a legnagyobb. ------ Általában tehát elmondható, hogy aki különösebb erőlködés nélkül kényelmesen szeretne közlekedni, akár gyorsan, akár lassan, az jobban jár, ha a maximális nyomatékra figyel. Ha sok van nyomatékból, kevesebbet kell váltanunk, a nagy luxusautók pedig sportautókat megszégyenítő sebességgel gyorsulnak. Ha ilyenre vágyunk, vegyünk modern dízelt, vagy egy 5 literes benzintemetőt. Aki szereti a nagy fordulaton visító benzinmotor hangját és folyton matatni akar a váltóval, annak egy pörgős benzinmotorra van szüksége, ő a lóerők szerelmese. Klasszikus autójuk a Honda vagy Porsche, rosszabb esetben a nyolcszázas Chevy Matiz.
  • Carmang
    Valóban félreértettem az eredeti mondatod, amit reagáltam rá annak nincs köze hozzá.
  • ladarevolution
    Igazad van de nem arról volt szó :D

Turbinalapátról volt szó, nem a levegőt terelő lapátról.
    A turbinalapátnak meg oly mind1 a hőmérséklet nagysága. Akár ilyen-akár olyan turbóról beszélünk.

De többször meg se szólalok mert mindíg félreértjük itt egymást
  • pszihopata
    Nem elolvadnak a lapátjai,hanem beragadnak a mozgatókarok.

A változó geometriájú turbóval a gond az,hogy a lapáttengelyek hajlamosak beragadni a nagy hőmérséklet miatt,és pont ezért nem lehet őket kenőanyaggal ellátni.

A benzines kipuf. gáza magasabb,logikus hogy előbb beáll a tengely rajta!

• ladarevolution
    Ugyan olyan turbinalapát kell egy változó mint egy nem változó geometriás turbóba. (szerkezetileg, most h melyik milyen szögi az gyártója válogatja) Szóval ez a hőmérséklet dolog szerintem nem áll fenn. Ha a változóba nem lehetne gyártani turbinakereket mert "elolvadnak" a lapátjai akkor sima se létezne :)

http://video.xfree.hu/?n=jozyt%7Ccc9d415d1c242e30b0ad1aec2e0ceb4f
  • n003
    jópár éve már hogy valahol olvastam : változógeometriát a benzinesekben még nem használnak nagyszériás kocsiknál mert a magasabb kipufogógázhőmérséklet miatt spec anyagu turbinalapátok kellenek
  • FOXX supreme
    Meg pl. azt hiszem a változó geometriájú turbó (VTG) technika. Azt hiszem az is először a dieseleknél kisérleteztek, hogy a nyomaték szélesebb tartományba álljon, amikor ott bevált, akkor vették át a benzínesek. de ebbe egyébként nem vagyok biztos, csak így tudom.
  • FOXX supreme
    Na de pont ez a másik ! Hogy pl. ezek az új benzines fejlesztések, pl. a közvetlen befecskendezés, csak példa : (FSI, TFSI) ezek pont a dieseltecnhinkából származnak. Onnan vették át, meg még sok egyéb más ötletet is.
  • FOXX supreme
    Bocsi, én a "drága" szót nem az értelmében használtam, hanem becézésnek úgymond, bocsi, tényleg félreérthető. ( nem a spórolásra gondoltam )
  • n003
    a hcci-ben van gyertya ha jóltudom és csak részben üzemel öngyulladással .. egyenletes terhelésnél
  • ladarevolution
    Nehet nem írtam le elég jól amit gondoltam.

Nem csak személyautós szemmel látom, de jelenleg személyautókról beszéltünk.

Szerintem se mennyünk bele.

Az utolsó gondolatod se álja már meg a helyét a 21. században. Ugyanis az elmúlt évek talán legnagyobb benzinmotoros áttörése lehet a HCCI motor. Ami szintén öngyulladással üzemel (-ne, csak még drága a gyártása), gyújtószikra nélkül.

Mind1 hagyjuk, úgy is elkanyarodtunk úgy is a témától...
  • pszihopata
    Az egész okfejtésed rossz!

'benzineset fejlesztett mindenki. A Diesel meg lemaradt a fejlődésben"

-ez butaság!

A dízel fejlesztésében már 50 éve sokkal nagyobb pénzek mozognak,látszik hogy te csak személyautós szemmel látod a világot!
    /A dízelmotorok sokkal elterjedtebbek az iparban-mezőgazdaságban-hajózásban stb-a fejlesztésben is nagyobb pénzek mozognak./

'Benzinesbe már nem nagyon lehetett mit fejleszteni az elmúlt 15 évben mert ki volt találva minden"

-erre akkor inkább nem is írok semmit!

Aki ismeri a két motor működése közti különbséget,annak nem kell ideológiákat gyártania,hogy miért fejlődik jobban a dízel!

Az alapelv a lényeg,a dízel öngyulladással működik,a benzines gyújtószikrával,a dízel sűrítése és befecskendezési nyomása a végletekig növelhető,a benzinesé az öngyulladás miatt nem!-ez a lényeg!

• ladarevolution
    Hmm, így utólag mégegyszer végigolvasva igazad van. Kicsit más szempontból néztem.

A feljlődési különbség is igaz, de ez is csak azért van mert régen el sem tudták képzelni h valaha a Diesel-motor elterjed a nehézgépeken és a hajómotorokon kívüli világban.
    Ezért aztán benzineset fejlesztett mindenki. A Diesel meg lemaradt a fejlődésben.
    Benzinesbe már nem nagyon lehetett mit fejleszteni az elmúlt 15 évben mert ki volt találva minden. Maximum csak nem minden volt beépítve mert a közelmúltban dárga lett volna a gyártása az új technológiáknak.
    A "lemaradt" Dieseleken meg volt mit fejleszteni.

De hiába fejlesztenek is bármit mert a közeljövőben mindenki a hajára kenheti a Diesel meg a Benzines fejlesztéseiket is ha nem lesz mit tankolni beléjük

(éljen az atomenergia és a korszerű villamosautó )
  • desigo
    Ha a benzines ésszel van használva azért sokkal tovább tart mint egy olajos.
    Kisteherbe viszont hibátlan a gázolaj de személyautóba inkább benzin való.

Kiváncsi leszek meddig lesz 250 körül az ára
    nyárra tuti felmegy sajna :(
  • pszihopata
    Szerintem ő nem ezt írta!

Ő azt írta,hogy a mai technikai szinvonalon sokkal fejlettebb egy dízelmotor!

/ami azt jelenti,hogy a fejlett elektronikai háttérrel az elmúlt 15 év alatt,a dízelmotor sokkal többet fejlődőtt mint a benzines!/

Miért kell megint félremagyarázni?

Kinek mikor mi éri meg,az nem ide tartozik!

• ladarevolution
    "...sajnos sok ember nem hiszi, sőt, nem akarja elhinni, hogy a drága benzines..."

Én azt imádom mikor valaki megveszi a 6 millás Dieselét h spóroljon a fogyasztáson.
    Hát b+ akkor ha spórolni akar vegyen egy félmilliós használt benzinest aztán máris spórolt 5,5misit. Aztán élete végéig eljárhat a drága benzinből sokatfogyasztó autójából az árkülönbözeten. (beleértve a használtaautó feltételezett nagyobb szervízköltségét is)

Sok embernek a kényelem kell, az erő kell. Természetesen lehetőleg ingyen.
  • FOXX supreme
    Nem. Ez sajnos sok ember nem hiszi, sőt, nem akarja elhinni, hogy a drága benzines, ami eddig szinte "egyedüli" volt az autó piacon, megjelent mellette a "modern" dieseltechnika. Ezt ha tetszik ha nem fogadd el, hogy igen is van olyan jó egy diesel, sőt akár még jobb is. És jelenleg is gyorsabb iramban fejlődik mint a benzínes technika. Lehet felhozni a vádakat, meg a kormot, meg a hangját meg mitudomén. De akkor is ebbe az irányba megy a világ.
  • ladarevolution
    "Mindenesetre érdekes,hogy a világon azokban az országokban ahol komolyan gondolják a környezetvédelmet,és a legszigorúbb normákat követelik meg,ott az eladott autók több mint fele dízel!"

Én inkább úgy fogalmaznék h tőlünk nyugatra rájöttek arra h a Diesel autó elfogadható, nem ciki, kevesebbet eszik és olcsóbb bele a gázolaj.

A tulajok szarnak rá h mennyi károsanyagot bocsát ki. Mikor pár 10ezer forintnyi összeget nem ad ki részecskeszűrőre ami a mai napig a legtöbb dieselnél felárér van. Majd valószínű h azt kér valami mondjuk elektromos ablakok helyett :D
  • pszihopata
    Amúgy te milyen kocsival jársz?
  • pszihopata
    "te említetted egy mondatban a kormot, meg a CO mérést, én erre reagáltam"

-Na mire reagáltál?

-'Aki a koromfelhőn akad ki az akkor követelje a forma 1-ben is a CO-mérést!"

-azt hiszem ezzel elég érthetően írtam le hogy a versenysport nem a környezetvédelemről szól!
    Erre jössz itt budapest levegőjével?

Mindenesetre érdekes,hogy a világon azokban az országokban ahol komolyan gondolják a környezetvédelmet,és a legszigorúbb normákat követelik meg,ott az eladott autók több mint fele dízel!

A dízelek aránya a nyugateurópai nagyvárosokban sokkal magasabb mint budapesten,mégis lehet levegőt venni.

/Igaz,ott nincsen 'okosban'áttuszkolt zöldkártya,egy 20 éves autóra, az emberek nem olyan birkák hogy mindenhova kocsival kell menni,nem lökik fel a biciklist stb./

• Carmang
    "Semmi,mert én Co-mérést írtam,tudsz te olvasni?"

Igen :) De te említetted egy mondatban a kormot, meg a CO mérést, én erre reagáltam.

"Ami jelenleg kapható dízel az bármelyik teljesíti a normákat!"
    Amelyik dízelen nincs részecskeszűrő, az ugyanúgy szennyez mint a képen látható. Független attól, hogy mai, vagy 10 éves. Ezek utána a mindenféle "normák" a vicc kategóriájába esnek.
    Az NOx gázokról ne is beszéljünk.
    Egy korszerű benzines még mindig a töredékét pufogja ki szennyként, mint egy korszerű dízel.

De hiába no... tudom, hogy traktorokra szükség van (a mezőgazdaságban), meg teherautókra (az áruszállításban). Még szerencse, hogy egy autó hajtóanyaga a benzin :DDDDD