3671
DIESEL vs BENZIN
  • FOXX supreme
    Én már láttam olyan passat tdi-it, amibe 800 ezer volt, és tökéletesen járt.
  • FOXX supreme
    Mondjuk ha a dízel motort tényleg úgy használják ahogy kell, és nem gyilkolják, meg forgatják szanaszét, akkor biztos hogy tovább bírja mint a benzines. De tény hogy sokkal könnyebb kinyírni mint egy benzinest. A régi Ikarus buszokba voltak MAN motorok, 600 ezernél volt az első szelepállítás. addig hozzá se nyúltak, olaj és szűrőcserén kívül.
  • Borg
    No, akkor sorold csak fel, hogy a CR meg PD dízeleken mi szarik be 150 után, és mennyi a cseréjük :) Gondolom nem kell segítenem, hiszen értesz hozzá :)

Egyébként nem hallottam még olyan benzines autóról, amin menetrendszerűen beégnének a szelepek 250-nél. Az szinte mindig gyújtás, keverékarány, vagy kipufogó probléma miatt történik.
  • Carmang
    Globálisan lehet, hogy károsabb a 160g/km hosszútávon, mint a 105, de lehet, hogy nem. Én biztosan tudom, hogy ebbe nem látok bele, és ebből a szempontból nem vagyok vitaképes.

Ami jobban zavar, hogy a "szakértők" sem tudják pontosan mi helyzet ez ügyben.
    Állítólag az állattartásból, növénytermesztésből "termelődő" gázok sokkal jobban felelősek az üvegházhatásért, mint a motorizáció.
    Állítólag...

Szóval egyenlőre az jobban zavar, hogy amikor sétálok a belvárosban a munkahelyemre, akkor ne fulladjak meg.
  • SötétBarom
    Nyilván igazad van, de a "nagyobb képet" nézve sokkal károsabb a CO2.
  • Carmang
    "Ha elfogynak az érvek azért csak mindíg ide lyukadunk ki!"

Érdekes te is mindig erre a mondatra lyukadsz ki, ha a dízel károsanyag kibocsátása esik szóba. Persze érveket nem tudsz felhozni, hogy miért is jobb e tekintetben a dízel. Mert nincsenek ilyen érvek...
    Ehelyett elkezdesz személyeskedni...
    Gratulálok.
  • Carmang
    Azért a mai dízelmotorok méretezését tekintve erre hadd reagáljak így: LOL.
  • Carmang
    De amikor az utcán sétálva belélegezzük ezt az elegyet, akkor melyik összetevő károsítja a tüdőnket? A CO2 ???
  • Carmang
    "kicsit tudathasadásos lehetsz,egyik oldalon bírálsz valamit /korom/ a másikon nem érted mi a gond a széndioxiddal!"

Ezt úgy írod mintha a korom és a széndioxid ugyanazon anyag lenne...
    Finomítsd még egy kicsit ezt a mondatot.
  • SötétBarom
    Namost a kipufogógáz túlnyomó része co2, a többi igaz, hogy kurva mérgező meg minden, viszont nem azok tehetnek a bolygó elsivatagosodásáról. :DD

ez milyen fasza szó. elsivatagosodásáról :D öröm leírni
  • pszihopata
    'mondjuk miért kell mérgezőnek kikiáltani egy olyan gázt amit mi emberek is "termelünk" ezt sosem értettem"

-hát érdekes kijelentés egy olyan embertől aki állandóan a füstgázokkal van elfoglalva!

kicsit tudathasadásos lehetsz,egyik oldalon bírálsz valamit /korom/ a másikon nem érted mi a gond a széndioxiddal!

Ha elfogynak az érvek azért csak mindíg ide lyukadunk ki!
  • pszihopata
    a benzinmotorokon 250 ezer után elégnek a szelepek,meg dönteni kell beléjük az olajat

a dízel ott van bejáratva
  • Borg
    30 éve, lol :D Talán a szívódízel zőccségesmerci, az lehet...
  • pszihopata
    élettartamra simán verik a dízelek a benzineseket 30 éve-ne zavarjon!

ha olyan benzineset veszel E-osztály méretűben,ami ennyit tud,akkor simán költesz ennyit szervízre-sőt!

Az ivecómban /unijet 2.8 fiat motor/ 650 ezer van 480-nál lett rajta turbó cserélve,eredeti a motorja.
    Porlasztók is gyáriak!

A benzines ducatókról legkésőbb 250 ezernél leugrik a hengerfej,meg döntik beléjük az olajat.
  • pszihopata
    gondolom a te kocsid kevesebbet szennyez mint egy 2009-es dízelmerci!

• Borg
    Nem beszélve az élettartamról, és a szervizköltségről.
  • FOXX supreme
    :D
  • Carmang
    És miért is rosszabb az emissziója a benzinesnek?
    CO2-ben rosszabb, ez tény (mondjuk miért kell mérgezőnek kikiáltani egy olyan gázt amit mi emberek is "termelünk" ezt sosem értettem).
    De a többi összetevő? Korom? Elégetetlen szénhidrogének? Itt bizony a benzin csúúúúúúúúnyán megveri a dízeleket.
  • FOXX supreme
  • pszihopata
    subaru boxerom volt finom járású az biztos,de azzal is ugyanaz volt az érzésem hogy 'többe kerül a leves mint a hús'.
    sokat evett,és túl kusza volt a felépítése,nagyon rossz a helykihasználtsága a motortérben
    nehéz javítani és drága legyártani

sőt ha kicsit kopott a motor,beszivárog az olaj a fekvő hengerbe így hamarabb csipegetik az olajat,meg ronda kék pamacsokat köpnek indításkor

nem véletlenül nem használják mások,mint a porsche meg a subaru ahol a mérnökök már rég elfelejtenék,de akkor bezárhatnák a gyárat mert ezeket azok veszik akik mást akarnak mint az átlag

a mazda wankellal is ugyanez a helyzet,sokkal több a hátránya mint az előnye,de a fanatikusokat ez nem érdekli

ha a pénz nem számítana én sem 4 hengeressel járnék,de remélem pár év múlva vehetek majd használtan valami ehhez a mercihez hasonló 'józan' konstrukciót,ahol a fogyasztás teljesítmény stb. nem megy egymás rovására

aki meg ezt a mercit egy 500 nm helyett 270nm-es és 20 lóerővel gyengébb és bő 4-5 literrel többet fogyasztó turbó benzinmotorral veszi annak az embernek egyszerűen nem értem a gondolkodását
    /a rosszabb emissziót nem is említve/
  • Motoroj
    Erre nem tudok mit mondani, egy pont neked?
    Ez az M57 volt azt hiszem.

Talán ez sem rossz!

De nekem a Best New Engine of 2009 csoport nyertese tetszik! Boxer

Az A5 minden esetre már nincs olyan pozitív véleménnyel a motorral kapcsolatban, mint a TC:LINK.
    Ebből látszik, hogy igencsak ízlés kérdése.
  • pszihopata
    'ez a motor ehhez az autóhoz szerintem nem elég kulturált"

BMW 530d - Mercedes E 250 CDI /totalcar/

'a napi közlekedési szituációkban a Mercedes motorja képes visszakapcsolás nélkül megoldani olyan gyorsításokat, ahol a BMW hatgangos váltója és irtózatos forgó tömegei miatt kínosan lassan reagál, igaz, utána meg nagyon megy – valahogy hiányzik a középút.

Ami a fogyasztást illeti, a BMW feltűnően sokat eszik a Merci mellett, ugyanolyan lassan haladó városi forgalomban minimum egy literrel magasabb volt az átlaga, míg az E 7,5-10 között bármikor elment, az 5-ös 8,5 alá sosem ment, viszont könnyedén a 12 liter fölé kúszott, különösebb száguldozás nélkül.

a Mercedes utasterében elképesztő a csend és a vibrációmentesség, még a BMW-hez képest is:"
  • Motoroj
    „még mindíg nem érted!”
    Tényleg nem.

„a furat löket aránya nem változik ez igaz,de a nyomatékot nem az arány hanem a lökethossz határozza meg!”
    Igen, meg a hengerszám (az egész motor nyomatékára gondolok, nem a hengerenkéntire).

„/nem tudom a buszos példád hogy jön ide,én sosem akartam 10 ezer köbcentis sorhatot rakni személyautóba/”
    Úgy jön ide, hogy a hat henger sem feltétlenül elég. Nemhogy a négy.

„de egy középkategóriájú autóba a mai technikai szinvonalom bőven elégnek tartok egy négyhengeres motort is”
    Tökéletesen egyetértek.

„sőt E-osztályban ennél nagyobbat nem vennék,mert én ezt is bőven elégnek tartom”
    Ez már egyéni preferencia. Egy kisebb lökettérfogatú négyhengeres turbós benzinessel, vagy egy többhengeres dízellel hamarabb el tudnám képzelni, de ez a motor ehhez az autóhoz szerintem nem elég kulturált. Maga a teljesítmény természetesen bőven elég, ezt nem vitatom.
  • pszihopata
    még mindíg nem érted!

a furat löket aránya nem változik ez igaz,de a nyomatékot nem az arány hanem a lökethossz határozza meg!

/nem tudom a buszos példád hogy jön ide,én sosem akartam 10 ezer köbcentis sorhatot rakni személyautóba/

sőt 3000 köbcentis 4 hengerest sem

de egy középkategóriájú autóba a mai technikai szinvonalom bőven elégnek tartok egy négyhengeres motort is

sőt E-osztályban ennél nagyobbat nem vennék,mert én ezt is bőven elégnek tartom
  • Motoroj
    „a zaporozsecre vagy az 50 éves ford v4-re gondolsz?ne zavarjon hogy ilyen elrendezés sehol sincsen”
    Nem zavar, mint írtam nem érdekel.

„gondolom másfél méteres csövek vezetnek majd a turbóig,megkerülve az olajteknőt-látom ez neked nem probléma!”
    Én meg máshogy gondolom. Láttál valahol ilyen megoldást?

„igen nehézgépjárművekben használnak sorhatot,ahol bőven van hely,és nem számít a súly,és pont azért sorhatot mert az a legegyszerűbb 6 hengeres és 1 turbót ráakasztanak az oldalára oszt csókolom!”
    Milyen gyakran szoktál például buszozni? Mert ha elég gyakran, akkor biztos feltűnt, hogy ezeknél (ekkora lökettérfogatnál) már nem kényelmes a hat henger, személyautóban ekkora rezonancia teljesen elfogadhatatlan. Traktornál, kombájnnál nem számít, kamionnál meg sokat tompít a fülke.

„az látom nem tünt fel hogy a személykocsikból eltűntek a sorhatosok!
    de mielőtt példálóznál a bmw-vel,tudd hogy az már 20 éve csak a vevők maradisága miatt soros!”
    Viszont van V6, V8, V10, V12. BMW-seknek meg sbüszkeségük a motor (nem a 316d/i, 318d/i, 320d/i-re gondoltam). Bár igaz jönnek a hírek a háromhengeresekről is, ezt add össze.
    Az tény, hogy jóval kevesebb sorhatos van, mint régebben, bár ez nem feltétlenül bizonyítja, hogy ez egy rossz konstrukció lenne. Inkább azt, hogy a mai autókhoz nem elég helytakarékos, vagy hogy arányaiban véve egyre ritkább a hosszanti beépítés.

„Már megint hülyeségeket irogatsz!”
    Nem már már megint, hanem egyfolytában, nem?
    Na, mutasd meg, szerinted mi volt az a hülyeség, mert nem értettem!

„a nyomatéknál a furat-löket aránypár a lényeg ami a többhengereseknél eleve a furat felé megy el,mivel ugyanolyan konstrukciónál /köbcentinél/ a lökete eleve egyharmada a négyhengeresének!”
    Abban igazad van, hogy a löket kisebb lesz, de azt kifelejtetted, hogy a furat is.
    Azzal, hogy növeled vagy csökkented a hengerszámot, a furat/löket aránya nem változik.

„talán le kéne rajzolnom hogy megértsd,mert látom nem világos!”
    Lehet, hogy könnyebben megértenénk egymást.
  • pszihopata
    /nem egyharmada hanem egyharmadával rövidebb/
  • pszihopata
    v4-re uramistem?

a zaporozsecre vagy az 50 éves ford v4-re gondolsz?ne zavarjon hogy ilyen elrendezés sehol sincsen

'nem érdekel helyette nyugodtan lehet használni twin-scrollt"

gondolom másfél méteres csövek vezetnek majd a turbóig,megkerülve az olajteknőt-látom ez neked nem probléma!
    prímán fog reagálni a turbó mikor ilyen messze van a hengertől,no meg azt sem tudom hova építed be,talán az anyósülés lábterében szorítasz neki helyet?

-igen nehézgépjárművekben használnak sorhatot,ahol bőven van hely,és nem számít a súly,és pont azért sorhatot mert az a legegyszerűbb 6 hengeres és 1 turbót ráakasztanak az oldalára oszt csókolom!

-az látom nem tünt fel hogy a személykocsikból eltűntek a sorhatosok!
    de mielőtt példálóznál a bmw-vel,tudd hogy az már 20 éve csak a vevők maradisága miatt soros!

'Azt is tedd hozzá, hogy olyat, ami igazán lentről húz, és megy mint a vadállat"
    'Egy hengerre vonatkoztatva igen, de mivel több a henger, egy főtengelyfordulatra hosszabb a munkavégzés ütem.
    Munkagépeknél eleve nagyon hosszú a löket, többet számít a nagy nyomaték, mint a magas teljesítmény"

-Már megint hülyeségeket irogatsz!

-attól jár egyenletesebben mert hosszabb ideig tart a munkaütem

a nyomatéknak ehhez semmi köze!

-a nyomatéknál a furat-löket aránypár a lényeg ami a többhengereseknél eleve a furat felé megy el,mivel ugyanolyan konstrukciónál /köbcentinél/ a lökete eleve egyharmada a négyhengeresének!

-talán le kéne rajzolnom hogy megértsd,mert látom nem világos!

• Motoroj
    Mások is használnak motorkódokat, nem menőzés céljából írom így.
    Egyébként annyival jobb, mint ha azt mondom D5, hogy ez konkrétabb, rá lehet keresni interneten a részletekre, ráadásul sok mindennek nincs is ilyen neve.
    Nekem például az már egy túl tág fogalom, hogy D-4D, kb. mintha azt mondanám PD TDI.

„5000 euró felárért +2 liter fogyasztásért,másfélszeres szervízdíjért egy orrnehéz alulkormányozott kocsit”
    Azt is tedd hozzá, hogy olyat, ami igazán lentről húz, és megy mint a vadállat.

„a sorbakötött turbót különben kiváncsi lennék hogyan teszed rá a v6-ra?”
    És a V4-re? Nem érdekel, helyette nyugodtan lehet használni twin-scrollt.

„vagy ha sorhatos,akkor meg végképp szétcseszi a motorteredet,és elkúrja a súlyelosztásod,nem beszélve a baszottnehéz kényes főtengelyedről,ami 10 éves korára az elvetemedett blokköntvény miatt állandóan kikeni a csapágyaidat”
    Ennyire nem drámai a helyzet. Nehéz haszongépjárművekben is használják, és azért ott van igénybevétel.

„de a tiéd ha jól figyelsz tényleg finomabban fog járni!”

„sőt adott köbcentinél minnél nagyobb a hengerszám annál rövidebb a lökethossz-tehát a nyomaték is kisebb”
    Egy hengerre vonatkoztatva igen, de mivel több a henger, egy főtengelyfordulatra hosszabb a munkavégzés ütem.
    Munkagépeknél eleve nagyon hosszú a löket, többet számít a nagy nyomaték, mint a magas teljesítmény.
  • pszihopata
    több hengerből több nyomatékot lehet "kivenni"

-ez nem igaz!

sőt adott köbcentinél minnél nagyobb a hengerszám annál rövidebb a lökethossz-tehát a nyomaték is kisebb

nem véletlenül használnak munkagépekben kis hengerszámú motorokat
  • Carmang
    Viszont több hengerből több nyomatékot lehet "kivenni" azonos fordulatszámon. Így nem kell széthajtani a motort. Valakinek ez is fontos lehet...
  • n003
    b34 :D
  • pszihopata
    úgy látom nem akarod megérteni mit akartam magyarázni!

nem baj vegyél 6 hengerest

5000 euró felárért +2 liter fogyasztásért,másfélszeres szervízdíjért egy orrnehéz alulkormányozott kocsit

a sorbakötött turbót különben kiváncsi lennék hogyan teszed rá a v6-ra?

tehát kapásból van 4 turbód csak a hengerszám miatt

vagy ha sorhatos,akkor meg végképp szétcseszi a motorteredet,és elkúrja a súlyelosztásod,nem beszélve a baszottnehéz kényes főtengelyedről,ami 10 éves korára az elvetemedett blokköntvény miatt állandóan kikeni a csapágyaidat

de a tiéd ha jól figyelsz tényleg finomabban fog járni!
  • SötétBarom
    Mármint bocsánat, 182B3.000 akartam írni!
  • SötétBarom
    182AQ1AA 21 szerintem üti az összeset :PPP
  • n003
    és azt elmondanád minek itt menőzni a motorkódokkal? nem lehetett volna egyszerűen leírni hogy pözsó 2.2hdi vagy volvó d5?? :O tudod ezt a fórumot többekközött núb(ok) is olvas-som-sák
    :)
  • Motoroj
    2831: rajtam kívül más az utóbbi időben nem szólt hozzá, ezért gondoltam.

Konkrétan melyik motorra gondolsz D-4D alatt? Ismerem a D-4D -t, mondjuk nálam nem az az etalon. Egy 2AD-FHV nél a 25TD nagyobb, gyengébb, hangosabb, teljesen más karakter. De egy DW12 4HT vagy D5244T10 szerintem jobb, a teljesség igénye nélkül.
    De egy D-4D után ülj be valamelyik komoly márka komoly hathengeresébe, te is meg fogsz lepődni.
  • pszihopata
    egy omega tds után ülj be egy d4-d toyotába,meg fogsz lepődni!
  • pszihopata
    2831-et miért vetted magadra?Nem rólad szólt.
  • Motoroj
    „A helyzet az hogy 30 éve a 200 lóerőhőz kellett v8,10 éve kellett 6 henger ,ma már elég egy négyhengeres is.”

Egy Golfba vagy egy Corollába tényleg pont jó, úgy kb. 2 literig. De egy „executive car” jobbat is megérdemel, még akkor is ha 4 hengerrel is megoldható ugyanaz a teljesítmény.

”a motorok járása is sokat finomodott,ezért már nem szükséges annyi henger”

Hát én még nem sok igazán kulturált négyhengeres dízelt láttam, és hiába fejlődött tényleg rengeteget az utóbbi kb. 15 év alatt.

„a 80-as években még voltak v6-os 2000-esek,ma hol találsz ilyet?”

Hirtelen nem tudok neked mondani, de ne feledkezz meg a Mitsubishi 6A10-ről.

„a pajero 3.2-es négyhengeres dízelt gyárt,a régi 2800-as hathengeres helyett!”

Az finom lehet! De mondok neked jobbat, Toyota 15B-FTE, 4100 kcm.

„2825-őt ha elolvastad volna rendesen,akkor nem ecsetelgetnéd a munkaütemeket!
    Tudom hogy egy hathengeres finomabban jár,sehol sem ítam az ellenkezőjét!”

Pedig olvastam, és sehol sem írtam hogy az ellenkezőjét írtad volna.

„azt írtam hogy a finom járás egy modern négyhengeresnél már nem kérdés,ezért teljesen felesleges 6 hengeresre építeni,mert több a hátránya mint a haszna”

Én azt a finom járást azért megkérdőjelezném. Az általad említett hátrányokat olvastam, és azzal egyet is értek, de egy négyhengeres sehogy nem tudja pótolni azt a hátrányt, ami a kevesebb hengerszámból következik, egy nagyobb hengerszámú motor még mindig sokkal lágyabb.
    Egy 2143 kcm-es motornál persze jó kérdés, hogy mégis hány hengeres legyen, én 5 hengerre szavaznék, de ez szigorúan magánvélemény.

„aki meg egy húszéves skorpió v. bmw 6 hengeres presztizsére veri magát,nyugodtan lesajnálhatja a 2009-es E-osztályt,az senkinek sem fog fájni”

Ez nekem szólt? Szerintem teljesen mindegy hány éves az autó, a hat henger akkor is más, mint a négy.
    Az E-osztállyal meg konkrétan semmi bajom nem volt, bár nem nekem csinálták az biztos. Pedig nem is vagyok BMW-s.

„sőt fennhangon kiabálhatja is hogy 'az üzemanyag márpedig a benzin',vagy hogy '6 hengernél kezdődik az autó' stb.”

Talán kifogásoltam én valahol a dízel technikát?
  • SötétBarom
    :D