3671
DIESEL vs BENZIN
-
#2951 És mellé milyen szép hangja is van :) -
#2950 nem rossz ja,bár ennyiből egy 530 d is kijön és bármikor köbeautózza 2 tonnával:) -
#2949 Na, hát akkor mégsem olyan rossz az -
#2948 Mondjuk a 6,6 nem hiszem, hogy lehetetlen, a bravam is 10 körül szippant városban, azonban nagyon kultúr módon közlekedve lassú autópályán (120, egyenletesen), vagy dinamikus közúton (110 körül) simán le tudom nyomni 7 liter alá, olyan 6.8 körülire.. -
#2947 Nesze. (bár pöttyet mellélőttem, meg nem is TC, node mind1 :D)
"Nagyon nehéz megállni, hogy ne használjuk ki a T-Jet képességeit, ekkor pedig akár 11 literre is felmehet a városi fogyasztás, de a nyújtott élményért cserébe még ez is elfogadható. Visszafogott vezetési stílussal azonban 9 literrel is el lehet járni, ami már nagyon közel jár a gyár által megadott 8,7 literhez, a vegyes ciklusra megadott 6,6 liter azonban szerintem csak laboratóriumban reprodukálható." -
#2946 Komolyan kerestem, de ilyen fogyasztási adatokkal nem találkoztam. -
#2945 Nemtom, keress rá.. -
#2944 Ez melyik tesztben volt? -
#2943 A jól az elég relatív. A TC tesztben a 1.4 t-jet punto evett nekik halvány 10 litert vegyesben, kicsit rugdalva meg belenyalt a 12 fölébe. -
#2942 Pedig jól fogyasztanak.
2.4T Volvo V70 például nem fogyaszt jól, város 12, országút 8. Minimum 10 éves konstrukció. -
#2941 csak azért idéztem mert divat úgy emlegetni újabban a kis turbóbenzineseket mint amik jól fogyasztanak
a saabok turbós volvók is arról voltak híresek hogy milyen takarékosak:)
az meg végleg pofátlanság hogy a gyáriak 6 litert hazudnak! -
#2940 Könyörgöm, 1,7 tonnás dögbe egyhat turbómotor. OMG. -
#2939 opel insignia 1.6 turbo benz. /totalcar/
'városban teljesen normál tempóval is 12-13 liter közötti a fogyasztása. Egyszer országúton, erősen félálomban lenyomtam 10 liter környékére az átlagot, de így sincs halvány gőzöm arról, hogy a gyár milyen benzinnel és pilótával mért 6 litert." -
#2938 -csak hogy félreértés ne essék
én sosem szidtam a hondákat,szerintem a legjobb benzinmotorokat ők meg a toyota gyártja,de a többi japán sem rossz
sőt a nagymotorom is honda!
/a mazdámat 350 nél kellett fúrni 99'-ben most 600 van benne/úgyhogy pontosan tudom milyenek a japán kocsik
azt viszont rühellem mikor valaki úgy minősít valamit hogy köze sincsen hozzá,te meg ebben igen jó vagy!
-
n003 #2937 nagycucc .. a mi bogarunkba >600k volt :p -
#2936 Valaki visszatekergeti, valaki meg előre.
Viccet félretéve nem rossz eredmény. Motor esett már át generálozáson? -
Borg #2935 (Iveco motoros) civic :)
-
#2934 Olcsóbb lesz a benzin -
#2933 Smart dízel. -
#2932 V70-et.
Ja az nem 17 köbméter, de amúgy nem rossz -
#2931 3.5 tonna alatt 17 köbméteres raktérrel mit javasol mérnök úr?
csak hogy tudjam mi lett volna a jó választás
-
Borg #2930 Igy van, fos dízel jürgenwagen. Egy zsír Iveco motor kéne abba is!4 -
#2929 az őstulkok szerintem meg x5-tel járnak és nyelvésznek képzelik magukat!
pedig a nicknevemet magyarországon mint értelmes szót úgy kell leírni ahogy írtam!
de mivel ez egy kitalált név írhatnám szerintem bárhogyan
sőt itt a forumon csak beteges emberek kötnek bele a helyesírásba,mert hibátlan hsz ilyen helyen nemigen van
Borg szerint egy fos dízel jürgenwagen-ed van,csak hogy el ne felejtsd!
azt az általad kifogásolt tesztet pedig egy bmw-buzi írta,de ezt a tesztben ki is hangsúlyozza!
a fogyasztásra meg annyit hazudsz amennyi neked jólesik! -
FairCO #2928 Ugyan, ne foglalkozz olyannal aki még a pszichopata szót sem képes helyesen írni .. ez egy őstulok .. #2902-es hozzászólásában is megmutatkozott az ősparaszt származás ..
#2850-re reagálva pedig, nem kell készpénznek venni amit a totalcar ír. Csípen őket, de illik fenntartásokkal kezelni, néha marhára elfogultak, most is megfoghatta őket valami abban a merciben. Az pl. marhára érdekes hogy egy Siegen (D) -> Miskolc útvonalon 160-as utazótempónál az X5-ösöm uazzal a motorral mint a sokkal kisebb/könnyebb/karcsúbb 530, 8,1 literes átlagot produkált, 2 személlyel, telepakolva, pedig nem eco driving stílusban vezettem, hanem normális tempóban, néhol 200 körül is, ahol a forgalom engedte.. Amúgy meg nem vagyok egy könnyűlábú sofőr, de 70% város 30% egyéb úton sem megy 10,5 fölé, akár mit csinálok vele. Ha képes lennék minden sebességhatárt betartani, simán 8 körül járnék vele.. (nem chippelt, széria) Egyszerűen nem értem hogy sikerült nekik 12 fölé tornázni a fogyasztást.. Egyik ismerősömnek sem megy 10 fölé, akinek 530d-je van. A BMW-nek is vannak hiányosságai, de a motorjait egy rossz szó nem érheti.. Meg amúgy is. 4 hengeres motor egy merciben?! .. könyörgöm -
#2927 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!kérdezd a hondásokat,ők ismerik a legjobban! -
#2926 a wikipédián találtam egy könnyen érthető és lényegretörő leírást:
'A dízelmotor a benzinessel ellentétben jelentős mennyiségű kormot és nitrogénoxidot bocsájt ki. Ennek megértéséhez fontos tudni a lényegi különbséget az levegő-üzemanyag keverékképzés folyamatában. A hagyományos Otto-motornál a keverékképzés az égéstéren kívül történik és ezáltal a elegendő idő áll rendelkezésre az üzemanyag elpárolgására és elkeveredésére. A dízelmotornál a befecskendezés röviddel a FHP (felső holtpont) előtt történik és a magas hőmérséklet hatására a befecskendezett üzemanyagsugár külső felülete szinte azonnal el kezd égni. Az égés előrehaladtával meggyullad az üzemanyagsugár belseje is. A belső rész égéséhez viszont nincs mar elég oxigén, mivel a külső burok égésekor felhasználásra került. A magas koromkibocsájtás erre a lokálisan dús égésre vezethető vissza. A magas nitrogénoxid kibocsájtást főleg a lokálisan magas hőmérséklet okozza, amelynek hatására a levegőben található nitrogén és oxigén egymással reagálva NO-t hoz létre amely később részben NO2-ve oxidálódik. Ezen az úton képződött NO-t termikus NO hívjuk és a folyamatot a Zeldovich képlet írja le. A termikus NO teszi ki a NOx kibocsájtás 90-95%-t. A termikus NO-n kívül még a prompt NO érdemes megemlíteni.
A kibocsájtások csökkentésére - akárcsak az Otto-motor esetében - 2 stratégia kínálkozik. Az első, költségtakarékosabb lehetőség a károsanyagok belsőmotorikus csökkentése, melynek során pl. magasabb befecskendezési nyomással, nagyobb arányú és hűtött EGR-rel (exhaust gas recirculation) (kipufogógáz-visszavezetés), magasabb töltőnyomással, nagyobb töltőlevegőhűtővel, optimálisabb égéstérgeometriával, belső örvényléssel (drall), alacsonyabb sűrítési viszonnyal mérséklik a károsanyagok keletkezését. Ennek 2 fő hátránya van, az első hogy a hamarosan érvénybe lépő euro 5-ös és euro 6-os határértékeket sok esetben nem lehet velük elérni valamint ezek a lépések részben a fogyasztás rovására mennek. A második lehetőség a károsanyag kibocsájtás motoron kívüli csökkentése/kezelése. Elsőként említendő a kétutas oxidációs katalizátor a CO es HC kibocsájtás csökkentésére szolgál. A következő lényeges eleme a dízelmotorok károsanyagkezelő rendszerének a részecskeszűrő (DPF - Diesel Partikel Filter), mely a kipufogógázban található részecskéket - főleg kormot - szürik ki. A dízel károsanyag kezelés utolsó fontos eleme a NOx kibocsájtás csökkentése. Ez törtenhet SCR katalizátorral vagy NOx tároló katalizátor segítségével, mely megköti szegénykeverékes üzemben a kipufogógáz NOX-t és dús üzemállapotban redukálja N és CO2-vé.
Erre csak a 2000-es évek elejére találtak megfelelő megoldásokat: ezek közül az egyik a szelektív katalitikus utánkezelés (SCR), a másik a koromszűrő.
Az SCR-technológia során a kipufogógázt egy katalizátorba vezetik, ahol egy különleges folyadékot (AdBlue) adnak hozzá. Ezáltal a motor beállításai lehetnek olyanok, hogy ne kormoljon, mert a nagyobb mennyiségben kibocsátott egyéb káros anyagok a katalizátorban átalakulnak. A korommentes égés ugyanis erősen megnöveli a kipufogógáz nitrogén-oxid tartalmát, aminek a szintjét szintén lejjebb kellene szorítani. A koromszűrő lényegesen egyszerűbb: egy hosszú fémhengerből áll, a belsejében vékony, kacskaringós járatokkal, melyekben megmarad a korom. Ennek főképp a kiégetése jelent gondot, hiszen egy idő után eltömődik. Erre az autógyártók különböző módszereket dolgoztak ki. Hosszantartó, közel állandó közepes vagy magas fordulatszám esetén (például autópályán történő haladáskor) felmelegedne annyira a kipufogó, hogy a korom magától kiégjen, de ha erre nincs lehetőség, a motorvezérlés mesterségesen hevíti túl a motort. Ilyenkor az összes elektromos fogyasztót bekapcsolja és a befecskendezést az optimálistól eltérően időzíti, hogy a kipufogógázok hőmérséklete minél nagyobb legyen. A nagy hőhatástól aztán a korom eltávozik a szűrőből és az újra el tudja látni feladatát.
A motor felépítése is más, mert azt kell elviselnie, amitől a benzinmotor csapágyai, dugattyúi és hengerfejtömítései kiolvadnak illetve szétégnek: az öngyulladásos égést. Ezért aztán a csapágyak más anyagból készülnek, a hengerfejtömítés erősebb (kamionokon még így is gyakran ez a motor gyenge pontja), a főtengely anyaga, szerkezete és edzése is a lökésszerű terheléshez van méretezve – bár egy jól beállított dízelmotor nem fejt ki nagy lökést gyulladáskor. Ezt az úgynevezett gyulladási késedelem helyes beállításával lehet elérni."
-
Festung #2925 Hello,
érdeklődnék, hogy a HDI-motorról mi a véleményetek. -
#2924 közvetlen befecskendezést akartál írni-ugye?
egy kicsit hangos de a cr után a legjobb-szerintem -
#2923 azt hiszem műszaki konkrétumokat eddig főleg én irogattam ide,
sőt ha valamit kijelentek azt utána meg is szoktam indokolni hogy miért gondolom úgy
nekem vannak például érveim hogy mitől tartom tartósabbnak a dízelmotort,és mitől kisebbnek a benzines futásteljesítményét
azt sosem állítottam hogy mindenkinek azzal kéne járnia,mert sok esetben a benzines a jobb választás,főleg mert átlagban kevesebbet futnak ezért használtban már elég árnyalt a kép hogy kinek mi éri meg
de vannak itt olyanok akiknek csak az a szent igaz út amit ők járnak,ha az benzines akkor a dízel szar-persze fordítva is előfordul
aztán kiderül a végén hogy az autós lapok közhelygyüjteményein kívül nem sok mindent tudnak hozzáfűzni a dolgokhoz -
#2922 Nem is ismerem...
Csak a pár nap itteni postokból tűnt így nekem
de ez saját vélemény
örömmel olvasnám az érveiteket új dolgokat tanulva
de nem lehet mert inkább a szapulás a fontos
na mind1 -
na igen,ez nem volt vita inkább személyeskedés meg a hogyan forgassuk ki más mondatait,nem is lehet vita mert sem a tudása sem tapasztalatai nincsenek meg hozzá
évek óta olvasgatom az arrogáns beszólásait,biztosan sok téma van ahol kenterbe verne engem,de ebben a topicban lyukra futott hiába erölködik
ha te meg azt olvasod ki a hsz-ekből hogy ő jobban ért a témához akkor nincsen mit mondanom
ha csak azért véded mert itt évek óta összecimboráltatok akkor ez természetes csordaösztön nincs is ezen semmi kivetnivaló
-
#2920 Nem neki kellett volna vissza venni az arcából mert te kezdtél el személyeskedni.
Egész jó kis vita lett volna ha ész érvekkel jöttél volna. -
#2919 Ez megint egy flame keltő totyik.. amúgy visszatérve.. Dieselnek van ezer fajtája. Én spec a benzint jobban szeretem(szebb a hangja..), de a TDIt nem ítélem el..(központi befecskendezés, jól kialakított az egész úgy ahogy van) :)
-
#2918 akkor szerintem ezt megbeszéltük!
bőven jó volt válasznak -
Borg #2917 Vedd már észre, hogy régen unom az ökörségeidet :)
Teljesen felesleges veled érdemben vitatkozni, mert a 650e km-es ivecodra fel azt hiszed mindent ismersz... ennyi. Kár a szóért. -
#2916 miért nem válaszolsz? -
Borg #2915 Addig kérdezgeted amíg számodra megfelelő válasz nem jön? A benzinmotoros "tapasztalatok" is igy jöttek? :D -
#2914 hülye poénra számítottam -bejött!
akkor negyedszer talán?
neked honnan is tör elő ez a hatalmas tudásanyag?
-
Borg #2913 Nemtom, lehet álmomban Ivecot vezetek én is -
#2912 akkor harmadszorra megkérdezem!
neked honnan is tör elő ez a hatalmas tudásanyag?