3671
DIESEL vs BENZIN
-
#3151 Taxihoz képest főleg nem rossz. -
#3150 Jó az aláírásod, rossz hogy igaz...:) -
#3149 érdemes megnézni a belsejét 430 ezernél
-
#3148 miért szarok a dízelek pár évesen 120 ezernél?:)
2007 430 000 km.
csak egy mókolt szervízkönyv kell aztán mehet a piacra 3.5 millióért -
#3147 Én meg pont azt szeretem, ha jóval 2000 alatt is használható a motor. Na ilyen nem sok van, ami méretben, fogyasztásban, előállítási költségben az átlagember számára is megfelelő. Kivétel persze a villanymotor, de az meg nem tárgya ennek a témának, meg ott épp az „üzemanyaggal” van a gond. -
#3146 Az a csúnya, hogy ez így is van. -
#3145 Ja, szóval így a kW-t kapom.
Sötétbarom, ilyen erővel az mph ugyan az, mint a kmh, csak van egy váltószám:D -
Borg18754 #3144 1.36-al megszorzod a kW értéket és megkapod a lóerőt -
#3143 A kw az gyakorlatilag a lóerő, csak van egy váltószám. -
#3142 Így lóerőben kapom meg, vagy a Nm/s az annak felel meg? -
#3141 sokkal könyebb úgy megközelíteni ezt a kérdést hogy ki milyen stílusban szeret vezetni
én pl. azt szeretem ha 2-3000 közt tol rendesen nekem a dízelek karaktere sokkal jobban bejön,gyakran huzogatok ezt azt vele arra sokkal jobb
aki meg szereti jobban pörgetni az vegyen benzínest
de az autó mérete is fontos egy nagyobb nehéz karosszériához jobban passzol szerintem a dízel,egy fürge kisebbhez a benzines
persze átlag max 2.5-as európai kocsikról beszélünk,mert pl. egy nyomórudas amerikai v8 pont úgy viselkedik mint egy dízel
aztán még ott van az a jelenség is ,hogy pl. a hagyományos közvetlen befecskendezéses dízelek pl. vw sdi elég nyomatékszegények az alapjárat környékén
sőt jó pár common rail is 1000-es fordulaton nulla erő /turbólyuk/ aztán megindul mint a barom és elfogy 4000-nél ez főleg az első generációkra volt igaz
két konkrét autót érdemes összevetni,nagy általánosságban nem érdemes erről a kérdésről beszélgetni mert kérdés a
furat löket
vezérlés /pl.vvti/
injektor tipusa
dízel befecskendezési rendszere
turbó van-e és változó-e
hengerszám stb. -
#3140 mágneses szelepvezérlés sehol sincsen még,max kísérleti szinten -
Borg18754 #3139 köszi a választ!
így már mindent értek -
Az a 200 LE, 800 N·m tudod hogy milyen lenne?
Átlagos váltóval úgy nézne ki a dolog egy személyautóban, hogy padlógázra minden fokozatban elkenné a gumikat, viszont kb. 2500-as fordulatszámnál vége lenne a játéknak, tehát elég gyakran kellene váltogatni.
Itt egy példa, ez egy Mercedes-Benz Atego motorját jellemzi, ugyebár egy kisebb teherautóról van szó:
Atego x22: 4.820 cm³ | 160 kW / (218 PS) bei 2.200 U/min | 810 Nm bei 1.400-1.600 U/min
Összességében úgy fogalmaznék, hogy a nagy sebességhez mindenképpen nagy teljesítmény kell, a jó gyorsuláshoz és a jó vonóképességhez meg általában nagy nyomaték.
Azért mondom hogy általában, mert egy F1-es versenyautónak nem nagyobb a nyomatéka, mint egy 1,6 literes turbodieselnek, ellenben a rövid áttétel és a magas fordulatszámon elért nagy teljesítmény (na meg a kis tömeg) jó gyorsulást adnak. Dehát egy személyautó teljesen más, mint tudjuk. -
#3137 A nyomaték meg teljesítmény összefügg, fordulatszám(1/s-ben)*nyomaték-ból jön ki. Legalábbis elektromos motoroknál, amit mértünk, így kellett kiszámolni, gondolom benzinmotornál is ugyan ez a helyzet.
Amit meg írtál, az kb úgy gyorsulhatna, mint egy WRC, azok ilyen 300 lovasak, és 600-800Nm nyomaték. -
Borg18754 #3136 bocs emiatt a sok hülyeségért csak szeretném jobban átlátni a dolgot :D -
Borg18754 #3135 kössz a választ!
meg még eszembe jutott ez a nyomaték és teljesítmény görbe dolog hogy ezt 2 külön grafikonon ábrázolják és a nyomaték meg nem fedi a teljesítményt ez asszem inkább dízelesekre igaz mert ugye azok alacsony fordulaton olyan 2000 fordulat per percnél leadják a maximális nyomatékukat de mégis csak feljebb kezd el húzni a motor amokor már a teljesítménye is megnő...
faternak van 1 kb 130 lovas turbós diesel ford mondeoja chiptuning is van benne ezért mondom hogy csak kb 130 mert gyárilag 115 volt de most amikor megpadlóztam már nem csak annyit érzel hogy megindul a kocsi harmadikba hanem már rendesen beletapaszt az ülésbe :D nyomatékát gondolom eléggé felhúzhatták :D
gondolom akkor mindkét érték fontos csak gyorsulásnál inkább nagy teljesítmény kell nem pedig a nagy nyomaték
1 alacsony teljesítményű mondjuk 200 lovas dieseles kocsi aminek 800 newtonmeter a nyomatéka (gondolom ilyen relative kis teljesítményű de nagyon magas nyomatékú kocsi nincsen) az hogyan gyorsulna? úgy mint 1 átlagos 250 lovas benzines vagy sokkal jobban ennyi nyomatékkal? vagy ez a nagy nyomaték inkább csak vontatásra való? -
#3134 nagyon remélem ezt valaki tőlem jobban le tudja majd írni de azért próbálkozom :D
vezetési élmény szempontjából benzines a nyerő. 1500-2000 fele megindulsz szépen simán aztán ha sportolni akarsz nyomsz egy padlóst 3000 felet elkezd húzni 7000 ig meg sem áll :D
dízellel kis gázzal kell menni mivel alacsony fordulaton leadja a nyomatékot és csúnyákat rángathat ha nem vagy hozzászokva.
nyomaték tényleg a megindulásnál és vontatásnál van szerepben, ezért is jó a diesel kamionnak, traktornak, de gyorsulásban nem azért jobbak a benzinesek mert alacsony a súlyuk, egy f1 es kocsi 620kg igaz ez a 2010 es változatban minden üzemanyag benne kell hogy legyen régebben voltak 500 körül is, de ez sima autónál álom ott még sport is 900 kg környékén személy meg jóval tonna felett kezdődnek.emígy sincs sok eltérés benzines meg dízel súlya között, lóerőben viszont ami gyorsuláshoz kell abban jobbak a benzinesek jóval.
persze szívó motorokról beszéltünk.
viszont már régi trend hogy dízelekbe berakják a turbót így tudnak annyit lóerőben mint a benzin. újabban már a benzin motorokba is raknak turbót mágneses szelepvezérlés és pl 1.4 es motrok tudnak 170 lovat :D az azért szép.
talán megkaptál minden választ, bár kicsit érdekes ez a nyomaték lóerő dolog de majd belejössz. -
Borg18754 #3133 valaki letudná írni nekem hogy vezetési élmény szempontjából mi a külömség 1 dieseles és 1 benzines autó között?
olvastam már cikkeket arról hogy a dieseles kocsinak ugye nagyobb a nyomatéka 1 vele ugynolyan teljesítményű benzineshez képest és a kocsi megindításásnál a nyomaték a fontosabb meg hogy a nagyteljesítményű benzines kocsiknak azért jó a gyorsulása mert kicsi a súlya mint 1 formaegyes kocsinak...
de még annyira nem értem
1 átlag sofőr mit vesz észre ezekből benzines illetve dieseles motor közti külömbségből?
az érdekelne hogy a nagy nyomatéktól vagy a nagy teljesítménytől húz e jobban a kocsi? meg ilyesmi
előre is köszönöm a válaszokat -
#3132 http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/10/21/benzinar-hullamvasut/ -
Mackerman #3131 http://ingyenuzemanyag.aegondirekt.hu/?ref=dnr91e -
#3130 http://www.origo.hu/auto/20101012-e85-rengeteg-alkoholt-tankolnak-a-sporolos-autosok.html -
#3129 A benzinüzem mennyiben felelős ezért, ha szabad érdeklődni? -
drevil666 #3128 diesel!
A mostani kocsim benzin, de egy hulladék, mondjuk az aut. is tesz rá egy lapáttal. -
#3127 szerdától elvileg olcsóbb lesz az üzemanyag odahaza.
itt meg egyre drágább megint. -
#3126 deltahawk kétütemű turbódízel helikoptermotor v4-es 200 lóerő 170 kiló
-
#3125 Nahát, micsoda tudományos megállapítás :D
Brit tudósok kellettek ehhez a nagy felfedezéshez? :) -
-
#3123 Hmm.. -
#3122 Illat? :D -
#3121 ponthogy itthon... -
#3120 nekem több helyről is ajánlottak 150 volt a legdrágább használt, de szűrt /állandó forrás lenne/
de egy gatyás szaki a melóben azt mondta, hogy a 123-as pl gond nélkül ketyeg vele telibe, de nekem a Lucas adagoló valószínűleg nem fogja megköszönni...
így maradt 200-ért a butykolás, annak is megvan a varázsa... :) -
#3119 úgy hallottam pár dízeles újra rákapott az étolajra
230-ért veszik valahol -
#3118 Vagy tankolunk, csak nem itthon -
#3117 Nem tankolunk, drága a benzin
"A teljes értékesítés 2010 első negyedévében 12 százalékkal csökkent" -
#3116 "Újabb csúcsot érnek el a héten az üzemanyagárak azután, hogy szerdán bruttó öt forinttal emeli a gázolaj és 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt.
Az emeléssel a gázolaj átlagára 331 forintra, a benziné 345 forintra nő. A benzin ára ezzel újabb történelmi csúcsra emelkedik, soha nem volt még ilyen drága az üzemanyag Magyarországon. A gázolaj ára egyelőre csak 2010-es rekord." -
#3115 feheroroszorszag... ehh.
hat oda ugyse megyunk lakni. -
#3114 Az Auto Club Europa adatai szerint jelenleg Törökországban a legdrágább a benzin, átszámítva 1,88 euró literenként. Norvégiában 1,71 euróba, Hollandiában 1,56 euróba Dániában 1,55 euróba kerül egy liter üzemanyag.
Az európai átlag 1,25 euró, Magyarország azon négy európai ország egyike, ahol csak kissé drágább az üzemanyag az európai átlagnál: Magyarországon 1,21 euró, ugyanannyi, mint Ausztriában, Svájcban és Szlovéniában 1,22 euró. A legolcsóbban Oroszországban(0,81 euró), Fehéroroszországban(0,82 euró) és Cipruson(0,90 euró) lehet tankolni. -
#3113 egy kis olvasmány,milyen üzemanyag miért hogyan stb. -
#3112 Ennyit tud tekerni bringával, ha megeszik 5 super size big mac menüt. :DASÁ:D?:_