DIESEL vs BENZIN
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
2000-en ez is 500 nm,és városban ott dolgozik mindkettõ,a kw is megegyezik ott
tulajdonképpen 2500-ig nem erõsebb a v12-es bmw sem
a magyarok úgy tanulnak meg repülni hogy el akarnak esni és nem sikerül
pont ezért érzõdik egy ugyanakkora dízel sokkal erõsebbnek a hétköznapi használatban,az átlagembert meg rohadtul nem érdekli hogy 3000 fölött mi történik
modern benzinest lehetetlen ilyenre hangolni
autómata váltóhoz is sokkal könyebb igazítani egy ilyen motort
sportautóba nem ez való,de minden másba tökéletes
egyébként ugyanezt a motort nagyobb turbóval szelepekkel simán lehetne feljebb tornászni,de itt gondolom nem az volt a cél
ez egyszerûbb,helytakarékosabb megoldás
elég gizda motort lehet belõle építeni,mert itt alig kell 'sonka' a fõtengelyre
viszont szelepelni nem lehet marad a résvezérlés,ami pontatlan és nem változtatható a fordulatszám függvényében
faterék szereltek amerikai 2-ütemû dízeleket /munkagépek/,sokat ettek és hajlamosak voltak elrepedni a hengerek a felömlõknél
Õszintén szólva ilyen nyomatékgörbével még nem találkoztam.
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
Igazából nem is fõtengely olyankor a neve, mert FÕ-bõl csak egy lehet.
itt mûködés közben is megvan
a kompresszoros kétütemû dízelek mára egyedül a hajómotorokban léteznek,régen jármûvekben is használták õket de kihaltak a rosszabb hatásfok meg emisszió miatt az majdnem tök ugyanez
bírom hogy mindjárt forradalmi áttörésként adnak elõ,minden elfeledett majd újra leporolt megoldást
clean,efficient and lightweight propulsion systems for a better world <#wilting>#wilting>
Ez egyedi.
Állítólag Indiában lehet látni belõle.
A nagy hajómotornak is nagyon jó hangja volt már alapjáraton is, ilyet a kis pöcsköszörûk nem tudnak.
Vagy RÁBA Turbo.
Vagy a múltkor a Balatonon volt alkalmam hajózni, na azoknak tényleg brutális hangja van.<#eljen>#eljen>
Aki vadállatot csinál magából, megszabadul az emberi lét fájdalmától.
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ
"Nagyon nehéz megállni, hogy ne használjuk ki a T-Jet képességeit, ekkor pedig akár 11 literre is felmehet a városi fogyasztás, de a nyújtott élményért cserébe még ez is elfogadható. Visszafogott vezetési stílussal azonban 9 literrel is el lehet járni, ami már nagyon közel jár a gyár által megadott 8,7 literhez, a vegyes ciklusra megadott 6,6 liter azonban szerintem csak laboratóriumban reprodukálható."
2.4T Volvo V70 például nem fogyaszt jól, város 12, országút 8. Minimum 10 éves konstrukció.
a saabok turbós volvók is arról voltak híresek hogy milyen takarékosak😊
az meg végleg pofátlanság hogy a gyáriak 6 litert hazudnak!
'városban teljesen normál tempóval is 12-13 liter közötti a fogyasztása. Egyszer országúton, erõsen félálomban lenyomtam 10 liter környékére az átlagot, de így sincs halvány gõzöm arról, hogy a gyár milyen benzinnel és pilótával mért 6 litert."
én sosem szidtam a hondákat,szerintem a legjobb benzinmotorokat õk meg a toyota gyártja,de a többi japán sem rossz
sõt a nagymotorom is honda!
/a mazdámat 350 nél kellett fúrni 99'-ben most 600 van benne/úgyhogy pontosan tudom milyenek a japán kocsik
azt viszont rühellem mikor valaki úgy minõsít valamit hogy köze sincsen hozzá,te meg ebben igen jó vagy!
Kezdetben vala a semmi. Majd az Úr mondá: \"Legyen világosság!\" - s továbbra is vala a semmi, de már látni is lehetett azt.
Viccet félretéve nem rossz eredmény. Motor esett már át generálozáson?
Ja az nem 17 köbméter, de amúgy nem rossz<#eplus2>#eplus2>
csak hogy tudjam mi lett volna a jó választás
pedig a nicknevemet magyarországon mint értelmes szót úgy kell leírni ahogy írtam!
de mivel ez egy kitalált név írhatnám szerintem bárhogyan
sõt itt a forumon csak beteges emberek kötnek bele a helyesírásba,mert hibátlan hsz ilyen helyen nemigen van
Borg szerint egy fos dízel jürgenwagen-ed van,csak hogy el ne felejtsd!
azt az általad kifogásolt tesztet pedig egy bmw-buzi írta,de ezt a tesztben ki is hangsúlyozza!
a fogyasztásra meg annyit hazudsz amennyi neked jólesik!
#2850-re reagálva pedig, nem kell készpénznek venni amit a totalcar ír. Csípen õket, de illik fenntartásokkal kezelni, néha marhára elfogultak, most is megfoghatta õket valami abban a merciben. Az pl. marhára érdekes hogy egy Siegen (D) -> Miskolc útvonalon 160-as utazótempónál az X5-ösöm uazzal a motorral mint a sokkal kisebb/könnyebb/karcsúbb 530, 8,1 literes átlagot produkált, 2 személlyel, telepakolva, pedig nem eco driving stílusban vezettem, hanem normális tempóban, néhol 200 körül is, ahol a forgalom engedte.. Amúgy meg nem vagyok egy könnyûlábú sofõr, de 70% város 30% egyéb úton sem megy 10,5 fölé, akár mit csinálok vele. Ha képes lennék minden sebességhatárt betartani, simán 8 körül járnék vele.. (nem chippelt, széria) Egyszerûen nem értem hogy sikerült nekik 12 fölé tornázni a fogyasztást.. Egyik ismerõsömnek sem megy 10 fölé, akinek 530d-je van. A BMW-nek is vannak hiányosságai, de a motorjait egy rossz szó nem érheti.. Meg amúgy is. 4 hengeres motor egy merciben?! .. könyörgöm
\"Többet kéne másnaposnak lennem. Ilyenkor a legjobb a hajam...\"
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
'A dízelmotor a benzinessel ellentétben jelentõs mennyiségû kormot és nitrogénoxidot bocsájt ki. Ennek megértéséhez fontos tudni a lényegi különbséget az levegõ-üzemanyag keverékképzés folyamatában. A hagyományos Otto-motornál a keverékképzés az égéstéren kívül történik és ezáltal a elegendõ idõ áll rendelkezésre az üzemanyag elpárolgására és elkeveredésére. A dízelmotornál a befecskendezés röviddel a FHP (felsõ holtpont) elõtt történik és a magas hõmérséklet hatására a befecskendezett üzemanyagsugár külsõ felülete szinte azonnal el kezd égni. Az égés elõrehaladtával meggyullad az üzemanyagsugár belseje is. A belsõ rész égéséhez viszont nincs mar elég oxigén, mivel a külsõ burok égésekor felhasználásra került. A magas koromkibocsájtás erre a lokálisan dús égésre vezethetõ vissza. A magas nitrogénoxid kibocsájtást fõleg a lokálisan magas hõmérséklet okozza, amelynek hatására a levegõben található nitrogén és oxigén egymással reagálva NO-t hoz létre amely késõbb részben NO2-ve oxidálódik. Ezen az úton képzõdött NO-t termikus NO hívjuk és a folyamatot a Zeldovich képlet írja le. A termikus NO teszi ki a NOx kibocsájtás 90-95%-t. A termikus NO-n kívül még a prompt NO érdemes megemlíteni.
A kibocsájtások csökkentésére - akárcsak az Otto-motor esetében - 2 stratégia kínálkozik. Az elsõ, költségtakarékosabb lehetõség a károsanyagok belsõmotorikus csökkentése, melynek során pl. magasabb befecskendezési nyomással, nagyobb arányú és hûtött EGR-rel (exhaust gas recirculation) (kipufogógáz-visszavezetés), magasabb töltõnyomással, nagyobb töltõlevegõhûtõvel, optimálisabb égéstérgeometriával, belsõ örvényléssel (drall), alacsonyabb sûrítési viszonnyal mérséklik a károsanyagok keletkezését. Ennek 2 fõ hátránya van, az elsõ hogy a hamarosan érvénybe lépõ euro 5-ös és euro 6-os határértékeket sok esetben nem lehet velük elérni valamint ezek a lépések részben a fogyasztás rovására mennek. A második lehetõség a károsanyag kibocsájtás motoron kívüli csökkentése/kezelése. Elsõként említendõ a kétutas oxidációs katalizátor a CO es HC kibocsájtás csökkentésére szolgál. A következõ lényeges eleme a dízelmotorok károsanyagkezelõ rendszerének a részecskeszûrõ (DPF - Diesel Partikel Filter), mely a kipufogógázban található részecskéket - fõleg kormot - szürik ki. A dízel károsanyag kezelés utolsó fontos eleme a NOx kibocsájtás csökkentése. Ez törtenhet SCR katalizátorral vagy NOx tároló katalizátor segítségével, mely megköti szegénykeverékes üzemben a kipufogógáz NOX-t és dús üzemállapotban redukálja N és CO2-vé.
Erre csak a 2000-es évek elejére találtak megfelelõ megoldásokat: ezek közül az egyik a szelektív katalitikus utánkezelés (SCR), a másik a koromszûrõ.
Az SCR-technológia során a kipufogógázt egy katalizátorba vezetik, ahol egy különleges folyadékot (AdBlue) adnak hozzá. Ezáltal a motor beállításai lehetnek olyanok, hogy ne kormoljon, mert a nagyobb mennyiségben kibocsátott egyéb káros anyagok a katalizátorban átalakulnak. A korommentes égés ugyanis erõsen megnöveli a kipufogógáz nitrogén-oxid tartalmát, aminek a szintjét szintén lejjebb kellene szorítani. A koromszûrõ lényegesen egyszerûbb: egy hosszú fémhengerbõl áll, a belsejében vékony, kacskaringós járatokkal, melyekben megmarad a korom. Ennek fõképp a kiégetése jelent gondot, hiszen egy idõ után eltömõdik. Erre az autógyártók különbözõ módszereket dolgoztak ki. Hosszantartó, közel állandó közepes vagy magas fordulatszám esetén (például autópályán történõ haladáskor) felmelegedne annyira a kipufogó, hogy a korom magától kiégjen, de ha erre nincs lehetõség, a motorvezérlés mesterségesen hevíti túl a motort. Ilyenkor az összes elektromos fogyasztót bekapcsolja és a befecskendezést az optimálistól eltérõen idõzíti, hogy a kipufogógázok hõmérséklete minél nagyobb legyen. A nagy hõhatástól aztán a korom eltávozik a szûrõbõl és az újra el tudja látni feladatát.
A motor felépítése is más, mert azt kell elviselnie, amitõl a benzinmotor csapágyai, dugattyúi és hengerfejtömítései kiolvadnak illetve szétégnek: az öngyulladásos égést. Ezért aztán a csapágyak más anyagból készülnek, a hengerfejtömítés erõsebb (kamionokon még így is gyakran ez a motor gyenge pontja), a fõtengely anyaga, szerkezete és edzése is a lökésszerû terheléshez van méretezve – bár egy jól beállított dízelmotor nem fejt ki nagy lökést gyulladáskor. Ezt az úgynevezett gyulladási késedelem helyes beállításával lehet elérni."
érdeklõdnék, hogy a HDI-motorról mi a véleményetek.
egy kicsit hangos de a cr után a legjobb-szerintem
sõt ha valamit kijelentek azt utána meg is szoktam indokolni hogy miért gondolom úgy
nekem vannak például érveim hogy mitõl tartom tartósabbnak a dízelmotort,és mitõl kisebbnek a benzines futásteljesítményét
azt sosem állítottam hogy mindenkinek azzal kéne járnia,mert sok esetben a benzines a jobb választás,fõleg mert átlagban kevesebbet futnak ezért használtban már elég árnyalt a kép hogy kinek mi éri meg
de vannak itt olyanok akiknek csak az a szent igaz út amit õk járnak,ha az benzines akkor a dízel szar-persze fordítva is elõfordul
aztán kiderül a végén hogy az autós lapok közhelygyüjteményein kívül nem sok mindent tudnak hozzáfûzni a dolgokhoz