3671
DIESEL vs BENZIN
  • fifi
    új szerzeményem, és V40, igen...
    majd a futózásra leszek még kíváncsi, hogy akkor mennyit kajál.
  • Motoroj
    Akkor gondolom S40/V40.
  • fifi
    1.9 TDI
  • Motoroj
    Részletekre lennék kíváncsi.
    Valami 1.6 D ez?

Én ilyenkor 100 után jóval többet tankolok, de mondjuk nem is túl kedvezőek a körülmények.
  • fifi
    na 208 km vegyes üzemmódú tityi-tötyi üzem után, 10,5 lityit tankoltam a Volvoba :)
    ez baráti...
  • Borg
    2 ütem, 3 henger, 70LE :)
  • Motoroj
    Az egy szörny!

De ez sem akármi:

• mcmoha
    Klassz lehet szelephezagot allitani.
  • pszihopata
    zvezda hajómotor

143 liter-42 henger-168 szelep

létezik 56 hengeresben is
  • Motoroj
    Nem rossz. Nézd meg ezt: Peugeot GP

Igen, Maserati Biturbo 2.0 V6 36V lett volna, de tudtommal nem jutott tovább a prototípus fázisnál.

Azért a Honda is megéri a pénzét, akárhogy is nem annyira csípem :)
  • pszihopata
    ez maserati?
  • pszihopata
    1929!!! rudge

• pszihopata
    nr 750 honda

nem engedték a superbike-ban csak a 4 hengerest,és 8-ra volt szükség

megcsinálták:)
  • Kicsizoli
    Hmm ez érdekes..
  • Motoroj
    Ez nem valami Honda?
  • pszihopata
  • Motoroj
  • mcmoha
    Hosszu kutatas utan megtalaltam mekkora nyomast hasznalnak az MTU 4000 sorozat gepein: 1800 bar. Viszont ez a gep elsosorban vasuti felhasznalasra keszult, fordulatszama 1800/min tol kezdodik tipustol fuggoen.
    Meg annyit had irjak, hogy egy motor nem attol hajomotor, hogy hajoba epitik. Hajokban az alacsony es kozepes fordulatu dieseleket hasznaljak.
    A magas fordulatszamu (1000/min folott) motorokat mozdonyokban. Ez persze nem jelenti azt, hogy gyors hajokba, yahtokba ne epitenenek be valami extrem teljesitmenyu gepet.
  • Motoroj
    Szép csónakok.
  • pszihopata
    na ja,minden dízel fekete pamacsokat köpdös a lefulladás közeli állapotban mikor leugranak gáz nélkül a kuplungról

vagy ha szétreped a porlasztó és csordogál befelé a gázolaj,évekig el lehet úgy autózni vele csak a koromtól nem látszik a kocsi hátulja
  • Borg
    Részterhelésen sokszor tökéletlenebb az égés, mint nyélgázon.
  • VinczeLacz
    Ma lettem reggel egy K-s rendszámú passatot.
    Azt tudom hogy füstölni is tud egy diesel, de ilyet még nem pipáltam.
    Hideg motorral ment, és nem szép fehér gőzt eregetett, hanem azzal a természetességgel jött a fekete füst, pedig még a gázhoz is alig ért hozzá.
  • mcmoha
  • pszihopata
    én csak egy olyan balatoni bázison voltam,ahol a magasrangú seggrészeg tiszteket vittük hajókázni egy átalakított an 2-essel meg volt pár amerikai yacht meg motorcsónak vitorláshajók

civil ruha,whysky raklapszám ennél jobb hely nem hiszem hogy létezett

• mcmoha
    En is a Flotillanal voltam katona. 1980-81-ben. Akkoriban hoztuk az AM hajokat.:)
  • n003
    :DDD
  • SötétBarom
  • pszihopata
    itt legalább nem kell sokat keresni az 'elgurult' csavarokat:)
  • pszihopata
    én inkább motorcsónakokat javítottam a katonaságnál,a legnagyobb hajó az an 2-es aknaszedő volt

de csak két nyamvadt 6 hengeres hajtotta

meg baszomnagy amerikai yachtokat asszem 8 liter körüli injektoros benzinmotorok voltak bennük
  • mcmoha
    Netten talaltam ezt a kepet. Par eve dolgoztam ilyen geppel.:D

• mcmoha
    Termeszetesen sok dolgot meg tudunk javitani menet kozben is,de azert nem mindent. A nehezolajos uzemanyagrendszer szakszeru javitasahoz illik par oran keresztul gazolajjal uzemeltetni a gepet, hogy elkeruljuk az uzemanyag "megdermedeset". A nagy dieseleken lekapcslhatok a hengerek de inkabb azert, nehogy tovabbi kart okozzanak a helytelen mukodessel, es nem azert, hogy mukodes kozben javitsuk oket.:D Persze van, hogy ra vagy kenyszerulve meredek dolgok vegrehajtasara. Csereltunk mar torott porlasztocsovet ugy, hogy csak az adagolot "kapcsoltuk" ki a gep mukodott tovabb.
    A befecskendezesi nyomasrol: a Warsila(Sulzer) "common rail" motorokon kicsivel kevesebb mint 400 bar.
    Az MTU mindig is hires volt arrol, hogy extrem teljesitmenyu (a meretehez kepest) es extrem muszaki megoldasokat tartalmazo gepeket gyartott. Amit linkeltel gepet tetszik de nem ismerem; utanna fogok nezni talalok-e muszaki adatokat.
  • Motoroj
    Pedig az az igazi kihívás :)
  • pszihopata
    na jó azt persze nem mondtam hogy forgás közben kötik le a hajtókart:)
  • pszihopata
    én nem tudom milyen motoron dolgozol,de nekem azt mondták bármit meg tudnak javítani menet közben

lekapcsolhatják a hengereket stb.

/a pakurára meg lehet hogy rosszul emlékszem,de szerintem lényegtelen/

'Ahogy irtam a hajodieseleknel nem ilyen magas a befecskendezesi nyomas, az automotorokhoz meg nem ertek"

ebben is?
  • mcmoha
    Tobb mint 30 eve tengeresz gepesz vagyok.;) 16 eve gepuzemvezetokent dolgozom tengeri hajokon.:)
    Automotorokkal kapcsolatban valoszinuleg rengeteg ujdonsagot tudsz nekem mondani, de hajomotorokrol es "haztombnyi ketutemu dieselek"-rol valamivel tobbet tudok nalad;)
    Az adagolorendszert nem lehet menet kozben javitani. Mar csak azert sem mert uzem kozben 120-130 fokos.:D Az uzemanyagot meg nem pakuranak hanem nehezolajnak hivjuk.(legalabbis mi gepeszek)
  • pszihopata
    nem az a lényeg hogy hajómotor vagy autómotor,hanem milyen rendszerű éppen a dízel

egy csomó hajóban módosított kamionmotorok vannak,amik már ugyanúgy common-rail rendszerűek
    az újabb yachtokban szinte csak CR-eket használnak,mert
    ugyanúgy teljesíteniük kell a kipufogógáz normákat mint a kamionoknak

a lényeg hogy örvénykamrás-előkamrás-cr-pd vagy kétütemű dízelek dolgoznak -e benne

a háztömmbnyi kétütemű dízelek meg úgy tudom a pd-rendszert használják,mert így nem kell méteres csöveken át vinni a nagy nyomást,és menet közben is javítható az adagolórendszer

persze ezek nem is gázolajjal mennek,hanem a sokkal olcsóbb pakurával

• pszihopata
    és a 600 spriccentés másodpercenként?
  • Motoroj
    2500 bar, nem semmi. Max. 2200 bar körülire számítottam, ez annál jóval több. Benzinmotoroknál talán a tizede sincs.
  • mcmoha
    Ahogy irtam a hajodieseleknel nem ilyen magas a befecskendezesi nyomas, az automotorokhoz meg nem ertek.:)
  • n003
    ehunike