1451

• Istencsászár
    Szép volt Webber 3. helye, de jobb kocsira hivatott ő, mer gyors nagyon, remélem egyszer a csúcsra jut... Az a baj hogy a Jaguar is ilyen volt, amivel villantott néha de ott volt mindig lesben. Williamsal tavaly katasztrófa volt sajna rossz időben került oda, most meg nem akar összeállni kocsi, sok a hiba, nem jó a motor, de ismét tud villantani ami jó jel, hogy a gyorsaságábol nem veszített semmit! GOO Webber
  • Jeff Gordon
    Nico Rosberg Boris Beckerrel egy tenisz mérkőzésen:

• Jeff Gordon
    Természetesen. Azért Rosberg is simán jó lehet pontszerző helyre. Webber meg akár a dobogóra, csak Raikkönen van mögötte, aki veszélyes lehet a 3.helyére.
  • Tigristank
    Mármint a Williamsek lesznek jók, ugye?
  • Jeff Gordon
    hátha Alonso nekimegy a falnak, mint 2 éve. Remélem jók lesznek holnapi versenyen!
  • Tigristank
    Hát a győzelem egy kicsit távolinak tűnik, de a dobogó még simán összejöhet.
  • Jeff Gordon
    nagyszerű: Webber 3. Rosberg 10. eddig ez volt a legjobb időmérő az idei szezonban! egy kis szerencsével akár holnap nyerhetne is Webber, de talán a dobogó meglesz!
  • JGTC
    az ténylrg eskü legjobb futam volt naggyon komolyakat előztek
    igai Williams büntetősdi volt
  • Jeff Gordon
    igen. nagyon jó gondolat, csatlakozom!
  • gordon 24
    Vagy piros, vagy fehér kék autót szeretnék a dobogón látni.
    A két sárga kéket remélem csak a boxba vagy egy falon látom majd.
  • Jeff Gordon
    ehh. majd most:)
    egyébként Wurz is azt mondta hogy jók lesznek a Williamsek:) remélem igaza lesz. unom már ezeket a renókat
  • Tigristank
    Jaja. Szerintem Alonso már nagyon megérdemelt volna egy büntetést, de nem büntették meg.
  • Jeff Gordon
    az nagyon jó verseny volt. szivatták falonsot. nagyon tetszett. főleg Heidfeld előzése. brilliáns volt!
  • Tigristank
    Szerintem Frank Williams a tavalyi eredménnyel teljesen kiegyezne, akkor ugyanis a 2. és 3. helyet sikerült megszerezni.
  • Jeff Gordon
    "Alexander Wurz úgy gondolja, hogy a Williams istálló jól szerepelhet a hétvégén megrendezésre kerülő Monte-Carlói Nagydíjon, miután a csütörtöki szabadedzéseken remek teljesítményt nyújtott a csapat."

hát reméljük így lesz!
  • Jeff Gordon
    Mark Webber megérkezik a Spanyol GP idömérő edzésére:
  • Jeff Gordon
    Silvia a teamből, akit megmondom őszintén én nemtudom, hogy kicsoda:S
  • Jeff Gordon
    A Williams is hajlékony szárnyakra váltana

A Williams istálló vezetősége szerint csak úgy tudnak visszatérni a mezőny élére, ha követik riválisaik példáját, akik már a szezon eleje óta a korábbinál jóval hajlékonyabb szárnyakkal versenyeznek a nagyobb végsebesség elérésének érdekében.

Azt követően, hogy Mark Webber és Nico Rosberg pont nélkül távozott Spanyolországból, a csapat névadója, Frank Williams elhintette, itt az ideje, hogy ők is átgondolják a szabályokat, és kihasználják a hajlékony szárnyak nyújtotta előnyöket.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nemrég tisztázta a hajlékony szárnyakra vonatkozó szabályokat, melyből egyértelműen kiderült, hogy egyes csapatok - köztük a Williams is - a korábbinál sokkal rugalmasabb elemeket használhatnak autóikon.

"Csalódottak vagyunk a teljesítményünk láttán" - mondta Williams úr. "Tisztán látszik, hogy autóink egyszerűen nem elég gyorsak. Nem elképzelhetetlen, hogy azért maradtunk el a többiektől, mert ők olyan dolgokhoz folyamodtak, melyektől mi élesen elhatárolódtunk."

"Azt gondoltuk, hogy majd megállítják őket, de ez nem így lett. Egyik csapat után a másik mutatta be az új, hajlékonyabb szárnyakat, és míg mi úgy gondoltuk, a FIA közbe fog lépni, végül semmi nem történt. Levontuk a következtetéseket, és többé erről nem is akarunk beszélni."

A csapat technikai igazgatója, Sam Michael a következőkkel folytatta: "Tudjuk, hogy hol vagyunk gyorsak, és lassúak. Még sokat kell dolgoznunk azon, hogy csökkenteni tudjuk a légellenállást, mely által gyorsabbak lehetünk az egyenesekben."

"Maga a karosszéria jó, azonban a hatékonyságon kell javítanunk. Csökkenteni kell a légellenállást, mert még jócskán le vagyunk maradva a végsebesség terén az élcsapatoktól. Jelenleg körülbelül 10-12km/h-val vagyunk lassabbak az egyenesekben, mint a Ferrari."

"Ha az időmérő második etapjában futott időket nézzük, mikor a versenyzők szinte üres tankkal köröztek, akkor jól láthatjuk, hogy Mark Webber az első szektorban hat tizedet kapott Schumachertől, mely a másodikra egy tizedre csökkent, míg a harmadikban már mi voltunk a gyorsabbak."

"A legtöbb egyenes az első szektorban van. Csak néhányat találhatunk a másodikban, míg a harmadik szektor szinte csak a kanyarokról szól. Ebből is jól látszik, hogy a légellenállásunkat kell csökkentenünk, hogy gyorsabbak legyünk az egyenesekben."

A csapat aggodalma teljesen érthető a Barcelonában látottak alapján. Míg a Ferrari brazil versenyzője 317.1km/h-s sebességgel száguldott a célegyenesben, addig Rosberg csak 307.4km/h-s sebesség elérésére volt képes, mellyel a nyolcadik leggyorsabbnak bizonyult. Csapattársa, Webber még hátrébb végzett ebben a rangsorban, ő csak a 17. lett 304.5km/h-s végsebességével.

Michael azonban elmondta, csakis kizárólag legális eszközöket használnak majd ahhoz, hogy csökkentsék autóik légellenállását, és nem fognak olyan hajlékony szárnyakat alkalmazni, melyek a szabályokba ütköznek.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy növeljük a hatékonyságunkat, és csökkentsük autóink légellenállását" - mondta a szakember. "Tisztában vagyunk vele, hogy a mozgó aerodinamikai elemek tiltottak a Forma-1-ben, és biztos vagyok benne, hogy a szabályokat nem foguk áthágni."

"Azonban ahhoz, hogy növelni tudjuk a sebességet, csökkentenünk kell a légellenállást. Mindenki ezt teszi, ám az a nagy kérdés, hogy milyen módon."

Fotó: WilliamsF1

• Jeff Gordon
    igen én is. a legnagyobb baj hogy már a pontokért sem fértünk oda...
  • JGTC
    nagyon unalmas volt ez a futam, viszont csodálkoztam hogy a Williams nem volt megint más taktikán, azt hittem jól meg lesznek tankolva
  • Jeff Gordon
    hát ez volt az év legrosszabb versenye. ez egész biztos. hogy ezután mi lesz nemtom.
    hát ezvan, azért edzésen legalább az egyik Williamsnek jó lenne stabilan az elsö tizben végezni... kéne egy jobb motor, és jobb szponzorok. a HP.t is elvesztettük... pedig hát sokat áldoztak a csapatra.
  • Tigristank
    Sajnos a Spanyol Nagydíjon se sikerült a Williamsnek a pontszerzés. Webber a 9. lett, míg Rosberg a 11. helyen végzett.
  • JGTC
    nem biztos hogy íígy rosszabbúl jártak mint hogy nem nyúlhatnak az autóhoz, mert így is ott vannak a 2csoport élén
    ha végigbírja az autó akkor minden jó lesz
  • Jeff Gordon
    hát megint sehol sincsenek sajna a Williamsek. de így legalább megtankolt állapotban indulhatnak... holnap kiderül! de azért jó lett volna egy Williams a 10között
  • Jeff Gordon
    most nagyon népszerű lett a Renó az alap ill. kezdő szurkolóknál ill. nézőknél. aki régebbóta nézi a futamokat, azok közül szerintem senki nem szurkol nekik... kiváncsi leszek a köv. évben kik irányítják majd az autójukat!
  • Jeff Gordon
    pontosan. Fisichella most bosszut állt Villeneuvén hát csak gratulálni tudok neki. szerencsétlen balek...
  • Tigristank
    Én is csak azért gondoltam, mert sok a divatszurkoló akik csak azért szurkolnak 1 csapatnak vagy versenyzőnek, mert megnyerte a vb-t.
  • gordon 24
    Ekkora gyökér brigáddal? Hát én abszolút nem csodálkozom rajta.
  • Tigristank
    Hmm... Nem rossz felmérés. 9-10 éve valószínűleg a Williams az élen volt. Érdekes, hogy a Renault népszerűsége elég alacsony.
  • Jeff Gordon
    What's your favorite F1 team?

Renault 10%
    McLaren 30%
    Ferrari 28%
    Toyota 2%
    Williams 9%
    Honda 7%
    Red Bull 4%
    BMW Sauber 6%
    MF1 1%
    Toro Rosso and/or Super Aguri 3%

Votes: 2,564

a népszerűségben 4. a Williams csapat. A Renault is csak azért előz meg minket, mert most jól megy nekik. kb 300an voksoltak a teamre!
  • Jeff Gordon
    Webber 2007-ben is a Williams-nél maradna

Mark Webber bízik benne, hogy a jövő évben is a Williams istállót szolgálhatja majd. Az ausztrál versenyző jelenlegi szerződése ugyan az év végén lejár a grove-i bázisú csapattal, reméli, hogy a vezetőség hamarosan megkezdi vele a tárgyalásokat.

"Még rengeteg befejezetlen munka vár ránk" - mondta Webber a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában. "Boldog lennék, ha továbbra is csapatomnál maradhatnék, ugyanis ez lenne számomra a legmegfelelőbb választás."

"Sokszor elgondolkoztam azon, hogy más csapatban jobb lenne versenyezni, de úgy tűnik, a Williams gyors lesz a jövő évben, így nagyon szomorú lennék, ha nem élvezhetném a sikereket, különösen azután, hogy két kemény évet töltöttem el a csapatnál" - magyarázta Webber, akinek karrierjét a Renault ügyvezetője, Flavio Briatore egyengeti.

A Williams istállónak opciója van a 29 éves versenyzőre, akinek jelenlegi szerződése a 2006-os idény végén jár le. A vezetőségnek azonban hónapokon belül lépnie kell az ügyben, mert utána már késő lesz.

Webber, akit korábban a Toyotával is szóba hoztak, a 2004-es idény végén szerződött a Williams-hez az azóta már a Forma-1-ből kivonult Jaguar istállótól. Az ausztrál pilóta az eddigi öt verseny során hat pontot szerzett, ám újdonsült csapattársa, Nico Rosberg igen komoly nyomást gyakorol rá.

Rosberg - a 82’-es bajnok, Keke fia - eddig két alkalommal végzett pontszerző helyen, beleérve debütáló futamot is, ahol a két pontot érő hetedik pozícióba tornázta fel Cosworth erőforrással hajtott versenygépét.

"Úgy gondolom, hogy jobb munkát végzek az idei évben, mint tavaly. Sokkal jobban érzem magam, hogy gumiszállítót váltottunk" - mondta Webber. "Azonban minden Frank Williams úrtól függ. Bízom benne, hogy tetszik, amit eddig látott, és még mindig úgy gondolom, hogy van esélyem a szerződésem meghosszabbítására. Továbbra is keményen dolgozom."

A hétvégén Spanyolországba érkezik a Forma-1-es mezőny, ahol a tavalyi évben Webber a hatodik helyen futott célba, míg csapattársa Nico Rosberg egy tesztprogram keretein belül itt mutatkozott be első alkalommal a királykategóriában még 2002-ben 17 éves korában.

A Williams új mechanikai elemekkel készül Barcelonára, melyektől az időmérőn nyújtott teljesítményük javulását várják, míg a hidraulikus rendszerükön is módosítottak, hogy elkerüljék az olyan meghibásodásokat, melyek Mark Webbert sújtották az Európa Nagydíjon.

• JGTC
    az a gond hogy már Ausztráliában is ez volt
  • JGTC
    emlékezz rá amikor az autón meglátod a TATA emblémát
  • Jeff Gordon
    Webber! így legyen!
  • Jeff Gordon
    kösszi szépen
  • Jeff Gordon
    Karth.ról nem sok szó esik, itt egy kép róla:)
    kicsit fura rajta a Williams polo:)
  • Tigristank
    Nyilatkozatok az Európa Nagydíj után

Nico Rosberg (7.)

"Végül is elégedett lehetek a mai nappal. Az utolsó helyről indulva két pontot szereztem úgy, hogy egészen hátulról rajtoltam, hisz nagyon gyorsaknak bizonyultunk a versenyen. A stratégiánk tökéletes volt. A verseny első részében nem éreztem túl kényelmesen magam az autóban, de az első boxkiállás alatt végzett kisebb változtatások után váratlanul minden tökéletesen működni kezdett! Támadni és harcolni tudtam a Renault-kal és a McLarennekkel. Azon voltam, hogy az utolsó körökben megelőzzem Fisichellát, de nem akartam kockáztatni a pozíciómat. Összességében boldog vagyok, de a jövőben természetesen jobb lenne, ha kicsit előrébbről tudnánk rajtolni!"

Mark Webber (kiesett)

"Fantasztikusan alakultak a dolgok egészen addig, amíg - úgy véljük - egy hidraulikus probléma közbe nem jött. Hét helyet jöttem előre és még rengeteg üzemanyag volt a kocsiban, így még meglehetősen sokáig pályán maradhattam volna. Biztos vagyok benne, hogy ma könnyen szerezhettem volna pár pontot. Amennyiben sikerül megoldani a problémát, meggyőződésem, hogy közel kerülünk az élmezőnyhöz."

• Jeff Gordon
    bocs, előző üzim Tigristank #119es üzijére vonatkozik:)
  • Jeff Gordon
    hátha most is ez a taktikája akkor csúnyán kifog kapni, mert Schumi egypárszor még elkeni a száját.
    Sepangban Webber is elkenhette volna, de hát... a motor ördöge:(
  • Jeff Gordon
    sajnos erről a futamról csak ennyi offtrack kép van, de ha van rá igény akkor visszamenőlegi futamokról is teszek fel!