1451

• Jeff Gordon
    sziasztok, visszatértem!:)
    remélem hiányoztam:D
  • Frentzen
    Nézzetek be ide:

Forma-1 1950-napjainkig.
    Adatok,képek,stb...Előre F-1
  • JGTC
    A Williams az ötödik leggyorsabb autó, véli Rosberg
    Felfelé ível a csapat csillaga A5

Sam Michael technikai igazgató után Nico Rosberg is úgy érzi, hogy Magny-Cours a gyászos eredmény ellenére fordulópont volt a Williams szezonjában, és bizakodva várja a küszöbön álló futamokat.

Egy beállítási probléma miatt pont nélkül zárta a franciaországi hétvégét a Williams együttese, az utóbbi hetekben sok viszontagságot meglő csapat számára mégis felüdülés volt, hogy a csomag végre a gyorsaság jeleit mutatta Magny-Cours-ban.
    Az év elején még versenyképes, ám nagyobb anyagi lehetőségekkel bíró gyári csapatoktól egyre inkább lemaradó Williams német versenyzője, Nico Rosberg úgy véli, a csapat időmérőn nyújtott teljesítménye bizonyíték a javulásra.

"A csapatban olyan hangulat uralkodik, hogy a mélypontnak számító USA és Kanada után túlvagyunk a nehezén, és az autó jó irányba fejlődik" - fogalmazott a fiatal pilóta az ITV.com és a Williams kenőanyagait szállító Castrol számára írt rovatában.

"Sok benzinnel a fedélzeten is a kilencedik helyre kvalifikáltam magam, ami Monaco óta a gárda legjobb edzéseredménye volt. Eközben Mark (Webber) a tizedik helyről indulhatott, ami azt jelenti, hogy az FW28 az ötödik leggyorsabb autó volt a hétvégén" - tette hozzá Rosberg, aki motorcsere miatt végül csak a tizenkilencedik pozícióból rajtolhatott.

A versenyen már egyik versenyző sem tudta pontokra váltani tempóját (erre legutóbb a Nürburgringen volt képes Rosberg), mivel az abroncsok belső éle a guminyomás és a felfüggesztés rossz beállítása miatt túlmelegedett.

"Sajnos nem tudtuk megmutatni, mire vagyunk képesek valójában, mivel vétettünk egy kisebb hibát a beállításoknál, és szenvedtünk a gumikkal. A hőség, a magny-cours-i vonalvezetés, valamint a különleges kanyardőlési szögek összjátéka miatt az abroncsok túllépték tapadási határukat."

"De míg elkeserítő volt abban a tudatban versenyezni, hogy az autó sokkal gyorsabb is lehetne, a probléma roppant könnyen megoldható. Ettől eltekintve úgy érzem, a hétvégén nyújtott teljesítményünk jól mutatja, hogy túlestünk a holtponton, és újra felfelé tartunk" - fogalmazott.

A konstruktőrök pontversenyében a gyakran megbízhatósági problémákkal küzdő Williams már szinte kilátástalan helyzetben van a legjobb öt közé kerülésért vívott harcban, a hétvégén belendülő Toyota ugyanis tizenegy, a megbízható BMW pedig tíz ponttal előzi meg a tabellán, mi több, a Red Bull Racing is előtte van egy egységgel.

• JGTC
    Webber hosszabbít a Williamsszel

Mark Webber menedzsere, Flavio Briatore a Gazetta dello Sportnak azt nyilatkozta, hogy az ausztrál versenyző a következő években is a Williams csapatában folytatja pályafutását. Mint ismert, a grove-i istállónak július végéig opciós joga van meghosszabbítani Webber szerződését, és Briatore szerint erre sor is kerül. "A Williamsnél marad, méghozzá a mi általunk megszabott feltételek mellett" - idézi az olaszt a sportnapilap. Korábban felmerült, hogy Webber a Briatore által irányított Renault-hoz igazol Fernando Alonso helyére, a spanyol lehetséges utódainak tábora viszont minden valószínűség szerint Kimi Räikkönenre és Heikki Kovalainenre csökken, amint Webber szerződését hivatalosan is bejelentik.

A Williams előtt felcsillant a remény
    Pontot azonban megint nem szereztek A5

Sam Michael technikai igazgató szerint a Williamsnek a Francia Nagydíjon sikerült megfordítania hanyatlását, és a gárdát sújtó problémák nélkül könnyedén pontot szerezhetett volna Mark Webber és Nico Rosberg.

Bár Magny-Cours-ban is folytatódott a Williams immár hat futam óta tartó böjtje, a felfrissített FW28 Franciaországban mutatott gyorsasága bizakodásra ad okot a hátralevő versenyekre - véli Sam Michael technikai igazgató.
    A Williams az abroncsok belső élének túlmelegedése miatt nem tudta kihasználni autói nyers teljesítményét, Mark Webber raádásul defektet kapott, később pedig egy felni meghibásodása miatt ki is esett a futamból.

Nico Rosberg kálváriája már korábban elkezdődött, hiszen egy motorcsere miatt eleve a mezőny végéről kellett rajtolnia, ráadásul az aerodinamikára is negatív hatással levő gumiprobléma miatt ő sem tudott előrébb végezni a 14. pozíciónál.

Michael ugyanakkor biztos benne, hogy a kedden kezdődő jerezi teszten a csapat könnyedén megtalálja a gondok forrását. "Eseti problémáról van szó, az ilyesmit pedig könnyedén ki lehet javítani. A guminyomás, illetve dőlésszög változtatásával gyorsan megoldható a probléma" - jelentette ki az ausztrál mérnök.

Hozzátette: "A teljesítményünk terén viszont egyértelműen fordulópontnak lehettünk tanúi. Erősebbek voltunk, mint az utóbbi két-három futamon, de mivel a szezon korai szakaszában megbízhatósági gondok miatt kevés pontot szereztünk, összességében most sokkal gyengébbnek tűnik a csapat."

"Továbbra is leszegett fejjel dolgozunk, növeljük az autó teljesítményét, és igyekszünk helyesen felmérni a helyzetünket. Remélhetőleg hamarosan eredményekről is beszámolhatunk."

Webber a magny-cours-i első körben Nick Heidfeldet és Pedro de la Rosát is megelőzte, és noha a McLaren spanyolja a boxkiállások során visszavette pozícióját, Jarno Trulli kiesésével az ausztrál pontot kaphatott volna. "Kétségtelenül megvolt bennünk a pontszerzés lehetősége, Marknak mindenképp esélye volt rá" - nyomatékosította Michael.

"Ez nyilvánvaló előrelépés az utóbbi futamokhoz képest, de a gumik túlmelegedése miatt nem tudtunk célba érni, és ezért pont nélkül kell távoznunk. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk továbblépni, megoldani a problémát, és végre elérni célunkat" - szögezte le.

• JGTC
    Williams

Nico Rosberg: (14) "Ma szörnyen nehéz dolgom volt, mert egyrészt hátulról kellett rajtolnom, másrészt az autóm is nehezen vezethető volt. Minden kört úgy tettem meg, mintha az időmérőn lettem volna, folyamatosan a határon autóztam, de egyszerűen nem tudtam gyorsabban menni. Nem csak a gumikkal küszködtünk, hanem a boxkiállásokkal is peches voltam. Amikor elszántuk magunkat az első kerékcserére, az orrom előtt (Jenson) Button is kiállt, amivel időt vesztettem. A tegnapi időmérőn úgy tűnt, valamelyest fejlődtünk, ezért nagy kár, hogy a futam ilyen rosszul alakult számunkra. Alig várom, hogy Hockenheimba, a hazai versenyem helyszínére érjünk."

Mark Webber: (6) "Természetesen szörnyen csalódott vagyok, mert ma volt esélyünk a pontszerzésre. Keményen igyekeztem, hogy tartsam a lépést a gyorsabb srácokkal, de gondjaink voltak a gumik belső élének hőmérsékletével, aztán a sérülés kihatott az aerodinamikára is. Jelenleg nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat, mert mindenki keményen dolgozik, ennek azonban nincs semmi látszatja."

• JGTC
    Csaoo szeva! Remélem lesz mit olvasni....
  • Jeff Gordon
    elköszönök egy idöre, júl végéig nem leszek. jó szorakozást mindenkinek, remélem azért lesz itt is olvasnivalóm;)

Szia JGTC!
  • Jeff Gordon
    Frank Williams együtt érez Montoyával

Juan Pablo Montoya egykori munkaadója, a Forma-1-es csapatfőnök Frank Williams mindenben támogatja a kolumbiai tehetséget, és elmondta, teljes mértékben egyetért Montoya döntésével, miszerint a jövő évet a NASCAR szériában kezdi majd meg.

Montoya lesz a történelem során az első olyan aktív F1-es versenyző, aki teljes állású versenyzői ülést kap az amerikai NASCAR szériában. A kolumbiai pilóta, aki 2001-ben a Williams istálló színeiben mutatkozott be a királykategóriában, összesen négy versenyt nyert a grove-i bázisú csapat színeiben, mielőtt 2005-ben a McLarenhez szerződött.

"Juan egy igazán eltökélt versenyző, és amit a fejébe vesz, azt véghez is fogja vinni. Úgy gondolom, hogy mikor formában van, akkor hihetetlen előzéseket tud véghezvinni. Óriási tehetség" - mondta Williams úr a Guardiannak adott nyilatkozatában, miután hivatalossá vált Montoya átigazolása.

"Mindig is imádott Amerikában versenyezni, így teljes mértékben meg lehet érteni a döntését, hiszen ezzel a lépéssel hazatért."

• Jeff Gordon
    Pilótakeringö elött a Williams?
  • Jeff Gordon
    értem. azért köszi. nekem most van egy csomó jóképen, de bedöglött az a server ahová felszoktam öket pakolni. ezért nincs bannerünk se most.
  • JGTC
    csak simán linkelni szoktam őket
  • Jeff Gordon
    ez a nagyon jó ez a kép. köszi.
    egyébként az megkérdezhetem hogy te hova teszed fel ezeket? vagy ezt belinkelted?:S
  • Jeff Gordon
    ugyanez a cikk csak egy másik oldalról, más szavakkal:
    Átszervezés elött a Williams
  • JGTC
    A sínylődő Williams újrarendezné a sorait
  • JGTC
    Williams

Nico Rosberg: (9) "Ez elszomorító eredmény, hiszen remekül rajtoltam, és az első körben történt balesetek után már a 8. helyen álltam, de az autóm sajnos rettenetesen makrancos volt, ezért alig tudtam a pályán tartani. Amellett, hogy ettől lassúak voltunk, a vezetés fizikailag is megterhelővé vált, mert itt már eleve nagy volt a hőség - mindent beleadtam, így nagy kár, hogy egyetlen pontot sem sikerült szereznünk. A következő, Magny-Cours-i versenyre előretekintve bizakodó vagyok, mert azt a pályát jól ismerem, és remélem, hogy ott eredményesebb lesz a hétvégénk."

Mark Webber: (-) "A rajtom tűrhetően sikerült, (Scott) Speed mögött szélárnyékban autóztam, de a pálya közepén valaki nagyon lassan haladt. Csak arra tudtam figyelni, hogy lefékezzek a kanyarhoz, ám a következő pillanatban jobbról és hátulról megtorpedóztak. Felrepültem a levegőbe, és azt hittem, fejre állok. Ez szerencsére nem történt meg, az autóm azonban olyan súlyosan megsérült, hogy nem folytathattam a küzdelmet."

• antijuve
    Gáááz!
  • Jeff Gordon
    CSAPATOK
    1. Renault 131 pont
    2. Ferrari 105
    3. McLaren-Mercedes 65
    4. Honda 32
    5. BMW-Sauber 19
    6. Toyota 16
    7. Red Bull Racing 11
    8. Williams 10
    9. Toro Rosso 1

hát az az igazság hogy nem ártana egy kicsit felzárkózni, mert ez igy már kezd kicsit égö lenni... jelen állás szerint a Toyota és BMW is jobb, de azért az RBR-t meg kéne fogni.
  • antijuve
    nyugodj meg,sztem el is hagyja
  • Jeff Gordon
    persze hogy nem.
    ez csak montoya mondta hogy elterelje arról a figyelmet hogy kitett 5pilótát.
    hát Kimi helyében én elhagynám ezt a süllyedö hajót...
  • antijuve
    egyébként nem is fékezett Raikkönen nagyot...sztem.
  • Jeff Gordon
    mindenestre monty nyilatkozata röhejes. még jó hogy nem Raikkönen tehet az egészröl. mondhatta volna azt is hogy azért löktem ki mindenkit mert Kimi hirtelen fékezett.

csak akkor azt nem értem hogy Ö miért nem elölre néz, ami a dolga lenne. biztos az égboltot bámulta vagy én nemtom:S...
  • antijuve
    azé Speed belement a másik kocsiba....ez tagadhatatlan,szóval ő is ludas,ha nem is annyira mint Montoya
  • gordon 24
    Hát a versenyen az autója sem igy nézett ki.
  • Jeff Gordon
    Webber:
    még az edzésen, versenyen nem sokat szerepelt:(

• Jeff Gordon
    hát ez jó, sztem meg montoya ment neki simán kiminek és ez vonta magával az összes többi eseményt. Speed meg csak rosszkor volt rossz helyen.
    de ez sztem világcsúcs, mert egy pilóta ennyi pilótát még nem nagyon tett ki:D
  • JGTC
    F1-ből

Csak Klien vallotta magát hibásnak

Az USA Nagydíj első körében több baleset is történt, amelyben Scott Speed, Christian Klien, Mark Webber, Nick Heidfeld, Kimi Räikkönen és Juan-Pablo Montoya is érintett volt. Ez a versenyük végét jelentette. Az első reakciók.

Scott Speed: "Balestet okoztam. A pálya piszkosabbik felére kerültem, majd felgyorsultak az események és nem tudtam hová kormányozzam az autót."

Christian Klien: "Az én hibám volt, ezért elnézést kell kérnem Marktól."

Nick Heidfeld: "Montoya és Kimi összeütköztek, majd Kimi meglökött, és a levegőbe repültem. Nem volt nagy az ütközés ereje, így eltekintve attól, hogy kiestem, minden rendben van."

Mark Webber: "Nem tudom ki jött nekem és hogy ki a hibás."

Kimi Räikkönen: "Nem tudom ki volt a hibás, ha érdekel nézd meg a felvételeket."

Juan-Pablo Montoya: "Kimi hirtelen lefékezett, így nekimentem. Ez indította el a láncreakciót. Sajnálatos, hogy ilyen sokan kiestek, de az autósport már csak ilyen. Versenybaleset volt."
  • JGTC
    legyen akkor montoya! úgy sem csípem a hamburgert
  • Jeff Gordon
    hát ö is ott ment ki a füre, igazából nemtom, de sztem Ö.
  • JGTC
    pontosan ugyanezt mondtam amikor néztem , elintézik egyszerűen másoknak a futamait vagy rosszabb az évét is akár
  • antijuve
    Egyetértek!Webbert ki tette ki?Háát,jó kérdés.Nembaj,kenjük Montoyára!
  • JGTC
    Webbert montoya tette ki? nem valaki más? bár nem tudnám megmondani ki....
  • gordon 24
    Hát nem tudom én kezdetektől fogva utálom őt. De ez van szerintem Satot és Montoyát elkell tiltani az f1-től két kamikáze.
    Vagy sikerül vagy nem .
  • antijuve
    Sok a narco(tic:D)
  • Jeff Gordon
    ráadásul kitette webbert is. ja meg saját csapattársát, szabályszerüen belement. ezek után szerintem kiadják az utját, de még az se biztos hogy USAban (Champscar) kell valakinek, ha ott is igy megy akkor rövidtávon munkanélküli lesz... én nemtom mivan vele régen nem igy ment.
  • antijuve
    Ott se gyere!
    Fos ez a pálya az F1-nek.Amik meg maradjanak meg a Nascarban meg az ilyenekben.Én nem bánom!Sőt örülök neki.Patrióta vagyok:D
  • gordon 24
    Kb ! Köszönjuk Montoya.
  • Jeff Gordon
    nemjövök azzal. ez a topic nem arról szól, majd retroban:D
  • Jeff Gordon
    az volt szerintem is. kevés ez a 22kocsi szerintem:S
    itt USAban meg 3éve képtelenek egy jóversenyt futni. hát nem semmi. de azért lehetett látni hogy jó kevesen voltak, és öszintén szólva az tette jól aki otthon nézte meg a TV elött, vagy egyáltalán nem nézte...
  • antijuve
    hát én a Nascar-t nem értem,meg az Indycart.Körbe-körbe....háááááááát.Jeff,nekem ne gyere az olasz focival mert kiugrok az ablakon!
    Most Montoya csak öt emberkét tett ki,úgyhogy többen értek volna célba.
  • Jeff Gordon
    igen ott megy azthiszem:S
    jaja, Justin Wilson is jó. simán beférne az f1be. és azt kell mondani hogy Zsolti is merthát, azzal a Minardival nem teljesitett rosszat!