5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • m18
    Szeretnék gratulálni.A c) a Bagaceratops lett volna.Tapsot kedves versenyzőnknek!:D Most jönne a beszéded,h kiknek köszönöd meg,stb.,de előtte:a Rauisuchianra vkinek ötlete,vagy lelőhetem a poént?
  • AotS
    a) Psittacosaurus
    b) Leptoceratops
    c) ?!
    d) Centrosaurus
    e) Styracosaurus
    f) Pachyrhinosaurus
    g) Pentaceratops
    h) Arrhinoceratops
    i) Torosaurus
    j) Achelousaurus
    k) Einiosaurus
  • m18
    Íme az újabb képes feladvány:Ceratopsidák láthatóak a képenCeratopsidsa-tól k-ig jelölve és a választ is ennek megfelelően:)
  • katica98
  • katica98
    Hell valaki nem tudja vagy hallotta vmelyik paleontolgus e-mail címét?
  • m18
    vagyis nem dinoszaurusz:)
  • m18
    Triász időszaki Rauisuchian nagyragadozó,6-7 m-es,Dél-Amerikából,a Herrerasaurus kortársa.
  • garex
    az
  • m18
    Acrocanthosaurus.
  • W B
    nem azért de ilyen állat nincs. össze kevered a rendszertani kategóriákat.
  • Jrex
    Spinosaurus
  • garex
    kora-krétában él Carcharadontosauridea, 12m hosszú, a Suchomimus-hoz hasonló taréj volt a hátán. sztem ennyi elég is:D
  • W B
    ja
  • garex
    iguanodon
  • W B
    hm.
    akkor legyen:
    A legelső ábrázolás módján az orra hegyén szarvat viselt. Később kiderült hogy ez a hüvelykujjának a karma. ezek után sokáig két lábon farkára támaszkodva ábrázolták. De ma már tudjuk hogy négy lábon járt, időnként pedig kettőn.
    Kövületeit a bolygó számos pontján megtalálták.
  • garex
    igen micro
  • Jrex
    Esetleg bagaceratops v Turanoceratops?
  • W B
    talán microceratops
  • garex
    nem
  • Jrex
    Leptoceratops?
  • garex
    akkor tobok 1 1szerű leírást:
    az 1ik 1. ceratopsia 60 cm hosszú, mongóliában találták, már volt kezdetleges "gallérja"
  • m18
    Anno amikor először láttam,megfogalmazódott bennem egy kérdés:adva van három,6 tonnás rex.Beszaladnak a fickó után az erdőbe.Mit csinálnak szegény Nigellel,ha elkapják?Még egynek is kevés az 80 kilós emberke!:D
  • W B
    egyetlen viszonylag jó dok. film a dínókról.
    ebben is ordító sok hiba van, de viszonylag jó.
  • 921
    Ti mit gondoltok erről a harcról? http://www.youtube.com/watch?v=y2kx8GFNJUc&feature=related A harc a videó végén van.
  • m18
    köszönöm
  • garex
    sztem nem igazán jó kérdés h melyik a fejlettebb, mert arra a feladatra amire specializálódtak mind2 tökéletes
  • m18
    Az alligátor harapása nem számolt,hanem mért adat-ld NatGeo magazin 2003.márciusi száma-1340 kg/ncm.A harapását illetően ne bocsátkozzunk találgatásokba,mert a 3000 kg/ncm is elég bármilyen ismert dinoszaurusz csontjainak szilánkossá töréséhez-egy kocsit is simán kettéharapna,ha nem törné el a fogait vele:).
    Ami meg a csontot illeti,amiből megmondhatod h egy állat mekkora: emberből sincs két egyforma,max ha ikrek:)Csak becsülhetsz egy min és egy max értéket egy csont alapján és nem garantált,hogy meglesz a helyes eredmény.A Baryonyxet is alig 6 m-esre becsülték aztán Spanyolországban jött a 12 m-nyi pofáraesés.
    Vagy nézd csak meg a rexek koponyáit.Néha az az érzésem,mintha két különböző T.rex fajról lenne szó-pedig tudjuk,h nem.
    Ugyanakkor a képre nézve-kevés tudásom alapján-nem mondanám azt,h egyik vagy másik fejletteb.A T.rex állkapocsizmai szélesek és vastagok,az alsó állkapcson rengeteg helye van az izmoknak megtapadni,ua a giganotonak jóval hosszúkásabb a koponyája,hoszabbak az izmok,ínszalagok-egyszerűen nem ugyanazzal a modszerrel haraptak és így az állkapocsizmok ereje sem egyformán érvényesült.
  • garex
    azért itt is érdekes dolgokat írnak, 16 m hosszú 100t-s megalodon, meg ez a 3 t harapás, a 1,5t harapást csukaorrú aligátor koponyáján számolták ki ami 4m hosszú és 200-250 kg, a Rex minimum 3X ilyen hosszú és 15-30X nehezebb volt, sztem 1 jól megtermet nílusi krokodilnak is van 2,5 t-s harapsa pedig csak 50%-al hosszabb és 2-3X nehezebb
  • 921
    Tyrannosaurusból bő 30 leletet találtak a legnagyobb 13 m hosszú akkor te miért teszed rá + 3 métert hiszen a 13 m a maximum.Giganotosaurusból csak két leletett találtak az egyik hosszabb mint a Sue 13,2 m na azt esetleg lehetne feltételezni hogy nagyobbra is nőhetett hiszen két leletből a legnagyobb 13,2 m nem 30-ból.
  • W B
    a-a. a rexé 20 tonna.
    és ismét azt tudom mondani hogy a rex nem 13m... 16 is meg van.
    elég ha találsz egy combcsontot és annak méretét az eddigi csontvázakéval össze veted.
    ahhoz hogy meg tudjuk egy állat méretét elég egy csont is, ha van ki indulási alap.
  • 921
    De ezt én is keveslem.Hiszen a krokodilnak 1,5 T-ás a harapása.
  • 921
    Hát ez szerint csak 3 tonna http://index.hu/tudomany/megalo080804/
  • W B
    mivel a T-rex harapási ereje 20 tonna, a Gigantoé pedig jó ha fele ennyi... egyértelmű hogy a rexé
  • 921

Szerintetek melyik koponya fejlettebb Egy átlag rex koponyája 1,2 m hosszú maximum 1,5 m a giganotosaurusé 1,8 m de akár 2 m-es is lehetett.

Először a ti véleményetekre vagyok kíváncsi majd leírom az enyémet is.
  • m18
    pláne a Velociraptor
  • m18
    A dilopho meg épphogy lassúnak tűnik:)
  • m18
    Az evolúció különben is a 'do,make and show the impossible' alapelvet követi.
  • m18
    Csak h kötözködjek:a biomechanika ha nem is gyerekcipőben,de még csak strandpapucsban jár-elvégre a fizika szerint a delfinnek sem szabadna olyan gyorsan úsznia,mint ahogy tud.A Compi meg nem pulyka:)
  • garex
    a Compi sebessége sztem is túlzás,sztem ekkora lépésekkel nem lehet ilyen sebességgel futni
  • Jrex
    Akk megcáfolták h dögevő lett volna,mert nem érte volna utol az áldozatait...