5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • W B
    Jé ez nekem is megvan valahol XD
  • Jrex
    Korábban mikor még volt az a fajferismerős játék,betettem 1 olyan képet amit senki nem tudott beazonosítani(én sem:D),az az állat ami a discovery-Ősvilág című dvd-borítóján van
    ez.
    Na most megtaláltam:D
    metriacanthosaurus
  • m18
    Valamelyiknek a kettő közül működnie kell.De depositfiles-os,úgyhogy el fog tartani egy darabig.
  • m18
    Introduction to the Study of Dinosaurs:dino
  • m18
    Csak egy részlet van fenn-megvenni meg drága...
  • m18
    link
    Ezek Mo. földtani térképei.
  • m18
    Jaja,egy szigetnek volt a része.
  • Aradebil2
    először azt kéne kitalálni,hogy Iharkút micsoda:) nem is tudom most mi az aktuális,a sziget elmélet talán
  • AndeeWolfy
    Uhh, durva lesz. Kár hogy nem vagyok gazdag
  • m18
    Mindegy.Amíg nincs a karmaim között egy Parasaurolophus hímjének és nőstényének a koponyája,addig nem fogok ilyesmiről vitatkozni(De jó is lenne).
  • Jrex
    tom h nem ugyan az,de egyiknek se kell a csonthoz tapadni:D
  • m18
    Döntsd el,hogy membrán vagy lebeny,mert nem mindegy:)
  • Jrex
    Az izmoknak kell vmi kinövés ahova tud tapadni,de sztem egy sima membrán akárhova nőhet:)
  • m18
    Ebben a szakmában még az a szék sem biztos,amin ülsz(ezt veheted szó szerint és képletesen is).Egyébként minden "lebenynek" valahová tapadnia kell és ennek viszont nincs nyoma.
    Persze igazad van,nem lehetetlen.Csak nem valószínű.
  • Jrex
    Miközben néztem egy műsort a Parasaurolophus hangjáról,amiben csináltak egy olyan ezközt ami úgy néz ki mint az állat taraja,és megszólaltatták,és annyira örültek,meg biztosak voltak benne h olyan volt...De mitől olyan biztosak benne,h olyan hangja volt a parasaurolophusnak?Nem lehetett benne vmilyen lágy szövetű lebeny ami megváltoztatta a levegő útját,csak az évmilliók során lebomlott?
  • m18
    Persze,simán összedobunk rá vagy 5 millió USD-t:D
    Iharkút klassz volt(és igen,találtunk egy raklapra való dinoszauruszt).
  • Desiderata #4259
    Csaknem teljes csontvázakat árvereznek
    "Az árverés kiemelt tétele egy ősgyík (Allosaurus) 70 százalékig teljes csontváza, melyet az amerikai Wyomingban találtak.
    ...
    Mivel értéke felbecsülhetetlen, az aukciós ház a vásárlók ajánlatára vár."

kezdjünk el gyűjteni rá
  • m18
    Nah,órák kérdése és elindulok.Holnap reggel pedig...
  • m18
    A térkép a következőképp működik(legalábbis a maiak):adott szín adott földtörténeti egységet jelöl-pl. a kék a júrát.De szerintem a stratigraphy.org-on fenn van a jelkulcs.
    Nem gondolkozol rosszul,csak a szárazföldek nem állandóak.Elvégre a szárazföldi és óceáni kőzetlemezek is folyamatosan vándorolnak,és gyakran az egyik végük "épül" a másik pedig pusztul.Európa nagyrészt sok kisebb-nagyobb szigetre volt tagolódva a mezozoikum folyamán.Ez is az egyik oka annak,hogy nálunk nem nőttek akkorára a jószágok:)
  • Jrex
    Az ilyenekhez nemértek,én vmi olyanra gondoltam ahol mutatják a tengert meg h kb hol helyezkedtek el a szárazföldek.:D
    Egyébként,ma ahogy néztem a Discovery-n a Történelem előtti Chicagót,azon gondolkoztam(ami egyébként lehet h hülyeség),h elvileg a pangeában az összes kontinens ott volt,úgyértem az alattunk lévő lemezek is szárazon voltak,akk elvileg bárhol lehetne találni maradványokat,mégha nem is dinoszauruszokét,hanem más ősi hüllőkét...De lehet h nem így vín,sőtt...csak elmélkedtem:D
  • m18
    http://www.mafi.hu/mafi/index.php?q=img_assist/popup/1809
    A felső az 1922-es,az alsó meg a honlapon levő szelvényekről vmi:)
    http://www.mafi.hu/mafi/hu/node/9
  • Jrex
    Hol van,én nem találom?:D

Am azt tom,h még a Mecsekben is találtak Komlosaurus nyomokat,de maradványt nem....Meg vhol a közelében azt az ősi teknős koponyát.
  • m18
    De ha gondolod egy 1922-es fenn van a honlapon.
  • m18
    Te kis bohó:)
    Az ilyesmit nálunk nem szokták feltenni.Be kell menni a MÁFIba(Magyar Állami Földtani Intézet) és ott kell kikérni.Persze elvinni nem lehet.
  • Jrex
    ok,csak azért kérdeztem,mert neten kerestem,de semmi...
  • m18
    Miért ne lenne térkép az egykori mezezoikumi szárazföldi területekről?Valamikor a szocidőkben készülhetett.De egyébként kb. 10 éve álltak neki az ország teljes újrafeltérképezésének-földtani szempontból.Csak egy ilyen térképet nem öt perc összerakni.Meg nem is két eurocent,hogy korhű maradjak:)
    Geológia MsC-n feladat a földtani térképezés-le kell szedni az(oka)t a rétegeket,amit megadnak-de ez általában kvartert jelent és a többit kell ábrázolni(vagyis ami alatta van)-és ezt egy adott területen.
    Iharkút mondjuk úgy sok szempontból "jövedelmező" és még van mit kutatni.De én is gondolkodtam azon,hogy mi lenne,ha máshol is kereshetnénk egy adag dinoszauruszt:)
  • Jrex
    Akk mire értetted a "halhatatlanságot",ha nem erre?

Am nincs olyan térkép,h hol volt szárazföld Magyarország területén a mezozoikumban,h hol lenne még érdemes ásatásokat végezni?
    nem hiszem el h csak egy helyen...
  • m18
    A Bencesaurus juhaszensis nem hangzik rosszul,de nem.Ha valakinek megtetszik a nevem,az majd elnevezi rólam.(hogy kiről nevezném el,az maradjon az én titkom)
  • Jrex
    Naugye h te is magadról neveznéd el....
  • m18
    Augusztus 9.
    A nap,amikor megteszem első lépésemet a halhatatlanság felé...
    (nah,csigázzalak benneteket egy kicsit?)
    Bencuska menni Iharkútra dinoszauruszt ásni:)
  • Jrex
    Ja igen hallottam akkor a híradóban,csak nem értem rá se megnézni se utánnanézni,a vizsgaidőszakmiatt,utánna meg elfelejtettem:D
    de majd rákeresek.
  • m18
    Tudom,h ez nem a reklám,helye,de gondoltam,ha valaki nagyon ráér,elmehetne:http://www.geonapok.hu/eloadasok.html
  • m18
    Semmi reakció az Ajkaceratopsra?Azt vártam,h felizzik a fórum:)
  • Jrex
    Nem hanem az ovodásos rész...
    Igaz én is ilyen voltam:D,de azért nem kéne összekötni a dinokat a gyerekekkel...
  • m18
    Mármint a Séta a dinoszauruszokkal showról a bemutató?
  • Jrex
    Csak engem idegeyít fel az ilyen,mint ami most volt a Magellánban?
  • m18
    Nincs mit,máskor is szívesen:)
  • Dinonerd
    Whoa... köszönöm a gyors segítséget!:)
  • m18
    Donald F. Glut: Dinoszauruszok.
    Megboldogult gyermekkorom kedvenc könyveinek egyike:D
  • Dinonerd
    Sziasztok!

Talán valaki tud segíteni nekem ebben.
    Melyik 90-es években megjelent, dinoszauruszokkal foglalkozó könyvben jelentek meg a következő illusztrációk:

http://data1.blog.de/blog/d/dinosaurier-news/img/Edmontosaurus.jpg

http://www.baystatereplicas.com/images/pic_coelophysis_grl.jpg

http://img3.imageshack.us/img3/7742/70289624.jpg

??