Dinoszaurusz
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az anatotitan elméletileg az edmontosaurus egy alfajtája, vagyis egy faj. lehet hogy ez az eset a másikkal is.
Keresgéltem a neten, és az Edmontosaurus és az Anatosaurus keveredik össze vissza. Ezek a dínónevek ugyanazt a dínót takarják? Mert ha az Anatosaurusra rákeresek sok linknél az Edmontosaurus jön elõ. Meg van hogy az Anatotitant is idekeveredik. Tudnátok errõl mondani valamit?
Sziasztok! Ma sikerült vennem pár jó Dínós cuccot. Ráleltem a national geographic Dinoszauruszok címû könyvére. és még volt pár darab az Extrém dínós számból 2007 decemberi számból. Meg találtam 3 dínós DVDt is, azok is jól jönnek a munkához.
Az õslények enciklopédiájában is sok jót írnak. Bár nagyon sok szauropodához odaírják hogy mindenidõk legnagyobbja, és ez furi. Szóval ma icaka lesz mit bugászni.
No üdv.
Az õslények enciklopédiájában is sok jót írnak. Bár nagyon sok szauropodához odaírják hogy mindenidõk legnagyobbja, és ez furi. Szóval ma icaka lesz mit bugászni.
No üdv.
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan dinókkal kapcsolatos könyveket amik még beszerezhetõek, és nem gyerekeknek szólnak? Sok könyv van a boltokban de a legtöbb gyerekeknek van.
Külföldi is érdekelne.
Elõre is köszi.
Tudnátok ajánlani olyan dinókkal kapcsolatos könyveket amik még beszerezhetõek, és nem gyerekeknek szólnak? Sok könyv van a boltokban de a legtöbb gyerekeknek van.
Külföldi is érdekelne.
Elõre is köszi.
hupsz, mindig össze keverem a ketõt, hiába tudom
The monsters make me hide Perhaps I\'ll eat myself alive
Nem, az alsó devon, de a nyitvatermõket nem állatok porozzák be, azok a zárvatermõk(a szövegben virágos növények).
hali
nah, akkor felsõ júra a nyitvatermõk megjelenése?
Nem akarok vitatkozni,de sztem a regény írója(mert eredetileg regény) utánanézett a dolgoknak.
"S végül a Jura-korszakra esik az elsõ lepkék fellépte. Eredetüket alig ismerjük, mert az ekkor élt Palaeontinidák már valódi lepkék. Mindenesetre közeledtek a tegzesekhez. De tévedés volna azt hinni, hogy belõlük alakultak ki. Sokkal inkább velük párhuzamban fejlõdtek egy õsrégi csoportból, mely a skorpiólegyektõl nem állhatott távol. Hogy már szívószájrészeik voltak, nem valószínû, s könnyen lehetséges, hogy ezek még megõrizték a szájrészek régi típusát, amint azt néhány jelenkori rokonuk is elárulja. Szívó rovarok e szerint tehát megjelenhettek a virágos növények megjelenése elõtt is, s erre a régi kutatók aligha gondoltak. Ez körülbelül ugyanarra az idõre esik, amikor óriástermetû, a Belostomákra emlékeztetõ vízipoloskák lepték el az õsmocsarakat és állóvizeket."
A forrás.
"S végül a Jura-korszakra esik az elsõ lepkék fellépte. Eredetüket alig ismerjük, mert az ekkor élt Palaeontinidák már valódi lepkék. Mindenesetre közeledtek a tegzesekhez. De tévedés volna azt hinni, hogy belõlük alakultak ki. Sokkal inkább velük párhuzamban fejlõdtek egy õsrégi csoportból, mely a skorpiólegyektõl nem állhatott távol. Hogy már szívószájrészeik voltak, nem valószínû, s könnyen lehetséges, hogy ezek még megõrizték a szájrészek régi típusát, amint azt néhány jelenkori rokonuk is elárulja. Szívó rovarok e szerint tehát megjelenhettek a virágos növények megjelenése elõtt is, s erre a régi kutatók aligha gondoltak. Ez körülbelül ugyanarra az idõre esik, amikor óriástermetû, a Belostomákra emlékeztetõ vízipoloskák lepték el az õsmocsarakat és állóvizeket."
A forrás.
Köszönöm, asszem élni is fogok a lehetõséggel.
kérdez, max nem tudok válaszolni.
az egésszel az a baj, hogy nincsenek pontos adataink.- Mondjuk az llusztrálás ezért kicsit szabadabb. Szeretnék majd még kérdezni pár dolgot ha nem gond. Fõleg majd a növényzetrõl.
Huh ez nagyon gyors volt. Köszönöm.
A film amúgy érdekes volt. Az újkori amcsi scifi ahol mindent próbálnak tudományos köntösben eladni, és sokszor oltári marhaságokat. Nem azt mondom hogy ez az volt, de nekem nem volt nagyon jó érzésem ettõl a filmtõl. Nagyon klisésre vették, a jó akinek nem hisz senki és kirúgják mindenhonnan, de végül..... Szerintem sok veszteség nem érte azt aki kihagyta.
Ouranosaurus Hypsilophodontidae. a többi növényevõ pedig hadrosauridea.
nos a Parasaurolopus, Corythosaurus, Edmontosaurus, Lambeosaurus Észak-Amerikaiak voltak. Tsintaosaurus, Edmontosaurus, Lambeosaurus-t leginkább T-rex terrorizálta. míg Parasaurolopus, Corythosaurus-t Az Albertosaurus.
Ouranosaurus-t a Charcarodontosaurus. (spino max a dögöt ette meg)
az egésszel az a baj, hogy nincsenek pontos adataink.
nos a Parasaurolopus, Corythosaurus, Edmontosaurus, Lambeosaurus Észak-Amerikaiak voltak. Tsintaosaurus, Edmontosaurus, Lambeosaurus-t leginkább T-rex terrorizálta. míg Parasaurolopus, Corythosaurus-t Az Albertosaurus.
Ouranosaurus-t a Charcarodontosaurus. (spino max a dögöt ette meg)
az egésszel az a baj, hogy nincsenek pontos adataink.
Sziasztok!
Régóta olvasgatom ezt a fórumot.
Lenne egy kérdésem. Hogy a Parasaurolopus, Corythosaurus ,Ouranosaurus az Edmontosaurus, Lambeosaurus, Tsintaosaurus milyen nagyragadozókkal találkozhattak? Bocs ha túl sok ez egyszerre, bármelyik elég. Képeken eléggé sokszor látni olyan kombinációkat amik nem tûnnek eléggé hitelesnek a mai tudásunk szerint. Bocs ha rossz volt a kérdés, de nagyon érdekelne. Olyan link is jó lenne ahol ezekre válaszokat kaphatnék.
A választ elõre is köszönöm.
Régóta olvasgatom ezt a fórumot.
Lenne egy kérdésem. Hogy a Parasaurolopus, Corythosaurus ,Ouranosaurus az Edmontosaurus, Lambeosaurus, Tsintaosaurus milyen nagyragadozókkal találkozhattak? Bocs ha túl sok ez egyszerre, bármelyik elég. Képeken eléggé sokszor látni olyan kombinációkat amik nem tûnnek eléggé hitelesnek a mai tudásunk szerint. Bocs ha rossz volt a kérdés, de nagyon érdekelne. Olyan link is jó lenne ahol ezekre válaszokat kaphatnék.
A választ elõre is köszönöm.
lol
Jurakorban lepke? ezt alaposan el kurták.
Jurakorban lepke? ezt alaposan el kurták.
2055-ben egy cég túristákat vitt a multba,h lelõhessenek egy dinoszauruszt(pontosabban egy allosauruszt ami belement egy mocsárba és kb 5 perc múlva amúgy is meghalt volna mert beleragadt,+ kitört a vulkán is)és mindíg ahoz az egyhez mentek vissza és lõhették le.Mert nem lehet semmit megváltoztatni a múltban,"ûrhajós ruhájuk" volt,és egy átlátszós plazmaszerû "járdán" mehettek csak,nehogy eltapossanak valamit meg hasonlók.De egy alkalommal bedöglött a vezetõjük fegyvere és így a többi emberé sem mûködött(bele volt építve),a 2 túrista ijjedtében elbújtak,de az egyik lelépett errõl a plazmaszerûségrõl és eltaposott egy lepkét.Mikor visszatértek az adott jelenbe,akkor megváltozott,és (szószerint) hullámokban mégjobban megváltozott a világ,hatalmas fák nttek a belvárosban,meg fura lények lepték el.Mert beleavatkoztak az evolúcióba.Félig pávián és félig dinoszaurusz,óriásdenevérek,mérges tüskéjû bokrok és hosszú angolnaszerû halakon kellett eljutniuk az egyik túristához a cég embereinek hogy megtudják mit hozhatott vissza a jelenbe.Amikor megtudták, visszamentek és megakadályozták h eltapossa,és rögzítettek mindent,mert így akkor nem emlékeznek rá.(hogy nem történt meg).és így bezáratták a céget.
KB ennyi😊
KB ennyi😊
régen nagyon szerettem a 90-est, azóta szinte semmire nem emlékszembelöle
én nem néztem meg. mi volt a lényeg?
Az eredetit én sosem láttam,de amíg kerestem a youtube-n találkoztam vele,most állítólag akarnak belõle egy mozi filmet csinálni.
alig.
a raptorok valami ember szerû humanoidok voltak, nem? és nem épp barátságosnak mondhatóak, de intelligensek.
a raptorok valami ember szerû humanoidok voltak, nem? és nem épp barátságosnak mondhatóak, de intelligensek.
Hypsilophodonta, felsõ jura, Észak-Amerika, Morrison Formáció.
1-2 méteres kis alloszauruszeledel volt =)
1-2 méteres kis alloszauruszeledel volt =)
Nem tud valaki valamit errõl a fajról?
Othnielia
Othnielia
köszi, a segítséget.
de ahhoz valami link?
illetve ízelt lábuak és kénének 😊
illetve ízelt lábuak és kénének 😊
Hja, nekem is csak egy-két név ismerõs a listáról.
Folytatás? A hüllõkre nem vállalkoznék. Kicsit sokan voltak. 😄
Madarakról találsz listát itt.
Folytatás? A hüllõkre nem vállalkoznék. Kicsit sokan voltak. 😄
Madarakról találsz listát itt.
<#merges2>#merges2> van mit magolnom :p
majd lesz folytatása? 😊
majd lesz folytatása? 😊
Hát....halból és kétéltûbõl olyan rettentõen sok nem jutott eszembe.
Úgyhogy puskáztam kicsit 😄 (thx wikipédia)
Halak
Apsopelix
Arganodus
Aspidorhynchus
Axelrodichthys
Berycopsis
Caproberyx
Centroberyx
Chinlea
Cimolichthys
Cleithrolepis
Coccoderma
Coelacanthus
Congorhynchus
Coriops
Coupatezia
Cretoxyrhina
Ctenopristis
Dalpiazia
Dapedium
Dicellopyge
Diplurus
Edaphodon
Enchodus
Eodiaphyodus
Erquitaia
Ganopristis
Gasteroclupea
Gryouchus
Gyrodus
Gyrosteus
Helicoprion
Hemilampronites
Hoplopteryx
Hybodus
Hypsocormus
Ichthyotringa
Ischyodus
Ischyodus
Laugia
Leedsichthys
Lepidotes
Leptolepis
Libys
Listracanthus
Lycoptera
Macropoma
Pachycormus
Pachythrissops
Perleidus
Pholidophorus
Protobrama
Protosphyraena
Ptychodus
Pycnodus
Rhacolepis
Rhombodus
Saurichthys
Scapanorhynchus
Sclerorhynchus
Semionotus
Spathobathis
Sphenocephalus
Squalicorax
Thrinax
Thrissops
Ticinepomis
Uarbryichthys
Undina
Xenacanthus
Zanclites
Zeuchthiscus
Kétéltûek
Albanerpeton
Aphaneramma
Batrachosuchus
Beelzebufo
Capitosaurus
Cherninia
Compsocerops
Cyclotosaurus
Deltasaurus
Eocaecilia
Eryosuchus
Gerrothorax
Karaurus
Koolasuchus
Koskinonodon
Laidleria
Mastodonsaurus
Metoposaurus
Notobatrachus
Paracyclotosaurus
Parotosuchus
Pelorocephalus
Sanyanlichan
Sclerothorax
Siderops
Triadobatrachus
Uranocentrodon
Vieraella
Watsonisuchus
Wetlugasaurus
Úgyhogy puskáztam kicsit 😄 (thx wikipédia)
Halak
Apsopelix
Arganodus
Aspidorhynchus
Axelrodichthys
Berycopsis
Caproberyx
Centroberyx
Chinlea
Cimolichthys
Cleithrolepis
Coccoderma
Coelacanthus
Congorhynchus
Coriops
Coupatezia
Cretoxyrhina
Ctenopristis
Dalpiazia
Dapedium
Dicellopyge
Diplurus
Edaphodon
Enchodus
Eodiaphyodus
Erquitaia
Ganopristis
Gasteroclupea
Gryouchus
Gyrodus
Gyrosteus
Helicoprion
Hemilampronites
Hoplopteryx
Hybodus
Hypsocormus
Ichthyotringa
Ischyodus
Ischyodus
Laugia
Leedsichthys
Lepidotes
Leptolepis
Libys
Listracanthus
Lycoptera
Macropoma
Pachycormus
Pachythrissops
Perleidus
Pholidophorus
Protobrama
Protosphyraena
Ptychodus
Pycnodus
Rhacolepis
Rhombodus
Saurichthys
Scapanorhynchus
Sclerorhynchus
Semionotus
Spathobathis
Sphenocephalus
Squalicorax
Thrinax
Thrissops
Ticinepomis
Uarbryichthys
Undina
Xenacanthus
Zanclites
Zeuchthiscus
Kétéltûek
Albanerpeton
Aphaneramma
Batrachosuchus
Beelzebufo
Capitosaurus
Cherninia
Compsocerops
Cyclotosaurus
Deltasaurus
Eocaecilia
Eryosuchus
Gerrothorax
Karaurus
Koolasuchus
Koskinonodon
Laidleria
Mastodonsaurus
Metoposaurus
Notobatrachus
Paracyclotosaurus
Parotosuchus
Pelorocephalus
Sanyanlichan
Sclerothorax
Siderops
Triadobatrachus
Uranocentrodon
Vieraella
Watsonisuchus
Wetlugasaurus
igen, majd utána keresek neten a nevük alapján
Konkrétan valamelyik idõszakból? Vagy csak úgy általában mezozoikumiakat?
háát eléggé,pl: a Süsü szintjén volt a rex ami csak mutáns raptorokat evett kivéve a végén...
<#nyes>#nyes>
<#nyes>#nyes>
te rajzlotad? 😄 wow, jól néz ki 😊
lenne egy kérésem
Néhány Mezozoikumi repülõdínó (madarak), kétéltû, hüllõ, emlõs, ízelt lábú, halat feltudnátok sorolni? nagyon megköszönném.
a rajzomon amúgy Deinonychus van :p aki akar az dobhat
Néhány Mezozoikumi repülõdínó (madarak), kétéltû, hüllõ, emlõs, ízelt lábú, halat feltudnátok sorolni? nagyon megköszönném.
a rajzomon amúgy Deinonychus van :p aki akar az dobhat
Jók a kommentek az oldalon <#vigyor3>#vigyor3>
Tényleg ennyire borzalmas volt?
Tényleg ennyire borzalmas volt?
nem
Veloci
aki kitalálja mien faj akar lenni, az dobhatja a következõt.
lehet... BAZ NEM tudok mit írni... kárpátia koncert után még tudományoskodok 😊
nah, én azt nem értem, hogy mért mindig a T-rexhez hasonlítanak mindent. volt amikor Dromeaosauriát hasonlítottak T-rexhez... Egyáltalán nem Maniraptora a T-rex...
nah, én azt nem értem, hogy mért mindig a T-rexhez hasonlítanak mindent. volt amikor Dromeaosauriát hasonlítottak T-rexhez... Egyáltalán nem Maniraptora a T-rex...
Hm, egy kicsit utánaolvasva úgy tûnik, elõfordult már, hogy rauisuchiákat Tyrannosaurus-õsnek, vagy legalábbis nagytestû, korai theropodának néztek.
Chatterjee a 80-as években meg volt gyõzõdve róla, hogy a Postosuchusnak köze volt a tyrannosauriák eredetéhez. Aztán ott volt még a Teratosaurus, amit sokáig az elsõ nagyobb méretû theropodaként tartottak számon (homályos emlékeim vannak róla, hogy még a '90-es években is egy Allosaurus-szerû rekonstrukciót láttam egy könyvben)
Ha ilyen könnyû bizonyos jellegek alapján összetéveszteni õket, akkor lehet, hogy az új lengyel cucc is csak egy rauisuchia... :/
Chatterjee a 80-as években meg volt gyõzõdve róla, hogy a Postosuchusnak köze volt a tyrannosauriák eredetéhez. Aztán ott volt még a Teratosaurus, amit sokáig az elsõ nagyobb méretû theropodaként tartottak számon (homályos emlékeim vannak róla, hogy még a '90-es években is egy Allosaurus-szerû rekonstrukciót láttam egy könyvben)
Ha ilyen könnyû bizonyos jellegek alapján összetéveszteni õket, akkor lehet, hogy az új lengyel cucc is csak egy rauisuchia... :/
ötletem sincs. de ha nem vetted volna észre már az egész "tudomány" igazából csak egy része a "világ hülyítés Biznisznek"
Jó hogy dokumentum filmben a kréta korban a réten nincs cocacola autómata...
Jó hogy dokumentum filmben a kréta korban a réten nincs cocacola autómata...
Én ennél a mondatnál vontam fel a szemöldökömet, amit minkét cikk, meg ez a harmadik is idéz:
"Ez egy teljesen újfajta dinoszaurusz, amely mostanáig ismeretlen volt" mondta Dr. Sulej. "Senki még csak nem is számított rá, hogy ennek a csoportnak éltek tagjai ebben a idõszakban, így új ismereteket nyújt a T. rex csoport teljes evolúciójáról"
Mi lehet itt? A lengyel paleontológusok félrebeszélnek? Az angol nyelvû médiába félrefordítva került át valami, és aztán az terjedt el a hírportálokon?
Theropodák bõven léteztek 200 millió éve, szóval az nem okozna meglepetést. Mi a bánatot érthetnek "T. rex csoport" alatt?
"Ez egy teljesen újfajta dinoszaurusz, amely mostanáig ismeretlen volt" mondta Dr. Sulej. "Senki még csak nem is számított rá, hogy ennek a csoportnak éltek tagjai ebben a idõszakban, így új ismereteket nyújt a T. rex csoport teljes evolúciójáról"
Mi lehet itt? A lengyel paleontológusok félrebeszélnek? Az angol nyelvû médiába félrefordítva került át valami, és aztán az terjedt el a hírportálokon?
Theropodák bõven léteztek 200 millió éve, szóval az nem okozna meglepetést. Mi a bánatot érthetnek "T. rex csoport" alatt?