5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
Vrahno #5235 Most tesztelem, hogy mit ismerek fel:
0:22 - színváltós jövőbeli makimajom féleség
0:37 - jövőbeli, röpképtelen mutáns denevér
1:55 - jövőbeli, vízi életmódhoz alkalmazkodott majom
2:51 - passz
2:56 - kitalált famászó raptor
3:00 - gomba, ami egyesül az emberrel (na, ez a rész különösen beteg volt)
3:12 - megint a majomraptor
3:30 - Kaprosuchus, de azok a szarvak a fején kitaláltak -
Vrahno #5234 Pár lény kitalált, ezért nem lehet őket könnyen azonosítani. Ugyanakkor néhány valóban létezett állat kinézetét is szépen megváltoztatták.
A macskásnő pedig azért akarta megsimogatni a kardfogút, mert ilyen zavarodott személy volt, aki házi kedvencként tartotta, és azt hitte, hogy őt nem bántja.
Én néztem ezt valamikor, de két évad után valahogy már nem tudtam vele lépést tartani, és azután már csak elszórva láttam egy-két epizódot. -
#5233 Ebből a sorozatból néhány részt láttam csak. De mik azok azok a számomra azonosíthatatlan állatok?
Pár példa: 0:22, 0:37, 1:55, 2:51, 2:56, 3:00, 3:12, 3:30
1:41-et meg nem tudom feldolgozni, itt mit gondolt a csaj? A cica nem fogja bántani?
Lehet megérné nézni? Am nyugodtan spoilerezd le, ha tudod őket, mert érdekel. -
W B #5232 Kis offolás
Ebben a raptor még mindig toll hiányban szenved, de legalább van neki. Ja meg, a raptort nem dínónak, hanem ragadozó madárnak nevezik. Bár enyhén agyon szteroidozott Dromaeosaurusok ezek...
-
Vrahno #5231 Én nem láttam, és nem is akarom. Nem bírnám elviselni. De ebben van az az égnek álló hajú alak. Akinek a frizuráját kizárólag földönkívüli technológiával lehet magyarázni. -
W B #5230 Abból van az, hogy a muki pofázik, pofázik stb. és Brachiosaurus helyet Diplodocust mutatnak? Vagy azaz, ahol arról pofáznak, hogy a Föld anno sokkal kisebb volt, ezért tudtak olyan nagyok lenni a dínók, meg több volt az oxigén (köhöm, kevesebb volt) és ilyesmi. -
Vrahno #5229 Ja, pontosítanom kell azt a legrosszabb őslényes dokumentumfilm dolgot. Mert van egy, amiről megfeledkeztem. Ez egy ilyen földönkívülis "dokumentumfilm", amiben agyament összeesküvés-hívők és kreacionisták állítják azt (persze bárminemű bizonyíték nélkül), hogy a dinókat idegenek pusztították ki. És ami a legaggasztóbb, hogy sokan ezt el is hiszik.
Na, EZ a legrosszabb. -
W B #5228 Plusz a Microraptor színét is már viszonylag tudjuk. (nagyrészt fekete) -
Vrahno #5227 A pikkelyes raptorokat a készítő úgy próbálta magyarázni, hogy nem volt pénzük arra, hogy tollakat animáljanak, ezért lehagyták azokat. Kérdés, hogy akkor meg minek erőltették ennyire a raptorokat. Ha madarakról szóló animációs filmet csináltak volna, vajon azok is pikkelyesek lettek volna, mondván, hogy túl nehéz tollakat animálni? Egyébként vannak egyszerű, költségkímélő módszerek arra, hogy tollas állatokat rekonstruáljanak számítógéppel, szóval ha nagyon akarták volna, megtalálták volna a módot.
De mindegy, őslényes dokumentumfilmet sosem szabad tanulási céllal nézni. Attól, hogy "ismeretterjesztő" csatornák sugározzák, még nem lesznek hitelesek. Ezt a legjobban a Discovery Channel "Clash of the Dinosaurs" című förmedvénye bizonyítja, ami szándékosan elferdítette a meginterjúvolt tudósok szavait, és a Jurassic Fight Club-ot is megszégyenítő ökörségeket állított be tényekként. Ha engem kérdeztek, szerintem ez a valaha készült legrosszabb dinódoku.
A csupasz Microraptorra nem tudok mit mondani. Hisz a tollak eleve ott vannak a kövületén! Ha valaki tollatlan dinókat akar a kertjébe, amiknek elvileg tollasnak kéne lenniük, én azt mondom, inkább szerezzen be egy amolyan csupaszra kitenyésztett csirkét. Azok legalább nem ellenkeznek semmilyen leletanyaggal. -
W B #5226 Angolul már láttam. Röhejes és szánalmas az a dokumentum film. Csupasz raptorok. Akkora nagy baromság ezt eladni dokfilmnek. (2009-es ha jól emlékszem)
Az oxigén tárolás annyiban nem hülyeség, hogy a légzsákjaikban volt levegő, ám ez pár levegővételnyi ha lehetett.
A bőrlégzést azért hoztam fel, mert még én voltam leszólva, hogy a NatGeo csak jobban tudja. Á.... már akkor is a tollas raptor alapvető dolog volt. Szal a hülye dokfilmek a témához amúgy se értőket még hülyébbé teszik. Bár az őslénytan a kisebbik gond, a nagyobb a fogyasztói társadalom. Mivel a sok észlénybe hülye pikkelyes dínó képet verik be, ezzel ezt fogják követelni. Ugyan ez zajlik le az élet minden terén, csak mással.
Legjobb akkor is az amit neten láttam. Kerti törpe helyet kerti dínó. Ráadásul Microraptor. De könyörgöm, csupasz volt! Ez mi már? -
Vrahno #5225 Bőrlégzésről nem hallottam, de a Jurassic Fight Club-ban mondanak olyat, hogy a raptorok a csontjaikban "tartalékolták" az oxigént, ezért nem kellett annyit lélegezniük. És ebben a műsorban a raptorok (konkrétan Deinonychusok) csupaszok.
És hiszed vagy sem, ez az epizód pont most megy a Spektrumon, miközben én ezt a hozzászólást írom. -
W B #5224 ...és mondá az Úr...
Ezért utálom a dok filmeket. Egy dolog, hogy ferdítenek, de a szinkron...
Huhhú! Osztály társam még pár éve mondta, hogy látott egy dok filmet a velocikról. És mondta, hogy milyen undok kis dögök voltak, mert szinte lélegezniük sem kellet, mert a bőrükön át is vettek fel levegőt. Erre megkérdeztem, hogy tollasak voltak-e. Ő mondta, hogy nem. Én ezzel lezártam, hogy tollakkal ilyen fokú bőrlégzés lehetetlen. Erre ő, hogy a velociknak nem volt tolluk. És hogy mért hazudnának.
Szal ismeri valaki azt a dokk filmet ami talán még 5 éves sincs és csupasz bőrükön át lélegző velocik vannak benne? -
#5223 Valahol olyat hallottam, hogy a kétéltűek a permben fejlődtek ki. Na ezt hogy fordították félre? -
W B #5222 Spektrumosban 45 méter hosszú a T-rex. (Gondolom 45 láb akart lenni) -
Vrahno #5221 A Protoceratops nem konkrétan szinkronhiba. Eredetiben is azt mondták, de a hülyék Triceratops jelenetet vágtak alá.
Megy amúgy a csatornán Jurassic Fight Club is, a nagy kedvencünk. Érdekes, hogy két külön szinkront csináltak hozzá a Spektrumra és a magyar History Channel-re. -
W B #5220 Spektrumon mostanság csak selejtes(szinkronú) őslényes dokfilmek mennek?
Múltkor a Triceratopsot nevezték Protoceratopsnak. Most meg 45m hosszú T-rex... pfff (lábat elfelejtették átváltani) -
Vrahno #5219 Igen, de a film egy pár évvel azután készült, hogy ez a Tapejara-Tupandactylus névcsere megtörtént. Vagy ha még volt is némi kavarodás, annyit igazán megtehettek volna a készítők, hogy említést tesznek arról, hogy milyen viták folynak az állat elnevezéséről, a helyett, hogy egyértelműen Tapejarának nyilvánítják azt.
Olvastam pteroszaurusz szakértők véleményét a műsorról, és ők eléggé csalódottak voltak az ilyen figyelmetlenségek miatt. -
#5218 A Tupandactylus naviganst eredetileg Tapejarának írták le és csak később nevezték át(gondolom idézőjelesen volt "Tapejara").Illetve-nyilván-volt némi kavarodás,hogy meliyk fosszília melyik fajhoz(nezetséghez) tartozik.Gondolom a filmbeli Tapejara-animációk olyan példány alapján készültek,ami azóta Tupandactylus névre hallgat. -
W B #5217 Ebben mi a furcsa és ijesztő?
Trollolololllooooo -
Vrahno #5216 OK, de azért az elég nagy mellélövés, hogy a pteroszauruszok szárnyizmait összekeverik a merevítő rostokkal (két külön dologról van szó), és hogy a Tupandactylusra Tapejaraként utalnak. Ilyen hibákon sokat bukhat a műsor hitelessége.
Legalább az animáció szép, és egész jó képet ad ezekről a bizarr lényekről a laikusok számára. Főleg a Quetzalcoatlus érdemel szerintem több figyelmet a nagyközönségtől, mert egyszerűen olyan ijesztő és fura. -
#5215 Én sem értek egyet a film minden állításával,de nem is dobnám ki az összes ötletét.Elvégre minden jó ötlet hülyeségként kezdi pályafutását. -
#5214 Australia:The Time-traveller's Guide
Ez sem lenne rossz. Egy, összesen 4 órás dokumentumsorozat Ausztráliáról/-ból. -
Vrahno #5213 Én valamikor nagyon meg akartam nézni, de aztán sok kritikát olvastam róla pteroszaurusz szakértők tollából, amitől elment a kedvem. Állítólag elég sok baromságot mondanak benne.
Utána csak elkezdtem nézni, de aztán meg a videó kommentjeit olvasva ment el a kedvem. -
#5212 Főleg akkor b),amikor éhes. -
#5211 Hát tény,hogy azon állatok közé tartozik,amelyekkel:
a)Nem szeretnék egy sötét sikátorban összefutni(nem,még nappal sem);
b)Nem futnék versenyt(legfeljebb jó sűrű erdőben). -
W B #5210 Quetzalcoatlus elvben emberre is veszélyes lehet, nem de? -
#5209 Pterosaurus
Ezt láttátok már?Én is csak most néztem meg.Angolul van,nem tudom,van-e hozzá valahol felirat,vagy esetleg magyarul is fenn van.
(Nekem tetszett.) -
W B #5208 Tévedtem. Alamosaurus élt kréta végén Észak-Amerikában. -
Vrahno #5207 Lehet. Többjüknek meg inkább lapított fejtetője volt, ami semmissé tette a lecsúszás lehetőségét. -
W B #5206 A csontos fejbuksijuk mellet voltak csontos kinövések, mi a Stygmilochnál nagyobbak. Ha épp elcsúszna a koponyájuk, akkor eme kis tüskék megfognák egymást. Nem de? -
Vrahno #5205 Néhány Pachy kihúzta a kréta végéig. Pl. maga a Pachycephalosaurus (plusz Stygimoloch és Dracorex, ha ezek hárman nem ugyanazok), Sphaerotholus és a Prenocephale.
Az oxigén-hipotézishez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, mert őszintén, hozzá se fingok a témához. :P
De ha már szóba jöttek a keményfejűek, róluk is közöltek a napokban egy tanulmányt, miszerint tényleg használhatták arra a boltozatos fejüket, hogy egymásnak rohanjanak. Olyan sérüléseket fedeztek fel rajtuk, amik megfelelnek egy ilyen életmódnak. Eddig az volt az elmélet, hogy simán elájultak volna, vagy hogy a gömbölyded fejük lepattant volna a másikról.
Engem meglep, hogy eddig nem tudták tisztázni az ügyet, és sejtem, hogy a fejelés-ellenzők is majd visszareplikáznak valami ellenérvvel. -
W B #5204 Én ezen már meg se lepődök. Én is néztem, hogy mit keres ott egy prosopoda.
De akkor az eredeti tanulmány is mehet a kukába. Mivel a Pachy családfát sikeresnek mutatja, holott 1-2 millió évvel a nagy kihalás előtt kipusztult az egész. Kivéve, ha azóta nincs valami felfedezés, hogy mégse.
Teljesen mindegy, hogy ne adj Isten több tucat Pachy féle rohangált egy időben, de aztán pakk kihaltak, közben a többi dínó meg élt vígan tovább.
Tény, hogy Kréta vége fele sok faj élt. De ezek váltották egymást. Szerintem egy gyors alkalmazkodási verseny ment végbe. És mit gyorsan kell csinálni, abban nagyobb eséllyel van hiba.
Most hirtelen az jutott eszembe, hogy... mi van ha eme gyors evolúciós verseny a gyorsan emelkedő oxigén szint idézte elő?
Tehát, így fejben most azt látom, hogy kréta kor vége előtt a testméretek össze mentek, majd ismét drasztikusan nőni kezdtek. Szóval valamiért a több oxigén negatívan hatott. Majd mire kihasználhatták volna a több oxigént, történt valami ami a friss biológiai koncepcióban hibát talált és pusztulást idézett elő. -
Vrahno #5203 Mellesleg Angliában pár napja moziba került a Dinosaur Revolution megszerkesztett, egyetlen teljes filmmé vágott változata, Dinotasia címmel, Werner Herzog narrációjával (ami elvileg egy nagy szám). Az elborzasztó kritikák tanúbizonysága szerint a nézőközönség nem nagyon tud mit kezdeni vele. Mondjuk megértem őket. -
Vrahno #5202 Nem félrefordítás, legfeljebb csak a csoportnevekben van elgépelés (Tyrannosauria? Kihagytak egy "d"-t!). Az eredeti tanulmány is ugyanezt a következtetést vonja le. Persze inkább csak pillanatképet vizsgáltak, ráadásul a felhasznált leletanyag sem biztos, hogy elégséges ilyesfajta kijelentések tételéhez.
Amúgy az igazi rejtély az, hogy miért egy Massospondylus képét tették be egy kréta időszakról szóló cikkbe! -
W B #5201 Én szeretném a dínókat überbrutálfasza lényekként látni, ellenben ha a valóság más, akkor el kell fogadni.
Meg aztán, amit ők nagy fokú diverzitásnak neveznek, az valójában gyors alkalmazkodási verseny is lehet. Ami meg gyorsan készül, abban sok hiba is lehet. -
#5200 "A Pachy és a sauropodák haldokoltak/haltak ki és a Hadrok no meg a ceratopsidák gyarapodtak."
Pont erre gondoltam, mint félrefordításra:) -
W B #5199 Szerintem épp fordítva van.
A Pachy és a sauropodák haldokoltak/haltak ki és a Hadrok no meg a ceratopsidák gyarapodtak. -
#5198 Igazat adok abban,hogy csak az utolsó pár millió évet kellene vizsgálni.De arról csak nagyon kevés információnk van-gyakorlatilag van a Hell Creek, és ennyi.
Egyébként a cikket illetően a szokásos félrefordításra tippelek. -
W B #5197 De könyörgöm! A pachycephalosauriák kihaltak még a nagy kihalás előtt!
Hány krétakori sauropoda volt? Titanosaurus?
Ez valami vicc ez a tanulmány. Utolsó pár millió évet kéne vizsgálni és nem az utolsó 20 milliót. -
polarka #5196 TED, Jack Horner: Shape-shifting dinosaurs