5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
polarka #5195 origo: Nem haldokoltak a dinók a kihalásuk előtt -
W B #5194 Van a T-rexnél nagyobb harapású más theropoda? Tengeri hüllőknél tudtommal az X-Predator (van már rendes neve?) erősebbet harapott. -
#5193 hát kb -
W B #5192 A T-rex harapási ereje maximálisan úgy durván 5,7 tonna volt? -
Vrahno #5191 Ráadásul már évtizedek óta old news.
Viszont affene. Én is barnában képzeltem el a Microraptort. Nehéz lesz áttérnem a csillámló feketére. -
W B #5190 Cikk író is le van maradva a korral. Abszolut nem újdonság nekünk a tollas dínó cucc. -
#5189 Színváltós dinoszauruszt rekonstruáltak -
#5188 Itt lehet megnézni,hogy hol megvehető. -
#5187 3000 HUF. -
Vrahno #5186 Mennyibe is kerül eme könyv? -
#5185 Okés köszi :)
Tervben van a könyv megvétele mint mondtam, de most elment minden pénzem a gyönyörűséges Elemző földtan, illetve Szerkezetföldtan jegyzetekre :D -
#5184 voltam -
#5183 Szólj, és aláírathatom:)Szerintem csak bekopogsz Attilához, és ő aláírja.Tibit nehezebb lesz kicsit elővadászni,de lehet.Egyébként, ha jól emlékszem,három hete volt a bemutató, amin ott volt. -
#5182 Na én idáig még nem jutottam el :)
A könyv jelengleg tervben van, dedikálásra nem is gondoltam :D -
#5181 Én is ismerem a kedves Pecsics urat. Nekem meg is van a könyv az aláírásával. Meg persze az Attiláéval is:) -
#5180 Ha Szeged nem jó, akko BP-n tutira kapható a Természettudományi Múzeumban, meg talán a MÁFI-ban is, bár ez utóbbi nem biztos. -
Vrahno #5179 Fenomenális. Épp a napokban gondolkodtam azon, hogy de kéne egy ilyen könyv. Úgyis mindenem kiolvastam. Csak hogy szerezzem meg... -
#5178 Ez jó könyv nagyon, az illusztrációk is szépek. Ismerem a srácot aki csinálta, nagyon ügyes. Ez is az ő munkája, a hamarosan mejelenő Főzy, Szente Ősmaradványok könyvben lesz majd :) /de ez még nem hivatalos szóval.../ -
#5177 Bolha -
#5176 Dinoszauruszok Magyarországon -
#5175 #5167-fáradt vizsgázó egyetemista vagyok.Greg Ericksonra gondoltam(mondjuk Larry Wittmer is gyakran foglalkozik harapásmechanizmusokkal...(sorry) -
#5174 Bocs a link miatt,de ha a 2011 március 23-ai bejegyzéshez tekertek,meg fogjátok látni. -
#5173 A nagy ragadozó dinoszauruszok hosszát a comcsont alapján szokták számítani(már ha megvan,persze). A Giganotosaurusra így kapták a kb 14-15 méteres hosszúságot. A Spinosaurust csak töredékes maradványok alapján ismerjük jelenleg(fujj,fujj második világháború), ezért ugrálnak ennyire a becslések.
A Tyrannosaurus rexre tudományos oldalakon-pl: a Berkeley honlapján is-nem találtam 43 lábnál nagyobb hosszúságot. Ugyanakkor 1: nem lehet kizárni, hogy találnak még nagyobb T.rexet;2:talán tudok egy megoldást a 14 m-es T.rexre. A tyrannosaurusoknál ha hiányos a csontváz,akkor általában a mellső végtag nincs meg, illetve a farokból hiányzik valamennyi. A múzeumokba régen nem volt szokás csonka dinoszauruszokat tenni(például fej nélkülieket:)), ezért a hiányzó részeket "pótolták". Ahogy azzal szerintem itt mindenki tisztában van, régen úgy gondolták, hogy a dinoszauruszok hüllőszerűbb arányokkal rendelkeztek, a farkukat a földön húzták satöbbi.Ennek eredményeképp szerencsétlen rex több farokcsigolyát kapott,mint amennyi volt neki. Így kijött a rekonstrukció akár 15 méterre, vagy még hosszabbra is. Majd mikor dinoszauruszaink nem voltak már többé egyszerű hüllők, a rekonstrukciókat szétszedték és a megfelelő testtartásban újra összerakták.
A régi rekonstrukcióra példa Lambrecht Kálmán Az ősállatok című könyvében van példa.De itt van egy link:hosszú-régi. Az "új" módira is láttam képet valahol.
Így változtak a rekonstrukciók az idők során: rekonstrukció -
#5172 Attól még kellene az a lábszár:D -
W B #5171 Lábszárat példának hoztam fel.
Hasonló módszerrel számolták ki a Sarcosuchus hosszát is. Kivételes két órás (reklámokkal egyűti)national geographic műsor volt erről. Csak itt a viszonyszámot a koponya hosszra és a ma élő fajok alapján alkották meg. -
#5170 Kéne egy lábszár :D -
W B #5169 T-rexből több tucat teljes vagy majdnem teljes csontváz van. (aszem 20 db körül) Ezekből tudsz csinálni egy állandó viszony számot. Pl. a lábszár csontra hasonló korú egyedeknél. Szóval ha találsz egy rex lábszárat, és használod eme számot (lábszár hossz aránylik a testhosszhoz) és meg tudod milyen hosszú volt a példány. Hasonló a helyzet a 15m-rel. Nem tekintik hivatalosnak, mivel nem teljes a csontváz.
Ellendben a Spinosaurusból nincs teljes csontváz se! És így becsülik akár 20 méteresre is, holott biztosan 12m volt a lény. Viszont a 15-18 métert szokták hangoztatni, mint az állat testhossza.
Magyarán, senki nem szól, hogy a Spinot túl becsülik mindig. Míg a T-rex 15m-res hosszát azért nem hangoztatják mert "hiányosak a leletek". De könyörgöm, van alap miből lehet biztosan becsülni, míg a Spinonál nincs! (max rokon fajok)
szal a régészet egy ocsmány színjátéka ez. sajnos.
-
#5168 Megalodon -
#5167 Ha jól rémlik,akkor hőn szeretett rexünk csak maximum 13 méter hosszú volt.(Sue ugye a legnagyobb, és ő csontvázként 12,8 m hosszú.)
A Carcharodon(Carcharochles) megalodon-nos a cápák gyengén harapnak.A nagy fehér cápa például csak 70 kg/cm2 erővel harap(natgeo channelen volt,az állatok harapási erejét mérték [Laurence Witmert biztos ismeritek]). A cápák koponyája nem egy egységként működik harapás közben, ha túl erős lenne, a rugalmasság ellenére egyszerűen szétesne. Ezt is kompenzálandó rengeteg foguk van-azokon eloszlik az erő. Ellenben a cápáknak megvan az az előnye, hogy "nekiúszásból" ronthatnak neki a zsákmánynak, ami a megalodon 40 tonnásra becsült tömegével kombinálva(lendület egyenlő tömegszer sebesség)...Nos igen, eltrafál egy kamion a vízben. -
Vrahno #5166 Spinosaurusra olvastam már 17-18 métert is. Becslés szinten. -
W B #5165 Suchomimusnál nem lehetett nagyobb a Spino. 12-13m a biztos testméret maximálisan. T-rex esetében 15, de az átlag ugye a 12-13m.
A T-rex csak a második legerősebb harapású őslény, az első a Megalodon, ami ugye egy cápa volt. A tyrannosauriák lényegesebben erősebbet haraptak, mint ugyan akkora másmilyen ragadozó dinosaurus.
Vagy már megdőlt? -
garex #5164 az a legalsó kép sokkoló, meglepődtem hogy mennyivel nagyobb a Rex kponyája, kíváncsi lennék a súlyukra is... -
Vrahno #5163 Az ott egy Suchomimus koponya, nem? -
#5162 1,5 m vs 1,75 m
korrektnek tűnik -
W B #5161
Ez lenne a reális T-rex Spino koponya arány? -
W B #5160 Ja, szal az országnak is csak része... kár.
Jó lenne valami rendszerezett oldal a magyar őslényekről. -
#5159 pontosan, a linken csak az iharkúti dögök vannak, nem az összes kárpát-medencei faj. -
#5158 De Magyarosaurust úgy tudom nem találtak a Bakonyban,csak Erdélyben. -
W B #5157 Na azé:p
Több éve néztem az oldalt és furcsa volt, hogy több új felfedezett faj nincs ottan.
Ki kér sült Oviraptort? -
#5156 Ami azt illeti,azt hiszem 2007 óta nem volt frissítve.