5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • polarka
    origo: Nem haldokoltak a dinók a kihalásuk előtt
  • W B
    Van a T-rexnél nagyobb harapású más theropoda? Tengeri hüllőknél tudtommal az X-Predator (van már rendes neve?) erősebbet harapott.
  • szabod
    hát kb
  • W B
    A T-rex harapási ereje maximálisan úgy durván 5,7 tonna volt?
  • Vrahno
    Ráadásul már évtizedek óta old news.

Viszont affene. Én is barnában képzeltem el a Microraptort. Nehéz lesz áttérnem a csillámló feketére.
  • W B
    Cikk író is le van maradva a korral. Abszolut nem újdonság nekünk a tollas dínó cucc.
  • wantonly
    Színváltós dinoszauruszt rekonstruáltak
  • m18
    Itt lehet megnézni,hogy hol megvehető.
  • m18
    3000 HUF.
  • Vrahno
    Mennyibe is kerül eme könyv?
  • szabod
    Okés köszi :)
    Tervben van a könyv megvétele mint mondtam, de most elment minden pénzem a gyönyörűséges Elemző földtan, illetve Szerkezetföldtan jegyzetekre :D
  • m18
    voltam
  • m18
    Szólj, és aláírathatom:)Szerintem csak bekopogsz Attilához, és ő aláírja.Tibit nehezebb lesz kicsit elővadászni,de lehet.Egyébként, ha jól emlékszem,három hete volt a bemutató, amin ott volt.
  • szabod
    Na én idáig még nem jutottam el :)
    A könyv jelengleg tervben van, dedikálásra nem is gondoltam :D
  • m18
    Én is ismerem a kedves Pecsics urat. Nekem meg is van a könyv az aláírásával. Meg persze az Attiláéval is:)
  • szabod
    Ha Szeged nem jó, akko BP-n tutira kapható a Természettudományi Múzeumban, meg talán a MÁFI-ban is, bár ez utóbbi nem biztos.
  • Vrahno
    Fenomenális. Épp a napokban gondolkodtam azon, hogy de kéne egy ilyen könyv. Úgyis mindenem kiolvastam. Csak hogy szerezzem meg...
  • szabod
    Ez jó könyv nagyon, az illusztrációk is szépek. Ismerem a srácot aki csinálta, nagyon ügyes. Ez is az ő munkája, a hamarosan mejelenő Főzy, Szente Ősmaradványok könyvben lesz majd :) /de ez még nem hivatalos szóval.../
  • m18
    Bolha
  • m18
    Dinoszauruszok Magyarországon
  • m18
    #5167-fáradt vizsgázó egyetemista vagyok.Greg Ericksonra gondoltam(mondjuk Larry Wittmer is gyakran foglalkozik harapásmechanizmusokkal...(sorry)
  • m18
    Bocs a link miatt,de ha a 2011 március 23-ai bejegyzéshez tekertek,meg fogjátok látni.
  • m18
    A nagy ragadozó dinoszauruszok hosszát a comcsont alapján szokták számítani(már ha megvan,persze). A Giganotosaurusra így kapták a kb 14-15 méteres hosszúságot. A Spinosaurust csak töredékes maradványok alapján ismerjük jelenleg(fujj,fujj második világháború), ezért ugrálnak ennyire a becslések.
    A Tyrannosaurus rexre tudományos oldalakon-pl: a Berkeley honlapján is-nem találtam 43 lábnál nagyobb hosszúságot. Ugyanakkor 1: nem lehet kizárni, hogy találnak még nagyobb T.rexet;2:talán tudok egy megoldást a 14 m-es T.rexre. A tyrannosaurusoknál ha hiányos a csontváz,akkor általában a mellső végtag nincs meg, illetve a farokból hiányzik valamennyi. A múzeumokba régen nem volt szokás csonka dinoszauruszokat tenni(például fej nélkülieket:)), ezért a hiányzó részeket "pótolták". Ahogy azzal szerintem itt mindenki tisztában van, régen úgy gondolták, hogy a dinoszauruszok hüllőszerűbb arányokkal rendelkeztek, a farkukat a földön húzták satöbbi.Ennek eredményeképp szerencsétlen rex több farokcsigolyát kapott,mint amennyi volt neki. Így kijött a rekonstrukció akár 15 méterre, vagy még hosszabbra is. Majd mikor dinoszauruszaink nem voltak már többé egyszerű hüllők, a rekonstrukciókat szétszedték és a megfelelő testtartásban újra összerakták.
    A régi rekonstrukcióra példa Lambrecht Kálmán Az ősállatok című könyvében van példa.De itt van egy link:hosszú-régi. Az "új" módira is láttam képet valahol.
    Így változtak a rekonstrukciók az idők során: rekonstrukció
  • m18
    Attól még kellene az a lábszár:D
  • W B
    Lábszárat példának hoztam fel.
    Hasonló módszerrel számolták ki a Sarcosuchus hosszát is. Kivételes két órás (reklámokkal egyűti)national geographic műsor volt erről. Csak itt a viszonyszámot a koponya hosszra és a ma élő fajok alapján alkották meg.
  • m18
    Kéne egy lábszár :D
  • W B
    T-rexből több tucat teljes vagy majdnem teljes csontváz van. (aszem 20 db körül) Ezekből tudsz csinálni egy állandó viszony számot. Pl. a lábszár csontra hasonló korú egyedeknél. Szóval ha találsz egy rex lábszárat, és használod eme számot (lábszár hossz aránylik a testhosszhoz) és meg tudod milyen hosszú volt a példány. Hasonló a helyzet a 15m-rel. Nem tekintik hivatalosnak, mivel nem teljes a csontváz.
    Ellendben a Spinosaurusból nincs teljes csontváz se! És így becsülik akár 20 méteresre is, holott biztosan 12m volt a lény. Viszont a 15-18 métert szokták hangoztatni, mint az állat testhossza.

Magyarán, senki nem szól, hogy a Spinot túl becsülik mindig. Míg a T-rex 15m-res hosszát azért nem hangoztatják mert "hiányosak a leletek". De könyörgöm, van alap miből lehet biztosan becsülni, míg a Spinonál nincs! (max rokon fajok)

szal a régészet egy ocsmány színjátéka ez. sajnos.

• szabod
    Megalodon
  • m18
    Ha jól rémlik,akkor hőn szeretett rexünk csak maximum 13 méter hosszú volt.(Sue ugye a legnagyobb, és ő csontvázként 12,8 m hosszú.)
    A Carcharodon(Carcharochles) megalodon-nos a cápák gyengén harapnak.A nagy fehér cápa például csak 70 kg/cm2 erővel harap(natgeo channelen volt,az állatok harapási erejét mérték [Laurence Witmert biztos ismeritek]). A cápák koponyája nem egy egységként működik harapás közben, ha túl erős lenne, a rugalmasság ellenére egyszerűen szétesne. Ezt is kompenzálandó rengeteg foguk van-azokon eloszlik az erő. Ellenben a cápáknak megvan az az előnye, hogy "nekiúszásból" ronthatnak neki a zsákmánynak, ami a megalodon 40 tonnásra becsült tömegével kombinálva(lendület egyenlő tömegszer sebesség)...Nos igen, eltrafál egy kamion a vízben.
  • Vrahno
    Spinosaurusra olvastam már 17-18 métert is. Becslés szinten.
  • W B
    Suchomimusnál nem lehetett nagyobb a Spino. 12-13m a biztos testméret maximálisan. T-rex esetében 15, de az átlag ugye a 12-13m.
    A T-rex csak a második legerősebb harapású őslény, az első a Megalodon, ami ugye egy cápa volt. A tyrannosauriák lényegesebben erősebbet haraptak, mint ugyan akkora másmilyen ragadozó dinosaurus.

Vagy már megdőlt?
  • garex
    az a legalsó kép sokkoló, meglepődtem hogy mennyivel nagyobb a Rex kponyája, kíváncsi lennék a súlyukra is...
  • Vrahno
    Az ott egy Suchomimus koponya, nem?
  • szabod
    1,5 m vs 1,75 m
    korrektnek tűnik
  • W B

Ez lenne a reális T-rex Spino koponya arány?
  • W B
    Ja, szal az országnak is csak része... kár.
    Jó lenne valami rendszerezett oldal a magyar őslényekről.
  • szabod
    pontosan, a linken csak az iharkúti dögök vannak, nem az összes kárpát-medencei faj.
  • Jrex
    De Magyarosaurust úgy tudom nem találtak a Bakonyban,csak Erdélyben.
  • W B
    Na azé:p
    Több éve néztem az oldalt és furcsa volt, hogy több új felfedezett faj nincs ottan.

Ki kér sült Oviraptort?
  • m18
    Ami azt illeti,azt hiszem 2007 óta nem volt frissítve.