5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
W B #5075 Ja igen, a könyv képei érdekes, mért csináltak ilyet? Nem akartak fizetni művészeknek, hogy használhassák a képeiket? -
W B #5074 Én csak úgy firkálgatni szoktam, ami meg úgy ahogy kinéz valahogy azt javítgatom és ki is színezem. De pl. Az oviraptornál ismét elrontottam mint sok más rajzomnál hogy ülve kellene lennie... de el rontottam a test és a láb arányokat ezért ilyen... fura.
Gépen van még pár unalom rajz, persze anatómiailag elég hibásak...
Hesperonis
Raptor vs Xenoraptor
Röstellem, de a Székely zászlót kegyetlenül elbasztam :(
Kis T-rex
Gorgonopsid vagy hogy írjuk...
Microceratops
Lehet, hogy a többi képet is linkben kellet volna? Ámmeg itt a lábát nagyon elrontottam.
-
Vrahno #5073 Azokból a "modern" képekből is szkennelhetek, csak nem akarom agyonhajtogatni a könyvet. Még olyan új és szép. -
Vrahno #5072 Megpróbálhatom...
Itt is van. Egymás mellé állítottam az eredetit az újjal. Értelemszerűen az a régi, ami pikkelyes és magyar szöveg van körülötte. :P
Látom, azért a Compsognathusra szerkesztettek még egy pár ujjat, de sajnos mind neki, mind a Velociraptornak rossz irányba fordulnak a kezei, de eleve az is baj, hogy a Velocinak látszik a keze, mert a valóságban félig tollak fedték azt is. A fejének sem kéne pikkelyesnek lennie, max. az orra csúcsának.
Amúgy maga a könyv rendben van, kissé unalmas tud lenni és nyers megfogalmazású, de érdekes. Nem is igazán a dinókról szól, hanem arról, hogy melyikek voltak a legfontosabb felfedezések a 19. század elejétől egészen 2009-ig, és hogy kik tették ezeket a felfedezéseket.
Szerintem lehetne benne több kép a paleontológia őskorából, amikor még fingjuk sem volt, hogy az állatok hogy nézhettek ki, és ilyen nyomira rajzolták őket. Azokat úgy szeretem nézni, de sajna ezekből csak kevés van a könyvben.
A rajzaidról meg... nos, az az Oviraptor-féle egészen tetszik! Én nagyon kínlódom, ha olyat akarok rajzolni, mert mindig vagy egy papagáj, vagy egy pulyka lesz belőle, vagy valami torz rajzfilmfigura.
Ha sikerül felkutatnom az én sulis firkáimat, talán én is közzé teszem, hogy dicsekedhessek itt. Csak nem nagyon van kedvem azokhoz a füzetekhez nyúlni. -
W B #5071 Tudsz be szkennelt képeket mutatni?
Én meg mutatok két iskolai unalom rajzot. Tudom anatómiailag nagyon helytelenek.
Mellesleg még rajzolni se tudok igazából :p -
Vrahno #5070 Végre eljutott hozzám a könyv, amit Angliából rendeltem. Annyira idegesítő, hogy a mi kis országunkban nem találok semmi valamirevaló dinós könyvet, csak elavultakat vagy dedósoknak valót, ezért mindent külföldről kell hozatnom. Még jó, hogy értek angolul.
De nem ez a lényeg. Egy elég bizarr jelenséggel találtam szemben magam. A könyvben ugyanazok az elavult képek vannak, mint a régi, '90-es évekbeli könyvekben, csak tollakat szerkesztettek néhányukra. Nagyon bizarr gyermekkorom pikkelyes Velociraptorát bundában látni. :/ Sajnos azt is rosszul oldották meg, és a képek egyéb anatómiai hiányosságait sem javították ki. Ami fura, mert rengeteg tök modern, pontos kép is van a könyvben. -
W B #5069 Ötletes :p -
Vrahno #5068 Vázlatok egy újabb történetről, ami kimaradt a Dinosaur Revolution-ből.
A címe: A Vörös Báró.
A cselekmény: Egy német Dorynathus egy angol Dimorphodonnal folytat légi harcot az első világháború repülőgépes ütközeteinek mintájára, aztán a tengerbe zuhannak, és ott folytatják a küzdelmet. És persze a német pteroszaurusz vörös színű, mint a Báró gépe.
Bazz, ezek az ötletek... -
Vrahno #5067 A T. rexek elég gyakran futnak össze a popkultúra szereplőivel.
Bizonyos tekintetekben a T. rex olyan, mint egy jó képregény- és filmsztár: nem kell jogdíjat fizetni érte, mindenki ismeri, és a kinézete eleve adott, ezért nem kell egy művészt lefizetni, hogy megtervezze a külsejét. -
W B #5066 Maradok jó véres AvP-nél :p nincs annál jobb mikor végi nézed ahogy egy predator szerencsétlenkedik egy T-rexel (jah volt a könyvekben t-rex XD) -
Vrahno #5065 Ha időben rájössz, hogy álmodsz, még sikerülhet is. Én egyszer így menekültem meg egy óriás hernyó elől. Aztán teremtettem két Coelophysist, csak úgy poénból.
Akkor volt még olyan, hogy a JP-s raptorok kergetnek, és átkaparnak az ajtón. Egy másik álomban pedig kibékültünk négy raptorral (pl. engedték, hogy simogassam a tollas fejüket), és aztán emberruhába bújtak, és megalakult belőlük a Beatles együttes.
Ezen kívül többször álmodom azt, hogy a JP filmet nézem, de nem olyan, mint a valóságban, hanem egy brutális, kaszabolós terror-horror rémfilm. -
W B #5064 Ez volt a legösszefüggőbb? Ejha XD
Őslények terén nekem csak egy kiemelkedő rém álmom volt.... Nagy erdei tisztás közepén feléd rohan két Carnotaurus... éld túl :p -
Vrahno #5063 Egyébként én meg pont egy T. rex támadásról álmodtam. Valahogy bekerültem egy filmbe, és míg az állat valami épületbe tört be, én azon merengtem, hogy a bőre kibírná-e a valóságban, hogy éles törmeléknek löki magát.
Aztán rátámadt apukámra, de én tudtam, hogy a film végén megmenekül, ezért nem aggódtam nagyon. Végül úgy győzték le a rexet, hogy vizet pumpáltak a tüdejébe, aztán az InGen elszállította. Aztán rám jött a hasfájás, ezért a WC-be rohantam.
Hosszú ideje így is ez volt az egyik legösszefüggőbb álmom. -
W B #5062 Szerezzünk már egy T-rexet és ereszük ki Budapestre! -
Vrahno #5061 Így jár az, aki mozifilmekből szerzi a tudományos ismereteit. -
W B #5060 Mikor elvben jobb látása volt mint a sasnak és e mellé jó szaglás is jár... -
Vrahno #5059 Kivéve ha mondjuk nincs más, vagy könnyű falatot lát bennünk. Főleg ha valaki ledermed előtte, mert azt hiszi, hogy csak a mozgást látja. -
W B #5058 Akkor még mindig gyorsabb mint egy ember. Más kérdés hogy a filmektől eltérően valóságban nem nagyon érdekelné egy ember nagyságú préda. -
Vrahno #5057 A lenti cikk szerint az új adatok a 16-40 km/h tartományban mozognak.
Az tényleg nem valami lassú. De kisebb korában még ennél is gyorsabb lehetett. -
W B #5056 Mit érdekel téged egy T-rex "popsija"? Szemrevaló... o.O
Gyengében futott... Ez most mit jelent? Valaki szerint 25 km/h más szerint 50 km/h -ra volt képes. -
Vrahno #5055 Nem volt formás popsijuk, de szemrevaló lábakkal büszkélkedhettek. És gondolom, tán gyengébben futott. -
W B #5054 Ez mit jelent? -
Vrahno #5053 Némi frissítés a Theropoda leletről: valóban jurai, nem pedig krétai, és a Solnhofen-i üledék alatti rétegből került elő.
A T. rexről meg kiderült, hogy a farkához kapcsolódó lábizmai növekedése során zsugorodtak, ellenben a combizmai nagyobbak lehettek, mint hittük. -
Vrahno #5052 Nemtom, tán egy másik állattól származik? Nem nagyon veszem észre, hogy hiányozna a fő attrakcióból, bár csak futólag néztem át.
Amúgy sikerült elkapnom a March of the Dinosaurs, avagy A nagy dinóvándorlás második felét. A képi világ sokkal szebb így TV-s minőségben. Úgy láttam, a szinkron nem az eredeti, angol verzió alapján készült, hanem... ööö, valamelyik másik alapján. Amcsi vagy kanadai? És az egyik jelenetben összekeverték Foltos és Heges nevét. Ha' már erre se tudnak odafigyelni? -
garex #5051 ez egy hülye kérdés lesz, de mi az az alsó állkapocs alatti csont? -
Vrahno #5050 De ott, ill. arrafele. -
W B #5049 Ergó iszap.
Nem ott találták a compit? -
Vrahno #5048 Annyit ír csak, hogy a bajorországi Kelheim város területén találták, ahol az üledék "finom" volt. -
W B #5047 Fejméret alapján fiatal lehet. Szégyen gyalázat, de nekem fel kéne ismernem az üledékeket (remélem egy tanárom se olvassa a fórumot) milyen üledékben találták? Márgában? Akkor elvben ilyen vizes helyen halt meg a "jó madár" -
Vrahno #5046 Mondom, még meresztik rá a szemüket, hogy kitalálják, mi lehet. Egyesek szerint a Compsognathus rokona, mert azt is valahol arrafelé találták. Mások szerint nem is Coelurosauria, aztán felsorolnak egy rakás érvet e mellett, amit a sok szakkifejezés miatt alig értek.
Tollról nem tudok, de valaki a farka körüli vonalakat szőrszerű tollaknak látja. Mint a Psittacosaurusnál. -
W B #5045 Élőben kéne látnom
Tollazatról írnak valamit? Mivel az elülső végtagjai állasa kissé furcsa.
Ez valamiféle Maniraptora? -
Vrahno #5044 Olvastam olyat, hogy 30, de az 50 gyakoribb.
Más: Németországban talált bébi Theropoda. 98%-ban teljes, és bőrlenyomata is van. Állítólag vagy 153 vagy 135 millió éves (nem tudják eldönteni, hogy melyik helyes, melyik elírás). Nem tudják azt se, hogy milyen fajta, de vagy Coelurosauria vagy egy primitívebb Theropoda. Még nem írták le tudományosan, csak tegnap tették közzé a felfedezését.
Nagyobb felbontású kép itt. -
W B #5043 Aha... akkor megint jön majd a 90 tonnás Brachiosaurus
Jelenleg elvben 60 tonnás nem? -
Vrahno #5042 Olyasmit ír, hogy az eddigi számításokat lekicsinyített csontvázmásolatokon végezték, és aztán felnagyították, de ha valami hiba volt a számításban, akkor az is felnagyult.
Most azt csinálták, hogy igazi, rendes méretű csontokat tapogattak le, és úgy rakodták rá az izmokat meg más cuccokat. Ezek szerint a csontozat üregeit is biztos beleszámolták, de az egyéb, puha szövetű légzsákokat nem biztos.
Ámde! Azt is írja, hogy a 9 tonnás eredmény egy vézna felépítésű rex alapján készült, vagyis a rendesen étkezők ennél is nehezebbek lehettek. -
W B #5041 Aha... eddig meg arról volt szó hogy könnyebbek mint hittük...
Szal most megint nem számolták bele a könnyített csontozatot és a légzsákokat? -
Vrahno #5040 A March of the Dinosaurs-t úgy látom, e héten is adják. Ezt már talán meg is tudom nézni. -
Vrahno #5039 A Planet Dinosaur 5. része elég kiváló lett. Még mindig irritált a rezgő kamera meg a felgyorsított mozgás, de egyebek felől a képi világ nagyon szép volt. A hátterek nem voltak túl élethűek, inkább festményszerűek -- egészen szürreális volt, de tetszett.
Dél-Amerika és Afrika óriás Sauropoda-Theropoda kapcsolatairól volt szó. Az előbbi helyen Argentinosaurus és Mapusaurus, az utóbbin Paralititan és Carcharodontosaurus meg Sarcosuchus. A mellékszereplők óriás pteroszauruszok, Ouranosaurusok, valamilyen kis Ornithopodák, sima krokodilok és Skorpiovenatorok voltak.
Mint mindig, most is bemutattak pár új felfedezést, amiről nem hallottam korábban: például, hogy egyetlen Argentinosaurus lábnyom akkora iszapgödröt hozott létre, hogy 18 kisebb állat fulladt bele egyszerre. Aztán itt van egy kábé 70 tonnás Argentinosaurus ehető részeinek felsorolása:
- 11 t csont
- 3,5 t vér
- 4 t bőr
- 15 t háj
- 39 t hús
Közben gyorsított felvételen mutatták, ahogy a teljes patagóniai dögevő sereglet lecsupaszít egy Argentinosaurus tetemet. Ezt is elég jól megoldották, olyan volt, mintha igazi felvételt néznék.
Más érdekesség: akárcsak a Dinosaur Revolution, ez a műsor is egy az egyben leutánozta a híres harcot, ami a Kruger Nemzeti Parkban történt oroszlánok, bivalyok és krokodilok között. Csak itt épp egy Carcharodontosaurus kapott össze egy Sarcosuchusszal egy fiatal Paralititanon. És bár összevissza tépik a ragadozók, az mégis túlélte (akár a bivalyborjú az eredeti videón)!
Még a Mapusaurusok vadászstratégiájáról és az Argentinosaurusok fészkelési és evési szokásairól beszéltek. Azt állítják, a Mapusaurusok nem arra mentek, hogy leterítsék a Sauropodákat, hanem csak kitéptek belőlük darabokat, és életben hagyták, hogy csak lassan, folyamatosan egyék meg. Elég kegyetlen. Az egyik Mapusaurust alaposan szét is tapossa egy Sauropoda.
Az Argentinosaurus bébik nagyon, öhh, "ennivalók" voltak. A pteroszauruszok és Skorpiovenatorok alaposan fel is zabálták őket. Azt nem értem, hogy az egyik pteroszaurusz mit ügyetlenkedett az elején -- folyton mellécsípett a csőrével, aztán meg mikor elkapta a bébit, leejtette. Ez a rész is a Dinosaur Revolution-ra emlékeztetett.
Hát, azt kell mondjam, ez jó rész volt, bár még nem olvastam szakértői kritikát, így nem tudom, volt-e benne valami ordítóan tudománytalan marhaság.
Lehet, hogy csak azért tetszett ennyire, mert eleve kissé lelkes állapotban voltam, hogy végre megjöttek a Walking with Beasts és Walking with Monsters DVD-im, amiket nemrég rendeltem. Persze angolok, mert magyarul sehogy sem akarták kiadni őket. Gondolom, az a maroknyi ember, akit érdekeltek volna, nem nyújtanak elegendően nagy felvásárlópiacot. -
Vrahno #5038 A T. rex nehezebb, mint hittük?
Aki nem ért angolul, vagy nem akarja átolvasni: számítógéppel lemodellezték a híres T. rexet, Sue-t, hogy pontosabb becsléseket kapjanak a tömegéről, és az eredmény 9 tonna lett, jó 30%-kal több, mint amit eddig hittek. Azt is megállapították, hogy évente kb. 1,9 tonnányi táplálékot vett magához, amíg felnőtt nem lett.
És Sue még csak nem is a legnagyobb ismert T. rex lelet. -
Vrahno #5037 A Planet Dinosaur eheti részében lesz: Argentinosaurusra vadászó Mapusaurus, Sauropodákra támadó Sarcosuchus és valami fészekrabló Abelosaurida.
És a jövő heti (utolsó) részben: Hatzegopteryx, Magyarosaurus (jé!), Nothronychus, és a kihalás. Aztán az előzetesek alapján még lesz egy Gigantoraptoros jelenet is, ahogy két ragadozóval küzd.
Kíváncsi vagyok, a "magyar" szót sikerül-e az angol narrátornak kiejtenie, mert pár állat nevével meggyűlt a baja, pl. a Daspletosaurusból Deszplatoszaurusz lett, az Epidexipteryxből Epidexipteriszk, a Troodonból Trúdon, a Sinraptorból (amit angolul Szájnraptornak kéne ejteni) Szinraptor. -
Vrahno #5036 1. Ez még mindig elég önkényes dolog. Mindenki kedve szerint nevezze annak, aminek akarja. A tudósok se tudnak dűlőre jutni.
2. Már nincs rá bizonyíték, mer' a korábbiakat átértékelték. Találtak egy lábnyomsort, ahol két raptor egymás mellett megy, szóval esetleg párban éltek, de ezen kívül semmit se tudni.