5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
  • W B
    ŐŐŐŐ Akkor: Tarbosaurus az nem Tyrannosaurus batar?
    Ill akkor a Deinonychusok sem falkában éltek?
  • Vrahno
    Amit el tudok képzelni, hogy hátha a növényevők csak vándoroltak, ezért a többségük tovább állt, míg a ragadozók ott maradtak megenni az elejtett példányokat, de ez is valami csoportos létet sejtet. Bár kooperált vadászatra talán nem tökéletes bizonyíték.

A Planet Dinosaur-ban pl. alkalomszerűen összeállt, de komoly stratégiát nélkülöző csapatként mutatják be a Tyrannosauridákat, akik csak vadászat közben működnek együtt, de egyébként külön élnek, és nem egyszerre esznek, hanem kivárják a sorukat.

Egy másik lehetőség, hogy ez is olyan eset, mint a Tenontosaurus körül talált Deinonychusoké. Korábban falkának nézték őket, akik együtt terítették le a prédát, de ma már elvetették ezt az ötletet, és azt mondják, azért volt ott annyi Deinonychus maradvány, mert összevesztek a dögön, és megölték egymást. Csak rajtuk találtak harapásnyomokat, a Tarbosaurusokon meg nem tudom, találtak-e. És egyébként is nehezen elképzelhető, hogy ezek a nagyvadak ilyen könnyen egymásnak estek volna (szerintem inkább megfélemlítették egymást, mert a harc nem mehetett olyan könnyen nekik, mint a könnyed felépítésű Deinonychusoknak), szóval ezt a lehetőséget el is vetném.
  • W B
    Végül is, én is a csoportos elméletet támogatom.
    De ama terület mi lehet még? hogy kevés növény evő csontot találtak
  • Vrahno
    Nem ehhez kapcsolódik, de az imént olvastam, hogy Phil Currie vizsgálgatta a Tyrannosaurus-félék bőrlenyomatát, és állítólag arra jutott, hogy a felnőttek tényleg nem voltak pikkelyesek (legalább is azokon a részeken, amikről maradt lenyomat), hanem az orrszarvúkéhoz hasonló bőrük volt. Vagyis vastag, de egybefüggő, nem pikkelyes.

Emellett újabb érvet hozott fel a mellett, hogy csoportosan vadászhattak. Mégpedig azt, hogy az egyik lelőhelyen rengeteg Tarbosaurust fedeztek fel, de növényevőkből keveset, azonban az ott talált lábnyomok szerint a növényevőkből volt több. A növényevő fosszíliák hiányát azzal magyarázza, hogy a ragadozók egyszerűen felfalták a teljes testüket, és az ilyesmi inkább az együtt élő ragadozókra jellemző, míg a magányosan élők hagynak maradékot. Az együttműködésük szintjét a komodói sárkányoké és az oroszlánoké közé helyezi.

Nem tudom, hogy gondolt-e más magyarázatra, de talán nem is, mert annyira rá van izgulva erre a csoportos nagyragadozók ügyre.
  • Vrahno
    Aha. Még nem írták le rendesen a leletet, szóval senki sem tudja, hogy pontosan mi az. Eleinte például Theropodának vélték, fél évtizeddel rá Sauropodának, de még egy évtizedig kellett várni, hogy ezt valaki le írja egy tudományos szövegben.

Most az a felkapott pletyka, hogy hátha csak nagy fadarabok azok a bizonyos csontok, mivel a leletről csak pár rajz készült, és az igazikhoz nincs sokaknak hozzáférésük.
  • W B
    Ez, most komoly?
  • Vrahno
    Én annyit tudok róla, hogy állítólag nem tudják eldönteni, hogy egy óriási Sauropoda-e, vagy csak egy nagy, megkövesedett fa.
  • W B
    Elvben az argentinosaurus nagyobb
  • garex
    a Bruhathkayosaurus-ról lehet vmit tudni? mert még régebben azt olvastam róla, hogy a legnehezebb dinosaurus, de most nem találok róla semmi normálisat.
  • garex
    az emberi hülyeség határtalan -.- gyakori kérdések
  • W B
    Inkább alszok szerintem :p
  • Vrahno
    Én fenn leszek, de egyetemen.

Oda is csak hétvégén járok, és akkor adják ezt. Ismétlést meg mikor még aludnék.

Miért nem pár órával később vetítik?
  • W B
    Fel kéne kelni addigra :S
  • garex
    Szombaton és vasárnap lesz a Spektrumon a March of the dinosaurs link
  • Vrahno
    Planet Dinosaur 4. rész, vélemények:

Most a késő jura kori ragadozókról volt szó (mint mindig, a növényevők megint csak mellékszereplők), egész pontosan az Allosaurusról Észak-Amerikából és az európai Predator X-ről, ami egy még rendes név nélküli óriás pliosaurida (15 m-es!).

Kissé unalmas epizód volt. A két állat vadászata között variáltak, néha mindenféle átmenet nélkül váltottak át Európa óceánjából Amerika síkságára, ami zavaró volt. De ami a leginkább volt zavaró, az már megint a kamerakezelés meg az állatok mozgásának felgyorsítása. Ez eddig is idegesített, de ez az epizód különösen felhúzott. Miért kell azt a virtuális kamerát úgy rángatni, mint egy idegbajos?! K*rvára nem lehetett követni a jeleneteket normálisan, mert minden ide-oda cikázott, ráadásul úgy, hogy megint alig volt elmosódás a képkockák közt, vagyis az egész jelenet úgy nézett ki, mint egy stop-motion videó, amit egy zötykölődő kocsiban vettek fel.

Azon kívül az állatok is olyan gyorsan mozogtak, mintha kétszeres sebességgel nézném az adást. Miért kell ez? Egyáltalán nem kellemes a szemnek látni, ahogy 5-10 méteres állatok úgy röpdösnek össze-vissza, mintha egy homokozóban játszó gyerek által hajigált játékok lennének.

Meg volt egy jelenet, amikor a Predator X elúszott a kamera fölött, és akkor átment lassított felvételbe. De minek? Csak az állat mellét lehetett látni, minek ezt lelassítani? A másik enyhén zavaró rész egy irdatlanul hosszan elnyújtott, "feszültség-teli" jelenet volt, amikor egy Camptosaurus arra várt, hogy előbukkanjon az őt becserkésző Allosaurus. Csakhogy a poént eleve lelőtték, mert nyilvánvaló volt, hogy az a másik állat igazából csak egy másik Camptosaurus. De aztán az Allosaurus váratlanul mégis előjött, úgyhogy legalább volt valami tényleg izgalmas dolog a jelenetben.

Ha a mozgástól eltekintünk, kinézetre az animáció szerintem az átlagnál jobb volt. A tengeres részekben a felszín fölötti jelenetek kimondottan élethűek lettek, és tetszett, ahogy az amcsi pusztákon minden olyan porosan nézett ki. Még a Stegosaurus pikkelyei közti port is lehetett látni.

Akkor a tudományos rész: megvoltak az átlagos bakik. Például a Stegosaurusról lemaradt a torokpáncélzat, és öt karma volt az elülső lábán, holott csak háromnak kellett volna lennie. Szintúgy a Camptosaurusnak. A Camptosaurus ráadásul oldalirányba rágott, amit tudtommal a koponyaszerkezete nem engedett volna.

Úgy mutatták be ezeket az állatokat, mint akik állandóan együtt élnek, és kölcsönös védelmet nyújtanak egymásnak. Szerencsére ezt alaposan alátámasztották fosszilis bizonyítékokkal, de ugyanakkor úgy mondták ezt el, mintha a két nemzetség tényleg örökösen együtt lett volna, ami szerintem kissé túlzás.

Volt pár újdonság is. Például nem is tudtam, hogy az Allosaurus harapása "csak" olyan erős, mint egy oroszláné. De a legnagyobb meglepetés a Saurophaganax feltűnése volt, amiről fogalmam sem volt, hogy szerepelni fog. Sajnos arról nem ejtettek szót, hogy állítólag ugyanaz, mint az Allosaurus, e helyett külön állatokként kezelték őket. Ez azért is volt furcsa, mert mindkettő ugyanazt az animációs modellt használta, csak az Allosaurus piros, a Saurophanagax meg lila volt.

Emellett azt sem tették szóvá, hogy a plesiosaurusok nem dinoszauruszok, ami talán félrevezethet pár nézőt, akik nem értenek a témához.

Ebben a sorozatban rendkívül sok az irritáló dolog, mint azt már részleteztem. De valahogy nem tudom gyűlölni. Egyfelől tetszik a sok belefektetett kutatómunka, a komolyság és a narrátor tiszteletet kiváltó hangja. Másfelől rengeteg elavult vagy eleve ostobának tartott teóriát mutatnak be, és kihagynak rengetek jót, az alapvető rendezési munka nagyon amatőr szintű, és a sok vérfröcskölés meg felgyorsított harcjelenet pedig annyira giccses, hogy nagyon aláássák a műsor komolyságát. Olyan, mintha egy csapat ökör és egy csapat tisztességes, okos ember dolgozott volna egyszerre a sorozaton.
  • Vrahno
    Elképzelhetőséges, bár én nemigen tudom, pontosan mi alapján nézik külön nemzetségeknek. Valahol mintha a fogak számát olvastam volna, de aztán arra meg azt mondják, hogy növekedés közben az amúgy is változott. De azt tudom, hogy az egyik tudós nagyon erősen ragaszkodik ahhoz, hogy külön állatokról van szó.

És tök nem illik a mostani a témához, de építettem magamnak egy számítógépes Hypsilophodont 3D-ben, hogy animálgassam, és biz' tényleg nehéz munka elérni, hogy normálisan nézzen ki meg mozogjon.
  • W B
    Ha egy ugyan azon idő és lelőhelyről kerültek elő lehet testvérek és lehet valami kis születésbeli rendellenedség ami miatt külön fajnak nézték.
  • Vrahno
    A Wiki ír egy koponyáról meg egy rendes csontvázról (akit Jane-nek neveztek el), de mást nem találok.
  • W B
    A nanotyrannus-T-rex dolog szerintem is fura. Mivel a fiatal rexek nyulánkabbak voltak a felnőtteknél. Mennyi nanotyrannus csontot találtak eddig?
  • Vrahno
    Állítólag találtak egy nagyobb Torosaurust is, de a lyukas dolgon több tudós nem tudja túltenni magát, ezért is van megingóban a teória. Viszont a Nanotyrannus-Tyrannosaurus és a Dracorex-Stygimoloch-Pachycephalosaurus ügy még tudtommal nem dőlt meg. Elméletben ezek is mind ugyanazok az állatok voltak.

Én meg most nézem a Tengeri szörnyek című alkotást Nigel Marven főszereplésével. Fülhallomást új szinkron készült hozzá, mert régebben a TV2 nem ezekkel a hangokkal vetítette, amikor írtam nekik, hogy adják le.
  • W B
    Nem azért de a trici torosaurust még mindig nem értem...
    az idős példány a torosaurus? azaz idős korra a gallér kilukad és összemegy az állat? vagy mi van már?

Szerintem csak nem tudják hova tenni a dolgokat már. Minél többet tudunk, annál jobban látjuk, hogy semmit se tudunk.
  • Vrahno
    Fejből mondom, úgyhogy talán pár részletet elferdítettem, de valahogy úgy volt, hogy volt egyszer a Trachodon, ami elszórt fogak alapján kapta a nevét. Aztán előkerültek csontvázak is, és rájuk aggatták ezt a nevet.
    Utána kiderült, hogy ezek a csontvázak különböznek, így kettéosztották őket Edmontosaurusra és Anatosaurusra. A Trachodon név közben a kukába ment. Aztán azt a leletet, amit eredetileg Anatosaurusnak kereszteltek, átsorolták az Edmontosaurusokhoz. Emiatt a többi "Anatosaurus" neve érvényét vesztette, így azokat Anatotitannak nevezték át.

Most meg kiderül, hogy az Anatotitan is ugyanaz lehet, mint az Edmontosaurus. Szóval a halmazokat egyesítik. Oknak azt hozzák fel, hogy az eddig két nemzetségnek vélt állat ugyanazon teremtmény különböző fejlődési stádiumait jelképezi -- röviden olyasmi a helyzet, mint a Triceratops-Torosaurus esetében.

Bár az angol cikket nem olvastam végig, mert a sok faramuci szakkifejezést úgyse értettem volna, meg időm sincs rá.
  • W B
    Mért mi a név története?

Ámmeg, az anatotitannak ne nagyobb csőre van?
  • Vrahno
    És most egy hír: egy tudományos irat érvénytelenítette az Anatotitant, és egynek tekinti az Edmontosaurusszal.

Ami voltaképp nem nagy hír, hiszen már jó ideje vitáznak arról, hogy melyik melyik, de úgy tűnik, a vitában az Anatotitan név áll vesztésre. És ez pedig csak hozzáad a név már eleve bonyolult történetéhez.
  • Vrahno
    Én azt találtam róla, hogy az a bizonyos 22 m egy régi gyerekkönyvből származik.
  • W B
    22m? o.O
  • 921
    Kelmayisaurus Gigantus állítólag egy 22 m-es ázsiai Carcharodontosaurus, bár lehet hogy csak egy Sauropodával tévesztették össze.

magyarul sehol semmit nem találni róla. Ti tudtok róla vmit vagy létezett egyáltalán?
  • W B
    Aha. Sajna nincs túl sok időm a suli miatt dok filmeket nézni
  • Vrahno
    Azt hiszem, úgy egy-két hónapja volt a Discovery egyik társcsatornáján, és napi rendszerességgel mentek rajta ugyanazok a műsorok, amiket évek óta nyomattak. Az előtt meg tán december táján volt még ilyen.

Mostanában csak úgy véletlenszerűen adják már őket, de még mindig ugyanazokat az adásokat. Habár felfigyeltem rá, hogy más csatornák is belekóstolgatnak a témába, pl. a Viasat Explorer a Dinoszauruszok, a Föld urai tengeres különkiadását fogja vetíteni, amit jobb híján (meg mivel évek óta nem láttam, lévén nincs rajta az itthoni DVD-n) tán meg is nézek.
  • W B
    Mikor volt utoljára itt dínós maraton?
  • Vrahno
    Megnéztem még egy pár brit dokut a dínók meg egyéb ősbiszbaszok kulturális hatásáról. Az egyik azt vette szemügyre, hogy a fosszíliák hogy formálták az emberek mese- és hitvilágát a történelem során, a másik a dinoszauruszok XX. századi médiatörténetét taglalta enyhén csípős brit humorral. Jaj, de élvezetes volt.

Mindkettő a BBC-től van, mert valami őskor szezon van náluk. Nemcsak a Planet Dinosaur-ra érdemes tehát figyelnem. Bezzeg amikor itthon dínós műsor maraton van valamelyik csatornán, mindig ugyanazokat a régebbi vackokat ismételgetik...
  • Vrahno
    Ja igen, meg még ami idegesített (már nem a nézői véleményekben, hanem magában a műsorban), hogy állandóan ugyanazokat a hangeffektusokat lehetett hallani. Minden nagy termetű ragadozó, minden kis ragadozó és minden növényevő ugyanúgy hangzott. A növényevőkhöz például egyfolytában malacvisításokat használtak, ami egy idő után az ember agyára megy.

Márpedig szerintem egy Hadrosaurida és egy Ceratopsida hangképző szerveiben van elég különbség, hogy másfajta hangot generáljanak. Arról nem is beszélve, hogy ha minden növényevő ugyanúgy bőg, hogy ismerik fel egymást a fajtársak? Ebben a tekintetben a készítők tényleg megerőltethették volna magukat jobban.
  • Vrahno
    Akkor véleményt nyilvánítok a Planet Dinosaur 3. részéről. Talán ebben volt a legkevesebb tudománytalan rész eddig (bár az eddigiekben sem volt sok). A kréta végi ragadozókról volt szó: Daspletosaurus, óriás északi Troodon és Majungasaurus.

Pontosabban a jelenetek így váltakoztak:
    - Daspletosaurus Chasmosaurusra vadászik, de nem kapja el. Összegyűlik több Daspletosaurus
    - óriás Troodonok bébi Edmontosaurusra vadásznak éjszaka, de nem kapják el
    - a Daspletosaurusok leterítik a Chasmosaurust, de csak a legerősebbik ehet
    - egy nőstény és hím Majungasarusu harcol, közben Rahonavisok futkároznak mögöttük
    - a Daspletosaurusok Centrosaurusokra vadásznak, akiket elsodor az ár

Nem értettem, miért nyújtották el ennyire a Daspletosaurusos részt, egyben is leadhatták volna, nem darabokban. Bár az tetszett, hogy nem koordinált falkaként mutatták be őket, hanem csak egy véletlenül összeverődött, opportunista bagázsként. Velük szemben a Troodonokat rendes falkaként prezentálták, de nem adtak erre semmilyen konkrét bizonyítékot. Továbbá alig volt tolluk, inkább olyan kültakarójuk volt, mint egy rövid szőrű kutyának. Szárnytollaik meg faroklegyezőjük egyáltalán nem volt. És a narrátor azt mondta, hogy ők északon is telelnek, amit ilyen tollatlanság mellett kötve hiszek.

A Rahonavis már rendesen tollazott volt, lévén ugyanaz a modell volt, mint a Sinornithosaurus, csak más színekkel. Sajnos emiatt az ő szárnyuk is a harmadik ujjukhoz volt nőve. A Daspletosaurusok pedig pikkelyesek voltak, de nem tollasnak vagy legalább "sima" bőrűnek kéne lenniük? Tudtommal ez a legújabb vélekedés. A Majungasaurusok és Ceratopsidák rendben voltak, utóbbiakban csak annyi zavart, hogy a kezük előre nézett, nem pedig oldalra, mint ahogy kéne.

Az animáció is jó volt, már a sorozat átlagához képest. Sajnos az állatokon egyáltalán nem érződött a súly, szinte lebegtek futás közben, de legalább nem csoszogtak olyan sután, mint a Spinosaurus az első részből. A kameramozgások csak a Troodonos részben zavartak különösebben. A jelenet eleve éjszaka játszódik, szóval nehezen követhető, miért kellett akkor annyira rángatni azt a vackos kamerát? Úgy utálom ezt, amikor így akarnak izgalmassá tenni egy jelenetet, közben alig lehet látni valami belőle.

De összesítve a dolgokat, az animáció jó volt, és a hátterek is élethűre sikerültek. Nem értem azokat, akik állandóan amiatt hurrogják le a sorozatot, hogy sz*r a kinézete. Szinte minden weboldalon ez a fő téma, hogy a BBC mekkora egy fukar pöcsnépség, meg hogy a 12 évvel ezelőtti Dinoszauruszok, a Föld uraiban sokkal jobb volt az animáció. És eltűnődöm, hogy ezek az emberek milyen mércét alkalmaznak ugyan. Mert ha én nem láttam a Dinoszauruszok, a Föld urait vagy százszor, hát akkor mondjuk harmincszor, és jól tudom, abban mennyire elképesztően pocsék volt az animáció helyenként. És átlagban sem volt semmivel se jobb, mint ebben a műsorban. Úgyhogy ja, nem értem én az ilyen embereket.

Aztán ne is beszéljek azokról, akik meg azon vannak fel- és kiakadva, hogy ez a sorozat szenzációhajhász és tudománytalan hazugság, amikor a műsor egynegyede arra megy el, hogy a leleteket meg egyéb bizonyítékokat idegesítő részletességgel és lassúsággal magyarázzák el.

Én is szeretem a Dinoszauruszok, a Föld urait, de azért nem kéne ennyire isteníteni azt a sorozatot. Grafikailag és tudományos szempontból is könyörtelenül elavult, és amikor a TV-k először adták, már akkor is jócskán akadtak vele bajok.
  • Vrahno
    Az. Akár Freddy Kruegerizinosaurusnak vagy Rémálom az Elm utcábanizinosaurusnak is becézhettem volna, de azok nem olyan frappáns hangzatúak.
  • W B
    Hogy mi? A megéget karmoskarmi?
  • Vrahno
    De azért a Discovery-nek is van szíve. Írták, hogy felfüggesztik a műsor DVD kiadását addig, amíg át nem szabják azt egy elfogadhatóbb minőségű prodoktummá, olyanná, amilyennek a készítők tervezték.

És ez jó. Márpedig ha elegendő nyereségre tesznek szert ezzel a jobb változattal, akkor hátha kiadnak még 2 újabb epizódot, ami pedig azt jelenti, talán mégis műsorra kerül a Freddyzinosaurus.
  • Vrahno
    Az internet elrejtett zugaiban sikerült végre fellelnem a Dinosaur Revolution hiányzó harmadik részét, viszonylag tűrhető minőségben. Furcsállom, hogy mások nem tudnak róla, pedig eléggé keresett epizód. Node midnegy, hagy keressék.

Ajaj, de sok problémám van ezzel a műsorral.

A megszokott rajzfilmes komikumot néhány jelenetben igen túlzásba vitték, de adtak hozzá némi már-már fantasy mesébe illő misztikusságot, ami engem totál váratlanul ért. A másik szembetűnő dolog, hogy a ragadozók java mennyire nem ért sz*rt se ebben a részben. Például a narrátor szövege szerint a Utahraptorok a valaha volt legfélelmetesebb gyilkológépek, de azt mutatják, hogy két teljes falkának még egy bébi Sauropodát se sikerül elejtenie. Sőt az egyikbe úgy belerúg a megmentő felnőtt Sauropoda, hogy kirepül a képből. De mivel a jelenetet erre a videóra alapozták, ahol oroszlánokat és egy krokodilt aláznak a bivalyok, elnézem nekik.

A Velociraptorok is elmennek, mert bár a Protoceratopsok a csicskájukká teszik őket, azért azt is mutatják, hogy képesek leteríteni is közülük párat. Azonban a Guanlongok és részben a Sinraptorok is amolyan tipikus ügyefogyott rajzfilmes balfékek. Felbotlanak egymásban, beszorulnak, amikor egyszerre akarnak átmenni egy szűk helyen, egymást harapják meg a préda helyett, satöbbi. A legbizarrabb rész szerintem vagy az volt, amikor az ősemlős szembespricceli a Guanlongokat seggfolyadékkal, és elkezdenek ugrálni fájdalmukban, vagy az, amikor nyitott szájjal várják, hogy a repülőmókus szerű emlős pont belerepüljön.

Az emberszerű viselkedések egyéb megnyilvánulásai például a barátság a kicsi és a nagy Protoceratops között, aztán az őrült Anhanguera anya, aki megöleti a fiókáit. Amikor az utolsó kicsinye nem akar leugrani a szikláról, még rá is néz egy ilyen tekintettel: . Aztán amikor végül is a kicsi megtanul repülni, és lefröcsköli az anyját rákbelsőséggel, mérgében megint kidobja a fészekből.

Az a fantasy-ba illő elem meg, amit említettem, a Protoceratops temető, ahová halni járnak az állatok. Tiszta olyan, mint az elefántcsontvázas rész a Oroszlánkirályból, csak épp Ceratopsiákkal. Nem tudom, mi ösztökélhette a Protoceratopsokat, hogy egy helyre vonuljanak meghalni, valamilyen szempontból biztosan van értelme, csak én nem látom túl reálisnak az ilyen viselkedést az ilyen hüllőktől.

Ám mindezek világossá tették, hogy dokumentumfilmnek mennyire pocsék ez a prezentáció. Nagyon irritálóan lett összeállítva a műsor. A narrátor felesleges és fogcsikorgatóan giccses szövegeket mond, a tudósok is állandóan ugyanazt a pár mondatot ismételgetik, csak mindig más szavakkal, és a sok poénos animáció nagyon aláássa azt a tudományos légkört, amit a műsor teremteni akart. Szerencsére úgy tudom, ki akarják adni narráció nélkül is, rendes animációs filmként.

Na igen, az animáció. Erősen látszott, hogy két vállalat készítette a grafikát. Az egyik egészen kitűnő munkát végzett, a másik förmedvényesen f*st. Az állatok nem is futottak, hanem csak siklottak a levegőben, a lábukat előre-hátra lóbálva. Marha vicces látvány, csak éppen nem annak szánták.

Az állatok ábrázolása is megérdemel egy említést. Belőlem igen vegyes reakciót váltottak ki. A Sauropodák, Sinraptorok, a Majungasaurus és az Anhanguerák rendben voltak, a Protoceratops és Velociraptor nem nyűgözött le, de azok is elfogadható kinézetet kaptak. Még a leopárdmintás Utahraptorok is tetszettek, csak épp a tolluk inkább szőrnek nézett ki. Azonban volt egy másik fajta Utahraptor is, amiknek Dagobert bácsi stílusú tollcsomók voltak a pofájukon. A Rahonavis felálló sérója sem nyerte el a tetszésem, a Guanlongok meg... nos, bizarrak voltak. Teljesen máshogy néztek ki: az egyik egy az egyben egy kazuárra hajazott, a másik valami nagy, rózsaszín tokás pulyka volt. Még a lifegő nyaknyúlványaik is megvoltak.

És ott volt még a Beelzebufo béka, ami teljesen semmilyen volt. Csak egy gömböc, lábakkal meg szájjal. Akkor sem nézett ki érdekesebben, amikor a Rapetosaurusok ráléptek, és szétloccsant. Az emlősök, a krokodilfélék meg az ősteknős is úgy festettek, mintha egy videojátékból szöktek volna.

Végül is annyira nem tetszett, nem élveztem az epizódot. Bár ehhez köze lehet a hasogató fejfájásomnak is, ami a kialvatlanságom miatt van.
  • Vrahno
    Kijött a Planet Dinosaur második epizódja, ami a tollas dínókra koncentrál. Egynémely kutató elég mogorván fogadta, de nekem személyesen igen tetszett, sokkal jobban az első résznél.
    Egyrészt az animáció sokat javult. A rengeteg toll miatt nem tűntek olyan gumiszerűnek az állatok, és a gyors, hirtelen mozgások is beváltak, lévén madárszerű lényekről volt szó. A kamerát sem rángatták úgy összevissza, eltekintve tán egy-két jelenettől.

A történetek sem voltak egyhangúak, mert három volt belőlük: az egyik két Epidexipteryx harcáról és egy Sinraptorról szólt; a második egy fészkét őrző Saurnornithoidesről, egy megnevezetlen oviraptoridáról és Gigantoraptorokról; a harmadik pedig egy Xianglongra vadászó Microraptorról, és egy őrá vadászó Sinornithosaurusról, meg némi Jeholosaurusról.

A Gigantoraptoros résznél párhuzamot lehet vonni a Dinosaur Revolution ugyanezen állatról szóló jelenetével, ugyanis ebben is és abban a műsorban is bemutatják a párzó táncukat. Itt azonban nem volt felfújható torokzacsi meg méteres ugrások, hanem csak szárny- és farokrázás, fejforgatás, meg némi csipkelődés. Nagyon frissítő volt látni, hogy igazi állatok módjára viselkednek, nem rajzfilmszereplőkként. És szerintem ebben a műsorban sokkal hatásosabb belépőt is kapott a Gigantoraptor.

A Microraptoros rész pedig, nagy meglepődésemre, teljességgel izgalmas volt! Szinte drukkoltam a Microraptornak, hogy meneküljön el a Sinornithosaurustól, ami fáról fára röpült utána. És meg is menekült, emiatt a Sinornithosaurusok egy Jeholosaurus családot támadtak meg. Szó esett az állítólagos mérgező harapásukról is, ami úgy látszik, nagy viták tárgya, de legalább részletesen elmagyarázták a teória mögötti bizonyítékokat. Sőt, 2011-es tanulmányokból is idéztek, vagyis tényleg utánajártak a friss felfedezéseknek. Emellett a nemrégiben felfedezett tollazat színekről is említést tettek.

Azért voltak hibák is. Az állatok szárnytollai például kezük harmadik ujjához nőttek, pedig igazából a második lenne a helyes. Aztán az a Saurornithoides is annyira alul-tollazott volt, hogy első pillantásra pikkelyesnek látszott. Sajnos a Microraptor és a Sinornithosaurus is úgy nézett ki, mintha a tollak csak rájuk lennének ragasztva, és nem alkottak tisztességes fedést. De még így is a TV országban valaha volt legpontosabb raptor-ábrázolások.

Összegezvén, szerintem fejlődik a sorozat. Kétségkívül az utóbbi idők egyik legtudományosabb dinoszaurusz dokuja, legalábbis azok közül, amikben sok számítógépes animáció van.

És még valami: olvastam, hogy a szakértők közvetlenül beszélgettek az animátorokkal, vagyis nem volt köztes ember, akadályozó tényező, ami gátat szabott volna a szabad információáramlásnak a két fél között. És ez jó.
  • Vrahno
    Volt itt is (titok, hogy hol), de nem érdekelt. Ezek szerint jól döntöttem. A plakátokon azonban felismertem a borítóit egy NatGeo-s és egy Graph Art-os könyvnek, amikről persze lephotoshopolták a címeket.
  • szabod
    inkább ne nézd meg, nagyon gagyi :DD Gyöngyösön is volt, láttam buszról. Hát vmi 3 m-es fal vett körül egy nagyon apró részt, szóval sok állat nem lehet. Láttam egy theropoda fejet (gondolom Tyrannosaurus, úgyis csak azt ismerik...), hát inkább ne láttam volna. 200 m-ről is rohadt gagyinak tűnt :D