5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
W B #5315 Szal a Gallimimus, Ornithomimus és a többi mimus tényleg struccok csak farokkal.
Sejtettem eddig is, de már biztos :p -
Vrahno #5314 Az Ornithomimosauriák kinézetét átrajzolták.
Aki nem tud angolul vagy nincs kedve átolvasni, összefoglalom: Mint kiderült, nemcsak pihetollaik voltak, mint ahogy ezt eddig gondoltuk, hanem a felnőtteken rendes nyeles tollak is nőttek. Még a tollas dinók is egyre tollasabbak.
Tehát ezentúl így néztek ki. -
Vrahno #5313 Az a kép a harcoló Sinusonasusokról tényleg szép, de egyben ez az egyetlen valamirevaló Luis Rey-féle, fénykép-Photoshop keverék a könyvben. Komolyan, bár a kézzel festett képei és a rajzai remekek, ez az ember egyszerűen nem konyít a Photoshop-hoz. A gépen rajzolt vagy digitálisan manipulált képei ocsmányak. Nincs rájuk mit mondani, pocsékul vannak megcsinálva.
Némely képén a dinók pikkelymintája csak úgy kimegy a körvonalból, és ott lebeg a semmiben. A puszta levegő pikkelymintás. Hogy nem veszi észre az ilyen hibákat? Trehányság. -
#5312 Nem beszélve arról,hogy nem is élt a Yucatánon.
Biztos csak az előzetest adták le a dinoszauruszoknak:) -
W B #5311 Csak kár, hogy Lambeosaurus akkor már rég kihalt. -
#5310 Ízelítő azoknak,akiknek nincs meg :) -
Vrahno #5309 Hopp, most látom, hogy oda van írva, hogy "neogén dinoszauruszok". Akkor az több mint pár millió év. -
Vrahno #5308 Azoknál kevésbé elvontak. Kar nélküli zsarnokgyík, fura fejdíszű kacsacsőrű, és egy Ceratopsida, ami úgy néz ki, mint egy Pachyrhinosaurus, csak orrpárna helyett vaskos szarv van a homlokán. Gondolom, csak max. pár millió évvel játszódhat ez a kép a be-nem-következett kihalás után, ezért hasonlítanak annyira az "eredeti" dinókra. Mellesleg Greg Paul rajzolta.
De van pár egyéb érdekes kép is. Engem leginkább egy fára akadt Mosasaurus fogott meg, amit egy árhullám kisodort a part közeli erdőbe. Nagyon bizarr látvány.
Elég gyorsan átolvastam a könyvet. Nincs sok szöveg benne, a hangsúly a képeken van. Az a kevés szöveg többnyire érdekes (majdnem az egész interjú formájában íródott az író és a művészek közt), de én kissé untam azokat a részeket, amik nem a paleoművészettel foglalkoztak.
A művészek személyisége viszont jól átjött. Greg Paul egy elég öntelt alak, de a többiek sokkal barátságosabbnak tűnnek. Raúl Martínnak nem tetszenek a tollas dinók, és John Sibbick is óvatosan áll hozzájuk, ellenben Luis Rey imádja őket, és visszautasít minden olyan kérést, hogy pikkelyes raptort rajzoljon. Martín minél élethűbb képekre törekszik, míg John Conway az absztraktabb, művészibb őslényes képeket szereti.
Néhány anekdotát is megosztanak, pl. Rey iskolás korában fellépett az evolúciótagadó tanárával szemben, amiért alaposan megbüntették. -
#5307 Vmi ilyesmi volt az ahol a K/Pg utáni dinók voltak? -
Vrahno #5306 Meglett ez a könyv: Dinosaur Art: The World's Greatest Paleoart, persze angolul. Már vártam, hogy kiadják és kézhez kapjam. Az én példányom borítóján sajnos van egy mély karc, amiért baszódjon meg az a gyökér, aki csomagolta, és sikerült még a védőfóliát is átszakítania.
A könyv az elmúlt néhány évtized 10 legnevesebb és legjelentősebb paleoművészének képeit gyűjti össze. Ezek: John Sibbick, Luis Rey, Todd Marshall, Gregory S. Paul, a magyar származású Julius Csotonyi, Douglas Henderson, Raúl Martín, Robert Nicholls, John Conway és Mauricio Antón.
A könyv sokat nem ír magukról az őslényekről, inkább azzal foglalkozik, hogy az egyes művészek hogyan dolgoznak, meg ilyenek. De a képek elképesztőek. Mesésen szépek, és a legtöbbet eddig nem is ismertem. Egy-kettő sajnos kissé elavult, pl. szerepel pár tollatlan raptor, de hát nem mindegyik kép új, és persze ettől még nagyon szépek azok is. Sok vázlat is van, ami azt mutatja, hogy a kész képeket hogyan tervezték meg. És van néhány furcsaság is, például egy kép arról, hogy a dinók hogy néztek volna ki, ha nem történik meg a K/Pg esemény.
Annak ellenére, hogy a cím "Dinosaur Art", természetesen a pteroszauruszok, tengeri hüllők és ősemlősök is bőven vannak, sőt az egyik fejezet (Mauricio Antón képei) csakis ősemlősökkel foglalkozik. Bár a képek nagyon szépek, én inkább Mark Hallet-et tettem volna a helyére, hiszen ő az utóbbi pár évtized egyik legfontosabb paleoművésze, ezért igen zavaró a hiánya.
De amúgy remek könyv, igazán kiadhatnák magyarul is, ha másért nem, hát akkor legalább azért, mert Csotonyi néhány éve nyilatkozta, hogy szeretné, ha a szülőföldjén is ismertté válnának a képei. -
W B #5305 Én nem is nézem. Itt megvárom míg feliratosan feldobja a muki -
Vrahno #5304 Megint A dinók bolygója vágott verziója megy. A narrátor ez alkalommal a carnosaurus helyett kanoszauruszt mondott. -
W B #5303 Hát igen, a kis kék tollcsomók hangja a JP féle Compyk. -
Vrahno #5302 Megtekinthető a teljes Dinotasia, azaz a Dinosaur Revolution újravágott, szinte teljes egészében narrációmentes filmváltozata.
Én még egyszer nem nézem meg, mert az eredeti változat is annyira lefárasztott, hogy még most is érzem. De valami ilyenre tervezték volna eredetileg a sorozatot. -
W B #5301 második részt most látom, hogy már feltette, magyar feliratosak -
Vrahno #5300 Ah, értem már, mi van. Ez nem az eredeti sorozat, hanem egy több epizódból összevágott verzió.
Hát, fura. -
Vrahno #5299 Most megy a Planet Dinosaur magyarul, de ez valami fura, össze-vissza szerkesztett verzió. Valamiért az ötödik epizódot kezdték mutatni, de aztán hirtelen átváltottak az elsőre. A kettő össze van kutyulva.
A magyar narráció meglepően szar. Az "ichthyophagous" szóról a fordító azt hitte, hogy ez egy állatnak a neve, holott ez igazából azt jelenti, hogy "halevő". De a legdurvább: az Allosaurusra, aminek a neve még ki is volt írva, a narrátor azt mondta, hogy Ouranosaurus.
Amúgy így a TV-ben nézve szerintem igen jól mutat a sorozat vizuálisan, csak kár, hogy maga az animáció, azaz az állatok mozgása fos. -
Vrahno #5298 Kíváncsi vagyok, most már vajon sikerül-e rendesen kiejteniük a szinkronban a Magyarosaurus nevét. Ezúttal nem hivatkozhatnak félrehallásra, hiszen ki is lesz írva a név képernyőre. És az angol narrátornak sem okozott különösebb gondot a kiejtés. -
Vrahno #5297 Csak most látom, hogy péntektől indul a Spektrumon a Planet Dinosaur, A dinók bolygója címmel. Végre már mutatnak egy valamirevaló őslényes dokut is, bár sajnos még ez is tele van hibákkal. -
W B #5296 Emberek... az egész olyan könnyű, de mégis olyan bonyolult... Inkább igyunk! Ahhoz nem kell ész. -
#5295 na köszönjük, én lusta voltam ennek utánajárni, fejből meg már nem tudom :D -
Vrahno #5294 Ezek az osztályok már nagyon a köznapi névhasználathoz tartoznak, de a tudományos nyelvben aligha használatosak. A tudományban már a kladisztika alapján csoportosítják az élőlényeket, nem ezek alapján az önkényes megnevezések alapján.
A tudósok már csak fintorogva mondanak olyat, hogy "hüllők" vagy "halak", leginkább csak akkor használják e szavakat, ha laikusokhoz beszélnek. A halakat elvileg nem is lehet normálisan egy csoportba foglalni, mert olyan sok "ágazatuk" van. A madarak persze hüllők. De az emlősök meg nem, mert a szinapszidák már azelőtt leágaztak az amniótákból, hogy a szauropszidák (vagyis a hüllők csoportja) kialakultak volna, szóval az "emlősszerű hüllő" elnevezés is mehet a kukába. -
W B #5293 Hát, emlősszerű hüllőknek pl. volt szőrük. Egész melegvérűség sokkal korábbi mint jó pár évvel ezelőtt gondolták volna.
Haladni kell a korral (tudománnyal), hangoztatják és eme kertek közt verik szét a nemzeti kultúrákat, a vallást, a család intézményét, a tradicionalitást és az erkölcsöt. De olyan dologban, hogy a madár az nem külön álló kategória, hanem a dínókon belül van... NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM, abban olyan tuskó maradi kis valamik, hogy nem lehet hogy megfogalmazni. Pedig az egész felsorolásból ez az egyetlen mi segítené a normális fejlődést. (Vagyis a valóság elfogadása) -
#5292 A gond az, hogy nem fognak ezzel a foglalkozni, hogy mit minek veszel most. Rendszertanban meg állapítva, ezt variálják, ez van.
De köznapban nem fognak külön neveket adni, hogy ez hüllő ez már nem, és akkor minek nevezzelek? Pláne, hogy a kihalt fajoknál van ilyen probléma, ott van latinul mi minek nevezhető, kész.
Ez ilyen dolog, hozzá kell szokni, a gerinceseknek az alábbi osztályai vannak: halak, kételtűek, hüllők, emlősök, madarak
Ezek is maradnak, csak a hétköznapi megfogalmazásuk már nem érvényes (pl tolla csak madaraknak van, a hüllők hidegvérűek). -
W B #5291 Ennyi erővel a bálnák sem emlősök, sőt a denevérek sem. Kő' nekik új rendszertani kategória.
Plusz amit már többször írtam, hogy ha a madarak már nem dínók, akkor választani kell, hogy a hüllő vagy a madármedencéjűek dínók, mert egyiknek mennie kell akkor.
Arról ne is beszéljünk, hogy szép lassan nem az lesz a kérdés, hogy melyik dínó volt tollas (milyen mértékben) hanem, hogy melyiknek nem volt. Facebook primeval csoportban vetettem fel eme elméletet:
Pterok és dínók egy közös őstől származnak, melynek volt valamilyen kültakarója már, illetve négy kamrás szíve (révén a krokiknak van) Tehát alapvetően a dínók kültakarós lények, csak jó pár faj elvetette ezt.
Archosauriák hüllők egy levált már külön állónak tekinthető csoportja, vagy csak konvergensen fejlődtek a hüllőkkel. Ide tartoznak a krokodilok (Kaprosuchusnál én felvetek amolyan gyengébb melegvérűséget, révén elvben egy nagyon agilitis dög volt) Krokiknál kialakult a négykamrás szív, ám nem váltak melegvérűvé. Míg egy másik archosauria eme szívhez még ilyen szőrszerűségeket kezdett növeszteni, majd külön vált a pterokra és dínókra. A dínók meg kifejlesztették a ma ismert tollakat.
Tehát én egyben az Archosauriákat emelném ki a hüllők közül, hogy ők már túl léptek a hüllőkön.
-
#5290 Az emlősöket sem, még a tojásrakókat sem, pedig azok emlősszerű hüllőknek mondhatók. A madarak a dinoszauruszok egy kládja, de már külön osztálynak tekintik őket, ennek több oka is lehet. Mondjuk mert régen elbevezték és a dinoszauruszokat később fedezték fel, vagy mondjuk mert ők még mindig jelen vannak, vagy az, hogy már repülnek. -
W B #5289 hm. Franc se érti mit művelnek akkor.
De ha a dinosaurusok hüllők, akkor a madarak is. Viszont őket nem nevezik hüllőnek, innentől van a gond. -
#5288 azokat sem dobták ki, nem tudom ezeket honnan szeded -
W B #5287 Ha a krokodil féléket kidobták a hüllők rendszertanából, akkor a náluk fejletebb lényeket (pterok, dínók) mért nem? Holott egy ágon osztoznak. -
#5286 már pedig hüllők, az más kérdés hogy sokban eltérnek a "hétköznapi" hüllőktől. -
W B #5285 Dínók nagyon nem hüllők. Továbbá a filmben látható családi kötelék szerintem is túlzás. -
#5284 -azt nem tudjuk mindennél, hogy mennyire volt tollas, ezt csak magyarázzák,találgatnak, nem mindennél maradtak fenn tollak, szóval innentől kezdve felejtős a téma, majd ha mindenre találnak megfelelő fosszíliát akkor ok lesz, addig meg.. Nem azt mondom, hogy nem voltak tollasak, de nem tudjuk pontosan mindnél, hogy mennyire, hiszen nem és korfüggő is volt a dolog erőteljesen. Rengeteg elmélet, találgatás van, de az őslénytan már csak, tanultam eleget, úgyhog tudom jól.
- ezt mondtam kb én is a Tarbo-T-rex kapcsolatról
- igen ezt tudom, legalábbis eddig ilyen van, de ez olyan dolog mintha egy csirkéből meghatároznák, hogy kendermagos volt, és közben van mellette sárga, piros, fehér, fekete is. Ok, hogy fekete, de nem biztos, hogy az összes az volt.
- ennyre szoros kötelék dolog a mai állatoknál se nagyon van, biztos van benne realitás, de nem tatrom valószínűnek, hogy így volt, főleg hogy ezek hüllők, nem emlősök.. utóbbinál el tudnám képzelni
- simán tudnia kell úsznia, mint kb minden gerincesnek
A történet sztem egyszerű mese sztori. Ha észak-koreaiak csinálták volna, akkor a Tarbok lettek volna vörösek -
W B #5283 - Tollas dolog, az általam kiemelt fajoknál csak Pachy féléknél kérdéses a toll.
- Tarbosaurus a Tyrannosaurus ázsiai alfajtája - rassza. Úgymint a magyar és japán is ember, de eredetileg egy magyarnak több köze van egy japánhoz, mint egy némethez. (magyar fekete hun, japó fehér)
- Microraptor színét sikerrel megállapították, hogy fekete volt. (a mintázat kérdéses) Ezen nem lehet vitázni. Ezt "tudjuk".
- Család dolog nem hülyeség, mert tudjuk, hogy volt kötelék a rexek közt, nem is kicsi, bár a film ebben túlzásba megy. (Allosaurus példa erre, hogy a különböző korúak nem zabálták fel egymást. Bár a rexeknél ilyen lelet nincs, viszont inkább a család-falka kötelék a valósabb mint amit mondasz.)
- Úszás, miért is kéne tudnia úszni? Izmos farok és lába van, de nem hinném, hogy ennyi elég lenne neki.
A T-rex agresszív viselkedése talán azzal magyarázható, hogy a falkák azok irtották egymást rendesen (falkán belül nem volt kannibalizmus, míg más falkából valót megzabálhatták - saját elmélet, mire van bizonyíték is), viszont ő maga magányos, tehát inkább megalázkodónak kéne lennie, nem agresszívnak. Bár lehet, hogy valami elkattant az agyában.
Amúgy érdekes, ha politikai vetületet nézzük. A T-rex a nagy gonosz, míg a T-battar (az őshonos) a kedves családszerető stb. Jön a nagy gonosz és kicsinálja a családot, majd legyőzik és mennek a nagy gonosz szülőföldjére...
Biztos, hogy dél-koreai a film és nem északi? (mert ezt nem tudom) -
#5282 kiegészítések és javítások:
- a tollas tollatlan téma felejetős, nem tudjuk pontosan mi mennyire volt tollas, melyik életszakaszában, de ennek ellenére tényleg kevés toll volt főleg a punk velocikon
- Tarbosaurus elvileg ázsiai Tyrannosaurus, ez alapján a nem nem is létezik, de mégis használják, szóval akkor a félszemű is Tarbo volt, vagy a többiek T-rexek...
- színek megint olyan dolgok amiket nem tudunk egyáltalán, vagy csak nagyon kicsit
- ez a család dolog úgy ahogy van nagy hülyeség, a kis fiókát a nagyobb tesók lazán befalták volna, az anya meg a nagyobbaknak esne...
- az ész kérdését tényleg elcseszték
- úszást nem tudjuk, elvileg kéne tudnia
- a fű konkréten a paleocénban fejlődött ki, a pázsitfűfélék egyes tagjai már 100 millió éve is voltak, háttérbe szorulva, szóval egyáltalán nem indokolja a filmben látható golfpályákat...
- ami nálam kiverte a biztosítékot a 100 láb (kb 30 m) hosszú tylosaurus, ami úgy lazán elviszi a félszaműt. Könyörgöm mikor nőtek ezek ekkorára? A félszeműnek ez a kiírtom a családod mániája amúgyi is degesítő volt, főleg mikor a főhősünkre rálökte azt a szolid kis sziklát. Hát annak az összes csontjának szilánkosra kellett volna törnie, nem még a vízből is igen gyorsan visszajutnia a csajhoz.
Én az alaptörténetben oroszlánkiráloys elemeket vettem észre. Van a kis tarbo (Szimba), az anyja (Mufasza) és a félszemű (Zordon). Utóbbi a fészek (trónszirt) megszerzése érdekében lelöki a szakadékba mufaszát. Szimba ezt látja, világgá megy, felnő, visszajön és visszaszerzi a fészket. Ez tényleg csak egy gyerekmese... -
W B #5281 Bele mélyedtem eme tarbo izébe.
Nos:
- Tollatlan T-battar fióka
- T-rex és T-battar külön faj. (szerintem nem külön faj)
- Tollatlan Therizinosaurus (najó, fején van pár száll)
- Tollatlan Torosaurus
- T-battarokat üldöző therizinosaurus... baze, az egy lassú óriás pulyka volt.
- Vörös microraptor mi repül. Könyörgöm, fekete volt és siklott a 4 szárnyával.
- Fejelő T-battar.
- Punk Velocik. Csak a punk "hajuk" toll, amúgy tolatlanok... peh
- Túl intelligens T-rex, kétlem, hogy annyi esze lett volna, hogy követ lökjön egy ankylora.
- Kis fikát küldik hajtani? Jó nagy hülyeség.
- A T-rex mért zargat fel több csordát csak poénból?
- Tollatlan Pachycephalosaurus és Homolocephale
- T-rex egy Albert Ensteint, de amik tényleg okosak voltak, a Velocik, azok popsi hülyék.
- Magányos T-rex.. bár ez nem feltétlen hiba.
- Therizinosaurus karmai átmennek a fán és bele ragadnak. o.O Mi ez? AcélKarom?
- T-battar is egy Albert Enstein...
- Tolatlan Protoceratops
- Fő' másztak egy hegyre, ahol minuszok vannak, aztán mentek termálvizes fürdőbe. De, sauropodák mé' másznak fel ilyen magasra? Nem értem a logikájukat.
- Nemierőszakoló T-rex. Vaze, ez a T-rex mi? Tényleg betelepülő agresszív kissebségi...
- Tyrannosaurus tudott úszni? Az, hogy a Jurassic Park könyvben tudott, az egy dolog. Én kétlem, hogy tudott volna.
- Fogatlan Tyrannosaurus fióka? o.O
- Fű... 80 millió éve ennyi fű volt már?
- Ott a Több tonnányi hús, a Velocik erre a T-battarokat támadják meg... Ráadásul esélyük sincs a felnőtt battarral szemben, legalább is a valóságban. Ez a jelenet szánalmasan hülyeség.
- Víz alatti harc vaze...
Zene a Gyűrűk urából, csillámpóni szinkron stb. Az animációk jók, ám a "történet" és tollatlanság kurintja el. Két nagyon idióta jelenet van, az egy a velocis küzdelem, a másik mikor a tengerben küzdenek. Továbbá Tudtommal Tyrannosaurus 70 millió évvel ezelőtt jelent meg, nem 80. Az, hogy tudtak a kontinensek közt vándorolni, az még rendben lenne.
Gyerek mesének nem lehet eladni, dokkfilmnek főleg nem. Fenti hibák javításával tűrhető lett volna.
Most, hogy össze írtam: Mindenki adjon egy rekesz sört!
-
W B #5280 Máshol vetült ama elmélet, hogy a Nanotyrannus kakukk életmódot folytatott. -
Vrahno #5279 Ezért is néztem én csak másodpercekig. Tovább nem ment. -
W B #5278 Mindenesetre a csillámpóni szinkron fájdalmas. -
Vrahno #5277 "Mese? Vér, T-rex meg akar erőszakolni egy T-battart... aha, "mese". Felnőtt mese."
Hát, néha ott keleten az ilyesmik összekutyulódnak. Ez amúgy eredetileg egy dokumentumfilm volt, ami szintén egy kitalált Tarbosaurus gyerek történetét mondta el, és Koreában hihetetlenül népszerű lett. Egész merchandise kollekciója van odaát, DVD-k meg mesekönyvek meg ilyenek.
Aztán abból lett ez a film. Azt már nem tudom, hogy teljesen újracsinálták-e az egészet, vagy simán fogták az eredeti dokufilmet, és egyszerűen alámondták ezt az új szöveget. -
#5276 Ahogy nézem a sztorit meg a zene egy részét az Oroszlánkirályból lopták.