5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • polarka
    *mondtad
  • polarka
    Nagyszerű.
    De ezzel még mindig nem mondtam el nekünk, h azon kívül, h a városokban tisztább lesz a levegő még mire jó az elektromos/hidrogén autó. És nem mutattad be nekünk az energiamérleget, h valóban jobb hatásfokkal használnánk fel a megtermelt energiát.
  • polarka
    1. Lehet a pszichológusok tudnának rajtad segíteni, h ne legyél annyira paranoiás, h mindenben a nagy fekete kezeket lássad. Nem véletlenül van szinte minden diliház ábrázolásban (filmek, irodalom) összeesküvés-elméletekkel foglalkozó dilis. Mondjuk lehet ebben is azt látnád, h mivel ők tudják mi az igazság és ezért zárják be őket a fekete kezek.

2. Mivel nem értek hozzá ilyen szinten (sztem te sem), de én azt feltételezem, h a sorozatgyártáshoz még nem volt meg a megfelelő technológia és nem volt szükség kisebb fogyasztású világításra, mert régebben úgy álltak a dolgok, h van még olaj bőven és valszeg lesz is. Ezért fölöslegesnek tartották, h foglalkozzanak vele.
  • mrzool
    egy hamvába holt kísérlet a Hollandoknál, ahol olyan BUSZOK jártak, hogy a kisméretű (1001-1500cm3) dízelmotor folyamatosan optimális fordulatszámon hajtott egy generátort, az meg a KEREKEKBE ÉPÍTETT ELEKTROMOTORRAL hajtotta a buszt: eredmény: fele-harmada fogyasztás és károsanyag, tizedannyi zaj, stb..

Hamvában holt? Valóban? Akkor nyilván véletlen volt, amikor Seattle-ben felszálltam egy hibrid buszra. De előtte és utána is hibrid buszok jöttek/mentek, szóval véletlen nem lehetett, esetleg optikai csalódás? Frisco is tele volt elektromos / hibrid buszokkal, szóval lehet mégis valóságos a dolog. Sőt, ha utánanézel, az USA-ban elég rendesen terjednek az ilyen technológiák.

Azért, mert te valamiről nem tudsz, attól még létezik. Nyilván megvan az oka, hogy mindent tagadsz, ami nem illik bele a világképedbe, de attól azok a dolgok még léteznek, és köszönik szépen, nélküled is elég jól működnek.
  • gothmog
    ez meg itt már szinte közhely.
    Persze a nagytudású szerint ez már ötven éve is megvolt, csak a gonosz világösszeesküvők elnyomták. Merhát milyen egyszerű, csak hidrogén, oszt megy. Hát nem. Mert nem elég, ha valami a laboratóriumban vagy elméletben üzemképes, a mindennapi használati követelményeknek is meg kell felelnie. Gyárthatónak kell lennie. Ja, és meg is kell hogy érje.
    Mennyiből jött ki 78-ban egy liter benzin, és mennyiből ugyanennyi hidrogén? Mennyibe kerül egy 50l-es benzintank és mennyibe egy ugyanekkora, biztonságos hidrogéntartály? Aszt' mégse az terjedt el? Nahát!
    Persze egyszerűbb azt mondani hogy találmány=késztermék, csak a gonosz háttérhatalom mindig ráteszi a fekete kezét.
  • [NST]Cifu
    Európában az 1990-es évek óta lehet hálózatról tölthető elektromos autót kapni, Peugeot 106 électrique, Citroen Saxo électrique, Citroen Berlingo électrique, Peugeot Partner électrique, Renault Twingo E, VW CityStormer (elektromos Golf III.), Fiat Cinquecento Electric, stb.

Itthon nem adtak rá semmiféle kedvezményt, egy városi autóért pedig az ember nem nagyon fog 4-5 millió forintot kiadni, így itthon nem forgalmazták ezeket. Megjegyzem külföldön sem voltak különösebben sikeresek, az eladásoknak csak nagyon kis százaléka volt elektromos autó, és azok is általában vagy állami (pl. Monaco-ban) vagy céges flottavásárlásnál kerültek igazán képbe. Az eladások gyengélkedése miatt a PSA, Fiat, VW és Renault is letett a hálózatos autók sorozatgyártásának folytatásáról.
  • sz4bolcs
    "Ha egyszer ilyen jön velem szembe az utakon" - mármint az autópályán. Majd gyorsan kitérek előle. :)
  • sz4bolcs
    Ennek az Apetrának ránézésre is megvan a star-trek feelingje. Ha egyszer ilyen jön velem szembe az utakon, majd tudom, hogy Okkultist az. :)
  • Molnibalage
    Vagy 56k-s modemmel netezünk... Ez és az is net okkultist felfogása szerint...
  • sz4bolcs
    Ez tényleg olyan, mint ha azt mondanád, hogy még mindig a Wright fivérek technikájával repülünk. :-)
  • Pluskast
    Csak, hogy én is kötekedjek egy kicsikét:

1.
    2.
    3.
    És a végére még egy kis érdekesség
  • Molnibalage
    Miért? Talán mert még most is szar a fénye. Nekem nagyon nem jön be.

Átlagember szempontjából nem jó? Aha.

- 30 éve itthon hogyan tudtál telefonálni?
    - Akkor volt net amin okádhatod a hülyeségeidet?
    - Vezetékes víz is kevesebb helyen volt most, mint ma.

Stb. Kibaszottul élvezed a civilizáció áldásait te hatökör. Micsoda undorító emberek akik ezt lehetővé teszik ezt.

• OKkultist
    Régi történet ez már, és valahogy nem tud (mert nem engedik a gondos kezek) elterjedni:
    Jack Nicholson és a hidrogénautó
  • OKkultist
    Röviden: Meg van az oka annak, h bizonyos dolgok hogyan alakultak.
    Igen, megvan, én egy "nagy sötét" kezet látok ezekben, "aki" terelgeti a folyamatokat, és nem az átlagember szempontjából jó irányba, hanem a saját érdekei szerint, ami csak néha , és csak nagyjából van egy irányban a bolygón lakó pár milliárd bennszülöttel. Pl. a KOMPAKT FÉNYCSŐ vajon miért nem bírt elterjedni 40-50éve már, amikor minden megvolt hozzá???? Ráadásul az első (kb.10-15éve) kompakt fénycsövek NEM ELEKTRONIKUS előtéttel készültek!!!!!!!!! LOL, GIGALOL, ekkora böszmeséget! Ugyanez van a többivel is, a fogyasztóval fizettetik ki bétaváltozatokat is, amiket piacra sem kellene dobni. (0verziót nem szoktak eladni, hanem csak az első használható szériát, de ehhez nyilván valami korrektség meg a pazarlás elleni felfogás kellene)
  • uwu
    Okkultistot mikor gyilkolják meg?
    Ö is tudja az igazat!
  • Gundark 1 1
    Itt nem azzal van a gond hogy elkanyarodik a beszélgetés. Itt azzal van a probléma hogy ha kérdezel valami konkrétumot akkor beindul a ködfejlesztő és előjön Tesla kezében a Van Allen övvel a homályból.

Egyébként meg Okkultistot nem kell bántani. Lehet hogy most valami Teslás filmet látott, amiben kikiáltották a világ megmentőjének. De a gonoszok (nácik, globalizációsok, komcsik, és egyéb vallási, etnikai, és gazdasági csoportok) meggyilkolták, mert ő tudta az igazat.

Már annyiszor elmondtuk neked, a technika történeti találmányok egy folyamat részei. Mindig is a Wright Flyer lesz az első repülőgép. De ehhez kellett egy Otto Lilienthal, kellett egy kicsi és könnyű motor amit Benznek tulajdonítunk stb stb. Az hogy előtte voltak próbálkozások, gőzgéppel meg mindenféle franccal? Amik adott esetben korlátozottan bár de működtek? Az már nem számít.

Vagy ugyan ez a tengeralattjárókkal. Volt itt Turtle-től elkezdve a búvárharangig minden. De a működő harceszközhöz kellett egy elektromotor (na kinek tulajdonítjuk?) egy, a becsületes nevén Önjáró Haltorpedó, (magyar vonatkozás beugrik:) és nem utolsó sorban egy felszíni megbízható meghajtás. Tesláról annyi mindent lehet olvasni. De hol vannak ezek a korszakalkotó találmányok amiket csak ő tudott? Ja magával vitte a sírba.. Kétség kívül korának egyik nagy elméje volt. De nem kell misztifikálni.

A végére még a egy klasszikus a mindent csak egy ember talál fel dologra : a sugárhajtómű. Nézd meg ki "találta fel" hivatalosan. És mégis a "tömeggyártott" Me-262-ben is megvolt, méghozzá egy más, jobb, axiálkompresszoros kivitelben. És igen ez a 60-70 éves szar az alapja a mai modern sugárhajtóműveknek is.
  • polarka
    A remény még nem halt meg bennem. Mivel pedig nem olyan rég óta olvasom rendszeresen a fórumot még nem figyeltem meg, h ismételné önmagát. Továbbá a különböző emberek cáfolatai érdekesek, mert gyakran olvashatok belőlük számomra új dolgokat, mint Dj Faustus #2810-es hsz.-a vagy Molnibalage írásai... És belőlük ki lehet következtetni, h ki milyen témákban van otthon, mennyire megbízhatók a témában.

Aki pedig csak olvassa a témákat az is megtudhat hasznos, érdekes gondolatokat.
  • polarka
    A GPS-hez feltételezésem szerint még hozzájöhetne, h az általános relativitás elmélet révén pontosabb pályaadatokat tudnak meghatározni, ami szintén növeli a helymeghatározás pontosságát.

Mi a középiskolában mágneses térnél tanultuk a mértékegység miatt. Az életrajza meg röviden össze volt gyűjtve. Továbbá törin a találmányoknál felmerült. A könyvet meg bárki nyugodtan olvashatja, nem árt.
    Mondjuk én Tesla-tekercs építése révén is olvastam róla, plussz még amikor Belgrádban jártam iskolával, akkor benéztünk a Tesla Múzeumba is.
  • polarka
    Nem értem miért mondod, h kinyírták az elektromos autókat. Én lemaradtam ott, h a hidrogén és az elektromos autók lassan, de terjedőben vannak és folyton felröppennek a hírek emberekről, akik ezeket használják. A Tesla cég még csinált sportautót is.

Egyébként meg attól még, mert elektromosan feltöltik az autót (a hidrogénnel működő is tulajdonképpen hasonló, csak ott a hidrogén maga tárolja az energiát) csak nem fog kipufogni gázt. De az elektromos áramot erőművekben, főleg nem megújuló forrásokból állítják elő. Ha az autók nem fogyasszák a benzint, akkor majd az új erőművekben égetnek olajat, amik majd ellátják a járműveket.

Minderre pedig rájön az, h az erőműben való termelés és az egy helyre (nem benzinkutakra) történő energiahordozó szállítás növeli a hatékonyságot. De amikor az égésből energiát használnak fel, akkor azt előbb árammá kell alakítani (aztán a víz bontására kell használni), majd el kell juttatni az áramot (hidrogént) az autókig, amik pedig eltárolják az energiát, majd felhasználják. És minden lépcsőfokon a hatásfok rontja a helyzetet. Ezért tulajdonképpen egy újabb lépcsőt hozunk létre az átalakítással, ami miatt a bekezdés elején leírtak nem fognak akkora mértékben érvényesülni.

Legalábbis én így tudom. Ja és még előny, h a hidrogénnel állítólag könnyebb lehet az autó súlya ugyanahhoz az energia szállításhoz, de a tárolása nehezebben oldható meg.
  • Papirzacsi
    Nagyon rendes tőled, hogy ilyen türelmes módon leírod, elmagyarázod neki, de megmondom neked őszintén, kár a fáradozásért, mert nem érti.
    Hogy megértse, ahhoz gondolkodnia kéne, de ő ilyet nem tud, csak reflexszerűen szajkózza az éppen soron levő baromságait.:-)

Ezt magad is észrevehetted, hiszen már hányszor leírták többen is, hogy ideje lenne álláspontot foglalnia a holdraszállás témában, hogy akkor most szerinte jártunk ott, vagy nem, vagy akkor most miben is hisz ezzel kapcsolatban, miben nem, de nem képes erre válaszolni, mert nem jut el a csökött agyáig, csak az NWO-s szarjaival jön, ami itt teljesen offtopik.
  • polarka
    Van ez, h egy vita/beszélgetés elkanyarodik az eredeti témától (főleg filozófiai irányba), de nem látom ez miért lenne baj. De ha a témával kapcsolatban újabb dolog felmerülne, akkor azzal is foglalkoznánk (sztem).
  • polarka
    Én is így vagyok. Ezért én azt az eljárást találtam ki, h egy adott elméletben ha hibát, ellentmondást, valóságból vett ellenpéldát fedezek fel, akkor hibásnak ítélem. Ha egyelőre nem találok kivetnivalót, akkor újabb információig felmerüléséig elfogadom (Csak olyat, ami nem feltevéseken alapul, valószínűtleneken főleg nem. Ezeket max. érdekességképpen megjegyzem, hátha vmikor tényszerűen felülvizsgálhatom).

Ezzel a módszerrel a valósághoz közeli dolgokra támaszkodhat az ember. Egyébként rengetegen eszerint mérlegelnek. Az meg sajnálatos, ha téged félretanítottak, most ebbe és itt nem szeretnék belemenni.

Az egyéni igazságokkal azért foglalkozok mert hátha találok köztük olyat, amit még nem tudtam megcáfolni magamban. Illetve igyekszem felhívni másnak is a figyelmét a kivetni valókra, segítek. A nehezen cáfolhatókat meg szeretem, mert újabb kihívások és ha "beletörik a bicskám", akkor odajutok, h kétlem, de azért megjegyzem a lényegét. Jobb esetben meg elfogadom.
  • polarka
    Nos, az előttem szólókkal nagyjából egyetértek és el is mondták amit akarnék, de azért néhány dolgot hozzáfűznék. Hátha más aspektusból jobban felhomályosodsz.

Megjegyezném, h a dolgok úgy működnek (általában): h vannak természettudósok, akik vizsgálják a jelenségeket és ezekben szabályosságokat (törvényeket) állapítanak meg. Vannak feltalálók, akik ezekre a törvényekre alapozva olyan eszközt, készüléket készítenek, ami el lát bizonyos feladatokat (hatékonyabban, mint az eddig használt módszer). És vannak a fejlesztők, akik a meglevő eszközöket tökéletesítik, kiegészítik. Persze, egy ember is lehet akár egy személyben mind, de ez rendkívül ritka. De bizonyára ezt már te is tudod, csak átsiklottál felette.

1. Ezek mind még megoldatlan problémák. De mindkettő felsoroltat nem olyan régen fedezték fel és jutottak el oda, h az bizony probléma. És úgy néz ki, h eddig mindkettőre részmegoldások születtek. Sztem elég szigorú az az elvárás, h máris tökéletesen oldják meg őket. Hiszen pl. mindig is örültek volna, ha tudtak volna távoli helyekkel kommunikálni (akár csak a szomszédba, a hegy túloldalán) és ez is probléma volt. Eleinte annyi volt a megoldás, h szépen átsétáltak és beszéltek. Vagy nagy súlyt kellett cipelni, hát apránként elcipelték; Holdra is annyian elakartak menni, most már legalább elmondható, h már volt aki járt ott... és még biztosan tudsz te is sok-sok példát.
    Ezzel csak arra akartam felhívni a figyelmed, h gyakran 1-1 komolyabb problémára csak évezredek, évszázadok (jobb esetben évtizedeken belül) találnak megoldást. Amik ráadásul elsőre nem tökéletesek (kicsit sem) és a végére kiderül, h vmi új kell, mert már nem bírják az 5letet tovább fixírozni és magasabbak lettek az igények.

2. A statisztikák fontosak. De én azt sajnálom, h nem jellemző, h korrekten közölnék őket, hanem csak bedobják, h "a felmérés szerint ennyi". Ilyet felmérés nélkül is bárki megtehet.
    Akkor itt jön be, h amíg a természettudósok új jelenségeket nem fedeznek fel, addig a feltalálóknak lehetőségük sincsen arra, h bármi korszakalkotó újat találjanak fel. Amiket ezek alapján eddig nem találtak fel azok max (valószínűtlen) figyelmetlenségből erednek, ezért "csak" fejlesztgetik a meglevő technikát.
    A példádra térve pedig, szólj, ha valaki már feltalált hatékonyabb alternatívát a mostani energia továbbítási rendszerre (vagy min felfedeztek olyan jelenséget, ami esetleg felhasználható lenne). Nem keseregni kell, h eddig nem találtak ki semmit, hanem tanulni és próbálkozni. A kesergés a könnyebb, tudom.

3. Pl. a plazmaTV-vel mi a bajod; mi az, h beleég a logo? Az autókra már olvashattál nem is egy ellenpéldát, még: szénszálas anyagból készült karosszéria, hidrogén/elektromos meghajtás.

A szobatudósaidról pedig már volt szó fentebb, burkoltabban. Gondolom elsősorban az elméleti fizikusokra gondolsz. Sztem nem lehet tőlük elvárni, h úgy kísérletezzenek és jöjjenek rá dolgokra, mint régebben, amikor amiket vizsgáltak karnyújtásnyira levő (ma viccesen olcsó) eszközökkel végeztek. Ma sokkalta nagyobb összegeket és energiákat kell beleölni egy-egy kísérletbe. Házilag barkácsolt részecskegyorsítóval (és a detektorokkal) vagy távcsővel nem tudhatnak meg sokkal többet.

Úgy olvastam, h végzett kísérleteket a fénycső elvével, de üzletileg kedvező megoldásig nem jutott és előtte is végeztek ilyen kísérleteket. Tehát én nem tekinteném ez alapján a fénycső feltalálójának.

Röviden: Meg van az oka annak, h bizonyos dolgok hogyan alakultak. De én nem mondanám, h egyszerűen azért nem találtak fel újabb, használható, elveiben más eszközöket, mert kevesebb a kreatív, feltaláló ember (főleg mert nem is alátámasztható, legfeljebb valószínűsíthető jól végzett statisztika alapján, ami pedig szép álom, h el is végeznek).
  • Dj Faustus #2810
    "Tesláról mit oktatnak? És hol? Mert én fizikakönyvben csak a mágneses térerősséget látom tőle, de róla semmit."
    1. Fizikaoktatás != (nem egyenlő) technikatörténet. Nem mendemondák, a bulvárcikk-jellegű történetek ("amikor a kis Watt látta a teafőző táncoló fedelét, akkor jutott eszébe a gőzgép ötlete", "Newton fejére ráesett az alma, így fedezte fel a gravitációt") a fő tárgya.
    2. Budó Ágoston - Kísérleti fizika, II. kötet, 5. kiadás:
    "A kétféle feszültség, a háromfázisú motorok kiváló tulajdonságai és más előnyök (224 §) tették indokolttá a háromfázisú áramrendszer elterjedését (úttörői: TESLA és DOLIVO-DOBROVOLSZKIJ, 1890 körül)" (288. oldal)

"d) A Tesla transzformátor (1892) primer tekercse a nagyfrekvenciájú rezgőkőr néhány menetű tekercse..." (310. oldal)

"MKSA egysége: 1 V*s/m^2=1 Tesla=10^4 gauss" (82. oldal, illetve 377. oldal)
    3. Középiskolai tanulmányaim során - emlékeim szerint - a váltakozó áram, a mágneses térerősség, a rádió, a Tesla-transzformátor kapcsán került szóba Tesla neve. Tehát a főbb kutatási területei. A misztikus bulvártörténetek (Tunguszka-meteorit, üzemanyag-nélküli autó, reinkarnációja, első ufók megalkotója...) kimaradtak.

"ahol olyan BUSZOK jártak, hogy a kisméretű (1001-1500cm3) dízelmotor folyamatosan optimális fordulatszámon hajtott egy generátort, az meg a KEREKEKBE ÉPÍTETT ELEKTROMOTORRAL hajtotta a buszt"
    Dízel-elektromos meghajtás sok járműnél alkalmaznak.
    Hogy nem terjedt el? Olcsó a gázolaj.

Mellesleg: a dízelmotornak van egy vesztesége.
    A generátornak megint van egy vesztesége.
    Az akkunak (ha használunk) is van, ha akkumulátorról üzemeltetni kívánt AC hajtásról beszélünk, akkor az inverternek is.
    Plusz még vegyük számba az elektromotort - ott is veszteség.
    (Ja és az elektromotornak vinnie kell a dízelmotort is!)

E helyett egy szimpla dízel hajtásnál csak a dízelmotor és az áttétel veszteségével kell számolni. Ebből következőleg a hibrid kisebb fogyasztásról beszélni gyanús.

"az olajcégek meg véletlenül felvásárolták az összes akkufejlesztőt"
    Akkufejlesztő? Az mi? Berakod a kis akkukat, ott keltetődnek, mint a kis naposcsibék, majd kijönnek a súlyos nagy akkuk? :DD
  • Molnibalage
    Na jó, akkor most elfogyott a türelemem veled szemben. Megint.

A GPS-ről egyszer már leírtam, hogy NEM KELL HOZZÁ RELATIVITÁSELMÉLET, sokkal inkább pontos órák,

A relativisztikus hatásokkal számol a rendszer, mert olyan pontos időmérés kell. Pont. Ezt maga a rendszer üzemeltetője is közölte egy interjúban, de a tervezők is megondhatják neked. Kurva nehéz a felfogásod bazdmeg?

A szobatudósok nem sokat adtak hozzá a világhoz, tisztelet a kevés kivételnek, akik képesek voltak GYAKORLATBAN is alkotni valami kézzelfoghatót, na rájuk lenne szükség.

A gyakorlatiasabb területen szakemberek a szobatudosók mukáiból élnek te hatökör. Igen, az vagy. Az alapvető összefüggésekre ők jöttek rá minden tudományterületen jóformán. Csak pár név. Kárnám Tódor. Tudod ő erősen elméleti szakember volt. A DC-3-ast aerodinamikáját elég szépen összerakta. Mondjak még példát? Nincs kedvem koptatni a kezem gépeléssel.
  • OKkultist
    Azon emberek akiket te "szobatudósnak hívsz" is alkottak. Einstein is az akkor? Közlöm, hogy ő is csinált pl. hűtőgépet. Csak ez nem közismert. A GPS már számol a relativisztikus hatásokkal. Szegény értéktelen szobatudós...

A GPS-ről egyszer már leírtam, hogy NEM KELL HOZZÁ RELATIVITÁSELMÉLET, sokkal inkább pontos órák, meg egy fix pont a Földön, az első bemérésnél kijött volna az a bizonyos eltérés, mégha nem is tudnak a relativitás-elméletről semmit, akkor is lenne(lehetne) GPS, pont ugyanolyan , mint ma.

Tesláról mit oktatnak? És hol? Mert én fizikakönyvben csak a mágneses térerősséget látom tőle, de róla semmit.

A szobatudósok nem sokat adtak hozzá a világhoz, tisztelet a kevés kivételnek, akik képesek voltak GYAKORLATBAN is alkotni valami kézzelfoghatót, na rájuk lenne szükség. Edison pl. sokmindent csinált, de elméletekkel nem foglalkozott, Tesla meg annyival járt mindenki előtt, hogy rajta kívül alig tudott valaki érdemben hozzászólni, de elméletekkel ő sem foglalkozott, amivel meg igen, azt a korabeli (meg a mai) fizikus szekta nem fogadta el. (atomelmélet, éter-energia, a korabeli elképzelés a vákuum-energiáról stb..)
  • OKkultist
    PARASZTVAKÍTÁS, a lényeg nem változott, volt pl. egy hamvába holt kísérlet a Hollandoknál, ahol olyan BUSZOK jártak, hogy a kisméretű (1001-1500cm3) dízelmotor folyamatosan optimális fordulatszámon hajtott egy generátort, az meg a KEREKEKBE ÉPÍTETT ELEKTROMOTORRAL hajtotta a buszt: eredmény: fele-harmada fogyasztás és károsanyag, tizedannyi zaj, stb.. Nem is lett belőle semmi. (de ez is csak barkácsolás, már régen vagy HIDROGÉNNEL vagy árammal kellene menni, de valahogy nem akar összejönni, az olajcégek meg véletlenül felvásárolták az összes akkufejlesztőt, de nyilván csak azért, hogy HAMARABB jöhessenek ki az elektromos autók, hahahahaha) De erről már linkeletem a filmet : Who killed the Electric Car? Keress rá, ha még nem láttad, magyar felirattal is fent van valahol, pl itt is
  • mrzool
    az egyre nehezebb és többet fogyasztó autókat, amik külsőre tényleg egyre jobbnak tűnnek, de ugyanaz a 100éves technika van bennük

Vicces gyerek vagy te, Okkultist, mindig meg tudsz nevettetni. Anno évekig használtam a szovjet ipar remekét, egy a 70-es években gyártott Zsigulit, míg most egy 2008-as Hondát vezetek. Kb. akkor a különbség, mint a fivérek első 'repülőgépe' és a Holdra leszálló LM között - csak hogy a topikhoz legalább szőr mentén kapcsolódjunk.:)

De azért áruld már el, hogy hol voltak 100 éve olyan korszerű és kisfogyasztású belső égésű motorok, mint manapság (Ford T modell majd 20 literes fogyasztása 100-on? 20 lóerő és 70km/h max sebesség mellett...? LOL.:)) Arra meg sem kérlek, hogy linkeld már a biztonsági öv(!), légzsák, gyűrődéselnyelő karosszéria, CVT-váltó, menetstabilizátor, fedélzeti navigáció, szervokormány, légkondi, távolságkövető-tartó radar, tempomat és egyéb mai finomságok 100 évvel ezelőtti változatát. Segítek: ne keresd őket, akkor még nem léteztek.
  • Molnibalage
    Üdvözlégy exy1...
  • Cowie
    Nem kötekedés képpen, de te hogyan definiálnád a "igazság" és a "valóság" fogalmát?
    A gondolatmenetedet követve honnét tudod megkülönböztetni a "valóságot" attól amit szerinted valóságnak állítanak be?
  • en2
    "akkor miből gondolhatná, h igaz amit tudni vél"

Engem például nem érdekel az egyéni igazság. Mások igaza engem hidegen hagy. Nekem bőven elég lenne, ha a valóságot tudhatnám. De gondosan elrejtik előlem. Illetve (jórészt) hamis dolgokat tanítottak meg helyette.

Érted te ezt? Érted a különbséget?
  • Cowie
    Sziasztok!

Én általában csak olvasgatni szoktam a hozzászólásokat, de néha már nem tudom megálni véleménynyilvánítás nélkü.
    Szvsz. a mai tudományos életben senki nem tud teljesen egyedül alkotni. Mindenki támaszkodik valamilyen szinten az előtte már felfedezett, megismert dolgokra. Csak Tesla-nál maradva: nem kell ide hozni a más tudományágakat. Neki is muszály volt pl. Galvani, Volta, Ohm vagy Ampere munkásságára támaszkodni. Vagy szerinted Tesla homokba dugta a fejét és az elejétől feltalált mindent újra? A tudományban csak az előtted dolgozók felfedezéseit felhasználva tudsz új dolgokat felfedezni, egyszerűen nincs annyi időd, hogy mindent újra felfedezz a semmiből.
    [i]"Nem látom a futurista-utópista Star-Trek világot."/[i]
    Szerintem nem is fogod. A Star Trek egy kitalált világban játszódik. Én nagy rajongója vagyok ugyan, de el kell tudni választani a valóságot egy fikciótól.
    Bár ez megint nem holdraszállás, úgyhogy befejeztem.
  • Gundark 1 1
    Imádom ezt a topikot. Már megint minden van Teslától Einsteinig, csak az nem hogy mi is a gond a hóddal. :) Mert hogy mi is a kérdés (eljutunk e a hódig, Van Allen Öv stb stb) még mindig nincs meg. A terelés az van. Lassan a hódig ér .
  • Molnibalage
    1. DE látom az eredményeket (ill. a hiányukat, még mindig olajjal megy minden és a rák a rettegett gyógyíthatatlan betegség)

Az emberek évezredekik állatt vonatta járműveket közlekedtek. Sebaj. Nem olajjal megy minden, régen meg szénnel. A tököm teli van azzal is, hogy technikatörténetből is egy nagy 0 vagy. Nem látod a fejlődést és mindenben az NWO-t látod.

2.A statisztikát meghagyom neked, elég, ha egy mai irodában/háztartásban körülnézel, ill. az ENERGIATERMELÉST megnézed: 3fázisú generátor!!!!!!!!! Ha nem tudtad volna.

Kevesebb felkiáltójellel is értjük. És a háromfázisú generátorhoz mi is kell? Gőzfejlesztő kazán, meg gőzturbina. Vagy lehet gázturbina. Ezekhez köze nem volt Teslának. Lehetne benzinmotor is (aggregátor), de ahhoz sem volt köze. Folyamatosan hajtogatod a hülyeséget. Vedd már észre, hogy Tesla is óriások vállán állt ahogy Newton mondta.

3.MIT KELLENE LÁTNOM???? A plazmaTV-t (beleég a logó, hahahaha) vagy az egyre nehezebb és többet fogyasztó autókat, amik külsőre tényleg egyre jobbnak tűnnek, de ugyanaz a 100éves technika van bennük, csak elektronikával fel vannak javítva, ill. a jobb minőségű alu és acél+műanyag miatt jobbak, de az alapelv ugyanaz.

Azért egy mai belső égésű motort összevetni egy 100 évvel ezelőttivel a hülyeség csúcsa. A basic elv ugyanaz, de semmi más jószerivel. És akkor mi van, ha száz éves? Erről már volt szó. A kerék hány ezer éves? A kalapács?

Nehezebb az lehet, de hogy többet fogyasztó? Meg szimplán hülye vagy. A szar csehszlovák skoda 25%-kal többet fogyasztott a mostani 13 éves Opelunknál sokkal kisebb teljesítménnyel. A mai autók még előrébb vannak. Károsanyagkibocsátás csökkenés smau? Akkor menj vissza 40-50 évet és sírj. Hol volt akkor légkondi autókban? A jenki csúcsmodellekben. Az autók élettartama is "kicsit" kitolódott és ma már csak olyan autókat gyártanak amik 80%-ban újrahasznosíthatóak.

Tesláról NEM OKTATNAK, Edisonról van pár mondat.

Talán akkor járj iskolába. Oktatják Teslát és Edisont is (és olvashatsz is róla, ha akarsz!) csal nem állandóan konteósan lásd a világot.

Nem a szobatudósokról beszélek, meg akik paírokat , elméleteket gyártanak, HANEM AKIK KÉZZELFOGHATÓT ALKOTNAK!!!!!!!!!!!!!! Edison és Tesla ilyenek voltak, csak Tesla kb. 50-100évvel mehgelőzött mindenkit, pl. FÉNYCSŐ. Ő nem állt senkinek a vállán, született géniusz volt.

Azon emberek akiket te "szobatudósnak hívsz" is alkottak. Einstein is az akkor? Közlöm, hogy ő is csinált pl. hűtőgépet. Csak ez nem közismert. A GPS már számol a relativisztikus hatásokkal. Szegény értéktelen szobatudós...

A helyedben kussolnék és tisztelném a "szobatudósok" munkáját, mert bizony ők is kellenek. A nukleáris energia is ezektől az emberektől ered.
  • OKkultist
    1. DE látom az eredményeket (ill. a hiányukat, még mindig olajjal megy minden és a rák a rettegett gyógyíthatatlan betegség)
    2.A statisztikát meghagyom neked, elég, ha egy mai irodában/háztartásban körülnézel, ill. az ENERGIATERMELÉST megnézed: 3fázisú generátor!!!!!!!!! Ha nem tudtad volna.
    3.MIT KELLENE LÁTNOM???? A plazmaTV-t (beleég a logó, hahahaha) vagy az egyre nehezebb és többet fogyasztó autókat, amik külsőre tényleg egyre jobbnak tűnnek, de ugyanaz a 100éves technika van bennük, csak elektronikával fel vannak javítva, ill. a jobb minőségű alu és acél+műanyag miatt jobbak, de az alapelv ugyanaz.
    Nem látom a futurista-utópista Star-Trek világot.
    Tesláról NEM OKTATNAK, Edisonról van pár mondat.
    Nem a szobatudósokról beszélek, meg akik paírokat , elméleteket gyártanak, HANEM AKIK KÉZZELFOGHATÓT ALKOTNAK!!!!!!!!!!!!!! Edison és Tesla ilyenek voltak, csak Tesla kb. 50-100évvel mehgelőzött mindenkit, pl. FÉNYCSŐ. Ő nem állt senkinek a vállán, született géniusz volt.
  • HUmanEmber41st
    Amennyiben hihetünk majd'20 év kutatásának, ezek a vállalkozások egy darabig nem fognak beindulni...
  • Molnibalage
    Fel nem fogom mit isteníti Teslát ennyire. Nagy koponya volt, de a XX. században nem lehet kijelenteni, hogy egy ember munkássága rakta le a század alapjait. Túl széleskörű a tudomány, alapvetően röhejes kijelentés minden szempontból. Frank Whittle a gázturbina egyik atya volt. Ettől függetlenül más területen nem alkotott. Testa jó volt elektromosságban. És? Kohászat terén szerintem nem volt egy isten ahogy Einstein sem. Stb.
  • polarka
    Nem, ez a mitől is nagyszám a Mad Max topik.
  • polarka
    Ez azért meredek kijelentés:
    1. nem ismered az összes kreatív feltalálót
    2. nem hiszem, h létezik olyan statisztika, amiben definiálták volna, h kik és mi alapján sorolhatók ebbe a kategóriába és kik nem.
    3. nézz körbe, mindent fejlesztenek és egyre jobb minőségű, többet tudó terméket állítanak elő, vannak, akik feltalálnak és nem egy dolog van, amit Tesla óta úgy találtak fel, h ő kb. még nem is álmodhatott róla

Teslat és Edisont pedig mindenki ismeri, aki középiskolában tanult fizikát. Kíváncsi lennék szerinted milyen alapokat fektetett le Tesla, elvégre az alapokat nem a feltalálók rakják le. Általában Einsteinre szokás mondani, h megteremtette a XX. század alapját.
    Nem meglepő módon, minden feltaláló, tudós, tud. felfedező megtanulta az addig a szakterületükön szerzett ismereteket és figyelemmel kísérték kortársaik munkáit. Pont ezért még az sem lebecsülendő, aki gyakorlatit nem alkot, mert attól még adhat ötletet másnak.
    Newton is vhogy így mondta: Azért láttam a távolabb, mert óriások vállára álltam.
  • Molnibalage
    Azt nem mondanám, hogy az összes, csak az ő lehetőségeik szűkebbek. Megjegyzetm a mérnök vonalon is érezni ám...

Viszont ez nem világgazdasági válság, NWO, stb. topik.