Holdra szállás- mi az igazság?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
de azt nem értettem, hogy miért nem sok vékony rétegbõl állt a hõvédõ pajzs, hogy a sérülésnél mindig legyen még valami esély, mert a mostaninál, ha leesik 1-2 pont rossz helyen, akkor vége?

Nem, ehhez kritikus helyen lévõ téglának kell megsérülnie, az Ûrsiklók esetén szinte minden úton elhagynak pár hõvédõ téglát, és a Buran egyetlen repülése esetén sem ment ez másként (ott a függõleges vezérsíkon hiányzott egy darabon a hõvédelem például). A Columbia esetében pont a legkritikusabb ponton, a belépõélen tátongott egy hatalmas lyuk.

Lehetne tovább hõvédõ rétegeket alkalmazni, de az tovább növelné a tömeget, márpedig a lényeg pont az, hogy a lehetõ legkönnyebb legyen az ûrhajó.

Kiugrani meg mentõkapszula nélkül is lehet, megfelelõ ruha + kisméretû oxigéntartály + ejtõernyõ kell csak. Dehát a sok nagyfejû a NASA-nál miért nem tervezte meg? Az alábbi kísérlet 40km!!!! MAGASRÓL történt:

Õõõ... te most komolyan összevetsz egy visszatérõ ûrsiklóból való kiugrást egy ballonból való kiugrással?!?

Az ûrsikló 40km-es magasságban a hangsebesség hét-nyolcszorosával repül még. Ugorj ki belõle egy szál ûrruhába... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
"Nem vagyok ûrhajómérnök , de azt nem értettem, hogy miért nem sok vékony rétegbõl állt a hõvédõ pajzs, hogy a sérülésnél mindig legyen még valami esély, mert a mostaninál, ha leesik 1-2 pont rossz helyen, akkor vége?"

Mert van mechanikai igénybevétel is...
---

"Valami egyben ráöntött cuccra gondolok"

Khöm. Hõtágulás? Tudod azért vannak csempeformában rajta. Ahogy melegedig úgy záródik össze az egész.
---

"Kiugrani meg mentõkapszula nélkül is lehet, megfelelõ ruha + kisméretû oxigéntartály + ejtõernyõ kell csak."

8 Mach sebessgénél 40 km magasan? Vagy csak 2 Mach és 10 km-en? Ezt komolyan gondolod?
----

"Dehát a sok nagyfejû a NASA-nál miért nem tervezte meg? Az alábbi kísérlet 40km!!!! MAGASRÓL történt:"

Egy ballondól gyakorlatilag állóhelyzetben. Egészen "apró eltérések". Mellesleg kilvösékor szkfanderben vanna tudtommal...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Alu karosszériát meg a régebbi csúcsmodell AUDI próbálta , de nem terjedt el. Pedig, azt csak egyszer kellene megvenni. (csak akkor OLYANRA kell megcsinálni, hogy tényleg 20-30évig jó legyen)
Nem vagyok ûrhajómérnök , de azt nem értettem, hogy miért nem sok vékony rétegbõl állt a hõvédõ pajzs, hogy a sérülésnél mindig legyen még valami esély, mert a mostaninál, ha leesik 1-2 pont rossz helyen, akkor vége? Valami egyben ráöntött cuccra gondolok, rétegesen, közöttük lehetne valami ami hõszigetelésben jobb, valami ami szilárdságban, legfelül ami a légellenállást/surlódást csökkenti. Kiugrani meg mentõkapszula nélkül is lehet, megfelelõ ruha + kisméretû oxigéntartály + ejtõernyõ kell csak. Dehát a sok nagyfejû a NASA-nál miért nem tervezte meg? Az alábbi kísérlet 40km!!!! MAGASRÓL történt:

Gundark 1 1
Ezt hivják fogyasztói társadalomnak. Nézd meg most a válság miatt hány embert rúgnak ki csak pl az autóiparból. Egyébként attól hogy alu alváza lesz nem lesz örök életû semmi. És számos kompromisszumot kell kötni az alu miatt. A dyna soar valóba sok szép megoldást tartalmazott, legalábbis elméletben. De hogy mennyire lehetne megcsinálni a zéletben
[NST]Cifu
Anno volt egy ilyen tervvázlat valahol a neten, de nem mentettem le sajna, most meg nem találom sehol. :S

Amennyire rémlik, a hajó vázához erõsítik hozzá (ragasztják) a hõvédõ téglákat, az új fémes hõpajzs pedig a külsõ méretek terén ugyanakkora volt, tehát a fémpajzs plusz porózus anyag nem vastagabb, mint a jelenlegi téglák. Ami így utólag érdekes kérdés, hogy hogy vezetik el a keletkezõ vízgõzt, és hogy oldják meg azt, hogy a víz ne tûnjön el a porózus anyagból a világûr körülményei között (talán a porózus anyag külsõ (nem a fém felõli) felülete csak bizonyos feltételek mellett nyílik meg?).

Hõvédõ burkolatot lehet le lehet csak úgy cserélni egy új technológiára? Nem kellett volna a fél hajót áttervezni?
[NST]Cifu
Hát fejlesztési tervek voltak azért. Például:

-Folyékon hajtóanyagú gyorsítórakéta:az SRB-k egyik hibája az, hogy begyújtásuk után nem lehetett leállítani õket, tehát nincs lehetõség beavatkozni a mûködésükbe - a Challenger katasztrófa után ezért ezt a lehetõséget is vizsgálták.
-Új hõvédõ burkolat: már az 1990-es években felmerült, hogy a kerámia és szilikát alapú hõvédõ burkolat helyet fémes hõvédõ burkolatot alkalmazzanak. A jelenleg is alkalmazott hõvédõ téglák rengeteg munkát adnak a karbantartáskor, és a Columbia esetében látthattuk, hogy nem éppen a keménységükrõl híresek. A fémes hõvédõ burkolatnál úgy érik el a kellõ hõállóságot, hogy a belsõ felületen egy porózus anyaggal érintkezik a fém, és a porózus anyagban tárolt víz elpárologva vonna el hõt a hõvédõ pajzstól. A dolog szépsége az, hogy az elsõ ûrrepülõgép-tervnél, az X-20 / Dyna-Soar-nál szintén ilyen vízhûtéses elvû hõpajzs lett volna.
-Mentõmodul: Azt nem tudom, hogy végül is készült-e konkrét terv erre, de egy olyan mentõ-modul ötlete már régóta lebegett, amely a felszállás és a leszállás bármely szakaszában képes lenne kimenteni a személyzetet. Ezt a megoldást azért nem támogatta a NASA, mert a hasznos teher jó részét megette volna a mentõmodul plusz tömege.

Cowie
Sziasztok!

Én találtam rá bizonyítékot, hogy már az 1880-as években jártak a holdon.
Ime:

De már Verne Gyula is írt róla! <#worship><#nevetes1>

Mit is kellett volna fejleszteni az ûrsiklón?
Bizonyos szint FELETT nincs szükség a 3évenkénti cserére, mint a gagyi autó/számítech iparban, ahol a béteverziókat is eladják, és a vevõkkel fizettetik meg a fejlesztést, azt is amit nem az éles használatban kellene megoldani. Pl. ALU karosszéria, cserélhetõ motor, valami upgradelhetõ autó, mint amilyennek a PC indult, csak most már ott is 2évente új tokozás a cpu-nak, a ram-nak, egyre nagyobb fogyasztású videokártyák, stb.. NEM errõl volt szó! A stabilitás kárára nem lehet fejleszteni, és a marketingeseket pedig zavarják el a pics*ba.
Meglehetne a bizonyos szint autóban, számítógépben, háztartási berendezésekben, de NEM ez a cél, hanem a pazarlás, vásárolj újat 2-3évente. De pl. az ûrsikló messze van attól a szinttõl, hogy ne kellene fejleszteni, (tudom belül felújították) ez maradt el az utóbbi 20-30évben. (elvileg, mert szerintem a valóságot nem ismerjük, a pénzt viszont elköltötték. Nem feltétlenül a NASA neve alatt.)
Gundark 1 1
De még mindig nem magyaráztad meg : Kész van az utód. Rendben. De miért nem hozzák nyilvánosságra? Semmi okuk titkolódzni. Ha van új király verda, mindenki de fõleg az amerikaiak büszkék lennének rá, hogy mondjuk nekifutásból elmegy a marsig. Amúgy meg a kilövést úgysem lehet titokban tartani. Szóval hogy illeszkedik ez az összeesküvésbe?

Balázsnak meg abban igaza van hogy folyamatosan fikázod az STS-t, de valahogy nem látok ilyen szintû megoldást sehol máshol. Jó tudom, drága és nem jött be a többszöri felhasználásos olcsóság, de azt még az elején nem lehetett tudni.
Amúgy te egy durva tévedésben élsz. Kb minden második mondatod azon alapszik, h ez elavult, az elavult. De könyörgöm, ez nem számítástechnika, de nem is az autóipar, h 3 évente elõhozzanak egy új modellt és azonnal cseréljenek. Annál kicsit nagyobb szabású dolgokról van szó.
Egy repülõt/ûrrepülõt 20-30 éves élettartamra terveznek.
De az US Navy-t sztem meg se nézd, ott simán háborúznak 50 éves hajókkal is (USS Enterprise 48 éves). És ez a világ legfejlettebb hadserege. Máshol világháborús hajókat is simán használnak.

Szóval én is sajnálom, h nem a startrekben élünk (mellesleg sztem ottis több10 éves hajókat használnak...), de ideje elfogadni, hogy itt évtizedes távlatokban gondolkodnak. És nem rohannak egybõl a boltba, mihelyst kijön az új kvadkór. (tegyük hozzá, hogy kb csak a számítástechnika fejlõdik ilyen gyorsan, ami viszont csak egy apró összetevõje egy ilyen rendszernek, midnen más részének a fejlesztése jópát éves viklusokban történik)
Molnibalage
Megkérhetném, hogy fogjad kicsit vissza magad. Milyen alapon szólsz be a NASA-nak ennyire? Mivel láthatólag fingod nincs a mûszkai tudományokról legalább kicsit tisztelhetnéd azt ami megcsináltak. Mellesleg az általad lesajnált 1979-es csúcstechnika olyan, amihez foghatót senki nem tudott eddig összehozni. Eh...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ha készen lenne az utódja, akkor szerinted fizetnének az oroszoknak azért, hogy 2010 és 2014/2015 között (mikor várhatóan a következõ ûrhajó, az Orion elkészül) Szojuzzal járjanak az amerikai ûrhajósok az ûrbe? 😊

Most épp azon tart a vita, hogy 4-5 évig az USA nem maradhat saját ûrhajó nélkül, tehát:

a.: Az ûrsiklók tovább repülnek.
b.: Olyan megoldást keresnek, hogy a rendelkezésre álló hordozórakéták és már kész részegységekbõl összehoznak egy átmeneti megoldást.
c.: Felgyorsítják az Orion (ami gyakorlatilag egy Apollo 2.0, tehát ha az ûrsikló roncsderbi szerinted, akkor az Apollo nem tudom mi 😊) elkészítését.

Vagy egyszerûen ott se sokkal kevésbé balfaszok a politikusok, mint a mieink😊

Amúgy sok értelme van titkolni, amikor az elsõ fellövésnél egybõl kiderülne, hogy mégis van új ûrhajó, csak hazudtak. És ebbõl még elõnyük se származna.

Vagy te úgy gondolod, hogy maga a parasztvakítás a cél? Nagyon úgy tûnik.
IRÁNY A RONCSTELEP!

eladják az 1979-es csúcstechnikát
Valahogy gyanús, hogy készen van az utódja, csak még nem beszélnek róla. (vagy hagyják a pics*ba az egész parasztvakítást, és csak a "nemlétezõ" 2. ûrprogram fog továbbmenni, ami valójában fényévekkel a roncsderbi elõtt jár)
[NST]Cifu
Szerintem merõ idõpocsékolás vele foglalkozni...

Gundark 1 1
Nem akarok izélni, de végül is nem úgy volt hogy Dzsez Inendi, aki Exy1 ? 😊 Mert ugyen anno Inendi elismerte hogy multinikk. Ami mondjuk szerintem hülyeség, mert ha van Gundarkként véleményem akkor azt elmondom akként, és nem egy másik név mögül leosztom az észt. De jogállam, mindenki azt csinál amit gondol, csak ha kiderül akkor nem kell megsértõdni azon, hogy nem veszik komolyan.
Ok nélkül kaptam büntit. Próbáld megkeresni azokat az indokokat az írott szabályzatban amire a moderátor hivatkozott...

A kedvenc szájtom: http://szabadforum.com/

Vagy pont õ hiszi ezt az SG világáról... Neki úgylátszik mindent szabad...

Molnibalage
Igen? Kinek mondta volna? Az U-2-es teljes rádiócsenben repült. Mi a francnak kért volna segítséget a SZU felett?

MAYDAY, utoljára: Gery Powers jogosan mondta, õt PONT május elsején lõtték le az oroszok. (rossz vicc volt, de kihagyhatatlan)
Molnibalage
Ok nélkül nem vágnak ki senkit. De, ha sokáig beszólogatsz akkor ki tudja, hogy mi lesz... Már a modik is az összeesküvés részei? Nem lehet, hogy egyszerûen kimerítitek a barom módra fórumozás fogalmát és mások birkatürelmét?

Molnibalage
"ÁTTEKINTHETETLEN, ehhez tényleg kell 3-4ember, hogy vezesse"

Az, hogy neked az az egy dolog.
----

"de hiányolom a szélvédõre vetített képet, ami a lényeget mutatná csak"

A HUD az micsoda szerinted?
----

"esetleg valami vektorgrafikus virtuális térkép, rávetítve a VALÓS látványra, (a következõ lépés,pedig az ABLAK elhagyása lenne)"

Ez már egyszer tisztázva lett. Baromság. És ha bármi töknremegy akkor meg tényleg semmit se lássanak ki? Nagy ötlet... Mit akarsz rávetíteni és mire és legfõképp minek?
----

"na az megkönnyítené, hogy PONTOSAN lássák a jó irányt"

Látják most is. Egyszer sem vétették el a leszállást.
----

"ez sem az én ötletem valami régi terv volt, hogy a légiközlekedés majd leegyszerûsödik vele, és akkor az autók helyett mindenki kisméretû repülõ autókkal jár majd. DE EHHEZ az autóvezetés szintjére kellene EGYSZERÛSÍTENI , VR+GPS, meg amit csak fel lehet használni."

A probléma nem a navigáció, hanem egy repülõgép kézbentartása. A sok fakezû autót alig tud vezetni. Egy repcsi az még nehezebb mutatávny...
-----

Hogy miért voltál kizárva ?! lehet, hogy csak azért, mert azt hitted, hogy egy szabad világban élsz.... De ezt a moderátor biztos jobban tudja....

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

A régebbi MAC-re gondoltam természetesen. (amikor minden a Pentium számolási hibával volt tele, egy szó sem volt a PowerPC-rõl, én sem találtam róla semmit, tehát lehet, hogy az még tud lebegõpontosból fixpontosba hibátlanul számolni?)

Nyilván a PPL vagy CPL vizsgán nem azt kérdezik, hogy mi az eredete, hanem, hogy a tankönyv szövegét vissza tudja-e adni?
A PAN PAN PAN-ról nem is tudtam, de "véletlenül" ez is beilleszthetõ egy másik értelmezésbe is. PÁN?

A szabályokat kialakítók között olyan emberek vannak (sokan) akik "érdekes" társaságok tagjai, akik nem vesznek fel akárkit, de elég csak a "ritka véletlen" 20-30%-os szabadkõmûves arányra gondolni, amikor az APOLLO legénységét megnézzük.

Ez meg

ÁTTEKINTHETETLEN, ehhez tényleg kell 3-4ember, hogy vezesse, de hiányolom a szélvédõre vetített képet, ami a lényeget mutatná csak, esetleg valami vektorgrafikus virtuális térkép, rávetítve a VALÓS látványra, (a következõ lépés,pedig az ABLAK elhagyása lenne) na az megkönnyítené, hogy PONTOSAN lássák a jó irányt. (ez sem az én ötletem valami régi terv volt, hogy a légiközlekedés majd leegyszerûsödik vele, és akkor az autók helyett mindenki kisméretû repülõ autókkal jár majd. DE EHHEZ az autóvezetés szintjére kellene EGYSZERÛSÍTENI , VR+GPS, meg amit csak fel lehet használni. Köd, esõ, éjszaka nem lehet olyan problémás , mint most, mert pár mutató meg mûszer "segítségével" senki nem akar a betonba csapódni leszálláskor.)
MOLLER M400, de ebbõl sem lesz sorozatgyártás, és nem az ára miatt.

Itt egy mûszerfal, ami szintén 20éves, de ez egy autó!:

Valami ilyenre gondoltam, hogy aki egy buzukit jól elvezet, az ezt is meg tudja oldani: (láttam már jobbat is, de azt most nem találom)

A "Moderátor figyelmébe" topikba is megkérdezetem, itt is megkérdezem:

Miért voltam kizárva?

Ha valakit megbántottam, elnétést kérek érte. Nem volt szándékos. Ha viszont a véleményem elmondása miatt voltam büntetve, azt szégyelletesnek tartanám. Tehát:

Milyen írott szabályokat sértettem meg?

(ugye a vége remélem világos, h kinek szól😄)
A Mayday (ejtsd: méjdéj) vészjelzésre szolgáló nemzetközi kifejezés, a hang alapú (rádió) kommunikációkban használják. A francia m'aider kifejezésbõl származik, magyarul ez segíts bár ennek egy felszólítóbb, sürgõsséget hangsúlyozó formája.

Május vazz (pff), gondolkozni meg fog más helyetted...
Gundark 1 1
"MAYDAY úgy értem van-e értelme??? Kiáltoznak a rádióba, 5-10km magasan, mégis mire számítanak?"

Én ha például leállna az egyetlen hajtómûvem egy F-16osban kifejezetten örülnék ha figyelnének rám és ha kattintanom kell akkor nem kellene átgyalogolnom nevadán mire valaki keresni kezd. És azért méjdéj, mert ez viszonylag érthetõ volt a korai sistergõ rádiókban is. De miként is kapcsolódik ez ide? Ami meg a blekk vaultot illeti, mit kellene ott nézni ami leleplez mindent? És nem válaszoltál a kérdésre, mit is kért az észak amerikai légvédelmi parancsnokság ettõl az embertõl mit csak õ tudott?
Te jó ég, akkor õ MINDENT TUD!!! Legjobb lesz ha leborulunk😊
Gondolj csak bele mennyi és milyen titkos információkat láthatott a szerelésre beadott gépeken.😊)))))9

Énisénis😛
Már elmondta, számítógép-összeszerelõ szakmunkás. Nagy karrier😄
Molnibalage
Az aki egy hívójelbõl egy NWO témát lát arról mit gondoljak? Az NWO topik önmagában is egy vicc.

Ennyi erõvel miért nem hozza fel a "Roger" hívójelet? Biztos õ is egy összeesküvõ lehetett...

Úgy látom megfeküdte a kedves hoaxerek gyomrát a kitakart ('cenzúrázott') marsi képek rejtélye. Ennél azért több kreativitást vártam volna tõlük, mindegy...

Szóval összeesküvés-hívõk! Nincs itt szó semmi cenzúráról, csupán marha nehéz ám olyan messzirõl minden adatot hiánytalanul, bitre helyesen elküldeni. Ezért kimaradnak egyes részletek, igen, még ma 2008-ban is.

Gondolom nem kell túl nagy logika azt belátni, hogy ha még ma sem lehet megoldani a 100% hibamentes rádiós jeltovábbítást, akkor 15 éve, sõt 40 éve sem lehetett. Ergo ha érdekes artifactokat találtok a felvételeken, azok nem a gonosz cenzúrázók miatt kerültek oda, hanem egyszerû technikai hibáról van szó.

BTW azt még mindig nem mondta el egyikõtök sem, hogy mi van a szovjet/orosz, kínai, japán és indiai felvételekkel. Nyilván egyik nemzet sem használná ki propaganda célokra, hogy leleplezze a gonosz, hamisító-cenzúrázó amcsikat. Életszerû.😊

[NST]Cifu
Nehéz elhinni, hogy milliárdok mennek el a fejlesztésre, közben az ûrsikló meg ugyanolyan, mint 1979-ben.

Értem. 1979-ben már színes LCD MFD-k voltak ezek szerit? 😊))

A viszonyításhoz itt az eredeti, felújítás elõtti mûszerfal.

MAYDAY úgy értem van-e értelme??? Kiáltoznak a rádióba, 5-10km magasan, mégis mire számítanak?)

Arra, hogy prioritást kapnak például rádióforgalmazásban. Egy veszélybe került gép nagyon sok esetben sikeresen leszállt még a Mayday! Mayday! Mayday! (vagy az egy fokkal gyengébb (nem közvetlen életveszélyt jelentõ) Pan! Pan! Pan!) üzenet után is. De ekkor a Földi irányítástól minden lehetséges információt megkapnak, a körülöttük lévõ légteret szabaddá teszik, és a többi.

IBM PowerPC CPU? A MAC hibamentes? Mert nem találtam vele kapcsolatban semmi overflow meg lebegõpontosból fixpontossá alakítási hibát.

A PowerPC is rendelkezik error erratával. A Mac-ekben meg már Intel proci van. 😊

A MAYDAY-be ne menjünk bele, mert egészen mást jelent valójában, de egyébként egy angol SOHA nem akarna franciául segítségért kiáltozni. (egy francia meg angolul, ma már persze angol a hivatalos nyelv)
MAY DAY=Május 1., innentõl ez az NWO topik témája, na nem azért mert a munka ünnepe oda tartozik😊

Tényleg ne menjünk bele, ha nem fogadod el a történelmet, nyilván ezt is megírták a valóságot mindig jobban ismerõ emberek. 😊
Esetleg ha PPL vagy CPL vizsgán gondolkodsz, akkor süsd el ezt a poént ott. Értékelni fogják. Vagy nem. 😊

De látom a BLACK VAULT-hoz egy szava sincs senkinek.

Dehogy nincs. Nincs ott olyasmi, ami az Apollo holdutazásokat kérdõjelezi meg. Nocsak. 😊

[NST]Cifu
Sok lesz a személyeskedés. Büntipontok fognak repülni. MolniBalage ez rád is vonatkozik, és Okkultist rád is...

Molnibalage
Ha mindenki olyan gyökér lenne mint te akkor nem lenne élet a földön. Semmit sem tennék és hinnék el, mert egy összeesküvés része ugye? Na de várjunk! Ezt akarták az összeesküvõk, hogy higyjünk! Sõt, Virág elvtárs szerint az a gyanús, ami nem gyanús. Folytassam, még vagy ennyi elég?

Fura, hogy nem esik le, hogy 1-2 multireges embert leszámítva mindenki mimimum lököttnek tart? Ez "hited" miatt van. Igen, hit. Mert racionális alapja az nincs... Én hülyének azért tartalak, mert a hülyeség akarattal és szinte 0 természettdományos tudással párosul...

Kicsit vegyél vissza, ha mindenki olyan gyökér lenne, mint te, akkor már rég az 1984 világában élnénk, te ezekszerint mindent beszopsz, amit fentrõl mondanak? HAHAHAHA
Nem igazán azzal kellett foglalkoznom, hogy a gyártás során hol cseszték el. (szerencsére) Sokkal inkább a felhasználó számára optimális teljesítmény összeállítása, stabilitás, márkák ismerete, melyik van felül és melyik alulértékelve, vagyishogy a kapható 100félébõl mit érdemes megvenni. (és mit tilos)

MAYDAY úgy értem van-e értelme??? Kiáltoznak a rádióba, 5-10km magasan, mégis mire számítanak?)
IBM PowerPC CPU? A MAC hibamentes? Mert nem találtam vele kapcsolatban semmi overflow meg lebegõpontosból fixpontossá alakítási hibát.
Ezekszerint a 386-os az utolsó iNTEL , ami hibátlan volt?
Remélem a windows nem költözött be a siklókba? (nem volt elég 2 tragédia?)

A MAYDAY-be ne menjünk bele, mert egészen mást jelent valójában, de egyébként egy angol SOHA nem akarna franciául segítségért kiáltozni. (egy francia meg angolul, ma már persze angol a hivatalos nyelv)
MAY DAY=Május 1., innentõl ez az NWO topik témája, na nem azért mert a munka ünnepe oda tartozik😊

De látom a BLACK VAULT-hoz egy szava sincs senkinek.
(nehéz is hozzászólni, profi munkát végeznek, CSAK a hivatalos dokumentumokból bányásszák elõ a kényelmetlen információkat)
Molnibalage
"Még a végén nekem fogjátok bemutatni, hogy néz ki egy PC? LOL"

Már pedig úgy néz ki szükség van rá...
---

"TÉNYLEG, minek? Ha megy a 386-ossal, akkor hadd menjen. Nehéz elhinni, hogy milliárdok mennek el a fejlesztésre, közben az ûrsikló meg ugyanolyan, mint 1979-ben."

Talány nyisd ki a csipás szemed és nézz meg régi és új fényképeket a pilótafülkérõl. Talán olvasd el, hogy mit tudott az alap rendszer és mit kapott a felújtások során.
----

"Az Apollo meg wgy 8088-as számítási teljesítményét sem tudta, (összesen a földi személyzettel együtt??) és mégis. A sikló meg mégsem."

A földi személyzet az nem számolt. Max. a számítógépek. Csak pályaadatokat kellett számolni és azt sem realtimeban. Nehéz felfogni?
El nem tudok képzelni milyen munkát végezhetsz ennyi felfogóképességgel és belátással. Isten óvjon minket a hozzád hasonló hülyéktõl.

Még a végén nekem fogjátok bemutatni, hogy néz ki egy PC? LOL
TÉNYLEG, minek? Ha megy a 386-ossal, akkor hadd menjen. Nehéz elhinni, hogy milliárdok mennek el a fejlesztésre, közben az ûrsikló meg ugyanolyan, mint 1979-ben. Az Apollo meg wgy 8088-as számítási teljesítményét sem tudta, (összesen a földi személyzettel együtt??) és mégis. A sikló meg mégsem.
Te, ugye nem akarod elsunnyogni a számításaid levezetését itt elõttünk? Tudod, a Van Allen övön való áthaladásról és a Hold-Föld rádiós összeköttetésrõl.

[NST]Cifu
Korábban már említve volt, hogy az Apollo CM és LM fedélzetén is volt számítógép, az Apollo Guidance Computer (AGC), noha a mai értelemben vett CPU-ról tényleg nem beszélhetünk. 😊

[NST]Cifu
15év gépszerelés után már nehéz újat hallani.

Az olyanok után, mint "azt hiszem a P1-es kerekítési hiba már nincs benne"? Nem, volt más hibája a PPro/PII prociknak. 😊

Nem véletlenül mondtam, hogy minden modern procinak van valami tervezési problémája, és ahogy egyre bonyolultabbak, egyre több.

Szerintem nem létezik olyan informatikus sem, akinek ne lehetne újat mondani a számítástechnikában, tehát ilyen kijelentésekre ne vetemedj. 😊

Az asztali gép vs PC , EGY ADOTT FELADATRA lett összehasonlítva, ahol a 200ezres csúcsgép csúnyán leszerepelt a 10ezres kínai dzsunkával szemben

Én meg leírtam, hogy ott a PC-n valami gebasz van akkor. Vagy sz@r az optikai meghajtója, vagy hulladék op.rendszer / codecek / lejátszó van rajta. Egy célhardver adott dologra mindig egyszerûbb és ésszerûbb. Viszont egy általános hardver mindig rugalmasabb. Ezért terjedt el a PC, és még mindig ezt használják általános célokra, és nem célhardvereket. (megj.: én asztali lejátszóval komolyabban jó ideje azért nem is foglalkozok, mert egy HTPC sokkal jobb és rugalmasabb a célra)

MAYDAY!! MAYDAY!! (mivan? május?)

Wikipédia a barátod (magyar nyelven is) 😊

Igaz, hogy a leszálláshoz kell a pilóta, nem magától teszi le a számítógép? (az csak az oroszoknak ment, márminthogy ember nélkül ment egy kört az ûrben a Buran?)

A Buran esetében az automata pilóta igénye az volt, hogy tehessen egy pilóta nélküli tesztrepülést a jármû, mielõtt emberekkel a fedélzetén is elindul. Ez egy logikus lépés volt a részükrõl, a most épülõ Orion ûrhajó esetén is elõször személyzet nélküli repülésekkel kezdenek. Az STS programnál még úgy vélték, hogy erre nincs szükség (utólag nézve könnyû rájuk sütni, hogy túl magabiztosak voltak, de innen nézve ez az igazság). Amúgy az ûrsikló is fejlett automata pilóta irányítással bír, a pilótának nincs komolyabb dolga, mint követi a megadott irányt, a megfelelõ siklószöget tartani, és a földet érés elõtt kiengedi a futómûvet. Arra viszont tényleg nem képes, hogy magától szálljon le.

Az ûrsiklókat 2 éven belül kivonják. A 386-os pedig nem 5-10, hanem 15-20 éves technológia, nem nagy különbség. Évente nem fogják tuti cserélgetni a procikat, hanem mondjuk 5-10 évente fejlesztenek. És akkor a 386-os éppen 5-10 éves technológia volt😊

Amúgy ha az apollóknak nem kellett CPU, akkor miért is kéne mindenképp P2?😊
Szerencsére nem nekem kell aggódni, hanem azoknak akik vállalnak vele egy kört. De talán az 5-10éves, már bevált, bizonyított, esetleg kijavított változatok mehetnének bele, pl. most a P-II-es szintet már elérhetnék, ha az lenne a cél, hogy a jövõben is használhatók legyenek a siklók. De nem ez a cél, hanem hogy éppen még használhatók maradjanak, valami lesz majd helyettük, abba is 386-osokat tesznek majd? Az már "bevált". Az APOLLÓkban nem is volt CPU, és sokkal messzebre mentek.(?)
Sztem találni fogsz célhardvert is bõven abban az ûrsiklóban, ne aggódj😊

Amúgy mégis szted milyen CPU-t kéne az ûrsiklóba tenni? Úgy pontosan.