Holdra szállás- mi az igazság?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

gothmog
Viccen kívül érdemes elolvasni a témában: Arthur C. Clarke: Az éden szökõkútjai

dronkZero
Ûrlift szerintem jó téma, lehet vele kapcsolatban egy csomót számolgatni feleslegesen... :D

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Cowie
Légyszi ne vedd már komolyan amit írtam. Csak beszálltam az általános poénkodásba :)

dronkZero
"A súly a gravitáció hatása és iránya a Föld gravitációs középpontja felé mutat."

Általában, földközeli eseményeknél jó ez a közelítés. interplanetáris léptékben amit leírsz, az a gravitációs erõre igaz.
De a súlynak az a definíciója, hogy az az erõ, ami az alátámasztást nyomja, vagy a felfüggesztést húzza. És a kötél nem pont függõlegesen húzza az ellensúlyt, mert coriolis-hatás van, meg a liftnek van súlya, meg a kábelnek is meg persze az egész rendszernek is tehetetlensége, amik mindenféle erõket keltenek mindenféle irányba.
Mivel ahhoz, hogy a "felfüggesztés" húzva legyen, kell egy tetemes centrifugális(petális, nézõpont kérdése) erõ is.

Tehát azzal, hogy azt mondtam, hogy nem bírná el a saját súlyát, pont ugyanazt mondtam, amit itt kifejtesz. Szerintem csak fogalmi kavar van, pongyola voltam az elején, nem definiáltam a kifejezéseimet.

A keresztmetszet növelése nem megoldás, mert önsúlyt növel, ami ugye leszakítja. Fajlagosan kell növelni a szilárdságát, és a természetben megtalálható anyagok erre alkalmatlanok. Ha valami, akkor talán a nanocsöves anyag, az már kellõen szilárd és nagyon könnyû.

Mivel vezetékpár kéne, ezért 2-szer annyi.
És ha jól számoltam, akkor 11,45MΩ, ami már gyakorlatilag szakadás.

Nem ugyanarról van szó. A súly a gravitáció hatása és iránya a Föld gravitációs középpontja felé mutat. A kötél "mûködésekor" viszont annak nagyobbik része kikerül a gravitáció alól, viszont a centrifugális erõ egyre növekvõ mértékben hat rá. Ennek iránya pedig (nagyrészt) ellentétes az elõbbi erõvel. Szerintem ezt a szakítóerõt nem bírná ki. Akkor sem ha mondjuk többszörösére növelnénk a vastagságát. Nem bírná ki, mert ebben az esetben a tömege is tösszörösére növekedne, ami magával hozná ugyanennek a végül szakításhoz vezetõ két ellentétes irányú erõnek az arányos növekedését.

Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?

dronkZero
Nana, a tömeg nem erõ. Súlyról beszéltem. De abban igazad van, hogy az meg szorosan összefügg a centripetális erõvel, szal végülis ugyanarról beszélünk.

A saját tömegét elbírnia nem lenne gond, de a centripetális ellenerõ hatását már nem valószínû, hogy kibírná.

A nagyságrendet én még két nullával többre becsülöm. Persze miért kellene sárgaréz? Lehetne mondjuk kevlárszövet-kötél, vagy szénszálas high-technológy is. Akkor máris lejönne pár nulla a végérõl. De én még így is kivitelezhetetlennek gondolom.

dronkZero
Nem számoltam utána, de szerinted miért nincs még ilyen? :) Igen, NAGYON nehéz még egy vékony drót is. Azért képzelik az ûrliftet is nanoszálas anyagból, mert annak talán elég nagy szilárdsága lenne, hogy elbírja a saját súlyát.

Cowie
Jól számolom hogy egy 5 mm2-es keresztmetszetû sárgaréz drótból kb 15.000 tonna lenne? Vagy nagyon elk*rtam valamit? :)

gothmog
Az attól függ.

Kmarha
adja`tok meg a troll ala a lovat :)

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Mennyi lenne a tömege ennek a drótkötegnek? Úgy értem, mennyi terhet kellene magukkal vinniük?

És lézer se kell.
Feszül a vezeték - távolodik a Hold. Lazul a drót - közeledik.
Mit lehet ezen nem érteni?

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Gundark 1 1
Szerintem a végét rácsavarták a komp lábára meg nagy sziklákat is tettek rá, és gyakorlatilag mint egy lanovka, visszamentek a vezetéken. Aztán valahol a fõd elõtt leváltak és belecsobbantak a zóceánba.
gothmog
Jahogy azért forgott, hogy csévélték le a kábeldobot? És visszafelé föltekerték, vagy bekötötték direktbe a holdon? Ha a déli sarkon van az egyik vége, a másik simán lehet a holdon, hiszen az geoszinkron. Ez logikus.

Gundark 1 1
Háde baz, most jövök rája. A zapollo forgott a tengelye körül. A sok hülye meg aszitte hogy ne melegedjen túl meg ilyenek. Közben meg.... Húzta a vezetéket, igen ám de ugye a fõd forog. Muszáj volt forgatni mert különben a déli sarki vezeték összetekeredett volna! Az meg már hogy néz ki hogy nem egyenes dróttal érkeznek le hanem olyan össze vissza tekeredett izével.

Azért túlozni nem kell. Igenis vannak náciufók. Le is hallgatták a beszélgetést. Muhahahaha :) Bizonyitékaim vannak rá.
DrRadon
Hejj, mit találtam! Nála a "Most olvastam" sablon bevezetõ:

"2008.06.24 12:11:42gerrob

Most olvastam, 10 millió dollárra beperli a Google az index.hu-t jó hírnév megsértéséért."

Most poénos akartál lenni, vagy mi? Elég fura alak vagy...

Persze lehet, hogy nem õ az, de az ötöslottó esélyesebb.

sz4bolcs
Jézusom, ne.. kognitív disszonancia ... támad.. nem bír el... az elmém ennyi ellentmondást. Muhahahahhahahahhaaaa

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Tehát nem volt ott semmiféle náciufó???

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Azért is mentek anno a Déli-sarkra nagy hajóhaddal, hogy a Föld forgástengelyénél lerakják a telefonkábelt.
Ha máshonnét kezdve próbálnák lefektetni, a Föld föltekerné, ami nem kis mûszaki problémákhoz vezetett volna az Apollo-hajókon, nem? Na.

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

gothmog
Egyértelmû.

Cowie
Nem érdemes vele a továbbiakban foglalkozni. Ez amit csinál már egyszerû provokáció szerintem.

gothmog
Így valahogy, ugye? Ha elfogytak a "bizonyítékok", mert már mindegyikkel bebuktál, akkor jön a baromság. hátha. Mégis mit képzelsz, kivel szórakozol?

Molnibalage
Tudod a NASA és a komp között rádiókapcsolat volt. Szerinted az a nemzet aki képes olyan eszközöket megalkotni ami Föld vagy Holdkörüli pályára küld dolgokat nagy erõfeszítés egy rádiójelet vezetékre rakni, hogy a telefonvonal végén az elnök hallja õket és viszont?

Te most tényleg ilyen buta vagy, csak játszod az eszed?

Ma reggel a HÉV-en a nõ elõttem valami viccbulvárlapot olvasott. Gyakorlatilag az összes összeesküvés elmélettel foglalkozott a címe alapján. Náciufók, Hitler túlélte a háborút, a II.Vh-s kikötõi robbanás, stb. Pár modatot elkaptam belõle. Na, ezek után nem meglepõ, hogy a mezei átlagpolgár olyan síkhülye és bevesz mindent, mikor ilyen szennyet olvas...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Gundark 1 1
Pedig egyszerû. Telefonkábelt görgettek le. A Saturn 5 is azért volt akkora mert kellett a hely a kurta sok madzagnak. Aztán már csak kurblizni kellett a telefont (nem akartak akkumulátort mert az nehéz) és bele kellett szólni hogy bitte, herr Braun, kapcsolja a mein führert, itt vagyunk.

Egyébként a hold modul semmiféle kapcsolatban nem állt a földi irányitással, kilõtték õket aztán egyszer csak mindenki meglepetésére visszajöttek. És mutogattak valami köveket hogy ezt ott szedték.

Kizártnak tartom hogy a földi vezérlõ kapcsolta össze õket.

Zászló: Amerikában a nemzet jelképe a zászlójuk. Nem véletlenül mutogatják minden filmben. Ez a zászló loboghat a szélben, de semmi esetre sem lóghat, mert akkor valami van. Ezt ott nem lehetett másként megoldani, csak igy és legalább 1.5 percet gondolkodtak rajta. No meg kitûzni egy lógó zászlót amin nem látszik semmi?
DrRadon
Ugye te nem az a matekos, Prog.hu-s gerrob vagy, igaz? Nagy csalódás lenne, ha egyezne a személyetek :)

Most olvastam, hogy Armstrongék a Holdon felhívták Nixon amerikai elnököt!

Azt meg hogyan? Tudtommal a Holdon nincs térerõ!!!!!

Ja. Vagy esetleg egy William Shatner - Leonard Nimoy duó :)

OK, nyilván már a próbánál rájöttek a zászlós dologra.

A castingnál szerintem azért hibáztak. Neil Armstrong helyett én más színészt kerestem volna, de például Buzz Aldrin jó választás volt.

Papirzacsi
Lehet hogy téged zavar, de azért a világban vannak területek, ahol odafigyelnek a részletekre. Márpedig egy sok tudóst,mérnököt akárkit csoportosító közegben, mint amilyen tegyük fel a NASA, elõfordul, hogy még erre is gondolnak. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag kulcskérdés volt a zászló kitûzése, sok logika meg nem kell hozzá, hogy nem fog magától így állni a zászló, ahogy szél nélkül itt a földön se. Magad is láthatod, ha kinyitod a szemed.
Na most akkor jó "rendezõk", vagy csak a sok hoaxerrel ellentétben tapasztaltak ezt azt az õket körülvevõ világban, amire egy ovis is talál kreatív megoldást?

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Igen, és egy hete már belinkelték. Amúgy jó cikk, Holdutazással kapcsolatban engem pont az ilyen dolgok *zavarnak*:

"...Ezt követõen kellett kitûzni a zászlót. A szakemberek jó elõre készültek erre, és tudták, hogy légkör hiányában egy merevítõ rúd kell a zászló tetejébe, ahogy az megfigyelhetõ is a felvételeken - különben lelógna, és nem látszana jól."

Komolyan, a Holdutazás rendezõje jobb volt, mint Spielberg.

Azért ez ijesztõ...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Papirzacsi
áááá... még akkor se fogadnák el a tényet, ha elsõként lépnének újra a holdra, és az otthagyott tárgyakkal vernéd õket agyon (igazából csak a helyén), még azt is letagadnák, hogy most éppen a holdon állnak. Ilyenek ezek, buták, sötétek, idióták, rövid a memóriájuk, olvasni nem tudnak, aki tud, annak szövegértési gondjai vannak, stb. :-)

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

A holdraszállásról
Egy hetes cikk ugyan de a kétkedõk talán elfogadják,lévén mégiscsak egy tudományos rovat...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

DrRadon
Te is olvass vissza. Nem neked szánta a képeket, hanem egy elõzõ gondolatmenethez.

gothmog
<#vigyor2><#eplus2><#nyes><#vigyor3><#beka2>
...Olvass vissza...
ROTFLMAO!

Molnibalage
Szerinted. Azt is írtuk, hogy lesz jobb is. Mellesleg miért nem bizonyít? A radarmérés és fotó összevétésének azonossága is smafu?

Még mindig nem láttunk egyetlen deka érvet és mûszaki tényt sem, amivel lehetne valamit kezdeni. Trollkodsz folyamatosan.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Hasonló képeket már adtatok. Ezen a felbontási képességen semmit sem bizonyít. Olvass vissza!

gothmog
Ne mondd hogy meg lettél gyõzve, mert úgysem hiszem el. :)

Ez még istenes, a mûszereket és a tükröt is ki tudta volna pakolni egy automata.
A macskaszemnek nem kell halál pontos beállítás:
-egyrészt a Földnek ne csak egyetlen helyérõl lehessen játszani, a mérés nem két másodperc
-másrészt a Hold librációs mozgása is bele kell férjen

A gáz ott van, hogy az ember által készített felvételeken egyetlen picike hibát sem találtak a fiúk, ami csalást bizonyítana.

gothmog
volt már szó errõl, többször. Az rá a sztenderd válasza, hogy egy tükröt odavihetett egy szonda is.
pláne, hogy ugye ezek retro reflektorok (lásd még: macskaszem) ami a forrás irányába veri vissza a ráesõ fényt. Szóval olyan nagyon pontosan be se kell állítani.
http://www.youtube.com/watch?v=VmVxSFnjYCA

És mi van a holdfelszínén elhelyezett lézertükrökkel, amiket a tudósok a mai napig használnak a föld-hold távolság lézeres mérésére? Azokat ki rakta oda, az ufók? Vagy szerinted a holdfelszín tükrözi vissza a lézernyalábot a kibocsátóállomásra?

Tájékozódjál és olvassál mielõtt ekkora baromságokat beszélsz.
Persze a fajtád ezekrõl a lézertükrökrõl mindig szándékosan elfeletkezik, mert cáfolhatatlan bizonyítékai az amerikai holdraszállásnak.

DrRadon
Na látod! Pár hete ilyet szerettél volna. Minden vágyad így teljesüljön :)

És idõvel lesznek még jobb képek is amint az LRO rááll az 50km magasságú pályára.

gothmog
Majmok bolygója, ember? Ha legalább a 2001: Ûrodüsszeia-t mondtad volna, azt mondanám van némi fogalmad arról, amirõl beszélsz.
Mûveletlen.

Molnibalage
Az külön vicc, hogy akkro ezek szerint az USA pénzelte a SZU-t, hogy olyan hordozórakétát fejlesszen, amit képes termonukleáris töltetet eljuttatni az USA területére.

Komolyan mondom néha nem tudom eldönteni, hogy gerrob viccel vagy csak tényleg ennyire buta. Mert viccnek elég durva lenne... (Van errõl egy jó székely vicc.)

Molnibalage
Csak éppen az egész azon alapult, hogy tudnak -e egy olyan hordozórakétát építeni, ami biztonságosan mûködik és felgyorsítja az egész hóbelevancot addig, hogy a holdig repüljön. Ehhez kellet Braun zsenuialitása. Ha nincs rakéta, akkor a többi semmit sem ért volna.

Ha meg már a szánalmasnál tartunk akkor én is leírhatnék ezt-azt, csak a banner miatt inkább nem teszem...

Molnibalage
Csak ott nem volt idõkészer és azok jóval pirmitívebb hordozórakétákat használtak, olcsóbbak voltak én nem halt meg cirka 100 ember egy balesetben...