Holdra szállás- mi az igazság?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

gothmog
Ezek ráadásul még nem is a 0,5m/px felbontású képek. 1-1,5m es felbontás, szóval mielött... Lesz még ennél jobb is.

gothmog
Na b+... (upsz) így jöjjön be az összes jóslatom. Jövõ heti lottószámok kellenek? <#vigyor3>

Cowie
Cowie
Az Apollo 11 leszállásakor készült felvételek felújított, digitálisan feljavított változatai is elérhetõek a NASA oldalán.
http://www.nasa.gov/multimedia/hd/apollo11.html

Cowie
Köszi a linket! Én is kiváncsi vagyok rá, hogy mi lesz a reakció.

Molnibalage
Figyeld meg, mindjárt jönnek, hogy ez PS és értelmezhetetlen képek...

Lehet zárni a topikot? :)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Szép ez a 40. évforduló, meg is jöttek a képek.:) http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/multimedia/lroimages/apollosites.html

Hoaxerek, elmehettek a picsába...:)

gothmog
bocs, ez természetesen még mindig válasz erre.

gothmog
3. - ezt gondold át újra, és kérdezd meg úgy, hogy értelme is legyen.

6. - figyeld, mi történik a lángcsóvával. kb 2:00-nál kezdõdik. Hmmm?

Molnibalage
Sõt, az ûrséták fotóin sem, de itt a Földön is bármikor csinálok olyan fotót amin más fényforrások és egyéb dolgok jól látszanak, de a csillagok nem. Szegény Csak77 még nem hallott a záridõrõl, meg fényerõsségrõl, film érzékenységrõl, stb...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

gothmog
Még ezt:
"2. Azokon a képeken, amelyeket az Apollo ûrhajósai a Hold felszínén állva készítettek, nem látszik egyetlen csillag sem."
Azokon a hdtv videókon, amiket a Japánok -nyilván roppant elavult- ûrszondája készített, szintén nem látszik egyetlen csillag sem.

gothmog
Végül egy kérdés:
Lassacskán el fognak kezdeni csordogálni a képek az LRO-ról.
Mi lesz majd a magyarázatod, ha pl. a Nyugalom tengeréhez érünk, és ott lesznek a holmik? Mert ott lesznek.
Hajrá, elõ a farbával, add elõ most az elméletet. És akkor egy idõre -az elsõ visszatérésig- le is zárhatjuk a témát.

gothmog
Kiegészítés: "Amikor kitûzik, lobog. "
Nem lobog, leng.
"Ha felgyorsítjuk, olyan mintha..."
Nem olyan.

gothmog
az a jó az internetben, hogy amit valaki egyszer már leírt, azt onnantól elég csak linkelni.

Gundark 1 1
Mer már kapkottak mer Nikszon monta nekik hogy jó lenne má leszáni a hódra, vagy mivan, mer izélõdnek itte a zemberek, hogy nem vótak a hódon se. És látod hova vezet a kapkodás :)
sz4bolcs
"De nem veszed észre hogy lobog a zászló, a zárt hangárban. Életszerû."
-Ugyanez a csillagokkal. Nehéz lett volna rápöttyözni a fényképekre, inkább így hagyták. :D Nem azért, de van aki komolyan gondolja, hogy úgy felejtették le a csillagokat az égrõl?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Hogy lehet, hogy mindig ugyanazokkal a bugyutaságokkal jönnek? Van valami film, vagy weboldal, amin ezek az érvek a holdraszállástagadás csúcsa?

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Gundark 1 1
Júúj gyorsan ugorjunk oda hogy náciufók, az a legjobb :)

Zászló a szélben... Gondolkodjunk Béláim. Megcsinálod a történelem egyik legnagyobb hazugságát. Lefilmezed. De nem veszed észre hogy lobog a zászló, a zárt hangárban. Életszerû. Meg se nézte senki a filmet elõtte csak kiadták hogy nédda itte vagyunk a hódon.

A holdi kövek.. A szovjetek is elemezték a köveket. Sõt õk is hoztak elõször ha jól emlékszem a Luna 16-tal. Ja hogy össze vannak esküdve és egy helyen vették a köveket...

Remélem Csak77 Exy vagy Okkultist egyik nickje és kezdõdik a parti :)
Molnibalage
Jó. Röviden leírtam, hogy mit keressen. Aztán még beszól, hogy nincs válasz. Ezután legyek nyugodt?

(A volt egyetemi tanárom az ilyen embereket szórta ki a vizsgáról, akik még egy lista alapján sem képes egy könyvben a válaszokat megtalálni amiben még hivatkozások is vannak...)

[NST]Cifu
Molnibalage és Uwu: megint személyeskedõ hangnemet üttök meg. Próbáljátok valahogy megállni, ha kérhetlek titeket, vagy a fent olvashatóak szerint repül a büntipont... <#ejnye1>

Csak77: Tényleg nem ártana visszaolvasnod a topicban...

Pár megjegyzés:

6. Amikor a leszállóegység felemelkedett a Hold felszínérõl, nem lehetett látni, hogy láng csapott volna ki a meghajtó rakétából.

A leszálló egység (Lunar Module Descend Stage) biztos nem emelkedett fel, mert az ott maradt a Hold felszínén. A felszálló egység (Lunar Module Ascend Stage) egy viszonylag szerény teljesítményû (~15kN tolóerõvel rendelkezõ) rakétahajtómûvel bírt, ráadásul a vákumban a rakétahajtómûvek "lángja" kissé másképpen néz ki, mint amit (szerintem) te elvársz - amit ugyanis például egy hordozórakéta fellövésénél látsz, annál a légköri hatások is érvényesülnek, egy (csaknem tökéletes) vákumban nincs elvékonyodó lángnyelv, hiszen azt a légköri nyomás hozza létre.

8. Az ûrhajósok túl sem élték volna az utat a Van Allen sugárzási övezet okozta károsodás miatt.

Errõl már volt szó többször. Túlélik, magában a Van Allen övezet ugyanis viszonylag szerény sugárterhelést jelent, kivétel, ha egy erõsebb napkitörés miatt jelentõsebb erejû proton és neutron sugárzás érkezik. Kezd ezzel, ha meg akarod érteni.

10. Mind a hat Holdra szállás Richard Nixon elnöksége idején történt - egyetlen másik amerikai vezetõ sem állította, hogy embert küldött volna a Föld kísérõjére, pedig az elmúlt negyven év gyors technológiai fejlõdést hozott

Emm... ennek mi köze van ahhoz, hogy szerinted nem jártak fent? A szovjet Hold-programot is talán Nixon állította volna le? :)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

LOL
idióta

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Molnibalage
Akkor nem olvastál vissza, mert mind meg volt válaszolva kivéve talán a 6. nem. A 10. pont meg röhelyes, mikor Bush arról beszélt, hogy visszatérnek a holdra te isten barma. Ez mi, ha nem állítás. Mellesleg maga a mondat egy baromság. Azért, mert te nem láttát ilyen felvételt?

Szóval, ha hentes ágnes exminiszter nem szól egy szót sem a Gripenekrõl akkor nem is látezik?

Eszemfaszom megáll rajtad.

Papirzacsi
Mégis csak érdemes lenne visszaolvasnod, mert mindegyikre van válasz, csak esetleg szelektív a látásod, vagy a felfogásod (már ha van ilyen képességed egyáltalán). Szóval inkább olvass, vagy szervezzünk neked egy nyári olvasó tanfolyamot?

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Cowie
Ez nem lehet igaz. Megint visszaugrott a tû a lemezen az elejére. Egy idõ után azért ez unalmas lehet, nem?

Nincs mit visszaolvasni, mert ezekre nincsenek válaszok... Az meg, inkább neked égõ, hogy három-négy nick regisztrációval égeted itt magad...

Papirzacsi
De még ha a saját kérdései lennének, de nem azok...

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Már ezerszer le lettek írva a magyarázatok, mindíg ugyanazokkal jöttök....
Legközelebb olvass vissza, mielõtt égetnéd magad!

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Molnibalage
1. Amikor az asztronauták leszúrták az amerikai zászlót, az lobogott - márpedig a Holdon nincsen szél.

Csak itt kb. hússzor meg lett mondva, hogy miért lobog. Nem fogom újra megtenni. Csak hárm szó. Merevítõszál, gerjesztés, inercia. A többihez meg sok sikert.

2. Azokon a képeken, amelyeket az Apollo ûrhajósai a Hold felszínén állva készítettek, nem látszik egyetlen csillag sem.

Ez is meg lett lett írva ezerszer. A film és optika a kulcs. Bp. egén sem látsz csillagot, mikor vidéken igen.

3. A Holdra szálló egység fedélzetén készített képeken nem látszik egyetlen kráter sem.

Milyen képek?

4. A leszállóegység 17 tonnás volt, ám semmilyen nyomott nem hagyott a felszín homokjában - miközben a mellette álló ûrhajósok lábnyoma tisztán kirajzolódott.

Nem tüskés vége volt az egységnek? Belefúródott szerintem picit mélyen a talajba.

5. Miközben a Holdon nincs nedvesség, atmoszféra és jelentõs gravitáció, a finom homokban olyan élesek voltak az ûrhajósok lábnyomai, mintha nedves homokon jártak volna.

A Holdfelszín összetételével esetleg tisztában vagy?

7. Ha az ember felgyorsítja a holdsétáról készített felvételt, olyan érzése van, mintha az a Földön készült volna - és lelassították volna.

És? Attól, mert valami hasonló nem egyezik meg. Nemrég volt belinkelve egy felvétel ûrhajós elesésrõl és felkelésrõl. Azokat földi körülmények között nem lehet reprodukálni...

8. Az ûrhajósok túl sem élték volna az utat a Van Allen sugárzási övezet okozta károsodás miatt.

Errõl is volt összefoglaló és okkultist eleget égetette már magát ezzel.

9. A Holdról hozott kövek pontosan olyanok, mint azok, amelyeket egy tudományos expedíció a Déli-sarkon talált.

Mégis más az összetételük. Érdekes. Az egész világon csak hülye geológusok lennének?

10. Mind a hat Holdra szállás Richard Nixon elnöksége idején történt - egyetlen másik amerikai vezetõ sem állította, hogy embert küldött volna a Föld kísérõjére, pedig az elmúlt negyven év gyors technológiai fejlõdést hozott

Mi van?

Ha a hülyeség fájna ordítanál.

1. Amikor az asztronauták leszúrták az amerikai zászlót, az lobogott - márpedig a Holdon nincsen szél.

2. Azokon a képeken, amelyeket az Apollo ûrhajósai a Hold felszínén állva készítettek, nem látszik egyetlen csillag sem.

3. A Holdra szálló egység fedélzetén készített képeken nem látszik egyetlen kráter sem.

4. A leszállóegység 17 tonnás volt, ám semmilyen nyomott nem hagyott a felszín homokjában - miközben a mellette álló ûrhajósok lábnyoma tisztán kirajzolódott.

5. Miközben a Holdon nincs nedvesség, atmoszféra és jelentõs gravitáció, a finom homokban olyan élesek voltak az ûrhajósok lábnyomai, mintha nedves homokon jártak volna.

6. Amikor a leszállóegység felemelkedett a Hold felszínérõl, nem lehetett látni, hogy láng csapott volna ki a meghajtó rakétából.

7. Ha az ember felgyorsítja a holdsétáról készített felvételt, olyan érzése van, mintha az a Földön készült volna - és lelassították volna.

9. A Holdról hozott kövek pontosan olyanok, mint azok, amelyeket egy tudományos expedíció a Déli-sarkon talált.

Kösz.<#worship>
Most már én is könnyebben látom.

gothmog
Már hogy milyet? Ilyet?:

ilyet nem csinálok! :)))

Viccen kívül, nagyon sok múlik a megvilágításon, a kráter mélységén, a perem magasságán, stb. Én megegyeztem benne, hogy inkább a domb árnyéka lesz az. <#wink>

Elsiettem.
Majd júl. 20-án lehet csak végig nézni, addig realtimeban újra "eljátsszák" az eseményeket.

Köszi, nem néztem végig, de jó és igényes.<#eljen>

Cowie
Hello!

Az Apollo 11 küldetés 40 éves évfordulójával kapcsolatban találtam ezt az oldalt:

www.wechoosethemoon.org

Elvileg végig lehet követni az egész küldetést, de itt a céges gépemen valamiért nem megy a flash.

Ok, lehet.
A kis kráterrõl is csinálsz egy ilyet? Csak a kedvemért:)

gothmog
A fene tudja. A többi alakzatnak is belelátunk az árnyékába.
Ilyesmire gondolok:

De az a domb jobbról, alacsony szögbõl nézve a fényesebb oldalát mutatja.

gothmog
vagy a domb, amit közrefognak, vagy a tõle jobbra levõ sík területen a sötétebb folt, ami olyan alacsony szögbõl vonalszerû árnyéknak tûnhet.

Lehet, h a két pöttyed mellett, jobbra levõ kis kráter árnyéka látszódott a "torony" árnyékának.

gothmog
Dögöljön meg az összes képfeltöltõ.
map, render, eredmény.

gothmog
Na, amíg nincs semmi érdekes, dolgoztam egy kicsit:
dronkZero írta:
"Megnézted már, milyen koordinátáknál van a "torony"? Van-e onnan másik kép? Látni rajta a "tornyot"?"
Ez piszkálta a fantáziámat, úgyhogy megkerestem, merre lehet Pares "tornya".
A kiindulási helyet viszonylag könnyû volt beazonosítani, ugye a kép elõterében a Bruce-kráter adott. Errõl kerestem felülnézeti képeket. A Lunar Orbiter IV csinált is használhatókat. Három kell, a 4/102-h1-es, a
4/108-h3-as és a 4/113-h3-as.
Ezeket összeillesztettem, majd némi számolgatás és mapping után -a Bruce és a mellette levõ kráter távolságát ~30km etalonnak véve- rendereltem egyet. Bár a különféle torzítások miatt a kép nem lett pont ugyanaz, a felszíni alakzatok viszont jól követhetõk. Így elég pontosan kijelölhetõ az "objektum" helye. Az eredmény -a favágó módszerembõl adódó pontatlanságokkal- itt látható. Az alsó képen a piros négyszöggel jelzett területen -középen a két pötty a legvalószínûbb pontokat jelöli, a saját szemmértékem után- kellene valahol lenni egy 1km magas toronynak.
Ja, a terület a Lalande- és a Flammarion-kráter közötti rész. Aki akar, keresgélhet, hátha.(ez egy tiff, jpg-artifactok nélkül) A kép jobb széle-közepe lesz az. Hosszú árnyékot vetõ toronynak persze egyértelmûen nyoma sincs, a terület apró kráterei közül lehet hogy friss valamelyik, bár akkor látszani kellene valami világosabb kiszóródásnak.
Következtetés: 99% hogy a "torony" kosz a filmen. De a területet lehet majd vizslatni az LRO képein is.

Jújdenagyonnagybeszólásvolt! <#nyes>

[NST]Cifu
A legjobb felbontás 25-30 centi körül van, ennél többet nem lehet kihozni egy LEO pályán keringõ mûholdból, de nem is kell. Nem az a cél, hogy leolvassák a rendszámot, hanem hogy a katonai létesítményeket megfigyeljék, a csapatmozgásokat észleljék és a többi.

Nem véletlen, hogy a közvetlen megfigyelésre pilóta nélküli repülõgépeket használnak. Ott elvárás már a centiméter körüli vagy alatti felbontás, ott elvárás az, hogy egy rendszámtáblát el lehessen olvasni. De egy mûholdtól ezt elvárni marhaság. Nem ez a célja, nem erre készült.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"Arról nincs infó, hogy mikor jut el oda, hogy a holdraszállások egy helyszínét lekapja?"

Attól függ melyik helyszínt. Most van a beüzemelés 2hónapon át, de remélik, h sikerül végezni augusztus közepére. Az addigi képek mind teszt jellegûek. Még ezeket publikálták. Ez pedig egy animáció arról, amikor elkezdik a feltérképezést.

"Ez az aminek fél méteres felbontása van ugye?"

Igen.

"Mondjuk ezen sem tudom, hogy 4 méteres átmérõjû holdkompból mennyi fog látszódni."

Néhányszor néhány pixel.

Molnibalage
Arról nincs infó, hogy mikor jut el oda, hogy a holdraszállások egy helyszínét lekapja? Ez az aminek fél méteres felbontása van ugye?

Mondjuk ezen sem tudom, hogy 4 méteres átmérõjû holdkompból mennyi fog látszódni.

Nem értem.
5 nap eltelt és még senki sem jött, h ott van egy földönkívüli, egy fúziós erõmû, egy ûrhajó... az LRO friss képein. Ilyen lassan megy az elemzés? Pedig lefogadnám, h Okkultist már 2 nap alatt pixelrõl pixelre végignézte a képeket. Vagy ez pont egy olyan régió, ahol a holdbázisra/ról repülõ ûrhajók elkerülnek? Lehet megmondják, h most már ügyesebben leplezik a dolgokat, PS?

Alig várom már az újabb fikciókat zseniális mesekönyvíróinktól!

Gundark 1 1
Tegyük fel az LRO már a kavicsokat is meglássa.. És? Mire lesz bizonyíték az hogy ott a képen a hódkomp leszállóegysége? Arra hogy meghamisították a képeket :) Mert ha nem vót a valóságban akkor hogy lehetne ottan? Hö? :) Meg a zárnyéka is rossz.
Most is van az origon egy cikk, ahol arról írnak, hogy az 5 méteres krátereket is jól lehet látni... akkor mi a baj, miért nem mutatják az apollo ottmaradt darabokat?

Az ilyen Tajgetosz-pozitívak régen nem élték volna meg azt a kort, hogy ilyen sületlenséget mondhassanak. Adj hálát a mai liberális rendszernek, hogy itt a neten oszthatod az észt.

Már elõre vártam, hogy mikor jön az elsõ nagyokos, aki az LRO indítása utáni napon már egybõl követeli a 100%-os holdtérképet... Nem kellett sokat várni...

gothmog
ez összecseng azzal, hogy katonák nem akarnak 0,5m/px-nél nagyobb felbontást polgári alkalmazásba engedni. Merhát ugye, nehogymá. <#ejnye1>
A "leolvassák a rendszámot" minõségû képek meg inkább az ilyen predator-stílusú gépekrõl jönnek. Olcsóbb is mint egy mûhold.