5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • Freeda Krueger
    Lábnyomok a holdon
    érdekesség...
  • Gundark 1 1
    Ó én ezt még akkor végig játszottam mikor új volt :) Nagy királyság :)
  • dronkZero
    Ja, azt nem írtam még, hogy miután kijelölsz egy adagnyi legénységet, utána még két kör, mire felszállhatnak. Tehát a programba betolás körében még nem lehet velük küldetést tervezni, csak a következőben lesznek aktívak. De ugye minden küldetés egy kör csúszással indul, tehát ez az űrhajósoknál két kör. Ja, és minden kilövéshez két szett legénység kell, és még így is van, hogy mindkét adag összefossa magát valamitől addig...
  • dronkZero
    Ja, persze.

Az egyik legfontosabb az eszközök kezelése. Van a két képernyő, majdnem ugyanúgy néznek ki, az egyik a fejlesztés, a másik a vásárlás. Fejleszteni csak azt lehet, ami már meg van vásárolva egyszer. A fejlesztés nagyjából egyértelmű, több pénz nagyobb növekedést jelent, a kör eleji R&D módosítók hatnak, meg véletlen események növelhetik-csökkenthetik a felszerelés megbízhatóságát.
    Két érték van vásárlásnál, az egyik a program indításának költsége, a másik az egyes eszközök ára. Nem meglepő módon rakétát minden indításhoz újat kell venni, űrsiklót meg nem. Űrruhákkal meg dokkolószerkezetekkel nem vagyok tisztában, ott már nem nagyon szokott számítani az az 1-2MB, amibe kerül... Ez a hosszú távú tervezésben fontos, a Föld körüli szondát és az egyszemélyes űrkabint felviszi a legkisebb legolcsóbb rakéta is, a kétszemélyest a kicsi+boosterek, a háromszemélyeseket a kettes szintű bírja el, de dokkoló+űreszközhöz már kell booster... A nagyobb rakéták darabjai drágábbak, de megbízhatóbbak. (A rakéta+booster kombót asszem szorzással számolja, tehát 98%x90% lesz a kombinált megbízhatóság) A négyszemélyes cucchoz mindenképp a legnagyobb rakéta kell, ellenben nem kell dokkolással szórakozni.

A küldetések kiválasztásánál nagyon fontos a kis szám a sarokban. Ez az egész küldetésre vonatkozó módosító, minden egyes szakasz sikerére hatással van.
    Vannak lépcsőfokok, amiket _sikeresen_ teljesítve a nehezebb küldetések módosítói csökkennek. Ezek a lépcsők: űreszköz(vagy kilövés), ember az űrben, EVA, kinntarózkodás, Hold emberes megkerülése, ember Hold körüli pályán, és végül a Holdraszállás. Tehát ha nem lősz fel űrszondát, hanem emberes küldetéssel kezded, akkor nagyobb mértékű módosítót kapsz, mintha fellőnél.

A másik dolog, amit fontos tudni, hogy ez egy táblás társasjáték. A küldetések nézegetése közben az egyetlen értékes információ az a kis státuszképernyő jobbra lent, ahol ilyen csíkok mennek. A zöld csík az eszköz megbízhatósága(- a módosító), a kék csík bele gyakorlatilag egy százoldalú dobókocka. Ha a biztonsági faktor alá "dobsz", akkor a küldetésszakasz sikeres, ha fölé, akkor a csík bepirosodik, és valami probléma lép fel.
    A különböző küldetésszakaszok mindig a hozzájuk passzoló eszköz biztonságát használják, a kilövés és az emelkedés a rakétákat, a földközeli műveletek a kabint, a Hold felé tranzit a kicker-modult, stb...

A dokkolás még egy fontos dolog, meg nem túl egyértelmű. A dokkolórendszer CSAK a vásárlási képernyőn jelenik meg, ahol a kickerek, meg az űrruha van.
    Fejleszteni nem lehet, alapból 40%-os megbízhatóságú. Ezt csak éles küldetésen lehet növelni. Dokkolás szempontjából sikertelen (tehát nem pl visszatérés közben elégett) küldetés 5%-ot növel rajta, sikeres 10%-ot. Az elsőt még asszem kötelező emberrel csinálni, de a későbbiekben lehet automata dokkolóküldetéseket küldeni, amik növelik a dokkolószerkezet megbízhatóságát, viszont legalább nem kell a legénység időbeosztásával szórakozni.

A küldetéseknél van "jt", vagy "joint" jelzővel ellátott küldetés, ez azt jelenti, hogy külön rakéta viszi fel az eszközöket, két összehangolt kilövés. Először felmegy az ember nélküli felszerelés, majd ha ez sikeres, akkor követik az űrhajósok.

Az utsó dolog az LOR és az EOR, hogy hol találkozzanak az emberek a holdkomppal, a Hold vagy a Föld körül. Földkörüli találkozáshoz nagyobb, drágábban fejleszthető kicker modul kell, Hold körülihez meg kettő kicsi.

Az én stratégiám kezdésre az, hogy első körben megveszem az olcsó rakétát és az egyszemélyes űrjárművet, fejlesztek beléjük egy picit, mondjuk 6+2MB.
    Köv körben 8+2MB...
    Harmadik körben megérkeznek az első kör űrhajósai, gyorsan fel is veszem őket, meg elkezdem gőzerővel fejleszteni a rakétát és a modult.
    4.: Ha valami véletlen eseménytől megugrottak a fejlesztések, akkor két embert kiveszek a basic training programról, és beteszem őket az egyszemélyes űrprogramba. Ez attól is függ, hogy az ellenfél közben fellőtte-e az űrszondát. Ha igen, akkor van idő, ha nem, akkor ő is az emberes repülésre gyúr, és nem szabad hagyni, hogy elvigye a presztizst.
    5.: Itt már erősen körülményfüggő a dolog, ha szerencsém volt, akkor már lehet is készülni az első kilövésre a köv körben, el lehet kezdeni fejleszteni az űrruhát, stb...

Aztán innentől döntés kérdése, az egyszemélyes kapszulával meg lehet csinálni az űrrepülést, az EVAt, meg a kinntartózkodást. Aztán közben már lehet fejleszteni a végső holdraszálló felszerelést, kapszulát vagy űrrepülőt, holdmodult, dokkolószerkezetet, nagyobb rakétát...

Nem látom értelmét a párhuzamos programoknak, sok vesződés az űrhajósokkal, nagyon sok pénzbe kerül, és végül úgyis csak az egyik jut célba.

Na, remélem ez segít, asszem mindenről írtam. Jó játékot!
  • Cowie
    Megoldódott, szarul töltötte le a cuccot.
  • [NST]Cifu
    Hát pár jótanács nem ártana, eddig nem értem a végére, egymás után három elhibázott indítás, ráadásul volt olyan, hogy egymás után kétszer kellett újraépíteni az indítóállást. :)
  • Cowie
    Lehet, hogy én vagyok a nagyon béna, de hogy fenébe lehet elindítani a játékot?
  • dronkZero
    Na, és jutottál vele valamire?

Más játszik vele esetleg? :)

Én oroszokkal megnyertem, elején szputnyikra aztán vosztokra gyúrva, aztán mikor megnőtt a bevétel a presztízsugrás miatt(első műhold, egyemberes jármű, űrséta, kinntartózkodás), kifejlesztettem az űrsiklót, a 2-es méretű hordozórakétát búszterekkel, elkezdtem tesztelni a dokkolást, közben körberepültem a Holdat, majd végül Hold körüli találkozásos dokkolással, a háromszemélyes holdmodullal szálltam le.

Többször belekezdtem már egy közvetlen megközelítéses holdraszállásos játékba, de nagyon köcsög az űrhajósok modellezése, a fél játék azzal telik, hogy a négyemberes űrhajóba sikerüljön úgy legénységet válogatni, hogy egyrészt értsenek valamennyire a dolgukhoz, másrészt ne utálják egymást. Ez a része a játéknak valami elcseszett buziság, azt' pont ezt a részt dizájnolta bele Buzz Aldrin s.k.... :P

Próbálkoztam még kétemberes űrhajós játékokkal is, csak azokkal az a gond, hogy az első repülések környékén, vagy akár még az előtt is simán tud 30-50%-okat esni a megbízhatósága a véletlen eseményektől, amik gyakorlatilag gémóverbe viszik a játékot nagyon hamar... Viszont nagy előnye, hogy nem kell annyit szopni az űrhajós társkeresővel, párokat egész könnyű találni...

Na mindegy... Játszatok vele, jóféle! :) Ha segítség kell, szóljatok, lassan 100% kitapasztalom. (azért legutóbb sikerült a 2 személyes űrjárműhöz háromszemélyes holdkompot fejlesztenem... :P) Sőt, kezdem megunni, asszem kitapostam belőle, amit lehetett.
  • [NST]Cifu
    Tényleg jó kis játék. :D
  • dronkZero
    Hehe, mit találtam!

Itt van ez, ami ennek a windózosított freeware változata.

Egész érdekes. Táblás társasjáték eredetileg, ezért eléggé egyszerűsített és viszonylag rövid, de egész kellemes. Lehet lenni amcsikkal vagy ruszkikkal, komplett űrprogramot irányítva el kell érni a Holdat.

Nekem egész sok újat mondott, sztem érdemes kipróbálni.
  • Papirzacsi
    Itt egy kép, amin érzékeltetik, hogy a Hubble által készített kép mérete hogyan viszonyul a telihold méretéhez. Messze van egy még attól, hogy akár holdkompot alját is kivehessünk rajta, nemhogy egy lábnyomot.

Ha nem menne a kép. Alatta van egy kevés szöveg, meg még nagyonsok szép kép, ami itt offtopik.
  • Molnibalage
    Az emberek komoly %-a nettó hülye. Tudatlan is. Joga van hozzá. Az már nagyobb baj, hogy ezt büszkén is vállalja sőt, szinte trendi...
  • DrRadon
    "bár szerintem a keletkezésénél is már okafogyott volt"

Nem-nem. Ez egy remek ismeretterjesztő topic, amiből rengeteget lehet tanulni, akár a csillagászatot vagy az űrkutatást nézzük, akár az átlag forumozó (vagy átlag alatti) viselkedési mintáit :)

Megdöbbentő, hogy rengeteg olyan ember van, aki csak annyit tud az űrhajózásról, hogy a Holdraszállás kamu mert "lobog" a zászló és az árnyékok összetartanak, meg nincsenek csillagok a felvételeken.
  • Rumcájsz61
    Neuman János akkor hol találta fel a számítógépet és mivel? Mert akkor még nem volt számítógép. Vagy Oppenheimer, Teller Ede az atom és hidrogénbombát? Hát nagy talányok ezek. Egy nagy összeesküvésnek vagyunk az áldozatai.
  • Rumcájsz61
    Inkább vitatkozzunk Amerika felfedezéséről.
    Szerintem nem 1492-ben fedezték fel, hanem 1992-ben.
    1492-ben még nem volt számítástechnika, meg GPS. Hogy a fenébe tudtak volna eljutni akkor oda meg vissza. Tehát szerintem egész Amerika felfedezése egy nagy smafu. De akkor kik jártak a Holdon? Lehet hogy tényleg senki, mert akkor még föl sem voltak fedezve? No ez az igazi tudományos talány.
  • Rumcájsz61
    Akkor a topic okafogyottá vált, bár szerintem a keletkezésénél is már okafogyott volt
  • Rumcájsz61
    No hát ha hazugság, hogy ember nem járt még a Holdon, akkor meg is fejtettük a rejtéjt.:)
  • DrRadon
    Nagy kezdőbetüvel te... . Nem hold hanem Hold.

Ha már itt tartunk, az Avp helyesen: AvP.

OMG!

• Avpfan
    hazugság... ember nem járt még a holdon.
  • gothmog
    OFF
    Persze válaszolhatnék, meg próbálhatnám elmagyarázni, mégis inkább a Mesterre hagyom. Egyszerűbb.
    ON
  • uwu
    A böntetést józan ésszel, mérlegelve osztják ki.
    Ezért van az, hogy most nem tudsz írni, ő meg igen
  • borreg
    Ez személyeskedés, nem jár érte büntipont CIFU?
  • DrRadon
    Miért ide linkeled a csillagászati, orvosbiológiai, és számitástechnikai cikkekeket? Ja, máshol már nem állnak szóba veled? Kellemetlen lehet neked, hogy a világ elmegy melleted, az emberek számba sem vesznek, nincsenek barátaid sem barátnőd (bár inkább pasid).

Persze, olvasgasd csak a genomod papír alapu prezentációját, hátha rájössz, hol hibázott veled kapcsolatban a természet. Hol kerültek bele azok a gixerek, ami a hazudozást, kötekedést, homoszexualitást, tudathasadást és egyéb nem üzemszerü működést eredményezték nálad.

Tudod mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját magunk is rátalálunk azokra cikkekre, amiket te itt unalmadban linkelgetsz, és vannak ismerőseink akikkel ezekről el is tudunk beszélgetni. Neked meg csak az jutott osztályrészedül, hogy a három álregedet felhasználva, ovis módszerrel hívd fel magadra a figyelmet, mert máskülönben a kutya sem figyel rád.

Nyertél, tudjuk hogy létezel, és örömmel tudatom veled, hogy te lennél a legideálisabb hányinger elleni szer reklámarca. És mivel ilyen színes egyéniség vagy, egy-két fogamzásgátlót is el tudnék képzelni, ami rád hivatkozna, mint elkerülhető rosszt.
  • borreg
    Csak azt sajnálom, hogy a szupermasszív feketelyukakról kevés cikk van a csillagászat portálon.
  • borreg
    http://hirek.csillagaszat.hu/korai_vilagegyetem/20090113-radiozaj-elso-csillagok-arcade-nasa.html

Rádiójel az Univerzum legelső csillagaitól?

Nem az ET üzent?:)
  • borreg
    http://hirek.csillagaszat.hu/korai_vilagegyetem/20091211-hubble-deepsky.html

Pislákoló ősgalaxisok a Hubble legújabb felvételén
  • borreg
    http://index.hu/tudomany/biotech/2009/12/10/megallithato_az_oregedes_biologiai_folyamata/

"A kutatók a 2020-as évek közepére ígérik, hogy évente egy évvel ki tudják majd tolni az elérhető életkor határát, és 2030-ra azt, hogy az öregedés folyamatát laboratóriumi körülmények között teljesen megállítják."

Nagyon ott van a cikk. Két másik kedvenc témám a Holdra szállás mellett a gerontológia és a telomerek. Ti nem vagytok kíváncsiak a DNS térképetekre? Izgalmas olvasmány lehetne lefekvés előtt a több milliárd ATGC bázissorrend olvasása. Persze van aki itt mesekönyvet olvas.
  • uwu
    De legalább tehetséges, szorozni elg jól tud, pont 4 pixel
  • gothmog
    ejnye-ejnye...
  • [NST]Cifu
    Beszélj akkor ST-vel, mert egyből bannolni csak ő tud, meg talán Mortimer. :)

Egyébként az alreg még nem üldözendő dolog, csak ha valaki a kitiltás ideje alatt alreggel próbálja megkerülni a kitiltást.

Viszont én továbbra is úgy érzem, hogy ezt a topicot felesleges volt kinyitni. Értelmes hsz. nem nagyon van, csak egy troll, meg a rá adott reakciók...
  • uwu
    Ha csendben maradtál volna, nem égetnéd magad
    Van róla kép.
  • Molnibalage
    Megtörtént, linkelve is volt. Mehet a banhammer neki.
  • Rumcájsz61
    És ha lefényképeznék a zászlót? Azt mondanád rá hogy hamisítvány. Akkor meg fölösleges erőlködniük.
  • Papirzacsi
    Az alregeknek nem jár automatikusan ? Bár szerintem már az eredeti regjének is kijárna.
  • Bucser
    Látom visszatalált az ügyeletes trollunk...
  • Róbert Gida
    Bolygószerű testet fényképeztek egy Naphoz hasonló csillag körül:

http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20091208-bolygoszeru-testet-fenykepeztek-egy-naphoz-hasonlo-csillag-korul.html

De a Holdon levő zászlót nem tudják lefotózni...
  • uwu
    Hát te nem is.
    Trollokat oda nem visznek
  • Róbert Gida
    jav.: hidrogénbomba felrobbantásának a számítógépes szimulációja
  • Róbert Gida
    exaflopos gépet építene az Ibm: http://www-05.ibm.com/uk/ahead/supercomputers/index3.shtml

Na és, akkor mi van? Kérdeznétek. Hát pl. egy hidrogénbomba számítógépes szimulációja egy perc alatt lefutna a kicsikén. 9-10 éven belül megépíthetik a gépet, ez persze a topikot nem zavarja, addigra sem jutunk (vissza?) a Holdra.
  • [NST]Cifu
    Nem törlöm, de szerintem legközelebb inkább az Űrkutatás topicba.