5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • kamov
    Mennyit fordithat ebből emberes repülésre a NASA?

Hányadrésze ez a 130 milliárdnak?
  • gerrob
    Én képben vagyok, pont ezért kérdeztem.

Tavaly 18724 millió dollár volt a Nasa költségvetése, 1969-ben mai áron 21736 millió dollár. Az Apollo progi teljes költségvetése mai áron 136 milliárd dollár volt.
  • kamov
    Az előző hozzászolás #4845-re reagál.
  • kamov
    Kezdjük azzal hogy válaszolsz egypár kérdésre, csakhogy képben légy:

És neked van fogalmad róla hogy mennyibe kerülne egy általad választott és részletesen leírt módszerrel?

Mennyibe is kerülne mai áron az Apollo program szerinted?

Mennyi a NASA éves költségvetése mostanság?

Mennyi ebből az emberes részre fordítható éves összeg?
  • gerrob
    Színek ne zavarjanak! A hegy a domb mögött van.
  • gerrob
    "hogy ha valaki biztosít olyan 5 milliárd dollárt, akkor én felvállalom a szervezés részét az Apollo-11-hez való visszatérést célzó Holdprogramnak"

Ez igen. Részletes terved is van, hogy a rakéta stb. mennyibe kerülne, vagy csak a hasadra ütöttél, és ez az 5 milliárd mondjuk 50 milliárd (dollár) is lehetne?
  • [NST]Cifu
    Csak az önköltséget, engem a becsületesség szellemében neveltek, én marha meg azóta is követem azt. Szó se róla, nap-mint-nap szembesülök e nézet hátrányaival, de attól még hiszek benne. ;)

Szerk.: Egyértelműbben fogalmazva: felajánlom, hogy segítek véghezvinni a megvalósítást. Talán az, hogy van némi fogalmam mely cégekkel érdemes leülni tárgyalni, és pontosan milyen küldetés-célokra is van szükség, segíthet. De ha nélkülem is megvannak, akkor sem lesz hiányérzetem. Magyarul én a segítségemet ajánlottam fel, nem pedig nyerészkedési lehetőséget látok benne. Így már talán jobban érthető. :)
  • Molnibalage
    És hány %-ot tüntetnél el a szervezésért? :)
  • [NST]Cifu
    Én tartom magam a korábbi álláspontomhoz. :)

Aki kételkedik az Apollo-program által felmutatott eredményekbe bizonyítsa be, hogy azok nem valósultak meg. A bizonyíték nem az, hogy az Apollo-program képein áll neki bogarászni, hogy ez a szikla nem eléggé szögletes, meg az az árnyék szerinte ott nem áll jól. Menjen el a Holdra, és jól dokumentáltan rögzítse (bárki által követhetően - az Apollo-programot is követték a civil rádióamatőrök, sőt, ma már az ISS űrhajósaival is időről-időre felveszik a kapcsolatot, nem csak követik az ISS rádióadásait), hogy nincs a Nyugalom Tengerében az Apollo-11 LM moduljának leszálló egysége, nincsenek ott az otthagyott eszközök, nincsenek ott a lábnyomok a Hold porában. Az már valami, akkor tényleg meg kell kérdőjelezni az Apollo-programot.

De addig legyen mélységes csönd és laposkúszás a Holdraszállás tagadók sajátja... :)

BTW, én úgy két éve azt írtam itt, hogy ha valaki biztosít olyan 5 milliárd dollárt, akkor én felvállalom a szervezés részét az Apollo-11-hez való visszatérést célzó Holdprogramnak. A költségek szerintem ma is megfelelnek, mondjuk az elmúlt idők hírei után most nem az Energiához mennék előszőr (akik amúgy bemutattak egy ilyen elképzelést), hanem most már inkább a SpaceX-et bíznám meg vele. ;)
  • DrRadon
    Már hogy lenne derékszögű, ha az oldala függőleges és az alja láthatóan távol áll a vízszinttől? Húzz vissza a kezelésre...
  • DrRadon
    Nézd csak meg, mi történt a KFKI-nál a 90-es évek elején. Ott is az udvarra hordták a tervrajzok, doksik egy részét. Aztán jöttek valahonnan ázsiából, hogy kellene ehhez magyar cucchoz alkatrész. Hát már nem tudjuk gyártani, mert nincsenek meg a rajzok...
  • DrRadon
    Ennek ellentmond a komód mögött megtalált vinyó és az elveszett laptopok története. De ringasd csak magad az álomvilágodba.
  • gerrob
    Mondjuk összehasonlítva Los Alamos-al érdekes a szitu. Ott naponta még a wc papírokat is összeszámolják, ha valami nem stimmel, akkor addig senki nem megy haza.
  • sz4bolcs
    Te is :D
  • sz4bolcs
    Állat vagy. :D:D:
  • Molnibalage
    Egyetlen Mars vagy Holdprogram árából százas nagyságrendű szondasereg lenne indítható.
  • Molnibalage
    Igen, hanyagul kezelték a dokumentációt, a tervek és anyagok egy része elkallódott. Ne feledd akkor tonnákban mérték a dokumentációkat és nem pendriveon horzodtak százezer oldalt...

Mikor elindult az vissza a holdra ötlet és a visszalépés az egyszer használatos rendszerek felé, akkor a műzeumba mentek a mérnökök és elkezdték visszafejteni a kiállított gépet, mert akkor jöttek rá, hogy a tervek egy része nincs meg.
  • Animefox
    Ne beszélj badarságot, a kongresszus nem egyezik bele hülyeségbe. Mivel tudnád meggyőzni őket hogy menjen vissza ember a holdra? A mars járó szondák bemutatták hogy igenis van technológia amivel sikeresen tudunk eljutni bárhova. De az a program "viszonylag" kis összegbe került. Ja és kockázat se volt. De jól tükrözte hogy megvalósítható. Alsó hangon meg kéne építeni a legnagyobb űrrakétát azért hogy ember kerülhessen újra a holdra a nagy semmiért. És miért állomásozzon ember a holdon? Hogy onnan könnyebben eljusson a marsra? És ott mi van a nagy semmin túl? Vagy a naprendszerben? Amíg nincs normális hajtómű ami olcsóbb és könnyebb és gyorsabb addig felesleges pénzpocséklás bárhova embert küldeni... Arra a robotok is jók... épp elég tapasztalat szerzés. Csak hogy napjainkban a műholdakon kívűl tényleg nem sok mindent csinálunk ami a földön túli dolgot illeti.
  • gerrob
    Nem kell idézőjelbe tenni, angolul Moore's law. És még mindig igaz: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Transistor_Count_and_Moore%27s_Law_-_2008.svg

Fiúknak akkor vissza kell menni a múzeumba, ott elvileg minden megvan nem? Miért a nulláról kezdenék, a tervrajzok elvesztek?
  • Molnibalage
    1. Az a "törvény" már egy ideje megdőlt.

2. Nem értem, hogy ennel mi köze van ahhoz, hogy az Apllo idők beli költségvetés közelébe sem érnek ma. Ergo a Holdra sem mennek...

Mitől lenne olcsóbb, ha már azokat az eszközöket sem gyárjták, amit akkor használtak? Megint fel kellene prögretni szó szerint a 0-ról, csak éppen a mai bérek és költségvetés mellett ez vicces lenne.

Minek jöttél vissza? Pont olyan troll vagy, mint eddig. Mázlid van, hogy nem vagyok modi...
  • Molnibalage
    (N+1)¢(z+3)-szor le volt tárgyalva, hogy a nem sikerül és nem akar között igan nagy difi van.
  • gerrob
    Mai számrejtvényem: 1903-1969-1972-2011-2030.
  • gerrob
    Pénz biztos nem gond, 14256 milliárd dollár volt az USA 2009-es GDP-je. Moore törvény szerint a beépített tranzisztorok száma egy lapkán 2 évenként megduplázódik. Hasonló törvény van memóriára is. Ha 1969-ben a Holdutazás sikerült, akkor 38 év múlva sokkal olcsóbban kéne kihozniuk egy Holdutazást, mégsem látjuk ezt.
  • gerrob
    "-Műholdas TV-d van gondolom, ergo tudod, hogy űrbe lehet juttatni dolgokat."

Igen, ezt meg tudják oldani.

"ez megmutatja, hogy is oldották meg műszakilag."

Itt a bökkenő, 38 év alatt nem sikerült megismételniük. Ilyen nagymértékű technológiai újítást még egyet nem tudsz mutatni az újkori technikatörténelemben, amit néhányszor (állítólag) megcsinálnak, aztán eltelik 2 generáció és nem ismétlik meg.
  • Animefox
    Figyelj ide a holdra szállás megtörtént és tudod hogyan tudom neked bizonyítani a legjobban? Hát úgy hogy nem véletlenül nem megy ember a marsra. Ha nem járt volna ember a holdon akkor már rég megpróbálkozott volna a mars kísérlettel. A Nasa nagyon is jól tudja hogy nincs semmi a holdon és marson. Hogy ezt megtudja az nagyon sok pénzbe került hidd el. De régen volt mindenre pénz nem úgy mint ma. Ma egy szaros űrsiklót se képes összehozni a Nasa. :D Számítógépek, csúcstechnológia ide vagy oda az emberiség az űrkutatásban a béka segge alatt van a hatvanas évekhez képest. Egyszerűen nincs pénz. De nem hogy pénz nincs, még csak olyan géniuszok sincsenek mint a huszadik században voltak.
    Míg a kilencvenes években még voltak elképzelések mára már csak az ígéretek maradtak. Ne feledd hogy az ókor és a középkor között is több mint ezer év van, mégse arányos ez a tudással és a képességekkel.
  • drevil666
    A NASA egyik legszebb munkája.:)... Vörös domb a sikságon?? Ki vesz ezt be:)

Most igazából azt nem értem hol van nálad a bökkenő?
    -Műholdas TV-d van gondolom, ergo tudod, hogy űrbe lehet juttatni dolgokat.
    -
    link a leszállásról a kompról, a vezérlés sematikus bemutatása ez megmutatja, hogy is oldották meg műszakilag.

Mindig ezzel a fényképelemzéssel jönnek, akik szerint pl.: a repülők magasan szálló hatalmas ragadozó madarak.:)(bár lehet azok)
  • Molnibalage
    http://www.photobones.com/Landscape/FlatMountainTop.JPG
  • Molnibalage

Ezt is biztos a NASA csinálta, szabadidőben. :)

(Bár ez sem tökéletes, de idelent a Földön is sikerül néha a meglepően egyenletes felszín.)

Asszem Cifu jöhet rendet tenni...
  • gerrob
    és szögmérővel.
  • gerrob
    Üres kifogás.

Vonalzóval ellenőriztem. Ha neked ilyen nincs, akkor egy füzet/könyv is megteszi.
  • drevil666

magyarosan tökéletes
  • Molnibalage
    Ha szerinted ez majdnem tökéletes, akkor javasolk egy szemorvost neked.
  • Koppixer
    Megszereztem a retusálatlan fotót:
  • gerrob
    Másik érdekesség. Derékszögű háromszög alakú hegy (a "Holdhoz" illeszkedő befogó szöge szinte pontosan 40 fokos), majdnem tökéletes egyenes a hegy vonulata, és ez nem az egyetlen ilyen hegy a képen. Szerintem simán lehetne matekórán használni, annyira jól sikerült:

• drevil666
    #4803-as HSZ egy részének idézete: "A NASA-nak sok mindent köszönhetünk, meg a versengésnek is, ami a szovjetek meg USA között ment.
    Nem kell Holdraszállás adót fizetnünk. Amit adott CIFU linket nekem az a technikai kérdésekre választ ad. Főleg a legaggályosabbra: a kompra.
    Az igaz, hogy annak az esélyes, hogy a komp sikerrel jár szerintem kicsi volt az esélye, de ezek szerint nem ártott a sok szimuláció.

Ha neked lenne igazad annak mi lenne a haszna. Mármint ember nem járt a holdon, csak egy szonda.

OFF: lehet még Hold és Mars telkeket venni? link?
  • gerrob
  • gerrob
    A kép valódi kincsesbánya, újabb probléma: ez itt mi? A ***Nap*** körül találtam, belógó 2 kis spotlámpa?

• drevil666
    Nem ismerlek, nem tudom mire mennyi időd jut. Meg van köztünk valamekkora életkorbeli szakadék, hamarabb kezdhettél:).
  • [NST]Cifu
    Te azt hiszed, hogy én 7/24 ezzel foglalkozok? :D
  • drevil666
    Ezt a 800 oldalas manualt is elég lesz áttanulmányoznom. Ehhez az űrtémához nem is szólok hozzá. Kevés az időm. Meg a gépjármű, vagy hegesztéstechnológián kívül, úgy is joggal van rajtam fogáspont.
    Nem is tudom, hogy egyeseknek munka mellett, hogy van idejük foglalkozni ennyi mindennel????