5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
#4770 Hát especiel ez rossz példa. George Lucas sose a realista űrmegjelenítésről volt híres. :)
Egy HBO mini-sorozat készült az Apollo-missziókkal kapcsolatosan, a From the Earth to the Moon (1998, HBO), de ez is sok téren küzdött kihívásokkal a reális megvalósítás terén. -
#4769 Ill. itt van ez, nem olyan szép színes mint a másik, viszont sokkal részletesebb. -
#4768 Az alapvetése nonszesz, hogy júliusban még nem volt elegendő a kor technikai színvonala, novemberben meg már igen.
De most kerestem egy idővonalat, ahol követhető, mennyire volt a '69-es holdutazás "előzmény nélküli lehetetlenség":
Idővonal -
#4767 Azt értem, de ő azt állította, hogy az A12 már tényleg járt a Holdon, tehát hogy az már nem kamu. Tehát hogy első holdraszállás nemvolt, csak második... -
#4766 De az amiknak volt egy George Lucasuk... -
#4765 Én ilyenkor még hozzá tenném (és tettem már szokszor), hogy ott vannak a szovjet erőfeszítések is, a gigászi N1 hordozórakéta-monstrummal, az LK holdkomppal, stb., amelyekről csak a Szovjetunió széthullása után került le a lepel. Nyilván azért fektettek be óriási erőforrásokat a szovjetek ezekbe, hogy aztán mélységesen eltitkolják szégyenükbe (miszerint nem sikerült időben embert juttatni a Holdra), holott ők is megtehették volna, hogy csak felveszik egy műterembe - sőt, ők ugye sikeresen küldtek két távirányítású robot-rovert a Holdra (Lunokhod-1 és -2)... Akkor azok nem műterembe készültek?
Kb. itt kezdődnek a problémák, mert ha már van egy véleményem, akkor illene megindokolni, és következetesen végigvinni, hogy miért vagy miért nem lehetséges ez vagy az. Általában a Holdraszállás-tagadás pedig itt vérzik el, hogy ha az Apollo nem volt technikailag lehetséges, akkor a többi űrkutatási eredmény (Explorer-, Mariner-, Surveyor-, Szputnyik-, Luna-, Lunokhod-, Zond-szondák) miért igen? -
#4764 Ez igy logikus. Mit nem értesz? :) A surveyor sem volt a holdon, persze hogy elhozták a kameráját. Ott volt a másik műteremben :)(mi munka volt megkeresni mert közben valami Koroljov vagy ki a műteremben forgatta az oroszok űrhajózását:) A holdat is csak vetitik az égre mint a betmenjelet csak azért hogy a zamerikajiak elmondhassák hogy ők voltak ott.
Egyébként az új gyerek kisértetiesen emlékeztet Exy melodramatikus stílusára. :) -
#4763 Azért hogy ne maradjon a levegőben ez a felvetés, vizsgáljuk meg az idővonalat ennek fényében. Figyeljük a dátumokat. Tehát ha az Apollo 11 nem járt a Holdon, a program így nézett volna ki:
Apollo 7-1968 okt.11: Berepülik az űrhajót Földkörüli pályán.
Apollo 8-1968 dec.21: Első emberes Holdkerülés
Apollo 9-1969 már. 3: A holdkomp kipróbálása az űrben, Földkörüli pályán.
Apollo 10-1969 máj.18: Elrepülnek a Holdig, az űrhajó és a holdkomp szétválik, utóbbival az űrhajósok 15000 méterig ereszkednek a Hold fölött, aztán vissza az űrhajóhoz, csatlakozás, hazajövés.
Apollo 11- 1969 júl.16: Nananana! Óriásinagy átverés és hazudás! Az egészet stúdióba csinálták mert nem voltak meg a technikai lehetőségeik a holdutazás végrehajtásához!
Apollo 12- 1969 nov.18: Leszállnak a Surveyor 3 mellett, visszahozzák a kameráját.
...
(a többinek kéretik önállóan utánanézni) -
6teen #4762 "ne kezdj birkózásba egy disznóval. Mindketten sárosak lesztek, de a disznó még élvezi is." -
#4761 Mégegy mártír. -
#4760 Bye-bye. -
zedeqor #4759 Ha trollkodásnak véled, és ezért büntetsz, akkor már itt is hagytam ezt a topikot. Ha pedig a többiben is te moderálsz és ezeket az elveket vallod, akkor az egész SG-fórumot elhagyom. Gondoltam beszélgetek, de ha azt itt nem szabad, akkor mit csináljak? Elmegyek innen. -
zedeqor #4758 Ne haragudj, de én csak beszélgetni vagyok itt, nem pedig meggyőzni másokat. Vagy ezt itt nem lehet?
Az, hogy a kor technikai színvonala mit tesz lehetővé és abból mit sikerül megvalósítani, az szerintem két külön dolog. Megfeleltetési kényszer csak az egyik irányban áll fenn. Tehát ez-irányú érvelésed nem-elfogadható.
Az oroszok is becsapták a saját népüket, meg az amcsik is. Egymás szennyesét abból az egyszerű okból nem teregették ki, mert akkor a másik fél az övékét is kiteregette volna válaszul. Nem voltak olyan buták, hogy ezt kockáztassák. -
#4757 Aki meg akar győzni másokat, az hozzon tényeket, érveljen logikusan és közérthetően a vélt igaza mellett. A gúnyolódókat, a kiröhögőket, a szemtelenkedőket megvetem. Ők nem valók tudományos topikba.
Akkor itt az első figyelmeztetésed. Ugyanis te semmiféle érvet, forrást, tényt nem közöltél, csak trollkodsz, hogy márpedig akkor sem volt első Holdra szállás. Amennyiben ezt akarod folytatni, fenntartom a jogot, hogy élből kapsz egy hét kitiltást. Ott a fejlécben a figyelmeztetés... -
#4756 Ismerős a stílusod. Na mindegy. Olvasd el a könyveket amiket ajánlottunk már párszor. És akkor rájössz hogy semmi ördöngösség nincs benne. Nagy technikai kihivás volt. De minden megvolt ahhoz hogy meglegyen.
Az oroszoknak miért is volt érdekük hallgatni erről? Mert azt mondod hogy tudták. Fogalmad sincs az akkori légkörről.
Mivel ez egy tudományos topik támaszd alá azt ami a véleményed. Mert jelenleg mindenki úgy veszi hogy volt holdra szállás. Igy neked kell bizonyitanod hogy mégsem. -
zedeqor #4755 Elsőnek lenni egy nagyszerű dologban mindig óriási dicsőség. Sajnos az űr meghódításának kezdetén sok volt a sikertelenség, a halálos kimenetelű kísérlet. Az önfeláldozó halott-hősök iránti tiszteletlenségnek érzem, hogy az elsőnek az első túlélőt reklámozták a nagyhatalmak. Akkor ez még így volt. Reméljük, ma már nyíltabban e téren. -
zedeqor #4754 Igen. Én a saját véleményemet mondtam el. Állítást, alátámasztást (eddig) nem tettem. Viszont nem is akarok senkit sem meggyőzni. Aki meg akar győzni másokat, az hozzon tényeket, érveljen logikusan és közérthetően a vélt igaza mellett. A gúnyolódókat, a kiröhögőket, a szemtelenkedőket megvetem. Ők nem valók tudományos topikba. Az ilyen beírásokat aztán el sem olvasom. Időpocsékolás lenne. Csak az a baj, hogy a tudományos topikok többségével ilyen eszetlen beírásokkal vannak tele. Alig találni értelmes érvelést. Szinte vadászni kell rá. Ez sok időt igényel az olvasótól. Nem jól van így, de ez a valóság. Együtt kell tudni élni vele. -
zedeqor #4753 Szerintem az első hamisságára annyi terhelő bizonyíték van, hogy annak igaz voltát már csak a tudomány-fanatikus vérszkeptik hiszik. -
#4752 -
#4751 Szerintem meg nem volt első ember a világűrben, de második, meg harmadik meg igen. -
polarka #4750 "Egy tudományos topikban érveljenek..."
Ha jól látom, akkor a te érved az, h: "Nekem ez így áll össze." -
Freeda Krueger #4749 Miért pont az első nem? -
zedeqor #4748 Ezt én nem tudom megmondani. Én azt gondolom, hogy az egy politikai csalás volt, amit az oroszok tudtak. Mindkét fél csalt. De nem egymást csapták be, hanem mindketten a saját népüket. Nekem ez így áll össze. Biztosat persze nem tudhatunk. Mégis, valamit valószínűsíteni kell. Én ezt valószínűsítem. Remélem nem baj? -
#4747 Akkor az Gemini program és az Apollo összet többi része meg sem történt? Már a 8. megkerülte a Holdat és a 10. majdnem leszállt. A Holdszondák miért nem részei az összeesküvésnek? Hát a szovjetek? Hát a Mars szondák? A Verenya program? Stb... -
zedeqor #4746 Szerintem sem volt első holdra-szállás, de második és a többi igen. Ez az én véleményem és szeretnék az ellen már jó előre tiltakozni, hogy egy ilyen vélemény miatt valakik engem esetleg itt összeesküvés-hívőnek tituláljanak. Egyáltalán ne tituláljanak senkik senkit sem semmiféle hívőnek. Egy tudományos topikban érveljenek, ne gúnyolódjanak! -
eto demerzel #4745 na hat vegre.... atragtam magam mind 60 oldalon. erdekes. summa sumamrum. aki nem hisz a holdra szalasban, az meg az eszervek, a matematika sem tudja ravenni. szuklatokoru egyenek. mondhatni fejlodes ellenesek. kar is ertuk. latak, halotak valamit [valaki unatkozik es kitalal valami mint az az eset mikor valaki nezi az eget oszt a tobbiek is elkezdik nezni. ez meg jot rohog magaban, hogy milyen sok barmot talalt aki nezik a semmit]. szanalmas egy nep. ezeknek meg a kozepkor is televan lehetetlen dolgokal. pedig aztan erre kitaltak egy vallast is: Amish. -
Freeda Krueger #4744 41 éve történt
Megint eltelt egy év. -
#4743 Valószínű elég komoly szerepe van a modern zajszűrő/képjavító eljárásoknak is. -
#4742 Hát az eredményekből eléggé úgy tűnik. -
#4741 Nem beszélve az ötven évről, amíg a nem túl tartós mágnesszalagokat ette az idő vasfoga.
Itt a projekt weboldala egyébként, érdemes belelapozni. -
#4740 Ez kicsit furán van megfogalmaza. Azt érted alatta, hogy a képalkotó rendszer felbonátsa sokkal jobb, mint a képfeldolgozóé? -
#4739 És nem az a durva, hanem a tény, hogy a minőség nem az eszköztől függ, hanem a technikai háttértől. -
#4738 Döbbenetes a két kép közti difi. -
#4737 Az meg a másik érdekes téma.
Itt olvashatsz a Clementine kamerájáról. Igen, CCD volt benne.
A lunar orbiter kamerája volt a 60-as évek technikája. A Voyagerekben (70-es évek) viszont már ilyen képalkotó eszköz volt. CCD-ket a 80-as évek közepétől-végétől használnak, azóta az az általános. (lásd: HST: 1990.)
A clementine 1995-ben indult. -
#4736 Jól néz ki a cucc :)
Köszi az infókat neked is! -
#4735 A nagy szavazó topikba tettem be ilyen szavazást. Sajnos a statisztika rész a régi szavazásokról most nem megy. Asszem kb. 1/4-e válaszolta azt, hogy nem történt meg vagy nem úgy. -
#4734 Kiegészítés: (mert ez egy érdekes téma) Gyakorlatilag feltalálták a diaszkennert.
Itt egy diagram a kameráról:
meg egy fotó magáról az eszközről csupaszon:
És egy másik betokozva:
Nem találtam adatot a tömegéről, de olyan 100-120kg-ra saccolom. Egy igazi steampunk digitális fényképezőgép. :)
Itt meg mesélnek a cuccról:
youtube
Ami érdekes, hogy a visszasugárzott jeleket mágnesszalagon rögzítették. Ezeket az -egyébként elég rossz állapotban levő- szalagokat egy nyugdíjas NASA-dolgozó mentette meg a kidobástól, és elkezdte újradigitalizálni az anyagot, megtámogatva a modern képfeldolgozó eljárásokkal. az eredmény:
A 60-as évek minősége
Ugyanaz a frame, ugyanaz a nyersanyag + a modern digitális technika. -
#4733 Ahhoz előbb az összeesküvés-elmélet hívőknek ki kellene találni, hogy melyik állításról beszélünk, és hogy annak mi az ellenkezője. -
Freeda Krueger #4732 Meg kéne szavaztatni,vajon a többség elhiszi e az eseményeket vagy az ellenkezőjét hiszik e többen. -
#4731 Amen. A vörös khmerek kapcsán már láthattuk, hogy mi lesz, ha az elvakult idióták többségbe kerülnek és szabadon garázdálkodhatnak...