5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • [NST]Cifu
    A Gemini 8 küldetésénél, az Agena célrakétához való dokkolás után történt egy olyan eset, hogy a meghibásodott a Gemini kormányhajtóművei közül egy beragadt, és folyamatos, egyre gyorsuló forgásba vitte az összecsatlakozott Geminit. A legénység (Armstrong volt a parancsnok) először leoldotta az Agena-t, de mivel a hiba nem abban volt, a pörgés nem lassult, hanem fokozódott. Kézi irányítással próbálták leállítani, de nem sikerült, ezért végül kikapcsolták az orbitális manőverező rendszert, és a visszatéréshez használatos kormányrakéták automatikájával normalizálták a helyzetett.
  • juzosch
    Akkor másra gondolunk. Ott épp az volt a baj, h valami nem működött, és érzésből kellett megállítani.
    Régen hallottam róla, szal lehet hülyeséget mondok, de asszem talán Armstrong volt egy korábbi repülésénél a föld körül.
  • Sanyix
    Hát azt a giroszkópok figyelésével elég könnyű megállítani, de én arra a korrekcióra gondoltam, amikor bekapcsolták a főhajtóművet, hogy megfelelő szögben, és helyen érjenek a légkörbe.
  • juzosch
    Az volt az, amikor összevissza pörgött a kabin a szökő levegő okozta erőhatás miatt, és kézivezérléssel állították meg ezt a forgást?
    Mert az nem lehetett gyenge, a világ legjobb pilótái mentek a holdra.
  • Sanyix
    Azt hogy mennyi ideig, azt elég könnyen kiszámította a megadott kívánt sebességváltozásból, és a hajtómű tolóerejének adataiból, azt hogy mikor azt nem kellett kiszámolnia, mert azt is be kellett adni neki, szóval azt a földön, vagy az űrhajósok papíron számolták ki.

Igazából, arra kellett a számítógép, hogy kézi vezérlés nélkül a lehető legpontosabban(merthogy a számítógép kicsit gyorsabban reagál a dolgokra mint az ember) végezzék a már kiszámolt manővereket. De kézzel is meg lehetett csinálni ezeket a manővereket, lásd apollo 13 visszatérő pályakorrekció.
  • juzosch
    1969, '70es évek eleje, nem nagy különbség.
  • mrzool
    "Az "igazi" tranzisztoros cuccok a '70-es évek elején jelentek meg a boltokban."

Ahhoz képest már 1954-ben tömegben gyártották a tranzisztoros zsebrádiókat. Egyébként lásd az utolsó előtti mondatom, röviden summázva: "ha valamit nem tudsz, nem értesz hozzá, akkor nézz utána".
  • HUmanEmber41st
    Az "igazi" tranzisztoros cuccok a '70-es évek elején jelentek meg a boltokban. Addig csak mint érdekességek és lehetőségek voltak a vákuumcsöves technológia mellett..
  • mrzool
    Már miért lett volna titkos? Az első tranzisztort a 40-es évek végén építették meg, szerinted 20 év kevés volt a sorozatgyártásra?:)

Az Apollo számítógépről pár infó:

The Apollo flight computer was the first to use integrated circuits (ICs). The Block I version used 4,100 ICs, each containing a single 3-input NOR logic gate. The later Block II version used dual 3-input NOR gates in a flat-pack; approximately 5,600 gates in all. The gates were made using resistor-transistor logic (RTL). They were interconnected by a technique called wire wrap, in which the circuits are pushed into sockets, the sockets have square posts, and wire is wrapped around the posts. The edges of the posts bite the wire with tons of pressure per square inch, causing gas-tight connections that are more reliable than soldered PC boards. The wiring was then embedded in cast epoxy plastic. The decision to use a single IC design throughout the AGC avoided problems that plagued another early IC computer design, the Minuteman II guidance computer.

Szóval előbb nézzetek utána ('tisztelt' szkeptikusok), aztán lehet okoskodni. Bár továbbra is tartom azon állításom, hogy értelmes és intelligens ember a megfelelő információk birtokában csak röhögni (vagy kínjában a falat kaparni) tud a moonhoaxereken.
  • HUmanEmber41st
    Kemény Károly, magyar rádióamatőr 1930-ban felfedezte a tranzisztor ősét, és folyóiratban ismertette is : Kemény Károly: Az antennára visszacsatolt kristálydetektoros készülék. Rádió és Fotó amatőr, V. évf. 12. szám, 1930. december, p. 55-57.

Szóval lehetett már titkos tranzisztor alapokon működő számítógép is..
    Ha jól gondolom igazából azért kellett a számítógép, h az adott pálya eléréséhez kiszámítsa pontosan mennyi ideig kell és ( és pontosan mikortól) működtetni a hajtóműveket nem?
  • juzosch
    "Amúgy a "nagyszámítógépet magukkal kellett volna vinniük" gondolkodással nekem nem lehetne pár centis nagyon apró mp3 lejátszóm, mer a számítógép ami ugyanerre képes sokkal nagyobb :D"

Pontosan erről beszélek, specializáció a kucsszó. Az mp3 lejátszó csak egy dolgot tud, de azt nagyon hatékonyan. A PC ennek ellentéte.
  • Sanyix
    Pályaszámítás sem kell, az viszonylag bonyolultabb, a fedélzeti számítógépnek, csak elég egyszerű fizikai képletekkel kell számolgatnia. A legfontosabb funkciói pl a TLI, LOI, TEI manőverek kiszámítása ami annyit jelent, hogy megfelelő irányban (prograde, retrograde), megadott időben, a beadott sebességváltozás eléréséhez égetik a hajtóművet, a tömegcsökkenést is beleszámolva.
    A változókat, pályát, a földön papíron/szuperszámítógéppel számolták ki.

És telibetaláltad, mert egy mai egyszerű számológép teljesítménye, pont egyenlő az AGC teljesítményével :)

Amúgy a "nagyszámítógépet magukkal kellett volna vinniük" gondolkodással nekem nem lehetne pár centis nagyon apró mp3 lejátszóm, mer a számítógép ami ugyanerre képes sokkal nagyobb :D
  • juzosch
    Tehát felejtsátek el, hogy az akkor divatos teremnyi számítógépeket magukkal kellett volna vinniük. Azok a számítógépek a mai pc-khez hasonlóan univerzális számítógépek voltak. Egyik végén beadtad az adatokat és a programot, és a másik végén kijött az eredmény. Bármilyen programot. De erre a holdutazásnál nincsen szükség, csak arra a néhány konkrét számításra.
  • juzosch
    "Mellesleg elmondom, hogy nem igazán kell nagy számítási teljesítmény egy előre megtervezett hold utazáshoz, pályára álláshoz, egy légiharc rakéta irányításához mégkevesebb..."

Egy ilyen számítógép nagyon specializált. Igazából alig néhány funkcióra van szükség (néhány pályaszámítás), ráadásul azoknak a nagy részét sem kell real-time számítani, sok minden előfeldolgozva kerül be a számítógépbe.
    És mindenki tudja, hogy egy ennyire végletekig specializált számítógép mennyivel gyorsabb. Elég, ha a GPU-kra gondolunk, az pl csak kicsit van specializálva, mégis 4ed akkora órajelből több10x gyorsabb a CPU-nál.

Egy mai egyszerű számológép teljesítmánye bőven elegendő lenne az akkori holdutazáshpz.
  • Gundark
    No ,megnéztem, ez a bizonyos kisérlet (sólyom tollal) az Apollo-15 expedición volt, David Scott (parancsnok) volt az elkövetője és igazolója
    Galilei úr elméletének, míg a kameraman James Irwin (LM pilóta)volt. Ja és ez volt az első holdautós expedició.
  • Sanyix
    Érdemes utánanézned a dolgoknak, ugyanis nem igaz amit írsz...
    John Mauchly és J. Presper Eckert alkotta az első digitális elektronikus számítógépet, Neumann János az elektronikus digitális számítógép alapelveit alkotta meg (ezt általános iskolában, számítástechnika órán is tanítják).
  • Sanyix
    "1956-ban a világ legkisebb IAC-nevű számítőgépe 30 000 db elektroncsőből épült fel.
    2-2 cső helyfoglalása 2 liter volt.
    Így könnyen kiszámíthatod, hogy 1956-ban a világ legkisebb számítógépe"

Gondolod, hogy pár évvel a tranzisztor felfedezése után a legkisebb számítógépet elektroncsövekből akarják felépíteni amikor ott a sokkal jobb alternatíva? Valamit durván félrenéztél.
    Úgy gondolom Cifuval nem érdemes vitatkozni a haditechnikáról, mert valószínűleg nálad sokkal többet tud az ilyesmikről, és szerintem is teljesen igaza van, hogy az akkori rakétákban volt egy primitív, de digitális számítógép, teljesen reális, elképzelhető, nem is tudom mással mivel irányítanák.

Itt van egy kis leírás az apollo számítógépéről .
    Mellesleg elmondom, hogy nem igazán kell nagy számítási teljesítmény egy előre megtervezett hold utazáshoz, pályára álláshoz, egy légiharc rakéta irányításához mégkevesebb...
  • Molnibalage
    Ember te maganádnál vagy? A kilövés előtt napon már rég minden a helyén van és nem tesztelgetnek semmit főleg a leendő asztronautákkal, mert akkor már őket kezdik beöltöztetni és mindet a kilövési állapotba hozni.
    Ami a kilövés előt 1-2 héttel nincs meg az már nem is leszz fennt, kiée ha valam,i nagyon kis dolog, mert plusz súlyt sem vihetnek magukkal...
  • [NST]Cifu
    1.: Az eddigi személyeskedésed felett elsiklottam, de lassan igyekezned kéne némi tiszteletett is magadra venni. Normális hangnemben kommunikáltam eddig, és elvárom hogy te is így cselekedj. Ha nem teszed, akkor majd kapsz egy kis pihenőidőt ennek megtanulására...
    2.: Vezesd már le nekem annak a bizonyos "szervónak" a működését a Sparrow-ban légyszives, mert nagyon kiváncsi vagyok rá.
  • Gundark
    Öö Albertus, hogy is működött az a Sparrow rakétában lévő szervó?
  • Gundark
    Ez aranyos volt :) Te vetetted fel, igy gondoltam tudsz mondani is párat. Vagy nem? A toll kalapács kisérletet és a NASA - a hold meghóditása videokazin láttam. Az megvan nekem is. Majd megnézem hogy ki is csinálta és melyik expedicióban.
  • mrzool
    "Miután általában hatan próbáltok egyszerre támadni LEHET hogy a te post-od felett elsiklottam, mert a sok szánalmas válasz között a tied volt a legérdektelenebb, sry."

A legérdektelenebb, amiben épp tényekkel és fotókkal cáfolom meg az agymenésed?:) Hát tényleg kellemetlen lehet olyat olvasnod, ami nem erősíti meg a fantazmagóriáid... Kényelmes átsikalni felette.
  • mrzool
    "Nem értem hogy miért hiszed azt te jobban tudsz vmit? Olvastad neten, láttad a tv-ben? Hát ez aztán 100%-os forrás."

Te ennyire fiatal vagy, hogy csak a netről és a tv-ről tudsz? Képzeld vannak más források is. Egyébként pedig az olvasás és utánajárás az első lépcső. Aztán szépen megtanulod, hogy milyen fizikai, matematikai és egyéb problémákat kellett megoldani. Végül te is kiszámolod, lemodellezed amit meg tudsz tenni földi körülmények között, és rájössz, hogy a moonhoaxerek műveletlen, általános iskolás fizikatudással sem rendelkező 'alakok'.

"Az, hogy te hiszel mindennek amit belédtömnek a te bajod."

Hát ezt vicces pont a te szádból (tolladból) hallani.:)) Szánalmas.
  • mrzool
    "Viszont a Hold-missziónál rengeteg olyan probléma volt amelyeket nem tudtak megoldani, de érdekes módon a nagy napon minden működött."

Figyi, javaslok valamit. Ahelyett, hogy ezredszerre is ezt a hülyeséget hajtogatnád, mondjál már végre valami konkrétumot! Egy bizonyos életkor és intelligencia felett az emberek általában megértik, hogy nem attól válik igazzá valami, mert sokszor ismétlik (kivétel a politikusok, te az vagy?)

"A Holdkomp prototípus a felszállás ELŐTTI (!) napon sem működött rendesen és földbecsapódott."

Tényleg? És ugyan hol próbálták ki a holdkomp prototípusát? ÚJRA leírom: amiről te beszélsz, az egy földi SZIMULÁTOR volt, amely megpróbálta SZIMULÁLNI a holdi körülményeket. Nézd csak, erről van szó: http://en.wikipedia.org/wiki/LLRV

Ez pedig az igazi holdkomp: http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Lunar_Module

Erősítsenek meg a többiek, de szerintem nem ugyanaz a két berendezés... Persze lehet csak rossz a szemem.

Az a baleset, pedig nem egy nappal a holdraszállás előtt, hanem 1968 májusában, több, mint egy évvel az Apollo 11 útja előtt történt. Meddig akarod még égetni magad a téves adatokhoz való ragaszkodásossal?

Egyébként pedig előtte a VALÓDI holdkompot az Apollo 10 küldetés során kipróbálták, néhány km-re megközelítették vele a Hold felszínét, épp csak hogy nem szálltak le. Jah, és visszajöttek élve, minden működött.
  • Albertus
    Tudod, én azokat az éveket átéltem. Emelgettem az akkori "csúcstechnikát".
    Így persze könnyű nekem, arról vitázni, hogy mi volt akkoriban és mi nem..
    Neked pedig azért jó, mert megélhetsz olyan fejlődést, amit én már nem..

Minden relatív..
  • sz4bolcs
    ugyanezt teszed, és ragaszkodsz hozzá.
  • Kmarha
    tudom hogy a net nem biztos forrás, a külföldi cikkekben is mind számítógépről beszélnek. Bár biztos lesz olyan is ami ellentmond neki, nem néztem meg sokat. Könyvtárban ezért most nem megyek el, majd ha arra járok, lehet megnézem.

Nem értek hozzá, és nagyon nem is érdekel hogy most szervó e vagy számgép, csak gondoltam ha már ekkora vita tárgya, rákeresek.

• Albertus
    Szia!

Végül is elért az üzeneted...

A Ti 7400-ás tokja 4 nand kapujából 2 bitet lehetett összerakni..

4*1024*8= 32768 bithez 16 384 tok kellett volna.. Ez 16/panel esetén
    1024 db 0,150 kg ~ önmagában 150 kg
    a 74 KB rom az akkori diódás 64 bites tokokkal

74*1024*8/64= 9572 tok--- 600 panel --- újabb 88 kg..

És még ez csak az akkori memória... Se cpu, se smmi vezeték...

Jaaa majd elfelejtem és se gyártás!

Mert csak évekkel később (7400- 1970-1974) táján kezdték gyártani..

De ügyes vagy, jó a cikk...

Azért én azt javaslom, ne a netre hagyatkozz, itt minden féle butasággal is találkozhatsz..

Menj be a legközelebbi könyvtárba.. A könyveket 1969-1980 között
    még lektorálták...

• ZsirosKenyer
    Persze hogy van tesztfázis hisz végig erről beszéltem, szedd már össze magad!

Itt nem arról van szó hogy vmit megépítenek, tesztelnek, majd miután minden működik kilövik az űrbe. Ez lenne a normális.. De megint leírom hogy pl. A Holdkomp prototípus a felszállás ELŐTTI (!) napon sem működött rendesen és földbecsapódott.

Tehát gyakorlatilag az ismeretlenbe vágtak bele nem működő gépekkel!
  • ZsirosKenyer
    a neveket majd megszerzem, most nincs időm keresgélni.. De ha nagyon érdekel nézz utána!

Erről a toll-kalapács kisérletről van videó?
  • ZsirosKenyer
    Nem kívánom elkerülni, hisz engem nem is fogsz befolyásolni/meggyőzni.

Miután általában hatan próbáltok egyszerre támadni LEHET hogy a te post-od felett elsiklottam, mert a sok szánalmas válasz között a tied volt a legérdektelenebb, sry.
  • Albertus
    És szuperszónikus gépeket is!

Szia!

Volt egy fazon: Neumann János.

Érdemes a nevét megjegyezned, mert a világ első számítógépét ő alkotta.

Az első bekapcsolás: 1946 április 8-án -volt..

Ez történelem. Büszkék lehetünk rá, mert a számítógépet magyar alkotta.. Az egész művelt világ tiszteleg elöttünk..

Ideje lenne, neked is megtanulni!
  • Albertus
    Szia!

Minek erőlködsz butasággal? Azt írod:

"AAM-N-2 Sparrow rendszeresítése: 1956"

1956-ban a világ legkisebb IAC-nevű számítőgépe 30 000 db elektroncsőből épült fel.
    2-2 cső helyfoglalása 2 liter volt.
    Így könnyen kiszámíthatod, hogy 1956-ban a világ legkisebb számítógépe

30 000 liter tiszta térfogatú volt.. egy köbméter ezer liter...

És! Ez csak a csövek térfogata! A működéshez ehhez a négyszeres
    "kellékek" tartoztak..

Számítógép a rakétába???? Szervó picinyem, szervó!
    1956-ban az is szép csúcsteljesítmény volt!
  • ZsirosKenyer
    Nem értem hogy miért hiszed azt te jobban tudsz vmit? Olvastad neten, láttad a tv-ben? Hát ez aztán 100%-os forrás.

Igazából semelyikünk sem tudhatja hogy mi az igazság..

Az, hogy te hiszel mindennek amit belédtömnek a te bajod.
  • ZsirosKenyer
    Igen számos probléma adódott, de ezeket kijavították és most működnek.

Viszont a Hold-missziónál rengeteg olyan probléma volt amelyeket nem tudtak megoldani, de érdekes módon a nagy napon minden működött.
  • sz4bolcs
    Kmarha írta: 30 kg - egy cikket is linkelt hozzá.
  • sz4bolcs
    Úgy néz ki annyira azért mégsem más, hogy utána pont ezzel érveljen. :D
  • sz4bolcs
    Főleg, hogy a másik hozzászólásában arról írt, hogy más az elmélet, és más a gyakorlat. :-)
  • HUmanEmber41st
    Éppen ezért mondta Albertus, h igen nehéz lehetett az a bizonyos számítógép :)
  • Kmarha
    bocsánat, én Albertusnak szántam elsősorban a dolgot.. csak rosz helyen nyomtam meg a válasz erre gombot.

de egyébbként nem csak abban a rakétában használták azt a technikát oly korán. Persze nem az átlag polgár házikójába kell elképzelni az integrált cuccost.