5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
harcu #616 Azért már a második világháborúban is használtak számítógépet jóemberek, nem csak PC lehet számítógép!!!! -
#615 Volt beza, de ennek nagyon komoly ára is volt. (mármint anyagiban) -
HUmanEmber41st #614 Kérlek, én nem hülyéztem le senkit..
Ha volt benne számítógép akkor volt ( mármint a Sparrow rakétában).
Akkor pedig elmondható, h a titkos haditechnikai kutatások és alkalmazások inkább 15-20 évvel vannak előbbre, mint a civil kutatási eredmények.. -
#613 Öcsém, ezt hívják mérnöki TERVEZÉSNEK! Akkor szerinted a működő dolgokat (köztük a számítógépet amit használsz...) "hasból" építik, számítások és matematika nélkül? Már bocs, de te hány éves vagy és végeztél valami iskolát egyáltalán? Alkalmaz téged valaki valami komoly munkára egyáltalán? Én nem mernélek... -
#612 Hja értem. Szóval unalmas fizikai törvények és száraz adatok, tények. Nem, pffuuujj, az nem kell, azzal nem lehet bebizonyítani semmit.
De azzal hogy szar volt a politikai élet, hogy politikusok voltak és biztos hazudtak, hogy mindenképpen nyerniük kellett ezért csalásra is képesek voltak, hogy sok probléma volt, ez mind mind bebizonyítja azt, hogy nem volt Holdraszállás.
Aaaahaaam.
Teljesen igazad van -
#611 Akkor most megerősítem [NST]Cifu állítását. Számítógép volt az, bizony.
Mielött veritek a melletteket, már bocsánat, na és lehülyézitek a másikat, legalább annyira vegyétek a fáradságot, hogy utánanéztek a dolgoknak. Nem volt kedvem angolul szorakozni, igy csak a magyar neten töltöttem kemény fél percet, hogy megbizonyosodjak a dolog felől.
Akkor az idézet:
"A 13 tonnás, 3500 km/h sebességgel Hold körül keringő modul navigációját mintegy 5 ezer igen primitív integrált áramkörből álló -- ekkor alkalmaztak először integrált áramköröket --, 30 kilogramm súlyú számítógép vezérelte. Akkoriban még nem rendelkeztek szoftvert tároló merevlemezekkel, a rendszernek mindössze 74 kilobájtnyi, rögzített memóriája volt, illetve 4 kilobájtnyi "valami", amit ma RAM-nak nevezhetnénk. Egy számítógép kapott helyet a parancsnoki modulban, egy pedig a holdraszálló egységben."
Ezek után egy kis történelem, ha már korábban felvetődött:
Első genes számítógépek (számítógépek, voltak kisebbek is, és huuuhaa, már 60 elött is :P)
Cikk az Apollo 11 számítógépéről
De ha nem felel meg, utána lehet nézni külföldi számítógépekkel és űtútazással foglalkozó oldalakon is, ott sem fognak mást mondani.
No, csak fél perc volt az egész. Meg még egy fél perc megirni a reagot. Mielött nekiugrasz a másiknak ennyit nem lehet megtenni, hátha mégis tévedsz? -
#610 Albertus & HUmanEmber41st: A Sparrow orrában nem hídba kapcsolt szervók vagy egyszerű analóg kapcsolás volt, hanem jelfeldolgozó számítógép... -
HUmanEmber41st #609 Cifu!
Ezt egy úgynevezett Sevicz ( vagy Sevitz?)kapcsolással simán meg lehet csinálni, gyakorlatilag analóg módon lehet vezérelni így a rakéta röptét.
Itt semmilyen számítási feladat nem keletkezik
Az amalóg cuccok néha többet érnek, mint a szájmegyvezérelt megoldások... -
Albertus #608 Csak azt tudnám, hogy miért vitatkozik és miért nem kérdez az olyan mint Te???
Egy mechanikus, kézi tekerésű számológép 8-12 kg vas..
Egy elektromechenikus számítógép (ABC-80/1937 sok-sok tonna)
A Naumann féle első gép 1946 18 000 db elektroncsövével
tornacsarnok mérető, IBM sorozatok: csak a működéséhez elengedhetetlen légkondi 40 kWh teljesítményt vett fel, épület méretű gép mellett..
És ezek már tranzisztorosak voltak!
Sőt IBM 360-430 sorozatok is, bár IC-sek voltak, épület méretűek.. -
Albertus #607 Ez jó!
A hídba kapcsolt szervó előlépett nálad számítógéppé???
Gratulálok!
Kár, hogy tőlem kell megtudnod: köze nincs a számítógéphez... -
#606 Poontosan ez a baj a mai emberekkel. NAGYON földhözragadtak. Mechanikus számítógép és elektromechnikus számítógépek nem mondanak semmit? Mindennek digitálisnak kell lennie?(Analóg számítógépeknek is hívták őket) Ezt egy tisztessgées mérnök a másod-harmadévben tanulja vagy legalább hallgat róla már percet...
Tisztás mechanikus alaktrészek felhaszánlásával (vagy elektromechanikusan) is lehet kezdetleges robotpilótát építeni repüőgépekbe.Már a II.Vh-ban is volt USA bombázókbam, magasság és iránytartásra volt jó. Az összes tengely körüli elmozdulást tudta stabilizálni. Hol volt akor IC? Ja és elfért egy bobázó fedélzetén, úgy hogy volt hely beépíteni MÁS fontos dolog rovására és lehetett SOROZATBAN gyártani. Nos a Holdkop 30 ÉVVEL későbbi technika és gyakorlatilag LABORATÓRIUMI technika. A kettő szintje között ég és föld a különbség.. -
#605 Inkább ne higgy.
Eddig is láthattuk, mi sült ki belőle. :D -
#604 Hmm. Megcsinálják a világ legnagyobb szabású csalását, átvernek x ezer embert és akkor elkövetnek ilyen gyakorlatilag amatőr hibákat? Olyanokat amiket az egyszerű ember is észrevehet? Van például az a kisérlet amikor ha jól emlékszem egy sólyom vagy sas tollát és egy kalapácsot egyszerre ejt le a zűrhajós (szégyenlem de már nem emlékszem hogy ki) amik egyszerre érnek le. Ezzel bizonyitván azt hogy a holdnak nincs légköre imigyen légellenállás sincs. Egyébként még mindig adós vagy azokkal a nevekkel akik furcsa balesetekben haltak meg és közük volt a holdprogramhoz. Egyébként javaslom olvasd el a Holdséta cimű könyvet. Nagyon kellemes olvasmány. -
#603 Érdekes. A számítógépek szerinted csak és kizárólag IC-kből épülhetnek fel?
Idő? Történelem? Ezeket most hogy keverted ide?
De ha már ide akarod keverni, akkor tessék:
AAM-N-2 Sparrow rendszeresítése: 1956
Az AAM-N-2 Sparrow orrába egy passzív (csak vételre szolgáló) radarantenna van, ez fogja fel az indító vadászgép radarjának a célról visszaverődő radarhullámait. A jeleket egy, a radar mögötti részben lévő tranisztoros számítógép dolgozza fel, és a célról visszaverődő radarjelek iránya alapján megfelelő mértékben kitéríti a rakéta vezérsíkjait. -
Albertus #602 Az idő-"idő csúnya idő..miért nem rohansz vélem..??"
A rakéták orrába épített számítógépeket 10 azaz tíz ! évvel később építették be először...
Tudod ? Első mikroprocesszor: 1974
Első katonai célú felhasználás 1976
Első mikropocesszoros számítógép 1979
Történelem..történelem.. Innen már mind a múlt.. De akkoriban!
Olyan áhitattal vettük kezünkbe az "első"-ket, hogy azt ma le sem lehet írni.. -
mrzool #601 Hát ez kész, direkt visszakeresem a szálkeresztes postomat, és mit találtam? Hát már akkor is neked válaszoltam, de valamiért elsiklottál felette.
Persze tudom, kényelmes dolog nem figyelembe venni azokat a tényeket, amelyek ellentmondanak a beteges teóriádnak. Pszichológiailag végül is hasznos is, így próbálod elkerülni a kognitív disszonanciát... Sajnállak. -
mrzool #600 "és bizony vannak olyan tények amiket nem nagyon tudtatok még megmagyarázni."
EGYET, ismétlem EGYET mondj!
A célkeresztes hülyeségeddel meg óriási bakot lőttél, egyrészt színtiszta hazugságot írsz (a NASA honlapján sem retusálták ki a szálkeresztes képeket, épp ebbe a topikba másoltam is néhány ilyet pár hete/hónapja), másrészt látszik, hogy fingod sincs a fényképezésről.
Akkor meg minek erőlködsz? Arra ott van a kétbetűs mellékhelyiség. -
mrzool #599 Én meg huszadszor írom le, hogy elsőre bizony néha nem működnek a dolgok, és az általad oly nagyra tartott rádiózavar az Apollo-1 egyik földi tesztje során lépett fel. Kérdem: és akkor mi van??? Mit bizonyít ez? Azért vannak a tesztek, hogy rájöjjenek az ilyen hibákra.
Képzeld, a MER roverekkel is számos probléma adódott a földi tesztek során. Most mégis működnek, 10x annyi ideje, mint amennyire tervezték őket. Vagy szerinted ez is kamu? -
ZsirosKenyer #598 Igen, ellentétben veletek én nem az egyenletek és képletek oldaláról közelítem meg a dolgokat, hanem a múltbéli események helyezete alapján a realitását vizsgálom a Holdraszállásnak. Ezenkívűl megnéztem pár filmet és utána is olvastam pár alap dolognak, meghallgattam az érveket és ellenérveket stb. és bizony vannak olyan tények amiket nem nagyon tudtatok még megmagyarázni. Persze a Nasa már biztos megtette, kitalálnak vmi hülyeséget: pl. arra, hogy néhány képen a célkereszt az objektum mögött van az a válasz hogy meghamisították a képeket. Az indoklás: Mert a nasa honlapján a célkereszt normális pozicíióban van. Na ez mekkora ökörség.. Szerintem egyszerűbb a honlapon szereplő képeket kijavítani, mint azokat amiket anno a Nasa hozott nyilvánosságra (több ezer képről van szó). A tudósok akik észrevették pl ezt a hibát is az EREDETI archívumból dolgoztak, tehát ezen a ponton már lebukott az egész Hold-misszió. És most nehogy valaki megkérdezze hogy miként hibázhatott így a Nasa. Egyszerű.. Az utolsó napig reménykedtek hogy el tudják indítani a legénységet a Holdra, de mikor rájöttek hogy ez lehetetlen elkezdték legyártani a képeket de idő híján rengeteg hibát vétettek.. Ennyi..
Ti inkább arról vitatkoztok hogy megvalósítható-e a Holdraszállás nem pedig arról hogy valóban voltunk-e a Holdon. Tény hogy megvalósítható, el is hiszem nektek, de csukjátok be egy kicsit a könyveket és nézzetek körül hogy mik voltak a tapasztalatok anno. -
#597 Hát akkoriban azért már képesek voltak arra, hogy egy komplex számítógépet pakoljanak bele például a levegő-levegő rakéták orrába, amelyek sem túl nagyok nem lehettek, és emellett akár 12G-s manővereket is képesek legyenek elviselni. -
#596 MESA CAM
Ajánlom figyelmedbe a Clavius.org-ot. Ahelyett, hogy másoktól várod a kérdéseidre választ, inkább járj utána magad... -
ZsirosKenyer #595 és te honnét tudod ennyire biztosan hogy minden szerkentyű működött?
Már huszadszor írom le hogy azok a bizonyos technikák képtelenek voltak működni a felszállás előtt. -
ZsirosKenyer #594 "Hiszen a holdprogramon közvetve közvetlenül kb 100.000 ember dolgozott."
Hát aki túlélte és nem ütötte el "véletlenül" egy autó az semmiről nem tudott. Az irányítóközpontban is meg voltak győződve arról hogy a legénység a Holdon járt, mindössze pár magasan levő ember tudta az igazságot.
"Ott vannak az oroszok. A hidegháború kellős közepén gyakorlatilag hagyják magukat beégetni azzal hogy nem ők az elsők? "
Ez látod érdekes kérdés. De a ruszkik valszeg nem álltak olyan technikai fejlettségi szinten hogy meg tudják valósítani a leleplező-missziót. Ráadásul rizikós is, hisz a rengeteg beleölt pénz után lehet hogy kiderül:mégis jártak az amcsik a Holdon, akkor meg Ők buknak egy hatalmasat. Azóta meg ugye elvileg szövetségese egymásnak a két ország tehát nyilván fel sem merül senkiben hogy ártson a másiknak.
Aki fényt deríthetne a dolgokra az esetleg vamalmelyik ázsiai blokk. Korea, Kína stb. -
#593 Egyébként nem biztos, hogy a lábakon volt, az is lehet, hogy a leszállüegység alján volt, az stabilabb hely. Én csak tippeltem, de minkét helyről elkészjthatő a felvétel. A holdkomp alján sok biszbasz van ,elfér ott egy kamera is. -
#592 Hát én kb. 20-szor láttam azt a felvételt a TV-ben ami leszállás végfáziságt mutataja egy lenti kameralállsból, majdnem minden doksifolmben benne van. -
Albertus #591 Szia!
Én elhiszem, hogy valamikor jártak a holdon..
Persze ne keverd össze a néhány órás földkörüli utat az kéthetessel..
Előbbi esetén nem ettek-tojtak-stb-- utóbbiban hajaj...de még mennyit... -
Albertus #590 Szia!
Látszik, hogy Te akkor még nem éltél.. Vagy legalábbis akkoriban
nem jártál a technika közelében..
Javaslom nézz be a könyvtárba és ismerkedj egy kicsit az akkori
csúcstechnikával..
Tudod mekkora kolt akkoriban egy tranzisztor? Vagy azt, hogy a
legbonyultabb IC-ben összesen 14 pn átmenetet lehetett beépíteni??
Vagy legalább azt, hogy egy hangolt kört hogyan kell becsomagolni a
4-6 G-s gyorsuláshoz, hogy ne hangolódjon szanaszét az összes áramkör..
Legalább nézz bele a technika múzeumben egy akkori rádióba!
Azt fogod hinni, hogy "lehetetlen, hogy működött!"
Pedig működött.. Még ha dög nehéz is volt..
-
vg #589 Hát, ja. Ha volt kamera a lábakon, akkor miért nem láttunk egyetlen olyan felvételt sem amikor leszál a holdkomp? Pedig egész szép lett volna onnan nézni, ilyen szögben ahogy leereszkedik! ;) Biztos nem égett volna szarrá a hajtó/fékező tűztől! Tudom is már a válasz; dehát az a kamera közvetitte azt az egyetlen felvételt ami létezik a leszállásról, utána távirányítóval átállították a földről, mint a felszállásnál! :D -
Albertus #588 Szia!
Hát ez az! Hogyan??
Az anekdóta szerint, kiszáltak, letették a kamerát, és
beszállásközben összesörögettek.. Hogy ne látszanak a lábnyomok, majd újra kiszáltak..
Még így is lehetett, hiszen nincs levegő, nincs lebegő por...
Így a felvételen sem lehetett volna fénycsík, az árnyékok szélén. Olyan mint ami a szobába résen besütő nap esetén látszik...
-
vg #587 "Na bazdmeg ezen tényleg röhögnöm kell. A leszállóegység lábán volt a kamera ami meg úgymond a terpeszbe tett lábakon volt."
Ezt úgye nem gondolod komolyan...
A képen Buzz Aldrin 20 percel Neil Armstrong után. Azon a leszállólábon elfér egy akkori kamera? Keressek olyan képet, amin sehol nincs semmi a lábakon?
Szerintem inkább kussoljál ezután, mert baromságokat beszélsz! -
#586 Számtalanszor felevetettük már a kétkedőknek de nem jött válasz :) : tegyük fel hogy mindez egy igen nagy méretű csalás. Talán az eddigi legnagyobb. Eltelt közel 40 év. Semmi nem szivárgott ki? Hiszan a holdprogramon közvetve közvetlenül kb 100.000 ember dolgozott. Ott vannak az oroszok. A hidegháború kellős közepén gyakorlatilag hagyják magukat beégetni azzal hogy nem ők az elsők? Akkor és ott a SZUban mindenre volt pénz mert nem számitott. Ami számitott az az volt hogy a nagy szocilista köztáásaság legyőzze az impirilista és hanyatló nyugatot. A legapróbb jelre nem kezdik el verni az asztalt hogy hazudnak az imeprialisták? Hogy mi ugyan nem csináltuk meg de ők sem? Ezt erősen kétlem. Ők nem ez a tipusok voltak akik mindenfajta szó nélkül belenyugodtak volna egy ilyen vereségbe. Főleg hogy addig szinte mindenben az űrkutatás terén ők voltak az elsők. -
juzosch #585 De könnyen megcáfolhatod az egészet. Csak egy olyan technikát mondj, ami szükséges volt, és nem állt a rendelkezésükre. -
juzosch #584 Egyrészt persze, hogy unalmasak a válaszaink, mivl unalomig ismételt tények. A kérdéseid izgalmasak lennének, de mégis unalmasak, mivel 0 tdáson alapszik. Az egészet a 'szerintem túl bonyolult'-ra alapozod.
És milyen vetélytársra gondolsz? A vetélytársaknak nincs megfelelő technikájuk, hogy lefényképezzék a holdat a megfelelő felbontásban. Mivel a megfelelő technikával rendelkezők megfelelő értelemmel rendelkeznek, hogy tudják, az egész technikailag nagyon is megvalósítható, sőt azt is tudják, hogy meg is történt.
De igazából elég csak abba belegondolnod, hogy nagyobb erőfeszítés lett volna egy tökéletes hazugságot kreálni. -
HUmanEmber41st #583 Legyen csak ott a zászló, és lobogjon, mint ahogy otthagyták.. :) -
ZsirosKenyer #582 Jajj hagyjátok már végre abba a fizikaórát! Egyszerűen unalmasak a válaszaitok.. Elkezditek begépelni amit tanultatok a könyvekből miközben a körülményekre, az akkori kudarcokra nem figyeltek. ELMÉLETBEN minden működik..megvalósítani az igazán nehéz. És a sok kudarcba fulladt teszt után a Nasa is kezdte belátni hogy ez nem fog menni. Nevetséges pl hogy a rádiókapcsolatot nem tudták létrehozni a tesztkomp és az irányítóközpont közt, miközben a 2 objektum 100 méterre volt egymástól.
Mindenezek után úgy döntöttek hogy belevágnak a misszióba és a Földön levő operatőr mit sem törődve a rádiójel gyengeségével tökéletesen felvette azt a bizonyos kilövést...
Szerintem úgysem tudunk megegyezni úgyhogy tényleg az lesz a legjobb amíg megvárjuk amíg valami vetélytárs lefotózza a nyomokat a Hold felszínén. Én egy zászló-fotónak örülnék a legjobban a tükröket egy gép is le tudta rakni. Bár ha mégis ott a zászló akkor is lehetne gyártani az összeesküvés elméleteket.. Ma sajnos egy nagyhatalomnak semmi ideig nem tart meghamisítani akármit (lásd WTC, pentagon stb). -
juzosch #581 És azt viszont már te sem tagadhatod, hogy az űrben tuti jártak a 60as években. És azon technológiák, amik szerinted nem férnek rá az űrhajóra, azokra egy sima földkörüli útnál is szükség van.
És a keringéshez minimális technológia kellett, hogy a holdra menjenek. NAgyobb rakéta, nagyobb életfenntartó rendszter, +1 holdraszáló egység. És ez az egység sem tartalmaz semmi újat, hisz sokkal egyszerűbb, mint a földről föl/le szállni. -
#580 A szgép nem volt olyan nagy, kb akkora, mint egy mostani gép midi torony háza, csak ez tele is volt zsúfolva. Volt egy folyadékkristályos kijelző, 2x2 számjegyes üzemmódjelzővel, és 3db 5 számjegyeg+előjel változó kijelző, 0-9, verb,noun,enter,rst billentyűkkel, és még 9 aktivitás/hibajelző lámpa. Azért az akkori viszonyokhoz képest elég kicsire és könnyűre csinálták a számítógépet, bár nem is volt egy okos cucc :)
A tv meg rádió adók nem voltak olyan húdenagyok akkor sem... -
#579 Na bazdmeg ezen tényleg röhögnöm kell. A leszállóegység lábán volt a kamera ami meg úgymond a terpeszbe tett lábakon volt. Mekkora távolság a láb és a komp közepe között? Saccra kb. pont ennyi.... -
#578 A titok nyitja barátom, hogy NEM volt komoly számítógép (akkori szinten) fennt az űrben. Az összes komolyabb pályamódosítást lent számoltak és telemetriával küldték fel az adatokat. Azt kéne látni, hogyha CÉLFAELEADATOSAN építesz vala,it akkor az kirva drága, de arra az egy feladatra jó. A Holdutazás is így ment. A gépek SEMMI mást nem tudtak mint pályaadatokat számolni a holdutazáshoz és punktum, de azt mefelelő pontossággal és sebességel. Gyakorlatilag elő már kiszámolt dolgokat futtatak le a vason apró korrekciókkal. Ez olyan, mintha te százor begyakorolod VILÁGOSBAN, hogy hogyan kell egy teljesen elsötétített szobán keresztümenni és a rád szerelt érzékelők alapján irányítanak téged. Ezek után villany leolt éste egy már előre elkészített program alapján "lefutsz" és megcsinálod a dolgodat, de ezen kívűl a rendszer SEMMI másra nem jó. -
vg #577 LOL!
Amúgy, azt mondja meg nekem valaki, hogy mégis, hogyan került az a kamera az ürhajótól jó pár méterre, amikor Neil Armstrong elöször kilépett a holdra?