5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
exy1 #981 Nem furcsa. Az oroszoknak, a jappoknak, a kínaiaknak, stb is megvan az csészealj-technológia. És akiknek nincs, azok is tudnak már róla. Egyszerűen nincs kinek mutogatni már Patyomkin falvát. -
#980 Nem. Akkori szinten annyit költöttak rá, hogy abba ma belerokkana az USA is. Asszem 1961-es dollárárfolyamon volt cirka 24 milliárd dollár. Ez ma cirka 20-szor ennyi asszem... -
#979 Akkoriban teljesen mellékes volt a költség kérdés. A lényeg az volt, hogy a szovjetekkel versenyeztek és meg kellett őket verni.
manapság miután nincs kivel versenyezni sokkal kevésbé érdekes a dolog. Amolyan mostohagyerekké vált a NASA. ráadásul évek óta vágják vissza a költségvetését. -
#978 Jameg KORRUPCIÓ -
#977 ÁLLAM -
patiang #976 hogy voltak az amik az űrben= a holdon -
patiang #975 Bár én hiszem, hogy voltak az amik az űrben, azonban vannak kételyeim.
Pár évtized eltelt azóta, hogy a jenkik fennvoltak az akkori űrtechnikával. Szinte repkedtek. Most meg azt mondják, hogy csak 2015-re érnek meg a technikai feltételek a holdraszállásra. Miért?
Ez nem fura kissé? -
#973 #959 -
#971 az ufó, ha a marsra megy, akkor ugye kikerül az űrbe. kérdem én, ott mit kezd a fegyvertornyával? -
#969 Összes felhozott hülyeség itt is meg lett cáfolva. Újat nem hozott fel senki. Ennyi... -
#967 Jártunk a Holdon. Pont. Láttom itt is nehéz a felfogásod. -
#965 Én tudom. -
#963 Nekem a kedvenceim:
"turbináit már bolygókutató járművek meghajtására is elegendő teljesítménnyel ruházták fel."
"Égi kísérőnk ugyanis vékony légkörrel rendelkezik"
"a németek(...)meglehetősen unalmasnak találták a dolgot, mindenesetre nekiláttak alagutakat építeni."
"hatalmas német szállító-tengeralattjáró"
"A mérnökök igen csak megrémültek e váratlan viselkedés láttán, így azonnal felrobbantották dinamittal a második prototípust, és igyekeztek megfeledkezni erről az egész incidensről."
EZ teljesen készen van... :D -
#962 Ez egy nővi kapal ki PS-sel... Nem tudom ki írta az oldald, de egy muszájdzseki nem jönne rosszul neki. -
#961 "die Enterprise dringt dabei in Galaxien vor, die nie ein Mensch zuvor gesehen hat." :D -
#960 fegyvertorony az kell rá ra-ta-ta-ta-ta :D:D:D
...vagy phaser
James T. Fritz :D -
#959 Szívemből szóltál tázsvír. :D
"A Haunibu-2 repülő csészealj. Jól megfigyelhető a fegyvertorony. Az kutatók állítása szerint ennek a típusnak a 3-as változatával érték el a németek a Marsot."
-ez különdíjas. :D:D:D -
#958 Hehe, ez kurvajó. Ennyi faszságot egy helyen... :D -
criminal #957 http://www.freeweb.hu/aranylaci/germans-on-moon/gemans-on-moon.htm -
#956 Ja kb egy csiga sebességével. -
#955 Nem éppen. Éppen most fordulnak vissza megint felé. -
HUmanEmber41st #954 Belátom, érdekesebb a Mars, mert van valami légkör, talán víz is.
(Az űrhajóba nem kell kitenni a táblát: nefürgyé'le :D :D )
Minden szondát oda küldenek, a Holdat meg le sem ...akarom mondani el is felejtették... Pedig elvileg tökéletes teszt-terep lenne különféle önjáró marsi robotoknak, egyéb szondáknak...
Innét is kívánok a NASAnak további kellemes spórolgatást :D :D -
#953 Egy dolog teherűrhajót fellőni és más egy teljesen visszatérő egységet felküldeni vagy a Holdig repülni... -
#952 A probléma maga az ISS Alfa. Jelenleg kb. 2016-2018-ig vannak tervei az ISS-el a NASA-nak. A komolyabb terveket megtorpedózza az amerikai lakómodul lelövése és az orosz tudományos modulok hiánya (az oroszok legalább kettő, de akár négy tudományos modul csatlakozási opciójára tartottak igényt, de egyetlen tudományos moduljuk sem készül még ma sem). Az ISS tudományos munkáit az amerikai, a japán és az ESA tudományos moduljai képviselik. Viszont az anno felvázolt programok közül rengeteg teszthalott állapotban van, mert egyszerűen nincs rá lehetőség, hogy elvégezzék. Eredetileg 2002 óta hét fős legénységgel kéne működnie az Alfának. De csak két-három főssel működik, ami akkor nő meg, ha éppen egy Szojuz vagy egy Űrsikló csatlakozik egy hétre. Két-három fős legénység esetén pedig nem jut idő a tudományos munkára, szinte folyamatosan a karbantartási feladatokra kell időt szakítaniuk.
Az ISS Alfa jelen formájában egyszerűen olyan mint egy félig felépített ház, amibe beköltöztek kényszerűségből. Néha jönnek a vendégek, ekkor tudnak valóban valami hasznosat is csinálni, majd a vendégek elmennek, és a munka ismét abbamarad.
A NASA egyes fejeseinek elege van abból, hogy az ISS költségeinek legnagyobb részét ők állják, de folyamatosan egyezkedni kell mindenkivel. Hihetettlen komoly bürokratikus háttér kell az ISS működtetéséhez, ami ugyebár alaphangon sem jelent jót. Különféle nemzetek együttműködésénél meg pláne nem.
Az 1990-es években a NASA prioritása az ISS Alfa volt, ezzel kapcsolatosak voltak a tervek, például a Venture Star is arra épült, hogy embereket és hasznos terhet vigyen az ISS, e mellett pedig LEO pályára olcsón tudjon műholdakat pályára állítani.
A váltáskor, 2001-ben Bush meghatározta az új NASA irányelveket, ami a Hold és Mars programok, köztük emberes programok felfuttatását célozta elő. Hozzátette rögtön, hogy plusz pénzt erre nem nagyon kap a NASA. Ez finoman annyit tesz, hogy más programoktól kell elvonni, márpedig az ISS elég komoly szeletett hasított ki a költségvetésükből... -
HUmanEmber41st #951 Pedig az oroszoknak is van elég erős rakétájuk, amivel lövik az ISSre a teherhajókat...
És azt sem értem, mi a rákért kell az egész űrhajót a Földről elindítani??? Miért nem lehetne akár az ISS mellett összeszerelni 2-3 fordulóból. Akkor nem kellene spórolni sem az üzemanyaggal, sem a férőhellyel, sem a tudományos felszereléssel. Arról nem is beszélve, h a Holdűrhajónak le sem kellene szálnia, visszadokkolhatna az ISSre. A személyzet meg leszállna egy Szojuzzal:D Feltankolják és máris mehet a következő turnus a Holdra. Talán túl olcsó megoldás lenne... -
#950 Az X-33 program tartotta a határidőt, az Aerospike hajtómű tesztelése idő előtt bejeződött, többek között egy aerospike hajtómű-tesztpéldánnyal a hátán repült az utolsó SR-71-es. Az idő előtt persze azért volt, mert a teszt hajtómű esetén oxigénszivárgás léphet fel, amit túl veszélyesnek tartottak a hajtómű valódi beüzemelésére (az SR-71-es tartályaiból folyamatosan szökött a kerozin, repülés közben is, hacsak nem repült hangsebesség felett). Így csak hideg gázzal tesztelték, és vizsgálták az áramlástani adatokat.
Az SR-71, hátán a LASRE tesztmodullal
Ha az X-33 programot nem lövik le, akkor 2003-2004-re a Lockheed elegendő tapasztalatot szerezhetett az esetleges szükséges módosításokra. A Venture Star így még a rizikófaktorral együtt is készen lett volna 2007-re, bár valószínűleg alu tartályal (a tömeg csökkentésének egyik fő eleme a tartály lett volna, az említett kompozit -> alu tartály váltás volt a hivatalos indok az X-33 lelövésére, noha szakmailag ez indokolatlan volt, hiszen az aluötvözet tartály tömegét sikerült az eredetileg a kompozitnak megszabott szinten belül tartani).
Már sose tudjuk meg, hogy sikerült volna-e.
Az 2001-ben ott tartott az X-33 / Venture Star, mint kb. most tart az Orion / Ares páros. Azért 6 évnek elégnek kell lennie... Az Orion esetében 2014 a tervezett első emberes repülés dátuma... -
HUmanEmber41st #949 Ha van pénz, minden van manapság... -
#948 "A pénz rossz érv, mivel manapság már nem kell kinyomtatni, hanem elég elektromosan tárolni."
??? Most nem értem miről beszélsz. Tervekről? Vagy miről? A Venture Starhoz szükséges dolgok nagy része tudtommal ma nem is létezik. Kezdve a kellően erős hajtóműtől a kellően könnyő, erős és hőállő anyagokig. -
HUmanEmber41st #947 A pénz rossz érv, mivel manapság már nem kell kinyomtatni, hanem elég elektromosan tárolni. Gyak. annyit költ el egy állami vállalat, amennyit akar. Ez a rizsa, h nincs elég pénz...
Én arra gyanakszom, h nem is akarnak igazából a Holdra menni, a projektet meg nyújtják, mint a rétestésztát. Gondolván, h a droidok már a tegnapi napra sem emlékeznek, nemhogy arra, hogy a NASA 20 évvel ezelőtt (2007 -ben) megígérte az új Holdraszállást. 20 év múlva majd megint megígérik, h 20 év múlva.... -
#946 Tudod van költségvetési limit. A "visszalépésre" telt Venture Starra meg nem. Mellesleg aki hiszi, hogy 7-8 év alatt összerakták volna az kicsit álomvilágban él. Az STT hány évig tartott? És akkor volt szinte mindenre pénz. Szerintem, ha MA kezdenék el a VS-t talán 2020-ra lenne valmi próbarepülés... -
HUmanEmber41st #945 Így alakult.
Szomorú. Köszi a kimerítő összefoglalót.
Tehát a NASA vezetői a haladás helyett a jól beváltat akarták..Grat innét is. -
#944 Ez nem ennyire egyszerű. A NASA vezetésében az 1990-es években komoly hátszele volt a valódi technikai fejlődést támogató programoknak az emberes űrutazáshoz (ekkor Goldin volt a NASA vezetője, 2001-ig). A mérnökök tényleg vad és innovatív megoldásokkal hozakodtak elő. Ekkor döntöttek végül a Venture Star program megvalósítása mellett. A Venture Star egy automata űrhajó, nincs alaphangon személyzete, egy fokozattal éri el a világűrt (tehát nincs eldobhajtó, leválasztható gyorsítórakéta vagy üzemanyagtartály). A Venture Star hogy ezt a célt elérje, roppant könnyűnek kellett lennie. Jött a kompozit üzemanyagtartály, az Aerospike hajtómű. Az Aerospike hajtómű bevált, a kompozit üzemanyag tartály nem (először a strapabíróságával voltak gondok, később a súlyával). Az üzemanyag tartály problémái miatt a technológiai demonstrátor X-33-as ezért alu tartályt kapott volna, ami elérte az előírányzott tömeget. A váltás miatt viszont már nem volt népszerű a Venture Star, az új főnök, O'Keefe nem szerette az ilyen látványos, innovatív, de rizikós befektetéseket. O'Keefe a NASA-tól jött, bürokrata volt, akinek az volt a feladata, hogy a terebélyes és nehézkessé váló NASA-t karcsúsítja, hatékonyabbá tegye. Nem volt sem mérnöki, sem tudományos háttere, és a szakmai tanácsadói nem osztották a rizikós megoldások életképességét. O'Keefe alatt a Venture Star feltámadásának a lehetősége elsorvadt.
Egymás mellett az X-33, a Venture Star és az STS rendszer
Új megoldást kerestek az STS kiváltására, a kulcsszó az olcsóság, és a kész rendszerek alkalmazása minél nagyobb mértékben (angolban: off-the-shelf, kb. fiókból kivehető). Ez annyit tett, hogy a jelenlegi Titan / Atlas hordozórakéták orrára kell egy kis méretű, olcsó űrhajó. Ez lett az OSP, Orbital Space Plane program. A NASA ki is hozott négy kocepciót, három űrrepülő, és egy Apollo CM szerű csonkagúla űrhajót... Itt kezdődött a visszafejlődésre utaló jelek megjelenése.
A négy NASA koncepció, bal oldalt alul a csonkagúla alakú opció
O'Keefe 2005-ben ment, jött helyette Griffin, aki rendelkezett némi szakmai háttérrel, de mélyen elítélte az űrrepülőgépet. Szerinte kockázatos, és a balesetek is azt bizonyítják, hogy életképtelen koncepció. Griffin annyira híve volt a visszakanyarodás az Apollo rendszerhez elvnek, hogy az OSP-ből született CEV (Crew Exploration Vehicle) programra beérkezett, űrrepülő alapú terveket rövid úton kidobta, és kvázi közölték a tenderező cégekkel, hogy nekik nem űrrepülőgép, hanem egy Apollo kapszula kell, csak legyen nagyob, hogy 6 ember beleférjen.
A Lockheed Martin CEV terve, 2005-bebn, űrrepülőgép-alakú - ílyen nem érdekelte a NASA-t...
A vége az lett, hogy a Lockheed Martin megnyerte a CEV tendert, aminek a végére a három pályázó (Boeing, United Space Alliance és Lockheed) egyaránt ugyanolyan, Apollo-szerű ajánlatott nyújtott be.
A végeredmény: az Orion-űrhajó.
Az Orion megszületett...
És ez csak az űrhajó. Az indító űrrakéták terén sem jobb a helyzet. Az Oriont az űrbe juttató ARES I. például nem más, mint az STS program SBR-je (Solid Booster Rocket), vagyis gyorsítórakétája. Erre eddig több, mint két milliárd dollárt költöttek (csak a fejlesztésre!). A nehezebb eszközökhöz szánt ARES V. rakétahajtóművére például 1,2 milliárdot adtak 2007-ben - ez csak a rakétahajtómű! Az Orion-ok darabára várhatóan eléri a két milliárd dollárt. Viszonyítás képpen az első Venture Star 2000-es árakon cirka 10 milliárdból készen lett volna - 2007-re.
Hát így alakult... -
HUmanEmber41st #943 Azokat a nyavalyás lézer-prizmákat kirakhatta éppen egy távirányított leszállóegység... :D Más bizonyíték úgy se nincs:D
Végül is már itt többször leírtam: voltak a Holdon, csak a képeket retusálták valamiért ( biztosan olyan dolgok láthatóak ott, amit nem szántak a nagyközönségnek..)
Bár az nagyon elgondolkodtató, h a mai technológiát még évekig akarják fejlesztgetni, h ugyanolyan cuccot építsenek, amit már egyszer a '60-as években. Mert elszórták a terveket..hát igen. Ki archivál ilyen semmiségeket, mint Apolló űrhajó terve.. -
#942 Ez nem így van, hazugság a nasa hazudik, és csak összeesküdnek ellenünk! :D -
#941 Valakinek esetleg még nem világos, hogy a 2x2 az négy? Vagy a 2+2 is szintén négy? -
HUmanEmber41st #940 Felhoztad a topicot?
Azt hittem van valami újabb bizonyíték pro vagy kontra... :D -
#939 flém? -
#938 Mondom annak aki KOMOLYAN foglalkozik lézeres távméréssel azok asszem ezzel kezdik, főleg csillagászok. Ez náluk olyan alapmérés lehet, mint egy gépészmérnöknek egy ventilátor jelleggörbe vagy elektromotor jelleggörbe mérése. Nagyon sokan és sokoszor megmérték már. Mind a mai napig mérik, mert figyelik a Hold pályáját egyes kutatásokhoz. Bármelyik komolyabb csillagász megerősíti neked ezt. -
#937 -
ZsirosKenyer #936 nem kell okoskodni, ezt én is tudtam, csak félreolvastam a post-odat.
én arra gondoltam hogy egy időben a zászlót akarták kiszúrni a Földről.
A tükrök bemérésére lézerrel persze jó ötlet, de amcsikon kívűl más is megtette már?
Mert hogy ők azt állítják az egy dolog.