1768
Blender
  • repvez
    Igen sztem is ez a legjobb megoldás, hogy nulla tudással álljak neki programozni egy olyan dolgot amit alapjaiban sem ismerek.Köszi az épitő jellegű tanácsot ismét.
  • MasterMason
    Persze, hogy lehet olyan custom menu-t vagy akár custom panelt csinálni benne amilyet csak szeretnél, a végtelenségig személyre szabható a program kezelőfelülete is... ( pythonnal ). Ha most azt mondod, hogy nem értesz a python-hoz akkor meg ez egy remek alkalom arra hogy belekezdj és megtanuld, ugyanis nagy mértékben kiterjeszti a lehetőségeket.
  • repvez
    Ezért vagyok nagyon elkeseredve, mert minden benne van amire szügségem lenne , sőt talán jobb is mint ami például a maxban van ( pl UVW rendszer, sculpting stb..)
    De a másik oldalon meg ott van ez a kezeléss, a kényelmet feladni nagyon nehéz, hogy csak egy kézzel dolgozhatok .NMekem nem a sebesség a fontos még nem tartok ott és nem is melóra kell, hogy ez számitson.

Mivel 5 gombos egerem van igy még akár azt a pár billenytüt sem kéne használnom maxban sem.
    Egyébként maxban is nekiáltam a minyónak, ott be tudtam állitani a keresztmetszeti képeket és kb azonos idövel idáig jutottam.
    mnyo.

Persze most erre mondhatnátok, hogy akkor maradjak ott a maxban. De mint régebben is irtam itt minden megvan és mégtalán jobb is,csak azt nem hiszem, hogy nem lehetne e csinálni vagy beállitani egy olyan menüt hozzá ahol az öszes modellező eszköz egy helyen van.
  • Jeffjohnson
    Ha két kézzel dolgozol akkor a gyorsbillentyűknél gyorsabb megoldás nincs. Kitartás, szerintem megéri, az elején nehézkes de aztán megszereted! Nekem is nehéz volt az elején átszokni a jobb egérgombos kijelölésre de az évek alatt olyannyira megszoktam, hogy természetessé vált és nem is nagyon akarok más 3d-s programot megtanulni mert a Blenderben minden benne van, amire szükségem lehet.

Majd rakj be képet, a minyo-ról, hogy hogyan haladsz vele.
  • repvez
    Nem azzal van bajom, hogy nem tudnám megnézni , hogy mi mire való, hanem azzal, hogy nem erre számitottam.
    A profilom belül átálitottam a presetet 3dsmaxra,de csak a bal egérgombos kijelolés változott érdemben ,egyáltalán nem lett olyan mint max alatt, ugyhogy ez a segitség nem jött be.

ugyan ahhoz a feladat elvégzéséhez sokkal több gombnyomkodás szügséges . Tudom még az elején vagyok az átszokásnak,de nem hiszem, hogy bárki többet akarna dolgozni ugyan azért a munka alatt.
  • tomi161996
    Helló mért nem tudom kicsomagolni scs_extractorral a base.sc és a def.scs fájlokat?
  • MasterMason
    Minden program alap tartozéka a help fájlok.

Minden a programokban található eszköz használata le van írva a manuálban, éppen ezért kb fél perc alatt bármely eszköz használata megérthetővé válik. Emellett konkrétan preset formájában már alapból is megtalálható a 3dmax kiosztása is(maya is), amely által a maxosok és mayások a már megszokott bill kombinációkon keresztül érhetik el a megszokott eszközöket.

http://wiki.blender.org/index.php/Doc:2.6/Manual
  • Koppixer
    "ha vertexre vagy egyébre kattint bal egérgombbal akkor az jelölődne ki"

ez könnyen megoldható: File - User preferences... - Input - itt a bal felső sarokban a "Presets:"-nél átállítod "3dsmax"-ra, vagy alább a "Select with:"-nél átállítod "right"-ról "left"-re.

"elég lenne egy bal egérgomb egy üres területre hogy ne legyen kijelölve semmi"

ez ugyebár a "(de)select all" nevű funkció, amit megkereshetsz a beállításokban a fenti "Input" fülön: ott a jobb felső keresőmezőbe beírod a "(de)select all"-t és a találatok között az "object" és a "mesh" módokon belül (vagy akár a többinél is, ahogy gondolod) átállítod valami másra, lehetne mondjuk egér dupla klikk vagy valami hasonló, hogy ne kelljen billentyűt használnod hozzá, de közben a szimpla klikkhez rendelt funkció se vesszen el

"ha meg nyomvatartva a bal egérgombot akkor meg az ablakon belül mindet kijelöl"

nem tudom, hogy ismered-e már, a "border select"-hez (B) hasonló funkció a "lasso select": Ctrl + egér bal gomb nyomva tartva és közben mozgatod az egeret
  • Jeffjohnson
    Én is csak annyit tudok javasolni mint az előttem szólók, hogy minél hamarabb felejtsd el a max-ot mert a Blender teljesen más, ha azt keresed benne, hogy mik az azonos funkciók hamar el fogod veszteni a kedved és csak kínlódás lesz. Szépen az alapoktól kezdve fel kell építeni sok-sok tutorial segítségével, amiböl van rengeteg. CG cookie, blenderguru kb. ezeken mindent megtalálsz de ha mégsem, akkor irány a blenderartists és ott mindent meg tudsz kérdezni, találni.
    Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2015.04.01. 11:13:32
  • repvez
    Nem tudom, hogy az átméretezés és forgatásra mit értesz pontosan, de ha az S és az R gombok ra gondolsz vagy amit alulról el lehet gombbal is érni a mozgatás , scale meg forgatás azok mennek. A 3 nézeti rajzot is mérethelyesen és pontosan be tudom állitani, ez sokkal jobb mint ami a maxban van. de a keresztmetszeti képeket nem tudom, hogy lehet betenni,mert lehet több képet is betenni azt meg is oldottam,de nem tudom a front nézeten ugy megjeleniteni, hogy egymás mögött bizonyos távolságokra legyenek.
    A persectiv nézetben meg nem is jeleniti meg a refképet.
    Arra sem jöttem még rá, ha az egyik nézetben átlátszik a modell , hogy a refképet is lássam akkor a másiknál miért nem.

azt is megértem, hogy nem kell sok gomb,de amik kellenek is számomra érthetetlen. Például az A és a B gombokat minek nyomkodni állandoan? elég lenne egy bal egérgomb egy ures területre hogy ne legyen kijelölve semmi és ha vertexre vagy egyébre kattint bal egérgombbal akkor az jelölödne ki , ha meg nyomvatartva a bal egérgombot akkor meg az ablakon belül mindet kijelöl. mennyivel egyszerübb nem?

A tutoriálok meg csak mankónak használom,mert sose szoktam ujracsinálni ugyan azt ami a tutorialba van hanem egy hasonlót,de már azt amit én akarok elkésziteni. Például egy autós tutornál én egy repülöt csinálok, mert repülöset nem találok ami realisztikusan modellez nem ilyen ákombákom repülöt, másodsorban,meg kb ugyan azok kellenek oda is mint egy repülönél.
    Csak az nagyon le tud lombozni, ha tudod mit és hogyan kéne a modelleden csinálni csak azt nem találod hogy mivel.
    eddig itt tartok
    minyo

• gothmog
    Értem amiről beszélsz, voltam abban a cipőben, amiben te, tudom mennyire fogcsikorgatós áttérni, ha előtte évekig maxot használtál.
    Csak arra próbálok itt rávilágítani, hogy a felület megtanulását nem fogod megúszni. Tök más a filozófia, csak magadat fogod megszívatni, ha ugyanúgy próbálsz dolgozni ahogy a maxban.
    Egyébként nem kell állandóan fejben tartani az összes gyorsbillentyűt, egy adott típusú munkafolyamatnál maximum 4-5 van, ami sokszor kell. A funkciók persze előkereshetők menükből is, de akkor már inkább a shortcutok. Ja, ne videótutorialokat nézz, keress írottakat. Lépésről lépésre. Amíg nincs meg az átméretezés meg a forgatás, tök fölösleges azon agyalni, hogyan rakhatsz egy wievportba öt referenciaképet.
  • repvez
    Csak szeretnék áttérni rá, mert minden egyhelyen van benne és igy nem kellene külön több gigás programokat pluszba feltennem és megoldani az import export gondokat amikor egyikből másikba kell átmozgatni.Arról nem mis beszélve, hogy ingyenes.A következő újratelepitésnél szeretnék amiből csak lehet ingyenest feltenni
    DE igy nem nagyon leszünk barátok.
    Mint irtam általában este használom a billentyüzetem az asztal alatti tálcán van, tehát nem látok rá teljesen, és ha félrenyomok akkor meg lehet vadászni, hogy mi volt az .

Én a maxban az ALT,Shift,CTRL és a Z gombot szoktam használni csak ,a többit mind egérrel, nem tudom miért volt jobb megoldás ez a billentyüs nyomkodás.A mellékelt kép is eléggé kuszának tünik, nem látom benne a rendszert

A tutorialokat is sokkal nehezebb igy megérteni,mert vagy a billentyü kiirásra figyel az ember már ha van vagy arra, hogy a modellen mi változik. Amikor egy profibb felhasználo csinálja akkor csak kapkodom a fejem, olyan gyorsan pörögnek a betük a kijelzésnél, maxban minden a szemed elött történik a tutoriáloknál látod mire kattint és hol.
  • gothmog
  • gothmog
    Tulajdonképpen mire kell neked a blender? Mi a baj a maxszal?
  • Koppixer
    egy kis segítség: Blender shortcuts
  • repvez
    Mondjuk azt nem értem miért gyorsabb ha mindent billentyü kombokkal kell csinálni azzal szemben , hogy az egérrel a manupulátorokkal mindent meg lehet tenni mint maxban.

Álltalában esténként van időm foglalkozni ilyen dolgokkal, hát ugy esélytelen bármit is csinálni ha nem világitom meg a billentyüt.
    Meg minek ez az állandó object és edit modba való lépegetés .
    Arról nem is beszélve, hogy maxban a modellezéshez szügséges dolgok állandoan ott vannak szem elött és végig tudod pörgetni egérrel ha nem is tudod hogy hol van de igy megtalálni és egyből tudod az értékeit állitani.Eddig nem nagyon jöttem rá, hogy a kezelés mitől lenne jobb vagy gyorsabb mint a másik rendszerek.

Egyébként van valahol valami beállitás ami segit valami hardweres gyorsitást bekapcsolni? Mert kb 1000 polygonnál tartok, de a vertexek csak késéssel mozognak az egérhez képest. Pedig azért nem olyan gyenge a gépem. ( x4 965, 8gb ram és egy 4850es 1gb VGA)

Egyébként a referencia képeket , hogy tudom mozgatni a 3 tengely mentén, mert csak 2 mentén engedi,de igy egy nézethez, hogy adjak meg tobb keresztmetszeti képet? front nézetbe egymás mögé vagy 7-8 refképet kéne betenni.

megtaláltam én is ezeket a PFD-eket, hát rengeteg mindent kéne fejbe tartani és a gombkiosztás sem egyértelmű
  • gothmog
    Pár dolog hasonlóan, a többi meg teljesen máshogy működik itt, mint a maxban. Amennyire emlékszem, maxról érkezve az ottani beidegződések elfelejtése volt a legnagyobb nehézség a blenderre való átállásban. De tényleg, több napos vért izzadás ez, mire rájössz, mi hol van. Azt tudod tenni, hogy elkezded tanulni a felületet pár alapvető tutorialon keresztül. Gyorsbillentyűk, helyi menük és így tovább. A lényeg, hogy a funkciók nagy részét meg tudod találni a különböző menükben, illetve próbálhatsz a maxos beidegződések mentén dolgozni, de úgy nagy valószínűséggel duplán szopni fogsz. Egyszer mire átállítod magad úgy, hogy melyik max-funkció hol van és hogyan működik itt, másodszor pedig akkor, amikor rájössz, hogy azt is el kell felejtened, és mégiscsak meg kell tanulnod a dolgok "blenderes" módját, mert úgy gyorsabb és kényelmesebb is. (A saját tapasztalataim alapján mondom ezt.)
    Ajánlott irodalom:
    Blender Kódex
  • repvez
    sehol nem találom, hogy hol tudom utólag is változtatni a létrehozott objektumnak a élek számát vagy a méreteit. a másik kérdésem, hogy lehet valahol azt változtatni, hogy mennyire látszódjon át a test és az hogy lehet, hogy az egyik nézetbe átlátszó mig a másikba meg nem látszik átt a refkép. az élek és vertexek szinét és méretét lehet valahol állitani?Mert ha nincsenek kijelölve akkor nem lehet nagyon látni öket, hogy hol vannak vagy épp hol nincsenek.

• Koppixer
    te se jól mondod, mert amiről ő beszél az a "3D cursor" és nem az "origin"
  • repvez
    azzal tisztába vagyok, hogy az origó mint olyan mire szolgál,de itt nem látom értelmét hogy miért kell egy bal egérgombra állandoan abba a poziióba ugrani.MAx alatt modellezésnél soha nem kellett az origon változtatnom, csak tükrözés vagy animálásnál.
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.03.29. 21:16:22
  • Blum
    "arra a origo szerű ikon meg nem tudom mire szolgál ,de ha valami üres területre bal egérrel kattintok egyből odaugrik."

Ha nem tudod, hogy mi az "origo" -ami amúgy origin- addig szerintem ne erőltesd a SubD szerű dolgokat. :) Szerintem minden létező tutorial széria 1. vagy 2. részében benne van az origin point ismertetése.
  • repvez
    valaki tud valami ésszerü átlátható leirást vagy tutoriált, hogy hard surface vagy subD modellezésnél , hogyan lehet a leg jobban használni, mert valahogy nem birom megszokni ezt a blender rendszert.
    3dsmaxban szinte csak a shiftet és a CTRL meg az alt gombokat kell használnom az egér mellett a modellezéshez, itt meg mindenhez a billentyün kell nyomogatni . Ennyi gombot megjegyezni nem egyszerű.
    Meg a kijelöléshez és a megszüntetéséhez is meg kell nyomni valamit, arra a origo szerű ikon meg nem tudom mire szolgál ,de ha valami üres területre bal egérrel kattintok egyből odaugrik.

Repülő modellt szeretném csinálni keresztmetszet refképek és 3 nézeti kép felhasználásával,tehát a méret és alakhüség lenne a szempont, minél kevesebb poly felhasználásával.

3dsmaxban, már a modellezés simán megy,de át akarok térni a belnderre, mert ingyenes és minden benne van ami kellhet,de egyszerüen nem birom megszokni.
  • strepsils
    Hogy kell beállítani egy képet background - World kimenetre ?
  • strepsils
    Hogyan kell domború járólapot csinálni cycles mdban , hova kössem a bump nodot? Tudja ezt valaki?
  • buke
    Sziasztok!
    Egy műveletet szeretnék elvégezni,de nem értek a programhoz. A lényeg, hogy egy cubemape formátumot kell cylindrical map formátummá alakítani és ehhez ezt az ingyenes programot ajánlották. A fórumon van egy tutorial, de sehogysem tudok ez alapján elindulni,pedig egyszerű a feladat. A kocka képeket pos_x, neg_x...stb. megfelelően fel kell tenni a kockára és bekapcsolni a kocka közepére a kamerát, ezután 2:1 arányú térképen renderelni és menteni. Napok óta szenvedek vele, kifogott rajtam, alternatív megoldást nem tudok a műveletre. Nyilván manapság ezt a fajta átalakítási irányt nem igen használják, inkább fordítva.
    Blender v.2.73-ast töltöttem le, a tutorial meg régebbi.
    Előre is köszönöm a segítséget, ha valaki a lépéseket leírná!
    A tutorial itt:
    tutorial

Utoljára szerkesztette: buke, 2015.03.13. 10:59:39
  • strepsils
    ezek ugye ciklus renderben készültek?
  • Banki67
    Nem éppen nagy szám, de ha már annyi időt eltököltem vele...

• fuszhi
  • fuszhi
  • razorback
    Lynda.com - Blender 2.6 Essential Training
    Ez egy nagyon jó tutorial.
    Mint a neve is mutatja, kimondottan kezdőknek van.
  • RubikM4
    Sziasztok!

Kellene egy vagy pár oktató videó, ami minden verziót letesztel és bemutat, hogy ott mi hogy működik, meg egy általános blender oktatás.

Nekem annyi kérdésem van csak, hogy nif formátumú anyagot hogy tudok a blenderbe bevinni? Kerestem hozzá pluginokat, de azok vagy nagyon régi verzióhoz voltak, vagy csak nem működtek. Előre is köszönöm a válaszokat.
  • zolee145
    Van egy minta feladat aminek az elkészítésével mutatják be az alap funkciókat. Jelenleg úgy megy, hogy látom mi az adott lépés eredménye, nagyjából tudom hogyan kellene, és keresgélek meg kérdezgetek, hogy amit abban így kell csinálni, azt az én verziómban hogyan. :D Tudom béna, de ez van.
  • Blum
    A 2.4 széria után teljesen átdolgozták az egészet. Új motort, felületet, rakás új funkciót kapott. Nem csoda az eltérés. Eleve nem értem, hogy miért 2.4x-hez tartozó leírás alapján tanulsz?
  • zolee145
    A lépésenkénti törölgetés is megvan. Azért érdekes ez a program. Tényleg vicc, hogy pár verziószámmal korábbi tutoriál, és szinte semmi nem működik, vagy nem úgy, vagy nem ott van, stb. Komolyan nem értem. Annak is rossz aki most kezdi egy kicsit régebbi leírással, de annak is rossz aki már ismeri az előző verziót, és egy frissítés után nem talál semmit.
  • Blum
    Ctrl-Z
  • zolee145
    Ez nekem nincsen ott bal oldalon, vagy csak nem találom, de a lényeg, hogy edit módban F-re kitöltötte.
    Már csak azt nem tudom, hogy hogyan tudok egyet visszalépni ha valamit elrontok?
  • Blum
    Shift+A, Circle, bal oldalt Fill Type-->Triangle Fan (vagy amit akarsz)
  • zolee145
    Üdv! Most kezdtem az ismerkedést a Blenderrel, és jó esély van rá, hogy ez itt a dolgok végét is jelenti majd. Nagyjából a harmadik lépésnél akadtam el. Leírásom a 2.49b-hez van. Az ottani billentyű parancsok a 2.68-ban nem működnek. De mondjuk semmi egyéb sem, legalábbis azok közül ami kellene. Fél napja keresgélek a neten, és minden verziószámhoz más más leírást találok. Én még ilyet nem láttam. Furamód az ACad r14 parancsai működtek mondjuk a 2010-es verzión is, ezért nem értem.
    Látom itt lent van mindenféle modell, szóval biztos nevetséges a problémám, de attól még van. A leírásom úgy kezdődik, hogy csináljak egy kört, legyen kitöltve, vagyis Fill bekapcs. Természetesen eleve nincs ilyen felugró ablakom ahol választhatnék. Ezután keresgéltem. F a kitöltés. nyomom, semmi. Alt F, Shift F, mindre valamit csinál, de sosem azt ami nekem kellene.

Szóval a kérdés, hogy hogyan tudom azt a kört kitölteni?
  • Jeffjohnson
    Jól néz ki, dobhatnál róla egy látványosabb rendert is.
  • fuszhi
    Eredetileg a játékban fantázia neve van, tampa néven az igazi neve 1966_chevy_chevelle
    Utoljára szerkesztette: fuszhi, 2014.12.02. 05:46:55