1768
Blender
  • Blum
    B beture nyomtam egy Smooth-ot es ez lett belole.
    Hogy lehetne ezt kikuszobolni? (merthogy sajnos a renderen is latszik)

• Blum
    Azt az inverz textura dolgot eszre se vettem,de tenyleg igazad van. Van ra valami otleted,hogy azt hogyan lehetne megoldani?

A smooth hianyat en is eszrevettem,az a helyzet hogy hulyen neztek ki a fenyek,ezert kapott egy flat modositast. Ugy meg ugye ugrott a smooth de majd megnezem milyen lesz egy recalc utan. Vilagitas is megoldva,franc tudja miert de a B betuk feloli oldalon a vilagitas szine majdnem fekete volt,ezert nem fenyesedett annyira.

Amugy az S es G betukkel az a baj,hogy valoszinuleg a betutipus kialakitasa miatt egy kicsit nagyobbak,mint a tobbi betu,ezert egy kicsit beleolvadnak a padloba. Az E betunel pedig a kozepso resz aljat erdemes osszevetni a felso resz aljaval..latszik,hogy rosszul van mepolva es elvan mosodva azon a reszen a textura. Egy pillanat megoldani oket de reggel mar semmi kedvem nem volt ujrakezdeni.
  • Jeffjohnson
    Milyen bugokat kellene látni rajtuk? Amit én látok az a D és az E betű tükörképén olyan mintha inverz lenne a textúra. A két B betűt egy kicsit jobban be kellene világítani meg kaphatna egy kicsit több bump mapet meg a 2. B betű oldala egy picit recés mehetne rá smooth.
  • Blum
    Vegre van egy kis idom foglalkozni a camera trackinggel is,meg a fracture addont akarom egy kicsit tesztelgetni.

btw,kicsit finomitottam a renderen. Kapott egy DoF-ot (Depth of Field) meg masik texturat es a VL is kapott egy sallert. Kiindulasi pontnak jo lesz. Hogy az S es G betu miert lett bugos valamint hogy az E betu bizonyos reszeinek mappolasa miert nem lett jo a vegso renderen azt nem tudom....

• Jeffjohnson
    A lényeget értettük
  • Blum
    Szoval...

*megvard
    *raktal
    *fenyforrast
  • Blum
    Az erzes,amikor 2,5 orat ucsurogsz a gep elott,hogy megvarjad a rendereles veget es a kesz kepnel jossz ra,hogy egy Istenverte feny forrast rossz helyre rakotal,emiatt pedig NAGYON hulyen nez ki a vegeredemeny: felbecsulhetetlen

• Jeffjohnson
    Jól néz ki! Gratula!
  • Blum

Volumetrikus vilagitast egy kicsit tulzasba vittem es sotetebb lett,mint amilyet elkepzeltem...:(

• Jeffjohnson
    File-> Load Factory settings és visszaáll alapra
  • Banki67
    Értem. És hogy sikerült eltüntetnem a háttérképet? Anélkül kicsit nehezen megy...
  • Jeffjohnson
    Ha embert akarsz blenderben csinálni akkor az elég nehéz. Sok tudásra van szükség hozzá. Nem tudom, hogy van-e valamilyen addon ami segít benne, esetleg nézz szét a neten hátha vannak ingyenes modellek de akkor sem lesz egyszerű.
  • Banki67
    Tudnátok ötletet adni mivel lehetne egy mozgatható motorost csinálni a motorra?
  • Jeffjohnson
    Én egyiket sem használom ilyesmire. Inkább modellezd meg elsőre olyanra utólag knife al kivágni egy ilyen részt vagy boolean-al teljesen elrontja a modellt (szerintem). Itt is az a probléma jön elő, hogy a széle 3 szögekből áll és attól ilyen. Ha kijelölöd őket akkor Alt+j vel csinálhatsz belőle quadokat azzal szebben kellene kinéznie.
  • Banki67
    ja igen a kép lemaradt:
  • Banki67
    Mitől lesz ilyen a vágások után a lyuk széle?
    Knife Tool-lal és Boolean Modifier-rel próbáltam. Van valami jobb ötletetek lyukvágásra?
  • Jeffjohnson
    Ezt érdemes megnézni, elképesztően jók ezek a karakter animációk, a mozgásdinamika meg minden:
    Anim reel
  • Jeffjohnson
    Azt is csak így lehet
  • Banki67
    A rajtszámot is így kéne megoldani vagy van arra valami más megoldás, hogy egyszerűen képet felviszek az alakzatokra?
  • Jeffjohnson
    Szerintem google-el keresgélj a neten texturing tutorialt mert ez egy elég kiterjedt téma de van hozzá sok anyag a neten.
  • Banki67
    Még olyanra gondoltam, hogy hogyan lehetne csökkenteni egy anyagnak a fényességét. Szóval mondjuk egy ruha legyen mondjuk matt.
  • Banki67
    Az hogyan működik? fogsz valami képet és azt sokszor rárakja a felületre? És ezt hol kell beállítani? Bocs a sok hülye kérdésért de tudod hogy én még nagyon az elején vagyok :/
  • repvez
    Innen letölthető az elöbb emlitett könyv és még pár hasznos leirás, sajnos csak lengyel nyelven ingyenes ,de sok a kép .
    http://www.airplanes3d.net/wm-000_e.xml
  • Jeffjohnson
    Én textúrából, persze meglehet geometriából is vagy esetleg displacement map-böl is van rá pár lehetőség de a "legegyszerűbb" szerintem textúrából
  • Banki67
    Lehet, nem ismerem ezeket a kifejezések :S
    Mondjuk úgy, hogy pl. egy ruhának a felszínét hogyan csinálnád meg?
  • Jeffjohnson
    textúrára gondolsz?
  • Banki67
    Vannak beépített felszínek? Úgy értem a felszínt, mint például a műanyag, vagy fém borítást. Esetleg olyasmi amit textilként lehetne használni?
    Nem tudom, hogy mennyire érthető de hátha :)
  • repvez
    ha valaki ráakadna erre a könyvre letölthető formában ingyen az ne habozzon szólni nekem :)
    repülő modellezés
  • Jeffjohnson
    Ctrl+3
  • Banki67
    Olyat lehet csinálni, hogy valamelyik gombra beállítom, hogy az alakzatot a másik oldaláról nézhessem meg? Tehát, hogy dobjon egy 180 fokot a nézet. Egészen pontosan arra gondolok, hogy, mikor lenyomom a 3-as gombot, akkor ugye oldalról látom, és ugyanígy szeretném látni a másik oldalát.
  • norbee46
    Fel textúráztam egy kockát.
  • norbee46
    Értem. Köszi a választ. Mondjuk az tuti hogy több lesz az angol oktató videó mint a magyar. Illetve a magyar videókban is az opció angol nevét mondja az ember Pl: varrattá jelölés=mark seam.
    Lehet maradok az angol-nál én is bár így az elején sokkal nehezebb.
  • Jeffjohnson
    Kizárólag angolt. Én szerintem soha sem fogok magyart választani legyen akármilyen jó is a fordítás mert a tutorialok 99%-a akkor is angol lesz és nincs kedvem bogarászni, hogy mit mire fordítottak a magyar verzióba.
  • norbee46
    Sziasztok!
    Az tény hogy hozzá kell szokni a Blender-hez!
    Egyébként ti angol vagy magyar verziót használtok?
    Bár ha jól látom még csak 18%-os a magyar fordítás?!
  • Blum
    Most nezem,hogy 2.6-ban mar alapbol beallithato a Max keyboard preset. (File-->User Preferences-->Input: bal felso sarok legordulo menu)

Ha valamivel megse lennel elegedett,akkor meg ugy allitod be ahogy akarod.
  • repvez
    Akkor jöhet link hozzá és leirás hogy kell beállitani ,mert találtam egy py fájlt de nem tudom hol kell beállitani
    Mert maxban már mennek a bonyolult formák is mint egy szoba berendezése meg egy repülöt is sikerült elég részletesen megcsinálni, de itt meg el sem tudom kezdeni . a 3 nézeti képet be tudtam tenni aztán kész.
    Most a courve to polygon modellinget akarnám kiprobálni , hátha azzal gyorsabb és pontosabb modellezést tudok 3 nézeti rajzokról és cross sectionokből késziteni
  • Blum
    En viszont rohadtul megvagyok elegedve a Blenderrel,pofon egyszeru hasznalni. Egy-ket het alatt sokkal tovabb jutottam vele mint a Max-szal.

Amugy ha az zavar,hogy a billentyu kombinaciok nem ugyan olyanok,mint maxban,akkor szolok hogy van hozza 3DS Max keyboard preset. (meg tema,meg minden)
  • Jeffjohnson
    Itt ez az oldal Blender cookie, amire tuti elő fogok fizetni. Szerintem az egyik legjobb. Van sok ingyenes tutorial is de ha azt veszem 18$ nem sok. Hétvégi ivászat sem jön ki belőle :). Szerintem jövő héttől kipróbálom 1 hónapra aztán majd beszámolok milyen de ha "csak" olyan mint az ingyenes tartalom, akkor már elégedett leszek.
  • Jeffjohnson
    Blenderben alapból be van építve az a funkció, hogy lehessen látni a videókon, hogy éppen milyen billentyűt nyomsz csak van aki nem kapcsolja be.
    Ez nem a program hibája. Vannak nagyon igényes tutorialok is, sőt vannak akik kifejezetten oktatással foglalkoznak.
  • repvez
    Hát kiprobáltam , hogy hogy sikerül alkotnom valamit,de csak az ideget sikerült felb@szni bennem. YT-on néztem tutorokat, hogy hátha rájövök valamire,de hát ha csak az egérmozgást látom abból sokra nem megyek a bill gombokat meg nem irja ki a video alatt. a maxnál simán lehet nézni hang nélkül is a tutorokat mndent látni az egérmozgásból, mit mikor csinál.
    És ahogy az alábbi videoból látom nem is elég néha egy gmb és bill kombó hogy valamit megoldjunk.Hát egyenlöre még nem most fogom megkedvelni,pedig jó lenne.

Amugy a boolean-t érdemes mellőzni, ha nem akarunk később gondot , hogy mit csináljunk a felesleges élekkel.