1768
Blender
  • strepsils
    Igazad van nem is foglalkoztam a fűvel ,a kavicsoknál is csak annyit csináltam hogy kicsit görönygyössé tettem de a texturák csak rávannak hívva projekt viewel . A mozdonyon is csak távolról éles mivel nem találtam nagyobb képet és írtam is hogy ezt is kész szenvedés volt rárakni mert edit módban már haldoklik ez a project . Próbáltam lemásolni az igazi mozdonyt csak ott csillog a fém ahol a féktárcsa vagy a kerék hozzáér a sínhez egyébként a valóságban sincs több fémes rész ezen a típuson. Ezt a részlet csökkentést nem igazán értem hogy kell én eredetileg azért csináltam minden alkatrészt meg mert úgy volt hogy full rigid body jármű lesz és még a rugók is rugózni fognak csak menet közben rájöttem hogy ehez NASA számítógépe kéne ráadásul hetek kísérletei után sem találtam olyan beállításokat amivel a sínen lehetne tartani a gépet , már a legenyhébb kanyarban kisiklott . A filmet is inkább animációval oldottam meg ,a kerekek nem a sínen gurultak csak animáció de olyan mint... Köszi a kritikát.
  • fuszhi
    Tudom hogy off, de
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ezt zárójelben megjegyezném: (Persze az emberek szeretnek látszólag logikus magyarázatokat találni a sikertelenségre, a lustaság szót használni annak ellenére hogy hallottak már az emberi tűréshatárról.) A fizikai és a szellemi tárgyi feltételek vegytana meghatározza az emberek lehetősségét. A vizet is ha pohárba töltjük felveszi az alakját, ha vázába a váza alakját, ha palackba, akkor a palack alakját. Az emberek is megmutatják hogy amilyen körülmények közzé kerülnek, úgy hogyan lehet élni. Esetleg hogyan lehet elveszíteni mindent. Azt is hogy a dolgokat fel lehet e számolni bizonyos határokon túl vagy sem. Mivel bizonyos dolgok nincsenek kiépítve így tehetetlen az ember ha utcára kerül már nem kelhet fel. Számos oka van miért hátralévő életét hajléktalanként fogja leélni. Nincs olyan munkalehetősség ami fokozatosan vezetné vissza a munka világába úgy hogy a másik életét fokozatosan számolhassa fel. Így éles váltásokra képtelen az ember mert az a tűréshatárán túl helyezkedik ennek okai az ember bioritmusában keresendők. Ezért akik azt hangoztatják a kevesebb is több mint a semmi azok nincsenek tisztában azzal hogy a kevesebb annyival kevesebb mint ami a többnél kevesebb. Ha valakinek a kevesebb arra elég hogy utcára kerüljön annak a kevesebb nem több mint a semmi.
  • fuszhi
    Köszi Jeff úr neked meg Norbee46 -nak is jól esik a dicséret is meg a kritika is, ám mindennél fontosabb hogy a lehetőségeinknek köszönhető a tárgyi feltételek vegytana határoz meg mindent. Így például ha nincs Pc , nincs blender, nincs internet, és tapasztalat stb-stb, akkor nem tudok létrehozni semmit. Hiába társul a tettrekészségem cselekvő képességgel, mert az önmagában kevés lenne. Az országban is azért van sok hajléktalan mert, a tettre készség a cselevőképességgel segítség nélkül semmit se ér. Bizony ez alól a megélhetés se kivétel. Majd még majd lehet csinálok még ilyesmit lézerkardos, fénykardos, lángpallósos dolgot. Üdv!
    Utoljára szerkesztette: fuszhi, 2015.11.22. 11:23:17
  • Jeffjohnson
    Az erő még látom veled van :) . Annyit vettem észre, hogy mintha a középső és az alsó fénykard "csóvája" egy kicsit el lenne csúszva. Ez az alsó képen is látszik a középső és a jobb oldali kardon.

Nemsokára itt az SW új része. Úgyhogy várjuk az ilyen és ehhez hasonló képeket!
  • Jeffjohnson
    Egy kis kritikát remélem elfogadsz minden rosszindulatúság nélkül.

A vonaton látszik a részletesség de a textúrákon egyáltalán nem köszön vissza ez. A fű textúrája borzalmas a kavicsok alatt és a vonaté is elég kis felbontású. A vonat "kerekei" sem fém színűek hanem szürkék és a többi elem is szürke színű. Ezeken még lenne mit javítani. Esetleg érdemes lenne csökkenteni az elemek részletességét, kicsit változtatni a topológián, hogy kevésbé egye meg a géped és javítani a többi dolgon. Tényleg nem rosszindulatból írtam ne vedd sértésnek. Ha realisztikus ábrázolás a cél, akkor még dolgozz rajta. Egyébként gratula, biztosan sokat dolgoztál rajta.
  • Ryder62
    Csúcs lett.
  • strepsils
    szívesen azért van ez :)
  • norbee46
    Értem. Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget!
  • strepsils
    Ja értem szülő képzést akarsz . Tehát a traktorod mozgatásánál a ráhelyezett napellenző is mozog de a napellenzőt eltudod mozgatni bárhová.

Jelöld ki a napellenzőt utána shift nyomvatartva a kamiont és ctr P parent object . A lényeg hogy mindíg az utoljára kijelölt objektumod aminek sárga a körvonala az lesz a szülő . A megszüntetése ugyanígy ki kell jelölni a gyerkekeket és a szülőt majd Alt P .
  • norbee46
    Maga a program egy példányban futna csak egy már beimportált model-hez szeretnék hozzáadni más model-t.
    PL: a traktor ugye adott ez be van importálva, és ehhez szeretném mondjuk hozzáadni a napellenző model-jét.
  • strepsils
    Ilyet még nem hallottam. Tehát több példányban akarod futtatni a programot .Nézd meg a beállításokat de ennek nincs értelme. Mondom hogy shift F1 el át tudod venni a dolgokat és fel tudod építeni a programot olyanra mintha kettő program futna egy időben. Az ablakok számát és tartalát te definiálod . Az ablakok közt ctrl jobbra balra nyíllal közlekedsz tehát ezért sincs értelme hogy két program fusson mert akkor nem is tudnál egyszerre lépkedni bennük.
  • norbee46
    Tehát mondjuk hogy megnyitottam egy.blend file-t, és meg szeretnék nyitni egy másik .blend file-t hogy mindkettővel egyszerre tudjak dolgozni.

Zmodeler 2-nél volt ilyen talán a merge parancs.
    Utoljára szerkesztette: norbee46, 2015.11.15. 17:57:24
  • strepsils
    Nem értem mit akarsz csinálni. Blender fájlok között Shift F1 el tudsz átvenni dolgokat de szerintem nem ezt akarod csinálni. Milyen fájlokat akarsz hova csapni?
  • norbee46
    Igen nagy felbontásban 2048x2048 pixel és 72 dpi-ben. Még annyit szeretnék kérdezni hogy arra van-e mód hogy ugye be importáltam a traktor model-t de ott sehol nincs az oldalsó tükrök, napellenző az ezeket tartalmazó file-okat még hozzá lehet csapni a traktorhoz valahogy?
  • strepsils
    Bármilyen méretben de akkor a háttérképet is úgy kell megfestened mivel ez egy mapon lesz . Gondolom nagy felbontásban fogod festeni kézzel tehát nem okoz gondot.
  • norbee46
    Ó nagyon tuti! Köszi!
    Tehát akkor csak rajta legyenek a cuccok a mapon, bárhol és bármilyen méretben?!
  • strepsils
    Mert nem is kell összepasszolnia ,ezért csinálta aki csinálta külön alkatrésznek . De te sem raktál mögé semmilyen képet szóval nincs is mögötte a kamion fényképe amihez illeszkedjen . Ha te akarsz képet festeni mert nyilván azt akarsz akkor csak annyi a dolgod hogy ne fedjék egymást az alaktrészek . Ha jól látom a két felső sarkánál fedik egymást . Mozgasd el G vel vagy méretezd SX el utána SY al . Feltéve hogy nincsenek összekapcsolva ahol fedik egymást de ezt én nem láthatom :) .A lényeg hogy az UV mapon nem kell jó hellyen lennie az "alkatrészeknek".
  • norbee46
    Hát felül látod hogy a kijelölt alkatrész illeszkedik a másikhoz, viszont az oldala és alja nem érintkezik a másik alkatrésszel.

Vagy ettől függetlenül klappolni fog a festés?

Utoljára szerkesztette: norbee46, 2015.11.15. 17:12:23
  • strepsils
    Én nem látok eltérést ,szerintem tökéletesen szimmetrikus az ábra . Nem tudom megállapítani hogy mi a gondod és mit akarsz csinálni pontosan.
  • norbee46
    Akkor jól értelmeztem.
    Viszont ismét ismeretlen problémával találtam magam szembe. Az egyik alkatrész már gyárilag kivan uv-zva (001) a másikat én csináltam projekt from view-al (ez lenne a hűtőrács alja) ortho front nézetben. Méretezésnél van a gond mert arányosan méretezi az egész alkatrészt de látszik hogy nem mindegyik része igazodik a másik alkatrészhez.

Utoljára szerkesztette: norbee46, 2015.11.15. 16:32:41
  • strepsils
    Hát én az összeolvasztást csinálnám ha nem akarsz azzal az addonnal foglalkozni . Ha utána megint szét akarod választani őket akkor majd az UV mapon kell kijelölgetned őket miközben a Keep UV and edit bevan kapcsolva ( ha a kamionon az alkatrészek bonyolultan fednék egymást és 3D ben nehéz lenne kijelölgetni ).
  • norbee46
    Az nagyon kemény! 3GB VRAM

#1181?
    Utoljára szerkesztette: norbee46, 2015.11.15. 15:36:09
  • strepsils
    Köszi de csak ez az oldala van ki UV z va projekt wievvel :D Igazából már mozgatni sem nagyon tudom edit módban 3Giga ramot megesz és csak 2G ás a vga m.
  • norbee46
    Nagyon szép!
  • strepsils

• norbee46
    Köszi szépen megfogom nézni! ;)
  • xmute
    Szerintem próbáld ki ezt az Addon-t: Multi-Object-UV-Editing
    A leírás végén van egy YT videó ahol megmutatja a használatát!

Ezzel nem kell Join-olni az objektumokat, h egy texture-t használjanak! Ezzel szerintem meg lehet csinálni, h a kaszni összes alkatrészét kijelölöd és ezzel az addon-nal készítesz új textúrát egy új UV Mappel.
    Sok sikert!
  • norbee46
    No csak hogy tisztán lássam a dolgokat.
    Amit 2 napja írtál nekem az ugye abban az esetben működik ha egy objektumon belül szeretnék több alkatrészt kijelölni és egy képen szeretném látni?! Ha viszont több objektumból kellene kiszedegetni az alkatrészeket akkor kell alkalmazni az össze olvasztás módszert?
  • norbee46
    Szia!
    Köszi a választ! Csak rátaláltam erre a videóra és próbáltam megcsinálni és nem sikerült ezért kérdeztem hogy mit rontok el.
    Mondjuk már akkor furcsa volt hogy a videón narancs színű volt mindkét objektum, nálam meg zöld de most már tudom hogy én értettem félre a J-t G-nek. Köszi még egyszer!
  • strepsils
    Az UV mapok nem olvadnak egymásba csak az objektumok (igen végtelen számú objektumot összeolvaszthatsz). Ilyenkor az egy objektumodban lesz x db UVmap . Ha még mindig az a bajod hogy nem egy képen van minden alkatrész akkor csináld meg amit két napja leírtam nem akarom elismételni magam.
  • norbee46
    Akkor valószínűleg én értettem félre a szöveget. Tehát akkor az a lényeg hogy megcsinálja a uv mapot mindkét objektumon és ezután olvasztja össze hogy egy uv layout-on legyen mindkét objktum? Egyébként ezt a manővert korlátlan számú objektummal el lehet játszani?
  • strepsils
    Én nem látok ezen semmilyen groupot . Kezd két objektummal a kupak és az üveg utána összeolvasztja ctr J vel késöbb meg megint szétválasztja P vel
  • norbee46
    Szia!
    Van egy angol nyelvű videó (nem nagyon tudok angolul) ott csak csoportot hoz létre.
    Megnéznéd nekem?
    videó
  • strepsils
    Miért kéne látnod attól még ez két objektum és azét látod amelyikre utoljára klikkeltél. Csak ha összeolvaszot ctr J vel egy objektummá a kettőt akkor látod egyszerre editben. Legalábbis én erről tudok.
  • norbee46
    Le a kalappal nagyon tuti!
  • fuszhi
  • norbee46
    Sziasztok!
    Most az a problémám hogy objektum módban ki jelölök 2 dolgot ctrl+G-vel csoportot hozok létre, ám amikor átváltok 3d ablakban edit módra már csak az egyiknek látom a face-eit. Pedig elvileg a csoport összes face-ét kellene látni!
    Mit rontok el?
  • strepsils
    Igen azért van ez a fórum.
  • norbee46
    Köszi próbálkozom! Azért majd még kérdezhetek?
    Nem tudom én csinálok rosszul vmit de a data object data ablakban (delta) ahogy te nevezted ott is csak egy dolgot tudok kiválasztani egyszerre.
    Utoljára szerkesztette: norbee46, 2015.11.13. 17:12:12
  • strepsils
    Jobb alsó ablak jobról az ötödik ikon ugyan ez a háromszög a jele mint amit bekarikáztál és ott lesz benne hogy UV maps és kijelölöd utána uvézod ki a kamiont.

A keep uv and edit akármi az uv képernyőn van amikor már megtörtént az uv zás , egy kis egér kurzor van rajta középtályon látni fogod. Természetesen edit módban.