1768
Blender
  • norbee46
    Köszönöm!
  • Jeffjohnson
    Boolean segítségével.
    Itt egy videó
  • repvez
    Amugy ma ünnepli a 20. évét a blender.
  • norbee46
    Valóban nem használtam az egér görgőt. (most már ezt is tudom)
    Szép lekerekítés. Biztos sok élt adtál hozzá hogy ilyen síma legyen.
    Az lenne a következő kérdésem hogy hogy lehet objektumokat kivonni egymásból. Köszi a segítséget előre is.
  • Jeffjohnson
    Blender Demo Reel 2013
  • Jeffjohnson
    Semmilyen smooth nincs bekapcsolva se subsurf
  • Jeffjohnson
  • Jeffjohnson
    nem használtad a görgőt, hogy új éleket adj hozzá
  • norbee46
    Sziasztok!
    Még csak most ismerkedem a programmal.
    Kíváncsiságból megcsináltam ezt a ctrl+b dolgot, de ez inkább él letörés mint lekerekítés.
    (nem kötekedés)
  • Banki67
    Köszönöm szépen, ilyesmit kerestem!
  • Jeffjohnson
    igen, a bevel az megoldás lehet csak figyelj a használatára. Azt javaslom először egy sima cube-on próbáld ki. Kijelölöd az egyik élét ezután ctrl+b kicsit egérrel széthúzod az éleit aztán görgővel több élt tudsz hozzáadni.
  • ByB
    ctrl+b esetleg?
  • Jeffjohnson
    Hát gondolom egy bonyolultabb formának az élét akarod lekerekíteni. Csak az van, amit te is írtál de automata megoldásról nem tudok keresgélj a neten hátha találsz valamit esetleg dobj be képet a konkrét elemről, amit le akarsz kerekíteni, aztán ötletelünk valamit.
  • Banki67
    Tudnátok valami jó ötletet élsimításra. Szóval a sarkokat szeretném lekerekíteni, eddig a Smooth-al és a Subdivision Surface-vel próbálkoztam, de egyik se hozta meg a kívánt eredményt.
  • Jeffjohnson
  • Jeffjohnson
    Motorozom én is de ennyire nem ismerem a motorokat. Képről, amit küldtél megvolt a márka meg az, hogy 450-es, onnantól már nem volt nehéz :)
  • Banki67
    Köszi! Az RM-Z 450-et fel lehetett ismerni, vagy valahol le volt írva? :D
  • Jeffjohnson
    Ime 2 tutorial két különféle technikával nézd meg próbáld ki mind2 félét aztán eldöntöd neked mi fekszik jobban:

Ez egy több részes tutorial ha rákeresel youtube-on a nevére akkor megtalálod a többit:

itt pedig tervrajzokat keresgélhetsz:
    The-blueprints.com
    ez pedig elvileg a te motorod tervrajza lenne:
    Suzuki rm-z450
    Ha mégse akkor neten a motor márka és a blueprint szavakkal biztosan találsz.
  • Jeffjohnson
    Ja így értem már. "F"-el lehet őket egyesíteni. Csak azt nem tudom miért ilyenre csináltad? Túl sok pontból áll. Én úgy csinálnám (lehet nem ez a legjobb megoldás), hogy keresnék egy képet amin a lehető legjobban oldalról látszik ez a rész illetve több másikat amin más más nézetből látszik. Az oldalnézeti képet beraknám háttérnek átváltanék oldalsó nézetbe, (num pad "3" vagy a másik oldalhoz Ctrl+3) aztán perspektívikusból orthoba (num padon az "5" de ezzel váltasz vissza is perspektívikusba de bal felül írja miben vagy). Ha ez megvan hozzáadsz egy plane-t átlépsz edit módba, "Y" tengelyen elforgatod 90 fokkal (így már látható is lesz)ezután Ctrl+TAB-al átváltasz vertex select be (ez ugyanaz mint amit középen is meg tudsz csinálni a 3 kockával)kijelölöd a két szélső pontot és elkezded formára alakítani aztán a másik két szélsőt de nem az egészre egyszerre, hanem csak egy kis részét, mondjuk elindulsz balról. Ha ez megvan és balról jobbra indultál el akkor jelöld ki a két jobb oldali pontot ezután "E" (extrude) és mozdítsd az egered jobbra kész az újabb szekció és így tovább, amíg végére nem érsz. Ez ugyan még csak egy lap lesz de ez nem is baj mert így felülnézetből is be tudod állítani, hogy milyen szögben legyen (ha van fotó felülnézetből akkor állítsd azt is be) ezután ezt is tudod "E"-vel kihúzni oldalra, hogy ne csak egy lap legyen.

Így képek nélkül elég nehéz elmagyarázni. Keresek pár tutorialt hátha úgy érthetőbb.
  • Banki67
    Ha minden igaz így berakja.
  • Jeffjohnson
    :) dobj egy képet mert így hirtelen nem tudom elképzelni mire gondolsz
  • Banki67
    Ez most valószínűleg elég érthetetlen kérdés lesz, de azért megpróbálom:
    Szóval én kialakítottam magamnak egy tetszőleges formát, úgy, hogy egy kockát felosztottam, és mindenhol összenyomtam, illetve kinyújtottam, ahogy éppen a forma kívánta. A végeredmény tehát egy mindenféle vonallal átszőtt forma. Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e oldani, hogy ezek a vonalak eltűnjenek róla, és egyszerűen egy sima lap legyen a helyükön, mivel csak függőleges irányban állítottam, oldalt sima maradt, viszont lehetetlen így továbbalakítani, hogy tele van ezekkel a vonalakkal.
  • Blum
    Es akkor a kovetkezo kerdes.

Egy egy edge-t vagy face-t hogy tudok osszekotni egy (vagy tobb) masikkal?
  • Blum
    Koszi,epp most sikerult ugy,ahogy elkepzeltem.

Annyi eszem nem volt az elmult 24 oraban,hogy a ket loop kozotti vekony resbol kitorlom azt a face-t,ami nem kell...:D
  • razorback
    Tehát a "Loop cute and Slide"-al mecsinálod a felosztást.
    Utána a face select módban, egy Extrude-al meg tudod csinalni a fikókot.

• Blum
    Hogyan tudok a legegyszerubben reseket vagni egy sik feluletbe?

Loop eszkozzel szorakoztam,de valahogy soha nem sikerul. Lenyeg,hogy egy sima fiokos szekrenyt szeretnek modellezni,de a fiokok kozti reseket nem tudom az elkepzeleseim szerint megcsinalni.

Ha nem teljesen ertheto a kerdes: Hogy tudok egy elbol (edge) csinalni 2-t ugy,hogy kozben eltavolodnak egymastol?
  • Banki67
    köszi szépen!
  • Jeffjohnson
    Szerintem beraktad a snappinget, alul középen van egy kis mágnes azt kapcsold ki aztán nézd meg újra.
  • Banki67
    Erről a láncforgatós dologról letettem inkább már csak a gépigény miatt is, de azon kívül is van ez a nagyot ugró probléma. Gondolom valahol elállítottam valamit, de nem lehet szépen fokozatosan mozgatni a mesh-eket, csak, nagyobb ugrásokkal.
  • Jeffjohnson
    Huhh, hát erre nem tudom a választ mert elvileg ez egy sima array modifier aminek kellene működnie.
    A másik betegségre esetleg az lehet a megoldás, hogy átrakod wireframe nézetbe "Z" mert ez a művelet elég gépigényes. Ha ez nem segít akkor passz.
  • Banki67
    Újabb betegség: nem tudom fokozatosan mozgatni a darabokat, csak ilyen nagyobb ugrásokkal.
  • Banki67
    Csak nekem nem engedi hogy növeljem a Count számát.
  • Blum
    Koszi!
  • Jeffjohnson
    upsz rosszat írtam. A separate azt csinálja, hogy külön objektumként kezeli object módban. Amit te keresel az a clear parent ALT+P
  • Jeffjohnson
    Space és a keresőbe beírod, hogy separate biztos van gyorsbillentyű parancsa is csak azt nem tudom.
  • Blum
    Tulajdonkepp a lanccal volt a hiba,nem a tallal. Amikor beallitottam physics-nel,hogy rigid body-kent ismerje fel a lancot,akkor a quality-t 2-n hagytam. Felraktam 5-re es igy mar jo.

Gyors kerdes: Tobb objektumot osszekapcsoltam Ctrl+J paranccsal. Hogy tudom oket szetszedni?
  • Jeffjohnson
    Jah, az baromi idegesítő tud lenni.
    Leírod mi volt a hiba? Kíváncsi vagyok :)
  • Blum
    Mar targytalan,tutorialt visszaneztem es kihagytam egy muveletet,ez volt a gond.
  • Jeffjohnson
    Ha úgy csinálod, hogy átmész blender game-be és a physics substep-et felveszed 5-re bal felül bepipálod a game-nél, hogy record animation aztán "P"-vel lejátszod akkor már meglesz az animáció és azt cycles-ben is tudod használni.
  • Jeffjohnson
    Így elsőre passz. Leírod, hogy hogyan csináltad?