21171
LCD - Plazma
  • Akra
    Sony csak kölcsönbe van nálam,mert pénzt nem adnék érte.
    Egy kérdés,hogy 1080p-re átváltok ps4 játékot, mennyire lesz észrevehető a 4k (skálázott) alaptól? Mert egyik face csopiba megy a szájkarate xD
  • partizan182
    Az megint más lehet, más a tone mapping logika.

Sony mindenáron az ABL (avg brightness levelt) akarja fenntartani, emiatt inkább clippeli azt ami nem fér bele az éppen aktuálisan elérhető csúcsfénybe (ami ugye csak tesztábrán 1500 nit, egyébként a dimming beleszól erősen) -> elveszett részletek.

LG meg megőrzi a részleteket, alapesetben emiatt a teljes kép sötétebb.... lenne ha nem lenne ez a fasza Active HDR, nálam csodásan működik, kép fényereje és a részletek is megmaradnak. DV-ben meg ez ugye adott alapból a dinamikus metaadat miatt (amit a Sony megint csak felülír a saját tone-mappingjével).

Szal ez nekem kevésbé az LCD mint techno hibájának tűnik, inkább a Sony "én jobban tudom" különútjának. De bevallom nem láttam őket egymás mellett (mint te), simán elhiszem hogy igazad van :)
  • Akra
    Sony XE9305 hálóba, C7 nappaliba. HDR módban túltólja a sony. Nem is értem,hogy ezt miért kellett így kiengedni a piacra. Mozgásmegjelenítés meg egyszerűen parasztvakítás. Marketing bullshit az egész.
  • partizan182
    Google fordítót javaslom ilyenkor. Arról szól hogy 8 éve nem volt:

- ilyen kevés 3d bevétel / részesedés
    - ilyen kevés 3d film

Mint most. Moziban nincs elterjedt 4k/8k, nem tudom ezt hol olvastad. Ahol a 3d pörög az Ázsia, szal ha szereted a kínai filmeket öröm vanik mert azok egy darabig 3dsek lesznek.
  • Zephyr Retiring
    Üzleti szempontból érthető a 3d kivezetése. Itt a 4K, még pár év és leváltja a 8K..
    Szórakozási szempontból ott az imax, ahol továbbra is jönnek új 3d filmek.
    Szerencsére ezen 3d filmek 1-2 hónap késéssel megjelennek 3d bluray lemezen is..
    Összefoglalva: aki akarja ma még nézheti. De 8 év múlva...
  • partizan182
    Biztos feltűnt hogy az oled problémáit ecseteltem épp a kollégának.

Ha már annyira nem bírod ki inkább ezt kommentáld, jobban a profilodba vág:

3d cinema hits 8-year low
    Utoljára szerkesztette: partizan182, 2018.04.17. 19:30:19
  • Zephyr Retiring
    Beszarás, hogy a hdr a másik szobából is pont úgy fest mint a full hd...kivéve nálad..
    Ha ott állnék melletted a másik szobában vagy 10 méterre a hdr uhd olededtől, (a röhögéstől) én is lefosnám a bokámat teljes pompámban..
    Kezdem azt feltételezni, hogy valami unatkozó tévémarketinges vagy, akinek a nyakán maradt pár oled (de bezzeg a szomszéd elektronikai outlet meg tucatszám adja el a gagyi ips tv-ket)
  • partizan182
    SDR-ben? Persze, sok is, én 25-ön (!!) használom az esetek 95%-ban, kivétel ha szikrázó napsütés van odakint (nappali körbe van rakva ablakokkal), akkor felveszem 55-re. A százból.

HDR-ben viszont a 700 nit bár iszonyatosan durva jól néz ki, de van bőven hova nyújtóznia, ráadásul a W subpixel miatt még szaturációt is veszít nagy fényerőn (illetve technikailag nem, mert ilyenkor az LG algoritmusa feláldozza a fényerőt a színpontosság oltárán, ezzel együtt limitáció). Ráadásul ezzel hogy az 1000/4000 nites forrást bele kell paszírozni a 700 nites outputba veszik a részlet Oleden is ezerrel.

Persze mindezek ilyen árnyalatni "problémák", aki eddig látta teljes pomájában mind lefosta a bokáját. Én is nap mint nap (tegnap az új Lost in Space pörgött Dolby Vision-ben, beszarás hogy néz ki).
  • Akra
    Azért azt is tedd hozzá,hogy 700nit fényerős Oled bőven elegendő mindenhez. Főleg konzol vagy PC játékokhoz. Sötét szobába 100-as oled fény olyan erős és világos,hogy lejjebb kellett vennem. Sony ZD9 ledje pedig hiába 1500nit, ha elveszik benne minden finom szín és képrészletesség. Ez az amit sokan nem képesek megérteni,hogy oled ereje részletességben rejlik. Ezt pedig egyik lcd se tudja nyújtani úgy. (nem rád gondoltam most)
  • Zephyr Retiring
    300 000.
  • DonnieBrasco
    "Azokat már akkor is 3.000.000:1-el reklámozták, aminek ha csak az egytizede igaz, az is már minimum 30000"

Biztos, hogy jól számoltál?

DB
  • Zephyr Retiring
    Ja. Ez van.
  • partizan182
    Ips telóról írok én is, ips monitort használok, erre tökéletes. Tévébe hulladék.

Gondolom nem mondok újdonságot azzal hogy a lenti thomson VA paneles (TCL gépek ezek csak EUban Thomson embléma van rajta), mondjuk a HDR támogatás ebben is csak dísznek van, de SDRben telhesen ok.
  • Zephyr Retiring
    Továbbra sem értem ezt a nagyfokú ips lejárató hadjáratot a részedről.
    Tévedésben élsz, maga a technó nem tré, csak még a tévéken nem sikerült tökélyre fejleszteni.
    Telókon frankó, monitorok közt is találni díjnyertes ips panelest. Előbb utóbb lesz majd a tévékben is jó.
    Az ár meg annyi amennyi. Plazma sem volt filléres dolog, de tudod hogy van ez:
    a minőségnek ára van

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.14. 11:49:27
  • Zephyr Retiring
    Kicsit szétnéztem ma délelőtt a piacon..

..sajna HDR premium logósat nem találtam, csak ilyeneket..

..1200 PPI (picture performance index)..

..a legszebb képe szerintem ennek a Thomson-nak volt...

De el ne akarja már velem hitetni bárki is, hogy a kis zöld csúnyaság szeme körüli 1 mm-es pikkelyeket 3 méterről is tisztán látja..
    Közelről szép, szép ez a HDR azt meg kell hagyni, de azért nem estem hasra a fullHD képhez viszonyítva..
    Ő lenne a Thomson ami tetszett ma.
  • partizan182
    Annyira nem zord a helyzet, itt kizárólag annyi volt a gond hogy a sima HDR plecsninek nincsenek komoly követelményei.

Aki tájékozódni akar az tud, tele van a net megbízható tesztoldalakkal (rtings, flatpanelshd, avforums, hdtvtest). Cinemascopeba bele lehet zúmolni ha nem tetszik a csík (plusz vannak open matte releasek), és csak mozifilmeket érint. Natív felbontási igény 4knál közel sem akkora szempont ám, akkora a pixelsűrűség.

Ami nevetséges az a panellottó, de az nem direkt lett, a Sharp kavarásának köszönhető. Meg persze hogy ips szarokat tukmálnak 300 ezerért, de hát a szemetet nem kell megvenni.
  • repvez
    Szóval elég nagy a katyvasz TV terén , Mert ha magas fényszürüségget szeretne akkor LCD a jobb viszont annak rossz a feketéje, az oled meg pont forditva.
    Az átlag felhasználó által megfizehető kategóriában meg még ugy sem.
    Szerintem valamit nagyon elrontottak a CRT és a LCD technologia váltásakor,mert azóta nincs egy egységes követelmény rendszer ami minden gyártóra vonatkozna se forrás tekintetében sem hardver ügyileg.
    Kezdve ott, hogy a képforrás felbontása nem egyezik meg minden esetben a képpont számmal a kijelzőn.
    A másik, hogy a szélesvásznú képarány elvileg a fekete csíkok elhagyását szolgálta volna , hogy jobban kihasználják a képernyőt, ez sem jött össze.
    Ezután meg jöttek a különbözö megjelenitési technologiák amit megint nem sikerült egységesíteni.
    Ahogy a példa is mutatja még azonos gyártó azonos terméke között is lehet eltérés.

Ez igy nagyon nem jó irány, le kéne szükiteni a a kört, hogy a felhasználók könnyebben tudjanak választani ,de legalább is tákékozódni a különbözö jellemzökről
  • TomStorm
    Na akkor megnyugodtam!Köszi!:)
  • Zephyr Retiring
    Zárjuk a témát a Pioneer "Kuro" plazma kontrasztjával: 8809:1
    Ami a hdr-t illeti, akkor ezek szerint a hdr premium logo az amit keresni kell..imátkozz, hogy IPS kijelzőn ne találjak ilyet :D
  • partizan182
    Ez VA panel a javából :) Írtad hogy a fekete nem teljesen fekete (ami igaz), na most képzeld el hogy 3x ilyen fényesek a feketék és kb megkapod az IPSt. Szal jól jártál.

@Zephy: ha csak egy ezredrésze igaz lenne (3000:1) már az fasza lenne, de az sem igaz.

@repvez: kb jól látod, a sztori itt az hogy elhamarkodták a HDR címke feltételeit meghatározni, egy Junosz tévére rá lehetne biggyeszteni ha képes lenne fogadni a jelet. Ezt felismerték, jött a HDR Premium címke, az jelenti azt hogy jól meg is tudja jeleníteni. Ami kell röviden : fasza csúcsfény (min 500 nit de inkább 1000), 10 bites panel, széles színtér, minél magasabb natív kontraszt, LCD-nél rendes local dimming (hogy a maxra húzott háttérfény ne pusztítsa el a feketeszintet).

Egyébként nem létezik ma megjelenítő ami teljes pompájában vissza tudná adni a HDR jelet, LCDk a feketeszinttel (dimming esetén bloominggal), dinamikával és sötét színekkel szenvednek; Oledek az extrém csúcsfényt és a legvilágosabb színek szaturációját nem tudják hozni. Csúcsfény úgy amblokk nagyon messze van még, Dolby Vision anyagok pl 4000 nitre vannak masterelve (ilyen iszonyatbrutál vízhűtéses Dolby Pulsar monitorokon), legjobb LCDk (Sony ZD9 pl) olyan 1500 nitet tudnak, oledek olyan 700-800-at. Színtér dettó, szal van bőven tartalék a formâtumban, van hova fejlődnie a hardvernek.

Ezzel együtt egy fasza kijelzőn a hdr egészen varázslatos.
  • Zephyr Retiring
    Igen, a hdr kapcsán ez nekem sem teljesen tiszta, mert az 1080p hd ready tv-k fullhd képet fogadtak is, és meg is jelenítették. Akkor a hdr logós tévék, hogyhogy nem?
    De majd megvárjuk a szakik magyarázatát..

Az én Onkyo-m talán még régebbi mint a tiéd (HT-P518), már nem emlékszem pontosan, de mintha ez leválasztaná a hangot hdmi-ről miközben továbbküldi a max. 1080p-t a tv-nek...viszont a 3d jelet (hdmi 1.4) már/még nem kezeli, így nekem optikain megy be a hang mind a set top boxból, mind a 3d bluray-ből.

Furcsamód kezeli a DTS HD-Mastert is, pedig az akkoriban még mikor gyártották, nem is létezett :D
  • repvez
    Ezt értem, de akkor sem tudja azokat a paramétereket amit egy HDR-nek tudnia kell ha lekonvertálja és gyengébb fényerővel jeleniti meg akkor az nem HDR.

Ami a TV-met illeti egy régi le32a330 samu , azon még nincs és ezért lett volna jó ha le tudja az erősitő választani a hangot.
    Igaz az is már idősebb onkyo TX-SR505E. tehát már elég régi a történet ugyhogy megbékéltem már vele, csak nem akarok mégegyszer ilyen hibába esni, hogy a paraméterek szerint tökéletes a készülék, de a valóságban meg felét nem tudja .
  • Zephyr Retiring
    Nem törted össze. Ezért is írtam, hogy ha csak az egytizede igaz a 3 milliónak, már az is bőven elég..
  • Zephyr Retiring
    Ezt majd kifejtik az itteni hdr guruk, én csak tippelek: ez a fogadom a hdr-t de nem jelenítem meg opció olyasmi lehet, mint azok a régebbi hd ready tv-k, amik csak 720p-t jelenítettek meg, de fogadták az 1080p-t is. Attól nagyobb felbontással viszont már nem boldogultak.

Így ha a hd ready tv-re fullhd tartalmat nyomattál, lekonvertálta 720p-re és máris vidáman nézhetted. Tehát ha hdr tartalmat akarsz nézni (mondjuk 4K hdr bluray filmet) akkor azt fogadja ugyan, de lebutítja sdr-re. Vagy valami másra, mit tudom én. Nekem így tűnik logikusnak ez az opció...

Másik: tv-dből egyéb digitális hang kimenet nincs? Pl. koax vagy optikai. Ugyanis azokon is megmarad a térhangzás akár dts 5.1-ben is.
  • TomStorm
    Azt elfelejtettem,hogy kezdi megadni magát a telefonom kamerája:/
    De talán így is észreveszed!

• repvez
    Egy költöi kérdésem lenne, hogy itt olvasgatom amit irtok a különbözö panelek és tipusok tudásáról és némelyiknél nekem eléggé átverős dolgot érzek.
    Hogy mire gondolok.
    Föleg mostanában a HDR-re, tehát ahogy irjátok nem minden HDR-rel reklámozott TV képes megjeleniteni az iklyen tartalmat? Tehát csak fogadni képes, de nem tudja megjeleniteni?
    Akkor ennek mi értelme, nekem ez a vásárló félrevezetésének tünik mégha az apróbetűs részen le is irják.
    Nem minden vásárlótól várható el, hogy beleássa magát sem a manuálba sem a technológiai megvalósitások különbségébe vagy a különbözö szabványos értékekre.

Tehát ha egy TV HDR képesként hirdetik akkor annak valóban tudnia kéne a forrásból megjeleniteni a megadott kontrasztal és fényerővel a videot.

Ez csak azért érdekel, mert én ugyan igy belefutottam a házimozi erősitömmel hasonló hibába, a fö célom az volt, hogy HDMI képes legyen és ki is választottam olyat amin van 3 be és 1 kimenet, igen de csak a beüzemelés után derült ki, hogy csak passtrough rendszerű magyarán hiába küldöm bele a képet és a hangot HDMI-vel a hang és a kép is tovább megy a kijelzöre és a hang nem marad meg az erősitöbe csak miután a TV-ből 2 RCA-n analógon és stereoba vissza nem vezetem.

Ez elég nagy hiba, mert igy a nativ térhangzást már buktam is

TEhát jó lenne ha amit annak mondanak az azt is tudná, mindenféle háttértudás és mellébeszélés nélkül, anélkül is elég nehéz lenne megfelelő készüléket választani.
  • partizan182
    "Ez esetben mindenki hazudott akkoriban is igaz?"

Nem akarom összetörni a világképed de az igazság csúsztatása a reklámszakmában előfordul. Ugyanezt az ötmillióazegyhez értéket behazudták az LCD-kre is.

Valamiért leszoktak róla, mostanában a csúcsfényt hazudják nagynak. 5%-os tesztábrán Dinamikus módban 12k jéghideg színhővel lehet hogy megvan az 1000-1500 nit, de elég megnézni a "real life peak brightness" teszt értéteket (Rtings meg hdtelevizija szokta mérni) hogy kiderüljön ebből az elméleti maximumból mennyi is látszik valós anyagnál.
  • Zephyr Retiring
    Ez esetben mindenki hazudott akkoriban is igaz?
    Mindkét belinkelt cikk írója félrebeszélhetett..

3.000 000:1-hez érték úgy jött ki, hogy az akkori mérőműszerek addig voltak kalibrálva.
    No meg kontrasztot amúgy sem nappali fénynél szokás mérni.

Erről elvitatkozhatnánk hetekig, de a plazma mára úgyis már csak kuriózum.
    Ha kifingik, jön majd helyette egy hdr oled, de az eltelt 8 év alatt a kifingásnak a leghalványabb jelét sem tapasztaltam napi használat mellett sem.
  • TomStorm
    Este felé csinálok majd egy képet!
  • TomStorm
    Köszi!:)
  • partizan182
    "Azokat már akkor is 3.000.000:1-el reklámozták"

Te meg elhitted. ON/OFF kontraszt ratio kb annyira hasznos mint egy csokiból készült teáskanna. Ott a legszarabb LCD is hozza a végtelent, simán csak lekapcsolja a panelt (LCD esetén háttérvilágítást) ha full fekete képet jelenítenek meg rajta.

2010-12 körüli 3D LG plazmák ANSI kontrasztja kb 1600:1 volt (legalábbis azok alapján a tesztek alapján amit találtam). 30.000:1-et a ZT60 sem tudott, pedig annál jobb plazmát nem nagyon csináltak.
  • Zephyr Retiring
    Az "alsóközép" plazmámnál lehagytál egy nullát..

Ezzel kapcsolatban itt a 2005-ös helyzet..
    ..aztán jött a 2007-es év..

Én majd csak a 3 évvel későbbi és ezeknél is jobb panelest vettem meg
    Azokat már akkor is 3.000.000:1-el reklámozták, aminek ha csak az egytizede igaz, az is már minimum 30000.

Amúgy az enyém mért adataira hol bukkantál rá?
    Csak nem az emlékeidben?
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.13. 11:10:23
  • partizan182
    Első opció lesz az UHD, azt használd, a másik az a DCI 4k, de az nem konzumer sztenderd, video productionben használják.
  • partizan182
    Ha fos a betekintési szög akkor VA (ha oldalról lősz egy képet megmondom neked tutira). Ezzel együtt örülök hogy tetszik (bevilágítási egyenetlenséget írtad azt lcdnél, pláne ebben az ársávban nem úszod meg), legyen sok örömöd benne.

@Zephy: kontraszt oldalról kb ez a helyzet:

Használhatatlan ips gyâri hulladék 400 ezerért: 700:1
    A te alsőközép lg plazmád: 1600:1
    Rendes VA lcd: 3000-5000:1
    Csúcsplazmâk anno: 20.000:1
    Oled: 250.000:1 (azé nem végtelen mert a szomszédos pixel átfénylik a műszerbe ami méri)

Sikítva rohannál ki a plazmád után.
  • Zephyr Retiring
    IPS vagy sem, leld benne örömöd jó sokáig :)
  • Zephyr Retiring
    Majd kijavítanak a jobban hozzáértők, de én max. a gyári támogatott felbontással használnám.

Még a crt korszakban volt egy olyan 19"-os crt moncsim, ami jóval az akkori lcd-k maximális felbontása felett is szépen muzsikált mindezt tette 120 Hz-en (ami crt esetén nem volt egy rossz dolog) s mivel használtan vettem, én bátran kísérletezgettem vele :)
    Végül a "halálát" egy olyan videokari okozta, amivel ráküldtem a 150 Hz-et. Azt már nem bírta :D
    Tudomásom szerint azóta van valamilyen megjelenítő érzékelő is beépítve a videokarikba, ami már nem enged ekkora túlhajtást..

Ami a képfelbontás megemelését illeti, alapesetben az nem vágja szét az elektronikát, legfeljebb fekete marad a képernyő addig míg visszakapcsol az utolsó működő felbontásra a kari.

De ezek régi infók és nem lcd-vel. Ugyanez az említett 150 Hz-ig húzható videokari lcd moncsira kötve már meg sem jelenítette a 150 Hz képfrissítési lehetőséget nálam...
  • TomStorm
    És kérdeznék most csak egyet:
    Felbontás(PC)3840x2160 vagy amit még nem is láttam de felajánlja 4096x2160?
  • TomStorm
    Betekintési szög 0.Felejtős.Csak szemből.
    Távolság viszont mehet neki.Én 1 méterről nézem de távolról is szép éles.

Feketét nem látom túl mélynek de talán ez jó!Ha VA ha nem nekem legyen átmenet sötétnél.

A szinek(természetes szinek) gyönyörüek a fekete meg ebben a kategóriában elfogadható simán.

Azt hogy ips vagy nem lehet sose tudom meg:))
  • TomStorm
    Ami még plusz az a stabilítás(nagy erővel kell meglöknöm asztalt,hogy megmozduljon).
    És kellemes nagyon kellemes a szememnek!
    A flicker free szarok ez mrllett elbújhatnak!!
  • TomStorm
    Hát én meg nem állapítom kopogtatással hogy ez Ips vagy Va:/
    Amit viszont tudok és látom,hogy bitang jó kis képminőség ÉS képfrissítés(még játék módon kívül is!) van.

Jól elférnek mellette Oculus kamerák és hangfalak.
    A képméret 32" monitorhoz képest ugrott ugye pont akkorát amire szükségem van.

Az 55" Ips tv-m ehez képest sehol sincs..

Simán hozza az Optoma projektorom képminőségét.Sőt mintha ugyanaz lenne.

Szerintem monitorként ez a Tv jó!

Talán amit észrevettem a 4 sarokban fekete képnél(gyári beállításokkal) kis bevilágítás,na én innen gondolom hogy IPS