21171
LCD - Plazma
  • partizan182
    Jól tippelem hogy IPS LCD tulajt tisztelhetünk személyedben?
  • Borg
    Mint nagyanyám a blaupunkt LCD-vel. Csak neki mondjuk már van kifogása az igénytelenségre, 92 évesen.
  • ItaloMucsacso70
    Most Pl: a Dexter!
    De tök mindegy legyen az UHD vagy sima FHD , HDR vagy tv adás nekem egy a lényeg amit látok azzal tökéletesen meg legyek( jelenleg vagyok) elégedve.
    És nekem csak ez számít!
  • partizan182
    Mármint milyen anyag megy a tévén miközben a szemed mér? :)
  • ItaloMucsacso70
    A referenciám a szemem és semmi más!
  • partizan182
    Mi alapján állítod be, mi a referenciád?

Az okosok azért mondják meg hogy mi a jó mert a cél hogy ugyanazt lásd mint a rendező. Aki a coloristtal együtt berakott több ezer munkaórát abba hogy a színek / fények pont olyanok legyenek amilyenek szánják őket. Nyilván mindenkinek színe joga felülírni saját preferencia alapján, én ilyen szempontból purist vagyok, szeretem ha a művészi szándék intakt.
  • ItaloMucsacso70
    Én csak a saját szememnek illetve a az általam beállított értékeknek hiszek.
    Leszarom a sok tesztet.
    Nem fogok úgy tv-t nézni ahogy az okosok azt megmondják hogy az úgy jó!
    Ha tetszik amit látsz a képen akkor öröm és boldogság ha meg nem akkor cserélek tv-t ha van rá keretem.
  • partizan182
    Az 1000-2000 nites csúcsfény nem az SDRről szólt, 100-120 nit SDRhez se árt sötét szobában, arra masterelnek.

Nekem nem kell a túltolt sdrt magyarázni, 25%-on megy az oled light az esetek 90%-ban.
  • Borg
    Ahhoz képest, hogy nem sdr-ről van szó szerinted, azért elég bátran lehúztad a plazmák fényerejét, ami ugye sdr mind, és bárki aki nem fényerőre recskázik otthon, még abból is lejjebb veszi a felére...
  • partizan182
    Továbbra sem sdrról van szó, oda a 100-120 nit való. HDRhoz kell az 1000, persze ezt nem úgy kell elképzelni hogy az egész kép süt mint a pokol tüze, itt specularról meg közvetlen fényforrásokról beszélünk. Ahogy arty írta: generációs különbség, pedig ő egy 3 éves felsőközép edge leden csapatja.
  • Zephyr Retiring
    Én az 1000-et is sokallom.

Telón már a 300 is kiégetné a szemem. Nekem saccra úgy 75-re kalibrálva is bőven több mint elég..
    Tévén is zavar már a 100 feletti nit. Komolyan full hülyeségnek találom ezeket a magas értékeket, aminek max a szikrázó napsütésben látnám némi értelmét, de úgy meg rühellek tévézni :)
  • partizan182
    Tesztábrán 2000 az, valós anyagban kalibrálva közelebb van az 1000-hez (local dimming miatt leginkább), de az is szuperintenzív. Nyilván nem SDR-re találták ki ezt a durva fényerőt, ott 120nitre lőnek, meg ugye lcd, minél nagyobb a csúcsfény annál magasabb a feketeszint. Jó FALD kell alá, melyet kb 3 tévé tud a mai EU kínâlatból (Q9FN, ZD9, szódával az XF900).
  • Zephyr Retiring
    Azért az a 2000 nit odab@sz :D
    Hegeszteni is lehetne vele tuti :)

Nekekem még a plazma "gyenge" fényerejét is lejjebb kellett gurigatnom úgy 65-70% körülire..
  • partizan182
    Nem rossz esemény-beszámoló, bár időközben az összes ott feltett kérdésre választ kaptunk. Szarásig van a net összehasonlító tesztekkel, tavalyi és az idei qledekről. Idei Q9 jól sikerült, egyébként arty 3 éves KS7000-rét árulják átcímkézve.
  • Zephyr Retiring
    Témához...
    a Samsung mostantól négy másik betűre esküszik
    Cikk.
  • partizan182
    Lol mer nem 100 nit?
    Lol mer tök sötétben se elég?
    Lol mer világosban is jóaz?
  • Borg
    "plazmák effektív 80-100 nitje csak töksötét szobára elég"

lol
  • partizan182
    A szem nagyon érzékeny a fényerőre, plazmák effektív 80-100 nitje csak töksötét szobára elég, szal igen, van benne egy ilyen hatás. Meg gondolom nem mai csirke már a plazmacsek, azért ezek öregszenek.

Ha az érdekel hogy a HDR önmagában mennyit ad hozzá: Uncharted / PS4 menüből tudod kapcsolni KS7000-en is real-time. Amit én látok:

- SDR-ben pont ugyanúgy nézett ki a FHD Oleden mint az újon
    - Unchartednek REMEK SDR képe van, pl a Mass Effect Andromédánál mégdurvább volt a HDR hatása
    - Ezzel együtt: SDR Uncsi rajzfilmnek néz ki HDR Uncsi élőszereplősnek
    - Egészen új részletek jelennek meg az égbolton/árnyékban
    - Színek sokkal valósabbak, ahol kell finomabbak ahol kell teltebbek
    - Persze minden magasfényű elem: tűz, lámpák, neonok, égbolt életre kel
    - Az egész kép kap egyfajta mélységet / dinamikát

Ha belegondolsz hogy az SDR mennyire limitált (120 nit max fényerő - emberi szem százezret is elbír; REC709 színtér - ember által látott színek 33%-a; csupán 256 gradiens feketétől fullfehérig), nem csoda hogy generációs különbségként éled meg, merthogy az.
  • arty
    "éljen a HDR, erre volt szüksége az iparnak, új dimenzió a digitális képalkotásban, szürkehályog SDR-t sose lássam többet"

tegnap nyomtam 8+ órát az uncharted lost legacyt a samsung tévén (h másoknak is releváns legyen: ks7000, hdr, sokfényerős), de utána megint akartam adni új esélyt a downsamplingnek, hátha végre működne, hiszen jött azóta sok új fw.... visszatettem 1080p SDR-re a ps4et és elindítottam a játékot.... basszus, esküszöm generációs különbség volt a "4k"-HDR után :(

két dologra gyanakszom: simán csak a fényerőt ennyire megszokja a szem és utána a csökkentett állapotot rossznak látja (álá hangosabb -> "jobban szól")

vagy a hdr tényleg ennyire kurvajó :D

ahoz h ezt eldöntsem, kéne nekem 2 tv a polcra: hdr képtelen oled és egy hdr képes oled, hasonló "alapfényerőre" belőve és TESZT

partizan, neked volt egymás UTÁN (ha nem is mellett) ilyen setupod.... vélemény?
    1.) csak lcd-n ennyire dráma a difi? (h "ezzel is" előkészítsék a terepet a 2000 nites LCD-tévéknek, amire semmi más teknó nem lesz majd képes?)
    2.) csak a fényerőtlen(ebb) plazmán ennyire dráma a difi, mert az általa nyújtott nit egyszerűem MEM ELÉG az emberi szemnek?
    3.) a hdr tényleg ennyire kurvajóság...?

tényleg azért kétkedek, mert a samumon ugya egy ALAP, nem fényesre szánt kép is fényesebb sokkal a plazmámnál... szal nem fair.
    ennyi erővel a plázás állványon álló tévék képe alapján is véleményezhetnék, ott is ez megy/ment évek óta ;) -> a fényerő mindent legyőz...
  • Zephyr Retiring
    Ehhez nem kell feltétlen HDR..
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    strandot (tengert) szikrázó napsütésben eredeti virtuál real 3d-ben fogom nézni már ezen a hétvégén Cipruson.
    Ha jól viselkedsz míg távol vagyok, hozok majd spoiler alá neked valami szép hájtek fotót onnan

• partizan182
    Diavetítést látsz. Horizontális panning felvételek, gyorsan mozgó, nagy kontrasztú objektumok produkálják leginkább, Xmen Apocalypse intrója (ahogy a kamera a homokdűnék felett suhan) legendás judder-fest.
  • Mentol
    Ha jól gondolom, akkor - átlag felhasználást tekintve - az első kettő nem releváns, az utolsót pedig tesztelem ma. Habár, 720p TV sorozatokat tegnap is néztem rajta, és nem vettem észre semmi különöst (mit kéne látnom?).
  • partizan182
    - max fényerő korlátozva van, annál jobban, minél nagyobb a világos felület. Leginkább pc-s használatnál látszik (pl ha kiteszed a böngészőt teljes képernyőre), vagy nagyon világos HDR jelenetnél (mittomén strand, szikrázó napsütés).

- near black probléma: őszintén mondom:ne akard tudni. Ha nem tudod mi az sose veszed észre, ha egyszer tesztábrán megtalálod onnantól kezdve azt fogja keresni a szemed mindig. Én megjártam. Egyébként olyasmi mint az lcdn a felhősödés, de csak nagyon sötét homogén szürkénél jelentkezik.

- 24hz: az összes mozifilm az és manapság a legtöbb tv sorozat is. Tévéadás nem mert itthon az 50 hz interlaced.
  • Mentol
    Most, hogy beruháztam egy OLED-re, kérlek. mondd el, hogy miaza:
    - fényerőkorlát?
    -near black probléma?
    És hogy 24Hz anyagot hol tudok nézni?
    Köszi!
  • partizan182
    24 képkocka / mp önmagában borzasztó kevés, az oled azonnali (0.1 ms) válaszideje ezt teljes pompájában megmutatja és fáj nagyon.

LCD-nél ez kevésbé gond, a 10-20 ms válaszidő miatt "összefolynak" a képkockák (utánhúzásnak is híjják), plazma meg ugye foszforlag miatt szintén nem tudott azonnal váltani.

2 megoldást találtam: pcről a MadVR tud frame smoothingot melyet eredetileg a 60hzes kandencia-problémák kisimítására találtak ki de erre is jó hatással van. Minden egyéb forrásnál kis Trumotiont kell ráadni, én 2/10-en használom, ez alig ad hozzá szappanozást, de a mozgás rángatását eltünteti.
  • Zephyr Retiring
    Lényegtelen apróságokat csupán...
    - a világ első 3D thx minősítését az LG kapta (megelőzve Samut, Panát és minden más legendát is :)

Egyébként van ami most hallok először pl.
    - hogy a 24 Hz szaggat oleden.

De egyébként szép összesítés. Látszik, hogy otthon vagy a témában..úgy nagyjából...

Szóval 24 Hz mindegyik oleden szaggat? Oka? Van rá okos megoldás?
  • partizan182
    Kihagytad:
    - vesszen a 3D, hintsük be sóval a helyét is, nehogy kikaparja magát a sírból
    - éljen a HDR, erre volt szüksége az iparnak, új dimenzió a digitális képalkotásban, szürkehályog SDR-t sose lássam többet
    - 4K szarnibele, 80 colon biztos kell, normális méretekhez önmagában felesleges

Plazma kisebb technológiai csoda volt 10 éve, top Samuk / Panák / Kurók mai napig legendásak. LG ilyen budget gépekben utazott már akkor is, nem hasonlítgatnám a nagyokhoz :)

IPS technó remek monitornak irodába, professzionális fotómunkára, mobiltelefonba stb. A lényeg h ne legyen sötét, mert ott meghal.

VA panel jó lenne ha nem lenne FOS a betekintési szög (meg a kis-deltás válaszidő) meg nem halnának el a sötét színek.

Oled képmőségben agyonver MINDENT, de fényerőkorlátos, near-black problémákkal küszködik és a 24hz anyagot iszonyatos rángatással jeleníti meg. Meg nem jó excelre mert beéghet.

Kihagytam valamit?
  • Zephyr Retiring
    Ez ilyen szókifordítás lehet a részedről :D

Nem heccből. Csak szeretem olvasni, ahogy sz@rod az ips-t, a plazmát (néha az lcd-t is) ugyanakkor isteníted az oledet. Mintha minden más csak felesleges időpazarlás lenne..
    Kihagytam valamit? :)
  • partizan182

Jaok, ha csak heccből jársz ide akkor értem, éreztem én valahol legbelül hogy trollkodás lesz, én meg etetem mint a barom lol.

Idomulok ;)
  • Zephyr Retiring
    Ha jelzel egy új tv típust, az átmegy.
    Ha véleményt formálsz róla, elolvasom, de nem biztos, hogy egyet is értek vele.
    Ez ugyanúgy igaz mindenki másra is, tehát nem a személyed ellen szól.
    Egyébként a mondatom végén nevető smile van. Gondolom tudod mit jelent.
    Miért veszel egy véleményt véresen komolyan?
  • partizan182
    Várjá, írom hogy nem kell mindent készpénznek venni amit online olvasol, még tőlem sem.

Erre írod hogy nem hiszed el amit írok.

Most akko mégis mindent elhiszel, csak azért mert én azt mondom hogy ne tedd? Vagy kizárólag a szponzorált anyagokat? Vagy csak azokat ahol mobillal hasonlítgatnak üzletben tévéket? Esetleg xxx_bigboy_420 10 évvel ezelőtti blogbejegyzéseit?

Nem nagyon érzem még mi megy át a szűrődön és mi nem.
  • Zephyr Retiring
    Bízhatsz benne, hogy a felét sem hiszem el annak, amit a neten olvasok...

...

...tőled :D
  • Zephyr Retiring
    ?
    Az oledet megértem. Vettél egyet mert szép a képe, oké.
    De minek vettél ips-t?
    Vagy nem vettél? Hanem parti tanácsa ellenére nem otthoni körülmények között nézted? :)
    Ejnye-bejnye...akkor most ezt mire véljem? :D
  • arty
    megnéztem oleden a videot, állat képet volt az ips-nek!
    aztán sajnos megnéztem ips-en is és ott iszonyat ratyadék volt a video béli tv képe :(

most melyiknek higgyek? nézzem amoleden?
    sajnos a telóm is hatcolos, valami ötöst vagy még kisebbet kéne keríteni, hogy kiderüljön az igasssság ;)
    Utoljára szerkesztette: arty, 2018.05.13. 04:46:13
  • partizan182
    Egészen ledöbbentem hogy tetszett a srácnak, de tényleg. Descriptionből: "FTC: Sponsored by LG UHD."

Nem kell ám minden szart elhinni mert az internet mondta. Including me.
  • Zephyr Retiring
    Ez most itt részletkérdés. Az ips a lényeg..és amit tud.
    Mindig szidod, gondoltam védem egy kicsit :D
  • partizan182
    Ja hogy használtan is nézelődsz? Mert ezt kapni már nem lehet.
  • Zephyr Retiring
    Ahogy mondod. Találtam is egy bazári IPS-t ami szóba jöhetne esetleg..

• partizan182
    Ja várjá, aszittem viccelsz, neked komolyan a hátsó tévé képe tetszik? Mert azt bármelyik vásári ips tuggya.
  • Zephyr Retiring
    Jól beállított plazmát?
    Ha ilyen trágya képe lesz egyszer a plazmámnak, azonnal kuka!

Nyilván nem yt vidik alapján döntök majd ha itt az idő.
    De már azon is látszik, hogy a qled szépen feltornázta magát az oled mellé képminőségre..