21171
LCD - Plazma
  • TomStorm
    Most kell megrendelnem a 2 közül valamelyiket:
    -LG 43UJ634V
    -Samsung UE43MU6102

Azért nehéz dönteni:)
  • TomStorm
    Akkor az nekem felesleges.
    És a HDR10 nem pedig 8bit+FRC az valós lehet?
  • TomStorm
    Ezt az LG-t néztem ki monitorként való használathoz:LG 43UJ634V
    Nem merem megvenni a VA paneles Samsungot:/
    Tudom egyszer itt az lett ajánlva de mégis tartok VA paneltől.

Szerintetek ennél az LG tévénél kamu a HDR10 jelölés+HLG?
    Ja és input lagra 14ms-t írnak.
    Őszintén szólva ezek ígéretes kis dolgok 140 ezerért
  • partizan182
    Hybrid log gamma. Broadcast hdr szabvány.
  • TomStorm
    Mit jelent ha HDR10 mellett feltüntetik a HLG jelölést?Ez egy LG-nél van
  • arty
    off:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    én a "tökéletesen"-t azért vitatom, de amiket írtál azok nálunk is részben(!) állnak és pl. tény: a videojáték után a gyerek pár percig még eléggé a hatása alatt van (-> agresszívebb). a tévémesét nem tudnám elvenni tőle, mert azt is imádják (persze olvasunk is nekik), de persze kényelmes is "letudni" a kölköt, amíg zombul :D (ahoz nem vagyok elég jó szülő, hogy minden nap sokórát kölközzek :( )

lányom egyébként managerjátékokat nyom, fiam aki kontrollerrel hajlandó ügyességi címekkel is ellenni (most knack coop, de nyomott raymant és lego játékot is). lehet h ha eleve erre készülök, akkor máshogy alakul, de "most" én már tényleg képtelen lennék eltiltani őket....
  • Zephyr Retiring
    Látszik fullHD-n. Azzal egyetértek.
    De 55" UHD-t nézni 1 métertől távolabbról az teljesen felesleges.
    Nézni lehet, csak értelme nincs.

Indokokat kifejtettem már, a mesékben meg nem hiszek már egy ideje.. :D
  • DonnieBrasco
    De erre már válaszoltam, és meg is beszéltük. hogy simán látszik 2-3 méterről is a difi.
    Alighanem ezért nem értettem.
    (nekem kontaktlencsém van amivel simán megy a piros vonal alatti olvasás - de meg is akarom műttetni hamarosan. A gyerek meg sasszemmel született, olyanokat meglát kocsiból amit mi csak jóval később :))

DB
    Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2018.04.06. 18:36:26
  • Zephyr Retiring
    Biztos csak lemaradtál a #20143-ról... (katt a kék számra gyorsan)
    A másik dolgot meg te mondtad:
    "Gyerek úgyis jövő nyáron lesz 6 éves, onnantól nézheti ő is néha-néha már."

Mivel (lásd fentebb miért) nem érdemes távolabb ülni mint 1 méter, és gondoltam nem egyedül ül majd oda..
  • DonnieBrasco
    Igen, bármilyen képernyőtevékenység rossz nekik, úgy 6 év alatt.
    Túl sok info, inger, túl élénk fény, egyszerűen túlpörög az agyuk. Ez kívülről nem látszik, csak az, hogy rátapadnak. De aztán utána nem fogadnak szót, őrült módon rohangálnak felalá, nem tudnak este lenyugodni, beszélgetés helyett csak agyalnak... a miénk is ilyen volt, és mióta csak játszunk vele (baromi fárasztó, sok idő, de durván megéri), azóta ég és föld. Megy a beszélgetés minden témáról mélységben, szófogadás elsőre, nyugodt elalvás, hiszti megszűnt teljesen, stb.

Játék és mese offline megy, társasozunk, focizunk, kártyázunk, matekozunk (alapműveletek ujjakon, magától kezdte), meséket olvasunk, bunkerezünk stb.

Vekerdy - én se hittem el, de igaz tökéletesen.

DB
    Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2018.04.06. 15:44:54
  • arty
    off: mit értesz a "nem tett jót neki" alatt? tv alatt bármilyen képernyőt/tevékenységet is értesz? (tablet/játék/mese/stb)
  • DonnieBrasco
    ? Ezt most több síkon sem tudom értelmezni...
    Nálunk ha lesz második gyerek, tuti nem fog tévét nézni vagy 6 éves koráig. Sajnos az elsőnél elkövettük a hibát, hogy elétettük (baba tévé hasonló 1 éves kor körül, utána ártatlannak hitt mesék), de nagyon nem tett jót neki, és erre most jöttünk rá, hogy pár hónapja "elromlott" a tévé, és elraktuk. Mintha kicserélték volna.
    A második amit nem értek, az az 1 méter. Miért nézném onnan egy 40+ nm-es nappaliban?
    De biztos csak másképp van drótozva az agyunk :)

DB
    Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2018.04.06. 14:57:08
  • Zephyr Retiring
    Csak aztán nehogy addig befusson egy kistesó is, mert hárman egymás mellett 1 méterről nézni kicsit szűkös lesz már
  • partizan182
    Nekem ilyen van, igen, meg tudom erősíteni hogy HDR-es :)

Ahhoz sajnos valaminek történnie kell majd hogy jövő nyárra 300k-s oledekkel rohangáljunk, elmúlt 3 év adatai alapján van egy padlója az oled áreséseknek (legolcsóbb modelleket néztem csak):

2015 EF950: millaheten nyitott, 520-nál padlózott az ára
    2016 B6: millakettőn nyitott, 440-nél padlózott az ára
    2017 B7: 900k-n nyitott, 450-nél padlózott az ára

Onnan lehet majd tudni hogy jön az 1000 dolláros oled hogy előtte az LG kivezeti a teljes SUHD szériát, magával nem akar versenyezni (már amennyiben azt hogy egy oled elpusztít egy nanopöttyös IPS LCD-t versenynek nevezhetjük).

300 volt nekem is a lélektani határ. Aztán megnéztem mit lehet kapni ennyiért és inkább rátettem a +30%-ot egy rendes készülékre.
  • DonnieBrasco
    Ez ugye már HDR-es?
    Szépen araszol 500 alá az ára, nekem jelenleg a 300e a lélektani határ, jövő nyárra van beütemezve a beszerzés, hacsak nem történik valami durva áresés már idén. Netán :)
    Gyerek úgyis jövő nyáron lesz 6 éves, onnantól nézheti ő is néha-néha már.

DB
    Utoljára szerkesztette: DonnieBrasco, 2018.04.05. 15:53:26
  • partizan182
    Ez a FHD modell nem a 4k. 2014 (!!)-es konstrukció/panel, korábban EC9300 és EG910 típusszám alatt futott. Negyed milla nagyon messze van még ha 4K/HDR érdekel.

Más apróságok:

- Új Qledek egész jól tesztelnek, úgy tűnik a Q9 egész vagány gép lett, sajnos a Q8 európában butított (nem FALD), a Q7 meg ilyen edge lit szemét maradt. Azért az árát megvárom (meg csak 65 col van, ami kicsit nagy).

- Annyira pörög a Blu-Ray piac hogy az Oppo úgy ahogy van kiszáll a fizikai médialejátszók piacáról, nem gyártanak többet. Kár, eddig elég referencia-közeli termékeket gyártottak, de ők már érzik a változás szelét.
  • arty
    telekom oled 312 ezer: link
  • TomStorm
    A link hibás viszont kezd érdekelni oled.Csak menjen az ára le és meglesz!!
    Negyed milláért egy 55"-ra lehet beneveznék ha VESA stimmel a jelenlegi 55"-hoz!
  • arty

oled, 312 ezerert
  • Zephyr Retiring
    [spoiler]Az ehavi fimrendeléseim még nem adtam fel. Jobb is, ez a hétvége számomra már fullos, tegnap Kovácsházán buliztunk, egy másik baráti társaság meg már vár Szénáson..de nincs elfelejtve [ /spoiler]
  • ItaloMucsacso70
    A "kidobott pénzről" csak annyit hogy igen egy Oled ára volt anno is, de életem egyik legjobb döntése volt és egy fillért se bántam meg belőle. A másik meg hogy annyi ember az én ajánló kártyámmal műtette azóta ott a szemét hogy már visszajött az ára. :) Megnézted már az Igazság Ligáját plazmán 3D-ben? Kíváncsi leszek a véleményedre nálad mennyire fog ütni a 3D? Én behaltam tőle!
  • Zephyr Retiring
    Nagy a csend..
    Lackón és rajtam kívül senkinek sincs önálló véleménye az uhd tv-k néz(het)ési távolságáról?

Mert akkor ezt a beszélgetési témát (is) lezárhatjuk :D
  • Zephyr Retiring
    Ha jól emlékszem, mindkét szemed megműttetted. Elég szégyen lenne, ha annyi pénzért nem úgy látnál mint egy sas :D

Én skótabb vagyok nálad. Ha már "kidobnék annyi pénzt" az ablakon, én inkább valami szuper "kis" 3D projektort vennék annyi pénzből :)
  • Zephyr Retiring
    Elhiszem neked :)
  • ItaloMucsacso70
    Akkor nálam a második pont az igaz mert Az Optimum-ban 10 éve tökéletes munkát végeztek.
    Kb 3 méterről nézem az 55"-os tv-t és bizony minden tű éles.
    Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2018.03.29. 18:45:25
  • DonnieBrasco
    Azért a játékoknál ez másképpen megy, ha nincs szoftveres vagy grafikus kártya által számolt anti-aliasing, akkor kontrasztos színeknél elég látványos/zavaró a fűrészfog.
    Ez monitortól független, sőt, minél jobb/élesebb egy monitor, annál élesebb a fűrészfog. HDR-nél is :)

DB
  • Zephyr Retiring
    Ha nálad 24"-on még 2 méterről is a fullHD fűrészfogas, akkor sűrgősen hajítsd ki a kukába :D

• Zephyr Retiring
    Tévedés.
    55"-on UHD felbontású tartalmat nézni 1 méterre kell, ha minden apró részletet kristálytisztán látni szeretnél.
    Ugyanez 1080p esetén már 2,2 méter is lehet.

Az mellékes, hogy szemüvegben, kontaktlencsével vagy tűéles szemmel nézzük. Ezalól csak két kivétel létezik...
    1) távcsővel nézzük messzebbről,
    2) egy sas szemét operálták belénk...
  • arty
    nemtom kontaktlencsénél mi a szabály, de szemüvegnél ilyen esetben a szemüveg hibás :)
    2 méterről nem szabad ennyire jól látni (szemüveggel)...
  • partizan182
    +1, gamingnél 2,5 méterről 55 collon van a 4knak láthatóan létjogosultsága. Már ilyen 1440p cuccok is jobban néznek ki.
  • DonnieBrasco
    Nos, én csak egy mezei gémer vagyok, ha bent van a kontaktlencsém akkor 2 méterről a 24 colos monitoron az FHD is fűrészfogas, ha nincs élsimítás bekapcsolva. 4k monitorom nincs, de feltételezem hogy igen durva lenne a különbség ilyen téren: azaz 4K-hoz a szoftveres élsimítás már nem is lesz/lenne akkor szükséglet.
    Namost ehhez képest teljesen lehetetlennek találom elképzelni is, hogy egy 55''-ös tévén ne látszódna a különbség akár 4-5 méterről. Sőt.

Na persze, ha nincs bent a kontaktlencsém, az más tészta :P

DB
  • Zephyr Retiring
    HDR kapcsán egyelőre személyes élmény továbbra is csak az MM-ben csekkolható HDR demo tartalom az etalon.
    Hogy van különbség HDR és nem HDR között, arról nem kell meggyőznöd, mert azt még én is látom.
    Én a 3 métert vitatom.

Hogyhogy hogy jön ide az UHD tévé?
    Hát úgy, hogy ez egy tv-s fórum. 4K mikroled mozitól indultunk, megbeszéltük, hogy fasza lesz,
    így már trécsikélhetünk is az odahaza felesleges 55"-os UHD tévékről is.
    HDR-rel vagy anélkül, de a nézési távolság az nem elhanyagolható tényező..
  • partizan182
    " Amit 55" esetén sem fogsz észrevenni 3 méterről (nemhogy a szomszéd szobából)..."

Érdekelnének az erre vonatkozó személyes élményeid. Már ha vannak. Mert nekem igen, én Jászalsószentgyörgyről megmondom neked hogy HDR vagy sem. Nagyon egyértelmű.

És mégcsak nem is házimoziról volt szó. Hanem mozi moziról. Szal nem igazán értem hogyan jönnek ide az 55-ös UHD tévék meg home cinema projik.
  • Zephyr Retiring
    Idehaza is nagy élmény a T2 3D :)
    Kicsit tartottam tőle, mert a Zsivány Egyes 3D meg kifejezetten nagy csalódás volt.
    Felsorolni felesleges milyen filmek is adnak még pluszt 3D-ben (egyrészt annyi van, másrészt ha maga a film is tré, azon a 3D sem segít) de baromi jó még az Utazók 3D viszont feleslegesnek éreztem a Szárnyas fejvadász 2049-ben is.

A meséket viszont jól megcsinálják pl. Vaiana 3D hogy a nem túl régi alkotásokat is megemlítsem..
  • Zephyr Retiring
    A HDR nem felbontásfüggő opció attól függetlenül, hogy jelenleg csak UHD tévékben alkalmazzák.
    És ugye a lényege a dinamika mellett a precízebb részletesség. Amit 55" esetén sem fogsz észrevenni 3 méterről (nemhogy a szomszéd szobából)...

4K moziról beszéltünk ja. Az tényleg frankó. De szeretne azért az emberfia idehaza is hasonló házimozis körülményeket teremteni. Ahoz meg még mindig olcsóbb egy UHD tv, mint egy 4K projektor.
    Bár kétségkívül az lenne a legideálisabb megoldás..
  • n000rbi
    A legjobb 3d moziélményem a T2 "remake" volt a Corvinban. Semmi homály, semmi crossfade, maximálisan jó színek és nulla fejfájdalom.
    Utoljára szerkesztette: n000rbi, 2018.03.27. 11:47:34
  • partizan182
    4K moziról volt szó, ott van létjogosultsága a nagy felbontásnak. Hozzáteszem 55"-on 3 méterről van különbség 4K és FHD anyag között. Nem sok, de észrevehető.

HDR a lényeg, azt a szomszéd faluból is látod.

T2: most jöt ki az UHD, nézem a rivjúkat, 3d-sítés során sikerült leradíozni a film-graint és ezzel a finom részleteket. Jók ezek az utó-belebarmolások, szeretem nagyon.
  • Zephyr Retiring
    Ez a 4K mánia meg szerintem ökörség.
    Ha belegondolsz, már a fullHD-hoz is közelebb kellett ülj a vászonhoz mint a HD esetén, nem is beszélve az otthoni tévékről. Ha egy fullHD kijelző esetén messzebbre ülsz mint a kijelző átmérőd durván kétszerese, veszted is a kapott extra pixeleket..

Nem nagyon téma, mert gondolkodni is kéne hozzá valakinek, de ha csak egy 50"-os 4K-ról beszélgetünk, már ott is a max. 90 cm-es nézési távolságról beszélnek.

Én legalább 3 méterről szeretek mozizni még idehaza is, de onnan meg max a fullHD az optimális, a 4 K semmiképp.

Nem tudom, erről megintcsak másokat is meg kellene kérdezni, de a 3d- nek sincs nagy haszna 50" alatt.
    3d-t idehaza 50"-on is max 3 méterről, távolabb semmiképp, inkább néha 2 méterről jó nézni.
    4K esetén már csak a 90 cm miatt is elég nyűgös lehet mondjuk 3-an nézni egyszerre :D

Amúgy az a felfogás sem állja ma már meg a helyét, hogy az utólagosan 3d-sített élmény az tré.
    Lásd: Titanic vagy Terminator 2 3d verziók. Utóbbit összehasonlítva az eredeti 2d-vel ég és föld a különbség.
  • arty
    aranyhaj egész jó volt (már nem emlékszem mi volt), de 2D-ben se rosszabb
    gravity rossz volt (real3d?), otthon 2D-ben teljesen átértékelődött a film, 2x is megnéztem
    prometheus pokol volt (real3d?), otthon 2D-ben teljesen fogyasztható popcornmoziként 2x is megnéztük
    ... és még 1-2 mesét láttunk lányommal, de az aranyhajjal ellentétben absz. nem élvztük, a szemüveg csak nyűg, a képet meg összenyomja :(

moziban soha többet 3d! (bár fiam elvinném 1-2 mesére, de amennyibe kerül, annyiért nem fogom kockáztatni, hogy esetleg sz*r lesz)
  • partizan182
    Jó nagy költséggel 3dre átalakították anno a mozikat, többet is lehet kérni a jegyért, ez húzza a 3d mozikínálatot, nem a művéyzeti vízió.

4k/Microled moziban már nem lesz 3d, ki kell várni.

@Arty: Last Jedit néztük premierkor Imax legjobb helyéről, 3d nekem majdnem megolte az élményt, mintha egy képeslapon néztem volna egy makettet végig.

Avatar, Gravity imaxban, ott adta, azóta se láttam semmit ami a kozelébe férhet.