21171
LCD - Plazma
  • Zephyr Retiring
    Szemre természetesen. Mint ahogy a házimozi erősítőmet is fülre kalibráltam.
    Ha nem is minden nap. de sűrűn nézem. Régebben is minden tévénket magam kalibráltam be.
    A fekete fehérekkel (Orion, Junoszty) nem volt sok pepecselgetés..

Plazmán még akkoriban amikor először beállítottam a számomra optimális képet, a beállítás végeztével visszatettem gyári beállításra, hogy lássam mi mindent állítottam át. Durván, qrva sok mindent..
    Aztán szépen visszaállítottam a jelenlegi beállításokra...

Elég precízke vagyok tv kép és hangzás területen.
    A legapróbb változások is szemet illetve fület szúrnának ha lennének. Szerencsére nincsenek..

Minden nap hallgatok zenét is, de azonnal észreveszem ha empéjtré szól lossless helyett.
    Kép esetén nálam alap a blu-ray képminőség. Majdnem olyan a tévé adást is nézni a plazmán.
    De nem azért, mert annyira szar minden rajta, hanem mert olyan szép minden HD csatorna is, mint blu-ray-ről..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.05.02. 19:02:19
  • partizan182
    Gondolom akivel eredetileg is kalibráltattad ;) Vagy szemre lett beállítva?

Plazmák pirosba hajlanak egy idő (évek persze) után, fekete szint sem a régi már, tök normális. Egy részét CMSből, egy részét szervizmenüből lehet korrigálni, PHn van egy srác aki szokott ilyeneket csinálni ottani plazmásoknak.

Hogy nem veszed észre az is reális, minden nap látod.
  • Zephyr Retiring
    Utókalibráltattam? Ugyan kivel? :)

2011-ben vettem. Hazahoztam a dobozában, leraktuk a folyosón. Asszony egy árva szót sem szólt. 3 órán keresztül nem szólt hozzám. Megsértődött, mert "ezt nem beszéltük meg"...
    Tényleg nem. Közöltem, hogy megveszem és kész. Ha nem tetszik, hát majd nem nézi..

Aznap este behangoltam magamnak rajta tévécsatornáktól a színbeállításig mindent. Azóta úgy van. Egy apró változtatással: vettem hozzá egy YT képes DVB-C médialejátszót. Azon is be lettek állítva a tévé csatik, de semmi egyéb. Fényerő, kontraszt, szín, gamma stb. minden egyéb beállítás még az eredeti. Nem értem: ezek mitől "másznának" el?

Én ugyan semmiféle képminőségromlást nem tapasztaltam képmegjelenítés terén. Egyedül csak pár digitális HD jelszint erősséggel van problémám, de az is remélhetőleg még a héten a kábelszolgáltatóm által orvosolva lesz :)
    (Ha erről a részletek érdekelnek, less be a "Digi net" totyikba)..
  • ItaloMucsacso70
    Pont belefér a keretedbe!

https://imgur.com/a/147dwcU

Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2018.05.02. 15:51:33
  • partizan182
    A képfrissítés igaz, de a "kép" ebben nem az amit te elképzelsz (látsz végeredményben), hanem egy kb 6 színből (+ feher + fekete) álló verziója amit 9 másik, hasonlóan 6 színből összeállított kép"töredékkel" kombinálva lesz meg 1 képed 60hzen. A technológia egészen lenyűgöző, mikro-szinten egy villanykapcsoló képességeivel rendelkező plazma pixelből miket ki lehetett hozi.

Plazma színei/kontrasztja normál használattal ideővel elmászik, ez törvényszerű, gondolom 5-6 év után te is utókalibráltattál hogy rendbe rakd a feketéket meg a színeket.
  • Zephyr Retiring
    Persze ez világos, de végső soron csak képeket villogtat a plazma nem? A frekvenciáját sem véletlenül adták meg Hz-ben.
    És ha már képek villogtatásáról beszélünk, akkor az mégiscsak képfrissítés.

De nagy jelentősége amúgy sincs már, bátran tekinthetjük halott technológiának..ha 600 Hz, ha 400, vagy ha épp csak 100 is.
    Én sem vagyok érzékeny a plazmák villogására (bár az enyém elektronikája 200 Hz-en dolgozik) a sajátomat meg régesrég kivágtam volna az ablakon, ha csak szemernyit is villogna a kép :)

Apósnak Pana Viera plazma van. Ritka egy szar rajta a kép.
    Szerintem csak szarul van belőve minden (kép sötét és matt, színek durván élénkek, különösen a kék és a lila) de senkit sem enged hozzányúlni. Szóval tojok rá magasról hogy azon sz@r..
  • Borg
    Arra a frekvenciára nem érzékeny a szemed.
    Én pl egyik pana plazmám vibrálását sem láttam soha.
  • partizan182
    Biztos villogott, villogás mentes plazma nincs. Mint ahogy "villogás" (scanning) mentes crt sem létezik.

Max nem volt annyira feltűnő / emlékek megszépültek.
  • arty
    panám tényleg villog (megszoktam), de anno a samsungok nem villogtak... ők hogy csinálták? :)
  • partizan182
    Nem egy spdr azt tudom de hát usa legnagyobb techlapja meg a Home Theater magazin technikai szerkesztője hogy nőhetne fel egy 10 évvel ezelőtti random magyar blogpost megbízhatóságához.

Ez a lényeg egyébként:

"Not only does it glow a specific color, though, it glows one specific brightness. Each subpixel has only two states: on or off. Like a light switch."

Olyat nem tud a plazma subpixel hogy "kicsit" meg "jobban" világít. Vagy világít vagy nem. Ezért kell PWM-el villogtatni hogy ha különböző fényerőt akarsz kicsalni. Ezt a pwm villogtatást híjják Subfield drivenak.
  • Zephyr Retiring
    Szerintem meg csak egy fotós/szakíró marketingfogása az lcd mellett..
  • partizan182
    what is 600hz

Ez arról szól amiről beszélünk.
  • Zephyr Retiring
    Minden, amit a tévék képfrissítéséről tudni érdemes.
    Cikk.
  • Zephyr Retiring
    Hát persze..
    Ez egy teljesen hihető metódus, hiszen magától értetődik, hogy 30000 féle színt 6 féléből pár másodperc alatt bármi képes kikeverni :D

Miközben meg a 60Hz-es jelet másodpercenként 10 x felvillantani az meg ugye fizikai képtelenség :)

Hagyjuk már a meséket..
  • partizan182
    Azt a kb 6 db színt amit egyszerre képes megjeleníteni. Aztán rárak még egy jó kis ditheringet és kész is a 20-30 ezer szín amire egy plazma képes. Plazmánál a villogás nem feature, kényszer.
  • Zephyr Retiring
    Hanem? Sültkrumplit? :D
  • Borg
    Nem, ugyanis nem képkockát villant fel tízszer.
  • Zephyr Retiring
    Ahhoz pont nem, de a képfrissítéshez mindenképp
    Amúgy az általad említett nit-háborúnak sincs a kontraszthoz sok köze.Csak a fényerőhöz.
    Attól, hogy valami 1000 nit-el kiégeti a szememet, még lehet tré a kontrasztja. A kettő nem zárja ki egymást..
  • partizan182
    5.000.000:1 kontraszt eléréshez nélkülözhetetlen, tudjuk.
  • Zephyr Retiring
    Erről már volt szó korábban is itt:

"Egy 600 Hz-es plazmatévé a 60 Hz-es jelet például úgy jeleníti meg, hogy minden egyes képkockát tízszer „villant” fel. Ennek az eljárásnak a neve sub-field drive."
    Tehát mégiscsak képfrissítés.
  • Borg
    Főleg, hogy a 600Hz plazmánál a subfield drive, és nem a képfrissítés.
  • Zephyr Retiring
    Azért ettől egy kicsit több szakértelem van az EISA díj mögött, mint amit te feltételeztél róla..

Ettől függetlenül nyilván te is létrehozhatsz a haverjaiddal egy hangaztos PartyZEN-díjat, csak hát a kutya sem fogja komolyan venni amit összehordtok ott
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.30. 11:34:17
  • partizan182
    Elektronika más, igen, de olyan hangyafasznyi különbségek vannak hogy egy vakteszten meg nem mondanád h melyik melyik.

EISA díjról is volt már szó, ez konkrétan SEMMI, egymásnak osztogatják a gyártók, olyan mintha a haverjaiddal megalakítanád a "ki a menőbb" szervezetet, és egymásnak kiosztogatnátok pár díjat. Mindig mindenki kap, LG is kapott (legjobb oled tv pl az e7 lett, best buy tv a B7, de a best buy oled tv a philliips, erre varrj gombot), elég csak megnézni a Listát egy jó röhögésre fasza ( best lcd lg uj850, lol, lgnek házon belül is van jobb; best smart system a samsungos Tizen az akadozó animációival, kikapcsolhatatlan reklámaival).

Hz háborút felváltotta a nit háború, idei Q8 már hozza az oledek 600-700 nitjét valós kontentben és csak 1500 nitet kellett ráhazudni a dobozra hozzá.
    Utoljára szerkesztette: partizan182, 2018.04.30. 07:15:40
  • Zephyr Retiring
    Mármint kijelző panel. Gondolom az elektronikai vezérlő panel az már eltérő. Ezért is kaphatott díjat egy Philips oled egy Lg előtt.

A legtöbb plazma is anno átlag 600 Hz-es kijelző panelt kapott, de sok gyártó elektronikai panelja mellé "csak" 200 Hz-ig dolgozott. Így hiába a 600 Hz képes kijelző.

Más kérdés az, hogy már a 200 Hz-es képfrissítés is bőven több, mint elég az emberi szemnek. De kit érdekelt ez, amikor a marketingesek kitalálták a 400 a 800 vagy épp az 1000 Hz-es elektronikai panekeket a ledes lcd-kbe, amiknek a kijelző panelja technikailag meg közelébe sem járt a plazmák 600 Hz-ének..
  • partizan182
    Az összes nagyméretű Oled panelt a LG gyártja, náluk van a szabadalom (Kodaktól csípték meg amikor az tönkrement). Az összes mai Oled tévében ugyanaz az LG panel van.
  • ItaloMucsacso70
    Most elolvastam a tesztet a Philips Tv-ról!

ja így már mindent értek!

"A televízióba a panelt az LG szállította, nem túl meglepő módon, hiszen jelenleg csak a dél-koreai cég gyárt ilyen típusú, 10 bites OLED megjelenítőt."

TESZT

Ha a hang valóban ilyen gyenge benne mint ahogy írják akkor nem is értem hogy kaphatta meg ezt a díjat!
  • Zephyr Retiring
    Kösz az infót :)
  • ItaloMucsacso70
    "Jó oledeket gyárt már más is az LG-n kívül?"

Én úgy tudom hogy a Philips-nek nagyon jók még az OLED-jei de az biztos legalább is a Brand-je az nagyon erős!

Minden esetre ami elnyeri az EISA 2017-2018-as legjobb OLED TV díjjat azért olyan rossz nem lehet!

Philips 55POS9002

Nem tudom kolléga nem igazán figyelem az újdonságokat max meg vagyok elégedve az enyémmel egyelőre.
    Majd ha váltás, lesz előtte újra körbejárom a témát.
    De egyelőre ilyenen nem gondolkodom még!
  • Zephyr Retiring
    Megérkezett a 8K.
    Cikk.
  • Zephyr Retiring
    El van nézve
    Valaha mindkettő egész jó név volt a hangtechnikában. Tévék terén Toshiba-val még nem találkoztam élőben..
    Hazai Orion szerintem idehaza meg mindenkinek meg volt már..
    Jó oledeket gyárt már más is az LG-n kívül?
  • ItaloMucsacso70
    Elnézést . Szerencsére se az egyik se a másik márka termékeire nincs szükségem ezért nem is tudom hogy ki kihez igazol.
  • ItaloMucsacso70
    "Én biztos 55" oledet vennék ennyiből, sárba dagonyázza az összes fentit."

Ha nem behatárolt annyira a nézési távolság akkor egyértelműen én is az mellett döntenék!
  • Zephyr Retiring
    Mint a gyártó oldalán is olvasható, ez a Toshiba, ma már Vestel.
    Ahogy a mai Orion sem hazai már..
  • Kandurex
    Hmm
  • partizan182
    Középkategória ára, ezek vannak:

Sony XE9005: 570 körül akciózzák cserébe ez erős középkategória, HDRre is alkamas.
    Samu MU8002: fasza SDR tévé, jó tükröződésgátló bevonat, HDR olyan so-so (csodát edge littel nem lehet tenni), 470-ért látom most.
    Sony XE8505: 450 körül, kb a fenti samu szintjét hozza, jobb mozgásmegjelenítés, szarabb tükröződés és smart rendszer.
    LG SJ810v: ha a betekintési szög és a válaszidő fontosabb mint a képminőség. SDRre szódával elmegy. Világosban.

Én biztos 55" oledet vennék ennyiből, sárba dagonyázza az összes fentit.
  • ItaloMucsacso70
    Ez vagy gyanúsan olcsó vagy a Toshiba vissza akar kapaszkodni és mélyen nyomott áron adja a TV-it!
  • Kandurex
    A keretet azé kell kihasználni, hogy ne gagyi legyen. Ez nekem gyanús :)
  • Zephyr Retiring
    Esetleg vehetsz egy ilyet, aztán majd elmeséled megérte-e :D
  • Kandurex
    65" kell.
  • ItaloMucsacso70
    Pont ez az az összeghatár amiben 65-ös-t még nem de 55-ben már kurva jó OLED-et kapnál!