21171
LCD - Plazma
  • Kandurex
    Sziasztok,,

65" méretben mit ajánlanátok?

A keret 500k
  • Zephyr Retiring
    Korrekt infók, kösz :)
  • partizan182
    Oled fronton a legfontosabb fejlesztés a 10.5G gyár ami most épül, és a nyomtatós gyártástechnológia. Leviszi a költségeket, árat, 2020 körül indul elvileg.

Panel oldalon az ideiek kb ugyanazok mint tavaly, állítólag a vörös subpixel nagyobb kicsit, meg van az LGkben is már BFI, meg kapott a game mode active HDRt (dinamikus tonemapping). Hogy jövőre mi lesz azt ki tudja.

Távirányító programozáshoz javaslom a kézikönyv átnyálazását, gondolom amennyi gyártó annyi módszer. Lg magic remote amit a tévéhez adtak meglepően rugalmas ilyen szempontból, simán tudom vele vezérelni a 2005-ös Yamaha erősítőmet, bár soundbarnak kellett hazudnom a beállításkor :) Ha jól tudom a Samu Bluetooth remoteja is tud ilyesmit, bár nem próbáltam.

VHS megvan, konkrétan nekünk volt az egész panelban először, mindenki hozzánk járt a pro7ről felvett szarokat nézni. Meg menőztünk hogy a vhsen kereszül nézzük a tévét úú, távirányítóval lehet csatornát váltani (Orionon olyan nemvót).
  • Zephyr Retiring
    Ilyen ez, ha a modern kor "gyermeke" vagy :)
    Valaha még a kávédaráló is kézi hajtású volt..

Akkor ecseteld inkább, milyen fejlesztések várhatóak oled fronton. Vagy az is érdekelne, hogy a tévékhez is beszerezhető "tanítható" távirányítót hogyan programozhatnám be eredeti gyári távirányító hiánya esetén? Van ilyenből profibb tudású kivitel? Erről infók vagy tapasztalat esetleg?
  • partizan182
    Lehet h itt a gond, én "A" vhs lejátszót nem ismerem, csak sok sok különböző lejátszót, mind mind más és más kimeneti jelformátumra képesek (kompozit, svideo, komponens, tán még vga kimenetes is volt). Az "alap" dvd lejátszóhoz szintén nem volt szerencsém. :(
  • Zephyr Retiring
    Nyilván a vhs lejátszóról beszélünk, nem pedig a vhs kaziról :D
    Ha a lejátszó nem adna jelet, nem lenne kép sem ez evidens.
    Komponens tzdja az 1080i-t. Csak a vhs lejátszó nem. Szerintem az alap dvd lejátszó sem..

Hang. A bakelit mintavételezési frekije 50 kHz is lehet, ugyanis mértem már róla 25 kHz-es jelet is.
    Mindkét összetevő fontos: maga a lemez és a profi hangszedő is..
  • partizan182
    VHS nem ad jelet, az csak a videót tárolja :) Maga az analóg jel az csak egy hullám, annyira van (digitalis értelemben vet) felbontása mint amennyire egy bakelitnek mintavételezési frekvenciája. Sorfelbontása van csak, hisz a CRT így működött, így kellett küldeni az impulzust ami az elektronágyút "rángatta" (ott ugye hagyományos értelemben vett képfeldolgozásról nem beszélhetünk).

Plusz itt teljesen elkülönül a világosság (luma) és a szín (chroma) részletessége, nehéz rámondani hogy márpedig a VHS AxB felbontású.

Komponens kimeneten simán ment a 1080i jel is a végefelé.
  • Zephyr Retiring
    A VHS is analóg jelet ad nem?

" Vízszintes képfelbontás: 250 sor
    Függőleges képfelbontás: PAL rendszerben 576 sor, NTSC rendszerben 486 sor "
    Tehát van felbontása.

A DVD persze digitális forrás, de az rca kimeneten analóg jelet küld át a tévének ugyanúgy, mint a VHS, csak ott már 720 x 576p-t. Nem?
    Scart kimenet is analóg.
    Ahogyan az S-VHS is, csak ott "már" 400 x 576p van, ami több mint a VHS-é..

Képnagyításnál igazad lehet, mindent én sem tudhatok..

• partizan182
    Analóg jelnek nincs felbontása, az analóg (dvd meg nem az, nyilván ha oda-vissza konvertálgatsz ott minőség veszik). Médialajatszás sokat fejlődött az elmúlt 10 évben szerencsére, ritka a támogatási probléma, akadozás / szaggatás meg nagyon nem is létezik.

Ha a tévédre 576p jelet küldesz egy kis négyzetben jelenik meg a képernyő közepén? Mert ha teljes képernyőn jelenik meg, akkor az upscale (lehet hogy félreérted a szó fogalmát, itt nem ilyen képjavító algoritmusról van szó, egyszerűen csak a módszer ahogy a készülék széthúz egy kis felbontású anyagot nagyobb felbontású kijelzőre).

Minőség leginkább gyártófüggő, Sonynak pl első osztályú az upscale rendszere, míg az LG nem túl erős ebben.
  • Zephyr Retiring
    Tévék felskálázása szerintem pont olyan gagyi, mint a médialejátszási képességük..
    Nálam régebben winyóról állandóan lefagyott, akadozott egy egy avi vagy mkv (mp4-et nem is viszi), majd ugyanazon fájlok bluray-ről hibátlanul futottak. Azóta (6 éve) ilyesmire nem használom a tévét. Upscaling sem automatikus (tévémben nincs is ilyen opció) ha 576p-t küldök rá, 576p-t is jelenít meg. Ha 1080p-t kap, akkor meg azt.
    Az analóg jelet a hagyományos dvd-re értettem, de ebben nem vagyok otthon, ha azt mondod az analóg 576p képminőségre megegyezik az 576p digitális (hdmi) felbontással, én elhiszem :)

De nem is erről beszéltünk. Hagyományos dvd filmet analóg 576p-ben (upscaling nélkül) és ugyanazt a dvd filmet 1080p-ben hdmi-n tv-re átküldve van szemmel látható javulás, illetve különbség képminőségben. Én erről beszéltem..
  • partizan182
    Semmi köze az analóg/digitalis átvitelnek a témához, az adott lejátszó beállításaitól függ. Pl:

DVD/Bluray lejátszón 576p van beállítva kimeneti jelként -> Tévé skáláz fel 1080-ra
    DVD/Bluray lejátszón 1080p van beállítva kimeneti jelként -> Lejátszó skáláz fel 1080-ra

Hogy melyik a jobb minőség az csak attól függ hogy pont az adott tévének vagy lejátszónak van komolyabb upscale algoritmusa. És bármelyik módszer "rosszabb képet" ad a teoretikus 576p jel -> 576p native felbontású tévé kombóhoz képest, a lenti maradékos osztás miatt mindenképp elveszik/torzul pár pixelszintű részlet (próbálj meg 4 almát 10 felé elosztani úgy hogy az almákat - pixeleket - nem vagdosod fel).

"Rosszabb kép" azért van idézőjelben mert a legtöbb upscale eltünteti a pixeleket/zizit, de ezzel veszik a részlet is, ezzel együtt van aki jobb szereti a lányabb, de kevésbé éles képet.
  • Zephyr Retiring
    Ezek csak részletkérdések..az eredmény a lényeg:
    Mi ad szebb képet minimum HD kijelzőn: dvd lejátszó analóg rca-n, vagy dvd hdmi-n digitálisan?
    Szerintem az utóbbi. Amúgy nekem nincs ilyen dvd lejátszóm. Asztali blu-ray-em van, ami 3D is és 1.4 hdmi-s is.
    És az tuti, hogy arról még a dvd filmek is szebben mutatnak mint bármilyen sima asztali dvd lejátszóval..

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.26. 12:39:45
  • arty
    720x576 egyötöde az 1920x1080-nak, feltéve, hogy szorzol és pixelszámot nézel - csak ennek a számmisztikán túl mi a jelentősége?

720-at méretezel 1920-ra, ami 2.66-szoros nagyítás, tehát NEM egész többszörös, mindenképp kreálódnak kamupixelek -> romlik a képminőség (nativ 720 pixel széles, képzeletbeli kijelzőhöz képest)
    576-ot méretezel 1080-ra, 1.875-szörösére, szintén nem egész többszörös, megint csak lesz romlás (képzeletbeli, 576 pixel magas kijelzőhöz képest)

de itt még nincs vége, ennél is nagyobb a gond, ugyanis az anamorf dvdt (általában ilyenek, ami meg nem, azok a képüket tekintve szóra sem érdemesek) először ~1024x576-ra méretezed, hogy helyes legyen a képarány... és utána ezt méretezed 1920x1080-ra

nagyítás=felskálázás=upscaling, hívhatod akárminek: a kép módosítását jelenti MIND. különbség algoritmusokban lehet, amik által ezt elvégzed, ez ad minőségi difit - ha nincs ez a módosítás, akkor nincs minőségi változás sem. de jobb nem lesz a képed, az fix (max ha te jobbnak érzed attól, hogy élesítettél, stb)

és oké, hogy az lcdnek nem tesz jót a nem-natív hajtás, de a tévéd is pont ugyanugy "upscalel" mint a dvd-d (nem a kép közepére teszi ki a 720x576ot, kicsiben ;) ), s hogy melyik végez jobb munkát, az nem evidens (hogy a dvd tenné jobban...)

szóval én "nosleeping" kolléga véleményét nem tudom hovatenni.....
  • Zephyr Retiring
    Ezzel kapcsolatosan jómagam NoSleeping kolléga véleményét osztom. idézem:

"Konkrétan van értelme. Egy sima PAL rendszerű DVD ugyebár 720 x 576 felbontást tartalmaz. Ha ezt natívan kiküldené egy FullHD-s TV-re, ami akár lehet 1920x1080pixeles is, akkor pontosan a kép 1/5ödét töltené ki. Minden TV-ben van egy képnagyító rendszer, ami lehetővé teszi a kisebb natív felbontású képek NAGYÍTÁSÁT, a teljes képernyő kitöltése érdekében. Ha egy adott felbontású képet nagyítunk homályosabb, vagy pixelesebb lesz.
    A felskálázás éppen ezt hívatott kikerülni. A felskálázott DVD-nek (ha jó minőségű a nyersanyag, és a felskálázó eszköz) élesebb, tisztább képe van a szimplán nagyított képnél.
    A másik pedig az, ha a megjelenítő eszközünk LCD alapú, akkor annak nem tesz jót a nem natív felbontáson használat. Ezt ugye megoldja a TV elektronikája, de a felskálázás a fent említett indok miatt jobb minőséget eredményez."

Egyébként upscaling témakörben ebben a cikkben összeszedtek mindent amit a 4K-ról tudni érdemes..

Tetszett benne a „checkerboarding” magyarázat is
  • Zephyr Retiring
    Hangtanilag korrekt megfogalmazás, nagyon nincs mit tovább ragozni rajta..
    Talán csak egy dologban pontosítanék picit: nincs olyan, hogy "blue-ray", illetve van, de csak "E" mentes..

3D szemüveg nélkül pedig ilyen a 3D látvány, (ami aktív szemcsivel viszont tűéles)

• arty
    szerintem meg inkább ront az upscale :)
    pixelpontos, natív felbontás/megjelenítés > bármiféle képméretezés
    amit dvdnél tapasztalsz (hogy jobb), az a digitális átvitel + élesítés szvsz...

(filmeknél persze nehezebb észrevenni, de videojátéknál látványosabb: persze ott is leginkább lcd-n. az 1920x1080as kép az 1920x1080as kijelzőn a "legszebb")
  • DonnieBrasco
    Losslessnél én nyilvánvalóan bakelit, orsós deck vagy egyéb *valóban* veszteségmentes forrást értettem, mea culpa ha nem volt magától értetődő.
    A CD-kről digitalizált fos losslessben is fos marad :)
    Esetleg a blue-ray lehet OK még, ott már tényleg csak hiperhallásúak érzékelik a veszteséget.

DB
  • Zephyr Retiring
    Tv kijelző felbontás esetén az upscaling valamelyest javíthat némileg a képminőségen. Szerintem legjobban a hdmi kimenetes 1080p-re felskálázó asztali dvd lejátszóknál legszembetűnőbb a javulás.

Lossless esetén viszont ha a hangforrásod eleve csak cdda, akkor lehet bármilyen jó hangkarid vagy DAC-od (mondjuk 96/24-es) a sz@rból nem fog vár épülni. Estetleg csak lekvár. A cd-nél jobb hangminőséghez bizony kell a bakelit hangforrásnak. Még ha csak 48/16-ba is rögzíted a zenéket, már az is jobb minőség mint a cd..
  • DonnieBrasco
    Nem kell ehhez bakelit, egy jó lossless digitalizáció, meg valami pöpec kis DAP a megfelelő fülessel, és kész a sokk.
    Nekem egy Fiio X3 van csak, dunu IEM-mel, és már az is egészen elképesztően más, mint amit mp3-ról vagy a rádiókból hallasz.
    "Jé, ebben a számban ilyen hangszer is van? Meg ilyen, meg ilyen is?? :D"

DB
  • partizan182
    /OFF:

Emlékszem amikor a haver megkapta a Geforce 256 Deluxe kártyáját, csodájára jártunk. Ahhoz is volt 3d szemüveg, 75hz-es CRT frissítését felezte, hú de fájt 2 perc után, de néztük mert úúú háromdééé.

/ON
  • arty
    jah, igazán nagyot akkor ütött volna, amikor.... még crt-t nyomta a többség :D
  • partizan182
    "Amúgy sok régi film kizárólag csak vhs-en jelent meg"

Jah, én is követem a Redlettermedia "Best of the Worst" sorozatát, ott vannak ilyenek bőven. Valahol nem bánom hogy a gyermekeimnek már nem kell találkozni velük.

@RT: sztem az időzítés volt rossz (online gaming volt akkoriban a buzz, osztott képernyős cucc is alig volt) + aktív szemcsiken ez nem ment volna (nehéz elviselni a 30hz-en villogtatott szemüveget agyvérzés nélkül) és a legtöbb 3d olyan volt.
  • arty
    jah, lg-nek kellett volna pénzt szétszórni a devek/kiadók közt, hogy támogassák... kár érte, ez még a 3d-nél is jobb szolgáltatásnak tűnt AKKORIBAN :)
  • Zephyr Retiring
    A stream az nem egy rossz dolog..
    Pláne ha zenehallgatáskor a forrás eredeti vinyl hanghordozó. Bár ezen a területen is akadnak felhasználói nézeteltérések, hiszen a stream az kizárólag digitális lehet, miközben a bakelit meg továbbra is analóg.
    Ha létezne (már) időutazás, én abba a korba repülnék vissza legszívesebben, amikor a mozikban a hangosfilm hangja még gramofonról szólt :)

Egyrészről jó dolog az internet, mert lassan minden elérhető már szinte ingyen, de másrészről ha a sok digitális cucc után (gondolok itt az empéjtré minőségű sz@rokra) egyszer élőben hallgathatsz egy Madonna albumot bakelitről, állad leesik majd olyan hangok jönnek elő a hangfalakból, amit empéjtré alatt észre sem veszel...

Samu aktív 3d fullHD lcd-t vett egy egykori másik kollégám is. Szidta mint a bokrot: onnantól fogva már egyetlen régi vhs-ét sem tudta nézni, bekockázott a kép.
    Én a mai napig is simán nézem őket :)
    Amúgy sok régi film kizárólag csak vhs-en jelent meg. Tehát azokról a jövő és a jelen "digitális" generációja már lemarad, miközben a legújabb filmeket én is ugyanúgy megnézhetem mint ők, hála a stream-nek.
    Ez az a helyzet, amikor elfér egymás mellett a régi kor és a jelen kor technológiája..
  • partizan182
    Nekem már az hogy lemezzel szarozzak a kőkorszaki kategória, ez a streaming dolog úgy kellett mint egy falat kenyér, imádja mindenki a családban.

2010-2012 körüli Samu lckkel volt anno aktív 3d tapasztalatom, na az rémálom volt.
  • Zephyr Retiring
    Nem tudom, én ilyesmi fejfájdítást az öreg LayGee-men egyszer sem tapasztaltam. Az asszony sem, megkérdeztem.
    Talán csak valami gagyi gyengébb minőségű aktív szemcsit használhattál..
    Tudom, hogy a jelenség létezik, nem állítom, hogy nem. Csak nem idehaza nálunk :D

Mobilos 3d (720p) pár perces emlék minividi készült rólam még a régi melóhelyemen, azt is megnéztük 50"-on. Senki sem lett rosszul..
    Ezt továbbra is a minőség javára írom :)

És végezetül a szemcsihasználatról még pár szó. Utcán hétköznap nyáron, állandóan napszemcsit viselek, megszoktam. Idehaza egy 3d-s film 1,5 - 2 óra hosszú nagyjából. Bár tényleg picivel kényelmetlenebb mint a napszemcsim, filmnézés közben max akkor veszem észre hogy rajtam van, ha 10 percig teljesen moccanásmentesen tartom a fejem. Akkor ugyanis úgy érzékeli, hogy nincs használatban és automatikusan altatja magát: kikapcsol. Ezt én úgy orvosolom, hogy fejtámasz nélkül nézem a tévét, így okés.

Ennyi kényelmetlenség még belefér nálam. Viszonyítási alapként:
    a bakelit lemezt is meg kell fordítani ha a másik oldalt is hallgatni szeretnéd :)
  • partizan182
    Nem volt az kényelmetlenebb mint bármely passzív 3d megoldás (azaz ezerszer kényelmesebb volt mint a villogó fejfájdító aktív 3d a húszdekás szemüvegekkel). Legnagyobb baja hogy szinte nulla játék támogatta.

Mobillal rögzített 3d videó nagyképernyős lejátszását ajánlom bármilyen mérgezést követően, garantált az azonnali hányinger (kivéve ha tripodra volt rögzítve a kamera).
  • partizan182
    Megoldott az, asszony sorozatát egy tableten/telón/laptopon ugyanúgy eléri mint a tévén. Tévében meg mehet a foci.

A mobil okoseszközök kinyírták ezt a felhasználási igényt.
  • Zephyr Retiring
    Általános felhasználói véleményeket olvasgatva, a legtöbben kényelmetlennek érezték a szemüveghasználatot is, így elképzelhető, hogy emiatt sem fejlesztették tovább.
    Esetleg 3d projektorok esetén még megvalósítható lehetne, de nem hinném, hogy nagy kereslet lenne iránta. Most olvastam, hogy az Asus is inkább a mobiltelók frontján újít a játékostábor örömére.
    Tény, hogy világszerte több mobil kel el, mint projektor. Így üzleti szempontból az a piac jobb lehet.
    Egy régi cégemnél valamelyik kollégámnak 3d mobilja is volt, két kamerával a hátulján. Simán rögzített 720p 3d videót is mp4-ben..
    Ez a két tuneres megoldás sem lett volna rossz ötlet egyébként 3d tv-k esetén..
  • partizan182
    Előző oledemen volt ilyen, én kipróbáltam (Rocket League-el meg Wipeouttal). Nem volt rossz, de ugye ezeknél a képarány elmászott, eleve úgy kellene mennie hogy egy teljes 16:9 frémet belepaszíroz egy osztott képernyő egyik felébe. Ha jól tudom kb a Black Ops 2 volt az egyetlen ami ezt támogatta rendesen.

Jópofa feature volt, kár érte.
  • repvez
    mondjuk nem értem, hogy ez a funkció miért nem terjedt el más gyártóknál vagy maradt meg , mert ez egy hasznos hozzáadott értéket képviselt, és nem csak a játéknál lett volna haszna.DE ha jol tudom az LG is csak ott lehetett aktiválni a funkciót.
    DE a legnagyobb hibája az, hogy ha jol tudom, nem lehetett 2 külön hangforrást hallgatni igy meg semmi értelme nem volt, ha két külön képet néztél ,de egy hanggal.

HA egy kicsit is logikusabban fejlesztenek akkor ezt megoldják és tesznek bele 2 tunert , hogy lehessen 2 külön tv forrást is nézni igy megoldható lett volna, hogy valaki meccset néz miközbe az asszony a sorozatot és nem zavarják egymást és nem kell két készülék sem.
  • Zephyr Retiring
    Aki a halálnak örül, rossz ember nem lehet
    Amúgy egyelőre a 3d még él és virul, csak nem a mai tévé vásárlóknak.
    Lassan olyan otthoni kuriózummá válik ez is, mint a zenék "bakelit" lemezről történő hallgatása...
  • Zephyr Retiring
    Ez jó kis promó volt hozzá anno...

• ximix #20257
    Ha már 3D, az LG-nek volt egy olyan megoldása a Dual Play (valószínűleg másnak is volt) nem tudom mennyire vált be vagy volt jó képminőségileg, de az osztott képernyőnél valószínűleg jobb volt, bár nem sok játék típus tudta kihasználni igazán.
  • arty
    +1
    örülök a 3d halálának, bővül a választék/több az időpont (moziban, 2D-re)
  • partizan182
    Nekem öröm bódottá, nem kell többet a 2d only előadásokhoz igazodni a moziban (hiszen szinte mind 2d), a 3d konverziókra kidobott millióból meg a stúdiók egy csomó fasza indie filmet tudnak finanszírozni.

Mindenki jól jár.
  • Zephyr Retiring
    Számít ez valamit neked mint gamer?
  • partizan182
    Ja, idénre majdnem három :)
  • Zephyr Retiring
    Akad azért más is a kínain kívül.
    De ettől függetlenül valamiért csak kivették a tv kínálatból a 3D opciót..
  • partizan182
    Nem biztos h értem a kérdést, de én a B7 alatt váltottam Base PS4-ről PSPro-ra és megmondom őszintén nem szartam össze magam a különbségtől (2-2,5 méter 55").

Mozgásban szinte semmi különbség nincs (sorfelbontás még a 1080-at sem éri el), állóképeken/nyugisabb jeleneteknél kicsit élesebb, de gyarolatban csak annyi az előnye hogy itt-ott eltűnnek a recék (nagyja alapból ott sincs, mert már minden relative jó AA-t használ).

1080p Oleden a 1080p játék viszont élesebb (emiatt recésebb) volt mint a 4K Oleden. Remélem sikerült válaszolnom.