21171
LCD - Plazma
-
#20450 Csak a kedvedért átolvastam újra. De továbbra sem látom a cikkben sehol, hogy a wall-t az oled ellenfelének titulálnák..
Segíts már ki légyszi, hogy te pontosan melyik sorban olvastál ilyet. -
#20449 jahogy te csak linkeled a cikkeket, nem olvasod.... bocs! -
#20448 Nem kell, hogy ellenfele legyen. Ugyanis a méret a lényeg ha moziról beszélünk.
Persze a képminőség mellett, de az meg már amúgy is faxa ha jól értem.. -
#20447 mi hangzik jól? hogy samu totál zsákutcában kapirgál és "sose" lesz ellenfele az olednek? ;) -
#20446 the wall.
Jól hangzik.. -
#20445 Tolok már ide is egy-két téma-kompatibilis fotót a nyaralásból..
..a hotelszobánkban persze LG volt
...első dolgom volt a magyar menü kikeresése..
..és a hallban még további két LG, ha a szobai nem lenne elég netán..
-
#20444 edigitben 800k alá nézett a 65" b7v ... wow. már csak pár év ;))) :( -
partizan182 #20443 Képminőség leginkább a panel típusától függ (va vagy ips), mai gépek teljesen jól skáláznak 4kra, picit lágyabb lesz a fhd anyag képe, de nincs érdemi minőség-vesztés. -
mac83 #20442 Sziasztok,
TV-vásárlás előtt állok, lenne kérdésem, tapasztalatokat szeretnék gyűjteni.
Jelenleg egy 107 centis sima, FullHD-s LG lcd tv-m van ( 43LV5400 talán? ). Szeretnék egy nagyobbat vásárolni, 123 centi körül nézelődöm, mert egy akkora TV pont befér még a szekrény mögé a falra rászerelve.
A fő kérdésem az lenne, hogyha 4K-s TV-t vennék, a filmekkel ugyan simán megbírkózik a gépem, viszont a játékokkal már nem hiszem. Igaz, nem játszom annyit, heti pár órát, de a kérdés az, hogyha a 4K-s TV-n futtatok FullHD tartalmat ( játékot ) olyan képet kapok mint anno a sima FUllHD-s TV-men kaptam? Vagy valamivel rosszabbat?
Nincs sok különbség árban a két TV közt.
Köszönöm a válaszokat, -
#20441 Engem a kertévék bazi undorító karikái, meg a logói is kiakasztanak.
Sőt, még a feliratokat is utálom, a lehető legjobb ha csak a kép, és a kép maga látszik. Szerencsére angol nyelvű filmek 90%-ánál mindent értek simán (mert a szintront is rühellem, kivételek a 80-as évek művei, Gyalog-Galopp meg Bud Spencer/Terence Hill filmek), úgyhogy a netflix/webex nekem tökéletes.
DB -
#20440 Engem nem zavar
ad1) úgysem én nézem
ad2) meccset, egyéb sportközvetítéseket, valamint horgászműsorokat csak fegyverrel való kényszerítés után néznék :)
..de ha azon a Panán néznék is eredményjelzős közvetítéseket, negyedóránként úgyis elmotyogná a kommentártor az épp aktuális eredményt...amúgy oled továbbra is teszi a dolgát rendesen? Semmi eredményjelző beégés a bal felső sarokban? :D -
ItaloMucsacso70 #20439 Nem az a probléma hogy mi van a matricán hanem az hogy belelóg a kijelzőbe amit nézel és az engem már nagyon zavarna.
Pl : egy meccs eredményjelzőjének a szélét simán takarja náluk a kép alapján.
Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2018.05.23. 19:53:58 -
Borg #20438 Mint régen a dobozos tévén a csipketerítő :) -
partizan182 #20437 Szerinted észrevennék ha a matricát átragasztanák vmi jó kis belépő IPS-re? Amíg a matrica megvan sztem jól ellennének :) -
#20436 Egy tévén a cimke, mint presztizs?
Ez annyira szánalmasan magyaros :(
DB -
#20435 Lehetetlen lenne ilyet tennem, ugyanis ez az ő korukban már presztizskérdés.
Amit egykoron egy plazma birtoklása jelentett, ma azt az oled képviseli...
Ezért szemernyi kétségem sincs affelől, hogy ha oledre váltanának, csakis egy förmedvény "oled" matricás példány jöhetne szóba náluk. -
#20434 Nagyanyámék TV-jéről le akartam szedni, nem engedték -
ItaloMucsacso70 #20433 "azt a förmedvény, képet kitakaró matricát remélem lekapartad a tévéjéről... :D
azzal tettél (volna) érte a legtöbbet ;)"
Nem akartam kiírni de én is erre gondoltam amikor megláttam a fényképet.
-
#20432 azt a förmedvény, képet kitakaró matricát remélem lekapartad a tévéjéről... :D
azzal tettél (volna) érte a legtöbbet ;)
---
partizan182: az "annak ellenére" azért durva, mert most elképzeltem, hogy milyen LENNE az az uncsi egy oleden (ami esetleg nem az a "hipózott" "elcédés" kép, amit én láttam és amitől még így is elájultam).... ádehogy, én azt már elképzelni se tudom :) -
partizan182 #20431 "ill. nemtom a mostani hdr képes oleded emel-e "alapfényrőt" hdr módban"
Ja, ilyen oleden nincs valóban, az esti módba rakott Oleddel ekvivalens a HDR kép nagy részének fényereje (olyan ~25-30% SDR Oled light) csak sokkal több a részlet/szín meg ugye van specular.
Edge-led HDR fényerőmaxolása pont az ellenkező irányba hat, "kimossa" a képet (kontraszt is beesik), sztem annak ellenére begyere a HDR és nem amiatt :) Uncsi SDR-ban is lenyűgöző. -
#20430 "Ha az érdekel hogy a HDR önmagában mennyit ad hozzá: Uncharted / PS4 menüből tudod kapcsolni KS7000-en is real-time."
Próbálgattam és pont az a gond, h a samsung hdr módban felteszi maxra a fényerőt és nem csak a fényes részek, hanem a teljes kép is fényesebbé válik. Ergo csalás, mert azonnal "jobbnak" érzékelem a képet, anélkül hogy valódi hádéersége IS lenne a képnek.
Neked az fhd oleded is kellően fényes volt, ill. nemtom a mostani hdr képes oleded emel-e "alapfényrőt" hdr módban... ezért relevánsabb, ha te írod, hogy "generációs különbség" (félek én át vagyok verve by samsung) van sdr/hdr esetén, ami NEM az "alapfényerő" különbségéből adódik (ami még1x: nálad, oleden vagy van vagy nincs - nálam samsungon van!)
Amúgy köszi a választ ;)
Pár nap kellett egyébként, hogy végül a plazmán képes legyek "élvezni" az Uncsi sdr képét, elmúlt az emléke is a hdrnek ;) És azért úgy is bitang szép.
Utoljára szerkesztette: arty, 2018.05.22. 11:04:06 -
#20429 Sebaj, a lényeg, hogy itt vagy te, aki majd jól megmondja a frankót
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Beismerem sok mindent nem tudok még a képalkotásról, de a hi-fik terén nem hinném, hogy tudsz bármi újdonsággal is meglepni így közel 20 évnyi gyakorlati tapasztalat után (ami csak jelzem nekem van, nem pedig neked, aki még magát az angol rövidítést is rosszul írja)
Ami pedig a projektort illeti, mint tudjuk az is van kéznél. Tehát olyan nagyon abban sem lőhettem mellé..
De visszatérve eredeti témánkhoz, beugrottunk ma elköszönni apósomékhoz...
..eze van nekije S végre valahára beállíthattam rajta a sz@rrászaturált képet.
Mától régi fényében ragyog ismét -
partizan182 #20428 Bár elég messze jársz a valóságtól a technikai részletekben (8 bit feletti tartomány naivan kedves gondolat, HiFi analógia full téves, projetoros vízió is messze jár a valóságtól), de a lényegi konklúziód helyes, szal legalább félöröm. :) -
#20427 A 8 bit feletti tartomány lehetősége még nem követelmény.
Szerintem ez gyártófüggő.
A hi-fi erősítőm is fogadja a 22 kHz feletti jelszintet, de azért még cdda-t hallgathatok rajta
Mert ugye az is hiába lossless "papíron" ha fizikailag 20 kHz felett nem képes hangokat tárolni.
Elvileg megoldható lenne a 10 bites hdr tartalom lejátszása plazmán is, csak a borg kolléga által lentebb is ecsetelt fényerő (nit) hiánya miatt nem kapnánk élvezhető képet. Olyasmi eredménye lenne, mint egy 1000 lumenes led projektorral 5 méteres képet kivetíteni töksötétben: még épp nézhető, de oda már minimum 3000 lumen illik... -
partizan182 #20426 Kb minden 8 bit amit hdtvn fogyasztasz, tévéadás, bluray, gaming, minden. Ezért nem is értem a 10-16 bites plazma legendáját, mit néztél volna rajta? Professzionális adobe szerkesztőt? 10bit kontent csak egy pár éve létezik konzumer szinten. -
partizan182 #20425 Jókat írsz, kb egyet is értek, tán 2 kiegészítéssel:
- DCI P3 látszik azért, nem kell feltétlen a full rec2020 hogy észrevegye az ember a különbséget.
- HDR tipikusan nem fényesebb mint egy 120 niten tolt SDR anyag, sőt az APL jellemzően alacsonyabb is (valós anyagban persze, áruházi demók más tészta). A PQ EOTF se lineáris hisz a fényes területeken amúgy se annyira érzékeny az emberi szem, ha megnézed kb 50 ire körül éri el a 100 nitet, magyarul 500 millió gradiens jut a leggyakrabban használt 0-100 nit sávba (vs 16 milla - inkább 10 a limited rgb miatt - sdrben).
- Dithering: kizárólag a natív 10-16 bites plazmák legendáját próbáltam cáfolni, ahogy korábban írtam a pdp kisebb technológiai csoda, semmi bajom nincs a színeivel -
#20424 A cipőfűzős részt magam sem fogalmazhattam volna meg találóbban :)
Úgy értesültem, a bluray is "csak" 8 bitet tud.
Visszatérhetünk a témára majd ha elöntenek minket a HD bluray filmek és lejátszók, de az még sokkal odébb lesz... -
Borg #20423 Nem kell trollkodásnak tettetni, te csak szimplán kevered a szezont a fazonnal...
Már a 8bit is 16.7millió színt jelent. Amit ugye pont azon okból kellett bővíteni, mert a mai LCD TV-k fényereje jóval meghaladja a régiekét, tehát nagy fényerőn (= a neonfényes eladótérben) banding jönne létre az árnyalatok hiánya miatt. A 10bit jelent ide 1.07 milliárd színt (HDR10, 1000nitnél). A 12bit pedig további 64x-ese lesz ennek. Csakhogy ehhez fényerő kell. Úgy hívják, hogy Dolby Vision, és 4000nit kell hozzá.
Csakhogy normál otthoni mozizáshoz, nem kell ennek a fényerőnek a töredéke sem, még világos szobában sem.
Ráadásul Rec 2020 színtérre képes processzor nélkül max a panel tudna magasabb színmélységet, vagy fényerőt, de soha sem fog kijönni belőle jobb kép. Ennek ellenére megkapják a HDR minősítést, mert a panel tudná. Mint pl a samsung számos TV-je.
A HDR téma is pont onnan indult, ahonnan minden más parasztvakítás a TV-knél: A neonfényes eladóteremből, ahol nagy fényerő mellett így több színt lehet megjeleníteni. Egy kalibrált plazma meg otthon 100 nit alatt is lazán ad olyan moziélményt, aminek a legjobb LCD se kötheti be a cipőfűzőjét.
A dithhering meg nem ördögtől való, mivel a plazma nem statikus képpel dolgozik mint az LCD, ezért a temporális dithering teljesen jó eredményt ad filmeknél, ahol ugye a 24 képkoca mellé bőven befér ráadásul a dither patternek variálása is, magyarán sosem fogod észrevenni. Az LCD-k spatial ditheringje fényévekkel zavaróbb jelenség. -
#20422 Elérkezett az idő, hogy tisztábban lássunk uhd és hdr ügyben..
Lesz még itt HD-elhadd...
Érdemes átfutni, hogy minek NE dőljünk be ezekkel kapcsolatban. -
#20421 Ez érdekes. És mire alapozod a nettó baromság jelzőt?
Ha a hivatalos honlap említ ilyesmit, az baromság. Ha más, az is az.
De ha oledről beszélünk, az tuti 10 bit ugye?
Csak mert akárhol olvastad. Világos.
Szóval rajtad kívül ezt MINDENKI más rosszul tudja -
partizan182 #20420 910es csinálta a nagyon sötét szürke árnyalatokban, B7et majd lecsekkolom. -
partizan182 #20419 Nem szarkazmusnak hanem nettó baromságnak szántam, más forrásból nagyon tapad, gondoltam hátha.
Igen, a plazma odaver a hdrnek, ez bizony így van (hátha, tudod...) -
#20418 Én tudom mit is jelenít meg: űberfrankó képet -
#20417 A ditheringet az oled is használja nem? -
#20416 Ahogy Borg is írta 12 bit-es az a 10, de olvastam már 16 bitet is plazmáról.
Hogy ez mennyire lehet hiteles adat, az már más tészta.
Szarkazmussal nem sokra mész az érveléskor..
Ennyire fáj, hogy a több, mint 50 éves PDP ebben is odab@sz még ma is a legmodernebb HDR-nek?
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.05.17. 16:54:55 -
partizan182 #20415 Ja, dithering nélkül van tán 30k szín, mennyi az 6 bit? -
Borg #20414 12-t tud az fogadni (DeepColor), de a dinamikus dithereléssel a plazma panel esetében ezt így nem igazán lehet értelmezni, hogy mit is jelenít meg.
Függ a beállításoktól, meg hogy mozgó vagy állókép-e, hogy valójában mennyi látszik belőle. -
partizan182 #20413 Neem, plazmák eleinte voltak csak 10 bitesek, később megemelték 20-ra mert az kellett a 600hz-hez. Meg nélküle csak 2 millió : 1 lett volna a kontraszt. -
#20412 Azt kifelejtetted, hogy a hdr az 10 bites színkezelést tud.
De annyit a plazma is tud, nézz utána.. -
#20411 Na végre egy elfogulatlan vélemény