21171
LCD - Plazma
-
partizan182 #20490 HDR-nél máshogy működik, ott fixen 100/100 a fényerő/kontraszt és kell is minden nit a specular-hoz.
Most csak SDR-t kalibráltunk, ott a nagy fényerő max ahhoz kell hogy fényes nappal a tükröződést "legyőzze", de ahogy írtam nálunk már a 260 is majdnem overkill (bár mi nagyon jól tudjuk szabályozni a redőnyökkel a fényt és közvetlen egy ablak sem "süti" a tévét). -
#20489 Lehet , hogy hülye kérdés, de hova ez a nagy fanyalgás a teszteknél, hogy egyes modellek csak ennyi a másik meg annyi nit fényerőt tud és hogy a HDR-hez annyi nem elég.
ha ilyen 5-600 nitet tud egy tévé akkor az miért nem olyan , jó ha kalibráláskor meg használat alatt úgy is vissza veszik a fényerőt, mert kisüti a szemet?
-
partizan182 #20488 Itt is lehetett volna feljebb csavarni (olyan 380-ig elmegy, dinamikus módban tovább is), de nekem az már sok.
Samukkal az a gond, hogy ha van is fényerő (mittomén MU7000, idei Q6) az kiemeli a fekete padlót is, dimming hiányában kihipózott, kontraszt-szegény képet kapsz (és/vagy ocsmány flashlightingot).
Hogy SDR-re mi a tökömnek kell 7-800 nit azt nem tudom, gondolom sokan szeretik a strandon nézni a vadangyalt. -
#20487 "nappalit 260-ra"
látszik, h a nemfelsős samu lcdk (is) mennyire erre/sdr-re készülnek, de persze hdr címkével... (ott ugye 340-360 nit szokott lenni a csúcsfény) -
partizan182 #20486 Úgy döntöttem, hogy eleget futott az új tévé bejáratásra, a héten rendesen bekalibráltattam. Akit érdekel, pár takeaway B7-ről (SDR):
- ISF módban alapból meglepően pontos (azért persze tudtunk javítani rajta)
- Alapból a 2.2-es Gammának köze sincs a 2.2-höz (valahol 2.3-2.35 körül trackel)
- Gyakorlatilag az összes deltaE 1 alá került, gyönyörűek és természetesek a színek, még az asszony is észrevette
- Éjjeli mód kapott egy extra dinamikát a kisimított gammától, cserébe a BT1886 picit betöri a legsötétebb árnyék-részleteket
- Volt egy furaság kalibrálás során: a legmagasabb fehérek (230 felett) valamiért piros felhangot kaptak, le kellett csapni a kontrasztot 77-ig hogy eltűnjön (Oled light-al korrigáltuk a fényerő-vesztést)
- Éjjeli módot 130 nitre lőttük (mindig van ambient light meg nappal is ezt szoktuk használni tipikusan), nappalit 260-ra (ezt csak akkor használjuk ha tényleg szikrázik a napsütés a nappaliban)
HDR-t is állítunk, csak a srácnak nincs még pattern generátora.
-
#20485 Kamaradrámákra nem vágyom. Akkor a wall piacra dobásáig csak be kell szerezzek egy oledet... -
partizan182 #20484 Ja, VR-os 360 vidiók kb ebben ki is merülnek, a fejed forgathatod de ha a kamerát megmozdítanák azonnal jönne a rosszullét, pláne ha érzékeny vagy az ilyesmire (ugyanaz okozza a mint a tengeri/buszbetegséget).
Egy kamaradrámát még végig lehetne nézni ilyen formában, de nagyon mást nem. -
#20483 Próbaképp többször néztem egy olyan telót beletevős VR szemcsivel 360 fokos vidit. Igaz, nem volt egész estés (1,5 óra) csak 4-5 perc, de semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Abban az tetszett, hogy láttam közeledni az orrszarvúkat jobbról, majd elhaladtak előttem balra a hátam mögé, és simán utánuk fordítottam a fejem amerre távolódtak. Majd jobbra fejfordítás (ahonnan jöttek) hogy jönnek e még, aztán vissza balra és ugyanúgy távolodtak tovább és messzebb, mint ahogy a valóságban is megtörtént volna. Ez a VR szerintem működhetne. Én a körhintán a hajón és a buszokon dobom ki a taccsot. Vonat, hév, troli, tuja és repcsi okés.
3D mozitól sem volt sosem fejfájás, szédülés vagy hányinger gondom. -
partizan182 #20482 Filmes vr legnagyobb baja hogy nem mozgathatod a kamerát mert jön a róka koma azonnal. Vaszleg ezért nem is nagyon lett semmi a vr mozi ötletekből, a magukat szanaszét hányó nézők látványa nem a legjobb reklám :) -
#20481 Jaja. Ilyesmi. Szerintem (ha lesz is belőle valami) mondjuk elsőre megnézed/átéled a filmet a moziban. Aztán egy másik alkalommal (vagy később már odahaza) megint részese lehetsz, csak már egy másik szemszögből/kameraállásból.
Megérne egy misét, az tuti..
S megszűnhetnének a plazma/oled/ips viták is egycsapásra :) -
partizan182 #20480 Ilyesmi?
Ez kb az amit leírtál, megerősítem hogy iszonyatosan nagy élmény, bár jellegre közelebb áll egy színházi előadáshoz mint egy filmhez.
Viszont moziban ez nem játszana, onnantól kezdve hogy többfelé mehetsz/nézelődhetsz simán lemaradsz dolgokról, ennek a játéknak is az egyik fő mechanikája hogy az időt tudod tekerni előre/hátra bármikor és nagyon kell is. -
#20479 Hallottam olyasmit, hogy tervbe van olyan mozi, amiben mint szereplő te is "beléphetsz" virtuálisan, úgy, mint egy játékba.
Gondolom az események fixek, (mint minden filmben) te csak a közvetlen részese lehetsz a sztorinak VR-ben.
Gondolom több kameraállással vennék fel, s így akár messziről is, de akár közvetlen közelről is láthatod, hogy egy ipsének mondjuk szétloccsantják az agyát. Ha ez megvalósul egyszer, na az lenne baromi nagy élmény -
partizan182 #20478 360 3D VR kisfilmek már vannak évek óta, de annyira nem nagy élmény. Párat megnéztem anno (Mr. Robot-os kisfilm volt a legjobb), nem rossz, de azért össze nem fostam magam tőle. Poresz még so-so, de ott meg az embert feszélyezi hogy nem látja mikor nyitnak rá :)
VR gaming / virtuális környezetű bármi sokkal nagyobbat üt mint a 360 video.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2018.06.06. 12:34:58 -
#20477 Igyekszem türelmes maradni... -
ItaloMucsacso70 #20476 A jelenlegi OLED tulajok is elmosolyodtak egy pillanatra mert amíg te vársz és csak vársz addig azok már egy jó ideje egy felső kategóriás megjelenítőn élvezik a mozizást ( is) De azért te csak várd türelemmel azt a "falat".
"amúgy oled továbbra is teszi a dolgát rendesen? Semmi eredményjelző beégés a bal felső sarokban? :D"
majd elmondom a VB után. :D
Ott rendesen lenne rá alkalma beégni. De nem fog!
Utoljára szerkesztette: ItaloMucsacso70, 2018.06.06. 11:46:19 -
#20475 Engem meg a virtuális 3d szemcsis filmnézés érdekel.
Lehetőleg 360 fokos toleranciával..de arra még várnom kell.. -
partizan182 #20474 Én a holodeckre várok, az alá nem adom.
Ez a wall egyenlőre semmi, még csak nem is proof of concept. Több tízmilliós led-falak eddig is léteztek, ez annyit tud h kicsit nagyobb a felbontása. Enni erővel konzumer imax vetítőre is várhatsz. -
#20473 Melyikben?
A "jól hangzik"-osban? Mert az csak egy mosoly volt..
Egy pillanatra elmosolyodtam, mert elképzeltem, hogy ha ez a wall egyszer elérhetővé válik bárki számára, a jelenlegi oled-tulajok először falba verik a fejüket...amiért nem tudtak rá várni..
(Ezen utóbbi smile is a humort hivatott szimbolizálni, csak jelzem..) -
#20472 az a baj, nálad nem tudni mikor viccelsz... (a the wall kommentedben is volt smiley, mégis komolyan gondoltad a hsz-t...) -
partizan182 #20471 Nagyonmenő készülék, épp a minap néztem videókat arról, hogyan próbálkoztak a crtbe színeket csempészni úgy, hogy a tv jel kompatibilis maradjon a ff tévékkel is.
Ennek az egész analóg korszaknak van egyfajta bája, akkor még nem az volt hogy "majd megnöveljük a hdmi sávszélességét", minden újdonságot iszonyat kőkorszaki korlátok között kellett kiötletelni. -
#20470 Az első mondatod csupán sértődött reakció egy élcelődésre.
Röhögő smile a mondat végén. Rémlik?
Gondoltam evidens, hogy jobb az oled mint a plazma, de ha állandóan csak ezt ecsetelgetnénk mind folyamatosan öten, akkor az aztán baromira felemelő lenne mindenkinek..
De persze a humort mindenki másként értékeli. Te például semennyire se
Ez esetben lapozzunk, és nézzük meg, hogy még a plazma és az oled előtti időkben, hol tárolták a tv távirányítóját...
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.05. 08:49:17 -
partizan182 #20469 Erről megy a vita folyamatosan hogy a plazmacsek megeszi az oledet reggelire, hdr ide vagy oda. Vagy megtértél?
Ha igen akkor isten hozott Rikárdó ;)
Qled továbbra is marketingbullshit (volt ez már SUHD is, sőt mikor a sony eredetileg kihozta a kvantumpöttös lcdt még Triluminousnak hívták), nem tudom mitől jobban vagy kevésbé versenyképes mint bármelyik VA lcd.
Mikroled érdekes lehet, de nincs a nyakunkon, alsó hangon 7-10 év mire ebből konzumer termék lesz. -
#20468 Látom, humorérzéked ma is zéró
Mindenki tudja, hogy az oled szinte a legjobb techno a tévépiacon ma.
Azért szinte, mert a qled is versenyképes lehet egyeseknek.
Aztán mint techno már itt a nyakunkon a mikroled is.
Felesleges a blaszfémia a fos oled jelzővel.
Nem fos, csak léteznek egyéb alternatívák is. De megértem, hogy szemellenzősként számodra csak az oled az Isten.
Mivel az oled is LG. Akárcsak a 3D plazmám..
Tehát...szinte...egy csónakban evezünk...csak más térben és időben. -
partizan182 #20467 Végső hierarchia:
- Szemre kalibrált 10 eves tutiplazma, reklámszarral a sarkában
- Kínai zsebprojektor
- CRT a VHS gyűjteményhez
- Szuper Amoled Plus mobilteló 5 collon
- Mikroled, mert soseláttam ilyet
- Csúcsminőségű IPS csoda 300 ezeré'
- QLED mert az nem csak egy sima LCD évekkel ezelőttről
.
.
.
- Háttérvertített böhöm szarok a 90-es évekből
.
.
.
- FALD VA LCD 500 zónával (minekaz)
.
.
.
.
[száz kilométer mély gödör]
.
.
.
- Fos Oled
-
#20466 Az oled labdába sem rúghat a mikroled mellett..
Az evolúciós fejlődés szerint: led, oled, mikroled...plazma.. -
#20465 hanem? mi volt? :D -
#20464 Igaz is, hamár ennyi pénzt kiadnék TV-re akkor OLED-et vennék -
#20463 Egyen. Nekem épp elég is lesz akkora tv
-
#20462 Most csak hülyítesz ugye?
Aki garasoskodik a tévével, az megmarad az IPS-nél.. -
Borg #20461 Pl mert akkora a "microled", hogy 146" kell jelenleg a 4K felbontáshoz.
Utoljára szerkesztette: Borg, 2018.06.04. 09:09:23 -
#20460 Hát nálam meg szempont, hamár kiadok egy valog pénzt akkor ne kikapcsolt állapotba legyenek ott disznek vagy csak azért fogyasszon áramot, hogy fekete statikus "képet" mutasson .
Gondolom egy kis panel mikor már tömegcikk lenne se lenne olcsóbb 10k-nál igy meg egy szimpla méretnövelés is közel negyed milla lenne és cserébe alig több mint 10cm képátló növekedést kapsz.
Teljesen megérné( ja nem) -
#20459 Már miért kellene minimum akkora? Telón is megy simán a fullHD.
És mikroledes tévé létezik kisebb képátlóval is, mint 3,7 m.
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.06.04. 08:57:31 -
#20458 Jobban belegondolva, mivel az oledhez hasonlóan a fekete teljesen kikapcsolja a pixeleket, nincs semmi jelentősége, hogy van, vagy nincs felül-alul fekete csík. Illetve pontosítok: csak akkor van jelentősége, ha nem teljesen besötétített szobában nézzük a filmet...
Tehát nálam semmi jelentősége. Mások problematikája meg nem az én gondom
A vezérlésről egyelőre még semmi infó. Csak feltételezhető a működési elv. -
Borg #20457 Valószínűleg a legnagyobb baja jelenleg, hogy hiába raknál ki belőle kisebb TV-t, mert a mikroledek mérete miatt a 3.7m-es képátló kell minimum a FullHD-hez is... -
#20456 Gondolom , lesz hozzá egy külön vezérlő doboz ami összefogja a különálló kockákat, igy nem tudod két kisebb tv-re szétbontani, meg ha leveszed a fekete sávon lévő kockákat akkor feljebb tolódik az elötte lévő sorra .
A minőségét nem kétlem lévén még nem láttam és nem tudom összehasonlitani, de a fentiek is elég nagy hátrány . -
Mentol #20455 Bocs, hogy belevau, de nem ez volt a kommented... -
#20454 Még mindig nem értem a háborús gondolatmenetedet. Teljesen más a két techno. Illetve talán csak a képminőségben hasonlítanak...azt mondják :)
A topikcím egyébként értelmét vesztette a plazmagyártás befejezésével. De ha nagyon zavar, átmódosíthatjuk led/oled/microled tv-kre :D -
#20453 Szerintem életképes. Mondjuk összerakom (majd) idehaza és ott a fekete csík alul felül. Simán átteszem őket egy másik szobába...majd veszek még pár kockát és voliá: van két wall-om :D
itt is jókat írnak róla. -
#20452 "samu totál zsákutcában kapirgál" - ez volt a kommentem.
tehát PONT az a gond, hogy a termékének semmi köze a konzumer tévékhez...
ergo nincs oled ellenfél -> szííííívás
de ha téged boldoggá tesz, hogy a csamcsung tud csinálni ilyet, oké.
csak nemtom egy nem-tévé mit keres egy tévés topikban..... (eleve, itt oledről se kéne írni :D lcd/plazma!! ;) ) -
#20451 Én a koncepció életképességére leszek kiváncsi és a hosszutávu támogatására. Mert ha ez esetleg otthoni felhasználásra is elérhető lesz majd valamikor, akkor elég érdekes lesz ha valaki "fejleszteni szeretné.Ugye ahogy irták 10x10es kockákból áll.
Mondjuk kezdésnek megvesz valaki egy 16:10es képarányhoz 16x10 db csempét és mondjuk 2-3 év mulva szeretne egy nagyobbra váltani, akkor először ugye nem elég egy darabot vennie hanem vagy egy egész sort vagy oszlopot, de ha képarányt is tatrani akar akkor mindkettöt ami ugye nem kevés darabszám megint.
Arról nem is beszélve, hogy lehet az ujjonan megvásárolt csempéken csak a szép fekete alsó felső csikot jeleniti majd csak meg.
A másik meg a hosszu távú támogatás, hogy ezeket a bövitéseket hogy kezeli le milyen szoftveres támogatás lesz hozzá.
Én ebben látom a buktatóját ennek az iránynak.