LCD/Plazma TV-k
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
PSN id: HUN_Partizan_182 Steam id: Partizan182_1
Ez egy teljesen hihető metódus, hiszen magától értetődik, hogy 30000 féle színt 6 féléből pár másodperc alatt bármi képes kikeverni 😄
Miközben meg a 60Hz-es jelet másodpercenként 10 x felvillantani az meg ugye fizikai képtelenség 😊
Hagyjuk már a meséket..
Amúgy az általad említett nit-háborúnak sincs a kontraszthoz sok köze.Csak a fényerőhöz.
Attól, hogy valami 1000 nit-el kiégeti a szememet, még lehet tré a kontrasztja. A kettő nem zárja ki egymást..<#nyes>#nyes>
"Egy 600 Hz-es plazmatévé a 60 Hz-es jelet például úgy jeleníti meg, hogy minden egyes képkockát tízszer „villant” fel. Ennek az eljárásnak a neve sub-field drive."
Tehát mégiscsak képfrissítés.
Ettől függetlenül nyilván te is létrehozhatsz a haverjaiddal egy hangaztos PartyZEN-díjat, csak hát a kutya sem fogja komolyan venni amit összehordtok ott<#hehe>#hehe>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.30. 11:34:17
EISA díjról is volt már szó, ez konkrétan SEMMI, egymásnak osztogatják a gyártók, olyan mintha a haverjaiddal megalakítanád a "ki a menőbb" szervezetet, és egymásnak kiosztogatnátok pár díjat. Mindig mindenki kap, LG is kapott (legjobb oled tv pl az e7 lett, best buy tv a B7, de a best buy oled tv a philliips, erre varrj gombot), elég csak megnézni a Listát egy jó röhögésre fasza ( best lcd lg uj850, lol, lgnek házon belül is van jobb; best smart system a samsungos Tizen az akadozó animációival, kikapcsolhatatlan reklámaival).
Hz háborút felváltotta a nit háború, idei Q8 már hozza az oledek 600-700 nitjét valós kontentben és csak 1500 nitet kellett ráhazudni a dobozra hozzá.
Utoljára szerkesztette: partizan182, 2018.04.30. 07:15:40
A legtöbb plazma is anno átlag 600 Hz-es kijelző panelt kapott, de sok gyártó elektronikai panelja mellé "csak" 200 Hz-ig dolgozott. Így hiába a 600 Hz képes kijelző.
Más kérdés az, hogy már a 200 Hz-es képfrissítés is bőven több, mint elég az emberi szemnek. De kit érdekelt ez, amikor a marketingesek kitalálták a 400 a 800 vagy épp az 1000 Hz-es elektronikai panekeket a ledes lcd-kbe, amiknek a kijelző panelja technikailag meg közelébe sem járt a plazmák 600 Hz-ének..
ja így már mindent értek! <#nevetes2>#nevetes2>
"A televízióba a panelt az LG szállította, nem túl meglepő módon, hiszen jelenleg csak a dél-koreai cég gyárt ilyen típusú, 10 bites OLED megjelenítőt."
TESZT
Ha a hang valóban ilyen gyenge benne mint ahogy írják akkor nem is értem hogy kaphatta meg ezt a díjat! <#wow1>#wow1><#fejvakaras>#fejvakaras>
Én úgy tudom hogy a Philips-nek nagyon jók még az OLED-jei de az biztos legalább is a Brand-je az nagyon erős!
Minden esetre ami elnyeri az EISA 2017-2018-as legjobb OLED TV díjjat azért olyan rossz nem lehet! <#fejvakaras>#fejvakaras>
Philips 55POS9002
Nem tudom kolléga nem igazán figyelem az újdonságokat max meg vagyok elégedve az enyémmel egyelőre.
Majd ha váltás, lesz előtte újra körbejárom a témát.
De egyelőre ilyenen nem gondolkodom még! <#wink>#wink>
Cikk.
Valaha mindkettő egész jó név volt a hangtechnikában. Tévék terén Toshiba-val még nem találkoztam élőben..
Hazai Orion szerintem idehaza meg mindenkinek meg volt már..
Jó oledeket gyárt már más is az LG-n kívül?
Ha nem behatárolt annyira a nézési távolság akkor egyértelműen én is az mellett döntenék! <#eljen>#eljen>
Ahogy a mai Orion sem hazai már..
Sony XE9005: 570 körül akciózzák cserébe ez erôs középkategória, HDRre is alkamas.
Samu MU8002: fasza SDR tévé, jó tükrözôdésgátló bevonat, HDR olyan so-so (csodát edge littel nem lehet tenni), 470-ért látom most.
Sony XE8505: 450 körül, kb a fenti samu szintjét hozza, jobb mozgásmegjelenítés, szarabb tükrözôdés és smart rendszer.
LG SJ810v: ha a betekintési szög és a válaszidô fontosabb mint a képminôség. SDRre szódával elmegy. Világosban.
Én biztos 55" oledet vennék ennyibôl, sárba dagonyázza az összes fentit.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯
65" méretben mit ajánlanátok?
A keret 500k
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – > ¯\_(ツ)_/¯
Panel oldalon az ideiek kb ugyanazok mint tavaly, állítólag a vörös subpixel nagyobb kicsit, meg van az LGkben is már BFI, meg kapott a game mode active HDRt (dinamikus tonemapping). Hogy jövőre mi lesz azt ki tudja.
Távirányító programozáshoz javaslom a kézikönyv átnyálazását, gondolom amennyi gyártó annyi módszer. Lg magic remote amit a tévéhez adtak meglepően rugalmas ilyen szempontból, simán tudom vele vezérelni a 2005-ös Yamaha erősítőmet, bár soundbarnak kellett hazudnom a beállításkor 😊 Ha jól tudom a Samu Bluetooth remoteja is tud ilyesmit, bár nem próbáltam.
VHS megvan, konkrétan nekünk volt az egész panelban először, mindenki hozzánk járt a pro7ről felvett szarokat nézni. Meg menőztünk hogy a vhsen kereszül nézzük a tévét úú, távirányítóval lehet csatornát váltani (Orionon olyan nemvót).
Valaha még a kávédaráló is kézi hajtású volt..
Akkor ecseteld inkább, milyen fejlesztések várhatóak oled fronton. Vagy az is érdekelne, hogy a tévékhez is beszerezhető "tanítható" távirányítót hogyan programozhatnám be eredeti gyári távirányító hiánya esetén? Van ilyenből profibb tudású kivitel? Erről infók vagy tapasztalat esetleg?
Ha a lejátszó nem adna jelet, nem lenne kép sem ez evidens.
Komponens tzdja az 1080i-t. Csak a vhs lejátszó nem. Szerintem az alap dvd lejátszó sem..
Hang. A bakelit mintavételezési frekije 50 kHz is lehet, ugyanis mértem már róla 25 kHz-es jelet is.
Mindkét összetevő fontos: maga a lemez és a profi hangszedő is..
Plusz itt teljesen elkülönül a világosság (luma) és a szín (chroma) részletessége, nehéz rámondani hogy márpedig a VHS AxB felbontású.
Komponens kimeneten simán ment a 1080i jel is a végefelé.
" Vízszintes képfelbontás: 250 sor
Függőleges képfelbontás: PAL rendszerben 576 sor, NTSC rendszerben 486 sor "
Tehát van felbontása.
A DVD persze digitális forrás, de az rca kimeneten analóg jelet küld át a tévének ugyanúgy, mint a VHS, csak ott már 720 x 576p-t. Nem?
Scart kimenet is analóg.
Ahogyan az S-VHS is, csak ott "már" 400 x 576p van, ami több mint a VHS-é..
Képnagyításnál igazad lehet, mindent én sem tudhatok..<#hehe>#hehe>
Ha a tévédre 576p jelet küldesz egy kis négyzetben jelenik meg a képernyô közepén? Mert ha teljes képernyôn jelenik meg, akkor az upscale (lehet hogy félreérted a szó fogalmát, itt nem ilyen képjavító algoritmusról van szó, egyszerûen csak a módszer ahogy a készülék széthúz egy kis felbontású anyagot nagyobb felbontású kijelzôre).
Minôség leginkább gyártófüggô, Sonynak pl elsô osztályú az upscale rendszere, míg az LG nem túl erôs ebben.
Nálam régebben winyóról állandóan lefagyott, akadozott egy egy avi vagy mkv (mp4-et nem is viszi), majd ugyanazon fájlok bluray-ről hibátlanul futottak. Azóta (6 éve) ilyesmire nem használom a tévét. Upscaling sem automatikus (tévémben nincs is ilyen opció) ha 576p-t küldök rá, 576p-t is jelenít meg. Ha 1080p-t kap, akkor meg azt.
Az analóg jelet a hagyományos dvd-re értettem, de ebben nem vagyok otthon, ha azt mondod az analóg 576p képminőségre megegyezik az 576p digitális (hdmi) felbontással, én elhiszem 😊
De nem is erről beszéltünk. Hagyományos dvd filmet analóg 576p-ben (upscaling nélkül) és ugyanazt a dvd filmet 1080p-ben hdmi-n tv-re átküldve van szemmel látható javulás, illetve különbség képminőségben. Én erről beszéltem..
DVD/Bluray lejátszón 576p van beállítva kimeneti jelként -> Tévé skáláz fel 1080-ra
DVD/Bluray lejátszón 1080p van beállítva kimeneti jelként -> Lejátszó skáláz fel 1080-ra
Hogy melyik a jobb minőség az csak attól függ hogy pont az adott tévének vagy lejátszónak van komolyabb upscale algoritmusa. És bármelyik módszer "rosszabb képet" ad a teoretikus 576p jel -> 576p native felbontású tévé kombóhoz képest, a lenti maradékos osztás miatt mindenképp elveszik/torzul pár pixelszintű részlet (próbálj meg 4 almát 10 felé elosztani úgy hogy az almákat - pixeleket - nem vagdosod fel).
"Rosszabb kép" azért van idézőjelben mert a legtöbb upscale eltünteti a pixeleket/zizit, de ezzel veszik a részlet is, ezzel együtt van aki jobb szereti a lányabb, de kevésbé éles képet.
Mi ad szebb képet minimum HD kijelzőn: dvd lejátszó analóg rca-n, vagy dvd hdmi-n digitálisan?
Szerintem az utóbbi. Amúgy nekem nincs ilyen dvd lejátszóm. Asztali blu-ray-em van, ami 3D is és 1.4 hdmi-s is.
És az tuti, hogy arról még a dvd filmek is szebben mutatnak mint bármilyen sima asztali dvd lejátszóval..<#nevetes1>#nevetes1>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.04.26. 12:39:45
720-at méretezel 1920-ra, ami 2.66-szoros nagyítás, tehát NEM egész többszörös, mindenképp kreálódnak kamupixelek -> romlik a képminőség (nativ 720 pixel széles, képzeletbeli kijelzőhöz képest)
576-ot méretezel 1080-ra, 1.875-szörösére, szintén nem egész többszörös, megint csak lesz romlás (képzeletbeli, 576 pixel magas kijelzőhöz képest)
de itt még nincs vége, ennél is nagyobb a gond, ugyanis az anamorf dvdt (általában ilyenek, ami meg nem, azok a képüket tekintve szóra sem érdemesek) először ~1024x576-ra méretezed, hogy helyes legyen a képarány... és utána ezt méretezed 1920x1080-ra
nagyítás=felskálázás=upscaling, hívhatod akárminek: a kép módosítását jelenti MIND. különbség algoritmusokban lehet, amik által ezt elvégzed, ez ad minőségi difit - ha nincs ez a módosítás, akkor nincs minőségi változás sem. de jobb nem lesz a képed, az fix (max ha te jobbnak érzed attól, hogy élesítettél, stb)
és oké, hogy az lcdnek nem tesz jót a nem-natív hajtás, de a tévéd is pont ugyanugy "upscalel" mint a dvd-d (nem a kép közepére teszi ki a 720x576ot, kicsiben 😉 ), s hogy melyik végez jobb munkát, az nem evidens (hogy a dvd tenné jobban...)
szóval én "nosleeping" kolléga véleményét nem tudom hovatenni.....
Forza.
"Konkrétan van értelme. Egy sima PAL rendszerű DVD ugyebár 720 x 576 felbontást tartalmaz. Ha ezt natívan kiküldené egy FullHD-s TV-re, ami akár lehet 1920x1080pixeles is, akkor pontosan a kép 1/5ödét töltené ki. Minden TV-ben van egy képnagyító rendszer, ami lehetővé teszi a kisebb natív felbontású képek NAGYÍTÁSÁT, a teljes képernyő kitöltése érdekében. Ha egy adott felbontású képet nagyítunk homályosabb, vagy pixelesebb lesz.
A felskálázás éppen ezt hívatott kikerülni. A felskálázott DVD-nek (ha jó minőségű a nyersanyag, és a felskálázó eszköz) élesebb, tisztább képe van a szimplán nagyított képnél.
A másik pedig az, ha a megjelenítő eszközünk LCD alapú, akkor annak nem tesz jót a nem natív felbontáson használat. Ezt ugye megoldja a TV elektronikája, de a felskálázás a fent említett indok miatt jobb minőséget eredményez."
Egyébként upscaling témakörben ebben a cikkben összeszedtek mindent amit a 4K-ról tudni érdemes..
Tetszett benne a „checkerboarding” magyarázat is<#vigyor>#vigyor>
Talán csak egy dologban pontosítanék picit: nincs olyan, hogy "blue-ray", illetve van, de csak "E" mentes..<#nevetes1>#nevetes1>
3D szemüveg nélkül pedig ilyen a 3D látvány, (ami aktív szemcsivel viszont tűéles)<#vigyor>#vigyor>
pixelpontos, natív felbontás/megjelenítés > bármiféle képméretezés
amit dvdnél tapasztalsz (hogy jobb), az a digitális átvitel + élesítés szvsz...
(filmeknél persze nehezebb észrevenni, de videojátéknál látványosabb: persze ott is leginkább lcd-n. az 1920x1080as kép az 1920x1080as kijelzőn a "legszebb"😉
Forza.
A CD-kről digitalizált fos losslessben is fos marad 😊
Esetleg a blue-ray lehet OK még, ott már tényleg csak hiperhallásúak érzékelik a veszteséget.
DB
A ti kung-futok nem erős!
Lossless esetén viszont ha a hangforrásod eleve csak cdda, akkor lehet bármilyen jó hangkarid vagy DAC-od (mondjuk 96/24-es) a sz@rból nem fog vár épülni. Estetleg csak lekvár. A cd-nél jobb hangminőséghez bizony kell a bakelit hangforrásnak. Még ha csak 48/16-ba is rögzíted a zenéket, már az is jobb minőség mint a cd..
Nekem egy Fiio X3 van csak, dunu IEM-mel, és már az is egészen elképesztően más, mint amit mp3-ról vagy a rádiókból hallasz.
"Jé, ebben a számban ilyen hangszer is van? Meg ilyen, meg ilyen is?? 😄"
DB
A ti kung-futok nem erős!
Emlékszem amikor a haver megkapta a Geforce 256 Deluxe kártyáját, csodájára jártunk. Ahhoz is volt 3d szemüveg, 75hz-es CRT frissítését felezte, hú de fájt 2 perc után, de néztük mert úúú háromdééé.
/ON