9996
-
#8532 Hehe, az még egy hónapja volt. Csak pár hete tértem vissza a forumra, mert nagyon felszabadult a melóban az időm és valamivel el kell ütni :D -
#8531 Átlagosan 5 éves élettartamra tervez a Starlink, 12 ezerrel számolva ez naponta ~6 "pótolandó" egységet jelent. Az a terv, hogy a mostani 60 darabnál jóval többet tudnak majd indítani egyben, vagyis ez átlag 2-4 hetente egy indítást jelent, hogy fenntartsák a rendszert. -
Sequoyah #8530 Palyamagassagukat ismerve, tudjuk hogy mennyi ideig maradnak ezek fent mielott visszapottyannak a foldre? -
#8529 Nem is túl régen (alig 100 hozzászólással ezelőtt) már futottunk pár kört ezen :) -
#8528 Hajrá, hogy oldod meg, hogy teljesen eltérő politikai és gazdasági érdekeket közös mederbe terelsz?
Az olyan téren, mint a nemzetközi hajózás vagy repülés esetén átvételes módszer volt, vagyis az első kidolgozott szabályozást vették át a többi országban. Ezért számolnak lábban és csomóban a repülésben a mai napig (kivéve ugye anno a Szovjeteknél)...
Az, hogy az USA nekiáll egy szabályozás kitalálásának, afelé mutat, hogy a világűrben is hasonló megoldásra lehet számítani...
De ahhoz kell pár évtized, hogy kiforrjon.
BTW a Starlink műholdjainak többsége olyan magasságban kering, hogy 25 éven belül mindenképpen visszatérnek a légkörbe... -
#8527 Nem tudom, hogy az egész földet érintő tényezőkkel miért ország szinten és miért nem világ szinten foglalkoznak. Értem én, hogy szaros politika az egész, meg hogy melyik ország nyerészkedjen, de pont itt kéne nem mágnások kezébe adni a lehetőséget. Undorító milyen önző fasz mindenki és senki nem gondol a jövőre, csak a saját kis zsebét akarja megtömni. És akkor olvasom a twitteren is a legnépszerűbb kommentek között ilyen van, hogy "köszi elon, hogy elhozod nekünk a jövő kommunikációját". Menjen már az anyába az ilyen szűklátókörű fasz... már bocsánat -
#8526 Két másik rendszer is épül, az egyik a OneWeb-é, a másik (egyenlőre név nélkül) az Amazon rendszere lesz. Meg a kínaiak is ígérik, hogy kiépítik a saját rendszerüket.
Az elkövetkezendő 5 évben esélyesen több műholdat fognak pályára állítani, mint az előző 50 évben összesen... -
#8525 nos igen, itt még csak a spaceX-ről van szó és már az is gond lehet, mi lenne akkor ha mások is ugy gondolnák, hogy kiépitik a saját rendszerüket és ök is feldobnak még 10k müholdat egy kicsit más pályán -
#8524 Érdemes nem bedőlni a klikkvadász címeknek. Nem megmagyarázhatatlan, hanem jelenleg ők épp nem tudják megmagyarázni. Lesz rá modell, azt tesztelik, és így tovább. A tudomány erről szól, sokszor történnek ilyen dolgok. -
zserni #8523 Megmagyarázhatatlan jelenséget találtak az űrben
https://24.hu/tudomany/2019/11/12/galaxisok-osszehangolt-mozgasa/ -
Xsillione #8522 Ezt számolgattuk a multkor, és igen a probléma alapvetően pontosan ez, pár percenként kóricál egy ilyen, hiába van 100+ km kettő közt, akkor is egymás követik, és egy találat elég, hogy bármi, aminek nekimegy, ne szeresse ezt. Ez alapvetően nem lesz jó, vagy ha időben elkezdik (pár éven belül) korlátozni, akkor az első(k) totális előnyben lesznek, vélhetően ezért is kepeszt ennyire a spacex ezzel, hogy még azelőtt fennt legyen, hogy megérkezne a szabályozás. -
#8521 Hát ha valami olyasmi bekövetkezne akkor ugy más esélyünk se lenne lekapcsolni a hálózatról, most azért egy kis lehetőség lenne elpusztitani a számitógépeket és ezzel megsemmisiteni a skynetet, de ha fenn avnnak az ürbe és oda nem jut már ki senki ,hogy ezt megtegye.
DE egy sokkal reálisabb gondot nem tudom , hogy oldják majd meg.Ha 12000,de ahogy volt egy cikben, hogy akár 42000 skylink müholdat akarnak fellöni, akkor ezek után hogy fögnak bármilyen más ürhajót fellöni.
Most is csak pár óra az az ablak ami megfelelő az inditáshoz, hogy jó helyre keróüljön a mühold, de ha ehhez hozzá kell számolni, hogy ne legyen utba egy skylink sem akkor ez akár percekre is lecsökkenhet.
Ha egyenletes elösztással számolunk akkor , kb pár 100km-ént jön egy mühold ami min 28000km/h-val közlekedik.
Magyarán akát mp-ként is jöhet valamilyen iránybol.
Akkor egy ilyen felhön hogy akarnak etküldeni egy hatalmas rakétát ? akár a starshipet is 100 emberrel a fedélzeten?Mert ezek megkerülhetetlenek lesznek, mivel alacsony pályán lesznek és egy ISS küldihez is át kell rajtuk vergődni. -
#8520 Csak nekem van enyhe Skynet feelingem ezekkel a starlinkekkel kapcsolatban? :) -
fonak #8519 Elsőre valami régi telefonközpontnak néztem :) -
forrás link -
#8517 -
#8516 Na mi lett a statisztika eredménye? :)
Mind visszajött?
Látom, még csak 15 perc múlva lövik :)
Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2019.11.11. 15:43:02 -
#8515 Ma újabb 60 Starlink indul, a terv szerint teljes újrahasznosítással
gif innen -
#8514 ... mutatná, ha nem egy apróra kicsinyített, agyontömörített jpeg kép lenne.
Legyen mondjuk ez néhány élesebb, nem agyongyilkolt kép. -
#8513 Ez egy 2017-es napfogyatkozás HDR képe, amely a napkoronának az egyik legrészletesebb képét mutatja.
-
Xsillione #8512 Rendszere válogatja, a klasszikus elekromos ajtó, az ha nem működik, akkor nem műkodik, azaz nem zárja az ajtót, és azzal biztonságos (már ha failsafe, azaz hiba esetén biztonságos megoldású, ha failsecure, akkor pont fordítva, hiba (áramhiány) esetén nem nyitható.) Az ernyőknél a többi ernyő maga a redundancia, egy, vagy két ernyő elég a biztonságos (elfogadható) leszálláshoz, három a normál. Itt nem opció, hogy egy failsafe rendszer vágig az utazás során zárva tarja az ernyő paneljét, és csak a nyitáskor hagyja kinyilni az áramkör megszakításával, mert az egész út során túl sokat fogyasztana (és persze ez csak példa, nyílván nem így működik az egész) -
#8511 Tudtommal a biztonsági rendszerek normális esetben negatív visszacsatolásúak, nem sokszorozottak. Tehát ha elromlik, akkor is működik. -
Xsillione #8510 Ráadásul nem az a gond, hogy nem tudná biztosra gyártani (ha nem is 100%, ám mondjuk millióból egyszer nem működik szint menne), csak akkor a rakéta nem száll fel, ha minden létfontosságú rendszer ilyen, mert túl nehéz. Plusz sajnos az ilyen teszteknél ritkán vagy sohasem tudjuk meg a valódi arányt, mert nem lesz ebből 10-100-1000 teszt, aminél kiderülne, hogy pont az első volt rossz, és egyébként 99%+ a megbízhatósága, vagy sem. -
#8509 Nem létezik 100%-osan megbízható működés. A kritikus rendszereknél ezért alapelvárás a redundancia (megkettőzés, megháromszorozás, megnégyszerezés). Ez mindenhol így van...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.11.05. 16:05:13 -
#8508 Azért elég gáz, hogy 2019-es technikát nem tudnak úgy legyártani, hogy 100%-osan működésbiztos legyen. Értem én, hogy azért van 3 ernyő, hogy ha egy nem nyílik ki, akkor még jó. De ha már egy ilyen tesztnél nem nyílik ki egy, honnan tudják, hogy élesben, nem nyílik ki csak egy?! Ennyire nem lehet ezeknek a rendszereknek az irányítása, hogy nem tud minent egyszerre kinyitni és megcsinálni... -
gafzhu #8507 A sárgásbarna gőz rendesen szállt belőle a levegőben és a földön is... -
Pares #8506 3-ból két ernyő nyílt csak ki. A redditen már ki is találták, hogy a hydrazin okozhatta, hasonlóan az Apollo 15-höz. -
#8505 Gyorsan tekerve néztem is hogy mit keres itt bent ez a papucs -
#8504 -
#8503 Nasa link
-
#8502 Dream Chaser on a path to maiden flight as primary structure arrives at SNC
link
-
#8501 A Szovjet és Orosz Űrhajózás Történelme, XXIV. rész.
@Logout.hu
@Blogger.com -
Sequoyah #8500 Sajnos ezeket a szabadalmi jogokat sokan felreertik, a legszomorubb hogy gyakran epp azok nem ertik akik engedelyezik oket manapsag.
A szabadalmak eredeti, deklaralt celja NEM az hogy a kitalalojanak a tulajdonjogat vedelmezze, hogy az nyereszkedhessen rajta. A szabadalmi jogok definialt celja a szabad verseny elosegitese.
Szoval meg kellene adniuk a szabadalmi jog vedelmet ha ezen mulik egy ceg szamara hogy befektessen-e a fejlesztesbe. Viszont nem kellene megadniuk, amikor ez korlatozna a szabad versenyt. -
#8499 A vicces az, hogy ezt eddig is tudtam és nem volt unexpected, ahogy a videó írja. :)
Csak simán úgy kell felfogni mindent, hogy figyelembe veszed azt az egyszerű tényt, hogy van idő és 2R = D. Így igen hamar kijön dolog, főleg, ha szonda indításokat nézel meg olyanokról beszélnek, hogy Mars-Föld min. táv és annak periodikussága.
Mivel a Merkúr orbit sugara szint 0 a külső bolgyókhoz, ezért annak varianciája kb. 0. A Jupiter - Plutó orbit sugár ennek sokszorosa = átlagosan nagyon messzi vannak.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.30. 17:23:16 -
#8498 -
#8497 Feltehetően a kormányhajtóművek égéstermékeinek gázai (hidrazin-alapú hajtóművek) színezték meg. -
#8496 Húznám is be a fészerbe :D -
#8495 Igen. Szondához. Emberlakta hajón az a teljesítmény kb. picsafüst. -
#8494 űrrozsda -
#8493 Ja igen ez volt az a nagyon titkos dolog. Mi az a barnaság rajta?