9996
-
#8372 Közben már szétkapták a starshipet, nem tudom hogy lesz így októberben teszt, én nem tudtam róla hogy csak a beszéd miatt rakták kb össze, azt hittem ilyen végső összeszerelés amit siettettek az előadás miatt, de már úgy is marad majd. -
Pares #8371 Mindeközben:
I had a great phone call with @elonmusk this week, and I’m looking forward to visiting @SpaceX in Hawthorne next Thursday. More to come soon!
Musk is újra követi Bridensteint a twitteren. Vihar a biliben . Vajon Richard Shelby és co. szarkeverése lehet a háttérben? -
Pares #8370 Musk tavaly szeptemberben és most is azt nyilatkozta, hogy a SpaceX erőforrásainak kb. 5%-át fordítják a Starshipre. Még ha ez nem is pontos, akkor sem hiszem hogy a CCP bármiféle hátrányt szenvedne a Starship sideprojektjük miatt, erősen kétlem, hogy muníciót adnának a konkurenciának és kockáztatnák a NASA-val felépített kapcsolatukat azzal, hogy szükséges erőforrásokat csoportosítanak át a Starship prototípusok építésére. A SpaceX kapszulája már az ISS-el is dokkolt, a Boeingé még csak cgi videókban repült... továbbra se értem, hogy mi célt szolgált az egész. Musk konkrétan kiröhögte, amikor a CNN riportere megemlítette Bridenstine tweetjét... -
Sequoyah #8369 #8363-ban leirtakat tudom csak erre ismetelni.
Fuggetlenul attol hogy a hibat a Space-X kovette-e el:
- A megrendelo (NASA) is felelos a kommunikacio hatekonysagaert. Nyilvan egy innovativ project sosem lesz egybol tokeletes, es a teszteles soran megtalalt hibak varhatoak voltak. Ez nem kifogas arra, hogy ha a megrendelo valaszaira kell varni folyamatosan.
- Nem indokolt a teljes fejlesztoi csapat fenntartasa amikor nekik nincs semmi munkajuk, mert vagy a teszteredmenyekre/jovahagyasokra varnak, vagy pedig egy-egy olyan hibat javitanak, amihez nem kell a teljes csapat.
En magam eppen a fenti cipoben jarok. Egy mernoki project utolso, atadas elotti szakaszaban jarunk. Es persze mi csinaltuk a hibat, de idegesito hogy fel ora kijavitani a hibat, es napokat kell varni hogy a javitast teszteljek es jovahagyjak. Es csak utana tesztelhetik a tobbi reszet a rendszernek ahol majd megint lesz egy hiba amit fel ora kijavitani.
Szoval itt ul a csapat es kvazi malmozik, es varja hogy elvegezhesse a kovetkezo fel oras munkat...
Azt meg ne mondd hogy a NASA nem burokratikus, es rajtuk biztos nem mulik a valaszok sebessege:D -
#8368 Nem, pont azt mondom, hogy a NASA igazgatójának érvelése megáll azért a maga lábán. A hibákat a SpaceX követte el, ő nem ment át a tesztfázison, amiért újabb teszteket kellett beiktatni a NASA részéről, hogy megnyugtatóan le tudják zárni a tesztfázist.
Utólag ő is finomította az üzenetet, de itt azért nem arról van szó, hogy politikai támadásnak tette ki a SpaceX-et, inkább az olyanok miatt kelt ki, hogy Musk folyamatosan túl optimista dátumokat adott meg a Crew Dragon repüléséhez. -
Sequoyah #8367 Ezt honnan vetted hogy politikai okokbol tortent? Van barmi gyanu arra hogy barki is szabotalta volta, akar belulrol akar kivulrol? En semmi ilyenrol nem hallottam, tudnal ra referenciat adni hogy hol hallottal barmi ilyen gyanurol? -
#8366 A baj a májusi teszt volt, ennek a pad abort tesztnek még májusban-júniusban kellett volna megtörténnie ahhoz, hogy a júliusra tervezett emberes útra (Crew Dragon Demo-2) sor kerülhessen. Ez a két héttel ezelőtti pad abort teszt hiába volt sikeres, az áprilisi robbanás és a májusi ejtőernyős eset miatt újabb teszteket írtak elő, így pedig eléggé kétséges, hogy 3-4 hónapon belül elindulhat a Crew Dragon Demo-2. -
Pares #8365 Ahhoz képest, hogy "nem mentek át az ejtőernyős teszten" (és ebben az interjúban is az ejtőernyőket említi a legnehezebb problémának), 13 napja a NASA youtube csatornáján posztoltak sikeres pad abort ejtőernyős tesztről...
-
#8364 Gondolod, hogy a politikai érdekek miatt robbant fel az első világűrt megjárt Crew Dragon a floridai tesztálláson?
Politikai okból nem ment át a Crew Dragon az ejtőernyős teszten?
Vagy politikai okból került az Artemis programba be a kereskedelmi rakéták használata a Gateway modulok feljuttatása céljából, holott korábban SLS-el vitték volna fel őket? -
Sequoyah #8363 Egyebkent fuggetlenul attol hogy ki kire is var es kinek a hibaja, teljesen szokvanyos barmifele nagyobb projectnel, hogy a vegen mar csak az utolso hibakon es egyetnemerteseken megy a huzavona. A csapat meg ott all es malmozik, mert mennyisegi munka mar nincsen.
Szoval abszolut helyes dontes, hogy amig nehany ember hatramarad hogy megoldja az utolso problemakat, a csapat nagyresze tovabb all az uj projectre. Ha talalnak valami komoly hibat, akkor meg mindig vissza lehet oket kuldeni, de egyelore semmi ilyenrol nincs szo. -
Sequoyah #8362 Ez van amikor valakit politikai erdekekbol valasztanak egy intezmeny elere, es nem a szakertelme alapjan... -
#8361 -
#8360 Na hát ennek tudatában meg aztán nagyon nagyon aljas volt az a tweet :D Ez már nem csak szimpla seggfejség, hanem aljasság hogy hátráltatlak és kritizállak hogy miért nem haladsz.
Az idegen élet témához amúgy már a vallások is elkészítették az aktualizált teóriákat, de ilyen a vallás, változik folyamatosan az is, mást is túlélt már ami ellentmondás volt. Sőt szerintem még csak erősödne is, hát milyen hatalmas a mi Istenünk nem csak a mi kis bolygónkat teremtette hanem az egész univerzumot tele élettel :D Az miatt nem aggódnék, ez csak ilyen túféltés ami megy, meg teóriák a lehetőségekre amivel érdekes játszani, de attól még nem biztos hogy megvalósul a vallásos emberek felkelése.
-
#8359 -
#8358 Igen, erre gondoltam, hogy nagyon a közbeszédben van, nagyon ... mondjuk úgy elfogadottá vált az, hogy ennek egészen valós lehetősége van.
A Weekly Space Hangoutban (egyik podcast, amit hallgatok) is beszélgettek párszor erről, ott volt olyan asztronómus, aki azt mondta, hogy igazából ekkora ráhangolás után már amikor az első mikrobát megtalálja a szonda a Titánon, már az lesz a közösségi reakció, hogy "na ugye". :) (ja, és a Twitteren jön majd az első beszámoló, nem egy hosszasan előkészített sajtóközleményből)
Én azért ennyire nem lennék bátor, ahogy lent írtam is.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.09.30. 17:33:01 -
Sequoyah #8357 Ebben egyetertek.
Eleg regota beszedtema, es kutatasi irany az, hogy legalabb primitiv eletformak elofordulhatnak nem csak mas csillagrendszerekben, de akar a szomszedos bolygokon, Szaturnusz holdakon stb...
Igazabol annyit beszeltunk mar rola, hogy nem nagyon maradt mit tenni ahhoz hogy "felkeszuljunk", mint hogy fizikailag elkezdjuk keresni oket. Ennel jobban nem tudunk felkeszulni... Akinek ennyi nem volt eleg annak semmi sem lesz eleg, a tobbiek meg mar most is varjak es felkeszultek...
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.09.30. 17:24:00 -
#8356 Az intelligens tervezést vagy másban hívőket ez sem fogja megzavarni semmiben... -
#8355 Elég jelentős vallási, filozófiai jelentősége lesz amikor az első ilyen megtörténik. Főleg akkor, ha nem lehet azonnal eldönteni, hogy a mi életünkkel összefüggésben alakulhatott ki (pl. DNS van benne, ami elég magas labda akkor is, ha nem egyértelmű bizonyíték), vagy attól függetlenül.
Mindkét válasz rengeteg további kérdést és lehetőséget vet fel (ha hozzánk hasonló akkor "tőlünk" származik, vagy mi származunk "tőlük"? és így tovább), amire válaszokat kell keresni és találni mind az egyházaknak a hittel élő emberek számára, mind az embereknek önmagukban. Nagyon nagyon nem csak a száraz tudományról van szó egy ilyen helyzetben.
Ha megnézed a sci-fi világháború környékén és után írt könyveit, sok foglalkozik azzal, hogy mi fog történni ilyen esetben, és nem egyszer felmerül az a lehetőség, hogy nagyobb embertömegek megmozdulnak.
Ezen nagyon sokat változtatott pl. Carl Sagan Kozmosz sorozata, és a tudományosság azóta történt jelentős és folyamatos aktív popularizálódása, amire az előző hozzászólásban is utaltam. Ma már nagyon nem különleges az, hogy egy Mars-szonda leszállásáról legalább annyian tudnak, mint egy Olimpia megrendezéséről. -
Sequoyah #8354 Vegul is van valos alapja, de ennel bulvarosabbra nem lehetett volna atkolteni:D
Legjobb esetben azt lehetne mondani, hogy 2 even belul lesz lehetosegunk olyan teszteket vegezni a Marson, aminek van eselye kimutatni az eletet, ha letezik. Es a valodi tudosok ezt is mondtak, nem tobbet ennel.
De mi az, hogy nem vagyunk felkeszulve? Mire szamitanak, hogy kitor a foldon a polgarhaboru ha talalnak egy megkovesedett egysejtut? Vagy arra zsamit hogy ha rossz kovet piszkalunk meg akkor elkezdenek rajzani a cseszealjak a zold emberkekkel? Utobbi esetre valoban nem vagyunk felkeszulve:D
-
Sequoyah #8353 Azota mar Musk is valaszolt nekik. A Crew Dragon az a Space X reszerol teljesen kesz van, minimalis munka van vele. A NASA terfelen pattog a labda, szoval pont olyan gyorsan tudjak felkuldeni, amilyen gyorsan a NASAnak sikerul letesztelni es jovahagyni.
Szoval az egvilagon semmi sem indokolja hogy egy nagyobb fejlesztocsapat ott uljon a Crew Dragon mellett, semmit nem csinalva, csak varva a NASA valaszaira... Nyugodtan dolgozhatnak a Starshipen addig. -
#8352 Nekem akkor se lett volna sokk, pedig akkor még csak 17 voltam. Erre mindig is volt egy alacsony valószínűség. Mivel legfeljebb csak mikroorganizmusokról van szó, az átlagember számára ennek jelentősége semmi. Tudományos szempontból érdekes. -
#8351 Azért az elmúlt ~20 évben szépen folyamatosan jutott el a világ egy része addig, hogy most már nem lenne akkora sokk valamilyen élőlénynek tűnő dolog felfedezése a Naprendszerünkben.
Előtte arról se nagyon tudtunk, hogy folyékony vizet lehet találni a Földön kívül. -
#8350 Kicsit bulvárosabb na de akkor is, a Nasa vezető tudósa szerint két éven belül találhatunk valami életformát a Marson, de err nincs készen a világ.
Ezek teljesen hülyék :D A világ annyira ignoráns, hogy az sem nagyon bolygatna fel semmit ha egy földönkívüli űrhajó landolna a Time Squaren, biztos pár baktériumot nem tudnánk elviselni egy másik bolygón :D -
Többi:
-
Pares #8348 -
Pares #8347 Jézusom, neked mi a bajod? Vegyél vissza. Senki nem állította, hogy komolyan másfél millió tonnás űrteher képességekről lesz szó, leírtam, amiről Musk elmélkedett, de ő is hozzátette, hogy nyilvánvalóan elméleti maximumokról beszél. Ez a balfaszságolós, lekezelő, felsőbbrendűsködő agresszív hangnem meg emlékezetet valakire... akire nem vagyok kíváncsi.
Utoljára szerkesztette: Pares, 2019.09.29. 20:18:32 -
#8346 -
Xsillione #8345 És ismét milyen hasznos volna egy egyszerű opció, hogy az értetlen seggeket ki lehessen vonni a beszélgtésböl, aki képtelen megérteni, hogy balfaszságok hangoztatása nem visz elöbbre, de nincs, helyete van másfélmillió tonnás űrteher képesség. No sebaj, pár hétre ismét hanyagolom a témát, addigra talán kimászol Musk seggéből... -
#8344 Az, hogy Musk a szent tehén. Ennyi... -
Pares #8343 Nem azt mondta, hogy ezt tervezik csinálni, hanem hogy mi az egész rendszer elméleti maximuma. Talán nézd és hallgasd végig a streamet ahelyett, hogy a kontextus hiányában fölöslegesen triggereled magad. -
Xsillione #8342 És semmi bajom nem lenne, ha egy reális, bár erősen tulzó heti inditás 2-3 darabnak értékkel számolja ki, hogy a sikló az gazdaságos, ha a tervezett évi 50 indítást elérték volna valaha. Ehelyett ilyen napi x indítás meg naponta mindezt baromságot tol, ami csak eszetlenkedésre jó, illetve arra, hogy az értelmes szövegeit is kérdésesnek tekintsük. -
Pares #8341 Senki sem számít arra, hogy 365 napon keresztül naponta 3x fognak indítani egy darab Starshipet. Az egész abból indult, hogy milyen nagyságrendű tömeget lehet egy Starshipekből álló nagyobb flottával LEO-ra juttatni. A válasz az, hogy még egy kisebb flottával is, ami sokkal ritkábban indul, nagyságrendekkel többet, mint jelenleg. -
#8340 Köszi azért segített de már nagyjából összeraktam, úgy rögtön írni mikor hallottam, még visszahallgatással sem volt könnyű mert eléggé jöttek az adatok ennél a résznél :D Örülök hogy a matekos dolog akkor nem csak nekem nem tiszta de akárhogy hallgattam vissza 3 szor tényleg annyit mondott ahogy leírtuk és senki nem kérdezte hogy Musk mi a fa van? Amúgy meg ha a mostani teljes kapacitás 300 tonna és fellőnénk, akkor abból csak a Falcon kapacitás maradna a 2. körre, vagy abból amennyit meg tudnak menteni így tényleg nagy lenne a különbség már a második fordulón is és behozhatatlan előnye lenne a starshipnek. Csak nem tudom úgy igazából teherszállítási verzióval mi van. Majd csinálnak ebből is olyan kinyitható ajtós dolgot, vagy olyan is lesz meg csak tiszta teher is lesz ami a hagyományos lerobban a burkolat. Mert most szép meg jó hogy ezzel fel lehet vinni 150 tonnát, de azok nézelődő emberek :D
Amúgy kár hogy nem kérdezték, de akkor elképzelhető, hogy pl 2 starship használjon egy boostert? Bár ez a 20 szor indítható is csak a mesében, a valóságban meg átvizsgálják majd rendesebben, meg napokat heteket pihen majd, mivel nincs is annyi indítás, de azon gondolkodtam ha sok lenne ez a nagy rés miatt hogy meg kell várni a starshipet, simán kiszolgálthatna 1 booster 2-3 shipet is.
Cifu meg írja a tonnás tolóerőket és akkor így jön ki amit jegyzeteltem valahol hogy több mint a Saturn V duplája ami 3580 körül volt. Eléggé felfoghatatlan nekem még mivel fog járni az indítása. Már a Saturn V ereje is olyan hogy.... -
Xsillione #8339 "3 indítás naponta 1 éven keresztül az ~1000 indítás/Starship,"
Jah, a meghibásodás koncepciója meg ismeretlen, egy repülőgépnél is igalmas a három menet naponta, pedig talán egy csöppett kevesebb a terhelés és picitt nagyobb a tapasztalat, és persze nem naponta ismétlik ezt egy esetben, hanem évente van egy ilyen nap, talán.
Értem, hogy elméleti képességet kell reklámozni, amiból ha a heti egy inditás megvalósul, akkor már előrébb vagyunk, mint most (teher egyébként sincs hozzá több, még tán ennyi sem), és így van miból lefel menni. -
#8338 Super Heavy boosterbe maximum 37 Raptor fér bele, 24 az abszolút minimum (gondolom mindenféle redundancia nélkül), de legalább 31-et fognak belepakolni, gondolom a végleges konfigurációt még nem találták ki.
200 tonnás (~2000kN) tolóerő esetén:
37x 200 tonna = 7400 tonna tolóerő
Musk említette, hogy közel 7500 tonnás tolóerővel bír, tehát ha 200 tonna lesz a Raptor tolóereje tengerszinten, akkor 37 hajtómű fog kelleni. Korábban volt 31 említve, de az a szintén korábban említett 250 tonnás tolóerő esetén játszik csak:
31x 200 tonna = 6200 tonna (ez még mindig 1,24 tolóer-tömeg arány, ami nem rossz, de nem ideális)
31x 250 tonna = 7750 tonna (több, mint kellene, még hajtómű-kiesés esetén is)
A 24-es szám nagyon kevés, az 300 tonnás tolóerő esetén játszhatna, de az a 2016-os előadásban volt említve. -
Pares #8337 "de legalább 31 kell az indításhoz (az előbb még 34 volt, mindegy is mert 20 as számot is mondott már :D)"
A Super Heavy boosterbe maximum 37 Raptor fér bele, 24 az abszolút minimum (gondolom mindenféle redundancia nélkül), de legalább 31-et fognak belepakolni, gondolom a végleges konfigurációt még nem találták ki.
"10 repülés meglehet 10 nap alatt az újrahasznosítás miatt. De a gyors újrahasznosítás alatt azt érti hogy a booster 20 alkalommal reptetné egy nap alatt a ship meg 3-4szer nem értem hogy jött ki ez a matek neki :D"
A Super Heavy booster naponta potenciálisan akár ~20-szor is repülhetne, a Starship naponta ~3-szor, így jön ki, hogy 10 napba simán beleférne 10 repülés is.
"Én ebbe kajak belezavarodtam..."
3 indítás naponta 1 éven keresztül az ~1000 indítás/Starship, 150t * 1000 = 150000t évente/Starship, 10db Starshippel ez 1500000t évente. Musk szerint a jelenlegi teljes kapacitás, ha a föld összes jelenleg használt rakétáját egybe vesszük, akkor 200t-300t lehet LEO-ra. A matek nekem sem tiszta, mert fejben számolgatott valamit, meg nyilván a teoretikus maximumokról van szó, de a lényeg szerintem, amire ki akart lyukadni, hogy egy flottányi Starshippel, amik naponta potenciálisan többször indíthatók, nagyon sokkal többet lehet majd fellőni, mint jelenleg...
Utoljára szerkesztette: Pares, 2019.09.29. 11:32:30 -
#8336 -
Pares #8335 Reddit összefoglaló:
Timeline
Time Update
T+1h 38m Q & A finished
T+1h 37m 7 Engines used For Boostback burn on Super Heavy
T+1h 36m Trying to avoid entry burn on Super Heavy
T+1h 35m u/yoweigh asking a question for the sub
T+1h 31m Landing Ships without people on mars first
T+1h 28m Booster could fly 20 times a day and Starship 3 times
T+1h 26m People could start flying on Starship as early as next year
T+1h 25m Building Mark-3 and 4 first before building Superheavy MK-1/2
T+1h 25m MK-1/2 : 3 Raptors MK-3/4 6 Raptor Engines
T+1h 21m Working with the Residents to buy out the city
T+1h 20m Thanking the FAA for their Support
T+1h 18m Long Tearm : Going to use Mars Propellant Planes on Earth
T+1h 17m Propellant Production on site at Boca Chica
T+1h 14m Keeping propellants cool on the way to mars using the header tanks
T+1h 12m less than 5% of SpaceX Ressources on Starship
T+1h 10m Starship can't SSTO on Earth
T+1h 8m Hot Gas Thrusters from MK-3 onwards
T+1h 8m MK-1 going to execute the landing maneuver
T+1h 6m Trying to reach orbit in less than 6 months
T+1h 5m Single Seem weld from MK-3 onwards
T+1h 4m Starting to build MK-3 in a month in Boca Chica
T+1h 3m 1. MK-1 20km 2. Flight to Orbit using MK-3
T+1h 3m Q: What is planned for the test program?
T+1h 1m Q & A started
T+55:45 Q &A session in 5 minutes
T+52:49 Presentation finished
T+49:39 Render Starship at Mars and Saturn
T+49:18 Render : Starship and Moonbase
T+48:42 Settleing proppellant using milli-g acceleration from control thrusters
T+46:25 Orbital Refueling is still planned to dock rear-end to rear-end
T+45:44 Landing besides the launch pad
T+44:55 Showing new Launch Animation
T+44:28 Showing Launch Pad Render
T+43:29 Full Stack Height is 118 meters
T+42:18 Showing Starhopper Video
T+41:16 Showing Raptor firing video
T+40:34 Diamond shaped gridfins (looks better and works better) and rear fins are just legs
T+40:02 TWR of Superheavy is 1,5
T+38:56 Six Fin Legs on superheavy
T+37:52 Very easy to weld ,resiliant to weather, modifieable on mars and moon
T+37:37 Steal is 2% of the cost of carbon fiber
T+36:34 No shielding on the leeward site
T+36:00 Strength of stainless steal much higher at cryogenic temperatures
T+34:13 Hexagonal Tiles ( rugged ceramic tiles)
T+32:03 3 Sea Level 15° Gimbal and 3 non Glimbaling Vacuum Engines
T+30:55 Showing landing animation
T+29:58 Using more Oxygen per unit fuel than falcon 9
T+28:33 Starship doing controlled falling to reenter and brake
T+27:37 Initial Versions will have a Payloads capacity of around 100 tons
T+27:05 Starship dry mass is 120 tons , MK1 200 tons
T+23:17 Showing Falcon Heavy and Starman Video
T+22:11 Starship MK1 hopping to 20 km in 1-2 months
T+20:33 Showing Grashopper (Falcon 9 Test Device) Video
T+19:48 Tried to recover the first stage (Falcon 1) using a parachute - didn't work - Broke up when hitting the Atmosphere
T+18:41 11 years ago - SpaceX reached Orbit for their fiirst time on the fourth launch
T+17:50 Showing Falcon 1 Launch Video
T+17:35 Earth is making reuseable Rockets a though job
T+16:24 EM describing the holy grale of space : A Rapid Reuseable Rocket
T+13:26 EM thanking his team, suppliers and builders
T+12:18 Stream Live
-
#8334 Óh várjatok, kérdezz felelek indul. Na akkor abból is válogatok ha lesz érdekes:
Részletekre kíváncsiak a repülési teszt programmal kapcsolatban
Nehéz ilyen járatlan úton mire számítani, de a terv 1-2 hónap a 20km ugráshoz, aztán orbitra booster+ship. Valószínűleg Mk3 után csinálja majd azt meg amit 1 hónap múlva már építeni is kezdenek itt. Mk 3 után valami egy részes dolog lesz a testnél ami még vékonyabb és könnyebb lehet. Mk2 1-2 hónap Mk 3 három, Mk 4 meg 4 hónap múlva. Orbitra Mk 4-5 al terveznek menni kevesebb mint 6 hónapon belül.
Bolygóközi emberes küldetések indulnak majd innen?
Igen elképzelhető hogy innen megy vagy a szokásos Kennedyről. 50-50% esély hogy innen indul az első.
Kérdezték a flapekről meg az irányításról.
Mk3-4 körül szerinte jó lenne átállni a meleg gázos gyorsítókról, a hidegre. Nitrogénes lenne talán a legjobb. Akkor nem kéne a raptorokkal "driftelni". Nem így mondta de végülis a lényeget kézzel ezt mutatta :D
A boosterről kérdezték
Mondja mindenhol máshol ellesz booster nélkül, Marsról, Holdról simán felszáll a ship is
Twitter kérdést bedobták :D
Azt mondja hogy a fő források Falconra meg a Dragonra mennek, a Startsipre kevesebb mint 5% fordítódik. Nehéz optimalizálni a prototipusokat a sorozatgyártásba átvinni erre megy el a legtöbb forrás főleg hogy ha az emberes dolgokról van szó.
Hűtésről, felforrásról kérdezték. Végülis elmondja hogy oldják meg de nem igazán hallottam semmi egzotikusat.
Sokáig tartott volna felépíteni az épületet, ezért inkább gyors kint heggesztették, most erre volt a kérdés.
Kérdezik hogy fog ez a terület kinézni 10 év múlva, sok épületet tervez még ide és helyben szeretné megoldani majd a hajtóanyag gyártást és ahhoz elektromosság kell csak mert a többi az atmoszférában megvan. Azt meg napelemekkel akarná megoldani hosszútávon, Földön Marson is megújulóval.
Életfenntartó berendezéseket kérdezi, meg a 100 emberes dolgot.
Szerinte van elég hely, pláne 0g-ben mert akkor nem csak 1 oldalát használhatod a kockának hanem mind a 6-ot mert nem szögez le a gravitáció. Mondjuk a létfentartó dolgokról nem sokat mondott csak hogy lehet nagyobbra csinálni.
1-1 starshipet akarnak a két helyszínen építeni legalább és a boostert is. Legnagyobb aggodalom a booster indítással kapcsolatban a sok motor, a tankok, lábak meg ilyesmi gyorsan megvan, de legalább 31 kell az indításhoz (az előbb még 34 volt, mindegy is mert 20 as számot is mondott már :D) Kéne 100 raptor nagyon de most 1 et gyártanak 8-10 nap alatt, de a következő évben ezt 1 napra akarja lehozni.
Ha 6 hónap múlva elérik az orbitot, és csinálhatnak gyorsan teszteket hogy megbízható a rendszer, 10 repülés meglehet 10 nap alatt az újrahasznosítás miatt. De a gyors újrahasznosítás alatt azt érti hogy a booster 20 alkalommal reptetné egy nap alatt a ship meg 3-4szer nem értem hogy jött ki ez a matek neki :D Gondolom onnan hogy 6 óra kell a Föld forgása miatt hogy lejöjjönek a shipek, de ezek csak teoritikus maximumok. Most 2-300 tonnát tudnánk most orbitra juttatni ha minden földi rakétát bevetnénk, de ha a fantázia számolás úgy is működne a valóságban 1,5 millió tonnát vihentének fel egy hajóval orbitra. Szóval ez nagy ugrás de kell ha a Marsra akarunk menni. Én ebbe kajak belezavarodtam mert egyrészt ez a 2-300 as szám kevésnek tűnik meghallgattam 4 szer de nem ezret mondtott csak 2-300-at, ez a rakéta meg maga felvisz 150-et valami itt nincs rendben. Meg akkor azt mondja hogy 1000-szeres a kapacitás, a nagy újrahasználás miatt, de az meg nem jön ki sehogy sem mert 300 a másfél millióhoz nem ezerszeresen viszonyul a 300 ezer meg pláne nem. Hagyjuk.
Létfenntartó rendszerek megint, újrahasznosít majd mindent, ez fontos ha 7 hónapos küldetésekben gondolkodnak. Tervez pár automata landolós shipet küldeni a Marsra addig nem megy ember tuti.
Teslát a Marsra :D kérdezte van e ilyen cross project, erre mondja hogy mennének a Teslák a Marson mert nem kell oxigén a működéséhez.
Starship 20km ugrásnál 3 motor lesz, talán 2 vel már leszállna. Boosternél 7 tud VTOL-t és azokat akarják használni majd visszahozásnál a többit nem nagyon.
-
#8333 Épp nézem a streamet és gondolom leírok majd pár dolgot ami nekem érdekes.
Miért fontos amit csinálnak, történelmi visszatekintés.
1-2 hónapon belül a 20km-es ugrást igéri, igen tudom hogy megbeszéltük, de neki nem mondtátok még hogy ne mondja :D
Szerinte lejöhet majd a starship súlya 110 tonnáig, de az első valami 200 körül volt most már 150-ben meg tudnak állni, de szeretné a 110-et.
Elmeséli a visszaérkezést módját, hogy inkább beesik mint repül, felesleges erről többet mondanom az űrsiklónál már megtanultuk ezeket a dolgokat.
6 raptor, 3 tengerszintre az van most rajta meg 3 a vákumra optimalizálva. A 3 tengerszintesben van VTOL a vákumosak statikusak.
Acélborítást magasztalja, erről eleget olvastunk sztem. Kint heggesztették a gyáron kívül :D
Boosteron 37 hajtómű, 34-el még elvan és szeretnék a Saturn V erejének kicsit több mint kétszeresét elérni.
Starshippek egymás tankolását vesszük át újra szerinte nehezebb az űrállomáshoz csatlakozni mint az orbiton újratölteni, de abból sokat tanultak majd hogy kell megcsinálni az újratöltést.
Holdbázis, önfenntartó bázis a Marson. Az Area 51 rohamot is megemlítette meg hogy nem találkozott még az alienekkel.
Több bolygós civilizáció kell hogy legyünk, mert a Nap így is úgy is kipusztítja az életet ha a klímaváltozás nem is.
Ennyi kb elmondta amit Musk szokott, de talán 1-2 kis infóval tudtam szolgálni ha 99% ismétlés is volt.