10000
-
#8496 Húznám is be a fészerbe :D -
#8495 Igen. Szondához. Emberlakta hajón az a teljesítmény kb. picsafüst. -
#8494 űrrozsda -
#8493 Ja igen ez volt az a nagyon titkos dolog. Mi az a barnaság rajta? -
#8492 780 nap keringés után egy X37B visszatért a Föld felszínére
2017 szeptemberében vitte fel egy SpaceX Falcon9 -
#8491 :)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.10.27. 19:26:32 -
#8490 A rovereken is van napelem tábla, Marson túl biztos azért még rosszabb a helyzet, de a Marson használnak a valóságban is. -
#8489 Katvány volt az a film, mindent nézve. Amikor napelemtáblákat láttam Marson én túl, akkor elfogott a röhögés.
Minden más téren is ótvar szar film sajnos.
Sci-finek bugyuta és logikátlan, drámának lapos és unalmas. Amolyan Terrence Malick féle megközelítése valaminek, de aztán összedől az egész. Minden téren.Nálam az interstellari mélységekben van. Igen, az is mélység.
-
Prof William #8488 Enyhén off, hogy nemrég láttam az Ad Astra-t.
Látszott, hogy látványtervező nem nagyon haladt a korral, mert kb 30-40 évvel a jövőben amikor kis túlzással napi szinten megy ember az űrbe még mindig hatalmas böhöm leváló és légkörben elégő rakétadarabokkal képzelik el az űrutazást.
Poén lett volna ha csak egy másodpercig is de mutatni, ahogy a levallt rakétadarab szépen elindul hazafelé. Egy ki kikacsintás. -
fonak #8487 8 éve, csak megint ment egy kört a kép a neten, úgy látszik. :)
A betonkeverő 1959 óta van ott, 2011-ben dekorálták ki űrkapszulának. 2015-ben fedezte fel a média.
https://www.amusingplanet.com/2015/10/the-cement-mixer-space-capsule-of.html
Utoljára szerkesztette: fonak, 2019.10.27. 10:21:41 -
#8486 Jó ez baromi offtopik de asszem ránkfér, Oklahomában felborult valami betonkeverő kocsi és valaki helyi ezzel szórakozott
-
#8485 Az.
Ez szerintem pont úgy nem védhető le, mert nem konkrét műszaki megoldás. -
Pares #8484 "At issue was whether Blue Origin’s 2014 patent on the concept of landing a spent booster on a raft at sea could prevent SpaceX, or anyone else, from doing so."
"...patent protection means that the invention cannot be commercially made, used, distributed, imported, or sold by others without the patent owner's consent."
Magyarán a SpaceX nem hozhatná csak úgy vissza az első fokozatokat a hajóra... és a jövőben nem használhatná a Starshipnél a RCS-t a landolásnál az irányba állításhoz... magyarán az újrahasználhatósághoz kulcsfontosságú módszereket és technológiát szerettek volna kisajátítani... Közben meg még csak pályára sem álltak az elmúlt több mint 19 évben. Ha ez nem visszataszító, akkor nem tudom mi az.
-
#8483 Hát nekem erről a dupla klikk levédése jutott eszembe. Mert azt is akarták elméletileg. -
#8482 Mi a gusztustalan abban, hogy levédet egy műszaki megoldást? Vagy túlságosan alapelv szintű a levédés? Olyan, mintha valaki a kétkerekű kerékpárt védené le? -
Pares #8481 Hát azért Bezos-t és a Blue Origint sem kell nagyon sajnálni, volt néhány gusztustalan megmozdulásuk:
Blue Origin has apparently tried to patent using RCS thrusters to land a rocket stage
Jeff Bezos' Blue Origin backs down in patent fight
Mindeközben:
"I’ve been very very clear with Jim that any SpaceX data should not be considered proprietary,” Musk said during a Q and A. “It can be used by any of our competitors... No charge."
Utoljára szerkesztette: Pares, 2019.10.26. 19:22:21 -
#8480 "gőzerővel haladnak" - csak épp semmi látszatja, szép animációkat tudnak mutatni amiket én is el tudnék készíteni ettől sokkal olcsóbban, meg van pár nagyon drága játékszerük, meg szépen hangzó tervek. Én egyetértek Shotwellel nagyrészt. -
#8479 Nem lesznek. Szerintem. De tény, hogy ebben is az élen járnak. Ám szerintem lesznek még itt bőven meglepetések... -
#8478 Kicsit csalódtam Shotwell-ben. Ez nagyon gyenge kötekedés, Bezos az első évtizedben alig pár száz millió dollárt öntött a Blue Origin-be, és inkább csak tesztelésről szóltak (Be-1/-2/-3 hajtóművek kifejlesztése). Az elmúlt kb. 4-5 évben kapcsoltak rá, és gőzerővel haladnak. Ráadásul kihagyták azokat a lépést, amit a SpaceX a Falcon 1 és 9 esetében végigvitt. A New Shepard "csak" egy űrugró jármű, az első orbitális járművük rögtön a Falcon 9-nél egy mérettel nagyobb New Glenn lesz...
Azt is számon lehet kérni rajta, hogy a OneWeb eredetileg a SpaceX-hez ment először indítási szerződések terén, akkor még WorldVu néven, majd Musk egy nem túl elegáns húzással lenyúlta a WorldVu-t támogató Alphabetet és Fidelity-t, hogy adják inkább neki azt az egy milliárd dollárt, amit a WorldVu-nak ígértek, és majd megcsinálja Ő azt a műholdas internetelérést. A befektetők erre Musnak adták a pénzt, kihúzva a WorldVu alól a talajt. A WorldVu viszont talpra állt, persze újra kellett kezdeniük OneWeb néven, de találtak új befektetőket, és nagyjából mindenkivel megegyeztek műholdindításról, kivéve a SpaceX-et (BTW még a Blue Origin-el is leszerződtek).
Szóval Shotwell most egy kicsit túlságosan is Musk-osra vette a figurát...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.10.26. 18:30:47 -
#8477 Sending this tweet through space via Starlink satellite
... Whoa, it worked!!
(azon kívül, hogy odaírta semmi bizonyíték nincs rá, de mondjuk miért is ne - ha valóban piacon lesznek vele jövő nyáron, akkor már működnie kell belül)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.10.26. 12:20:35 -
Pares #8476 Shotwell beszólt Bezosnak és az ULA-nak. -
#8475 A Juno van a Jupiternél, egyik se megy oda a következő 30 évben. Egy-egy holdhoz mennek, ahol már most látszik, hogy érdekes dolgokat lehet találni.
A Mars meg itt van egy köpésre, a külső bolygók - ha be akarnak állni köréjük - baromi messze vannak (régebben már többször kitárgyaltuk a deltaV mókákat, hogy mit jelent a "messze"). És ha már választani kell (márpedig végtelen pénz nincs ilyesmire), én is logikusabbnak és érdekesebbnek tartok egy Titán felszínen repkedő egységet. Majd pár év múlva kiderül, hogy a New Frontiers 5 mi lesz.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2019.10.26. 10:41:33 -
#8474 Köszi.
Számomra felfoghatatlan, hogy az n+1 szonda megy a Marshoz meg a Jupiterhez, de a külső bolygóknál egyszer jártak és csá. Ennyi. -
#8473 Nem "szondák", "szonda" - csak a Voyager 2, azért indították akkor, mert volt egy négyes együttállás.
Esély van, terv van (több is), támogatott terv nincs. Jelenleg a külső bolygók (elsősorban a körülöttük keringő holdak) felé az Europa Clipper, a Jupiter Icy Moons Explorer és a Dragonfly van megvalósításra ítélt tervben, és ezzel a 2030-as évekig megvagyunk. -
#8472 Van arra esély, hogy a közeljövőben szondát küldjenek az Uránusz és Neptunuszhoz? Mai szemmel kőkorszaki szondák jártak arra utoljára... -
#8471 A New Shepard-ot a Grasshopper-hez lehet mérni, nem a Falcon 9 első fokozathoz, mivel nem áll pályára, csak egy ugrást hajt végre. Ha ugrásból sikeres visszahozatalt nézünk, akkor a Grasshopper volt az első, ha orbitális pályára állásnál használt rakétafokozatot, akkor a Falcon 9 Flight 20. -
#8470 Nekem a blue origin olyan mint valami smart szerű tanulmányautó ami kicsi is ronda is de el tud menni a-ból b-be, addig a space x meg lehet kicsivel később ért el valamit, de egy sorozatgyártásra képes szedán ami sokoldalú ehhez képest. Hiába van Bezosnak több pénze látszik hogy kevésbé viseli a projekt gondját mint Musk. Kétlem hogy a nagy csendet majd tényleg valami nagy dologgal törnék meg. -
Xsillione #8469 Tőled nem vártam volna, hogy a Blue Origin visszahozatalát kihagyod, még ha az igaz, hogy azóta nem sokat kezdtek vele, bár még könnyen megeshet, hogy az első emberes rendszeres civil űrrepülést ők hozzák össze, ami valahol vicces volna.
A próbálkozások azért eléggé érdekes megnevezés, ha egyszer ugyanazt többször visszahozták, mielőtt a rutinos SpaceX egyszer is megtette volna. Kétségtelen, nem épített köré egy használt rendszert, és ez érdekes, pénze lenne rá, az, hogy habverést kisebbet ver maga körül, inkább pozítvnak tartom, ám a tempót lehetne feljebb tolni, bár cserébe náluk nem volt még gond semmivel. -
Pares #8468 + #8283 -
#8467 Hogy csináltak valami béta cuccot az nem egyenlő azzal mint ha valaki rendszeresen meg is akarja csinálni. Az apples példa sem teljesen jó mert néhanapján még azok is fejlesztenek, pl face id, amit a konkurencia másol, meg ott néha úgy lopnak az androidtól és próbálják egyedi elsők vagyunk megoldásnak beállítani hogy az androidon már évek óta van az a funkció és itt most nincs egy nemzeti vagy privát társaság sem akik meg tudják ezt így csinálni mint a space x, pláne nem egy falcon heavy szinten. Nézd meg még a blue origin is csak próbálkozások ahhoz képest ami a space x-nél már rutin. -
Pares #8466 Twitter (videóval): Test of Crew Dragon’s upgraded launch escape system ahead of static fire and in-flight abort tests – altogether we are conducting hundreds of tests to verify the system's advanced capabilities to carry astronauts to safety in the unlikely event of an emergency -
#8465 Folyékony hajtóanyagú rakétafokozatot más nem hozott vissza a SpaceX előtt. Szilárd fokozatnál például az SRB volt ilyen korábban, de az más tészta. -
#8464 OK, de aki előttük megcsinálta, mihez kezdett az eredménnyel? -
Xsillione #8463 És például a rakétafozat visszahozása is olyasmi, amit úgy csináltak először, hogy már mások előtte megtették, ám azt gondosan figyelmen kívül hagyták, és akkor ővék az elsőség a tömegek előtt, beleértve a támogatókat is. Nem az egyetlen cég, ami ezt elérte, az alma egész stratégiája áll ezen koncepción, hogy eladják egyedi, saját és első ötletként a korábban már mások álltal megvalósított tevékenységet. -
#8462 Az lehet a magyarázat, hogy olyasmit csinálnak, amit azelőtt senki, és ezt azért tehetik meg, mert korábban is csupa olyasmit csináltak, amit azelőtt senki. Azaz pl. visszahoztak rakétafokozatokat nagyjából sérülés nélkül, amiket átvizsgálva szereztek egy rakás tapasztalatot arról, minek kell egy rakétán jónak lenni a repüléshez, és mi az ami ráér. Amellett gyanítom, a tapasztalatok mellett egy csomó F9-ekhez legyártott alkatrészt/technológiát is tudnak használni, ami meg van raktáron.
Ettől persze még lehet, hogy az indítóasztalon robban fel az egész a π-csába, de az meg előfordul ebben a szakmában.
Utoljára szerkesztette: gothmog, 2019.10.25. 09:33:37 -
#8461 épül az SLS
-
A Boeing Space leszállóegysége -
#8459 -
#8458 Amit a YT-on lehet tudni hireket, amit szinte naponta frissitenek az éppen aktuális állapotról boca chica felől.Ott azt mondták, hogy okt.28ára lett megkérve az első engedély a tesztre és még 2 tartalék napot. az elkövetkező 6 hónapon belül akarták az első 4 rakéta tesztet lezavarni.
Bár eléggé bele kell huzniuk, mert a szept 28ai sajtó tájékoztató után ujra darabjaira szedték a rakétát, hogy akkor kezdjék el beletenni a tartályokat és a vezetékeket, meg a kormányfelületek bekötéseit. Lényegébe akkor áltak neki az egészet összerakni, amit elötte csináltak csak a váz volt.
Viszont az Mk4et is elkezdték csinálni ugyanott. Ami amellett, hogy már orbitális pályára is fog állni, mégis könynebb lesz a mostani mk1nél .
Meg azt irták, hogy a raptor engine gyártását 1 nap/db sebességre fogják felfuttatni, ugyhogy azzal nem lesz gond .
Ami nekem egy kicsit hihetetlennek tünik, hogy az ember azt hinné, hogy azért egy ilyen urhajót majd valami preciz tiszta helyen fogják gyártani, ehelyett a szabad ég alatt flexelik hegesztik össze. oké ez csak egy egyszer használatos rakéta teszt lesz, de eléggé sufni tuning kinézetét kelti. -
#8457 Amíg működik... és látod, hogy működik.