9993
  • Freeda Krueger
    Új Mars jármű
    Érdekes cikk a következő Mars járműről.
  • [NST]Cifu
    Igen, a két szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta a kiégés után ejtőernyővel az Atlanti-óceánba esik, ahol összegyűjtik őket.
  • polarka
    Ezeket ugye utólag begyűjtik?
  • Pares
    EPIC.
  • DrRadon
    Kamerákat szereltek az SRB-ekre. Nagyon penge jelenetek vannak a videóban!
  • [NST]Cifu
    Őőő... egy indítás csaknem olyan, mint a másik, legalábbis nem hiszem, hogy 50km-ről sok érzékelhető különbség van egy STS, egy Falcon 9, egy Ariane 5 vagy egy Szojuz indítása között. :)

Ettől persze a felvétel még lélegzetelállító.
  • zvaragabor
    STS-134 - Endeavour - 19 April 2011
    STS-135 - Atlantis - 28 June 2011 - ha minden jól megy
  • zvaragabor
    STS-134, STS-135
  • Molnibalage
    Upsz, akkor tévedtem. Mikor?
  • Pares
    Sajnos így van, az űrsiklókról lemaradtam... De gondolom nem ez volt az utolsó űrhajó, amit valaha fellőttek.

• zvaragabor
    Még lesz kettő, az Endeavour és az Atlantis még repül egyet-egyet.
  • Molnibalage
    Az nehéz lesz, mert elvileg ez volt az utolsó STS misszió.
  • Papirzacsi
    Én első ránázásre 50-60km-nek saccoltam. Ráadásul a sikló pályája a másik irányba hajlik el, így esetleges robbanás esetén is inkább távolabb kerülnek a törmelékek mint közelebb.
  • Pares
    Mennyi lehetett a távolság? Nekem úgy tűnik, hogy azért olyan 60-70 kilométer meg volt az. Csak nem engednék olyan közel a civil repülőket, ha veszélyes lenne, legalább is gondolom én...
  • Pares
    Elképesztő felvétel! Mit nem adnék, hogy én is láthassam egyszer a startot!
  • Molnibalage
    Én azt sem tudtam, hogy ilyen közel engednek civil airliner-t. Ha szétpukkan az STS, akkor több tíz km-es körben is szóródhat a hulladék. Eltalálhatja a gépet. Persze ennek esélye csillagászati, de akkor is...
  • Rincewind
    Wow! Ekkora makot, hogy ezt igy elkaptak. o.O
  • Molnibalage
    Nem rossz perspektíva.
  • [NST]Cifu
    Köszönöm szépen! :D
  • Molnibalage
    +1
  • Csirke4
    HBD Cifu! =)
  • joebacsi
    Boldogat Cifu! :)
  • [NST]Cifu
    Köszönöm szépen. :)
  • Dzsini
    Ezt a topicot biztos olvasod, úgyhogy kedved szerinti Isten/istenség/felsőbbrendű lény/képzelt figura éltessen sokáig! :)
  • Dzsini
    fotósorozat
  • [NST]Cifu
    Hát reméljük az Orion / Dragon gyorsan pótolja majd azért az űrsiklókat.

BTW ahogy olvasom elkelt a két Hold-megkerüléses űrtúrísta út első jegye 150 millió US$-ért, a második hely még kiadó...
  • Freeda Krueger
    utolsó út
  • [NST]Cifu
    Nekem sajnos a "biztonsági" másolatok a hosszabb írásaimról elvesztek egy vinyóhalálnál, szóval ezt most újra bepötyögtem, nem copy-paste volt. De a forrás ettől még ugyan az (Spacefuture.com), viszont biztos, hogy ez most bővebb, mert akkor még nem tudtam a frissebb, 2000-es publikációról.
  • polarka
    Nem néztem meg, de mintha anno az index fórumon is leírtad ezt. copy+paste? vagy le van mentve a titkos másolatok közt x)
  • [NST]Cifu
    Von Braun terve 1952-ből:

Herman Potoènik illusztrációja 1928-ból (amire amúgy Von Braun is hivatkozott később):
    [center]
  • Pares
    Ez tisztára olyan, mint a 2001:Űrodüsszeia-ban!

De úgy tudom a filmnél is NASA terveket vettek figyelembe...
  • [NST]Cifu
    Előbb-utóbb elkerülhetettlen, hogy az űrbéli építkezések eféle módon valósuljanak meg. Amúgy az ISS esetén is azért az űrbéli építés alapait sajátították el, a rácstartók építésénél, illetve a napelemek, hűtőradiátorok és a kiszolgáló berendezések telepítésénél.
  • Papirzacsi
    Igen, csak ahogy a képen is látszik, egy egy újabb kerék nem egy rakétával szállítható, szemben a ma használt modulokkal. Ez a pénz mellett nagyonsok és bonyolult ürbéli szerelést igényel, szemben a mai nagyrészt földi szereléssel, ez is oka, hogy nem építettünk ilyen állomásokat még.
  • [NST]Cifu
    És a pénzen felül ott van még az is, hogy a mai űrállomás egy egy modul hozzácsatolásával bővíthető, míg az ilyen kerek zárt állomás nem.

Egy-egy új kerék hozzáadásával lehet.

[center]
  • [NST]Cifu
    Itt és itt jól leírják angolul. Magyarra fordítani nem merném így hirtelen. :)
  • Molnibalage
    Tehát lényegében a nem megy át a víz a ruha "texitles" részén? Miből készül az?
  • [NST]Cifu
    Bizonyos változtatásokkal, például zsebek vannak rajta ahova súlyokat ill. hungarocel darabokat illesztenek, hogy elérjék az adott mélységben a semleges lebegést, a NASA által használt EMU ruhákból hiányzik a hűtő-fűtő rész, hiszen nincs rá szükség, illetve pár dolgot lespóroltak (pl. a drága halogén fejlámpa helyett sima buvárlámpát szigszallagoztak a tartókeretre). Az Orlan pedig nem önellátó a rendszer, hanem felszínről táplált.
  • Papirzacsi
    Igen, akkor vagy a hozzácsatolt modulban nem lesz mesterséges gravitáció, vagy egy az előzőel megegyező méretű kerek űrállomást kell hozzácsatolni, szemben a mai kisméretű modulokkal.
  • Molnibalage
    Nem feltétlen. Minden forgó állomásnak van tengelye. Oda lehet dokkoló részt tenni. Viszont oda lehet akkro bővítést is tervezni. A baj az, hogy csak forgásirányban bővíthető...
  • Papirzacsi
    És a pénzen felül ott van még az is, hogy a mai űrállomás egy egy modul hozzácsatolásával bővíthető, míg az ilyen kerek zárt állomás nem.