9993
-
Freeda Krueger #1028 Új Mars jármű
Érdekes cikk a következő Mars járműről. -
#1027 Igen, a két szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta a kiégés után ejtőernyővel az Atlanti-óceánba esik, ahol összegyűjtik őket. -
polarka #1026 Ezeket ugye utólag begyűjtik? -
Pares #1025 EPIC. -
#1024 Kamerákat szereltek az SRB-ekre. Nagyon penge jelenetek vannak a videóban! -
#1023 Őőő... egy indítás csaknem olyan, mint a másik, legalábbis nem hiszem, hogy 50km-ről sok érzékelhető különbség van egy STS, egy Falcon 9, egy Ariane 5 vagy egy Szojuz indítása között. :)
Ettől persze a felvétel még lélegzetelállító. -
#1022 STS-134 - Endeavour - 19 April 2011
STS-135 - Atlantis - 28 June 2011 - ha minden jól megy -
#1021 STS-134, STS-135 -
#1020 Upsz, akkor tévedtem. Mikor? -
Pares #1019 Sajnos így van, az űrsiklókról lemaradtam... De gondolom nem ez volt az utolsó űrhajó, amit valaha fellőttek.
-
#1018 Még lesz kettő, az Endeavour és az Atlantis még repül egyet-egyet. -
#1017 Az nehéz lesz, mert elvileg ez volt az utolsó STS misszió. -
#1016 Én első ránázásre 50-60km-nek saccoltam. Ráadásul a sikló pályája a másik irányba hajlik el, így esetleges robbanás esetén is inkább távolabb kerülnek a törmelékek mint közelebb. -
Pares #1015 Mennyi lehetett a távolság? Nekem úgy tűnik, hogy azért olyan 60-70 kilométer meg volt az. Csak nem engednék olyan közel a civil repülőket, ha veszélyes lenne, legalább is gondolom én... -
Pares #1014 Elképesztő felvétel! Mit nem adnék, hogy én is láthassam egyszer a startot! -
#1013 Én azt sem tudtam, hogy ilyen közel engednek civil airliner-t. Ha szétpukkan az STS, akkor több tíz km-es körben is szóródhat a hulladék. Eltalálhatja a gépet. Persze ennek esélye csillagászati, de akkor is... -
#1012 Wow! Ekkora makot, hogy ezt igy elkaptak. o.O -
#1011 Nem rossz perspektíva. -
#1010 Köszönöm szépen! :D -
#1009 +1 -
#1008 HBD Cifu! =) -
#1007 Boldogat Cifu! :) -
#1006 Köszönöm szépen. :) -
#1005 Ezt a topicot biztos olvasod, úgyhogy kedved szerinti Isten/istenség/felsőbbrendű lény/képzelt figura éltessen sokáig! :) -
#1004 fotósorozat -
#1003 Hát reméljük az Orion / Dragon gyorsan pótolja majd azért az űrsiklókat.
BTW ahogy olvasom elkelt a két Hold-megkerüléses űrtúrísta út első jegye 150 millió US$-ért, a második hely még kiadó... -
Freeda Krueger #1002 utolsó út -
#1001 Nekem sajnos a "biztonsági" másolatok a hosszabb írásaimról elvesztek egy vinyóhalálnál, szóval ezt most újra bepötyögtem, nem copy-paste volt. De a forrás ettől még ugyan az (Spacefuture.com), viszont biztos, hogy ez most bővebb, mert akkor még nem tudtam a frissebb, 2000-es publikációról. -
polarka #1000 Nem néztem meg, de mintha anno az index fórumon is leírtad ezt. copy+paste? vagy le van mentve a titkos másolatok közt x) -
#999 Von Braun terve 1952-ből:
Herman Potoènik illusztrációja 1928-ból (amire amúgy Von Braun is hivatkozott később):
[center]
-
Pares #998 Ez tisztára olyan, mint a 2001:Űrodüsszeia-ban!
De úgy tudom a filmnél is NASA terveket vettek figyelembe... -
#997 Előbb-utóbb elkerülhetettlen, hogy az űrbéli építkezések eféle módon valósuljanak meg. Amúgy az ISS esetén is azért az űrbéli építés alapait sajátították el, a rácstartók építésénél, illetve a napelemek, hűtőradiátorok és a kiszolgáló berendezések telepítésénél. -
#996 Igen, csak ahogy a képen is látszik, egy egy újabb kerék nem egy rakétával szállítható, szemben a ma használt modulokkal. Ez a pénz mellett nagyonsok és bonyolult ürbéli szerelést igényel, szemben a mai nagyrészt földi szereléssel, ez is oka, hogy nem építettünk ilyen állomásokat még. -
#995 És a pénzen felül ott van még az is, hogy a mai űrállomás egy egy modul hozzácsatolásával bővíthető, míg az ilyen kerek zárt állomás nem.
Egy-egy új kerék hozzáadásával lehet.
[center] -
#994 Itt és itt jól leírják angolul. Magyarra fordítani nem merném így hirtelen. :) -
#993 Tehát lényegében a nem megy át a víz a ruha "texitles" részén? Miből készül az? -
#992 Bizonyos változtatásokkal, például zsebek vannak rajta ahova súlyokat ill. hungarocel darabokat illesztenek, hogy elérjék az adott mélységben a semleges lebegést, a NASA által használt EMU ruhákból hiányzik a hűtő-fűtő rész, hiszen nincs rá szükség, illetve pár dolgot lespóroltak (pl. a drága halogén fejlámpa helyett sima buvárlámpát szigszallagoztak a tartókeretre). Az Orlan pedig nem önellátó a rendszer, hanem felszínről táplált. -
#991 Igen, akkor vagy a hozzácsatolt modulban nem lesz mesterséges gravitáció, vagy egy az előzőel megegyező méretű kerek űrállomást kell hozzácsatolni, szemben a mai kisméretű modulokkal. -
#990 Nem feltétlen. Minden forgó állomásnak van tengelye. Oda lehet dokkoló részt tenni. Viszont oda lehet akkro bővítést is tervezni. A baj az, hogy csak forgásirányban bővíthető... -
#989 És a pénzen felül ott van még az is, hogy a mai űrállomás egy egy modul hozzácsatolásával bővíthető, míg az ilyen kerek zárt állomás nem.