10000
  • [NST]Cifu
    Gyakorlatilag mindig újabb és újabb leszállási megoldásokat próbálnak ki minden szondánál, mivel még mindig nagyon nehéz egy megbízható, könnyű és működőképes megoldással előállni. A Curiosity rover tömege egymaga közel annyi lesz, mint a Spirit/Opportunity-t szállító teljes Mars felé indított szondák tömege egyenként (ez a rover 900kg, azok a szondák 1190kg-ot nyomtak). Szerintem is kockázatosabb a mostani leszállási megoldás, de a lufis landolás itt nem jöhet szóba, túl nehéz lenne, és kockázatos volt az is.
  • Pares
    Nehéz szülés lesz:

• Pares
    Ha minden jól megy, akkor akár 14 évig is működő képes lehet. Ha addig kibírja, akkor remélhetőleg már asztronauták fogják beszedni és visszahozni az egyik földi múzeumba. Álom, édes álom...

Nagyon komolynak ígérkezik a Curiosity, csak sikerüljön nekik a landolás, mert a videók alapján ez lesz az eddigi legbonyolultabb landolási manőver. Ha elbasszák a landolást, hát az katasztrofális lesz a NASA-nak...
  • Molnibalage
    A kép nagyon üt. Tisztára, mint valami evolúcióról szóló természetfilm. Csótány, nagyon bogár, kis bogár. :)

Reméljük, hogy annyira túlteljesít majd az új, mint a két Rover.
  • Pares

Egyébként:

"Curiosity rover will be launched by an Atlas V 541 rocket and will be expected to operate for at least 1 Martian year (668 Martian sols/686 Earth days) as it explores with greater range than any previous Mars rover." - A Wikipédia szerint.
  • Molnibalage
    Én is az nézem. Az első cucc akkora volt, hogy szinte elfért egy cipősdobozban. Ez meg már akkora, mint egy autó.

Mekkora távra tervezik?
  • Pares
    Jó nagy dög. Lézer ágyú is lesz rajta. Hiába, sose lehet tudni, hogy mikor találkozik az ember egy kósza terroristával.
  • Freeda Krueger
    Új Mars jármű
    Érdekes cikk a következő Mars járműről.
  • [NST]Cifu
    Igen, a két szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta a kiégés után ejtőernyővel az Atlanti-óceánba esik, ahol összegyűjtik őket.
  • polarka
    Ezeket ugye utólag begyűjtik?
  • Pares
    EPIC.
  • DrRadon
    Kamerákat szereltek az SRB-ekre. Nagyon penge jelenetek vannak a videóban!
  • [NST]Cifu
    Őőő... egy indítás csaknem olyan, mint a másik, legalábbis nem hiszem, hogy 50km-ről sok érzékelhető különbség van egy STS, egy Falcon 9, egy Ariane 5 vagy egy Szojuz indítása között. :)

Ettől persze a felvétel még lélegzetelállító.
  • zvaragabor
    STS-134 - Endeavour - 19 April 2011
    STS-135 - Atlantis - 28 June 2011 - ha minden jól megy
  • zvaragabor
    STS-134, STS-135
  • Molnibalage
    Upsz, akkor tévedtem. Mikor?
  • Pares
    Sajnos így van, az űrsiklókról lemaradtam... De gondolom nem ez volt az utolsó űrhajó, amit valaha fellőttek.

• zvaragabor
    Még lesz kettő, az Endeavour és az Atlantis még repül egyet-egyet.
  • Molnibalage
    Az nehéz lesz, mert elvileg ez volt az utolsó STS misszió.
  • Papirzacsi
    Én első ránázásre 50-60km-nek saccoltam. Ráadásul a sikló pályája a másik irányba hajlik el, így esetleges robbanás esetén is inkább távolabb kerülnek a törmelékek mint közelebb.
  • Pares
    Mennyi lehetett a távolság? Nekem úgy tűnik, hogy azért olyan 60-70 kilométer meg volt az. Csak nem engednék olyan közel a civil repülőket, ha veszélyes lenne, legalább is gondolom én...
  • Pares
    Elképesztő felvétel! Mit nem adnék, hogy én is láthassam egyszer a startot!
  • Molnibalage
    Én azt sem tudtam, hogy ilyen közel engednek civil airliner-t. Ha szétpukkan az STS, akkor több tíz km-es körben is szóródhat a hulladék. Eltalálhatja a gépet. Persze ennek esélye csillagászati, de akkor is...
  • Rincewind
    Wow! Ekkora makot, hogy ezt igy elkaptak. o.O
  • Molnibalage
    Nem rossz perspektíva.
  • [NST]Cifu
    Köszönöm szépen! :D
  • Molnibalage
    +1
  • Csirke4
    HBD Cifu! =)
  • joebacsi
    Boldogat Cifu! :)
  • [NST]Cifu
    Köszönöm szépen. :)
  • Dzsini
    Ezt a topicot biztos olvasod, úgyhogy kedved szerinti Isten/istenség/felsőbbrendű lény/képzelt figura éltessen sokáig! :)
  • Dzsini
    fotósorozat
  • [NST]Cifu
    Hát reméljük az Orion / Dragon gyorsan pótolja majd azért az űrsiklókat.

BTW ahogy olvasom elkelt a két Hold-megkerüléses űrtúrísta út első jegye 150 millió US$-ért, a második hely még kiadó...
  • Freeda Krueger
    utolsó út
  • [NST]Cifu
    Nekem sajnos a "biztonsági" másolatok a hosszabb írásaimról elvesztek egy vinyóhalálnál, szóval ezt most újra bepötyögtem, nem copy-paste volt. De a forrás ettől még ugyan az (Spacefuture.com), viszont biztos, hogy ez most bővebb, mert akkor még nem tudtam a frissebb, 2000-es publikációról.
  • polarka
    Nem néztem meg, de mintha anno az index fórumon is leírtad ezt. copy+paste? vagy le van mentve a titkos másolatok közt x)
  • [NST]Cifu
    Von Braun terve 1952-ből:

Herman Potoènik illusztrációja 1928-ból (amire amúgy Von Braun is hivatkozott később):
    [center]
  • Pares
    Ez tisztára olyan, mint a 2001:Űrodüsszeia-ban!

De úgy tudom a filmnél is NASA terveket vettek figyelembe...
  • [NST]Cifu
    Előbb-utóbb elkerülhetettlen, hogy az űrbéli építkezések eféle módon valósuljanak meg. Amúgy az ISS esetén is azért az űrbéli építés alapait sajátították el, a rácstartók építésénél, illetve a napelemek, hűtőradiátorok és a kiszolgáló berendezések telepítésénél.
  • Papirzacsi
    Igen, csak ahogy a képen is látszik, egy egy újabb kerék nem egy rakétával szállítható, szemben a ma használt modulokkal. Ez a pénz mellett nagyonsok és bonyolult ürbéli szerelést igényel, szemben a mai nagyrészt földi szereléssel, ez is oka, hogy nem építettünk ilyen állomásokat még.