9993
-
#868 én arra lennék kiváncsi hogy a C-t lehetne cserélni a Si-re a DNS láncban? -
Ez óriási téma, és örök gondolat!!
Mi van ha a hadronok, a neutrínók, leptonok, müonok, kvarkok is élnek a maguk módján, felépítik a világmindenséget, de belőlünk nem is érzékelnek semmit az elképzelhetetlen méretbeli lépték-különbség miatt.
Mi van ha a galaxishalmazok, a galaktikus szuperhalmazunk, vagy maga az észlelhető univerzum is egyetlen preonja egy másik világnak, ami ismét atomokká, molekulákká, kémiai vegyületekké, örökítőanyaggá, és azon keresztül sejtekké épül össze. A sejtekből egy élőlénnyé.. ezek saját élőhelyeken élnek, de konkrétan teljesen eltérő és számunkra elképzelhetetlen anyagszerkezetben, értelmezhetetlen valóságmodellben és fizikai törvények alapján működő "lét"-ben.
Mi van ha ezek az UNIVERZUMOK egymást építik fel matematikailag és fizikailag értelmezhetetlen lépték/lényegiség különbségek mellett és egy végtelen fraktálban összegződnek? Mindegyik valóságban elképzelhetetlenek a többi (vagy bármelyik) kvintesszenciái, szabályai, törvényei: nincs olyan hogy "idő", nincs "tér", mások a fogalmak. Más a lényegiség.
Ezekkel az univerzumokkal, az itt élő lényekkel minden bizonnyal soha nem is találkozhatunk. És lehet hogy ők is keresik az életet, megvan a maguk kis SETI programjuk..
Félelmetes gondolat..
:) -
Pares #866 Szerintem a Földön maximum az ilyen "elem-cseréhez" hasonló különlegességek fordulhatnak elő. Ahhoz, hogy egy DNS-t lecserélő életformára bukkanjunk, valószínűleg a Földön kívül kell keresgélnünk.
Az, hogy a Földön találjunk valami ilyesmit, még az én fantáziámnak is túl bizarr.
Az a kérdés, hogy az ilyen nem-DNS-en alapuló életet fel tudnánk-e ismerni. Esetleg "élet-alakja" lenne-e? Életnek számítana-e? Itt megint előjönnek az élet definíciója körüli kérdések. -
Pares #865 Na igen, a környezeti körülményeknél konkrétan az olyanokra gondoltam, amik nem fordulnak elő a Földön. Szóval a földihez képest igazán extrém körülményekre, amit még a Medveállatkák se komálnának. Most már van valami bizonyíték arra, hogy akár ilyen nagyon fura helyeken is lehet élet. Ami szuper! -
#864 Igen, az az új benne.
Nem anyagcseréről van szó, hanem átörökítésről, az alapvető szerves bázisokról.
Olyan ez, mintha 20 éves korodig azt tanulnád, hogy szabályszerűen minden gerinces állat csontjai alapvetően kalciumra, magnéziumra, foszforra épülnek, elfogadod, természetesnek veszed, ebben élsz, majd egyszerre amazónia eldugott erdeiben találnak egy majmot aminek a csontjai szilíciumból vagy nikkelből vannak...
-
#863 Őszintén szólva nem tudom, melyik az elfogadottabb elmélet, de jelentősége ebből a szempontból most talán nem is olyan fontos.
Ez a baktérium még viszonylag keveset jelent, továbbra is DNA / RNA alapú életforma, "csak" egy foszformolekulát felcserélt arzénmolekulára, és ezt laboratóriumi körülmények között sikerült reprodukálni. A következő nagy kérdés, hogy meddig lehet elmenni a DNS lánc megváltoztatásában, mennyire térhetünk el az eddig ismert alkotóelemektől. A végén pedig akár kiderülhet, hogy olyan helyeken is előfordulhat élet, ahol eddig el sem mertük képzelni (mondjuk egy csillag felszínén). -
#862 Elnézést, ha túl durván fogalmaztam, utólag olvasva egy kicsit érdes volt a stílusom. :) -
#861 Erről is többről van itt szó (illetve kicsit másról).
A földön az elmúlt 100 évben fedezték fel a legtöbb addig nem ismert extremofil fajt (olyan szélsőséges körülmények között életképes fajok - főként egysejtűek - amik ott is megélnek ahol az nem lenne elvárható a földi élet biológiai természeténél fogva) vannak extrém savas, lúgos, forró, fagyott, száraz, vagy hatalmas nyomás alatti (óceánok mélyén) körülmények mellett megélő fajok. Ezek azonban csak az életkörülményeikben extrémek, alternatív niche-eket hasznosítanak, genetikailag viszont ALAPJAIBAN nem különböznek, mind a hagyományos modell szerint épülnek fel, örökítőanyagukban az RNS és DNS szerves bázisai azonosak minden földi életformában.
Itt (ha igaz a hír és hiteles a forrás) a biológia olyan alapvető szabályait/ kvázi tabuit döngettek meg amire jó ideje nem volt példa. -
Pares #860 A földi élet kialakulásáról alkotott teóriák közül melyik az általánosabban elfogadott a tudományos berkekben? A pánsperma vagy a véletlenszerű verzió?
Mert a véletlenszerű verzió esetén, és ezeknek az új fejleményeknek a tudatában szvsz úgy kell feltenni a kérdést, hogy mekkora az esélye annak, hogy NEM alakult ki más bolygókon élet.
A pánsperma elmélet is új megvilágítást nyerhet. Mi van akkor, ha ezeken az űrbeli kőzeteken amolyan "alapértelmezett" élet található. Nagyon ellenálló életforma (mint a földi Medveállatkák) , és nagyon alkalmazkodó képes, ami mondjuk mindig ahhoz a környezethez alkalmazkodik, amibe belepottyan. Így tehát ha egy metán tengerbe esik, úgy fejlődik, ha egy arzénos tóba, úgy fejlődik, vagy ha egy vízből álló tengerbe, akkor meg amúgy fejlődik (ha szárazföldre esik, na 'akkor mi van?).
Egyszóval lehet, hogy az élet egyik alap definíciója lehet az adott környezethez való alkalmazkodó képesség. Tehát se nem víz, se nem metán, se nem arzén és a többi, hanem bármelyik. -
#859 Igazad van, enyhén buta kijelentés volt. -
#858 eddig nem tudták hogy van arzén evő baci?
én azt hittem hogy itt az új dolog hogy az arzén a DNS láncába van benne.. -
Pares #857 Ez hatalmas felfedezés! Most bebizonyosodott, amit sokan sejtettek, feltételeztek (köztük én is), hogy az élet nem feltétlenül az eddig ismert alapokhoz ragaszkodik. Ám -ahogy Cifu is írta- erre eddig nem volt bizonyíték. Most már van. Ez a baci majdnem olyan, mintha egy földön kívüli lenne, hiszen alapjaiban más a felépítése. Ezzel a felfedezéssel gyakorlatilag 100%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy az élet nagyon sok fajta, a földitől gyökeresen eltérő formát felvehet. Olyan környezetekben is kialakulhat élet, ami a földi életformáknak túl savas/lúgos, túl hideg, vagy túl meleg, nagyobb vagy kisebb a légnyomás, ritkább vagy sűrűbb a légkör, vagy kisebb/nagyobb a gravitáció.
Bebizonyosodott, hogy az élet nem ragaszkodik a földön eddig általánosan megszokott elemekhez.
-
#856 ..csak annyi hogy alapjaiban kell átírni a biológia, genetika, és biokémia könyveket... (+ kibővíteni az összes kapcsolódó résztudományt, és terminológiát az állatélettantól az ökológiáig, niche-ekig, stb stb) semmi különös....
lásd #855-ben bővebben.. -
#855 Ha csak ennyit sikerült megérteni belőle, hogy arzénzabáló bacik, akkor kb. itt abba is lehet hagyni az olvasást...
A jelentősége a felfedezésnek azért hatalmas, mert az eddigiektől eltérő felépítésű DNS-sel találkoztak, ahol a foszfor helyet arzén található a DNS láncban.
Hogy mi ennek a jelentősége? Eddig az "élet" és a "életre alkalmas" megfogalmazás a Földi életre vonatkozott, arra alapozva, hogy erre volt bizonyíték. Azt eddig is feltételezték, hogy a Földönkívüli élet alapjaiban lehet más, mint a Földi, de erre nem volt bizonyíték. Máshonnan megközelítve a dolgot: sok tudós és kutató azon a nézeten volt, hogy alapvetően a Földönkívüli életnek is úgy kell kinéznie, mint a Földi életnek. Ugyanazokból az alapelemekből kell felépülnie, ugyanazon az "igénylista", ami nélkül nem jöhet létre, nem tud fejlődni és szaporodni. A végkövetkeztetés pedig az, hogy egy Földönkívüli értelmes életforma nagy valószínüséggel ugyan úgy fog kinézni és ugyanúgy fog működni, mint az ember.
Ezt az elméletet eddig nem lehetett igazán megfogni, nem volt olyan bizonyíték, ami ezt cáfolhatná.
Ez a felfedezés viszont ilyen. Nem kell az életformáknak ugyanazon módon felépülni, mint ahogy a biológia eddigi állása szerint feltételeztük.
Persze a kérdés az, hogy ez miért olyan "nagy" hír, hogy minden hírportál most ezzel foglalkozik.
Utánanézve, a NASA bejelentése egyáltalán nem rendkívüli, olyan, mint tucatnyi korábbi hasonló. Előre egy-két nappal bejelentik a sajtótájékoztatót, hogy kik lesznek ott és hogy milyen fő témával kapcsolatos. Ez alapján a hírügynökségek odaküldhetik a megfelelő riportert, van idő végigszervezni az utat, stb.
A tippem az, hogy egy bulvároldal fogta, és addig törpölt, amíg úgy meg nem fogalmazta az amúgy tudományosan valóban komoly felfedezéssel kapcsolatos sajtótájékoztató előzetes beharangozóját, hogy arra mindenki felkapja a fejét. A többi média pedig egyből átvette a forrást. A futótűzként terjedő hír pedig átjárta a világot. A bejelentés után viszont a laikus csak néz bambán, hogy ez most mi? Ez kérem a bulvármédia, amely megetett, rájátszva az emberi fantáziára... -
#854 érdekes felfedezés. -
#853 ebbe mi olyan különös?
a bacik minden ***-t megzabálnak :D -
#852 Kiderült. Arzénzabáló bacik. -
#851 Az utóbbi időben viszonylag sokat hallottunk a Rhea-ról (tiszta, nem megkötött oxigén), illetve a Cassiniról, szóval én ezért nem várok nagy bejelentést... De hamarosan kiderül. -
Pares #850 Igen, sajnos ez is benne van a pakliban, és amint olvastam, rengetegen erre is számítanak. De bennem még van annyi naivitás, hogy azt remélem valami nagy, igazán nagy dolgot jelentenek be. Bár erre tényleg vajmi kevés esély van. -
Pares #849 Sok spekulációt olvastam, hogy talán a Kaliforniai Mono-tavi bacikról fog szólni a nagy bejelentés, amiknek a DNS-e nem a szokásos hat elemből épül fel (C, H, O, N, P, S), hanem a foszfort arzénnal helyettesítik. Igen érdekes dolog. Ez esetben komolyan el lehet gondolkozni azon, hogy milyen, teljesen más alapokon létező élet lehet az univerzumban. Talán már a mi Naprendszerünkben is! Titán, Mars, Európa (Vénusz? Rhea? stb.?) -
#848 Az egész arra ideális, hogy egy kicsit megint a NASA-ra, illetve a földönkívüli élettel kapcsolatos kutatásra irányítsa a figyelmet, elég a világsajtóra odanézni - a fél világ azt találgatja két napja, mit akar bejelenteni a NASA. Most éppen téma a szigorú költségvetési megszorítás az Amerikaiaknál (elvileg még decemberben kell dönteni), márpedig az utóbbi évekre az ilyen jellegű kutatások amúgy se voltak elengedve, mert az Ares / Orion páros (ie.: emberes űrrepülés) jelentős elvonásokat jelentett a többi kutatási ágtól, így a földönkívüli élettel kapcsolatosoktól is.
Szóval én fenntartom a lehetőséget, hogy hegyibeszéd helyett csak egy jól időzített kutatási eredmény publikációt kapunk, hatásvadász csomagolásban, kvázi lobbyérdekből. -
Pares #847 Remélem tényleg valami érdekes és nagy dolgot jelentenek be, és nem csak agyon hypeolják az egészet... -
#846 SF blog-on is erről megy a téma -
#845 Ötletek lehetnek, de igazán világmegváltó dologra nem számítok. :)
Talán valamiféle megerősítés a Marsi baktérium-szintű életformákról? -
#844 Európa, Titán, Mars. A 3 közül lesz szerintem valamelyik a téma. -
#843 szerintetek mit jelentenek be?
itthoni idő szerint csütörtök este lesz sajtótájékoztató valamilyen asztrobiológiai felfedezésről, addig hírzárlat... -
Pares #842 Most olvasom csak, hogy hogyan összekevertem ezt a mondatot. Ott maradt egy extra szó (mire) a javítás után... -
Freeda Krueger #841 Meglenne az első mars polgár.Földönkívüli ha úgy tetszik. -
Pares #840 Csak nehogy mire a Marsra nagy pocakokkal érjenek oda...
-
#839 Ez a Lisa Nowak eset hatalmas hír lett, de én nem látom be, miért hozzák fel ezt érvként a női űrhajósok ellen. Annyit bizonyít, hogy az űrhajós is ember. Hány, de hány szerelemféltésből elkövetett támadás, gyilkosság, stb. történik az emberek között? Rengeteg. Egy ezek közül űrhajóst is érint, és máris ráharapnak a dologra, mintha a világűrben a féltékenység mást jelentene, mint a Földön. -
Freeda Krueger #838 Nők az ürben
érdekesség,félig off.. -
#837 Az árapály elméleteddel maradj szépen a fizika és csillagászat topicban. Okkal nem látogattam tovább azt. -
forrai #836 A jelek meg nekem azt mutatják, hogy itt vannak google műveltségű emberek. Egyébként, én is az vagyok. Nálam ez dícséret.
Mert lehetőségem van a végtelen hamis és igaz információ áradatból magamnak értékelni, dönteni: szerintem ez igaz, az nem.
Jelenleg egy Geofizika egyetemi jegyzetet olvasok, ki tudja hányadszor. Célirányosan. Ahogy egy egyetemista soha. Ő a vizsgára készül, azután elmegy geodétának.
-
forrai #835 42000 km-en nulla az árapály pld.
50000 km-en meg már távolodna.
Persze, több üzemanyag kell.
Ezt lehetne optimalizálni.De ha nem ismerik az árapályt, nem lehet.
És rosszul ismerik! -
#834 Túlmenően azon, hogy a HVG-nél is vannak tanult emberek,ők is a "tudósoktól" kapják az értesületlenségeiket.
A jelek szeritn nem. Azt amit Cifu leírt kb. 5 perc googlizással ki lehet deríteni...
-
forrai #833 Kiszámoltam, hogy igenis: a földi árapály okozhatja a műhold gyors zuhanását, olyan közelről.
Lehetne optimalizálni a kiinduló pálya magasságát, a főtömegének orientációját, stb.
Hiszen távolabb kisebb az árapály is, mert lassúbb a keringés.
Miért nem érdekel ez titeket, ha egy antenna mérete olyan fontos?
Persze, az érdekel amit akartok.
-
forrai #832 Amellett, hogy egyetértek veletek néha megkérdezem.
Hogyan írhatja CIFU, hogy "Ebben az egy hírben annyi marhaságot sikerült összehordaniuk, hogy csak na"?
Molnibalage meg hogy: "Mit vártál? HVG.."
Túlmenően azon, hogy a HVG-nél is vannak tanult emberek,ők is a "tudósoktól" kapják az értesületlenségeiket.
Nem akarom az újságírókat védelmezni, de nem (csak) velük van probléma.
Ám ha ti ilyesmire mertek "vetemedni, nekem miért nem lehet?
Ahogy megpróbáltam valamit mondani, ami végre nem ufó, vagy tudományos hátulról- hasvakarás, rámrohantatok, vagy ignoráltatok.
Ahogyan most is.
Nem várhatom tőletek, hogy köznapi dolgokon túlmenően gondolkozzatok, de valahogy kezdetben mégis elvártam.
Azt hittem, ez az a hely.
Nézzétek már meg, milyen képleteket irtam "Csillagászat- Fizika" topikban!
És beszéljük meg az árapály mai állapotát, mert hihetetlenül elhanyagolt, és pont azért perspektivikus, és érdekes.
Fektessétek belé azt a kevés energiát, ami látom, megvan bennetek, és ami azután bőven megtérülne nektek is.
-
#831 Mit vártál? HVG... -
#830 Ebben az egy hírben annyi marhaságot sikerült összehordaniuk, hogy csak na.
1.: Legnagyobb? Milyen szempontból? Az adott műhold esetén az antenna mérete miatt lesz a "legnagyobb". Pontos adat nincs. Az eddigi legnagyobb antennával a SkyTerra-1 rendelkezett, 72 láb vagyis ~22 méter átmérőjűvel. A 100 méter egy "picit" soknak tűnik azért.
2.: 7 tonna nem éppen rendkívüli. A KH-12 "Improved Crystal" kémműhold (képzeld el, hogy a Hubble a Föld felé néz, na ez a KH-12) tömege 17 tonna körül van.
3.: A Delta-4 sehol sincs a valóban nagy hordozórakétákhoz képest, még ha az egykori hordozórakétákat nem is számoljuk, a Delta IV. legnagyobb változata tud 3'304kN (4x 826kN szilárd gyorsítórakéta) + 3'312kN (első fokozat) = 6'616kN tolóerőt. Az Ariane V. ECA meg összesen 7'584kN-ot. -
#829 najó, van neki 1 hatalmas antennája
"Állítólag a hold egy igen nagy, akár 100 m-es átmérőt is elérő antennát fog kinyitni, ha eléri végleges pályáját. " űrvilág.hu -ról.
Így már érthetőbb