9996
-
Saintgerman #1191 Na de mi van, ha az összes bolygó foglalt ? (lakott) Azokra mehetnénk ugyan, akik még utánunk kullognak, de milyen szándékkal ? Leigázni őket és kifosztani, vagy a fejlődésükben segíteni ? Vagyunk mi magunk is már ilyen "fejlettek" ? -
Pares #1190 Ha arra képesek vagyunk, hogy terraformáljunk egy egész bolygót, akkor szerintem egy védőpajzsot sem lenne nagy gond kiépíteni a bolygó és a nap közé. Persze lehet, hogy csak én gondolom így, és ez egészen másképp működik... -
Pares #1189 Szerintem az alatt az 5000 vagy mennyi év alatt csak kifejlesztünk olyan űrhajókat, amikkel képesek leszünk csillagközi utakra. És ha azokra képesek vagyunk, akkor ezerszer olcsóbb egy "kész" Föld-szerű bolygóra letelepedni, mint ezer évekig a Marssal bajgolódni... -
Cef #1188 Én se értettem sose, hogy a sugárzást miért nem figyelik. Arra tippeltem, hogy a Mars már elég távol van a naptól és ez nem jelent akkora problémát, de nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet. Még esetleg egy vastag ózonréteget lehetne kialakítani, de szerintem az alacsony gravitáció miatt ez sem lehetséges. -
Cef #1187 Ha mondjuk az emberiség valami oknál fogva eltűnne/elmenne. Ezt is mondták, hogy szükséges a folyamatos beavatkozás, csak elfelejtettem odaírni. A lényeg az, hogy magától nem maradna meg, mint itt a Földön. -
#1186 Ebben van valami. :) -
#1185 Mivel elejétől fogva külső beavatkozás van nem vágom, hogy akkor ha már kialakult egy valamiféle élhető közeg, akkor ki hagyná tönkremenni. Ezért logikailag elég hülye állítás volt ez szerintem... -
#1184 A Mars gravitációja túl kicsi ahhoz, hogy meg tudja őrizni a légkörét, ráadásul a napszéltől nem óvja mágneses övezet, mint a Földét, a napszél így "elfújja" a légkör egy kis részét folyamatosan. Így ha lassan is, de "fogyna" a bolygó légköre. Ezt persze lehet pótolni mesterségesen, de külső beavatkozás nélkül így járna a bolygó... -
#1183 Mitől kerülne vissza a Mars a terraformálás előtti állapotba? Nem értem... -
#1182 Én sose titkoltam hogy készülnek a cikkeim. :)
Most is éppen az űrsiklós sorozat következő részén dolgoznék, ha oda tudnék koncentrálni... csak nehezen megy. :D
Off: miután a jóstehetségem korlátozott, és a rendelkezésre álló információ úgyszólván a nullával egyenlő (kb. nem indul az autóm szintű) csak tippelni tudok. Ha Operát használsz akkor lehet az Operat Turbo van bekapcsolva, esetleg a felugró ablakot tiltja le valami (ha fel sem ugrik), stb. Próbáld meg másik böngészővel például. Nálam IE9, Opera 10 és Firefox 5 alatt jó. -
#1181 Az egész terraformálás pont a Van Allen-övezet hiánya miatt erősen kérdőjeles. Oké, nem kell túlnyomásos öltözék majd a terraformálás után, de amíg nem tudjuk valahogy mesterségesen egy bolygó mágneses "védőpajzsát" pótolni, addig sugárvédő öltözék nélkül meglehetősen káros lenne a felszínen egy séta. Így pedig nem sok értelme van. Szerintem.
Pláne, hogy kérdéses mennyire viselnék jól a sugárzást az élőlények (algáktól kezdve...). -
#1180 A Mars mentőakció Ez a film is tök jó! A film szerint a Marson előbb volt élet, mint a Földön. Mondjuk igaz is lehet, mert vannak erre utaló jelek. pl. folyómedrek, meg asszem találtak jeget is a Marson! :D Sokat nézem a Discoveryt! :D -
Saintgerman #1179 Köszönjük az őszinte és részletes felvilágosítást Cifu (éljen). Így már tisztában vagyunk, hogyan keletkeznek ezek a cikkek.
Az összeesküvés-elmélet "gyártás" sajnos nem ilyen egyszerû (hogy ne sértsek meg senkit inkább nem írom miért)
off: nemtudod miért nem mûködnek a szmájlijaim Cifu ? -
Saintgerman #1178 Kössz az emlékeztetést... úgylátszik, aki elsőre nem fogja fel, az századszorra sem... -
Cef #1177 Láttam néhány dokumentumfilmet a Mars terraformálásával kapcsolatban. Széndioxidot kibocsájtó erőművekkel szeretnék felmelegíteni a légkört, beindulnának az esőzések. Ezután telepítenék be először algákkal, majd ahogy egyre melegszik a légkör fű majd fenyőfélékkel, mert azok bírják a hideget. De a terraformált Mars sose lenne olyan mint a Föld. Az éghajlat hegyvidéki lenne, olyan 10-15 fokos átlaghőmérésglettel. Az oxigénkoncentráció az alacsony gravitáció miatt a a tengerszinten is olyan lenne mint a Földön sokszáz méter magasságban, néhány száz méter magasan már élni sem lehetne. A terraformálás kb. 5000 évig tartana, de pár száz év után már lehetne mászkálni szkafander nélkül is oxigénpalackkal. Viszont pár tíz ezer év alatt a Mars szépen lassan visszaállna az eredeti állapotába. A sugárzást egyik dokumentumfilm sem említette. Nem tudom mekkora dózis éri a Marsot, de azt igen, hogy nincs aktív belső magja, ezért elektromágneses mezője sincs, ami a Földön a sugárzás nagy részét felfogja. -
#1176 Vannak ilyen elképzelések, de a működőképességével kapcsolatban sok a kérdőjel. De igen, a filmbéli felvetés működhet. Csak nem 20 év alatt érne el eredményeket, hanem sokkal több idő alatt... -
#1175 A vörös bolygó előzetes Ez az egyik kedvenc filmem! :D A filmben zöld algákat visznek a Marsra, amik oxigént termelnek. Ez vajon igaz lehet? -
#1174 értem, köszi a részletes választ :) -
#1173 St elküldte nekem egy ilyesmi cikk linkjét, érthetően sugalva, hogy írni kéne egy ilyesmit, de....
1.: Én azért egy ilyen cikkhez illendőnek tartom egy (legyen csak 6-8 órás) háttérkutatás elvégzését, a különféle nézeteket ütköztetve. NASAWatch, NASASpaceflight, Space.com stb. oldalak és fórumok jó forrásai ezeknek. Na most sajnos korlátozott az időm, mivel a cikkírásokból (bármennyire is szeretném) nem tudom/tudnám eltartani magam, szóval ezeket szabadidőmben csinálom. Az meg nem sok van, sőt, inkább kevés, és abból kéne lecsipni minden másra is....
2.: Én is úgy véltem, hogy jobb lenne ezt az űrsiklók hattyúdala sorozat végére. Eredetileg úgy számoltam, hogy az Atlantis visszatérésére lesz időzítve a sorozat vége, de ennek lőtek, mert St kérte, hogy ne csak ezzel foglalkozzak, mivel azért két hónapja már minden héten van egy űrsiklós cikk, ez meg így gáz. Ezért lett kétheti és megkurtított a sorozat, pl. most a biztonság témája jön, és egyszerűen ki kellett hagynom a technikai bemutatóból a külső üzemanyag-tartályt (ET) és a külső gyorsítórakétákat (SRB).
3.: Ha a sorozat ott tartana, ahol én szerettem volna, akkor tényleg nem lett volna szükség (szerintem sem) erre a cikkre. De az SG szerkesztése nem az én dolgom. :) -
#1172 Holdraszállás topic. Ezerszer végigtárgyalva. -
#1171 Cifu ezeket miért nem veled íratják meg? Vagy egyáltalán minek egy ilyen a te cikksorozatod után? -
#1170 -
Saintgerman #1169 Mondjuk ültetni egy két fát a másik oldalra, amit sosem látunk, aztán meg felparcellázni oszt eladni. Menjen innen oda akinek nemteccik, vagy sok píze van... -
patiang #1168 szomorú:((( -
#1167 Jogos, bocsánat, hogy itt válaszoltam. -
#1166 Nem lehetne az, hogy a moonhoaxerek ne rombolják ezt a topikot...? -
#1165 Mert nincs értelme, haszna jelenleg odamenni. Körülötte kering most is szonda a felszínt pásztázva, anyagot hoztak vissza többször is, minek odaküldeni újra embereket? Csak azért, hogy elmondhassák, hogy "ott vagyunk"? Az már megvolt. -
#1164 Szerintem tele lesz a youtub olyan felvételekkel, amiknek lesz hangja is. Addig meg itt van referenciának ez. Javasolt fejhallgatóval hallgatni. -
Saintgerman #1163 Szerinted ez öngól Cifu ? Ha már egy egyszerû ember is megszervezi a Hold - Missziót, azzal nem azt erősíted meg, hogy az összeesküvéselméletek tényleg nem is elméletek ?
Ha valóban volt ember a Holdon, akkor miért nem járnak azóta is folyamatosan ? Azóta már felkellene legyen parcellázva az egész Hold felszíne ! Csak azt ne mond, hogy anyagi okok miatt. Anyagi okai csak a kisembereknek vannak, a világbankárok soha nemlátott intenzitással képesek elvonni a polgárok javait, lassan már az összes földi parcelláknak is ők lesznek a tulajdonosai.
Ha meg nem votak a Holdon, akkor meg miért nem mennek már végre ???
Nem sántít itt valami Cifu ? -
#1162 Miért nincs hang, csak rádiózás? -
#1161 NASA TV - MOST! -
#1160 Lattam egy sorozatban (amit amugy is nezek tematol fuggetlenul). Ebben kb. ki is merult. ;) -
#1159 Mégis sikerült :) (#1156) -
#1158 Olyannyira nem erdekelnek ez a faszsagok, hogy 1 percet is sajnalnek az eletembol ilyenre pazarolni. :) -
#1157 sokszor átrágott téma itt a szomszédban -
#1156 Az egyik Big Bang Theory-ban volt, hogy lezert vertek vissza az urhajosok altal holdon hagyott tukroktol. Gondolom ez valos dolog (bar nem neztem utana) es mint ilyen konkluzivan bizonyitja, hogy Holdra szallas marpedig volt. Nem? Mondjuk amugy sosem ertettem a ketkedoket, osszeeskuves elmelet gyartokat. Manapsag olyan, mintha mindenki paranoias lenne es minden fa mogott gonosz osszeeskuvest latna... :P -
#1155 A Hold-utazást tagadóknak szoktam mondogatni, hogy adjanak öt (később már csak két) milliárd dollárt, és megszervezem én nekik az emberes Hold-missziót. :)
Technológiailag bőven kivitelezhető volt már az 1960-as években is. Persze magas kockázati rátával, de kivitelezhető. Ahova űrszondát tudunk küldeni, oda embert is tudunk. Akár a Plútóra is. Csak éppen a pár száz kg-os űrszonda helyett pár száz tonnás űrjárművet kell építenünk és feljuttatnunk. Az meg borsos árakba kerül... -
#1154 Nem, a kulcsszó az önellátás. Már a Mars Society első elképzelései is úgy csökkentik a Marsra juttatandó tömeget, és ezáltal a költségeket, hogy például üvegházban termelt növények adnák az éllelmiszert, pótolnák az oxigént, stb. -
#1153 Inkább csillagközi utaknál olyan "végleges" az egyirányú utazás. Még a Hold-utazásnál is felmerült. Odamennek az űrhajósok, ott lesznek fél-egy évet, és addig kifejlesztik a visszatéréshez szükséges űrhajókat / eszközöket, és csak ekkor küldik azokat utánuk. Akkor ugye a "minél előbb" volt a hangsúlyos rész.
Az egyirányú úttal az a baj, hogy ki kell építeni az öneállátás képességét. Ez pedig annyira nem is cinkes dolog, mert egy Mars-útnál alapból úgy számolnak sok esetben, hogy a teljes út két-két és fél évig tart. Vagyis az útnál már magában nagyon fontos az önellátás, takarékosság. Persze ennek a megvalósíthatósága a fő kérdés. Már az 1960-as évek végén is úgy terveztek űrállomást, hogy a vizet újrahasznosítják, így nem szükséges a víz utánpótlása. Ehhez képest mostanában jutunk el csak oda, hogy ezt gyakorlatban is meg tudjuk valósítani.
Ettől függetlenül nem vitás, hogy a külső bolygóknál már reálisan csak úgy érdemes emberes missziókban gondolkozni, ha az önellátás reálisan kivitelezhető. Még egy Jupiter-misszió is úgy kezdődik, hogy négy-öt év... -
#1152 Az egy háborús tett volt elsősorban, nem egy romantikus vállalkozás. Ahogy arról már itt sokat beszéltünk, most nincs semmiféle politikai-hidegháborús hajtóerő a pályán ahhoz, hogy ilyesmibe beleégessenek csak úgy hihetetlen pénzmennyiségeket (és egy ideig nem is lesz a gazdaság állapotát tekintve). Kína még elküldi presztízsből az embereit a Holdra (a Marsra nem, ők sem állnak úgy anyagilag, hogy ilyesmivel dobálózzanak), de ezen kívül nincs értelme embereket küldözgetni oda, ahol gépek olcsóbban, egyszerűbben is elvégezhetik a munkát.
Emellett amúgy minden bizonyal igen, az emberiség képes lenne a Marsra embert küldeni (kb. a 70-es évek óta), és valószínűleg komolyabb probléma nélkül haza is tudná hozni őket. De (és erről is beszélgettünk már) a hegymászós "mert ott van" mentalitás jelenleg nem része az űrkutatásnak. És ezért sem merül fel egyáltalán az egyirányú utazás sem - mert a mai gondolkodásnak már elfogadhatatlan az "és akkor mi lesz velük?" kérdésre adott, igazából egyszerű válasz. Ez pedig már komoly mentalitástörténeti és szociológiai kérdés.